Johannisbergin uutta palvelutaloa ei ulkoisteta

PORVOO | Porvoon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistai-iltana äänestyksen jälkeen äänin 5 (Ahlqvist, Björkstrand, Eskola, Kohonen ja Martikainen) – 5 (Blomqvist, Himanka, Karvinen, Piipponen ja Sandberg), että uuden Johannisbergin palvelutalon palvelut tuotetaan kaupungin omana toimintana.

Tiukan äänestyksen ratkaisi puheenjohtaja Christer Björkstrandin (sd.) ääni.

Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurmen lautakunnalle laatiman esityksen mukaan Johannisbergin palvelutalon kaikki palvelut olisi kilpailutettu ja tuotettu ostopalveluna.

Ikäihmisten tehostettua palveluasumista tuotetaan tällä hetkellä Porvoossa sekä omana toimintana että ostopalveluna. Uusi 60-paikkainen palvelutalo Johannisbergissa lisää tehostetun palveluasumisen paikkoja, jolloin niiden paikkamäärä nousee yli kahteen sataan. Tehostetun palveluasumisen lisäksi ympärivuorokautista hoiva-asumista tarjotaan vanhainkodeissa yhteensä 180 paikkaa.

Written by:

Janne Kallio

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Kaikki terve järki ei näköjään ole Porvoosta kadonnut kokonaan. Hyvä panna stoppi tähän ulkoistamisen huumaan. Eiköhän noita huonoja esimerkkejä valtakunnassa löydy jo tarpeeksi. Toivotaan että tämä ulkoistamisen hömpötys olisi jo mennyt ohi. Amatöörivirkamiehet muka kilpailuttavat isoja kansanvälisten pääomasijoittajien omistamia ammattimaisa palveluntuottajia. Tietäähän sen jo Erkkikin miten siinä käy.

maksava asiakas (ei varmistettu)

Voi kuule maksava asiakas kerroppa nyt se "huono esimerkki". Yhtalailla hoivapalveluja tuottava yritys tarjoaa suomalaisille töitä ja maksaa veroja. Oikein kommentissasi on kohta:" ammatillisia palveluntuottajia". Juuri niin siellä on osaavaa henkilökuntaa ja kustannustehokasta toimintaa. Se ei Porvoon kaupungille kelpaa vaan pitää palkata lisää kallista ja tehotonta henkilökuntaa kaupungissa jossa jo nyt on henkilökuntaa enemmän kuin saman kokoisessa kaupungissa keskimäärin, se se on pohjaton kaivo ja menoerä, jos mikä. Luulisi "maksavaa asiakasta" kiinnostavan tämä, mutta ei, demari on demari eikä ymmärrä tosiasioita vaan elää velaksi.

veronmaksaja ja... (ei varmistettu)

Olipas taas merkillinen päätös. Kaupunki säästää muutamassa vuodessa 0,5 Me jos antaa tämän palvelutalon hoivapalvelun yksityiselle palveluntuottajalle ja palvelun laatutaso- ym. muut kriteerit vähintäin kaupungin palvelutasossa. Kaupungilla itsellään hoidettavanaan vanhuspalveluja todella laajasti ja rekrytointiongelmat painavat päälle koko ajan mm. vauhdittuviin eläkkeellelähtöihin perustuen. Uskoisin kaupunginhallituksen käyttävän otto-oikeuttaan mm. 5-5(puh.joht.ratkaisi) tuloksen sekä edellämainitsemieni perusteiden(talous ym.) myötä.

Markku Välimäki (ei varmistettu)

Valtuusto on edellyttänyt kaupunkistrategiassa palvelutuotannon kokoamista taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävällä tavalla suurempiin yksiköihin.
Johannesbergin alueelle sijaitsee omalla palvelutuotannolla toimiva suuri yksikkö, jossa synergiaedut niin henkilöstön kuin tilojen suhteen on mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettävissä.
Esitetty säästö on arvio, jossa perustana on ainoastaan vuorokausihinta ja tässä ostopalvelun edullisuus tulee 5 %:n alv -palautuksesta. On huomioitava että huolimatta palvelutuotantotavasta, kaupungille jää maksettavaksi edelleenkin mm. tilavuokra, hoitotarvikkeet, lääkäripalvelut, hallinto ja valvonta.
Palveluja kehitettäessä kustannustehokkaiksi on palveluketjua kehitettävä kokonaisuutena. Pelkästään yhden irrallisen yksikön vuorokausihinta on vain yksi osa tätä kokonaisuutta, jota kehitettäessä koko on kokonaisuuden oltava mahdollisimman hyvin omassa hallinnassa. Ulkoisilla palvelutuottajilla tehdään mm. paljon paljon pätkätöitä ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta. Palvelujen kehittäminen on tuolloin hankalampaa kuin omana tuotantona.
Aika erikoinen kommentti Välimäeltä, hän puhuu kaupungin rekrytointiongelmista.
Hän ei mainitse että me voisimme myös kehittää oman henkilöstön työhyvinvointia sellaiseksi, että me pärjäämme rekrytoinnissa. Tähän on nyt yli vuosi aikaa. Alueella on myös useampia hoiva-alaa kouluttavia oppilaitoksia. Kaupungin tulisi olla aktiivinen ja tarjota ensin näille nuorille työtä ja harjoittelupaikkoja. Siksi kait me noita oppilaitoksia rahoitamme, että saamme niistä henkilöstöä.
Ei nuo työntekijät yks kaks tuonne yksityisellekään mistä tyhjästä ilmesty. Pahimmassa tapauksessa ne siirtyvät sinne kaupungilta, jos meillä ei ole asiat kunnossa. Sen jälkeen meillä kaikki omat yksiköt ovat mm. mitoitusten suhteen pulassa.

Tapani Eskola (ei varmistettu)

Eskola näyttää pelkäävän ja paljastaa samalla aivan oikein että kaupungin työntekijät siirtyvät muualle esim. yksityiselle puolelle jos kaupungilla ei ole asiat kunnossa. Työhyvinvointia tulee joka ikinen päivä pitää yllä ja kehittää ja siihen tulee osoittaa myös enemmän resursseja. Määrärahan lisäysesitystäni työpaikkojen hyvinvointiin ei kannattanut Eskola & Co,jotka
järkkymättä pitivät kiinni kaupunginhallituksen esityksestä tältäkin osin.
Rekrytointiongelmista oli iso uutinen aivan äskettäin Uusimaassakin , joka lienee jäänyt Eskolaltakin lukematta. Eläköitymisprosessillekin näyttää hän ummistaneen silmänsä.
Mielestäni vanhustenpalvelulla ja hoiva-alalla yleensäkin nyt ja tulevaisuudessa Porvoossakin tarvitaan kaikki mahdolliset liikenevät reurssit ja siksi kaikki ulkopuoliset voimavarat on saatava apuun.

Markku Välimäki (ei varmistettu)

Viimevuonna jäi syystä tai toisesta hyvinvointirahoja käyttämättä eli tuskin tuo hyvinvointi ja rekrytointi esittämästäsi 45.000 eurosta on kiinni. Ilmankos ongelmia on, jos kaupungin ex. sivistysjohtajallakin on noin naivi käsitys työhyvinvoinnista. Samat rekryongelmat on olemassa kaikkialla hoivapuolella. Siksi on tärkeää, että saamme omat asiat kuntoon. Välimäen ja Kokoomuksen resepti on ulkoistaminen siihen hän haluaa käyttää kaikki liikenevät resurssit ja kaikki ulkopuoliset voimavarat. Henkilöstölle heitetään naurettava muutaman kymppitonnin luu ja kehittämisestä viis. Laitetaan nuoret töihin ja omat asiat kuntoon eikä jatkuvasti valiteta liata omaa pesää täällä sos. mediassa ja puhuta ulkoistamisen pussiin. Välimäeltä taisi jäädä huomaamata uutinen tutkimuksesta, jonka mukaan muut suuret ja keskisuuret kunnat ovat ottamassa palveluja omaksi työksi.

