Lahna on mainettaan paremman makuinen - katso perkaamisohjeet ja herkullinen resepti täältä

Ruoka
Kommentoi 8

Vierastatko lahnaa?

Älä turhaan arkaile. Kookkaasta, yli kilon painoisesta lahnasta, saat mehevän uunikalan. Lahna maistuu myös savustettuna, eikä sen perkaaminenkaan ole vaikeaa, kun niksit oppii. Seuraavilla ohjeilla onnistut.

Tainnuta ja verestä lahna. Jos savustat lahnan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa kuivumiselta.

Perka selän kautta. Lahna kannattaa perata selän kautta, koska neste valuu yleensä mahan kautta kypsennyksen aikana pois.

Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.

Käytä tukeva veitseä. Käännä alustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta.

Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.

Pitkällä viillolla alkuun. Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös saksilla.

Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.

 

Varo sormiasi, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät.”

Varo sormiasi. Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo.

 

Varo sormiasi, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät, ja ne rikkovat käden ihon helposti.

Kokeile kotona: Täytetty uunilahna

1 iso lahna (mielellään yli 1,5 kg)
hienoa merisuolaa
Täyte:
100 g hienoksi suikaloitua
porkkanaa
100 g kesäkurpitsaa
100 g silputtua punasipulia
2–3 valkosipulinkynttä
100 g pekonikuutioita
tai kinkkua tai salamia
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl viherpippuria murskattuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl tuoretta tai
2 tl kuivattua rakuunaa silputtuna
0,5 dl kuivaa valkoviiniä tai siideriä
1 tl suolaa

Suolaa lahna hienolla merisuolalla.
Tee täyte. Suikaloi porkkana ja kesäkurpitsa. Silppua puna- ja valkosipulit. Ruskista pekonikuutioita kuumalla pannulla ja lisää pippurit. Kaada vihannekset pannuun ja freesaa ne pekonin kanssa. Mausta hunajalla ja rakuunalla.

Lisää viini tai siideri ja keitä kasaan. Lisää lopuksi tarvittaessa suolaa.

Aseta selästä aukaistu lahna ennen täyttämistä öljytylle savustuslaatikon ritilälle siten, että viiletty selkäpuoli on ylempänä. Muuten nesteet valuvat ulos kypsennyksen aikana.

Lusikoi täytettä lahnan sisään runsaasti.
Sulje selän viilto hammastikuilla tai ompele se kiinni muutamalla lankatikillä. Älä käytä kuumuudessa sulavaa muovilankaa.

Savustusaika riippuu kalan koosta ja tulen voimakkuudesta. Savusta 1,5–2 kilon lahnaa pienellä liekillä 60–75 minuuttia. Noin kilon lahnan savustusaika on 45–55 minuuttia.
Kala on valmis, kun sen rintaevä irtoaa helposti vedettäessä.

Lähde: vapaa-ajankalastaja.fi

8 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

26.6.2012 16:38

Olen tässä useanman kk:n ajan kysellyt lahnaa Porvoonlaisista kala tiskeistä,ei vaan löydy,ei kuulu valikoimaan,oli sitä viime vuonna,ne ovat olleet kommentit jotka olen saanut.Mieluunmin nieriää Islannista kuin lahnaa Loviisasta jotka vievät sitä Eestiin,TV ohjelman mukaan!Se siitä lähituotannosta!!

26.6.2012 20:28

N 80% suomessa syötävästä kalasta tulee ulkomailta eri tavoin jalostettuna,vaikka täällä on puhtaat vedet.On ihme toimintaa kun ei hyödynnetä kotimaista hyvää kalaa.

Tonnikalaa purkitettuina Kiinasta.Taivanista.
Pakastekalaa pakastekala jalosteita,samoista maista.

Kaiken huippuna.Turskaa Seitä pyydetään,norjan vesialueilta.

Kala esikäsitellään norjassa,lähetetään pakasteena kiinaan,jatkokäsitellää ja uudelleen pakastetaan kiinassa ja lähetetään uudelleen tänne kauppojen pakastealtaisiin.Ompa aikamoisia lentokaloja.

Norjalaiset kassilohet eivät ole kaloja,vaan kalan korvikkeita.

Ennemmin syön suomalaista kalaa,tietää ainakin mitä saa syödyksi,
eihän noista ulkomaisista mössöistä tiedä mitä ne pitää sisällään.

26.6.2012 23:21

Meillä kotimaisuusaste on tasan sata. Itse kalastetaan se mitä syödään. Ja lahnakin kuuluu niihin mistä evästä tehdään. Tulee muuten aivan mahtava kalapiiras.

27.6.2012 11:02

Lahna on kyllä kieltämättä hyvä kala mutta sillä on usein heismato puolisenttiä leveä kelertävä pitkä loinen joten kala tulee kypsentää hyvin.
Älkää nyt kuitenkaan kauhistuko sen suhteen.

27.6.2012 11:03

Kevättalven viimeiset kuhafileet tuli syötyä tällä viikolla. Nyt kun on kainosauvaihminen niin täytyy tyytyä ostokalaan. Normaalisti meillä syödään itse pyydettyä kalaa neljä kertaa viikossa.

Verkkokalastus on ikämiesten hommaa. Tiedotetaan kalastusvalvonnan kiristymisestä. Kaiken maailman osoitelaput pitää olla pyydyksissä. Viiden vuoden päästä EU kieltää yksityisen verkkokalastuksen, sen saatte uskoa. Monet asiat menevät päin persettä nykyään. Mutta sitä saadaan mitä tilataan.

27.6.2012 11:14

Minen rupia herkullisiksikaan väitettyjä reseptejä syömään, vaikka tuota lahnaa voisin kyllä kokeilla (kissalle ellei itselle maistu).

28.6.2012 19:47

Itse saan suomalaista kalaa vain kesällä, kun mökillä on katiska. Siinä tuleekin sitten syötyä useampi viikko ahventa ja särkeä. Mies käy joskus hakemassa hauen. On katiskaani kerran lahnakin eksynyt, oli muuten äkäinen kala. Muun ajan vuodesta joudun sitten syömään tölkkikalaa tai kalapuikkoja, kun ei täällä Klaukkalassa ole oikeasti tuoretta kalaa, jota saa vain itse pyytämällä tai aamulla anivarhain kalatoreilta. Kala ei ole enää tuoretta samana iltana vaikka sen olisi aamulla pyytänyt vaikka kuinka olisi jäissä säilytetty.

25.8.2012 18:36

Ja sitten tämä.
Norjalaista lohta.A-la Chile.

http://areena.yle.fi/tv/765977

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.