Miksi vanhemmille ei ilmoitettu pojan kolarista?

Paikalliset
Kommentoi 11

ASKOLA |Monninkylässä sattui tiistaina iltapäivällä mopon ja pakettiauton kolari, jossa 16-vuotias mopoilija loukkaantui. Mopoa kuljettanut poika vietiin ambulanssilla sairaalaan.

Loukkaantuneen pojan äiti on ihmeissään siitä, ettei vanhemmille ole kerrottu tapahtuneesta mitään. Virallista tietoa hän ei ollut saanut vielä keskiviikkoiltapäivänäkään.

– Jos puskaradio ei olisi toiminut, olisin ajanut työpaikaltani Porvoosta kotiin Askolaan ja ihmetellyt illalla, miksi poika ei tule kotiin. Ehkä sairaalasta olisi sitten jossain vaiheessa iltaa otettu yhteyttä, äiti pohtii.

– Pahinta on kuulla, että oma lapsi on sairaalassa, mutta ei tiedä lainkaan, mitä on tapahtunut. Asiallinen tieto viranomaisilta olisi ollut tärkeää. En olisi ehkä pelästynyt niin paljoa, kun olisi heti saanut oikeaa tietoa tapahtuneesta.

Äiti sai tietää kolarista toiselta pojaltaan hyvän aikaa tapahtuneen jälkeen.

– Nuorempi poikani soitti minulle töihin ja kertoi kuulleensa, että Monninkylässä on ollut kolari ja ettei hän saa isoveljeensä yhteyttä. Hänen kaverinsa tiesi hetken kuluttua kertoa, että poikani oli ollut tuossa onnettomuudessa ja viety ambulanssilla sairaalaan, loukkaantuneen pojan äiti kertoo.

Lue lisää torstain Uusimaasta.

11 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

10.5.2012 08:29

Näyttäkää se lain kohta jossa kolarista velvoitetaan kertomaan vanhemmille.

10.5.2012 09:01

Alaikäisen ( henkilö jolla on holhooja/huoltaja) mahdollisesta tapaturmasta niinkuin kyseinen , tulee ilmoittaa vanhemmille/holhoojalle/huoltajalle.

10.5.2012 11:35

Ja se lainkohta oli?

10.5.2012 12:31

Kummallisia kommentteja "vanhemmalta"?!? Eiköhän kolarista ole tapana ilmoittaa minkä tahansa ikäisen lähiomaiselle. Tarviiko siihen lakia vai ei, en osaa sanoa. Ehkä "vanhempi" ei haluaisi tietää lapsensa kolarista.

10.5.2012 15:54

Miten kummassa selvä kysymys on "kummallinen kommentti" ja mistä ihmeestä päättelet mitä asioita en halua tietää? Jotain rajaa sentään.

10.5.2012 14:14

ei se ilmoittaminen aina niin helppoa ole - mistä saat vanhemman yhteystiedot jos esim "uhri" on tajuton ?

10.5.2012 17:36

No jos vaikka mopon rekkarin perusteella saisi selvitettyä osoitteen?

11.5.2012 08:23

entäs jos ajaa fillarilla ?

11.5.2012 09:16

No viranomaiset yrittävät selvittää henkilöllisyyden mukanaolevien tavaroiden perusteella. Jos lompakkoa/nimikoituja tavaroita ei löydy, puhelimesta löytyy usein "äiti" tai ICE-numero tms. arvattavissa oleva yhteys. Joskus toki mitään tunnistetta ei löydy, tällöin odotetaan omaisten etsintäyrityksiä ja yhteydenottoa.
Vanhemman kommentti lainkohdasta kuullostaa juuri siltä, että hän ei pidä viranomaisten yhteydenottoa itsestäänselvyytenä tai odota sitä automaattisesti. Miksi muuten hän kyselee ilmoittamisen laillisuudesta?

11.5.2012 09:24

Onhan se päivänselvää, että vanhemmille on ilmoitettava. Sairaalassa saatetaan joutua tekemään toimenpiteitä, joissa pitää kuulla lähintä omaista, ja viimeistään poliisikuulustelussa on vanhempien oltava paikalla. Ja mikä tärkeintä, se on inhimillistä: lapsi varmasti kaipaa äitiään ja isäänsä ko tilanteessa.

14.5.2012 23:34

Joskus myös resurssit tapahtumahetkellä ovat rajalliset, ja jos pitää valita, hoitaako tapaturmassa loukkaantunutta, vai käyttääkö ajan yhteystietojen etsimiseen ja omaisten tavoittamiseen, niin kumman itse toivoisit tehtävän? Onnettomuudesta ensimmäinen tunti-kaksi menee kuin siivillä, ovathan ne potilaan hoidon alkuunsaattamisen kannalta oleellisimmat. Itse myös suosin sitä, että jollei potilaan tila ole uhkaava, potilas itse ilmoittaa tapahtuneesta lähiomaiselle heti kun tilanne sallii, omaisena on mukavampi saada tieto henkilön itsensä kertomana, kun heti kuulee että se itselle rakas ihminen on kunnossa ja soittaa itse.

Alaikäisen kohdalla onnettomuustilanteessa huoltajien tavoittaminen kuuluu mielestäni ensisijaisesti poliisille, välittömästi tapahtuman jälkeen.

Osallistu keskusteluun

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantain klo 8.00 ja perjantain klo 16.00 välisenä aikana.