Kekseliäs taikoo nukkumapaikan vaikka riippumatosta

Viihde
Kommentoi

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, ja lisää mökkejä rakennetaan koko ajan. Vaikka uudet kakkoskodit ovat usein tilavampia ja paremmin varusteltuja, suuri osa mökeistä on edelleen pieniä, perinteisiä mummonmökkejä.

Miten kalustat mökkisi, jos neliöitä on pienen yksiön verran?

– Pienissä tiloissa kannattaa suosia monikäyttöisiä huonekaluja, jotta ahtaisiin neliöihin ei tarvitse sovittaa esimerkiksi sekä vuodetta että sohvaa, neuvoo myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä.

Hyödyllisiä vinkkejä:

Kokoontaitettavat tuolit ja pöydät: jos ruokailijoita on enemmän kuin istumapaikkoja, ota avuksi kokoontaitettavat kalusteet. Kun et tarvitse kalusteita, laita ne suppuun ja työnnä varastoon odottelemaan seuraavaa kertaa.

Säilytyspenkit: kahdenistuttavat säilytyspenkit, joissa on säilytystilaa istuimen korkeuden verran, ovat toimiva kaluste pienissä neliöissä.

Vakuumisäilytyspussit: Mökkimatkalla autoon pitää mahtua iso määrä tavaraa onkivapoja ja kylmälaukkuja myöten. Perillä on löydettävä säilytyspaikka myös vuodevaatteille, lakanoille tai pyyhkeille. Vakuumisäilytyspussi, josta ilmat poistetaan imurilla tai rullaamalla, mahtuu täytenäkin pieneen tilaan.

Kätevin vuoteen ja sohvan yhdistelmä on vuodesohva tai hyvällä patjalla päällystetty sohvasänky. Myös runkopatjavuoteesta saat loihdittua päivän ajaksi sohvan, kun peität sen päiväpeitolla tai huovalla ja teet tyynyistä selkänojan.

– Vuodesohvista ja sohvasängyistä saat levitettyä parivuoteen kokoisen nukkumapaikan joko omalle perheellesi tai vieraille. Niiden alle mahtuu hyvin säilytyslaatikoita, jos mökillä on pulaa kaappitilasta.

Kaikkia ei päivällä pepun alla painuneiden peittojen alla nukkuminen innosta. Timonen suosittelee tässä tapauksessa siirtämään vuodevaatteet päivän ajaksi esimerkiksi säilytyslaatikkoon.

– Parhaat mökkivuodevaatteet ovat keveitä ja ilmavia, ja ne mahtuvat hyvin säilöön. Mökeissä on usein välillä liian lämmin ja toisaalta liian viileää, joten hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kevyt ja ohut untuva- tai höyhenpeitto. Se on lämmin, mutta niin hengittävä, ettei sen alla tule hiki edes helteellä.

Lapset riemastuvat, jos saavat nukkua yönsä riippumatossa.”

Jos höyhenet eivät houkuta, vaihtoehdoksi käy ohut puuvillapäällysteinen peitto, jossa on tekokuitutäyte. Hengittävä luonnonkuitupäällinen ei ole lämpimällä säällä niin hiostava kuin kokonaan tekokuidusta tehty peitto. Myös lakanoissa kannattaa suosia puuvillaa tai puuvillasatiinia.

– Kun lähdet mökiltä syksyllä, älä jätä vuodevaatteita myttyyn sänkyyn. Ripusta peitot ilmavasti esimerkiksi sisäoven tai kaiteen päälle ja nosta patjoja sen verran pystyyn, että ilma kiertää niiden alla.

Mökillä on useimmiten pulaa nukkumapaikoista, kun kutsutut ja kutsumattomat vieraat saapuvat kylään. Jos sohva- ja sänkyarsenaali ei riitä, ota avuksi kokoontaitettavat retkivuoteet tai rullattavat ja puhallettavat patjat.

– Motorisoitu ilmapatja on ehkä kätevin varavuode, sillä se menee tyhjänä todella pieneen tilaan ja sen saa täytettyä helposti. Useimmat patjat voit täyttää myös jalkapumpulla eli sähköä et välttämättä tarvitse. Jalkapumpun kanssa tosin saattaa tulla sen verran hiki, että kannattaa käydä saunassa vasta patjan täyttämisen jälkeen, Minna Timonen nauraa.

– Myös aurinkotuolista tai riippumatosta saat tarvittaessa varavuoteen. Uskon, että varsinkin lapset riemastuvat, jos saavat nukkua yönsä riippumatossa, Timonen heittää rohkean idean ilmaan.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.