Askolan vanhemmat pillastuivat eskareiden hoitomaksusta

ASKOLA | Joukko askolalaisia vanhempia kysyy Uusimaan Sana on vapaa -palstalla tänään, miksi kunta aikoo nostaa 239 prosentilla aamu- ja iltapäiväkerhojen maksuja.

Taustalla on kunnan päätös siirtää esikoululaiset hallinnollisesti sivistystoimen alaisuuteen.

Lasten arki ei vanhempien saamien tietojen mukaan muutu mitenkään, kerhojen laskutus kylläkin.

Hallintojohtaja Anu Helin vastaa, että päivähoidon johtaja on pari viikkoa sitten pitänyt informaatiotilaisuuden tulevien eskarilaisten vanhemmille.

– Hän on todennut minulle, että maksut ovat saman suuruisia kuin Porvoossa, Helin toteaa.

Perusturvalautakunnan aiemmin keväällä hyväksymissä päivähoidon ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa on tehty indeksikorotukset.

Ne eivät selitä vanhempien älähdystä.

Jonna Soininen ymmärtää vanhempien huolen ja myöntää, että muutos on suuri. Hän selittää, että maksutieto pitää osittain paikkansa. Esiopetuksen maksut on porrastettu hoitopäivän pituuden mukaan.

– Se johtuu siitä, että esiopetus siirtyy päivähoidon alaisuuteen emmekä voi enää järjestää kerhotoimintaa. Se on päivähoitoa, josta laskutetaan perheen tulojen ja lapsiluvun mukaan, Soininen selittää.

Hän jatkaa, ettei iltapäivähoidon maksu tule olemaan kaikilla 211 euroa, koska se määritellään päivähoitomaksun lailla.

Maksun suuruuteen vaikuttavat vanhempien tulot ja perhekoko.

– Joillakin se tulee olemaan 211 euroa. Joillekin vanhemmille maksu on se minimi 24 euroa.

Written by:

Tanja Kuisma

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Yllä olevassa jutussa kerrotaan taustalla olevan kunnan päätös siirtää esiopetus sivistystoimen alle. Esiopetushan on JO sivistystoimen alla, koska se toimii nykyään koulun yhteydessä. Vai olenko ymmärtänyt ihan väärin?
Siksi tämä muutos ihmetyttääkin, koska nythän ollaan siirtämässä päivähoitoa sivistystoimen alle. Ja tässä yhteydessä on päätetty siirtää esiopetus päivähoidon alle. Tätä en vaan jaksa ymmärtää. Tähän asti hyvin toiminut systeemi menee siis uusiksi ja vanhemmat toimivat maksumiehinä...

Kunta ei myöskään ole vastannut huonoa viestintää koskevaan palautteeseen. Kysehän ei ole pelkästään maksujen korotuksen tiedottamisesta vaan tiedottamisesta yleensä. Olemme yrittäneet saada jonkun vastaamaan, miten kunta aikoo jatkossa huolehtia siitä, että viestintä toimii.

Reija Jokinen (ei varmistettu)

Jutun alussa on virhe, puhutaan siv.toimen alle siirtymisestä, alla kuitenkin on oikein - "se johtuu siitä, että esiopetus siirtyy päivähoidon alaisuuteen emmekä voi enää järjestää kerhotoimintaa. Se on päivähoitoa, josta laskutetaan perheen tulojen ja lapsiluvun mukaan, Soininen selittää." -

Tämähän oli jo tiedossa silloin, kun päätös tehtiin - kerhotoiminnan päättyminen ja eskarilaisten joutuminen päivähoidon ja sen maksujen piiriin. Ihmetellä täytyy, miten vanhemmat eivät ole asiaa itse ymmärtäneet. Ei ole kunnan asia vääntää joka asiaa rautalangasta niille, joilla ei raksuta. Ei tämä kaikkia ole voinut yllättää. Ja onhan se niin, että kunnan on saatava maksu annetusta hoidosta, ei missään kunnassa hoideta lapsia ilmaiseksi. Kerhomaksut olivat niin pieniä, ettei niillä katettu edes kuluja. Kyllä tehty päätös on oikea - päivähoidon alla se esikoulu tulee ollakin, jottei kunnan kassavajetta kasvateta edelleen. Rei'ät on tukittava.

Sivusta seurannut (ei varmistettu)

Askola on ihan sekaisin.

Pienipalkkaisimpien opettajien eli esiopettajien virat lakkautetaan ja samoille eskariopettajille tarjotaan uutta työsopimusta.
Heillä oli aiemmin 23 tunnin viikkotyö niin kuin muillakin opettajilla.
Nyt heille tarjotaan uutta virkaa, työaika 38 tuntia viikossa, opettajien kesälomat pois, syyslomat pois, hiihtolomat pois ja joululomat pois. UUDEN TYÖSOPIMUKSEN PALKKA ON LISÄKSI PIENEMPI.
Jos ihmisellä on yhtään itsekunnioitusta, niin näin nöyryyttävästi kohdeltuna tuskin uutta sopimusta allekirjoittaa.
Mielenkiintoista nähdä kuinka pätevästi Askola syksyllä esiopetuksen tulee järjestämään.
Kunta lisäksi palkkaa pääasiassa vain määräaikaisia opettajia eli 1.8-1.6 ajaksi.Kuka pätevä opettaja tulee Askolaan?
Lampaat, opettajakollegat ei edes ole solidaarisia eskariopettajille ja määräaikaisille esim. marssimalla ulos.
Ylisuurta korvausta nauttiva pääluottamusmieshän on kunnanhallituksessa, eikä halua asiaa näyttävästi esille.

Kivikauden kunta (ei varmistettu)

Harmi, jos jää pääsemättä eskarin ip-kerhoihin korkeiden maksujen vuoksi. Meidän lapset ovat molemmat sinne halunneet (ja käyneetkin), mutta olisi jäänyt käymättä noiden lastenhoito taksojen mukaan. Se tuloselvitys, kun ei kaikkea kerro.

- (ei varmistettu)

Tuota pöytäkirjaa selaamalla huomasin, että Kokoomuksestakin vain yksi (kunnanhallituksen varapuheenjohtaja) kannatti ja muut viisi vastustivat. Eli Kokoomuksellekin tästä sulkaa hattuun. Mutta ei tuo yksikään lisäääni olisi riittänyt asiaa muuttamaan, kun keskustapuolue taas jyräsi. Vihreitä kyllä ihmettelen todella. Syksyllä uurnilla moni muistaa tämänkin asian.

Kepukratia (ei varmistettu)

Kyllä on tosissaan asiat sekaisin.

Eikä tässä maksuhommassakaan mitään sinänsä, mutta kun esim. minulle asia selvisi tänään päivän lehdestä! Info-iltaan en päässyt, päiväkodista luvattiin että tulee kirjallisena samat asiat, mutta mitään ei ole näkynyt! Eli kyllä on todellakin tiedotus epäonnistunut niin hyvin kuin vaan voi! Myöskään aikaisemmassa eskariin tutustumisessa ei saatu mitään vastauksia mihinkään kysymyksiin.

Eli ensin houkutellaan lapsiperheitä Askolaan, ja sitten toiminta on tällaista... Alkaa jo miettimään että vaihtaiskohan kuntaa.

Pettynyt tuleva... (ei varmistettu)

Jos lapsesi parasta ajattelet, niin ota lapsesi ja juokse karkuun. Askolassa ei laadukasta opetusta enää saa, ei eskarissa eikä koulussa.

Aiemminhan infot ja eskariin ilmoittautumiset otti vastaan ymmärtääkseni eskariopet. Silloin homma toimi.

Kivikauden kunta (ei varmistettu)

Miksei yleensäkään näitä päivähoidon maksuja voi olla reilusti esillä Askolan nettisivuilla päivähoidon kohdalla? Mitään halaistua sanaa päivähoitomaksujen suuruudesta ei ole esillä! Ymmärrän, että ne vaihtelee tulojen mukaan, mutta jos ei laskuria osata tehdä, niin kirjoitettaisiin esille edes ne maksimihinnat.

yksi askolalaisäiti (ei varmistettu)

Minun on mahdoton ymmärtää, miten tällainen toiminta pelastaisi kunnan taloutta. Tälläisella päätöksenteolla karkoitetaan veronmaksajat muihin kuntiin. Lisäksi ammattitaitoiset opettajat häipyvät sinne, missä heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Oikein hävettää sanoa olevansa askolalainen, kun tämän kunnan päättäjille nauraa jo aidanseipäätkin. Tästä naurettavuudesta ei puutu kuin enää se, että alakoulujen oppilaita aletaan kuljettaa ympäri kuntaa eri kouluihin, jotta saadaan ryhmäkoot sopivaksi. Näin ei tarvitsisi investoida Kirkonkylän ja Monninkylän kouluihin. Katsokaa vaan, niin kohta olette kuljetetaan lapsia omalla kustannuksella Juornaankylään tai Särkijärvelle.
Tosin nykyinen kunnanvaltuusto on kouluasioissa näyttänyt jo oman päätöksentekokyvyttömyytensä. Voisi olla parempi, että Askola liitetään nopeasti Porvooseen. Ainakin sitten joku tekisi päätöksiä, eikä tarvitsisi elää epätietoisuudessa. Koska tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, niin pitäkään nyt hyvät ihmiset huoli, että valitsette seuraavaan valtuustoon ihmisiä, joilla on ymmärrystä ja päätöksentekokykyä! Ihan turha äänestää tuppisuita penkinkuluttajia päättämään teidän puolesta.

Pelastautukoon ... (ei varmistettu)

Samat keskustan päättäjät siellä ovet olleet vuosikymmenet ja tulokset ovat olleet kaikkien nähtävillä jo pitkään : kun verotus on pidetty tarkoituksellisesti alhaisena (ilman perusteita) ovat koulut rapakunnossa ja tilat riittämättömät oppilasmääriin ja opetusvaatimuksiin nähden. Liikuntatiloja ei joko ole tai ne eivät sovellu tarkoitukseensa. Päteviä opettajia ja lääkäreitä ei saada, koska heitä ei ole varaa (?) palkata. Samanaikaisesti tässä kunnassa laitetaan rahaa moneen turhaan, päättäjät voisivat mennä itseensä ja miettiä, onko kaikki todella tarpeellista. Esiopetuksen siirtäminen päivähoidon yhteyteen on oiva esimerkki siitä, miten säästetään, mutta palvelut ja niiden laatu samalla tasolla säilyy. On aivan oikein, että palveluista tulee maksaa oman maksukyvyn mukaan, ja todellakin se tuloselvitys kertoo kaiken. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten kuntalaiset reagoisivat, kun tietäisivät, mihin niitä verorahojamme syydetään. Opetukseen ei lisätä varoja, päinvastoin. Korvamerkitty käytetään, muttei senttiäkään yli.
Vaikka ongelmat on tiedostettu, niin ne samat ihmiset ovat äänestäneet vuosikymmenet niitä samoja ihmisiä, samasta puoleesta, yhä uudelleen. Tämä ei ole muuttunut, vaikka olisi pitänyt - hyvä veli-käytäntö on pelannut liiankin hyvin. Piiri pieni pyörii. Nyt onneksemme on iloisia uutisia - iso osa näistä juntturoista jättäytyy pois tulevista vaaleista, pedaten tosin hyville veljilleen paikkoja, joita voivat sitten tarpeen tullen ohjailla sivusta. Näin se toimii.

Sivusta seurannut (ei varmistettu)

Asuin Askolassa aikoinaan, silloin siellä ajettiin hyvin toimiva päivähoito alas, vaikka tiedettiin että laki subjektiivisesta päivähoidosta on tulossa, alkuun muistaakseni pienemmille lapsille, myöhemmin kaikille. Onneksi saimme lapsemme tarhaan, tosin kesäisin sijaispaikkoihin ja se olikin hankalaa.
Kepulaiset isännät eivät päättäjinä ymmärrä kodin ulkopuolella työssä käyvien tilannetta.

Mirja Suhonen

Kylällä kyllä tiedetään, ketkä viranhaltija(t) ja päättäjät ovat ajaneet tätä esiopetuksen siirtoa päivähoitoon ja samalla päivähoidon siirtoa sivistystoimeen kuin pyssyn suuhun, perusteena kai se että monissa muissakin kunnissa on tehty näin ja valtakunnanpolitikka. Askolan perusturvalautakunta yritti kuulemma ottaa vähän aikalisää, mutta kunnanhallitus ja sivistyspuoli jyräsivät asiaa järjettömällä kiireellä eteenpäin.

Mutta jotain hyvääkin kunnasta kuuluu. Terveyskeskukseen on valittu toinen lääkäri, toivottavasti pysyy. Sen sijaan opettajien kesälomautus on pöyristyttävää, ja joukkopako kuulemma alkanut. Epäpäteviä tulossa tilalle varmasti, siinä se lasten etu sitten tässä pisa-menestyksen maassa.

Näin keskustapuolueen johdolla viedään Askolaa, mutta viedäänkö vielä syksyn kunnallisvaalien jälkeen? Saas nähdä ja sekin kenet onnistuvat ehdokkaaksi juksaamaan. Oma ääni vaikuttaisi nyt luiskahtavan Kokoomukselle, sieltä suunnasta on kuulunut hyviä ja monesti myös ainoita näkemyksiä minulle tärkeisiin asioihin.

Silver Flash (ei varmistettu)

Onkohan kukaan valittavista vanhemmista ymmärtänyt sitäkään, että jatkossa lapsella on mahdollisuus olla eskarin jälkeen aikuisen valvonnassa klo 17 asti, kun tähän asti ainakin Monninkylässä eskarilaiset on ollut haettava kerhosta viimeistään 16.20. Tämä parannus on mahdollista nimenomaan siitä syystä, että lapsi siirtyy päivähoidon puolelle eskarin jälkeen. Se mahdollistaa useammalle lapselle turvalliset olosuhteet koulupäivän jälkeen, sillä tähän asti osa lapsista on kävellyt kotiin suoraan eskarista koska heidän on joka tapauksessa pitänyt lähtekerhosta viimeistään 16.20. Itse ainakin maksan mielelläni siitä, ettei lapsen tarvitse kulkea yksin tyhjään kotiin, sillä en millään ehdi hakea lasta ennen klo 17. Ja sitäpaitsi, jos joku jää eskarilaisen vuoksi osittaiselle hoitovapaalle, tarkoittaa se huomattavasti suurempaa pudotusta kuukausittaisessa palkkatulossa kuin se hoitomaksu, josta nyt niin kovasti porua yritetään pitää. Naurettavaa itkemistä, aivan kuin Askolassa asuisi pelkästään rutiköyhiä ihmisiä. Olisi kannattanut miettiä ennen lapsentekoon ryhtymistä, onko lapsiin varaa. Sillä lapsista on AINA rahanmenoa. Eihän sitä itsekään ilmaiseksi täällä elä ja asu.

Sivusta seurannut (ei varmistettu)

Sen enempää lastentekoon tai naurettavaan itkemiseen puuttumatta vastaan, että kyllä Kirkonkylällä ovat eskarilaiset saaneet tähänkin asti olla kerhossa klo 17 saakka. Eli käytännössä mikään ei muutu. ...paitsi hinnat.
Jännä huomata, miten kaikki kommentit, jotka puoltavat tätä muutosta, takertuvat vänkäämään vain ja ainoastaan näistä hinnoista. Toki se on iso asia ja harmittaa paljon (varsinkin kun mikään muu ei aikaisemmasta muutu), mutta me vanhemmat kritisoimme tässä muustakin. Jos ette ole huomanneet, niin todella suuri palautteen aihe on ollut kunnan viestintä vanhempiin päin. Olemme siihen kaivanneet parannusta, mutta kukaan ei kunnan puolelta keskustele siitä. Takerrutaan vain (taas kerran) yksittäiseen asiaan.
Jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja on hienoa, että tästä asiasta nyt keskustellaan. Ehkäpä tästäkin vielä jotain uusia ajatusmalleja versoaa.
Jos kunnasssa tehdään päätöksiä, pitää pystyä seisomaan päätösten takana ja viestittää päätöksistä asiallisesti ja avoimesti heti asioiden oikeilla nimillä eikä piilotella niitä. Tämä ei ole ainoa asia, joka Askolassa esitetään tällä tavalla piilotellen. Jos asioista tiedotetaan asiallisesti, ei tule tällaisia yllätyksiä, eikä näitä tarvitse puida lehtien palstoilla.

Reija Jokinen (ei varmistettu)

Nykyisen eskarilaisen vanhempana minua surettaa, että hyvin toimiva systeemi muutetaan säästöjen nimissä. Eskarissa on ollut pätevät ja motivoituneet opettajat, ja iltapäivähoidossa on ollut tuttuja tätejä päivähoidon ajalta, mitkä molemmat asiat ovat olleet lasten kannalta tärkeitä. Ymmärrän, että joskus täytyy tehdä vaikeita päätöksiä, mutta jälleen kerran pistää miettimään, että mikäli tiedotus olisi tässäkin asiassa hoidettu kunnolla alusta alkaen niin työntekijöiden kuin eskarilaisten vanhempien suuntaan, kunnalla olisi nyt päätöksen ymmärtäviä asiakkaita tuohtuneiden vanhempien ja pettyneiden työntekijöiden sijaan. Työskentely-ympäristö olisi kaikille aika lailla erilainen siinä tilanteessa! Mahtavatkohan päättäjät ymmärtää, mikä voimavara pätevä ja motivoitunut työntekijä on ja millainen vaikutus sillä voi olla tulevien koululaisten koulutaipaleen käynnistämiselle?

Uutena kuntalaisena tekee mieleni vielä lisätä tähän, että kun kerran kunta aktiivisesti hankkii lapsiperheitä asukkaiksi, lapsien tarvitsemien palvelujen määrän kasvamisen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Joten sen sijaan, että perheellisten pitäisi miettiä onko heillä lapsiin varaa, kunnan ehkä pitäisi miettiä, onko sillä varaa kasvavaan kuntalaisten määrään.

Miia Jouppi (ei varmistettu)

Ottamatta kantaa itse jupakkaan ihmettelen millä laskutoimituksella toimittaja (tai vanhemmat jotka asian esille nostivat) saavat maksujen korotukseksi 239 prosenttia? Minun matikkapäälläni korotus on yli 100 % pienempi. Ehkä en vain ymmärrä...

Maalaisliitto

Totta, uusi maksu voi olla tuo 239 % edellisestä, mutta nousu on pienempi. 200 % nousu olisi 90*2= 180 € ja siihen se alkuperäinen, aika kaukana 211 eurosta. Ja entä ne, joilla maksu alenee.

Mirja Suhonen

Rouva Jokisella on itsellään jäänyt ymmärtämättä että päivähoidosta veloitetaan tulojen mukainen kk-maksu. Se ei tarkoita, etteivätkö muut kuntalaiset olisi asiaa ymmärtäneet, kun päätös eskarilaisten hoidon siirrosta sen alle tehtiin. Onhan se kertomattakin selvää että näin on. En pikkukoululaisen vanhempana katso kunnan piilotelleen mitään, koska asia oli itsellekin heti päivänselvä. Ja toden totta - on aivan oikein, että saadusta palvelusta maksetaan. Tosin päivähoitomaksut eivät nekään kata niitä kustannuksia, mitä kunnille päivähoidon järjestämisestä niille tulee. Totuus on, että me lapsiperheet, vaikka vähän verotuloja kuntaan tuommekin, kulutamme palveluissa eniten. Totta on myös se, että kunta ei ole pystynyt vastaamaan huutoonsa. Uusia asukkaita on haalittu ja saatu, mutta verotulot eivät ole riittäneet palveluihin tai rakennusten kunnossapitoon, koska me kuntalaiset olemme itse äänestäneet päättäjiksi henkilöitä, jotka ovat tarkoituksellisesti (omaan napaansa tuijottaen) pitäneet veroprosentin aivan liian alhaisena. Perusteetta. Että kyllä niilläkin on peiliin katsominen, jotka tietävät maaseutujen valtapuoluetta äänestäneensä vuosikymmenet. Valitkaa parempi puolue ja alkakaa ensi vaaleihin ehdokkaaksi, te uudet asukkaat, teidän panostanne tarvittaisiin. Vanhat patut ovat jättäytymässä pois (kun eivät pysty vastuuta tekemisistään kantamaan)vaaleista, joten tilaa kyllä uusille ehdokkaille riittää!

Sivusta seurannut (ei varmistettu)

Keskustelu suljettu

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantai klo 8.00 ja perjantai klo 16.00 välisenä aikana.