Kyllä - Myös miehet ovat kenkäfriikkejä

Mittojen mukaan tilaaminen on päivän sana.

Personointi ja kustomointi kiinnostavat, koska harva on juuri valmisvaatteiden kokotaulukkojen mukainen.

Kustomoinnin taustalla voivat olla myös ekologiset syyt: vanha vaate halutaan mieluummin korjata kuin ostaa tilalle uusi tai uusi vaate halutaan muokata heti sellaiseksi, että sitä tulee myös pidettyä.

Trendi näkyy myös kengissä, The Left Shoe Companyn toimitusjohtaja Erkan Feren sanoo:

– Myimme Suomessa esimerkiksi viime vuonna 4 500 paria käsintehtyjä kenkiä.

Yksi syy kenkien kysyntään on juuri mitoissa. Valmiskenkä on hänen mukaansa usein kompromissi.

– Noin 60 prosentilla ihmisistä on hieman erikokoiset jalat. Teettämällä saa varmistettua istuvuuden, mutta myös oikean värin ja mallin.

Eivätkä mittatilauskengät ole naisten tai nuorten juttu. Feren mukaan tyypillinen miesasiakas on 35–55-vuotias. Ikä ei kerro kuitenkaan koko totuutta.

– 55-vuotiaat asiakkaamme ovat hyvin nuorekkaita tänä päivänä, hän huomauttaa.

Vaikka mittatilauskenkiin päädytään usein käytännön syistä, omanlaiset kengät kiinnostavat myös kenkäfriikkejä.

Kengät ovat osalle miehistä tärkeä juttu, osa trendien seuraamista.

Kenkämyyjän mukaan yksi kenkäpari ei tyylikkäälle pukeutujalle vielä riitä. Kaapista on löydyttävä vähintään yhdet oxfordit, derbyt ja broguet tai oikeastaan 4–5 kenkäparit.

– Nahkakengän on saatava lepopäivä. Kun kengistään huolehtii, ne kestävät pidempään. pitää huolen, ne ovat pitkäikäisiä, mies perustelee.

Mutta millaiset teetetyt kengät ovat?

Ylen Radio ykkösen musiikkitoimittaja Janne Koskinen hurmaantui Hienostelua-ohjelmassaan tilaamaan käsintehdyt kengät kenkäsuunnittelija Janne Laxilta.

Koskinen kuvailee mittatilauskenkien tilaamista miellyttäväksi.

– Laxilla oli erilaisia mallipaloja materiaaleista, ja hän oli kiinnostunut kenkien käyttötarkoituksesta.

Juttua varten harjoitusmielessä tilatut kengät jäivät kuitenkin haaveeksi.

– Voisin toki tilata mittakengät, mutta toistaiseksi olen löytänyt hyviä hyllyltä.

Mukavat kengät ovat Koskisen mukaan tv- ja radioesiintyjän ammatissa olennaiset.

– Ne vaikuttavat ryhtiin ja sitä kautta äänenkäyttöön ja jaksamiseen. Tuntikausia kestävä seisominen suorissa lähetyksissä on tuskaa, jos kenkä puristaa. Minulla on yhdet luottokengät, joita olen käyttänyt vuosikausia kaikkein vaativimmissa tilanteissa –  esimerkiksi Sibelius-viulukilpailun neljässä suorassa tv-lähetyksessä pari vuotta sitten, toimittaja sanoo.

 

Lue lisää: Hienostelua keskiviikkoisin klo 11–11.58 Ylen ykköskanavalla

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

yhdet niin sanotut mittatilauskengät olen left footista tilannut. kolme kertaa niitä korjattiin, koska kantapääni menivät vereslihalle käyttäessäni niitä. kolmannen korjauksen jälkeen minulle ilmoitettiin, että jalkani malli on sellainen, että left footissa voida minulle kenkiä tehdä. olen kuitenkin 54 vuotta ilman kantapäähaavoja kulkenut kengät jalassa. left foot on suuri huijaus. mittatilauskengät, hah ja hah.

e-ski (ei varmistettu)

Useammankin kenkäfriikin parittomia, joskus myös parillisia kenkiä löytyy tuolta tien varsilta... että se siitä suomalaisten miesten kenkäfriikkiydestä.

Yksi pari mustia miesten kenkiä on Ojakkalantien varella, lasten päiväkodin kohdalla odottamassa friikkiään.

Kengät kaipaava... (ei varmistettu)

Mielellään kenkiin satsaisi, sillä omia jalkoja siinä säästää ja ajattelee. Ihminen on vuorokaudesta suurimman osan jaloillaan, kävelee, seisoo ym. ym. Mutta kuten kaikki muukin järkevä kulutushyödyke ja varsinkaan hyödyllinen ja hyvä on hinnoiteltu vaan niin tuhottoman kalliiksi suomessa.

mono (ei varmistettu)

Alennusmyynneistä saa laadukkaita kenkiä varsin kohtuulliseen hintaan niin miehet kuin naisetkin.
Itse kävelen väh. 10 km/pv. ja se tarkoittaa, että on oltava hyvät kengät (lenkkarit) - ostan ne aina Alesta ja yleensä löydän muutamalla kympillä/satasella jalkaarakastavat kengät vuodeksi, pariksi.

Korkkareita en käytä, mutta kävelykenkiä kyllä ja niitäkin löytyy tyylikkäitä, sekä laadukkaita ihan kohtuullisella hinnalla, ellei ole pintamuodin orja, vaan enemmänkin oman tyylinsä tuntija.

Kengät (kengitys) ovat tärkein osa varustustamme, kenkien varassa seisomme, liikumme, olemme vast´ikään apinasta ihmisiksi jalostuneita!!

Miten luonnoton korkokenkä onkaan ihmisapinan jalkaan!?!

Katse kenkiin! (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun