Suomessa hyvä poliisi

Hyvinkään järjetön pyssyturma osoitti ainakin sen, että Suomen poliisi toimii ratkaisevasti tehokkaammin kuin Norjan. Vaikka Hyvinkään ampuminen ei tapahtunutkaan saaressa, on silti aivan ratkaiseva ero onko poliisi paikalla tunnin tai minuutin kuluttua hälytyksestä.

Olen Norjan tapauksessa lehtitietojen varassa niin kuin Hyvinkäänkin. Ensin Norjan poliisi antoi tappajan räjäyttää puoli hallintokorttelia Oslon keskustassa ja päästi terroristin jatkamaan murhaamistaan Sosiaalidemokraattinuorten saareen – massamurhaamisen kannalta kuin poroaitaan.

Lehdissä luki, että saarta erottavan salmen rantaan tuli ensin yksi ja sitten muutama muukin poliisipartio. Nämä olivat kuitenkin jotain liikennepoliisin väkeä, eikä sopivan suurta venettäkään ollut saatavilla. Pienempiä oli kylläkin pari.

Norjan poliisin typerän ohjeistuksen ja kohtalokkaan venesekoilun seurauksena tappaja ampui kymmeniä ja taas kymmeniä nuoria ihmisiä kuin eläimiä saaren ainoalla aseella – koska aikaa oli.

***

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg sanoi HS:ssa, että ”tässä tilanteessa hälytystiedot olivat sellaiset, että lähimpänä oleva partio ei olisi voinut jättää osallistumatta tilanteeseen tai kääntyä toiseen suuntaan vaikka mukana olisikin työharjoittelija”. Norjassapa voitiin kääntyä toiseen suuntaan odottamaan järeämpää porukkaa kohtaloikkain seurauksin.

Melkein tuli tippa silmään kun luin Porvoon poliisilaitoksen työharjoittelijan Elina Katajamäen (29) sanovan: ”Uhrien puolesta tuntuu pahalta, mutta ei se minun suhdettani poliisityöhön muuta. Olen tänäänkin menossa yövuoroon. Lähtökohtana on, että poliisiopiskelijat eivät mene kovimmille paikoille mutta jos on lähimpänä, näin voi käydä”.

Näin Suomessa, mutta ei Norjassa ja välillä tuntuu että ei Ruotsissakaan. En muista, että Norjassa olisi annettu kenkää poliisiylijohdolle täysin nahjusmaisesta ohjeistuksesta tiukassa paikassa.

***

Kaverilla oli Lontoossa kaksi haulikkoa, jotka oli viety Suomesta. Viranomaiset olivat äärimmäisen tiukkoja maahantuontilupien myöntämisessä. Poliisi tarkasti pyssyjen tulevan kodin tarkkaan.

Esimerkiksi kaverini piti uusia asekaapin seinään tulevat ruuvien prikat, jotka olivat millin liian pienet.

Suomalaisen hirvikiväärin kaliiberia ei hyväksytty, koska surin riistaeläin Brittein saarilla on saksanhirvi, johon riittää viranomaisen mukaan cal .308 , sama kaliiberi kuin Hyvinkään ampujan yksi aseista.

Käsiaseita ei hyväksytä saarivaltiossa ollenkaan. Aselupaa anottaessa pitää olla kaksi suosittelijaa. Näiden tulee varautua siihen, että poliisi haluaa tavata kummankin erikseen kasvotusten kertomaan miksi suosittelette tälle henkilölle aseenkantolupaa.

Entä asekaapin avain – Hyvinkään tapauksessa avainasia? Sen on oltava aina vain aseen omistajan hallussa, eikä missään muualla. Tämänkin poliisi saattaa tulla kotiin tarkistamaan yllätysratsiassa.

Täys- tai puoliautomaattipistooleja ei tarvitse kuin viranomainen. Loukkuun saadun supin tai minkin voi lopettaa ilmapistoolillakin.

Kirjoittaja on lehdistöneuvos, eläkkeellä paristakin päätoimittajan tehtävästä. Asunut enimmäkseen Porvoossa vuodesta 1994.

Kommentit

Suomi on metsäläiskansaa, jonka tulkitaan tarvitsevan aseita petoeläinten karkoittamiseen ja metsästämiseen. Tämä ajatus elää, vaikka yli 80% väestöstä elää kaupungeissa ja suurimpana uhkana on asetta käyttävä ihminen.
Todellakin määräyksiä tulisi meilläkin tiukentaa joka tavalla. Laittpman asen hallussapidosta vähintään vuosi vankilaa, koska niihin ei ole mitään perusteita. Hirvikiväärit edellyttäisi jokavuotista hirven metsästystä ja aseen käyttöä metsästyksessä. Tällä hirvikiväärien määrä ainakin puoliintuisi, eikä edes yksi metsästäjä tarvitse montaa samanlaista asetta. Samalla tavoin käytäisiin läpi kaikki asetyypit niin asemäärä vähenisi huomattavasti ja loppujen säilystäkin olisi helpompi valvoa. Pitäisikö valtion maksaa lopuksi jokin lunastushinta, jotta varmistettaisiiin kaikkien ylimääräisten aseiden päätyminen oikeaan paikkaan.

paljon tehtävää

""Suomi on metsäläiskansaa, jonka tulkitaan tarvitsevan aseita petoeläinten karkoittamiseen ja metsästämiseen. Tämä ajatus elää, vaikka yli 80% väestöstä elää kaupungeissa ja suurimpana uhkana on asetta käyttävä ihminen.""

Siinä ollaan niin väärässä kuin vaan väärässä voi olla....
- aselupia ei myönnetä perusteena "petoeläinten karkottaminen" joten kukan ei tulkitse asetta moiseen tarvittavan.
- metsästäminen on hyväksyttävä aseen hallussapidon syy.

"eikä edes yksi metsästäjä tarvitse montaa samanlaista asetta"
- harvoin niitä ihan samanlaisia aseita useita onkaan, monesti useita samantyyppisiä kertyy kun uusitaan ase ja vanhaa ei saa myytyä pois, niin se jää lojumaan asekaappiin... tosin siellä se on vaaraton. Joskus myös samantyyppisille aseille saattaa olla hyväkin peruste, ns. kyttäysjahdissa voi käyttää raskaampaa asetta kun taas metsässä liikkuva kuljettaa mukanan mielellään kevvyempää versiota.

Ja kuten tilastot todellakin osoittavat , suurin uhka ei todellakaan ole laillista asetta käyttävä ihminen, puukkoja mukanaan kantavat ihmiset ovat osoittautuneet noin 1000-1500% suuremmaksi uhkaksi kuin laillisia aseita käyttävät ihmiset. Ja samaten puukkoja kantavat mukanaan kantavat henkilöt ovat osoittautuneet myös n. 400% suuremmaksi uhkaksi kuin jopa laittomiakin aseita mukanaan kantavat.
Tämä pelkkien tappo tilastojen mukaan...
Lisänä tulee vielä puukoilla uhkailut joita taphtuu myös yli 1000% enemmän kuin aseilla.

Anzzi

>Täys- tai puoliautomaattipistooleja ei tarvitse kuin viranomainen. Loukkuun saadun >supin tai minkin voi lopettaa ilmapistoolillakin.

Älä hyvä mies mene ilmapistoolilla supia, minkkiä tai mitään eläintä tappamaan. Ilma-asetta ei minkään eläimen metsästyksessä Suomessa saa käyttää.

Besserwisser