Epäilty ampuja on saatu kiinni, keskusta yhä eristettynä

Hyvinkään keskusta on yhä eristettynä, mutta kaupungissa on nyt turvallista kulkea, poliisi korostaa.

 

Poliisi on ottanut kiinni hyvinkääläisen 18-vuotiaan miehen epäiltynä Hyvinkään yöllisestä ampumisesta, jossa menehtyi hyvinkääläinen 18-vuotias nainen ja loukkaantui 8 henkeä, kaksi heistä vakavasti. Loukkaantuneiden joukossa on poliisi.

Hyvinkäällä on nyt turvallista kulkea, poliisi korostaa, mutta tutkimusten vuoksi Uudenmaankadun itäpää on vielä pitkään suljettuna.

Poliisi on kuullut tilanteesta useita kymmeniä henkilöitä ja tutkinta jatkuu. Ampumisesta epäilty on paikkakuntalainen, suomalainen nuori mies. Hänet otettiin kiinni Jokelantien maastosta.

Written by:

Katri Porttinen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Jokohan päättäjät viimein kiinnittäisivät huomiota psykiatrisen hoidon onnettomaan tilaan Hyvinkäällä? Tietenkään ei voi tietää, olisiko sekään auttanut.
Asuntomessut tuntuvat vievän kaiken huomion ja taloudelliset resurssit, mutta mitäpä siitä, psykiatriset potilaathan tuskin ovat niitä tulevia asuntomessualueen asukkaita. Niitä nuoria, kauniita, rikkaita ja terveitä, vai mitä?

Hyvinkäällä "ko... (ei varmistettu)

Jos tällä ampujalla, kuten poliisi on radion mukaan sanonut, ei ollut varsinaista rikostaustaa, niin minkähän viranomaistahon olisi pitänyt osata ennakoida? Joku virkamies on aina syyllinen, kun jollakin pimahtaa? Näitä tuntuu nykyisin putkahtelevan, eivätkä korjaustoimenpiteet valitettavasti taida olla nopeita ja yksinkertaisia.

Sivullinen (ei varmistettu)

Tekotapa on kuin suoraan ns. "räiskintä" -peleistä ... maastopuku, ammutaan katolta jne. Ihmettelen suuresti, miten on mahdollista, että oikeita aseita säilytetään niin että lapset saavat ne käyttöönsä ???!!! Mun mielestä 18 v. on vielä melkein lapsi ..

hanskii (ei varmistettu)

Tekotapa on kuin armeijan opeista. etsitään korkea paikka mistä näkee kunnolla. Ja tekijähän oli siinä iässä että voisi olla armeijassa. Puolustusvoimatkin on pahasta ja kaikki pelit pitäisi polttaa. Tässä taas sitä mennään

Ans (ei varmistettu)

Kannattaisiko Hanskiinkin vielä odottaa. Kukaan ei tiedä motiiveja, mutta lienee melko epätodennäköistä, että tietokonepelit olisivat niiden joukossa.

Timo (ei varmistettu)

Motiiviksi varmaan löytyy ainakin muutakin kuin pelit tai armeija mutta toimintamallia niistä saattaa hyvinkin olla otettu eikä Hanskii muuta väittänytkään. Jotkut pelit voi myös lisätä aggressiivisuutta ja esittää väkivallan ratkaisuna ongelmiin. Niin voi toki tehdä moni muukin asia . Ulkomailla otetaan esim varmasti taas esiin kuinka paljon aseita Suomessa on.

Zoom (ei varmistettu)

Aseiden hankintaa on rajoitettava voimakkaasti. Tietämättä mistä Hyvinkään ampuja aseensa sai, esitän aseiden hallussapidon rajaamista vain aktiivisille metsästäjille ja kilpaurheilijoille. Ikärajaa on nostettava vähintään 20-vuoteen. Lupaehtona on oltava nuhteeton asepalvelus. Automaattiaseet eivät ole välttämättömiä kenellekään ja ne on totaalisesti kiellettävä poliisia ja armeijaa lukuunottamatta. Ne pitäisi jopa taannehtivasti kerätä pois.
Toinen puoli ennakkoehkäisyä on näiden sairaiden nuorten tunnistaminen ajoissa. Oireet näkyvät yleensä jo aikaisin, ne pitää vain havaita ja niihin pitää lähimmäisten ja sitä kautta viranomaisten puuttua.

kapteeni res (ei varmistettu)

Automaattiaseita ei siviileillä ole, vain armeijalla ja poliisilla. Itselataavia, kertatuli aseita on. Ampujalla oli pulttilukkoinen ase oli jos kaliberi 7,62 x 54. Aseiden säilytyksen määräykset on tehty noudatettavaksi. Jos säilyttää asetta osiin hajoitettuna ja asekaapissa. Joitain toiminnan kannalta tärkeät osat on hyvä piilottaa eri paikkaan. Taannehtiva laki ei ole perustuslakimme mukainen. Tosin sotasyyllisyyslaki oli taannehtiva laki, jota vieläkin moititaan, vaikka se säädettiin miehitysuhan alla.
Poliisin ampuminen on törkeyden huippu. Poliisi turvaa turvallisuuttamme ja auttaa pahinta rikollistakin. Poliisi tekee työtään, jotain rotia pitäisi olla rikollisillakin.
Lälly rikoslakimme taitaa estää elinkautistuomion ampujalle.

Pappa (ei varmistettu)

En tietenkään kannata kenenkään ampumista mutta ymmärrän kyllä jos rikolliset haluavat ampua/tappaa poliisin tietyissä tilanteissa. Törkeyden huippu on mielestäni täysin viattomien siviilien ampuminen.

Marcus (ei varmistettu)

Aseiden poiskeräystähän on joskus ehdotettu, mutta se tulisi valtiolle todella kalliiksi. Kuka sen maksaa? (en minä ainakaan).

On myös keskusteltu rattijuopon auton määräämisestä valtiolle - kuinka monta kertaa niin on oikeasti tapahtunut, vaikka se lain mukaan on mahdollista?

Aseiden turvallisuus- ja pitomääräykset ovat nyt jo korkealla tasolla - niitä ei ole mitään syytä muuttaa.

Partamooses

Pelit, mielenterveyspalvelut, aseet jne - mielenterveyspalveluja on hankalampi
saada, kuin esim. noita kahta muuta.
Mikäli joku haluaa tälläistä tehdä, niin eiköhän pelit ja vehkeet pysty hoitamaan
ilman lupia; aina joku kontakti löytyy; ainakin rahalla.
Motiivi voi olla ihan mikä tahansa
Saa vain taas nähdä oikeusjärjestelmän toiminta tässäkin asiassa. Luultavasti 4
vuotta kakkua, josta leikataan ensikertalaisena puolet pois. Mielenterveys-
palvelut nyt tosi pelaa.

pessimisti (ei varmistettu)

Yhteiskuntamme on mätä. Koulukiusaaminen, mielenterveysongelmat, syrjäytyminen ja työttömyys. Sitten vauhkotaan aselaista. Ongelmiin täytyy puuttua ennenkuin asiat ovat liian pitkällä. Toivoisin kansanedustajien keskittyvän aselakien säätämisen sijaan nuorten mielenterveystyön kehittämiseen ja syrjäytymisen estämiseen. Toivoisin lisäksi nuorisotyöttömyyden olevan koko yhteiskunnan huolen aiheena isoista konserneista pk-yrityksiin. Kun kaikkia töitä ei ulkostettaisi riistotyövoimamaihin, voisi meidänkin nuorille riittää töitä, eikä niitä väkivaltapelejä tarvitsisi pelata aamusta iltaan yksinään.

Tämä ei ole kannanotto tapahtuneeseen, vaan yhteiskuntaamme.

Mie (ei varmistettu)

Mitkään lait tai säädökset eivät estä tai poista kauhutekoja, kaikki kun eivät noudata lakeja ja säädöksiä. Lisää panostusta peruskoulun terveydenhuoltoon ja koulukuraattori toimintaan. Nuorisopsykiatriaan myös lisää panostusta. Kanssaihmisten tulisi uskaltaa ilmoittaa näkemistään "epänormaaleista" asioista tai puuttua sivullisena jollain tapaa, jos näkevät, että joku tai jotkut voivat pahoin. Täytyisi selvittää, miksi tai miten joku voi tunteettomasti tappaa viattomia sivullisia. Tähän on jokin syy-yhdistelmä tai syyt, että miksi ei kunnioiteta lainkaan ihmiselämää tai piitata mikä on oikein tai väärin. Syvä osanotto ja voimia uhrien ja loukkaantuneiden omaisille, läheisille ja ystäville. Hiljaiseksi vetää jokaisen, tällaiselle teolle ei ole selitystä eikä sitä voi käsittää mitenkään.

Niko Salokoski

Tähän lisäisin väärien ASENTEIDEN istuttamisena lasten ja nuorten mieliin! Sekä uhteiskunnan, että kodin taholta!
Niiden lasten kohdalla asiat paremmin, joille vanhemmat ovat nähneet välttämättömäksi opettaa toisen ihmisen
kunnioittamisen, arvon ihmisenä jne.
Tähän toki pyrkii moni opettakin, mutta kotona on vastuu, jota ei voi "laistaa".
Auttava verkosto on jo kehitetty, on vain yritettävä kaikkien asioista tietävien toimia yhteistyössä ajattelettamatta "ei meidän lapsi apua tarvitse"... mieluimmin turhaan, kuin liian myöhään etsittävä auttavaa tahoa ajoissa!
Psykiatrin apu tulee usein myöhässä... Kaikki sitä voivat tarvita! Ei siitä maine mene, päinvastoin!
Voimia ja siunausta omaisille ja muille rakkaille1

Kyyhkynen (ei varmistettu)

Metsästäjä tappoi taas ihmisiä. Nuoren metsästäjän tappamisen himo kasvoi liian suureksi, riistaeläinten tunteeton tappaminen ei enää antanut tyydytystä vaan metsätäjän piti alkaa julmasti teloittaa ihmisiä. Nuori metsästäjä oli saanut jo kotikasvatuksessaan opit tappamiseen, elihän se lehtitietojen mukaan maalla maalaistalossa missä harrastettiin viattomien metsäneläinten tappamista.
Metsästäjä tappaa aina tappamisen himosta.

c-kasettimies (ei varmistettu)

Entäs sulla Pappa?

Ei vain poliisin vaan kaikkien ihmisten tappaminen on tärkeyden huippu . Ja kaikki metsästäjät on ihan paskasakkia, huvitappajia. Aseet pitäisi kaikki kerätä pois, loppuisi noi väkivallanteot

Revi siitä (ei varmistettu)

Entäs sulla Pappa?

Ei vain poliisin vaan kaikkien ihmisten tappaminen on tärkeyden huippu . Ja kaikki metsästäjät on ihan paskasakkia, huvitappajia. Aseet pitäisi kaikki kerätä pois, loppuisi noi väkivallanteot

Revi siitä (ei varmistettu)

Vaikea on ennakkoon puuttua jos käyttäytyminen on edes lähellä "normaalin" käyttäytymistä. Suomessa on niin tiukka yksityisyyden suoja, että täytyy olla jo todella pitkällä ja vahva näyttö, että siihen voi tahdonvastaisesti puuttua. Mikäli näyttö ei osottaudu riittäväksi, niin huolehtija voi saada syytteen kunnian loukkauksesta.

Mitä tulee mielenterveyden hoitoon suosittelemisesta tai avun hakemisen kehoittamisesta, sekin on kaksiteräinen miekka. Tiedän ainakin kolme tapausta, joissa henkilöille on ollut mielisairaala paikka olemassa, mutta henkilöt ovat lähteneet sitä ennen omankäden kautta. Loppuviestit ovat olleet saman sisältöisiä: "Hullun kirjoihin joutumisen jälkeen kaikki on menetetty ja tulevaisuus ei ole elämisen arvoista".

Pähkäilijä (ei varmistettu)

Jälleen kerran tämäkin tapahtuma osoittaa yhteiskunnan pahoinvoinnin; mikä asia nousee näköjään ensimmäisenä esille? - Aselain tiukentaminen. Ollaanko sitä yhteiskunnassa todella näin sokeita, että ei nähdä mikä se todellinen ongelma on?
Vaikka maassa toteutettaisiin totaalista asekieltoa, niin ei se valitettavasti poista aseiden valmistusta maailmasta, eikä tätä kautta luvattomia aseita. Sama tilanne/potentiaali on olemassa riippumatta aselain tiukkuudesta. Luvalliseen aseeseen ei saa lupaa noin vaan, luvattomaan aseeseeen ei tarvitse kuin rahaa, kontaktikin varmasti löytyy rahan kanssa.

Panos nuorisotyöhön ja syrjäytyneisyyden kitkemiseen. Kyllä tekisi jalkapuu ja julkinen häpeä hyvää nyky-yhteiskunnalle.

Gregory Saikkonen (ei varmistettu)

Marcukselle; Minä en ymmärrä poliisin ampumista missään tilanteessa, vaikka ampuja rikollinen olisikin. Ajattelematonta Marcukselta kirjoittaa tuollaista, kun kyseinen poliisi on kriittisessä tilassa.
Osanottoni uhrien omaisille.

Ajattelija (ei varmistettu)

OLI poliisi tai ei, niin ei sitä voi ymmärtää jotkut ihmiset vissin elää omassa counter strike maailmassa .. eivätkä ymmärrä että me muut ihmiset yritetään vain elää elämäämme rauhassa yhteiskunnan tai omien sääöntöjen mukaan kukaan ei kaipaa sekopäätappajaa elätettäväksi eristysselliin loppuiäksi. Suuri osanotto kaikillle uhreille ja omaisille myös.

JIH (ei varmistettu)

Hyvinkään lentokentän maastossa on kokoontunut koko kevään maastopukuinen sotilasvarusteinen airsoft-pelaajien joukko, joka on koostunut murrosikäisistä vanhempiin. Väijymistä harjoitellaan ja kohteena on toinen pelaaja - ihminen! En tiedä, kuuluiko sarjamurhaaja tähän joukkoon, mutta terveeltä tällainen toiminta ei vaikuta. Hyvinkään sarjamurhaajan olikin ilmeisen helppoa siirtyä tästä "luonnollisesta" simulaatiosta suoraan tappamaan viattomia katolta väijyen - otteet ja asenteet olivat pelistä tuttuja.

Sotapelit kieltoon (ei varmistettu)

Sotketaan nyt nuorten suosima, erittäinkin liikunnallinen ja kasvattava harrastus murhahommiin.
Kyllä, airsoftissa voi pelistä riippuen myös olla tavoitteena toiseen osuminen - muovikuulalla.
Siinä vaiheessa, kun sekoitetaan muovikuula oikeaan luotiin, on kyse mielenhäiriöstä.
Ei kukaan täyspäinen saa tietokonepeleistä tai harrastuksistaan ideaa, joka johtaa toisen ihmisen ampumiseen sellaisenaan.

Ampuja oli astunut asepalvelukseen tammikuussa, ja sittemmin keskeyttänyt sen. Olet myös varmaan armeijan lakkauttamisen kannalla?

Niin (ei varmistettu)

C-kasettimiehelle: Metsästystä ei voi harrastaa ampujana ellei ole henkilökohtaista, omaa asetta ja aselupaa tai rinnakkaislupaa metsästysaseeseen. Ilman näitä ei siis ole lupa eikä mahdollista metsästää ampumalla mitään. Metsästystä ei harrasteta missään talossa, vaan alueen metsästysseurassa jos ollenkaan. Tarkennuksina vääriin väitteisiin ja tietoihin siksi, ettei turhaan mustamaalata ketään. Tehtyjä tekoja en todellakaan puolustele, aivan karmeita ja järkyttäviä.

Niko Salokoski

Metsästääkseen tulee vielä olla voimassaoleva metsästyskortti, joka suoritetaan tenttimällä. Pelkkä ase/rinnakkaislupa ei oikeuta siis ketään metsästämään. Ja täytyy kuulua vielä metsästysseuraan, jolloin on mahdollista osallistua metsästykseen. Ilman maanomistajan tai sitä hallinnoivan tahon lupaa/jäsenyyttä ei ole mahdollista metsästää. C-kasettimiehelle lisätiedoksi, ettei ole se käsitys, että metsästäminen tai ylipäätään aseharrastus olisi jokamiehen oikeus, sillä sitä se ei ole.

Niko Salokoski

No tuleehan se sieltä...tässäkin tapauksessa siis jälleen kerran syyllisiä ovat loppujenlopuksi metsästäjät , voi pyhä sylvi sentään.....

jahtimies (ei varmistettu)

Kaíkki nämä viime vuosien järkyttävät, nuorten miesten tekemät, teot on tehty luvallisilla aseilla. Kaikissa näissä teoissa on ollut kyse sairaasta henkilöstä, jonka oireilu on ollut lähipiirin tiedossa.
Mielestäni tehokkaimmat keinot estää vastaavat teot jatkossa on lähimmäisen vastuun korostaminen ja aselain selkeä kiristys.
Automaatti on muuten kone tai laite, joka tekee jonkin toiminnon "itsestään", esimerkiksi lataa seuraavan panoksen aseen piippuun.

kapteeni res (ei varmistettu)

Niinpäniin, jos murhamiehen isä ei olisi metsästäjä, niin ei olisi nämäkään nuoret kuolleet tai haavoittuneet. Metsästysharrastus välillisesti aiheutti surmat, toki pojalla viiraa pahasti.

Pyssyt tuottava... (ei varmistettu)

"Hyvinkään lentokentän maastossa on kokoontunut koko kevään maastopukuinen sotilasvarusteinen airsoft-pelaajien joukko, joka on koostunut murrosikäisistä vanhempiin. Väijymistä harjoitellaan ja kohteena on toinen pelaaja - ihminen! En tiedä, kuuluiko sarjamurhaaja tähän joukkoon, mutta terveeltä tällainen toiminta ei vaikuta. Hyvinkään sarjamurhaajan olikin ilmeisen helppoa siirtyä tästä "luonnollisesta" simulaatiosta suoraan tappamaan viattomia katolta väijyen - otteet ja asenteet olivat pelistä tuttuja."

Tiedätkö, vuosittain astuu palvelukseen tuhansia nuoria miehiä jotka koulutetaan väijymään ja tappamaan. Ja sinä kiihkoat airsoftauksesta? Ei taida kaikki olla kotona.

äly hoi älä jätä (ei varmistettu)

Jokohan nyt Suomen oikeuslaitos uskaltaa ottaa askeleen siihen suuntaan että aseen omistaja saa syytteen avunannosta surmiin. Tulisi jonkunmoinen tolkku tähän leväperäisyyteen aseiden säilyttämisessä.

tapahtuneesta h... (ei varmistettu)

Jos nuori pelaa k18 aivotpihalletoimintapelejä 4 tuntia päivässä 13-18 ikävuodet sekä kerran viikossa aivotpihallemuovikuulapeliä mitä lie splättäystä, katsotaan viihde-elokuvia, jotka ovat täynnä raakaa väkivaltaa alusta veriseen lopuun, niin ei tarvita kovin suurta aivosähköhäiriötä, kun faijan asekaapista haetaan illan pimeydessä oikeat metsästysaseet käsiin ja näytetään, että kyllä sitä ampua osataan myös in real life. Ja kun millään ei muutenkaan ole nuoren elämässä tätä nykyä enää väliä, kun kaikki kannetaan lusikalla suuhun, että mitään pienintäkään vastoinkäymistä ei kestetä. Tässä sitten tulos. Ja lisää on tulossa. Kunhan joku saa automaattiaseita käsiinsä, silloin kaatuu miestä kuin heinää. Ei hyvältä näytä.

Hamsteri

Aseet sinänsä eivät tapa. Aina pitää olla joku, joka painaa liipasinta. Vanha totuus.
Myös muut kamppeet ovat tarvittaessa tappovälineitä. Aina pehmeästä tyynystä lähtien. Sekä
lääkärin määräämät lääkkeet. Ja vaikkapa nuo keittiövälineet. Onnettomuuksia myös tapah-
tuu kriittisissä paikoissa. Vedessä tai jyrkänteillä. Autokin vaarallinen, tahtoi tai ei. Maailma
muuttuu, samoin nuo tahallisen kuoleman välineet. Selvitäppä näitä. Nyt nuo aseet esillä täs-
sä asiassa. Onkohan hyvä mediatrendi?

Korpraali res (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun