Askolan nokkamies eroaa

Askolan kunnanhallituksen puheenjohtaja Teemu Hopia (kesk.) jätti yllättäen eronpyynnön luottamustoimistaan.

Samu Karvala

ASKOLA | Askolan taloudellinen kriisi on vaatinut ensimmäisen poliittisen uhrin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Teemu Hopia (kesk) eroaa tehtävästään. Hopia jätti käsin kirjoitetun eroanomuksensa viime torstaina kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen. Eron syyksi Hopia mainitsee henkilökohtaiset syyt.

Askolan talous on kääntynyt jyrkkään alamäkeen, ja viime vuonna kunnan talous jäi 2,6 miljoonaa alijäämäiseksi. Alijäämä on Askolan historian suurin. Kunnan tarkastuslautakunnan viime vuoden arviointikertomuksessa syy huonosta taloudesta sysättiin kunnanhallitukselle. Tarkastuslautakunta muun muassa moitti kunnanhallitusta taloustilanteen puutteellisesta seurannasta.

Kommentit

Mitähän ihmettä nimetön tarkoittaa - Askolan kunnan ongelmat eivät todellakaan johdu puheenjohtajasta vaan vanhemmista valtuutetuista jotka jo vuosia omien asioidensa ajamiseen keskittyessään ovat "unohtaneet" yhteisen edun. Mätäpaise senkun kasvaa kunnan sisällä tämän jälkeen, koska varsinaiset syylliset istuvat edelleen päättämässä asioistamme ja jatkavat mm. huonon työilmapiirin kasvattamista.

Tii

On siinä ollut sellainen kivireki vedettäväksi, että en yhtään ihmettele.

Nyt vaan kauhistuttaa että hallitukseen palaa vesilintu.

Kokokkokokoon

Että ihan poliittinen uhri... voi jessus sentään... kannattaa lähteä lipettiin, kun vielä ehtii, ettei vaan joutuis vastuuseen tekosistaan. Kohta ne muutkin luikkii pakosalle.

jes

"JES"ille tiedoksi, että kunnan ongelmat ovat muualla kuin puheenjohtajassa, siemenet on kylvetty näiden kepuloivien kauan istuneiden päätöksessä pitää veroprosentti asiattoman alhaisena, vuosikymmenien ajan. Samat tyypit ovat päättäneet, ettei kunnan kouluja ja vuokra-asuntoja saneerattu oikea-aikaisesti. He päättivät myös, ettei kuntaan rakenneta urheilutiloja kouluille eikä erillistä urheilutilaa muualle, vaikka sellaisille olisi ollut tarvetta jo vuosikymmenien ajan. Syynä aina se, ettei rahaa ole. No, jos halutaan pysyä vallan kahvassa kiinni, on pidettävä prosentti pienenä, ja silloin sitä rahaa ei tule niinkuin pitäisi. Ja todellakin ne luikkivat pakosalle - suuri osa ei asetu syksyn vaaleissa ehdolle. Hyvä niin, jos saataisiin uutta, tervettä verta, tilalle.

Tii

Suomessa on valtavat määrät keskustavetoisia kuntia joita on hoidettu hyvin. Pakkoliitokset eivät ole ratkaisu jos seurauksena on saalistus ja politiikka vrt.
lähellä oleva surkuhupaisa esimerkki. Ei niin, vaan yhteistyössä eteenpäin jolloin euro on paras konsultti mutta palvelut jaetaan tasapuolisesti.

tankero

Kyllä on röyhkeää Kepulaisilta syyttää muita, kun ovat itse vieneet asiat pieleen. Millä ihmeen laskuopilla heille kuuluu esim. molemmat puheenjohtajuudet. Entisaikoina kunnan asioita hoitivat valveutuneimmat ja taitavimmat isännät mutta nykyään, kun maatilan voi ostaa melkein kuka tahansa, hyvä ei heilu. Kyllä pikkukuntien aika alkaa olla ohi, sillä maallikot eivät enää yksinkertaisesti hallitse eivätkä osaa asioita.

Omiin taskuihin

Askolassa on asiat todella hullusti.
Esim. parhaat ja pitkäaikaisimmat eskariopettajat on suututettu ja irtisanoneet itsensä ja nyt ei uusia lastentarhanopettajia ole vapaana koko maassa. Mistä kunta meinaa saada päteviä tilalle (tietenkin epäpätevät ja kuka tahansa tieltä palkattu voi säästää muutaman euron).
Monninkylän ja Askolan koulujen laajennusratkaisut saa myös yhä koomisempia piirteitä. Pahoinvointia alkaa olemaan yhtälailla niin opettajain huoneissa kuin luokissa, johtuen poukkoilevasta ja ihmeellistä päätöksistä. Opettajista lähtisi moni pois jos vaan saisivat viran muualta.
Mäntyrinne taitaa olla ainoa mikä toimii vielä ainakin tyydyttävästi. Kai sieltäkin joku haukka jotain näennäistä säästöä löytää (palvelujen alasajosta piittaamatta).

askulassa tapahtuu

Ymmärrän Teemun päätöstä täydellisestio! Esim. Ensin istutaan viikonloppu valtuustoseminaarissa hämeessä ( Kalliisti kunnan rahoilla) tullaan yhteisin tuumin hallituksen kokoukseen ja sitten Tullaan aivan erikoisen esityksen kanssa kokoukseen ja luullaan vielä tekevän hyvää päätöstä. Päätös kuitenkaan ei vähennä käyttötaloutta ollenkaan ja on muutenkin varsin lyhyt näköinen. Rakennuskanta ei tällä ainakaan parane! Ihmettelen tässä kartanon herrankin äänestämistä valtuustossa? Luulisi hänen ymmärtävän kunnon rakentamisen päälle.

Outoa!

Valtuustoseminaarin kulut nyt varmaankin on kuin pieru saharassa kunnan kokonaismenoissa, enemmän tuo on asennekysymys. Tosin niitä pierujakin kyllä on pakko karsia tässä tilanteessa. Kouluratkaisuhan on nyt nimenomaan pitkäjänteinen, kun tämä kunnanjohtajan esitys (jota Hopiakin siis tuki) olisi ollut "väliaikainen", ja johtanut aivan ihmeellisiin järjestelyihin (kuten yksiopettajaisiin kouluihin tms.). Kartanon herrakin tajusi, että kasvavissa kylissä pitää olla kokonaiset koulut eikä mitään nysiä. Siitä pisteet hänelle ja 13 muulle. Tokihan rakennuskanta paranee kun uutta rakennetaan. Ehkäpä vanhaakin olisi jatkossa mahdollisuus saneerata. Aivan oikea ratkaisu!

Hovar

Askolan taloudessa on ihan samat lainalaisuudet kuin muuallakin. Tulojen pitää kattaa menot. Eli edes nykyisen palvelutason säilyttäminen edellyttää 2:lla alkavaa veroprosenttia. Se, että sekä Monniin, että kirkolle aletaan jakamaan viidentoista kahtapuolta oppilasmäärältään olevia opetusryhmiä ei yhtään helpota tilannetta.

Talousnero