Porvoonjoen päästöt rehevöittävät Suomenlahtea

Jere Riikonen toivoo, että Porvoon kaupunki lähtisi mukaan kaupunkien yhteiseen hankkeeseen Itämeren päästöjen vähentämiseksi.

Juha Perämäki

PORVOO | Porvoonjoki on yksi Suomenlahtea eniten saastuttavista joista. Suomenlahden saastuneimmilla pohja-alueilla ei ole happea lainkaan. Itämeren kuormitusmäärät ovat kuitenkin pysyneet samoina 1990-luvulta lähtien.

Happikato on tehnyt muutoksia kalalajeihin. Silakka- ja lohikanta ovat vähentyneet. Särki ja lahna ovat korvanneet ahvenen useilla alueilla. Fosforikuormitus on lisännyt nopeakasvuisten levien leviämistä.

Noin 60 prosenttia Itämeren päästöistä tulee maa- ja metsätaloudesta, toiseksi eniten niitä tulee jätevedenpuhdistamoista sekä yksityisten kotitalouksien jätevesistä.

Koko Itämeren kuormituksesta Suomen aluevesiltä tulee 11 prosenttia. Venäjän osuus on 10 prosenttia.

Lue lisää tiistain Uusimaasta

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit (3)

Kommentit

Lahden jätevesipuhdistamon päästöt lienevät yksi suuri syy. Miksei sitä saada kuriin, edes puoleen nykyinen jätemäärä. Maatalouden päästöt myös kuriin. Suojavyöhykkeet kuntoon Porvonjokeen laskevien jokien, purojen ja ojien reunamilla.

Mirja Suhonen

Miksi ihmeessä sallitaan Porvoon puhdistamon purkaa vetensä suoraan mereen, miksei kaislikkoon? Kuinkahan palkon enemmän Porvoon veden vuodot saastuttavat Suomenlahtea, kuin Lahden kaupungin. Lahden päästöt kasvattavat ruovikkoja joen varrella ja on vaikea arvioida paljonko päästöistä yltää Haikkoon selälle.

Helppo syyttää ... (ei varmistettu)

niinpä niin, ja jotkut yrittävät saada porvoonjoesta taimenjokea, kuinka monta miljoonaa on tähänkin hankkeeseen on mennyt.

jarmo (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun