Onnen enkelit ovat kieroja kuin rinkelit

Kolumnit
Kommentoi 1

Nokian romahdus ja rappio suovat meille mahdollisuuden tehdä parhaamme. Suomessa on pitkät perinteet onnistua, kun asiat ovat rempallaan.

Kaipaamme haavoja, syviä ja suolaisia. Kipu on paras ystävämme muuallakin kuin saunassa vihtoessa, sillä suomalaiset ovat kärsijäkansaa.

Kalevalaisessa perinteessä Nokia oli Sampo, joka vuodatti miljardien eurojen arvosta työpalkkoja, osinkoja ja veroja. Sammon kirkkaus häikäisi näkemästä muuta todellisuutta. Nyt Sampo on sammunut ja Nokia-kaupungit Salo ja Oulu muuttuivat yhdessä yössä hätäapua anoviksi rakennemuutosgetoiksi.

Teollisuutemme ja palvelujemme pohja on upottava suo ja rakenne huojuva korttitalo. Kun Nokian kännykkätuotanto loppuu Salossa, suomalaisen elektroniikan vienti romahtaa.

Nokia-uskossa estimme kaivos- ja energiateollisuuden kasvun ja loimme käytännön, jolla syntyperäisten suomalaisten työttömyys lisääntyy samaan aikaan, kun ulkomainen työvoima kasvaa. Liikennemyymälöiden kahvilat ja kaupat, hampurilaisbaarit, suurimpien kaupunkien bussiliikenne, taksit ja sairaaloiden perushoitotyö eivät toimi häiriöttä ilman virolaisia ja muita maahantulijoita.

Suomalainen ottaa mieluummin työstäpoissaolokorvauksen kuin työpalkan ja panee työpaikkansa jakoon muille.

Suomen nopeimmin kasvava yritys on kiinalaisravintoloiden ketju. Muutama kiinalainen sijoittaja hankkii toimitilat, koneistaa ja kalustaa ravintolat. Bisnestä pyörittämään tulevat kiinalaiset yrittäjäperheet, jotka eivät huutele minimipalkkojen ja työtuntien perään. Samalla mallilla kiinalaiset valtasivat New Yorkin pesulabisneksen.

Perheyrittäjät voivat myydä työnsä hinnalla millä hyvänsä eli sillä, millä palvelu menee kaupaksi. Onnen enkelit ovatkin kieroja kuin rinkelit, kun jokaisen voiton takana on toisen tappio.

Silmät voi ummistaa siltä, mitä ei halua katsoa. Sydäntä ei voi sulkea, sillä se tuntee joka tapauksessa ikävät asiat.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän A-P. Pietilä kuva
A-P. Pietilä

Kommentit

16.7.2012 09:32

Suomalaisissa työpaikoissa erikoistettiin työntekijät tekemään tiettyjä pieniä asiakokonaisuuksia ja tämän vuoksi työntekijöillä ei ole osaamista muuttua uuden tilanteen vaatimalla tavalla. Moni puhuu ja odottaa entisiltä Nokian työntekijöiltä uusia innovatisiisia työllistäviä yrityksiä, mutta kokemukseni mukaan he eivät tule työllistymään saati sitten työllistämään muita. Heidät täytyy kouluttaa uudestaan pois Nokialaisesta tavasta tehdä asioita, joten ennusmerkit heidän työllistymisistä ovat erittäin huonot. Mutta heidän saadessa 3000-5000 euron kuukautittaisia työttömyyskorvauksia, voiko kukaan odottaa heidän menevän töihin 2000-3000 euron kuukausipalkalla. Tähän Suomi on johdettu, eikä siitä voi syyttää työntekijöitä.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.