Ketä saa sanoa vanhukseksi? Asiantuntija vastaa

Johtaja Anneli Sarvimäki Ikäinstituutista myöntää, että hektinen työelämä vie helposti mukanaan. Kuudenkympin lähestyessä alkaa ajatuksissaan jo miettiä, mikä olisi hyvä hetki jäädä eläkkeelle ja miten aikansa eläkkeellä saa kulumaan.

Tapani Romppainen

Parikymppisenä keski-ikäiset tuntuivat ikälopuilta. Tuon maagisen rajan saavuttaneena, keski-ikäisenä, on vaikea mieltää itseään omaan ikäryhmäänsä kuuluvaksi.

Pientä lohtua ikääntymisen mukanaan tuomaan tuskaan tuo tieto, etteivät eläkkeelle jäävätkään miellä itseään eläkeläisiksi, saati vanhuksiksi.

Eliniän odote ja keski-ikä ovat nousseet viimeisten vuosikymmenten aikana. Nousu lisää paineita määrittää keski-ikä uudelleen.

Nykyisin keski-iän rajat ovatkin hyvin häilyvät. Mistä tietää saavuttaneensa keski-iän?

Ikäinstituutin johtajan Anneli Sarvimäen mukaan yksi tapa on ajatella, että keski-ikä alkaa siitä, mihin nuoruus päättyy ja toisaalta päättyy siihen, mistä vanhuus alkaa.

Mutta mihin nuoruus päättyy ja mistä vanhuus alkaa?

– Se onkin jo hankalampi kysymys. Elämänvaiheet ovat siirtyneet. Lapsuus loppuu lyhyeen, nuoruutta vietetään pidempään, samoin keski-ikäisenä eletään yhä pidempään.

”Miksi pitäisi kutsua tervettä 55–75-vuotiasta?Sarvimäki sanoo, että keski-iän ja vanhuuden välille on syntynyt aukko. Nyt on syntynyt uusi, niin kutsuttu kolmas ikä.

– Keski-ikäisiä he eivät ole, mutta vanhuksiakaan he eivät suostu olemaan. Kolmanteen ikään katsotaan kuuluvan noin 55–75-vuotiaat.

Vireät eläkeikää lähestyvät ja eläkkeellä jo olevat protestoivat vanhus sanaa vastaan. Sarvimäki ymmärtää heitä, sillä vanhuus on edessämme yllättäen ja ”pyytämättä”.

Hän korostaa, että vanhus on käsitteenä hyvä, mutta siihen liitetään paljon negatiivisia mielleyhtymiä ja tunteita. Vanha ihminen onkin Sarvimäen mukaan osuvampi termi. Se kuvaa ihmisen ikää, muttei sisällä samanlaisia ennakkoluuloja ja -asetelmia kuin synonyyminsa vanhus.

Ikäistituutti

Tutkii ikäihmisten arkea, kehittää hyviä toimintatapoja, välittää tietoa ikääntymisestä, kouluttaa seniori- ja vanhustyön toimijoita.

Pitää yllä keskustelua vanhenemiseen liittyvistä mielikuvista ja arvoista.

Tukee aktiivista ikääntymistä muun muassa olemalla mukana erilaisissa hankkeissa, kuten Voimaa vanhuuteen ja Vanhuksen koti keskellä kaupunkia.

Tiesitkö?

Euroopan Unioni on julistanut vuoden 2012 aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuodeksi.

Kommentit

Kun olin 10v, niin olin vaarini Mäkitalon Matin kanssa saunassa, voimaqmiähen rintalihakset roikkuivat kuin ikänaisen tissit. Sanoin vaarilleni, että oot vanhan näköinen.
Vaarini 63v katsoi minua ja sanoi:"Poika olen miäs parhaassa iässä!" Nyt ite 60 taakse jättäneenä torean vaarini olleen oikeassa.

Matti J. Mäkelä

Jos vanhaa ei saa sanoa vanhaksi niin miksi vanhemmaksi sanominen olisi parempi? (senior=vanhempi). Onko ulkomaankielisen sanan käyttäminen jotenkin hienompaa? Ihan samanlaisia vaivoja ikä tuo tullessaan vaikka niitä vuosia nimittelisi millä kielellä.

Myyryläinen

Vanha, mikä vanha. Miksi käyttää moisia kiertoilmaisuja? Ei ikä siitä vähene, eikä jalka nouse yhtään reippaammin. Kun on riittävästi ikää, on vanha.

Vanha kellokoskelainen

Mitä ihmeellistä siinä on, että vanhenemme. Ensin olemme nuoria, sitten keski-ikäisiä ja loppuaika - ennen kuin siirrymme koiranputkien kasvatusosastolle - vanhoja.
Vanhuuseläkkeelle pääsemme (vielä toistaiseksi) 63 vuoden iässä ja se voisi olla käypänen ikä, jonka rajan ylittäneitä voisi kutsua vanhuksiksi. Ei ole häpeällistä olla vanhus. Keinotekoista kuvitella olevansa jotain muuta kuin mitä on. Aivan eri asia on se, kuinka toimintakykyinen vanhus on ja se puolestaan on tuurista kiinni kuten koko elämämme. Jotkut kulkevat ryhdikkäästi selkä suorana loppuun saakka, jotkut kumarassa kipua lieventääkseen kepistä tukea etsien. Älkää koskaan unohtako, että vanhuskin on ollut joskus nuori ja nuorestakin tulee joskus vanhus.
Jos joku vanhus loukkaantuu sanasta "vanhus", niin mitä sitten? Ilmoittakoon, ettei häntä saa sanoa vanhukseksi ja asia on sillä loppuun käsitelty. Minulle passaa vaikka sanoisitte metusaalemiksi, aivan yhdentekevää. Kalskahtaa jopa komealta, melkein yhtä hienolta kuin vanhus :)

Eläkeläinen

Vanhaksi puhuttelu nuorekkaalle, työssä ja arjessa touhuavalle ihmiselle päin naamaa kertoo vain sanojastaan miten heppoisin eväin ollaan liikkeellä. Ihminen kun on varsinaisesti vanha vasta silloin kun ikä on hänet haurastanut ja heikentänyt niin ettei itse oikein pysty tulemaan toimeen. Kun eläkeikä on saavutettu, seniori, ikäihmiset, kypsään ikään ehtinyt, tai kohteliaasti sanottu "vanhempi herra ja rouva" kuulostavat ihan hyvältä.
Vanhus kuulostaa aika kurjalta vaikkei sillä mitään pahaa tarkoitetakaan, se vain sopii korkeintaan vanhainkotien, sairaaloiden ja vuodeosastojen sanavarastoon.
Eri ikäisille vanheneville pitäisi keksiä uusia kutsumasanoja, että suurin piirtein tietäisi minkä ikäisestä todellisuudessa on kyse.

Vanhempiensa ikäistä saa sanoa vanhaksi jos on lapsi, mutta jos ikää on jo fiksun ihmisen verran sanan vanha käyttöä kannattaa miettiä. Teinille kaikki yli nelikymppiset ovat vanhoja, joten pitäisi oppia näkemään nyansseja ja arvioimaan kelle voi sanoa mitäkin. Varsinkin lapseton nelikymppinen kun voi tuntea olevansa hyvinkin nuori, ehkä 25-vuotias? Ehkä hänen tunteitaan ei kannata loukata.
Mutta jos esim. joku keski-ikäinen mies menee tuputtamaan seuraansa nuorelle naiselle, hän saa luvan kestää suosiolla täystyrmäyksen ja vanha-sanan.

Kullero

Heureka! Vanhustenhoito-ongelma on ratkennut, aletaan kutsua heitä kypsiksi ihmisiksi.

Eläkeläinen

Iäkäs kuulostaa korvaan hyvältä. Jotenkin neutraali ilmaisu, joka ei luo ihmisestä mitään positiivista tai negatiivista mielikuvaa.

Eläkeläinen

Vanhus tuntuu kaikissa asioissa olevan hidas kykenemätön hoitamaan omia asioitaan ja puolustamaan itseään.
Dementiasairaudet ovat vakava ja jatkuvasti lisääntyvä asia maassamme. Dementia vie kyvyn huolehtia itsestään, nyt sitten on 40-vuotiaita ja 50-vuotiaita dementikkoja, jolla jalat pelaa tavattoman hyvin. Toisaalta on 90-vuotiaita terävä-älyisiä, joilla ei jalat pelaa. toisaalta invalidisoituneita nuoria ja 40- -50-vuotiaita invalideja, joilla jalat eivät pelaa.

Mielestäni meidän on tänään otettava vamman laatu ja määrä huomioon, kuin että puhuisimme vanhuksista, joiden vastakohtana tarkoitetaan nuoruutta ja uljautta.

On hienoa seurata 95-vuotiaan elämää, joka on mieleltään paremmassa kunnossa kuin itsensä loppuunajanut keksi-ikäinen.

Mielestäni aina kun puhutaan vanhuudesta ja vanhasta sen vastakohtana on nuoruus ja nuori.

Hyvät ihmiset elämä on elämistä ja kokemuksia varten, ei niin, että hitaampi työnnetään yhteiskunnan ulkopuolelle.

Mielestäni seesteisyys on hyvä sana, se jättää himoliikkujan ja työnarkomaan ulkopuolelleen.

Minä ainakin haluan ruveta seestymään ja katselemaan samalla maailmaa erilaisesta perspektiivistä. Minun ei tarvitse saavuttaa kaikkea. Se kaikki on jo ja pysyy.

Valtuusto vastatkoon asiaan

Vanhus nimitys, ei ole sen huonompi nimitys, kun lapsi, tai nuorukainen.
Vanhus nimitys iäkkäästä ihmisestä otetaan huomioon nykypäivänä siten, kun vanhuus olisi joku niin pahanlaatuinen tarttuva tauti, jota pelätään edes mainita. Että mikä tässä nykyajassa tekee tuon nimityksen ihmisistä niin vastenmieliseksi? Kun jos ihminen on vanha, sitä tosiasiaa ei millään nimityksillä muuksi voida muuttaa ja miksi ikäänkuin vanhaksi nimittelyä pidetään kuin loukkauksena? Onko vanhus nimitys muuntunut ei toivotuksi, sillä että pelätään siksi, kun pelätään joutumasta yhteiskunnan ja yhteisojen syrjimiksi vanhuksiksi, joiden ihmisarvo kaikenaikaa kyseenalaistetaan? Että kummallista, kun ihmiset kuitenkin tuntuvat haluavan elää kauan? Ja kuitenkaan he eivät tykkää siitä, että heitä nimitetään vanhukseksi?

Rehellisesti ja yksinkertaisesti tämän kirjoitti vanhus

Vanhuksessa on jotakin samaa kuin lapsukaisessa, se asettaa ihmisen ikänsä puolesta johonkin tiettyyn asemaan puhujaan nähden, ja se asema on hieman holhoava.

Iäkäs, ikäihminen, ikääntynyt ovat neutraalimpia samaan tapaan kuin lapsi. Ei haittaa, vaikka olisi silloin ikinuori.

Luuta R

Kummallisempaa ja ihmisen pitkäikäisyyttä halveksivanmaa ilmaisua tuskin missään maailmassa on olemassa, kun mitä on se, kun Suomessa sellaista iäkästä ihmistä ilmaisevaa nimittely sanaa kun "vanhus" pidetään yleisesti maan pahimpana ja epätoivotuimpana kirosanana. Miksi? Miksi kansalaiset ovat suostuneet menemään mukaan, maan hallituksen säästöjen tavoittelun vuoksi luomaan ikärasismiin/vanhusvihaan niin perusteellisesti, että ikäihmisten vanhus nimityksestäkin, on tullut näin epätoivottu sana?

tosi vanha

Minua SAA ja PITÄÄ sanoa VANHAKSI!
Olen 62-vuotias nainen ja inhoan kaikenlaisia kiertoilmaisuja, piiloviestejä ja sanallisia kauneusleikkauksia, joilla väistellään ihmisen ikää.

Mitä hävettävää iässä ja vanhenemisessa on?
Eikö se ole syntymässä saatu inhimillisen elämän luonnollisin tapahtuma?
Milloin vanhenemisesta tuli kirosana?
Markkinatalouden kultakaivos?

Itse odotan sitä päivää, jolloin minua sanotaan VANHUKSEKSI!
Vanha on kaunis sana, mutta VANHUS on vielä kauniimpi.

Vanhus on hauras, elämän karikoissa harmaantunut, hioutunut, kuin järven pohjassa hopeoitunut kanto.

Vanhanakin hyvä, mutta vanhuksena parempi

Vanhuus kunniaan!

Ikä ei ole koskaan oma ratkaisu, ikää tulee jokaiselle joka jaksaa elää tässä kovassa maailmassa.
Nuoruus on ylikorostettu, nopeasti kuluva aika ihmisen elinajassa.

On tietysti yleensä mukavaa olla nuori, tosin ei sekään ole itsestäänselvyys, mutta vanhuuteen voisi varautua nykyistä paremmin.

Mainosbisnes ja markkinatalous yleensäkin hyödyntävät nuoruudenihannointia aivan räävittömästi, siellä ei ole muruakaan etiikkaa näiden VANHUUDEN VASTAISTEN tuotteiden myynnissä!

Vanhanakin hyvä, mutta vanhuksena parempi

Mikä seniorikansalainen? Mikä ikääntynyt nuori?
Hyi helvetti, mitä kiertoilmaisuja arvokkaalle vanhukselle!

Vanhus on vanhus, vaikka voissa paistais!!

Sanakilinä on rumaa eikä vastaa tarkoistustaan

Nämä meilläkin esiintyvät "ikinuoret" ovat amerikkalaisten saippuaoopperoiden manipuloimia hahmoja, joilla ei ole mitään tekistä todellisuuden kanssa.

On surullista se, ettei ihmisillä ole enempää arvostelukykyä, eikä kosketusta itseensä.

Sanakilinä on rumaa eikä vastaa tarkoitustaan

Saako kuollutta kutsua kuolleeksi vai onko se liian negatiivinen käsitys? Olisiko kuollut omasta mielestään lähinnä elämästä hitusen etääntynyt?

Liikaa viagraa vetänyt vanhempi mies voisi olla seni(ili)ori.

Kerberos

Kuolleelle on kiertoilmaisuja pilvin pimein.
On poismennyt, vainaja, ikiuneen vaipunut, Manan majoille mennyt, Tuonen virran vienyt, näitä löytyy Kalevalasta ja lienee Raamatusta ynnä muusta kirjallisuudesta lisää loputtomasti.

Kuollut saa harvoin olla KUOLLUT.

Ruumis on eloton, kuollut on kuollut.

55-vuotias on mun mielestä vielä keski-ikäinen, mutta kuusikymppisen voi jo mieltää kolmanteen ikään kuuluvaksi (ei kuitenkaan vanhukseksi).

Late91

Olen kokenut ikäkauhua, tuossa 50-55 vuotiaana se oli pahimmillaan, ylisuoritin, enkä itse ollut hahamottanut todellista ikääni. Peiliäkin pystyy tulkitsemaan mielensä mukaan!
Sitten olo helpottui kun lopetin rimpuilin ja tunnustin olevani jo vanha - tunnustin sen itsellni ja muille. Toisethan sen toki huomaavatkin, vain itseään voi yrittää pettää.

Sen jälkeen vanheneminen ei ole tuottanut tuskaa ja nyt olen jo hyvää vauhtia tulossa vanhasta vanhukseksi.

Kun samanikäisten naisten seurassa sanoin olevani vanha, usein huomasin heidän loukkaantuvan - sieltä löytyi aina vastaanvänkääjiä, on paljon niitä jotka ylistävät kutakin ikäkautta parhaaksi mahdolliseksi.
Itse koen eläneeni parempiakin aikoja..
Niin kauan kun näitä ikänsä kieltäjiä on, ei vanhuutta kunnioiteta!

On lähinnnä naurettavaa ja säälittävää nähdä ihmisten taistelevan epätoivoisesti elämän lainalaisuuksia vastaan, vanhenemista kun kukaan ei voi ohittaa, mikäli elämä jatkuu.

Reilusti vanha nainen

Kiertoilmaukset ovat jenkeistä tänne rantautunutta patologista nuoruudenpalvontaa. Perinteisissä kulttuureissa vanhus on kunnianimi. Esim. Kreikassa se on myös hengellisen ohjaajan arvonimi. "Vanhus" merkitsi meilläkin ennen viisautta ja arvovaltaa. Nyt se merkitsee ikäloppua, tuottamatonta yksikköä, turhaa menoerää... Mutta eiväthän ihmiset muutenkaan ole enää kuin menoeriä...

Harmaat hapset kunnian kruunu

Intiaanit kunnioittivat myöskin vanhuksiaan ja vanhukset kunnioittivat jälkipolviaan menemällä vuorille kuolemaan.
Sieltä korppikotkat korjasivat ruumiit luonnon kiertokulkuun.

Se on ollut todellista elämää ja kuolemaa, vaikka heilläkin olivat omat rituaalinsa.
Inkat eivät tienneet mitään kristinuskosta, sen Paratiisista tai Helvetistä, mutta elivät yhtä hyvää tai huonoa elämää kuin kuka tahansa luterilainen, tai muuten uskovainen.

Luonnon kiertokulkua tämä elämä on kaikilla tasoilla.

Ateisti jumalattoman armosta

Elämä on lyhyt vaikka se olisi 70 tai 80 vuotta.
olen vanhustyöntekijä ja moni iäkäs ihminen sanoo että elämä kului aivan liian nopeasti.
Siksi ajattelin laittaa kestävästä elämästä pienen kirjoituksen tähän, koska itse olen kristitty.

Elämälle tärkein sisältö niin ajallista kuin iankaikkistakin elämää varten löytyy Raamatun pienoisevankeliumista joka on Johanneksen evankeliumi 3: 16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Erittäin hyvää opetusta löytyy netistäkin.
Monistakin osoitteista mutta mainitsen yhden tässä mikä on aika suosittu sivusto.

http://www.netmission.fi/fi/etusivu/?id=2

Netmission sisältää laajan ja suositun keskustelupalstan, paljon opetusta kristinuskosta sekä esim. streaming-palvelun jonka kautta voi seurata Jumalanpalveluksia, ohjelmia kuin myös erityisen suosion saavuttaneita keskiviikon lähetyksiä Seinäjoelta Helluntaiseurakunnasta, joita on jo lähetetty yli 10 vuotta. Siis "Sateet lähetä"-tilaisuuksia.

Keskustelupalsta toimii hyvin aktiivisesti ja on ollut internetissä jo yli 10 vuotta.

Siunausta ja todellista elämäniloa elämääsi. :)

miia

Itse en, tässä älyn tilassa ollessani päästäsi yhtään ainutta jumalansanan lähettilästä kuolinvuoteeni viereen.
Olen vakaumuksellinen ateisti ja luotan sattumaan niin syntymässä kuin kuolemassakin.

On aina heitä, jotka turvaavat johonkin muuhun kuin sattumaan, eikä minulla ole oikeutta, eikä myöskään tarvetta puuttua heidän vakaumukseensa.

Kunnioitan kaikkia eläviä ja kuolleita!

Ateisti jumalattoman armosta

Syksyllä täytin 74.Olen selvästi vanhempi mieshenkilö(miksei seniori)mutta en vanha eikä vanhus.
Eränä påivänä kuitenkin tusin itseni vanhaksi.Kaksi koulutyttöä nousi linja autossa
ja sanoivat minulle:Haluaako setä istua. No,ok setä...

Nylänning

Se on täysin sinun asiasi, haluatko sanoa olevasi vanhus, vai jotain muuta.
Mitä vikaa tai pahaa vanhus-sanassa sitten olisi?

Eikö iän-mukainen puhuttelu ole kauniimpaa ja arvokkaampaa kuin joku teko-nimittely ja lässyn-lässynhäppä muka-nuorekkuudesta?

Itse en ainakaan voi sietää mitään nuorekkuus-kommentteja.
Tiedän olevani oman ikäiseni, eikä se minua haittaa, päinvastoin.
Minun ikäni voi olla korkeintaan ympäristöhaitta, mutta onneksi aika hoitaa senkin!

On todella murheellista, jos pitää lässyttää nuorekkuudesta.

Ei minulla ole mitään sanaa vanhusta vastaan! Otetaan vaan kaikki vähän huumorin kannalla.
Huumori on hyvä lääke,ja se pitää sinut nuorekkana. (lässyttää... ?)

Nylänning

Täällä Vihdissä en ole huomannut huumoria, tai ehkä se on sitten jotain hapankurkkuhuumoria, kuivaa, etikkaista ja hapanta.

Itse olen runsaasti rönsyilevästä maan osasta, jossa kontakti ja huulenheitto ventovieraan kanssa oli luontevaa. Vieraanvaraisuus ja auttavaisuus itsestäänselvyys.

Täällä ei kukaan tervehdi, ei vastaa tervehdyksiin, ei täällä auteta ketään, täällä ollaan itseriittoisen TYLYJÄ!

On todella suuri ero heimojen huumorintajussa ja muutenkin kohtaamisissa.

On tämä Vihti outo paikka.

Miksi Länsi-Uusimaalaiset ovat tosikkoja?

Ongelman ydin on, että ajatellaan, että vanhus tarkoittaa samaa kuin raihnainen.
Mutta on yksilöllistä, milloin on raihnainen:
- Toisessa ääripäässä jotkut ihmiset ovat koko elämänsä raihnaisia.
- Toisessa ääripäässä jotkut eivät vielä 80 -vuotiaana ole raihnaisia.

mitä sanalla tarkoitetaan

Raihnaisellakin on ihmisarvo ihan niinkuin tervelläkin iästä riippumatta. Ihminen on vain sellainen korppi, että nokkii heikompaansa ja hieman laumasta poikkeavaa, nykyisin nokinnan kohteeksi joutuu helposti jo ikääntyessään.

On menty luonnottomuuteen asti tuon nuoruuden ihannoinin suhteen!
Meille yritetään myydä ikuista nuoruutta uskottelemalla, ettemme kelpaa sellaisina kuin olemme.

Kaiken takana markkinatalous!

Ei pidä tähän vanhus-nimitykseen jumalia tai markkinataloutta sotkea. Ihan väkisin naurattaa!
Mitä sitä sanaa turhaan kylvää. Kukin on oman ikäisensä. Täällä Iso- Britanniassa olen Tv-uutislähetyksistä seurannut yhden "vanhuksen", reilusti 80 - kymppisen kuningattaren 60-vuotistyöuran juhlavuoden viettoa. Tänään oli maan puolustusvoimien tarjoama juhla. Eilen seurasin Lissun maailman monarkkien tapaamista. Vaikka olen demokraattisen tasavallan kannattaja, niin silti ihailen tämän Lissu II: n jaksamista tässä rumbassa, vanhuksesta ei ole tietoakaan! Samanlaisia teräsmammoja ja -pappoja meillä on kotisuomen arjessakin paljon, ja usea vielä karuissa olosuhteissa. Omaan kuntoon voi usein itse vaikuttaakin.
Eiköhän sovita, ettei turhaan toisia vanhuksiksi nimitellä, kun ei tiedetä suhtautumista. En itsekään olisi siihen valmis, vaikka eläkeyhtiö on 65-vuotiaalle lähetellyt vanhuuseläkepäätöksen. Pitäiskö nyt ryhtyä vanhuksen rooliin? Ajatus on vieras. Vielä toistaiseksi. Eiköhän yritetä elää täysillä ja vaikkapa kierrellä vielä maailmaa. Tulossa on varmastikin se aika, jolloin noita vanhuspalveluja joutuukin käyttämään.
Itse arvostan ikääntyneita, viisaita vanhuksia. Itse en tähän joukkoon tällä iällä kuulu.

65-vuotta vanha muttei vielä vanhus

Ikääntynyt on minusta hieno sana sekä paras. Ainakin ihmiselle joka on vielä aktiivinen sekä pystyy liikkumaan sekä toimimaan seuraten aikaansa.
Minulle on sanottu muutaman kerran että olen ikääntynyt kauniisti. Olen kiittänyt kohteliasuudesta koska ei se ikä vielä edes tunnu jos se vaikka näkyy muutamana ryppynä. Olen 64 vuotias nainen ja sisälläni asuu sama kiihkeä ja tunteva nainen joka olen ollut aina. Ei edes ikääntyminen ole siihen vaikuttanut. Tämä ikä tuntuu ihan hyvältä. Olen itseni kanssa sinut jne.

madda

Hahahahaa! Enpä ole aikoihin nauranut näin ihan vaan pelkän otsikon takia. Oikein vielä asiantuntija kertoo meille vastauksen tähän polttavaan kysymykseen. Hahaha!

iiiihaaaaa

Mikään ei ole itsestään selvää monimutkaisessa maailmassa.

Vanhenemisestakin on tullut kyseenalainen, kas kun kaikki eivät halua koskaan tulla vanhaksi vaikka vuosia tuleekin jokaiselle samaan tahtiin.

Kai sitä voi itsesuggeroida itsensä ikinuoruuden tilaan.
Vain ulkopuoliset huomaavat iän tuomat muutokset.

Hypnoosivapaata aluetta ei ole!

Ei ole kukaan kutsunut mainua ainakaan kuulteni vanhukseksi. Olen 67 vuotias työssä käyvä perheenisä. Perheeseni kuuluvat peruskoulua käyvä tyttäremme ja minua 10 vuotta nuorempi vaimoni. Joudun jäämään nykyisestä työstäni eläkkeelle ensi vuoden helmikuussa täyttäessäni 68 vuotta.
Kai minua viimeistään silloin kutsutaan joidenkin määritteiden mukaan vanhukseksi ja eläkeläiseksi. Toisin työnantajalta voi anoa ns. lykkäystä eläkkeelle menoon ja saada mahdollisesti armoa jatkaa työntekoa jonkun määräajan, jota on kaiken kaikkiaan nöyryyttävää anoa. Olen varmaan vanhus, vaikka juoksen edelleen 7 km työmatkat ( 14 km päivässä) ja osallistun kaupunkimaratoneihin kerran vuodessa edelleen. Eläköityminen tuntuu viimeiseltä tuomiolta. Ajattelen tällä hetkellä, että jatkan työntekoa tulevaisuudessa freelanserina ja joitain keikkahommia tekemällä.

Vanhuutta odotellessa