Elokuva-arvio: Project X:ssä mopo karkaa käsistä

Kolmen kaveruksen bileet ryöstäytyvät käsistä.

Nuorisoelokuva Project X kertoo kolmesta lukiokaveruksesta, jotka haluavat järjestää ikimuistoiset kotibileet muutamille kavereilleen. Kaverit päättävät kutsua hippaloihinsa myös joitakin kulmien kuumimpia kolleja ja hoteimpia kissoja, jotta bileisäntien omakin katu-uskottavuus saisi siinä sivussa kaivattua nostetta.

Viikonloppu on edessä ja Thomasin (Thomas Mann) vanhemmat lähtevät reissuun jättäen hulppean omakotitalon pojan kontolle. Viidakkorummun ja sosiaalisen median kautta sana bileistä leviää kulovalkean tavoin, ja bileiltana odottamattoman suuri määrä nuorisoa rynnii paikalle. Kemut käynnistyvät, viina ja huumeet virtaavat, vaatteet vähenevät ja ilmassa on suuren nuorisojuhlan tunnelmaa. Mutta ilmassa on muutakin, nimittäin kaikki katastrofin ainekset. Kontrollin hitaasti mutta varmasti riistäytyessä käsistä lopputulos on, että Thomasin vanhempien hulppea talo on ilmiliekeissä.

Project X on villi biletyselokuva, joka voi saada herkemmän katsojan voimaan pahoin. Örvellyskuvastoa tarjoillaan reilulla ja sensuroimattomalla kädellä, sekä kaikista kuvakulmista. Oman lisänsä bileiden sekopäisyyttä korostavaan tunnelmaan tuo heiluva käsivarakameran käyttö. Komediaksi määritelty elokuva muuttuu edetessään tragediaksi, jonka loppukohtaukset jättävät avoimeksi sen, onko pieleen menneistä bileistä opittu mitään.

Keski-ikäisten ja sitä vanhempien katsojien kannattanee suosiolla jättää Project X katsomatta, mutta elokuvan ensisijaiselle, noin 16-20 -vuotiaille katsojille Nima Nourizadehin ohjaama elokuva saattaa tarjota viihdykettä. Tai ellei mitään muuta, niin ainakin varoittavan esimerkin.

PROJECT X (2012) Lajityyppi: Komedia Ohjaaja: Nima Nourizadeh Pääosissa: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown Kesto: 1h 28 min Ikäraja: 16
Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä