Kyllä - Myös miehet ovat kenkäfriikkejä

Viihde
Kommentoi 6

Mittojen mukaan tilaaminen on päivän sana.

Personointi ja kustomointi kiinnostavat, koska harva on juuri valmisvaatteiden kokotaulukkojen mukainen.

Kustomoinnin taustalla voivat olla myös ekologiset syyt: vanha vaate halutaan mieluummin korjata kuin ostaa tilalle uusi tai uusi vaate halutaan muokata heti sellaiseksi, että sitä tulee myös pidettyä.

Trendi näkyy myös kengissä, The Left Shoe Companyn toimitusjohtaja Erkan Feren sanoo:

– Myimme Suomessa esimerkiksi viime vuonna 4 500 paria käsintehtyjä kenkiä.

Yksi syy kenkien kysyntään on juuri mitoissa. Valmiskenkä on hänen mukaansa usein kompromissi.

– Noin 60 prosentilla ihmisistä on hieman erikokoiset jalat. Teettämällä saa varmistettua istuvuuden, mutta myös oikean värin ja mallin.

Eivätkä mittatilauskengät ole naisten tai nuorten juttu. Feren mukaan tyypillinen miesasiakas on 35–55-vuotias. Ikä ei kerro kuitenkaan koko totuutta.

– 55-vuotiaat asiakkaamme ovat hyvin nuorekkaita tänä päivänä, hän huomauttaa.

Vaikka mittatilauskenkiin päädytään usein käytännön syistä, omanlaiset kengät kiinnostavat myös kenkäfriikkejä.

Kengät ovat osalle miehistä tärkeä juttu, osa trendien seuraamista.

Kenkämyyjän mukaan yksi kenkäpari ei tyylikkäälle pukeutujalle vielä riitä. Kaapista on löydyttävä vähintään yhdet oxfordit, derbyt ja broguet tai oikeastaan 4–5 kenkäparit.

– Nahkakengän on saatava lepopäivä. Kun kengistään huolehtii, ne kestävät pidempään. pitää huolen, ne ovat pitkäikäisiä, mies perustelee.

Mutta millaiset teetetyt kengät ovat?

Ylen Radio ykkösen musiikkitoimittaja Janne Koskinen hurmaantui Hienostelua-ohjelmassaan tilaamaan käsintehdyt kengät kenkäsuunnittelija Janne Laxilta.

Koskinen kuvailee mittatilauskenkien tilaamista miellyttäväksi.

– Laxilla oli erilaisia mallipaloja materiaaleista, ja hän oli kiinnostunut kenkien käyttötarkoituksesta.

Juttua varten harjoitusmielessä tilatut kengät jäivät kuitenkin haaveeksi.

– Voisin toki tilata mittakengät, mutta toistaiseksi olen löytänyt hyviä hyllyltä.

Mukavat kengät ovat Koskisen mukaan tv- ja radioesiintyjän ammatissa olennaiset.

– Ne vaikuttavat ryhtiin ja sitä kautta äänenkäyttöön ja jaksamiseen. Tuntikausia kestävä seisominen suorissa lähetyksissä on tuskaa, jos kenkä puristaa. Minulla on yhdet luottokengät, joita olen käyttänyt vuosikausia kaikkein vaativimmissa tilanteissa –  esimerkiksi Sibelius-viulukilpailun neljässä suorassa tv-lähetyksessä pari vuotta sitten, toimittaja sanoo.

 

Lue lisää: Hienostelua keskiviikkoisin klo 11–11.58 Ylen ykköskanavalla

Mies, joka hurahti bootseihin

Jarkko Rantala ei pidä itseään kenkäfriikkinä. Hetken pohdiskeltunaan hän myöntää, että hänessä piileskelee kyseisiä ominaisuuksia.

–  En ole koskaan ollut yksien mukavien kävelykenkien mies. Olen aina pitänyt tyylikkäistä pukukengistä, ja niitä tulee ostettua useimmiten hetken mielijohteesta, kun näkee jotain mielenkiintoista esimerkiksi ulkomailla lentokentillä ja Suomessa Stockmannin läpi kävellessä.

Harrastuksensa kitaransoiton myötä Rantala päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa reilu 10 vuotta sitten ja hankkia kotimaiset, käsintehdyt bootsit.

–  Sen jälkeen hankin saman valmistajan bikerit eli alkuun aika perinteiset hankinnat. Lopulta teetin pythonbootsit, ja silloin taisi mopo lähteä käsistä.

Mies myöntää, että pythonbootsien hankinnan jälkeen hänellä on jatkuvasti mielessä suunnitelma seuraavista taideteoksista, joissa yhdistyvät erilaiset nahat, värit ja tyylit.

Rantala kertoo, että hän on saanut paljon palautetta tutuilta ja tuntemattomilta pythonbootseistaan.

– Ainoa huono puoli käsintehdyissä kengissä on, että ne ovat käytännössä ikuisia kunhan vaihdan vain kantapalat.

Pukukengät Rantalalla menee säännöllisin väliajoin loppuun käveltynä vaihtoon, mutta bootseja hänen kaappiinsa kertyy yhä vain lisää.

6 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

12.5.2012 08:44

Homojen hommoo.

12.5.2012 08:51

Jep - Reino-tossut ja Nokian kumisaappaat!

12.5.2012 08:52

yhdet niin sanotut mittatilauskengät olen left footista tilannut. kolme kertaa niitä korjattiin, koska kantapääni menivät vereslihalle käyttäessäni niitä. kolmannen korjauksen jälkeen minulle ilmoitettiin, että jalkani malli on sellainen, että left footissa voida minulle kenkiä tehdä. olen kuitenkin 54 vuotta ilman kantapäähaavoja kulkenut kengät jalassa. left foot on suuri huijaus. mittatilauskengät, hah ja hah.

12.5.2012 21:42

Useammankin kenkäfriikin parittomia, joskus myös parillisia kenkiä löytyy tuolta tien varsilta... että se siitä suomalaisten miesten kenkäfriikkiydestä.

Yksi pari mustia miesten kenkiä on Ojakkalantien varella, lasten päiväkodin kohdalla odottamassa friikkiään.

15.5.2012 09:19

Mielellään kenkiin satsaisi, sillä omia jalkoja siinä säästää ja ajattelee. Ihminen on vuorokaudesta suurimman osan jaloillaan, kävelee, seisoo ym. ym. Mutta kuten kaikki muukin järkevä kulutushyödyke ja varsinkaan hyödyllinen ja hyvä on hinnoiteltu vaan niin tuhottoman kalliiksi suomessa.

15.5.2012 21:43

Alennusmyynneistä saa laadukkaita kenkiä varsin kohtuulliseen hintaan niin miehet kuin naisetkin.
Itse kävelen väh. 10 km/pv. ja se tarkoittaa, että on oltava hyvät kengät (lenkkarit) - ostan ne aina Alesta ja yleensä löydän muutamalla kympillä/satasella jalkaarakastavat kengät vuodeksi, pariksi.

Korkkareita en käytä, mutta kävelykenkiä kyllä ja niitäkin löytyy tyylikkäitä, sekä laadukkaita ihan kohtuullisella hinnalla, ellei ole pintamuodin orja, vaan enemmänkin oman tyylinsä tuntija.

Kengät (kengitys) ovat tärkein osa varustustamme, kenkien varassa seisomme, liikumme, olemme vast´ikään apinasta ihmisiksi jalostuneita!!

Miten luonnoton korkokenkä onkaan ihmisapinan jalkaan!?!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.