Kaupunkikehityslautakunta saa iPadit

PORVOO | Porvoon kaupunkikehityslautakunta aikoo siirtyä sähköisen esityslistan käyttöön. Kaupunki hankkii jokaiselle lautakunnan jäsenelle kosketusnäytöllisen taulutietokoneen (iPad), jonka jälkeen paperisia esityslistoja ei enää tarvita.

– Tarkoituksena on, että kaupunkikehityslautakunta pilottiryhmänä kokeilee sähköistä esityslistaa ja kokemusten perusteella sitten harkitaan, onko sille laajempaakin tarvetta, Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz sanoo.

Kaupunkikehityslautakunnan esityslistojen tuottaminen liitteineen paperiseen muotoon ja niiden postittaminen lautakunnan jäsenille aiheuttaa suuret kulut. Lisäksi postittaminen pidentää listojen toimitusaikaa 1–2 päivällä.

– Meillä on liitteinä paljon kaavoja ja värillisiä dokumentteja, joten kopiointikustannukset ovat melkoiset. Ne voivat olla jopa yli tuhat euroa yhden kokouksen osalta, Fredrick von Schoultz toteaa.

Lue lisää perjantain Uusimaasta.

Written by:

Tapani Seppänen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

ja tavallinen kannettava pc ei riitä ? Ipadillähän ei pysty käsittelemään Microsoft ofiicen materiaaleja - vain katsomaan niitä... vaatii taas erillisen softan joka tuo lisäkustannuksia - taitaa olla niin, että herrat tahtoo lelut itselleen netisurffailua varten :)

aikuisten lelut (ei varmistettu)

Haluan nähdä oikean laskelman säästöistä!
Mitkä ovat kokonaiskustannukset, koska laiteen ostohinta on siitä alle 20% neljässä vuodessa. Laitteen kokonaiskustannus on silloin noin 2500 euroa, joka on siis 600 euroa vuodessa. Kopiointi on alle 0.01 eur kpl (A4) eli yli 60 000 A4-kopiota jäsentä alkaa tuottaa säästöä. Ei muuten säästä Porvoon kokoisessa kaupungissa.
FvS halusi itselleen lelun ja näin hän sen saa.
Minusta Porvoossa harrastetaan aivan liikaa tällaisia tuulesta temmattuja säästöjen hakemisia ilman kunnollisia laskemisia.

mistä löytyy säästöt (ei varmistettu)

Lisäksi kuinka monelle virkamiehelle on hankittu tai hankitaan kyseinen laite?
Nyt niillä siis on kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jatkossa viellä iPadit. Kun on rahaa, niin sitä pitää kuluttaa.

mistä löytyy säästöt (ei varmistettu)

Jos kokouksia on 20 kpl vuodessa, ja jokaiseen kokoukseen lähetetään 0,5 kg painoinen maxikirje (6,40) maksaa se vuodessa 128 euroa (per lautakunnan jäsen). Jokaisessa kirjeessä 100 sivua mateeriaalia (mikä on keskimäärin reilusti alakanttiin arvioitu) tulee nimimerkin Mistä löytyy säästöt arivoimalla hinnalla hintaa papereille 260 euroa per nenä vuodessa. Joskus on painavampia posteja, useampi kirje samaan kokoukseen ja värillisiä isoja kopioita, jotka maksavat reilusti enemmän kuin tuon 0,01 euroa per A4. Lisäksi työkustannukset, kun kirjeiden paperit kopioidaan ja pistetään kuoriin, esim. 10 minuuttia per kokous per nenä (13 jäsentä lautakunnassa) = reilu 2 tuntia per kokous + virkamiesten kopiot. Jo näillä alakantiin laskentuilla hinta-arvioilla Ipadit kannattaa, jo vuodessa on hinta säästetty.
Toki postimaksu on yleistä taksaa alempi frankeerauskoneella, mutta välillä kirjepumaskat painaa ainakin kilon.
Tällaisia arvioita kaupunkikehityslautakunnan varajäsenenä.
Tosin me varajäsenet jäädään edelleen paperipumaskpjen varaan.
Ipadiin pitää saada sellainen ohjelma, että voi asialistaa ja liitteitä lukiessa tehdä omia merkintöjä. Muuten käyttö on kömpelöä.

Mirja Suhonen

Järkevä päätös, monessakin mielessä:
- selkeätä ja todennettavaa säästöä, kuten artikkelista on luettavissa
- järjetön paperin käyttö ja paksujen nivaskojen postitus päättyy
- luottamushenkilökaarti siirtyy tietotekniikassa kohti nykyaikaa
- nostaa luottamustehtävien profiilia, ehkä jopa vetovoimaa
- yleisessä kokeilumielessä ehdottomasti hyödyllinen

Miinuksia:
- sähköisessä muodossa olevaan dokumenttiin on omien kommenttien ja muistiinpanojen kirjoittaminen hankalampaa kuin paperiversioon, samoin selailu
- odottaisin Nokian kilpailevan tabletin tuloa, koska se on a) isänmaallista, ja b) ilmeisesti Windows-pohjainen

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Onhan niitä Nokian "aluevaltauksia" nähty puhelinten ulkopuolelle ennenkin, mm. pari vuotta sitten Nokia Booklet miniläppärillä, joka osoittautui täydelliseksi flopiksi. Ja ihan "isänmaallisesti" Windowsilla.

TYHJÄN SAA ODOT... (ei varmistettu)

Suuri hyöty on myös siinä, että listoja on niin vaikeita lukea iPadista, että ne jää lukematta. Niin helpottuu päätöksenteko. Tämä ilmiö on varmasti tiedossa jo mutta ei siitä tietenkään avoimesti puhuta.

powerpoint/iPad... (ei varmistettu)

tulihan se sieltä - Vesalta... "nostaa luottamustehtävien profiilia" - voi jessus, herrojen egoako tässä pitää Ipadeillä nostaa :). Vetovoimaa ?? Ipadilläkö saadaan korkeampitasoisia "päättäjiä" Kyllä on pienestä kiinni :) :)
Ottakaahan ensin selvää soveltuuko Ipadi muuhun kuin facebookissa surffailuun...ei todellakaan ole mikään "työkone". Tässä se taas nähdään Porvoon herrojen taso - omat lelut etusijalla...

pölhölä (ei varmistettu)

Pölhölä, varmaan sinäkin ymmärrät asian, jos vain haluat. Luottamustehtävät vaativat paljon aikaa ja vaivaa, eikä niiden vetovoima ole erityisen suuri. On helpompaa jäädä puskista huutelemaan asioista, joita yleensä ei edes tunne. Tehtäviin pitäisi kuitenkin saada osaavaa ja kyvykästä väkeä, ja siksi kaikki se, mikä auttaa tehtävien hoitamisessa, on hyvästä. Pelkällä iPadilla ei ihmisiä saada, vaan kyse on ajanmukaisista välineistä tehtävän hoitamisessa, ja ne ovat enemmän must-juttuja: ketään ei pelkästään niillä houkutella tehtäviin, mutta niiden puuttumisella on negatiivinen vaikutus.
On kyse sitten ammattimiehen työvälineistä tai vaikka taxiautoilijan autosta, paremmat vermeet tuovat alalle enemmän ja pätevämpiä tekijöitä kuin huonot.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Ja Ipadikö se on se järkevä työväline - pitäisi todella ottaa selvää ensin ennekuin tehdään päätöksiä - Ipadillä ei pysty muokkaamaan mitään Officen tiedostoja...
Normaali kannettava ajaa asian täysin ja niitä saa myös eri kokoisina ja edullisemmin kuin lähinnä surffailuun tarkoitettu Ipad... joku järki...
Ja ymmärrän kyllä, että luottamustehtävät vievät aikaa - kutsumustyötä - pitäisi olla - täälllä lähinnä oman edun ajamista :). Luottamustehtävässä oitää myös olla sen verran selkää ja kanttia, että kestää arvostelun tai niinkuin itse sen esität "puskista huutelun" :)

pölhölän puskis... (ei varmistettu)

En suinkaan väitä iPadia järkevimmäksi työvälineeksi, vaan että sekin on parempi kuin nykyinen paperisirkus. Ennen kaikkea, uusia tapoja työskennellä on syytä kokeilla, se on minun pointtini.
Oman edun ajamista on hämmästyttävän vähän, itse odotin näkeväni sitä paljon enemmän. Suosittelen hakeutumaan luottamustehtäviin, ehkä silmät avautuvat.
Asiallisen ja asiallisesti esitetyn arvostelun toki jokaisen pitää kestää, tehtävästä riippumatta. Asiallista ei ole nimimerkkien takaa heitetty mollaus, jota näillä palstoilla enimmäkseen harrastetaan.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Silmat on kyllä avautuneet ja ei voi kun huvittuneena seurata tätä Porvoon touhua näin muualta muuttaneena :) Ja kun tuntuu, että "hyvä veli" järjestelmä täällä jyrää niin turha edes harkita luottamustehtävään hakua...
Meille Porvoo on kiva hiljainen nukkumalähiö lähellä työpaikkaamme Vantaata ja Helsinkiä

pölhölä (ei varmistettu)

Ja Persutkin ovat kovasti mukana hyvä veli systeemissä. Ja siirretään varoja säätiöön joka ostaa loistolukalit Helsingin luksusalueelta. Eli tehdään kaikkea mitä mukamas vastustetaan. Politiikkaan ei kuitenkaan osallistuta muulla tavoin kuin että huudetaan ja vastustetaan. No kun ei muuta osatakaan.

LG (ei varmistettu)

Haluasin nähdä miten sinne iPadiin saa ne jättitiedostot ja miten lukeminen onnistuu. Ovatko he testanneet? Voi olla laptopilla aika sitkeätä ladata 3G yhteydellä ja selata niitä.

powerpoint-joht... (ei varmistettu)

Powerpoint-johtaja ei taida nimimerkistään huolimatta elää ihan tässä ajassa nettiverkkojen ja -tekniikan osalta. Kymmenienkin megojen tiedostot latautuvat suitsait sukkelaan läppärillä tai iPadeilla. Eikä selaaminenkaan mitenkään hankalaa ole. Ilmeisesti et ole kokeillut?

Kun meillä tämän, ja monen muunkin aiheen perusteella on niin tavattoman viisaita kansalaisia, jotka aina tietävät, miten asiat pitäisi hoitaa, ja miten niitä ei olisi pitänyt hoitaa, niin ettekö tekisi meille kaikille suurta palvelusta: tulkaa rohkeasti mukaan rakentamaan tätä kaupunkia ja yhteiskuntaa! Saadaan asiat vihdoinkin kuntoon. Teidän viisaudellanne.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Ei niitäasiakirjoja sinänsä tartte päästä muokkaamaan, mutta esim."muistilappuja" pitäisi voida kirjoittaa ja lyhyitä tekstin pätkiä. Eiköhän ne Ipadissa onnistu.

Mirja Suhonen

Ihan omien kokemusten perusteella, kirjoitin mutta ehkä kaupungilla on parempi tekniikka käytössä? Missä muodossa ovat tiedostot? Pdf?

powerpoint-joht... (ei varmistettu)

"Kun meillä tämän, ja monen muunkin aiheen perusteella on niin tavattoman viisaita kansalaisia, jotka aina tietävät, miten asiat pitäisi hoitaa, ja miten niitä ei olisi pitänyt hoitaa, niin ettekö tekisi meille kaikille suurta palvelusta: tulkaa rohkeasti mukaan rakentamaan tätä kaupunkia ja yhteiskuntaa! Saadaan asiat vihdoinkin kuntoon. Teidän viisaudellanne." Vitsiä herra Vesa K.?

powerpoint-joht... (ei varmistettu)

ottakaa nyt hyvät päättäjät ensin selvää mitä olette ostamassa - kai teillä edes siihen on älliä ? Ostetaan kuin sikaa säkissä...! käy muuten kuin kuninkaanportille - vauhdilla rakennetaan eikä sillä ole kuitenkaan tulevaisuudessa käyttöä :)
Voi jessus tätä porukkaa - PROFIILIN NOSTOA VARTEN ! anna mun kaikki kestää - ja sitten vielä itketään täällä kun porukka päivittelee tyhmiä päätöksiä:)

APUA! (ei varmistettu)

kyllä se Vesa on niin, että Porvoo on pian Suomen Kreikka :) eikä kukaan halua tulla siivoamaan sitä likapyykkiä mitä suuruudenhullut edeltäjät on saaneet aikaan...
Taas tänäänkin hyvä osoitus tuo sivistystoimen juttu :) :) ;)

pölhölä (ei varmistettu)

Vertaus Kreikkaan ontuu, ja on surkeasti ajasta jäljessä, kuten katkerien nimimerkkipelkureiden vuodatukset yleensäkin.

Olimme Kreikan tiellä, mutta 2009 tehtiin päätökset talouden tervehdyttämisestä, ja niin myös tapahtui: 2010 lainoja lyhennettiin 1,9 MEUR, ja viime vuonna jo 15,6 MEUR, mikä oli yli 10 % lainakannasta.

Kannattaisiko ennemmin ottaa asioista selvää ja pysyä totuudessa kuin levitellä vääriä tietoja? Käsitys Porvoon ongelmista on niiden katkerien nimimerkkikirjoittajien luomaa kuvitelmaaa, jotka siitä alinomaa ruikuttavat.
http://www.porvoo.fi/easydata/customers/porvoo2/files/muut_liitetiedosto...

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

jos todellisia ruikuttajia etsitään niin pari nimeä kirjoittaa jatkuvasti Uusimaassa ja myös täällä kyllästymiseen saakka
Minusta tuo Kreikka veratus on aika osuva - samanlaisia järjettömiä päätöksiä tehdään kuin täällä - Kreikan virkamiehet saavat 1000 lisää liksaa jos osaavat käyttää tietokonetta, ... samoin jos tulevat ajoissa töihin - metsureille maksetaan ulkotyölisää ym. ym.

APUA! (ei varmistettu)

ehkä Porvoo voisi maksaa iPad käyttäjille 1000 euro/kk lisää ?
Tiedetään että Porvoo teki hyvät tilinpäätökset 2010 ja 2011, eli sopiva aika irtisanoa taloudellisin ja tuotannollisin perustein!
Lainojen lyhennykset tosin onnistuu koska investointitaso on matala. Tai "investointien" maksaminen tapahtuu vuokrana ja tapahtuu vähitellen ja näin ei ole vielä näkyvissä.

powerpoint-joht... (ei varmistettu)

Niin tai näin, aina väärin sammutettu, eikö niin? Kokeilkaas nimimerkkipelkurit joskus sanoa viisauksianne asioihin etukäteen, eikä aina jälkikäteen.

Toivottavasti APUA! -nimimerkin tarkoittamat ruikuttajat ruikuttavat omilla nimillään. Muutoinhan kaikenlainen ruikuttaminen on henkisesti alimittaisten luusereiden puuhaa.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Tuliko jo esille minkälaisessa muodossa dokumentit ovat? Kuinka isot? Miten on testattu että tekniikka toimii? Yleensä viisaukset tulee jäkeenpäin koska kaupunki ei kerro niin paljon etukäteen mitä on tekemässä. Mutta paljon tehdään myös sellaista, että ihan oikeasti tietäisi etukäteen miten voisi paremmin tehdä. Mutta kun politiikka on pääasia... Nimimerkki tai ei, silti voi käyttäytyä hyvin.

powerpoint-joht... (ei varmistettu)

Nimimerkille APUA: Ei kolahtanut, koska pilkkakirveesi lensi ohi. Totta kai näin, että tarkoituksesi oli loukata. Mutta koska itse olen kirjoittanut Uusimaassa viime aikoina kovin vähän, enkä sitäkään ruikuttaen, ja tällä foorumilla en lainkaan, pilkkasi ei osunut. Tähtää paremmin ensi kerralla.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Lisäys edelliseen: kaupunginhallitus on käyttänyt läppäreitä esityslistoihinsa jo kolmatta vuotta. Itsellänikin oli sellainen kh-kaudellani 2009-2010, ja pidin järjestelystä kovasti. Kaupungin läppäriä en tarvinnut enkä käyttänyt mihinkään muuhun, itse asiassa suuren osan ajasta se oli käyttämättömänä, koska käytin mielummin omaa konettani.
Dokumenttien selaaminen ja muistiinpanojen tekeminen, mikä sekin onnistuu pdf-dokuun, olivat vähän hankalampia kuin paperiversiolla, mutta muut hyödyt peittosivat tämän mennen tullen. Kannatan järjestelyä siksi ehdottomasti kaikille usein kokoontuville lautakunnille ja kh:lle.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Maksaako kaupunki myös iPadien nettikustannukset? Kustannuksethan ovat silloin ainakin yli 100-150 euroa/ vuosi ja silloin reilusti alakanttiin. Kai kotiinkin pitää saada kaupungin maksama nettiyhteys!!

Ja halvin iPad maksaa 400 euroa ilman 3G ja 500 euroa maksaa halvimmillaan 3G- mallinen.

Mihin oikein tarvitaan tablettia ja ihan iPad, joka on kalleimpia malleja mitkä kaupasta löytyvät, jotta voi lukea joitakin hassuja PDF- tiedostoja?

Hienoa että Hyvä-Veli Koskivuo kertoo saaneensa kaupungilta kannettavan tietokoneen, jota ei edes käyttänyt. Mutta kai on kiva kehua kavereilleen että saa koneita ja vekottimia kaupungilta lojumaan hyllyyn. Miksi ei ymmärrä sano "Ei kiitos" näille lahjuksille? Mutta kun Persut mukamas vastustavat ja sitten ovat ihan samanlaisia kuin muutkin.

LG (ei varmistettu)

LG: Yritin tuossa edellä viedä jutustelua takaisin asiallisempaan suuntaan, sinulle se ei näytä kelpaavan. Mielelläni kertoisin asioista tietämäni mukaan, mutta tuolla tasolla siihen ei ole minkäänlaista halua.
Sen verran kuitenkin vielä, että kaupungin luottamushenkilölle käyttöön antama PC ei ole lahjus vaan lainakone, josta käyttäjä vastaa. Minulla käytössä ollut kone on jo jollakin toisella luottamushenkilöllä. Eikä siinä koneessa ollut mitään kavereille kehumista, ne ovat ihan tavallisia tämän päivän työvälineitä. Ei kannata kadehtia. Enkä ole Persu.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Tässä asiassa olen Koskivuon kanssa samoilla linjoilla: kunnon kannettavat, eikä "imagon" tai "muodin" vuoksi tabletteja. Kannettavat ovat paljon monikäyttösempiä. Hinnat ovat samaa suuruusluokkaa.

Ja ensi vuoden alusta (vaalien jälkeen) kaikille muidenkin lautakuntien jäsenille, jos saadaan hyviä kokemuksia kaupunkikehityslautakunnan jäseniltä.

Markku Vaniala (ei varmistettu)

Nyt alkaa löytyä jutun juoni, kannettava on oikeasti työkalu, jolla listoja voi käsitellä. Omien kokemuksieni mukaan iPad toimii siinä vain todella aktiivilla ja kokeneella Ipad käyttäjällä. Minun käyttöni noin tunti päivässä ei siihen riitä.
Tiedostojen hallinta, jota liitteiden etsimisessä iPadistä tarvitaan, ei ole riittävän helppoa. Valmiita esityslistajärjestelmiä ei ole ja tärkeimpänä, pelkästään tällä laitteella ei selviä. Kannettavan ostokin on mietittävä tarkasti, koska normaalilla aktiivilla valtuutetulla/lautakunnan jäsenellä on jo ennestään työkannettava ja kotikannettava, mihin hän laittaa tämän poliittisen laitteen. Kaupunki vain mahdollistaisi näiden jo olemassa olevien laitteiden käytön kokouksissa ja nostaisi kokouspalkkioita kotikannettavien kustannusten maksamiseen. Enemmin siis sama raha laitteiden ostoon, kuin ostaa laite yhteen käyttöön.
Mirja Suhoselle; jos kaupunki tekee postituksen noin vanhanaikaisesti, että joku henkilö kopio ja kuorittaa kaikkia asiakirjat, kannattaisi tutustua nykyaikaan ja valmiisiin palveluihin. eKirje taitaisi säästää kaupungilla mielettömästi, jos siellä käsin kaikki kirjeet käsitellään. Ei kai näin oikeasti kaupungilla toimita vai onko tarkoitus toimia vain työllistäjänä?

iPadinkin käyttäjä (ei varmistettu)

Postituksesta: enpä usko että pienillä postitusmäärillä e-kirje on halvempi kuin oma postitus. Tottakai nykyajan koneet lajittelee ja niputtaa asiakirjat, mutta jokaisessa kokouksessa on vaihteleva osanottajajoukko,esim,varajäseniä: tuskinpa postitusfirmat tai ekirjeet tulevat edullisemmiksi lautakunnan kutsuja laitellessa. Isoille porukoilla toki ja jos tietää etukäteen,milloin aineisto on valmis.
Kakel:n kokouksessa oli paikalla yksi,joka käyttää eräässä luottamusmustoimessa ipadia, piti hyväänä.

Mirja Suhonen

Kaupunkihan on pieni postittaja ;^). Se on kannatavaa, kun se organisoidaan hyvin. Päälikön tai johtajan käyttämä työmäärä yksittäisenkin kirjeen postittamiseen on paljon kalliimpaa.
Apple fanaatikot puolustavat iPadia, vaikka se ei ole hyväkään ja kaikilla heillä on lisäksi kannettava eli iPhone, iPad ja iMac. Yksi niistä on liikaa ja mikähän se noista olisi? Minulla siis on olemassa käytössä kolme vastavaa laitetta, jos ei yritys niitä maksaisi, niin laitteita ei olisi noin montaa.

iPadinkin käyttäjä (ei varmistettu)

"Nimimerkille APUA: Ei kolahtanut, koska pilkkakirveesi lensi ohi. Totta kai näin, että tarkoituksesi oli loukata. Mutta koska itse olen kirjoittanut Uusimaassa viime aikoina kovin vähän, enkä sitäkään ruikuttaen, ja tällä foorumilla en lainkaan, pilkkasi ei osunut. Tähtää paremmin ensi kerralla"
Tällainen on Porvoon poliitikkojen taso :)

APUAAPUAAPUA! (ei varmistettu)

Keskustelu suljettu

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantai klo 8.00 ja perjantai klo 16.00 välisenä aikana.