Venäjä aktivoituu sotilaallisesti – mitä tekee Suomi?

Kaasuputken valmistuminen antoi Venäjälle aiheen työntää puolustuksensa länteen, Itämerelle. Kaasuputki oli vain muodollinen syy. Todellinen syy puolustusvyöhykkeen laajentamiselle oli se, että Venäjä on omaksunut opin eteen työnnetystä puolustuksesta. Eteen työnnetyn puolustuksen oppi korostaa hyökkäyksen roolia. Ajatus on se, että sotatoimien ei pidä rajoittua omaan alueeseen, vaan taistelut on käytävä vihollisen puolella.

Kaliningrad oli se yksittäinen konkreettinen tekijä, joka vahvasti puolsi puolustusvyöhykkeen laajentamista Itämeren suunnalla. Kaliningrad muodostui ongelmaksi, kun Nato laajeni Baltiaan ja Puolaan. Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen kuulunut Kaliningrad (entinen Königsberg) joutui Naton pihteihin. Koska Venäjän aikomuksena on huoltaa ja puolustaa Kaliningradin aluetta kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa, Venäjä haluaa turvata laivastolleen toimintavapauden Itämerellä.

Venäjän käynnistämä kunnianhimoinen asetuotanto-ohjelma tulee pian tuomaan Itämerelle ilmavoimien moderneimpia lentokoneita ja sotalaivaston uusimpia aluksia. Maavoimien uudistetut ja tehokkaat ohjusasejärjestelmät ovat jo osittain ilmestyneet Suomen ja Baltian maiden rajojen tuntumaan.

Venäjä kokeili toukokuussa onnistuneesti uutta mannertenvälistä ohjusta Piesetskissä Pohjois-Venäjällä – noin 500 kilometrin päässä Suomen rajalta. Tämä ohjus pystyy läpäisemään ohjuspuolustusjärjestelmän, jota Nato on rakentamassa itäiseen Keski-Eurooppaan Iranin muodostaman vaaran torjumiseksi. Venäjä pitää Naton ohjuspuolustusjärjestelmää uhkana. Tämän uhan torjumiseksi Venäjä on sijoittamassa Suomen ja Baltian läheisyyteen näitä uudenaikaisimpia ohjuksia.

Murmansk on Venäjän sukellusvenelaivaston tärkein satama. Murmanskin merkitys tulee entisestään korostumaan, kun arktisten alueiden luonnonvaroista ruvetaan kilpailemaan. Tämä kilpailu on nyt käynnistymässä. Murmanskin satama ja sinne kulkeva rata muodostavat keskeisen infrastruktuurin mitä tulee Venäjän mahdollisuuksiin hyödyntää pohjoisten alueiden luonnonvaroja. Venäjän johtajat korostavat jo kiihkeään sävyyn, että Venäjän taloudellisia etuja kylmässä pohjoisessa turvataan kaikin mahdollisin keinoin.

Venäjän toimet eivät uhkaa Suomea – tässä vaiheessa. Kyse on koko Pohjois-Eurooppaa koskevasta geopoliittisesta pelistä. Mutta panokset ja riskit tällaisessa pelissä kasvavat helposti. Jokainen kansainvälistä politiikkaa seuraava tarkkailija löytää vaivatta yhtymäkohtia toista maailmansotaa edeltäneeseen etupiiriajattelun.

Herää kysymys, antaako Suomi tässä tilanteessa oikeansuuntaisia signaaleja? Suomihan aikoo toteuttaa historiansa suurimmat puolustusvoimien leikkaukset. Juuri puolustusvoimien tehtävänä on varautua turvallisuusympäristömme muuttumiseen. Nyt pitäisi varautua kaikkien vaihtoehtojen varalle – myös niiden pahimpien, joiden kukaan ei toivo toteutuvan.

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit (7)

Kommentit

Kyllähän Suomi tekee asian hyväksi jotain. Maamiinat nuo "kiusalliset" Halosen mielestä pois ja Stefan Wallinin toimenpiteet varuskuntien lakkauttamiseksi itärajalla ovat asioita joilla taataan Suomen kyvyttömyys puolustautua. Tällaisten päätösten tekijöiden pitää vastata päätöksiensä seurauksista Suomen kansalle.

Todellinen vaara (ei varmistettu)

Oikeassa olet kyllä Suomi tekee ja antaa signaaleja kokoajan..
Juuri kuten edellinen sanoi..
Suomen puolustus puretaan totaalisesti..
Kaikki merkit viittaavat siihen..että naapuri suunnittelee Suomen valtaamista...
Naton ohjuspuolustusjärjestelmä on tekosyy,, eihän puolustusjärjestelmä edes ole millään lailla uhka...
Harmi vaan että poliitikkoja ei koskaan saada vastuuseen mistään tekosistaan,, Pahin rangaistus mikö koskaan on poliitikolle annettu töppäyksestä on hyvä eläkevirka jossain..

Anzzix (ei varmistettu)

Suomen media propagoi kansaa sotaan Venäjää vastaan 30-luvun malliin. Luultavasti saatte sitä mitä tilaatte, taas kerran.
Kyllähän Suomi on antanut signaaleja, mutta onko ne oikean suuntaisia kun Amerikasta tilataan ohjuksia joilla voi iskeä Pietarin taakse?
Vai on USA tuonut eurooppaan ohjuspuolustuksen Iranin uhkaa vastaan... älkää nyt naurattako. Iran ei ole aloittanut mitään sotaa satoihin vuosiin eikä uhannut mitenkään Eurooppaa.

de luxus (ei varmistettu)

Veteraani sanoi: Pitäkää Suomi itsenäisenä, oma puolustus, oma rajavalvonta, itsenäinen eduskunta, oma valuutta. Jos näitä edellämainittuja asioita ei itse hoideta, niin tulee joku ulkopuolinen taho asioita hoitamaan.
Nyt on kapitalistinen kokoomushallitus rkp:n myötävaikutuksella luovuttanut Suomen päätäntävallan vieraan maan (EU) haltuun, hävittänyt oman valuutan ja luovuttanut Suomen pankin varannot ulkomaalaisille tahoille. Lisäksi kokoomushallitus on myynyt Suomen valtion omaisuuksista huomattavan osan ja antanut oikeuden maan mineraalivarantojen kaivamiseen rajoituksetta ja korvauksetta. Lisäksi kokoomushallitus on pakottamassa pienkuntia luovuttamaan alueensa emäkunnille, jotka tulisivat myymään entisien pienkuntien omaisuudet ja rahavirrat todennäköisesti menisivät kapitalistiseen järjestelmään.
Viimeistä itsenäisyyden oljenkortta, puolustusta ollaan vauhdilla luovuttamassa ulkomaalaisten (NATO) haltuun. Vielä viimeisenä pisteenä iin päällä ollaan menossa vieraan valtion (Islannin) ilmatilaa loukkaamaan. Pitäisi toimia niin, että Suomi on puolueeton maa.

Suomi Suomena (ei varmistettu)

By REUTERS
11/06/2012 16:57
BRUSSELS - Iran said on Tuesday it would take part in a proposed international conference in December on creating a nuclear-free zone in the Middle East.

"The Islamic Republic of Iran now finally has decided to participate at the conference in Finland, in Helsinki, in December on a Middle East (nuclear) free zone," Ali Asghar Soltanieh, Iran's ambassador to the International Atomic Energy Agency, told reporters in Brussels where he attended a seminar on nuclear non-proliferation.

Jos kokous pidetään Helsingissä , niin onhan Suomi sitten mukana jossakin.

Anne Kilpeläinen (ei varmistettu)

Kun puhutaan taloudesta ei pohjoismainen yhteistyö ole edes maininnan arvoinen asia. Silloin tarvitaan rahaa Euroopan Unioinille, jossa Norja ja Islanti eivät ole jäsenenä. (ja Ruotsi ei ole edes euro-maa).
Pohjoismainen yhteistyö ja Suomi Pohjolassa nousee ylen tärkeäksi argumentiksi, kun tarvitaan koneita turvaamaan NATO-maan ilmatilaa.

Asiayhteys näkö... (ei varmistettu)

Presidentillä on tiettävästi pakolliset lääkärintarkastukset ja tuloksista ilmoitetaan kansalle.
Nyt kun pääministerillä on näköjään valtaa eniten, niin olisiko hyvinkin tarpeellista laajentaa pakollinen lääkärintarkastus koskemaan myös pääministeriä. Myös psykologiset testit olisivat hyvin tarpeen.

Suomi Suomena (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun