Näitä ruokia lapset söisivät itse – katso hauskat reseptit

Ruoka
Kommentoi 3

Hanskin Fammun voileipäkakku, Jannen valerisotto ja Veetin vauhdikkaat muffinssit, rahkalettuja, jääsuklaata ja ah, niin ihania herkkuja.

Sanat ja raaka-aineet vilisevät silmissä ja mielikuvitus lähtee kokkailemaan maapähkinävoista ja kanasta valmista ateriaa.

Mutta miten reseptit päätyivät kansien väliin?”Tapahtuipa eräänä talvisena päivänä niin, että kolmasluokkalaisen äiti sai idean...”, alkaa kymmenvuotiaiden lasten kokoaman Parasta Ikinä -keittokirjan alkutekstit.

Tarinan edetessä lapset lupaavat, että heidän resepteistään näkevät perheenjäsenet, kummit, mummut ja serkut unta vielä viikonkin kuluttua.

Innokkaimmat lapset toivat kymmenen reseptiä.”

Kuka uskaltaa vielä resepteihin tutustuttuaan väittää, että lapset mielivät vain yksipuolista murkinaa? Heidän valitsemissaan resepteissä vilahtelevat perinteiset suomalaiset arkiruuat siinä missä etniset erikoisherkut muun muassa Ghanasta, Japanista, Virosta ja Turkista.

Ohjeiden mukaan yhteen sujautetaan kookosta, toiseen inkivääriä, kolmanteen pestoa ja neljänteen katkaraputuorejuustoa.

Lyhyestä haastattelusta selviää, että Parasta Ikinä -keittokirjan toteutettiin kodin ja koulun yhteistyönä. Mukana olivat niin luokan opettajat, lapset kuin näiden vanhemmat.

– Kirjaa tehdessä koulun ja kodin välinen yhteistyö toteutui parhaimmillaan, arvioivat vanhemmat jälkikäteen.

Keittokirjan tekoon osallistui tavalla tai toisella luokan jokainen oppilas. Aikaa he käyttivät luomukseensa sekä kotona että koulun oppitunnilla.

– Innokkaimmat lapset toivat kymmenen reseptiä, joista jouduimme hiukan karsimaan, kirjan taittanut Marjo Lahtinen naurahtaa.

Hän sanoo, että luokan opettajien Pauliina Penttisen ja Hanski Paleniuksen reseptit löytyvät nekin kansien välistä.

Resepteissä vilahtelevat etniset herkut muun muassa Ghanasta, Turkista ja Virosta.”

Oppilaat, jotka eivät malttaneet tuoda ohjeita, osallistuivat kuvittamiseen.

– Juli ei ole innostunut kokkaamisesta, mutta ruokien piirtäminen sujui vauhdilla, Juliuksen äiti, Tuuli Ehro kertoo.

Lastensa tuotoksesta ylpeät vanhemmat kertovat painattaneensa kokkikirjasta 500 painoksen erän.

– Kirjan myyntituloilla on tarkoitus kartuttaa oppilaiden leirikoulukassaa, paljastavat Ehro ja Lahtinen kirjan alkuperäiset tarkoitusperät.

Kokeile kotona

Maureenin maapähkinä-munakoiso-salottisipulipata

 

1 kana paloiteltuna

1 sentti inkivääriä

1,5 salottisipulia

2 rkl tomaattipyreetä

1 rkl maapähkinäöljyä tai muuta kevyttä ruokaöljyä

1 kuppi tomaattia hienonnettuna

0,6 kuppia maapähkinävoita

2 tl suolaa

2 tl chiliä tai 1 tl cayennepippuria

1 munakoiso (keskikokoinen)

kuorittuna ja kuutioituna

2 dl tuoretta tai pakastettua okraa

 

Keitä kana, inkivääri ja puolikas sipuli noin kahdessa kupillisessa vettä.

Paista samaan aikaan erillisessä isossa kattilassa tomaattipyrettä öljyssä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.

Lisää yksi hienonnettu sipuli ja tomaatit. Sekoita välillä. Kypsennä, kunnes sipulit ovat pehmenneet.

Ota osittain keitetty kana ja yhdistä se sipulin ja tomaatin kanssa kattilaan.

Lisää puolet kanan keitinliemestä. Lisää maapähkinävoi, suola ja pippuri.

Keitä viisi minuuttia ennen kuin lisäät munakoison ja okran. Jatka keittämistä, kunnes kana ja kasvikset ovat pehmeitä. Lisää lientä tarvittaessa. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Minnan kinkku- tai kalkkunapiirakka

 

Pohja:

1 dl perunasosehiutaleita tai

0,5 dl perunasosejauhetta

1 dl vettä

100 g rasvaa

1 dl hiutaleita, esimerkiksi kaurahiutaleita

1,25 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 dl kinkku-/kalkkunasuikaleita

1 dl paprikakuutioita

1–2 dl juustoraastetta

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl yrttisuolaa

Muna-kermaseos:

2 munaa

2 dl ruokakermaa

Sekoita perunasosehiutaleet/perunasosejauhe ja vesi. Sekoita pehmeä rasva, hiutaleet, jauhot, suola ja leivinjauhe käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon perunasose ja sekoita tasaiseksi.

Lado täyteainekset kerroksittain pohjan päälle. Kaada muna-kermaseos täytteen päälle. Paista piirakkaa noin puoli tuntia 200-asteisessa uunissa alatasolla.

 

Juliuksen Maffe-tädin juustokakku

 

Pohja:

75 g voita

1 dl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhoja

1 muna

Täyte:

250 g rahkaa

100 g maustettua tuorejuustoa

200 g maustamatonta

tuorejuustoa

3 munaa

2 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

3 rkl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

sitruunamehua

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää loput pohjan aineet ja sekoita. Laita taikina irtopohjavuuan pohjalle ja vähän reunoille. Sekoita täyteaineet ja lisää vuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti, jonka jälkeen pidä vielä 10 minuuttia jälkilämmössä.

Juustokakku on erityisen hyvää marjasoseen kanssa – etkä voi epäonnistua sen kokkaamisessa mitenkään!

 

Fjollan punssijäädyke

 

(4 annosta)

4 munankeltuaista

4 rkl sokeria

2 dl kuohukermaa

3 rkl punssia

 

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi omassa kulhossaan.

Yhdistä vaahdot ja lisää punssi. Kaada jäädyke annosmaljoihin. Pakasta noin tunti. Ota jäädyke esille pakastimesta noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

4.4.2014 08:53

Mitenkäs se punssi sopii lasten ruokiin????

4.4.2014 17:19

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, punssinkin.....

4.4.2014 23:07

Missään ei sanottu, että lapset olisivat ideoineet reseptejä lasten ruuiksi. Päin vastoin haluaisivat ilahduttaa vanhempia, kummeja, mummeja... Ja ihan selvä juttu on se, että reseptejä on ensin etsitty vanhoista reseptikirjoista ja vähän muunneltu.
Aina pitää olla pilaamassa lasten hauskat jutut inisemällä jostakin epäoleellisesta.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.