Arvaa mikä on myydyin pöytähopea? – pizzaleikkuri

Hopeiset aterimet kannattaa säilyttää erillisessä laatikostossa, Kultakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ruohola kertoo.

Heli Koivuniemi

Pizzaleikkuri on Suomen myydyin hopeinen ruokailuväline. Se on suosittu lahja varsinkin nuorille aikuisille.

Heli Koivuniemi

Oletko juustolle perso? Löytyykö sinulta nämä välineet? Vasemmalta: juustohöylä pehmeille juustoille, juustonapit, juustohöylä koville juustoille, juustoveitsi ja juustokirves.

Heli Koivuniemi

Tunnistatko nämä? Vasemmalta: cocktail-lusikka, kalaveitsi ja -haarukka. Oikealla: hummerihaarukka.

Heli Koivuniemi

Ylhäälltä: voileipäpihdit, henkilökohtaiset servettirenkaat, aterinpidike, jolla lepää veitsi, cocktailveitsi ja viinipullon tipparengas.

Heli Koivuniemi

Ylhäällä: hummeri- ja rapuveitsi. Alhaalla: sokeripihdit. Oikealla: henkilökohtainen nimikyltti.

Heli Koivuniemi

Vasemmalta: henkilökohtainen suola- ja maustelusikka, oliivi- ja kirsikkalusikka, kastikelusikka, perunalusikka ja sardiinihaarukka.

Heli Koivuniemi

Jos löydät tämän aterinlaatikosta, se on tullut väärään paikkaan. Kyseessä on kirjanmerkki.

Heli Koivuniemi

Jos löydät tämän aterinlaatikosta, se on tullut väärään paikkaan. Kirjanmerkki kuuluu kirjan väliin.

Heli Koivuniemi

Massiiviset leijonaveistokset ympäröivät Pohjoismaiden suurinta jalometallialan myymälää. Myymälän sisältä kellojen, maljakoiden ja korujen joukosta löytyy kenties maan kattavin aterinkokoelma.

Vaikka pikaruokakulttuurin turruttama kansa on vieraantunut entisajan jaloista ruokailutottumuksista ja pöytätavoista, ei hopeiden aterinten valmistuksesta ole – ainakaan toistaiseksi – luovuttu.

Kultakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ruohola on myös ruokailuvälineiden ammattilainen. Hän tunnistaa sellaisetkin aterimet, jotka ovat useimmille meistä vieraita.

Tosin se myydyin tuote on kaikille tuttu: – Tämän hetken hittimme on pizzaleikkuri.

Leikkurin saa hänen mukaansa yhä useampi nuori lahjaksi.

Seuraavassa rivissä on omat höylänsä löytyy niin pehmeille kuin koville juustoille.

– Juustonapit kiinnitetään juuston kylkeen, ettei leikatessa tarvitse kosketella juuston pintaa käsin.

Juustoveitsen erottaa Ruoholan mukaan siitä, että kärjessä olevilla väkäsillä juuston voi nostaa lautaselleen. Juustokirves on niin ikään tarkoitettu juuston viipalointiin.

Siirrymme kohti erikoisempia välineitä.

– Tässä on Tapio Wirkkala suunnittelemat ainutlaatuiset kala-aterimet. Keihäänkärjen muotoista, symmetristä kalaveistä voi käyttää sekä vasen- että oikeakätinen, Ruohola tietää.

Sitten vuorossa on hummerihaarukka. Hummeria syödessä panssari murretaan jo keittiössä. Liha otetaan panssarista tavallisella haarukalla ja leikataan kalaveitsellä. Haluttaessasi voit syödä hummerivoin lusikalla.

– Lopuksi hummerihaarukalla kaivetaan liha saksista ja jaloista. Hummeri- ja rapuveitsien keskellä on reikä, jolla ravun sakset murretaan.

Kierros jatkuu.

Leveälapaiset voileipäpihdit odottelevat käyttöään.

Ruokalautasen viereen tarkoitetulle aterinpidikkeelle on mallin vuoksi laitettu hopeinen veitsi. Pidike on hyvä apuväline, kun aterimia ei vaihdeta joka ruokalajin välissä.

– Tunnistatko tämän? Se on cocktailveitsi, jonka erottaa juustoveitsestä kyljessä olevasta pullonavaajasta.

Veitset ja nimet sekoittuvat päässä. Ruohola ojentaa kätensä hyvin siron lusikan lähettyville.

– Henkilökohtaista suola- tai maustelusikkaa käytetään muun muassa jauhetuille pippureille, currylle, paprikajauheelle ja esimerkiksi kanelille ja inkiväärille.

Oliivi- tai kirsikkalusikasta neste valuu reiästä.

Jos jokaiselle tuo lusikka on katettu pöytään, lusikkaan voi huomaamatta sujauttaa suustaan oliivin- tai kirsikankiven.

 

Haarukan kärkien stoppari estää kalojen repeilyn.”

Entäpä kastikelusikka? Se katetaan aina lautasen yläpuolelle oikeaan yläviistoon, kello yhden kohdalle. Sillä ravintolan keittiö tai emäntä kotona osoittaa, että pääruoan kastike on erinomaisen herkullista, mutta hyvin ohutta.

 

Syötyään pääruuan lisäkkeineen emäntä nostaa aterimet kello 11–13 asentoon ja syö kastikkeen lovitetulla ja hieman korkeareunaisella kastikelusikalla.

– Perunalusikalla ruokailijat nostavat höyryäviä, kuorittuja perunoita lautaselleen.

Veikeällä sardiinihaarukalla nostetaan Ruoholan mukaan pehmeät kalat, kuten esimerkiksi anjovikset ja sardiinit.

– Haarukan kärkien stoppari estää kalojen repeilyn ja särkymisen nostettaessa.

Epätietoinen katse vaeltelee pöydillä ja kohtaa vielä yhden, lusikalta näyttävän esineen.

– Tuo on kirjanmerkki. Jos löydät sen aterinlaatikosta, se on eksynyt väärään paikkaan, Ruohola naurahtaa.

Lähteet: Ilkka Ruohola ja tapakouluttaja Kaarina Suonperä

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit (2)

Kommentit

Henkilökohtainen suolalusikka kuului aikoinaan munakupin kylkiäiseksi. Näkemäni eivät kylläkään olleet hopeaa, vaan kultaa! Tsaarien hoveissa ei turhia pihtailtu, vaan hienoimmat esineet tehtiin kullasta.

Teppo Vanamo (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun