Lahna on mainettaan paremman makuinen - katso perkaamisohjeet ja herkullinen resepti täältä

Selän kautta peratussa lahnassa pysyvät nesteet paremmin sisällä.

Anne Lahnajärvi

Vierastatko lahnaa?

Älä turhaan arkaile. Kookkaasta, yli kilon painoisesta lahnasta, saat mehevän uunikalan. Lahna maistuu myös savustettuna, eikä sen perkaaminenkaan ole vaikeaa, kun niksit oppii. Seuraavilla ohjeilla onnistut.

Tainnuta ja verestä lahna. Jos savustat lahnan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa kuivumiselta.

Perka selän kautta. Lahna kannattaa perata selän kautta, koska neste valuu yleensä mahan kautta kypsennyksen aikana pois.

Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.

Käytä tukeva veitseä. Käännä alustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta.

Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.

Pitkällä viillolla alkuun. Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös saksilla.

Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.

Varo sormiasi. Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo.

Varo sormiasi, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät, ja ne rikkovat käden ihon helposti.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä