Bongasitko vuoden linnun? Tältä näyttää mustakurkku-uikku

Viihde
Kommentoi 2

BirdLife Suomen vuoden lintu on mustakurkku-uikku. Tänä vuonna selvitetään uhanalaisen mustakurkku-uikun pesimäkantaa, pesintöjen onnistumista ja lajin esiintymisessä tapahtuneita muutoksia.

Tiedon keruussa järjestö kaipaa luonnossa liikkujien ja mökkiläisten apua.

Pikkuinen mustakurkku-uikku on paljon harvinaisempi kuin silkkiuikku ja tätä selvästi pienempi, vain tavin kokoinen. Keväällä ja kesällä lintu on pääosin punaruskea.

Suomessa arvioidaan pesivän vain 1 200–1 700 paria mustakurkku-uikkuja. Pesivien lintujen määrä on pienentynyt alle puoleen parissakymmenessä vuodessa.

Mustakurkku-uikku on vähentynyt jokseenkin kaikkialla Manner-Suomessa, mutta toisaalta levittäytynyt matalille merenlahdille, erityisesti lounaissaaristoon.

Vähenemisen syyksi on arveltu vanhojen pesäpaikkojen rehevöitymistä ja sen aiheuttamia muutoksia. Monet lintuvedet ovat kasvaneet pahasti umpeen, mustakurkku-uikun kanssa ravinnosta kilpailevat särkikalat ovat lisääntyneet ja pohjaeläimet vähentyneet.

Mustakurkku-uikut syövät pieniä vesieläimiä; tavallisesti selkärangattomia, kalojen ja sammakkoeläinten poikasia ja pienikokoisia piikkikaloja.

Lintuvesien ja merenlahtien lisäksi mustakurkku-uikku pesii pienissä suolampareissa, metsälammissa, tekoaltaissa sekä monien golfkenttien lampareissa. Muiden uikkujen tapaan mustakurkku-uikku rakentaa kelluvan pesän vesikasvien varaan. Ennen kuin kasvillisuus nousee, pesä voi olla hyvinkin avoimesti näkyvillä.

Suomen mustakurkku-uikkukannan selvittämiseksi BirdLife haluaa havaintoja kaikilta luonnossaliikkujilta. Havaintoja voi ilmoittaa osoitteeseen mustakurkku-uikku@birdlife.fi.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.birdlife.fi/vuodenlintu.

Tietoja mustakurkku-uikusta kerätään myös Mökkibongaus-tapahtumassa, joka järjestetään 9.–10. kesäkuuta.

2 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

2.6.2012 10:25

Sori vain, mutta eläinhavainnoista eteenpäin kertominen ei yleensä tuota itse eläimelle mitään hyvää, tiedän kokemuksesta. Pongarit ovat pahimpia, onneksi pysyttelevät autojensa lähellä.

4.6.2012 11:26

Olet aivan oikeassa..
Bongarit ja rengastajat ovat tosiasiassa jopa metsästäjiä pahempia lintukantojen tuhoajia.. rengastuksesta tietenkin väitetään että se ei haittaa lintuja mutta totuus on aivan toisenlainen.
Yhtään havainnon sijaintia ei pidä ilmoittaa Birdlifelle eikä millekään bongausporukalle jos haluaa että linnut saavat olla rauhassa.

"Vähenemisen syyksi on arveltu vanhojen pesäpaikkojen rehevöitymistä ja sen aiheuttamia muutoksia"
Tuo on Birdlifen kanta,, miksi he eivät julkaise myös sitä suurempaa vähenemisten syytä .. eli kun heidän "oma väkensä" vapauttelee eläinsuojeluun nimissä minkkejä tarhoilta tuhoamaan lintujen pesiä ja poikueita.

Osallistu keskusteluun

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantain klo 8.00 ja perjantain klo 16.00 välisenä aikana.