Tapani Eskola (ei varmistettu)

Näyttää olevan jotkut vaalit tulossa kun "höpöjä" kirjotellaan omalla nimimerkillä. Tuossa ma 18.6. Hesari kertoi että "vuokralääkärit tulossa Helsingille kalliiksi". Syynä oli kilpailutukseen osallistuneet kaksi firmaa jotka olivat lyöneet hynttyyt yhteen ja tehneet yhteisen (yli miljoona euroa budjetin ylittävän) 7,5 miljoonan tarjouksen kolmen kohteen päivystyspalveluista. Lisäksi toinen firma on ulkomaalaisomistuksessa ja jo saavuttanut kuuluisuutta sillä että ei maksa veroja Suomeen (konsernilainat 12 %:n korolla jne jne). Porvoossa ei veronmaksajan tartte paljon bensa-asemaa kauempana käydä kun
huomaa että ei se kilpailu vaan toimi kun ei toimi. Miten siis sote-puolella?

tosi on (ei varmistettu)

Olen valmis Tapani Eskolan kanssa suoraan paneeliin työhyvinvointiasioiden kehittämisestä Porvoossa koska vain niin katsotaan kenellä on naivi käsitys työhyvinvoinnista taikka mistä tahansa kaupungin toimintaan liittyvästä asiasta. Turha on myös vihjata minun virkauraani ja joihinkin ongelmiin sieltäpäin. Sen aikaisia tuloksia ja tekemisiä mm. työhyvinvoinnista voidaan verrata vaikka nykymenoon. Eikös sos.terv.ltk:n jäsentä huoleta siis ollenkaan että po.toimialan työhyvinvointirahaa jäi käyttämättä 2011 n. 10.000e.Esitykseni lisämäärärahasta piti sisällään myös kehittämisajatukset.Eskolan kanssa kuten aina on täysin hedelmätöntä jatkaa tätä keskustelua, mutta todellisuus mm.talouden tosiasioiden osalta toivottavasti kirkastuu hänellekin esim.vanhuspalvelujen tulevien resurssitarpeiden myötä.

Markku Välimäki (ei varmistettu)

Veronmaksaja ja tuleva vanhus ei ole lukenut lehtiä. Nämä ylikansalliset pääomasijoittajien omistamat yrityksethän eivät juuri veroja maksa. Konserniavustuksina/ lainoina voitot valuvat Jerseyn saarelle. Eikö ne tuolla Ruotsissa justiinsa kohisseet Palveluyrityksistä, jotka punnitsivat vanhusten vaippoja ja sen perusteella määrittelivät vaihtotarpeen. Näitä tehokkuuden ylistämiä esimerkkejä tuntuu löytyvän Suomestakin. Ammattimaiset palveluntarjojat ovat kyllä ammattilaisia näissä sopimusten tekemisissä ja loppulasku on kunnalle ja kaupungille jotain muuta kuin isolla präntätty. Vastapuolella oleva kunnan/kaupungin virkamies tekee ehkä ensimmäistä palvelusopimustaan ja siinähän virkamiestä viedään kuin pässiä narussa näitten amattilaisten voimin. Mutta ei vanhuksia ecxel-taulukoiden ja kirjoituspöydän tehokkuuslistojen takaa hoideta. Siihen tarvitaan ihmisiä. Mutta ei nämä jupit näytä sitä ymmärtävän vaan hokevat globaalia vastuullista talouden hoitoa.

maksava asiakas (ei varmistettu)

Onneksi järki voitti tässä asiassa. Suomessa on yllin kyllin kokemuksia ulkoistamisista, joita kunnat ovat saaneet katua. Monessa muussa kaupungissa on myönnetty ongelmat, nyt ehkä alkaa sama buumi meillä Porvoossa.

Mirja Suhonen

Lautakunta teki aivan oikean päätöksen. Hoivapalvelut etenkin vanhusten osalta tulee pitää jatkossakin kaupungin omana tuotantona. Silti tulee niitä tarkastella kriittisesti ja kehittää toimia jatkossa myös ulkopuolisella avustuksella. Vastuu on jokatapauksessa kaupungilla. Olen jo vuosia seurannut läheltä omaisteni osalta vanhusten hoitoa ja olen vakuuttunut siitä, että tehostamalla nykyistä resurssien käyttöä saamme koneesta paljon enemmän irti.

Matti Nuutti, y... (ei varmistettu)

Markku Välimäki, älä masennu. Jäähän kaupunkiimme elämäntyösi muistomerkkinä nykyajan teollisuushalli, remontoitu ja laajennettu Taidetehdas. Miksi et yksityistänyt kaupunkia pois siitä 20 miljoonan euron maksuvelvollisuudesta, joka Taidetehtaasta kaupungille koituu?

Ilkka Alava (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun