Selvitys: Äidin koulutuksella merkittävä yhteys lapsen imetykseen

Valtaosa suomalaisvauvoista jää ilman suositusten mukaista imetystä.

Päivi Tuovinen

Äidin sosiaalisella taustalla, iällä ja koulutuksella on merkittävä yhteys lapsen imetykseen, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keskiviikkona julkaisemasta selvityksestä. Selvityksen mukaan erot imetyksessä ovat suuret, ja erityistukea tarvitsevat eritoten nuoret, vähän koulutetut naiset sekä yksinhuoltajaäidit.

Myös perheen esikoisilla sekä ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla imetys jäi selvityksen mukaan usein keskivertoa lyhyemmäksi.

Positiivisena seikkana selvityksessä nousi esiin se, että alle neljän kuukauden ikäisten täysimetys sekä pitkä imetys ovat hieman yleistyneet.

Valtaosa suomalaisvauvoista jää kuitenkin edelleen ilman suositeltua imetystä. Virallisen suosituksen mukaan lapsi on täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäiseksi, jonka jälkeen osittaista imetystä jatketaan vähintään vuoden ikään.

Selvityksen tekijät patistavat terveydenhuollon ammattilaisia tehostamaan imetystukea. Työn pitäisi alkaa äitiysneuvolassa ja jatkua yhtenäisenä synnytyssairaalassa ja lastenneuvolassa.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että lisämaidon antamiseen synnytyssairaaloissa laadittaisiin yhtenevät ohjeet. Tätä nykyä seitsemän kymmenestä vastasyntyneestä saa sairaalassa lisämaitoa. Aiempien tutkimusten mukaan erityisesti äidinmaidonkorvikkeen antaminen ilman selvää lääketieteellistä syytä on yhteydessä lyhyeen imetyksen.

Selvitys on osa viiden vuoden välein toteutettua imeväisikäisten ruokinnan seurantaa. Siihen kutsuttiin mukaan kaikki Suomen lastenneuvolat. Haastatteluihin osallistui yli 5 000 perhettä ja 800 terveydenhoitajaa.

Imetyksen edut

Imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi.

Äidinmaidossa ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja suojaavat lasta monilta taudeilta muun muassa korvatulehduksilta ja ripuleilta. Imetyksellä on myös edullinen vaikutus lapsen suoliston bakteerikantaan.

Imettävän äidin riski sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään pienenevät ja imetys suojaa äitiä myös verenpainetaudilta ja diabetekselta.

Lähde: Imeväisikäisten ruokinta Suomessa vuonna 2010 -tutkimus.

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit (25)

Kommentit

On muuten todella ahdistavaa ja syyllistävää lukea jatkuvasti siitä, että lapsia pitää imettää kauan ja hartaasti, kun itsellä ei riittänyt maito edes täyttä kuukautta, eikä päivääkään niin, ettei korvikelisää olisi tarvinnut käyttää. Kukaan vaan ei tunnu huomioivan sitä, että imetyksen kesto ei ole aina omasta tahdosta kiinni.

Huonoko äiti? (ei varmistettu)

No kyllä täällä pk-seudulla ainakin tänä keväänä neuvolasta saadut imetyssuositukset ovat erilaisia kuin nuo jutussa mainitut. Täysimetystä suositeltiin 4kk ikään.

jooop (ei varmistettu)

Ei kannattaisi ihan näihin lehtien juttuihin uskoa sokeasti. Puolen vuoden ikään suositellaan pääasiallisesti imetystä, mutta soseet (kasvikset ja hedelmät) kannattaa aloittaa jo n. 4kk:n iästä lähtien, jotta lapsi tottuu niitä syömään. Lisäksi tässä iässä aloitetulla soseruualla voidaan ehkäistä myöhempiä vatsavaivoja ym. Mitä pidemmän aikaa imettää, niin aina parempi. Äidinmaidon ravintoarvo ei kuitenkaan loputtomiin riitä kattamaan kasvavan vauvan tarpeita.

Aika törkeästi lehti yleistää imetyksen "epäonnistumisen" koulutukseen ym. sosioekonomisiin seikkoihin. Kaikilla äideillä ei välttämättä maito nouse heti synnytyksen jälkeen, jolloin on pakko ruokkia vauvaa korvikkeilla. Ja vaikka maito nousisikin, ei sitä välttämättä riitä vauvan tarpeisiin, jolloin on pakko ottaa korvikkeet käyttöön, jotta vauva saa riittävästi ravintoa. Aina imettäminen ei edes onnistu, kaikki vauvat eivät saa luontaisesti hyvää imuotetta, äidillä voi tulla rintatulehdus (joka haittaa imetystä siinä määrin, että se saattaa pahimmoilleen loppua), tai vauvat huomaavat, että tuttipullosta saa helpommin maitoa eivätkä "suostu" rinnasta syömään. Syitä on monia!

Toki tietämättömyys imetyksen hyödyistä on totta, kaikki eivät ymmärrä minkä takia olisi hyvä jaksaa yrittää imetystä. Mutta tällainen syyllistäminen, sietäisi toimittajan hävetä! Asia on kuitenkin arka monille äideille, jotka oikeasti olisivat halunneet imettää mutta eivät syystä tai toisesta siinä onnistuneet.

Artikkelissa oli kyllä hyviäkin pointteja, mutta kovin "raa'alla" tavalla on asiat tässä esitetty.

Alalla oleva (ei varmistettu)

Meidän lapsia on täysimetetty yli 6 kk ja voivat hyvin. Varmaa on että tämä läheisyys lapselle on elintärkeää. Ja miehenä tuntui että tuota valistusta tuli kyllä liiankin paljon synnytysvalmennuksessa, mutta lienee naiselle tärkeää tietoa. En muuten huomannut tuossa tekstissä mitään syyllistämistä vaan pelkkiä faktoja. Ehkä aihe on sen verran arka että pitäisi olla muutakin. YK suosittelee kehitysmaissa imetyksen jatkamista 2 ikävuoteen asti.

Merlin (ei varmistettu)

Kun lapsella on nälkä, lapsen pitää saada muutakin kuin maitoa. Kun poikani oli vauva, soseet sai aloittaa jo 3 kk:n iässä. Lapsi kasvoi niin vinhaa vauhtia, että neuvolassa suositeltiin kiinteää ruokaa heti silloin. Kun poika oli 7 kk, tissiruokinta ei enää kiinnostanut.
Jokainen vauva on yksilö. Ei kannata sovittaa kaikkia samaan muottiin.

Koulutettu äiti (ei varmistettu)

Ihmeellistä vouhotusta. Jospa jokainen itsensä ja lapsensa tunteva äiti tekisi kuten itse parhaaksi kokee ilman, että ympäristön vanhat akat (ei siis ainoastaan fyysisesti vanhat) tiedustelee maidon riittävyyttä ja jeesustelee isoon ääneen tai salaa selän takana, kuinka kauheata on, jos lapi ei saa tissiä. Ihan niinkuin lämpöä ja rakkautta ei muuten voisi antaa lapselle ihan tarpeeksi?

En epäile tutkimustietoa, jonka mukaan imetys on hyväksi lapselle, mutta tehkööt sitä ne, joilta se luontevasti ja luonnollisesti sujuu ja samaiset luonnonäidit jättäköön rauhaan ne, joilta se ei suju.

Suositukset sucks (ei varmistettu)

Aivan samaa mieltä. Oli suorastaan ahdistavaa, kun neuvolan kukkahattutädit kyselivät jatkuvasti jostain imettämisestä. Minusta se on henkilökohtainen asia eikä siinä ollut mitään ongelmia. Varmaan ongelmia olisi tullut, jos olisin kuunnellut kukkistätien ohjeita. Itse ainakin yritin kuunnella omia äidin vaistojani ja haistatin pitkät neuvoloiden ohjeille.

Terveet lapset ... (ei varmistettu)

Imetys onnistuu kun luottaa itseensä.
Ja jos Anoppi antaa nuorelle Äidille rauhan eikä kiusaa imettäjää.
Ja kun muistaa että, ennen oli ennen ja nyt on nyt.
Minullakin meinasi ensimmäisen lapsen kohdalla hermo hirttää, kun Anoppi keksi kaikenlaista jänyrää.

Miniä (ei varmistettu)

Faktaa on se, että lapsen etu on sekä useamman kuukauden täysimetys että lapsen hoitaminen kotona ainakin kahteen, mielellään kolmeen ikävuoteen asti. Jokainen lapsen kehityksen tutkimuksiin oikeasti perehtynyt on siitä perillä. Ehkä onkin ihan hyvä, että äidit syyllistyvät, silloin kuin tiedot lapsen eduista ovat puutteelliset.

Äiti itsekin (ei varmistettu)

Äitejä ei tarvitse syyllistää enää yhtään imetys-asioissa. Te, jotka luulette että kaikki äidit ovat imetyskoneita ja että kaikilta tulee maitoa samaan tahtiin kuin esim itseltänne voisitte istahtaa miettiä ettei kaikille ole moista onnistumista suotu. Itse pystyin imettämään molempia poikia vain vaivaiset 3 vk sillä maitoa ei kaikista tempuista huolimatta tullut!! Ja koska koulutuksella pitäisi olla jotain tekemistä.... ole Kauppatieteen maisteri, joten jo juttuun viitaten pitäisi kai maitoa tulla litra tolkulla koulustasoon nähden.
Älkää nyt viitsikö!!!!!

työtön (ei varmistettu)

kyllähän fakta on se, että lapselle parasta on, että isä jää kotiin lapsen kanssa ja äiti lähtee töihin heti äitiysloman (n.6kk) jälkeen. Tämän faktan voisi "Äiti itsekin" nimimerkki sisäistää :D.

tutkijako itsekin? (ei varmistettu)

Kolme lasta olen imettänyt yli neljä kuukautta kutakin. Tämä nuorin iltatähtönen sai rintaa puoli vuotta ja on ainoa allerginen lapsi meidän perheessä. Tämä samainen allerginen lapsi on saanut syödä multaa omalta pihalta ja telmiä koirien kanssa.
Onneksi minun äitiysaikana ei ollut nettiä, josta voisi lukea ahdistuksen aiheita jatkuvasti. Koittakaa äidit tehdä niinkuin teistä itsestä tuntuu. Rakastakaa lapsianne ja rakastakaa ja arvostakaa myös itseänne. Ihan turha puhkua ja puhista imetyksen ja muiden asioiden kanssa. Ei se ahdistunut syyllistynyt äiti ole sen parempi kuin se korviketta antava helpottunut äiti. Yksilöitä me kaikki olemme. Ei ihme jos parisuhdekin alkaa rakoilla kun äiti kokee jatkuvaa huonommuutta ja kaikki mitä teet on väärin jonkun mielestä.

löysätkää pipoa (ei varmistettu)

ALALLA OLEVA - sinulla ei ainakaan tunnu olevan mitään faktatietoa asioista. Faktaa löytyy ainakin sivulta www.imetystukilista.net. Niille joita kiinnostaa lapsen etu. Minun lapselleni ainakin riitti maito hyvin puolen vuoden ikään ja kiinteät aloitettiin lapsen omasta halusta sormiruokaillen. Kannattaa ottaa asioista selvää ja sen jälkeen tehdä johtopäätökset. Se on tieto, joka auttaa äitejä tässä asiassa. Jos ei ole jakaa faktaa, niin kannattaa pitää suunsa kiinni, koska se ei ole lapsen etu. WHO suositelee imettämämään vähintään 2 vuotiaaksi asti ja siitä eteenpäin niin kauan, kuin äiti ja lapsi sitä haluavat. Tuo ei koske pelkästään kehitysmaita. Yli 90 % äideistä on kykeneviä imettämään lapsiaan, jos on OIKEAA tietoa saatavilla. Imettäminen ei ole helppoa, sitä pitää tehdä lähestulkoon koko ajan. Jos äidille ei ole tätä kerrottu, niin tottakai hänellä tulee paha olo, kun ihmettelee mikä lasta vaivaa, kun sillä on koko ajan nälkä. Maito kyllä riittää, jos sitä annetaan. Eikä se maito heti nouse, mutta silti sitä tulee vähän ja se riittää vauvalle pariksi päivää, usko tai älä. Kyllä luonto tietää.

Mammal (ei varmistettu)

Kolmen lapsen aikana suositukset vaihtuivat kolme kertaa. Ensin piti imettää niin, että äiti nääntyi täysin, sitten piti lopettaa hyvin sujunut imetys ehdottomasti neljään kuukauteen. Kyse on allergisista lapsista, eikä tasan tarkkaan eroja lasten allergioihin syntynyt pitkällä tai pätkällä imettämisellä.
Älkää nuoret äidit kuunnelko pilkuntarkkaan ohjeita ja neuvoja. Oma arkijärki peliin ja homma toimii huomattavasti paremmin. Äidit syyllistetään joka tapauksessa joltakin taholta, joten paras toimia oman ja lapsen terveyden ja hyvinvoinnin ehdoilla.

Myy (ei varmistettu)

.. ja valitettavasti neuvolasta ei välttämättä saa oikeaa tietoa. Minä en ainakaan saanut, vaan sitä piti itse hakea. Äidinmaito on parasta ja luonnollisinta ravintoa vauvalle! :)

Mammal (ei varmistettu)

Turha loukkaantua joka asiasta ja tulla tänne itkemään, jos maitoa ei ole tullut. Se on silloin voivoi ja sitten on pakko elää sen tilanteen mukaan. On hyvä, että äideille annetaan oikeaa ja tutkittua tietoa imetyksestä ja sen hyödyistä. Tällaisten tutkimusten ja imetysvalistuksen toivotaan herättävän ne äidit, jotka eivät oman mukavuutensa tai turhamaisuutensa takia halua/viitsi imettää vauvojaan, vaikka se fyysisesti olisi täysin mahdollista.

Älkää siis te imettämään kykenemättömät tulko heti torpedoimaan hyvää valistusta ja tietoutta. Sitä todellakin tarvitaan yhä tässä maassa.

äidinmaidon luo... (ei varmistettu)

Olisiko teidän imetyksessä epäonnistuneiden äitien nyt viimeinkin aika käsitellä se imetyspettymys pois ja jatkaa puhtaalta pöydältä sitä elämää eikä kieltää toisilta asiallista imetysvalistusta? Liian monella on se ajatteluatapa, että jos itse on henkilökohtaisesti kokenut pettymystä ja epäonnistumista niin se onkin sitten koko valtakuntaa koskeva totuus eikä esim imetys voi kellään muullakaan oikeilla neuvoilla ja tuella onnistua. Varmasti helpottaisi omaa olemista, jos ei tarttisi aina olla piikit pystyssä kuullessa sanan "imetys". Kyse on kuitenkin täysin normaalista, luonnollisesta asiasta eikä mistään ihmeellisemmästä elämänvalinnasta.

jösses (ei varmistettu)

