Uuden palvelutalon palvelut halutaan ulkoistaa

Kommentoi 5

PORVOO | Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää ensi tiistaina, ulkoistetaanko Johannisbergiin nousevan uuden palvelutalon hoivapalvelut. Lautakunnalle esitetään, että ne kilpailutettaisiin ja tuotettaisiin ostopalveluina.

Ostopalveluita perustellaan muun muassa niistä saatavalla arvonlisäveronpalautuksella, joka laskee palvelutuotannon vuorokausihintaa. Esityksen mukaan ostopalvelumalli toisi kaupungille viiden vuoden sopimuskauden aikana jopa yli puolen miljoonan euron kustannussäästöt.

Lautakunnan jäsen, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapani Eskola katsoo, että vuorokausihinta ei ole riittävä perustelu hoivapalveluiden ulkoistamiseksi.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ulf Backman puolestaan muistuttaa, että ostopalvelut ovat jo nyt toiseksi suurin menoerä kaupungin budjetissa.

Lue lisää perjantain Uusimaasta

5 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Sanna Puisto kuva
Sanna Puisto

Kommentit

15.6.2012 09:21

Kyllä taas kaupunki teki asian helpoksi palveluatarjoaville yritykselle julkaisemalla kustannuksen, jolla se on valmis ostamaan palvelua. Tulevassa kilpailutuksessa tarjoavat yritykset laittavat näkyviin tämän tavoitteellisen tuntihinnan ja piilottavat lisäkustannukset muualle tarjoukseen. Kaupungille selviää parin vuoden päästä, kuinka kustannukset ovatkin paljon kalliimmat. Eikö näin käynyt Loviisassa, mutta eihän Porvoossa sitä voida tietää ja Loviisassahan on aivan toisenlaiset olosuhteet. Eikö samalla tavoin voitaisi ulkoistaa uusi ruotsinkielinen yläkoulu?

15.6.2012 09:51

Lehdessä Backman sanoo kaupungin sote-puolella olevan rekryongelmia. Voipi olla, mutta se ei voi olla pitemmän päälle syynä ulkoistaa palveluja samaan aikaan kun Suomessa puhutaan isoin kirjaimin nuorisotyöttömyydestä. Olen kuullut tuota samaa valitusta työvoimapulasta myös Kokoomuslaisten suusta. Harrastaako Uffe & co tässä vain juhlapuheita, joilla mielytetään muita ja oikeat teot jäävät toisten kontolle? Meillä Porvoossa useassa oppilaitoksessa, jossa kaupunki on tavalla tai toisella omistajana on alan koulutusta. Onko tarvetta lisätä tätä koulutusta? Tarjota opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja, perehdyttää heitä hoitoalalle jne. Kaupungin tulisi ehkä olla aktiivisempi oppilitosten suuntaan niin rekrytoinnissa kuin ehkä myös koulutúksen kehittämisessä. Nuorille ensin töitä ja siten vasta saa puhua työvoimapulasta!

15.6.2012 10:18

Tuollaiset tuntihinta keskustelut voi jättää omaan arvoonsa. Omana toimintana mukaan lasketaan kaikki kustannukset, siis aivan kaikki ja jaetaan hoitotunneille. Ulkoistetussa palvelussa tuntihinnasta jää pois paljon muuta. Kiinteistökulut, ostopalvelujen valvontakulut, kilpailutuskulut, yms., jostain syystä niitä ei huomioida missään. Joten jos ajatellaan ulkoistaa selvitetään ensin tarkasti omat kulut, selvitetään ulkoistuskulut kokonaisuudessaan ja vasta bäitä kustannuksia vertailemalla päästään järkevään lopputulokseen. ALV-palautus on yksi tekijä tässä laskentakaavassa, mutta ei mikään peruste. Kysehän on kuitenkin valtion peräämistä verotuloista, onko takeita tuon palautuksen säilymisestä pitkäksikin aikaa.

15.6.2012 12:40

Ulkoistetaan vaan ja ostetaan saman tien ulkomailta kuten Nokian johtaminen.
Pietarissa ja Kiinassa koulutetaan mm. lääkäreitä ja alkupalkka on 200 euroa kuukaudessa. Otetaan niitä vaikka viisikymmentä (yhden kuntapomon hinnalla).Voivat tehdä hoitotyöt, vaipanvaihdot ja muutkin hommansa oto. ja kaffetunnilla. Saadaan tuottoa ja voidaan nostaa poliittisten pomojen palkkoja.

15.6.2012 15:58

Kaupungin oman työn päätavoite on mahdollisimman hyvä palvelu. Yrityksen toiminnan päätavoite on mahdollisimman suuri liikevoitto.

Yksityinen yritys voi tarjota palvelupaketin näennäisesti edullisesti, mutta lisätyöt hinnoitellaan erikseen. Ja niitähän syntyy palvelutalossa. Yritysten tarjousten päälle tulisi aina laskea myös valvontakustannukset, jotka aiheutuvat siitä, että kaupunki joutuu palveluista vastuullisena seuraamaan niiden laatua. Myös kilpailuttamiskustannukset olisi laskettava yksityisen palvelun hinnan päälle.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.