Tällaista on purjehtia Atlantin yli miinalaiva Pohjanmaan kyydissä

Viihde
Kommentoi 4

Vain harvan varusmiehen asepalvelukseen kuuluu Katy Perryn yksityiskeikka, neljä eri maata ja 47 päivän koulutuspurjehdus yli Atlantin, mutta Samuel Brusila on yksi onnekkaista. Upseerikokelas Brusila palasi maanantaina miinalaiva Pohjanmaan koulutuspurjehdukselta, joka vei Pohjanmaan noin 120-henkisen miehistön Upinniemestä New Yorkiin ja takaisin.

Matkan varrella tehtiin huoltokäynnit Englannin Falmouthiin ja Portugalin Ponta Delgadaan Azoreilla.

Brusila pääsi juhannusviikolla kotiin ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Olo on vieläkin hieman sekava, mutta varusmies puhkuu edelleen intoa.

– Koulutuspurjehdus oli hieno mahdollisuus, johon tietenkin tartuin. Kokemus oli upea ja tapahtuu kirjaimellisesti vain kerran elämässä, Brusila hehkuttaa.

Pohjanmaa osallistui koulutuspurjehduksen aikana kansainvälisiin harjoituksiin ja niiden valmisteluihin. Brusila toimi aluksella vahtikokelaan tehtävissä, jolloin hän johti varusmiesten päivän palvelusta ja avusti aluksen merenkulkuryhmää.

 

Merihädästä pelastettu pariskunta halusi tehdä jotain, joten he kiillottivat messinkejä.”

Purjehduksen alkupuoliskolla Pohjanmaa pelasti vanhemman tanskalaispariskunnan merihädästä, mikä uutisoitiin Suomessakin näkyvästi. Pariskunta oli joutunut Atlantilla merihätään ja Pohjanmaa ehti nopeimmin paikalle.

 

– Otimme heidät kyytiin ja heistä tuli New Yorkiin asti osa aluksen miehistöä. He pyysivät saada tehdä jotain, joten siellä hekin kiillottivat messinkejä, Brusila nauraa.

Pohjanmaan paluumatkalla pariskunta kävi aluksella uudelleen Kielin kanavan kohdalla, jolloin he toivat miehistölle kiitokseksi Suomen ja Tanskan lipuin koristeltuja muffinseja.

Arki asettui uomiinsa laivallakin nopeasti, sillä rutiinien oli pyörittävä, jotta alus pysyi liikkeessä.

– Laivalla ajantaju hämärtyi nopeasti. Viikonpäiviä ei ajatellut lainkaan vaan mietin lähinnä, milloin saavutamme seuraavan sataman. Itselleni tärkeintä oli pysyä liikkeessä, sillä 79 metrin pituisessa laivassa liikuntaa ei automaattisesti tule riittävästi, Brusila kertaa.

 

Vapaa-aikaa sai viettää keulan Iron Beachillä eli rauta-rannikolla.”

 

Pohjanmaan pisin yhtäjaksoinen matka kesti kaksitoista päivää. Keskellä valtamerta varusmiehet eivät päässeet internetiin eivätkä televisiokanavat näkyneet Englannin kanaalin jälkeen. Uutiset Hyvinkään ampumatapauksesta otettiin kuitenkin vastaan Pohjanmaallakin ja miehistö piti yhteisen hiljaisen hetken laivan peräkannella.

Suomalaisen herkälle hipiälle kävi myös aurinko nopeasti tutuksi, sillä vapaa-aikaa sai viettää keulan Iron Beachillä eli rautarannikolla. Aluksella pidettiin myös kisaa siitä, kuka bongaisi eniten pyöriäisiä, delfiinejä, valaita ja muita merieläimiä.

Multavarpaana Brusila joutui myös Ukko Hoopurin kasteeseen. Ukko astui alukselle Ruotsin Hoburgin niemen kohdalla vanhan merimiesperinteen mukaan tarkistamaan, onko multavarpaista merimiehiksi.

– Kasteen sisältöä ei voi paljastaa, jotta se jää tuleville merimiehille koettavaksi. Sen verran voin sanoa, että kasteeseen kuului esimerkiksi merikahvin juontia ja raa’an kalan syöntiä. Sen sanon, että kala oli hieman alkukantaisemmassa muodossa kuin sushi.

Karnevaalihenkeä New Yorkissa

Purjehdus tarjosi miehistölle useita ainutlaatuisia kokemuksia.

Falmouthissa Suomen suurlähettiläs tervehti miehistöä ja New Yorkissa aluksella vieraili Yhdysvaltain laivaston komentaja. New Yorkissa Pohjanmaa osallistui Fleet Weekiin, joka on Yhdysvaltain laivaston perinne, jossa laivaston alukset kiinnittyvät suurien kaupunkien satamiin ja yleisö pääsee tutustumaan aluksiin. Tämänvuotiseen New Yorkin Fleet Weekiin osallistui Yhdysvaltojen oman laivaston lisäksi myös Japanin, Kanadan ja Ison-Britannian laivastot.

– Viikko oli uskomaton ja Yhdysvaltojen laivasto oli käyttänyt rahaa ja panostanut kunnolla tapahtumaan. Oli uskomatonta, kuinka koko kaupunki eli viikon hengessä, Samuel Brusila kertoo.

Kulkiessaan laivaston univormussaan suomalaisetkin saivat maistaa amerikkalaisten patriotismia. Miehistö sai käyttää ilmaiseksi kaupungin julkisia kulkuvälineitä, ravintoloihin pääsi jonon ohi ja menun päälle tarjoiltiin ilmaisia juomia.

Miehistöille oli järjestetty myös lippuja Broadwayn musikaaleihin ja kaupungin baseball-matseihin sekä Katy Perryn yksityiskeikka.

– Tapahtuman määrärahat olivat niin sanotusti kohdillaan. Ihmiset halusivat ottaa myös kuvia kanssamme ja monet hehkuttivat, kuinka tärkeää työtä teemme. Kenellekään ei tullut siellä mieleen huudella aamuja, niin kuin Suomessa.

Pohjanmaan miehistö pääsi näyttämään myös kansainvälisille kollegoilleen suomalaisen sisun mahdin, kun se voitti laivastojen välisen köydenvetokilpailun.

4 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

26.6.2012 17:16

Mitäköhän tuohonkin sanoisi? 12 päivää yhtäjaksoisesti merellä ja jopa ilman internettiä ja tv:tä. Huh huh...Itsellä kun se pisin merimatka on reilu 3 kuukautta..

27.6.2012 13:42

No on siinä kuitenkin varmasti se ero (Merikarhuun) nähden, että Pohjanmaan keikan maksoi veronmaksajat ja kaipa sillä oli tarkoituksena jälleen lähentää Suomen liittymistä NATOON.

27.6.2012 14:14

Olin itse samaisella purjehduksella kolme vuotta sitten. Oli aivan mahtava kokemus, ja keskimääräisesti tuli varmasti opittua enemmän käytännön taitoja kuin perus maavoimien janareilta koko armeijan aikana. Kyllähän me siellä hyvin valtion rahoilla sisäfilettä sun muuta syötiin neljä kertaa päivässä n. kuukauden ajan ja sitten oltiin kännissä kuin kalat kun päästiin maihin, skapparit myös.

Todellakin kannatti mennä (päästä) laivastoon :)

27.6.2012 21:24

prkl.mikään voita puskajussia armeijan leivissä :)

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.