Tyko Sallisen Jytkyt ja Mirrit Retretissä

Viihde
Kommentoi

Taidekeskus Retretin kesäkausi 2012 Punkaharjulla on alkanut.

Retretin taidekesän keskipisteessä on tällä kertaa Hyvinkäällä vaikuttanut taiteilija Tyko Sallinen (1878–1955).

Retretti luonnehtii Sallista 1900-luvun alkupuolen suomalaisen taiteen “pahaksi pojaksi”.

Jytkyt Retretissä – Tyko Sallinen ja 1910-luvun ekspressionistit –näyttely esittelee sadan vuoden takaista taide-elämäämme ravisuttaneet nuoret, vallattomat ja boheemit ekspressionistit – Tyko Sallinen eturivissä.

Hänen läheiseen toveripiiriinsä kuuluivat Jalmari Ruokokoski, Valle Rosenberg, Alvar Cawén, William Lönnberg, Eemu Myntti, Eero Nelimarkka ja Juho Mäkelä, joiden 1910-luvun hienossa väritaiteessa kansainväliset vaikutteet limittyivät luontevasti kansalliseen perinteeseen ja sen aihepiireihin.

Silloisten nuorten radikaalien teokset herättivät paheksuntaa ja ihailua – nyt ne ovat aikansa ikoneita.

Retretissä ovat nyt esillä Sallisen kiistellyt naiskuvaukset - melkein kaikki Mirrit - sekä monumentaaliset Jytkyt, Piruntanssit ja Hihhulit, Ruokokosken Elviirat, Juho Mäkelän Viinapullo, Valle Rosenbergin Omakuva ja monet muut 1910-luvun taidehistorian helmet.

Retretti esittelee myös Rudolf Koivun (1890-1946) satumaailmaa. Todellisuuden tuolla puolen – Rudolf Koivun satumaailma on näyttely pienille ja suurille satusilmille.

Kolmisenkymmentä nykytaiteilijaa on rakentanut Retretin luolastoon välähdyksiä aikamme moniulotteisesta todellisuudesta. Luolaston käytävät ja kaivanteiden virtaava vesi eivät kuljeta eteenpäin yhtenäistä kertomusta tai sanomaa. Sen sijaan ne rytmittävät tasolta toiselle siirtyviä näkökulmia ja keskinäisiä vuoropuheluja.

Näyttelyssä on kymmeniä videoita ja projisointeja – videotykkejä ja erikoistekniikkaa, jonka käyttöönoton on mahdollistanut ProAv Saarikon suuri asiantuntemus.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Adel Abidin, Eija-Liisa Ahtila, Kari Cavén, Cleaning Women, Veli Granö, Ilmari Gryta, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Bo Haglund, Sasha Huber, IC-98, Elina Juopperi, Pekka Jylhä,Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta- Kalleinen, Otto Karvonen, Antti Laitinen, Tea Mäkipää, Ville Ranta, Anni Rapinoja, Seppo Renvall, Paavo Räbinä, Emma Rönnholm, Kaija Saariaho & Jean Baptiste Barrière, Charles Sandison, Pilvi Takala, Tommi Toija, Pauliina Turakka-Purhonen, Salla Tykkä, Roi Vaara ja Elina Vainio.

www.retretti.fi

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.