Näin fileeraat ja valmistat hauen kotikonstein

Ruoka
Kommentoi

Totta se on. Hauestakin saa ruodottoman, kun tietää niksit. Hauen pitkät, kaarevat ja toisesta päästä kaksihaaraiset ruodot uppoavat syvälle selkälihakseen. Kun leikkaat fileeseen pituussuuntaisia viiltoja, saat siitä ruodottoman.

Perkaa verestetty hauki avaamalla sen vatsa ja poista sisälmykset. Poista selkäruodon alapuolella sijaitseva munuainen veitsellä, sormella tai lusikalla kaapimalla. Pyyhi lima ja veri talouspaperilla tai huuhdo kala kylmällä vedellä. Aloita fileointi vinohkolla viillolla kalan pään taakse selkäruotoon saakka. Sitä ennen voit tehdä apuviillon, jonka avulla rintaevät jäävät kiinni pääosaan.

Kun olet löytänyt selkärangan, käännä veitsi vaakatasoon, ja paina sitä selkärankaa vasten ja vedä filee rankaa pitkin irti. Poista fileistä kylkiruodot, käytä apuna kalapiikkiä tai haarukkaa. Saat ruodot helpommin irti, kun työnnät veitsen terän ruotorivin alle fileen etupäästä lukien vasta toisen tai kolmannen ruodon takaa. Irrota etupään pari kolme ruotoa vasta viimeiseksi. Poista fileistä nahka pyrstöstä alkaen. Kuljeta veitsen kahvaa laudan ja pöydän reunan ulkopuolella, jotta voit painaa veitsen kunnolla vaakatasoon lautaa vasten.

Lihasruotorivi sijaitsee fileen sisäpuolella fileen paksussa selkälihaksessa. Etsi se vetämällä veitsenkärkeä tai sormenpäätä fileen pinnalla niskapuolelta alkaen pyrstöä kohti. Leikkaa lihasruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto ja vedä veistä kevyesti pyrstöä kohti. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Peräaukon kohdalla ruotorivi loppuu ja veitsen voi painaa fileen läpi.

Irrota ruodoton selkäpala pyrstöstä alkaen ruotorivin pinnan suuntaisesti pienin ulospäin ja hieman taaksepäin suuntautuvin viilloin. Leikkaa toinen fileepala irti ruotorivin vatsapuolelta fileen pitkittäistä saumakohtaa pitkin. Tämän palan pyrstöpuolen alaosassa on vielä jäljellä rivi pienen pieniä lihasruotoja, jotka kuitenkin tavallisesti pehmenevät kalaa kypsennettäessä.

Käännä lopuksi kookkaat lihasruodot sisältävä keskipala eli niin kutsuttu anopinpala ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni oleva pieni lihassuikale. Lopulta käytössäsi on kolme ruodotonta palaa.

Lähde: vapaa-ajankalastaja.fi

Haukitortillat

8 kpl

1 kg ruodotonta haukifilettä

1 ruokalusikka kukkurallinen Fajitas-mausteseosta

2 tl hienoa suolaa

1 tuore kurkku

1 iso punainen paprika

1 tuore chilipaprika

8 vehnätortillaa

1 purkki eli 200 g ruohosipulituorejuustoa

8 isoa salaatinlehteä

1 purkki eli 200 g fetajuustokuutioita suolavedessä

ruokaöljyä kalan paistamiseen

Paloittele ruodoton haukifile 1–1,5 sentin leveiksi kuutioiksi. Laita haukikuutiot esimerkiksi pakastepussiin ja lisää Fajitas-mausteseos ja suola. Sekoita niin, että mausteseos peittää kalakuutiot tasaisesti. Anna palojen maustua viileässä yön yli tai vähintään kuuden tunnin ajan.

Ota maustuneet haukikuutiot viileästä ja kuivaa niistä ylimääräinen neste pois talouspaperin päällä. Leikkaa kurkku ja paprika hieman kalapaloja pienikokoisemmiksi kuutioiksi ja chilipaprika ohuiksi suikaleiksi. Paista haukikuutiot kauniin ruskeiksi ruokaöljyssä paistinpannulla ja anna niiden jäähtyä haaleiksi. Lisää haukikuutioiden sekaan kurkku- ja paprikakuutiot ja sekoita tortillan täytteet kevyesti keskenään. Anna täytteen maustua pannulla kannen alla noin puoli tuntia. Levitä tortillojen päälle reiluhko kerros ruohosipulituorejuustoa ja tortillankokoinen salaatinlehti.

Levitä tasaisesti sopiva määrä täytettä pitkittäin tortillan keskiosalle salaatin päälle. Älä laita täytettä aivan tortillan reunaan saakka, koska muuten se pursuaa käärittäessä ulos. Ripottele täytteen päälle muutamia juustokuutioita. Taita tortillan toinen reuna täytteen yli ja kääri täyte kohtalaisen tiukasti tortillan sisälle. Leikkaa halutessasi tortillat vinosti puoliksi ja lado ne tarjoiluastialle salaatinlehden päälle. Vaihtoehtoisesti voit kääriä tortillat yksitellen voipaperiin, mikäli haluat ottaa ne mukaan evääksi.

Vinkki: Lisää tarjoiluastiaan tuoreita vihanneksia, kuten tomaatti- ja kurkkulohkoja, joita voit nauttia sormin tortillojen kanssa. Tarjoile juomana hiilihappoista lähdevettä tai meksikolaista olutta.

Lähde: vapaa-ajankalastaja.fi

Haukimurekepihvit

noin 500 g haukifilettä

1 tl suolaa

2 munaa

2 dl ruokakermaa

1,5 rkl perunajauhoja

valko- tai mustapippuria

1 ruukku rucolasalaattia tai

pinaattia tai

50–100 g pakastepinaattia

noin 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13 %)

paistamiseen:

tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

Pidä kaikki raaka-aineet kylmässä ennen valmistusta.

Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi ja nosta ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää joukkoon vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.

Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.

Paista pihvit pannulla keskilämmöllä noin kolme minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoa haukimurekepihvien seuraksi esimerkiksi uunipunajuuria tai perunoita ja ruusu- tai parsakaalia tai vihreitä herneitä.

Lähde: prokala.fi

Kalamureke savukermakastikkeella

1 iso sipuli

puolikas eli noin 150 g tuoretta fenkolia

1 rkl juoksevaa rasvaa tai margariinia

600 g nahatonta kalafileetä , esimerkiksi hauki, ahven tai kirjolohi

1 prk eli 2,5 dl maustettua sipuliruokakermaa

3/4 dl korppujauhoja

2 munaa

1 tl suolaa , esim. Maldon

1 1/2 rkl sitruunamehua

1 tl sitruunapippuria

Raitaan

150 g kylmäsavulohta tai katkarapuja

Savukermakastike:

3 dl vettä

1 prk eli2,5 dl maustettua Kippari-ruokakermaa

puolikas kalaliemikuutiota

2 rkl vaaleaa suurustejauhetta

2 tl tomaattipyreetä

1 rkl tilliä

Hienonna sipuli ja fenkoli. Kuullota rasvassa pannulla. Jäähdytä.

Poista kalasta isot ruodot. Jauha kala monitoimikoneella tai lihamyllyllä kahdessa erässä hyvin hienoksi. Jos haluat tarkistaa, ettei kalamassaan ole jäänyt ruodon paloja, painele se vielä lusikalla siivilän läpi.

Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita tasaiseksi. Kypsennä pieni nokare taikinaa pannulla tai mikrossa. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Hienonna savulohi. Jos käytät katkarapuja, sulata ne ja valuta neste huolella pois siivilässä. Leikkaa katkaravut neljään osaan. Kaada puolet taikinasta hyvin voideltuun leipävuokaan. Lisää pinnalle raita-ainekset. Levitä päälle loppu taikina. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes mureke on kypsä.

Mittaa kattilaan vesi, kerma ja liemikuutio. Kiehauta. Lisää suurustejauhe, anna kiehua minuutti. Mausta. Tarjoa mureketta kastikkeen ja uusien perunoiden kanssa.

Vinkki: Huomioi kalaa hankkiessasi nahasta tuleva hävikki, joka vaihtelee kalan koon ja lajin mukaan. Voit myös tehdä taikinasta kalamurekepihvejä. Sekoita tällöin lohi tai katkaravut taikinan joukkoon.

Lähde: Valio

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.