”Södermalmissa duuniporukka hurraa, kun teet kauniin latten”

Milla Vainikainen pitää afrikkalaisten kahvipapujen aromeista. Suodatinkahvinsa hän valmistaa aeropressillä.

Heli Koivuniemi

Milloin viimeksi joit hyvää espressoa? Jos muistat sen, muistatko, kuka kahvin keitti? Espresso on Milla Vainikaisen mukaan herkkä taiteenlaji, jossa on tolkuttoman helppoa saada epätasalaatuisia kupillisia.

– Pääpainohan arvostelussa on maussa, joten vaikeinta lienee saada joka juomasta täydellistä, vuoden Barista 2012 -finaalissa kolmanneksi sijoittunut Vainikainen sanoo.

Baristat valmistavat kisassa neljä espressoa, 4 capuccinoa ja neljä signaturejuomaa, jotka sisältävät espressoa ja muita baristan valitsemia juomia, mutta eivät alkoholia.

Vainikaisen mukaan hänen suunnittelemaansa granaattiomenamehua ja hiilihapotettua vettä sisältävä signaturejuoma ei ole liian voimakas ja tunkkainen. Granaattiomenan mehu on hänestä mainio sekoitus marjaa ja hedelmää.

– Sehän maistuu voimakkaasti molemmilta samaan aikaan ja on superterveellistä. Mehu on silti jälkimaultaan vähän karvas, jonka takia uutin vaniljatankoa makeutensa takia. Juoma maistuu myös suomalaiselta. Olemmehan marjojen ja kahvin suurkuluttajia.

 

Hyvä juoma tai ruoka ottaa aikansa, mutta palkitsee maussa.”

Baristakonkari on uransa aikana ehtinyt tutustunut lähemmin sekä Södermalmin että Helsingin kahvimaailmaan.

 

– Södermalm on alueena suurempi, ja sieltä löytyy runsaasti ravintola- ja kahvilatarjonnan lisäksi myös yöelämää. Södermalm kyllä on edellä meitä myös ihmisten positiivisuudessa. Itse opin tuntemaan omat lähikaupan kassamyyjät ajan kuluessa, joiden kanssa monestikin vaihdettiin kuulumisia. Myös asiakkaat työpaikallamme olivat käsittämättömän hyväntuulista jengiä, jonka takia itsekin joka ikinen työpäivä jaksoi hymyillä ja painaa pitkiäkin päiviä iloisin mielin.

Positiivisen palautteen määrä on Vainikaisesta huikaisevaa suomalaiseen työkulttuuriin nähden.

– Koko porukka duunissa hurraa, kun teet kauniin latten.

Vainikainen toivoisi Suomeenkin hiukan kärsivällisyyttä.

– Hyvä juoma tai ruoka ottaa aikansa, mutta palkitsee maussa.

Milla Vainikaisen signaturejuoma

pari grammaa hiilihapotettua vettä lasin pohjalla

yksi espressoannos

vajaa 10 gr vastapuristettua granaattiomenan mehua

Hauduta mehua noin viisi minuuttia kuumassa sifon-keittimessä tuoreiden srilankalaisten vaniljatankojen kanssa.

Sekoita ainekset keskenään.

Lopputulos: sekoitus mummonmehumaista hedelmämehua ja espressoa, jonka rakennetta hiilihapotettu vesi keventää.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

"Positiivisen palautteen määrä on Vainikaisesta huikaisevaa suomalaiseen työkulttuuriin nähden.
– Koko porukka duunissa hurraa, kun teet kauniin latten."

Eli harhaanjohtava otsikko uutisella. Kyse ei ole siitä, että Tukholman Södermalm olisi täynnä hurraavia duunareita, vaan haastateltava on baarimikko, joka puhuu omista työkavereistaan. Soder oli aikaisemmin, vuosikymmeniä sitten duunarikaupunginosa, mutta nykyään siellä asuvat daideilijat, intellektuellit, homoseksuaalit, lesboseksuaalit, transseksuaalit, muusikot jne. vaihtoehtoihmiset. Kaupunginosan imago on täysin muuttunut parissakymmenessä vuodessa.

Jajamensan! (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun