Mökin energiatehokkuudella on väliä

Viihde
Kommentoi 2

Mökkilomailu ei enää kuulu vain kesään, vaan loma-asunnoilla vietetään yhä enemmän aikaa myös talvisin.

Rakennustutkimus RTS:n mukaan uusista loma-asunnoista noin 40 prosenttia rakennetaan niin kutsutuiksi kakkosasunnoiksi, jotka vastaavat tiloiltaan ja varustetasoltaan pieniä omakotitaloja.

Hirsitalovalmistaja Honkarakenteesta kerrotaan, että heidän toimittamistaan taloista joka neljäs on ympärivuotiseen käyttöön rakennettava kakkoskoti. Suuntauksessa näkyy suurten ikäluokkien aie muuttaa eläkepäivinään asumaan mökille.

Jo loma-asunnon suunnitteluvaiheessa on hyvä varmistaa, että se täyttää pysyvän asuinrakennuksen vaatimukset. Energiatehokas rakenne säästää huomattavia summia lämmityskustannuksissa, jotka etenkin kovina pakkastalvina saattavat aiheuttaa yllätyksiä perinteisesti rakennetuissa mökeissä.

Rakenteiden ilmatiiviydellä ja hirren lämpöenergiaa varaavalla termisellä massalla on onnistuttu säästämään energiaa. Energiatehokkuus kasvaa myös muun muassa ilmatiiviin kaarilukon ja innovatiivisella hirren tiivistysratkaisulla.

Honkarakenteen suunnittelu- ja kehitysjohtaja Eino Hekali kehottaa kiinnittämään heinäkuussa 2012 voimaan tulleiden energiatehokkuusvaatimusten lisäksi myös loma-asuntojen rakenteiden toimivuuteen ja kosteusturvallisuuteen.

2 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

11.6.2012 18:58

Mitä jos joku haluaa rakentaa kesämökin ilman kaikkia nykyajan mukavuuksia? Entisaikojen kaltaisia mökkejä joita lämmitetään puulla ei ilmeisesti nykyään saisi rakentaa, vaan niihin vaaditaan varmaankin ilmalämpöpumput, koneelliset ilmanvaihdot ja jatkuva lämmitys etteivät rakenteet homehdu tai lahoa. Laskennallinen energiansäästö joka saadaan lisäeristämällä mökit häviää täysin kun talotekniikka pitää olla jatkuvasti käynnissä ettei rakennus homehdu. Eihän siinä ole mitään järkeä.

12.6.2012 19:37

Näitä vanhoja perinteisiä mökkejä on tarjolla, kun tyytyy ostamaan vanhan mökin. Itse vietän kesää sellaisessa, kun en käytä mökkiä kuin kesäisin. Kustannuksiltaan ratkaisu on valtavasti edullisempi.

Osallistu keskusteluun

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantain klo 8.00 ja perjantain klo 16.00 välisenä aikana.