Ihanaa, että Suomessa ollaan silti imetysmyönteisiä, vaikka toki monenlaisia juttuja kuulee. Rintamaito on luonnollinen ravinto lapselle ja helppoa (ainakin verrattuna pullojenkeittämisrumbaan ja säilytykseen) äidille. On mahtavaa, kuinka luoja on luonut mekanismin, josta lapsi voi saada terveellistä, ravintorikasta ja aina sopivan lämmintä ja hyvin säilynyttä ruokaa. Imetin lapseni puolitoista vuotiaaksi, pumppasin sairaalaan ensimmäisen puolivuotta luovutusmaitoa. Mielestäni silti jokainen äiti on paras äiti, ei imetyksen onnistuminen tai onnistumattomuus ole mikään äitiyden mittari. Myös lapsissa on eroja, jonkun kanssa imetys onnistuu ja vaikka kuinka pitkään ja toinen ei koe sitä ollenkaan omakseen. Onneksi Suomessa on myös tasokasta korvikemaitoa ja sitä voi tarjota lapselle hyvillä mielin. Muutamia vinkkejä imetykseen tulee tässä: Juo itse paljon nestettä. Juo paljon maitoa ja syö maitotuotteita sisältäviä ruokia, sillä rintamaitoa ei synny, ellet saa kaikkia maidon valmistukseen tarvittavia raaka-aineita riittävästi. (Vertailuksi kerron, että join pumppaus aikana 2litraa maitoa keskimäärin/päivä) Pidä lasta rinnalla ja syötä tiheästi ja sitkeästi, maitoa muodostuu tarpeen mukaan, mitä enemmän on kulutusta, sitä enemmän muodostuu maitoa. Lisämaidon tarjoaminen pullosta saattaa vaikeuttaa imetystäsi esim. lapsi ei viitsi tehdä enää niin paljon töitä saadakseen maitoa rinnasta, kun pullosta tulee helpommin ja mahdollisesti kieltäytyy vähitellen rinnasta. Aluksi opettele rento ja kiva imetysasento, jossa voit itsekin levätä ja viimeiseksi vinkiksi tarjoa vastasyntyneelle rintaa nenää kohti, että lapsi avaa suunsa riittävän kunnolla kuin ottaakseen hampurilaisen. Kunnon ote on tärkeä, ettei rinta tule todella kipeäksi. Aluksi rinnat voivat olla kovinkin kipeät, mutta pian ne tottuvat, eikä imetys enää satu lainkaan. ;) P.S. Edelleen olen ylpeä Suomen neuvolakulttuurista. Monissa maissa sellaisia ei ole ja minusta se on silti mahtavaa, että on mahdollista keskustella ja saada neuvoa ja tukea neuvola tädeiltä. Kiitos heille mahtavasta työstä!!

Zorro (ei varmistettu)

onhan se kurjaa kun ei imetystavoitteet toteudu, itse täysimetin 3,5kk siinä vaiheessa sekä neuvolan täti, että minä itse olimme samaa mieltä, maito ei riitä (ja siis maitoa kyllä riitti mutta se ei ilm ollut ravitsemuksellisesti tarpeeksi), eli maidon rinnalle tuli iltavelli, osittaista imetystä olin valmist jatkamaan vaikka kuinka pitkään, mutta kas kummaa kun töihin palasin ei rinta enää illalla kelvannutkaan... poika vieroitti itse itsensä... pakollako sitä olisi pitänyt syöttää? eli jos osittaista imetystä halutaan jatkettavan vuoden ikään tulisi äidin olla lapsen kanssa kotona kunnes lapsi on 1-vuotias... nythän tämä ei toteudu... ja kohta ei senkään vertaa kun vanhempainvapaasta ollaan osaa korvamerkitsemässä isälle...

Ava (ei varmistettu)

Kylläpä meni keskustelu pois väittämästä, että äidin koulutuksella olisi yhteys imettämiseen. Eikös sovita, ettei ainakaan syyllistetä toista.. On tosiasia, että rintaruokinta on terveellinen tapa ruokkia vauva ja siihen nykyinen äitiysloma antaa mahdollisuuden. Ei pidä siis narista! Useat tämän hetken äideistä ovat 60-70-luvun vauvoja; äitiysloma oli 2-3 kk. Silloiset äidit joutuivat lähtemään töihin rinnat maidossa. Silloiset vauvat syötettiin pullovastikkeella. Tällaisia heistä on tullut.

Mikä olikaan al... (ei varmistettu)

tämän päivän vauvojen äidit alkaa kyllä olla syntyneet enimmäkseen 80-luvulla, osa jopa 90-luvulla :D 1980 syntynyt on jo 32-vuotias, ja 60-luvulla syntyneet alkavat tulla isovanhemmiksi :)

Ava (ei varmistettu)

Ikäasiaan
Nopea tarkistus omasta korkeakoulutetusta ystäväpiiristä:
1971 syntyneitä 2 kpl; eka lapsi toisella, toisella 1 saatuna 32 vuotiaana ja toinen 40 vuotiaana
1976 syntynyt: lapset 1 vauva ja 1 kolmevuotias. Näin olemme erilaisia.
Mummoksi on vielä matkaa!

koulutettu ja p... (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun