Grilli puhtaaksi etikalla ja ruokasoodalla

Ruoka
Kommentoi 15

Grillikausi kolkuttelee jo ovella tirisevine makkaroineen ja pihveineen.

Talven aikana nuhjaantunut grilli on hyvä puhdistaa ennen käyttöönottoa.

Tutustu grillin käyttöohjeisiin ennen grillin puhdistamista. Eri valmistajien grilleihin ja eri materiaaleihin soveltuvat erilaiset toimenpiteet. Puhdista grilli ja grillausvälineet säännöllisesti, mielellään joka käyttökerran jälkeen.

Irrota grillin ritilät, ja puhdista ne grillin puhdistamiseen tarkoitetulla kaapimella tai harjalla. Karhunkieli sopii puhdistamiseen ja palaneen ruuan irrottamiseen. Karkeita pesulappuja ei kannata käyttää grillin ulkopintaan. Monissa uudemmissa grilleissä on pinnoitettu, herkästi naarmuuntuva ulkopinta.

Pese osat ja ritilät esimerkiksi astianpesuaineella. Käsittele ritilät lopuksi vielä rypsiöljyllä. Valurautaisia osia ei suositella pestäväksi, joten noudata valmistajan antamia puhdistusohjeita, kun puhdistat valurautaisia osia.

Muista, että grillihiilien jäähtyminen kestää yllättävän pitkään.”Grillin puhdistamiseen suositellaan laimeita pesuaineita. Usein etikka-vesiseos tai laimea yleispuhdistusaine riittävät puhdistukseen.

Muista huuhdella pesuaineet huolellisesti pois ennen käyttöä. Ruokasoodasta ja vedestä saat tahnamaisen seoksen, jota voit käyttää lian irti hankaamiseen.

Poista hiilet ja tuhka säännöllisesti grillistä.

Grillihiilet jäähtyvät vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä. Jos poistat hiilet aiemmin, älä laita niitä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä laita hiiliä ja kuumaa tuhkaa myöskään muoviseen astiaan tai ämpäriin.

Lähde: siivous.info

15 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

16.4.2012 16:22

Kromin ja keraamisten osien viimeistely vedellä kostutetulla Sirkku -palasokerilla hinkkaamalla + huuhtelu.

17.4.2012 21:46

Entäs ellei kolmio ole ajettu keraamiseksi, toimiiko pöpöjen poisto silti Sirkkulla?

17.4.2012 23:27

Testataan me Henna, jas sit "ajellaan".......

16.4.2012 20:29

Männynkäpy on todella hyvä väline ritilän puhistamiseen

16.4.2012 22:33

Tärkeä hoito.ohje: pidä rilli kuumana!

16.4.2012 23:46

Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää? Helppo puhdistaa, kestää
eri aineet ja raapimiset. Vuosien säästö kysymyksessä.

17.4.2012 10:07

"Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää?"

Koska se ei ole bisnekselle hyvä. Ennen tehtiin kaikki kestämään. Nykyään pitää tuottaa Kiinassa ja saada ostettua, mahdollisimman halvalla. Juuri tällaisiin asioihin pitäisi viherpiipertäjien puuttua.

17.4.2012 11:32

Tutustu Weberin kaasugrilleihin, siinä ritilät ovat rosterista. Weber ei tosin ole persaukisen grilli.

17.4.2012 05:42

"Grillihiilet jäähtyvät vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä."
Mistä moisia hiiliä löytää, Olkiluodosta vai Loviisasta?

17.4.2012 12:20

Suunnilleen joka ikinen kasa grillihiiliä jäähtyy vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä. Jos hiilet tiputtaa erilleen toisistaan hiekalle ja mieluiten vesirajaan 20 cm välein, niin jäähtyminen tapahtuu nopeammin.

Moni on polttanut perheensä, kotinsa ja kesämökkinsä kippaamalla "jäähtyneet" grillihiilet muoviastiaan - ainakin yhdessä tapauksessa pahvilaatikkoon! - terassille tai rakennuksen seinän viereen. Siinä sitten kun tuuli tuulee sinne missä murusensa ovat niin jopa alkaa joku hehkua, hehkuttaa viereiset, syttyy ja syttää kaiken palavan ympäriltään. Ei siitä monta vuotta ole, kun näin menehtyi nuori aviopari ja heidän kaksi pientä lastaan.

Monilta ihmisiltä on kadonnut avotulen taju.

17.4.2012 14:05

Totta on, että monilta on kadonnut avotulen taju. Monella kaupunkilaistollolla sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Höpöä taas on että poltetut hiilet vaativat 2 vrk jäähdytysaikaa. Käsin kokeilemalla selviää varsin yksinkertaisen nopeasti ovatko hiilet vielä kuumia vai ei. Kun antaa hiilien palaa loppuun ei jäljelle jää juurikaan muuta kun tuhkaa.

17.4.2012 11:05

Virkkalan grillin puhdistus ei olekaan niin helppoa, parilaa ei ilmaeisesti ole koskaan putsattu.

17.4.2012 14:34

"Miksei grillin ritilät vieläkään ruostumatonta/haponkestävää?"

Koska se ei ole bisnekselle hyvä. Ennen tehtiin kaikki kestämään. Nykyään pitää tuottaa Kiinassa ja saada ostettua, mahdollisimman halvalla. Juuri tällaisiin asioihin pitäisi viherpiipertäjien puuttua.

MILLOINKAHAN NUO MUKA ON AIKAISEMMIN TEHTY KESTÄVIMMIKSI ???
Ei ole itsellä tullut ikinä vastaan...

17.4.2012 22:05

Tuo Virkkalan grillin juttu hyvä! Totta lienee, asiantuntija tietää. Grillihullulle tiedoksi, että
ruostumaton-haponkestävä teräs on vanha keksintö. Se, miksi sitä ei grilleissä pahemmin
ole, lienee kustannuskysymys. Kuten autoissakin. Miksi ei autojen alaosa vieläkään ole ruos-
tumatonta terästä?

18.4.2012 16:17

ny rillataan!

Osallistu keskusteluun

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantain klo 8.00 ja perjantain klo 16.00 välisenä aikana.