Miksi vanhemmille ei ilmoitettu pojan kolarista?

16-vuotias mopoilija loukkaantui kolaroituaan eteensä kääntyneen pakettiauton kanssa Monninkylän Meijeritiellä tiistaina.

Ali Felin

ASKOLA |Monninkylässä sattui tiistaina iltapäivällä mopon ja pakettiauton kolari, jossa 16-vuotias mopoilija loukkaantui. Mopoa kuljettanut poika vietiin ambulanssilla sairaalaan.

Loukkaantuneen pojan äiti on ihmeissään siitä, ettei vanhemmille ole kerrottu tapahtuneesta mitään. Virallista tietoa hän ei ollut saanut vielä keskiviikkoiltapäivänäkään.

– Jos puskaradio ei olisi toiminut, olisin ajanut työpaikaltani Porvoosta kotiin Askolaan ja ihmetellyt illalla, miksi poika ei tule kotiin. Ehkä sairaalasta olisi sitten jossain vaiheessa iltaa otettu yhteyttä, äiti pohtii.

– Pahinta on kuulla, että oma lapsi on sairaalassa, mutta ei tiedä lainkaan, mitä on tapahtunut. Asiallinen tieto viranomaisilta olisi ollut tärkeää. En olisi ehkä pelästynyt niin paljoa, kun olisi heti saanut oikeaa tietoa tapahtuneesta.

Äiti sai tietää kolarista toiselta pojaltaan hyvän aikaa tapahtuneen jälkeen.

– Nuorempi poikani soitti minulle töihin ja kertoi kuulleensa, että Monninkylässä on ollut kolari ja ettei hän saa isoveljeensä yhteyttä. Hänen kaverinsa tiesi hetken kuluttua kertoa, että poikani oli ollut tuossa onnettomuudessa ja viety ambulanssilla sairaalaan, loukkaantuneen pojan äiti kertoo.

Lue lisää torstain Uusimaasta.

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Alaikäisen ( henkilö jolla on holhooja/huoltaja) mahdollisesta tapaturmasta niinkuin kyseinen , tulee ilmoittaa vanhemmille/holhoojalle/huoltajalle.

näin se vaan on (ei varmistettu)

Kummallisia kommentteja "vanhemmalta"?!? Eiköhän kolarista ole tapana ilmoittaa minkä tahansa ikäisen lähiomaiselle. Tarviiko siihen lakia vai ei, en osaa sanoa. Ehkä "vanhempi" ei haluaisi tietää lapsensa kolarista.

äiti-ihminen (ei varmistettu)

No viranomaiset yrittävät selvittää henkilöllisyyden mukanaolevien tavaroiden perusteella. Jos lompakkoa/nimikoituja tavaroita ei löydy, puhelimesta löytyy usein "äiti" tai ICE-numero tms. arvattavissa oleva yhteys. Joskus toki mitään tunnistetta ei löydy, tällöin odotetaan omaisten etsintäyrityksiä ja yhteydenottoa.
Vanhemman kommentti lainkohdasta kuullostaa juuri siltä, että hän ei pidä viranomaisten yhteydenottoa itsestäänselvyytenä tai odota sitä automaattisesti. Miksi muuten hän kyselee ilmoittamisen laillisuudesta?

äiti-ihminen (ei varmistettu)

Onhan se päivänselvää, että vanhemmille on ilmoitettava. Sairaalassa saatetaan joutua tekemään toimenpiteitä, joissa pitää kuulla lähintä omaista, ja viimeistään poliisikuulustelussa on vanhempien oltava paikalla. Ja mikä tärkeintä, se on inhimillistä: lapsi varmasti kaipaa äitiään ja isäänsä ko tilanteessa.

Mirja Suhonen

Joskus myös resurssit tapahtumahetkellä ovat rajalliset, ja jos pitää valita, hoitaako tapaturmassa loukkaantunutta, vai käyttääkö ajan yhteystietojen etsimiseen ja omaisten tavoittamiseen, niin kumman itse toivoisit tehtävän? Onnettomuudesta ensimmäinen tunti-kaksi menee kuin siivillä, ovathan ne potilaan hoidon alkuunsaattamisen kannalta oleellisimmat. Itse myös suosin sitä, että jollei potilaan tila ole uhkaava, potilas itse ilmoittaa tapahtuneesta lähiomaiselle heti kun tilanne sallii, omaisena on mukavampi saada tieto henkilön itsensä kertomana, kun heti kuulee että se itselle rakas ihminen on kunnossa ja soittaa itse.

Alaikäisen kohdalla onnettomuustilanteessa huoltajien tavoittaminen kuuluu mielestäni ensisijaisesti poliisille, välittömästi tapahtuman jälkeen.

Ammattilaisen n... (ei varmistettu)

Keskustelu suljettu

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantai klo 8.00 ja perjantai klo 16.00 välisenä aikana.