Matkailutoimiston kävijämäärä romahti

Matkailutoimiston vanha toimipiste sijaitsi turistien kannalta optimaalisella paikalla Valtimontalossa, jonka eteen suurin osa busseista edelleen laskee Porvoon-vierailijat.

Juha Perämäki

PORVOO | Matkailutoimiston muutto pois Rihkamatorin laidalta kahteen eri osoitteeseen, Taidetehtaalle ja Holmin taloon, on pudottanut turisti-infossa asioivien määrän pohjalukemiin.

Viime vuonna kesä- ja heinäkuussa Rihkamakadun tiskillä vieraili miltei 17 000 matkailijaa. Kuluneen kesän aikana Holmin talon matkailuneuvonnassa on käynyt 4 800 asiakasta. Taidetehtaan infopisteestä ei vielä ole saatavilla tilastotietoa, mutta päiväkohtaiset kävijämäärät ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin Holmin talon infossa.

Lue lisää keskiviikon Uusimaasta.

Written by:

Sanna Puisto

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Tämähän ei ole kellekään asiasta ymmärtävälle yllätys. Taidetehtaalle kaupungin haluttiin maksavan palvelutistiä hoitavan henkilön kustannukset ja hänen ensi sijaisena tehtävänä ei ole turistien neuvonta. Taidetehtaalla myös kaikki kävijät luokitellaan turisteiksi, joten todellisuus on vielä huonompi. Käytännössähän kyseessä oli johdon päätös turisti-infon supistamisesta. Turistien määrä on vanhassa kaupungissa hyvin vakiona, ehkä tänä vuonna on hieman vilkkaampaa.

taustat selville (ei varmistettu)

Porvoon tavoitehan on mutenkin lopettaa kaikin käytössä olevin keinoin turistien käynnit Porvoossa, samoin kuin toinen tavoite on ajaa yritystoiminta pois täältä S-ketjua lukuunottamatta.
Karkoitus on olähtenyt käyntiin hienosti.
Paljonkohan TE-keskuksen kävijämäärä on tippunut kun sinne on lähes mahdoton päästä ilman omaa autoa?
Pitäisikö terveyskeskuskin siirtää jonnekin 10 km päähän keskustasta , suunntaan jonne ei ole julksita liikennettä.. silloin riittäisi yksi pikku parakki kun kävijöitä ei olisi.. säästöt olisivat merkittävät..

Yritetäänkö Porvoosta rakentaan jotakin RKP:läisten sisäsiittolaa vai mistä on kyse?

Anzzi (ei varmistettu)

Kas yllätysten yllätys. Kuljen Taidetehtaan ohi useita kertoja päivässä ja sen liepeillä en ole ikinä nähnyt ketään, enkä varsinkaan turistin näköistä porukkaa. Koko  matkailutoimiston laittaminen sinne on niin läpinäkyvää reikien paikkaamista että naurattaa.

LG (ei varmistettu)

Oma käsitys on, että Porvoon maine kesäkaupunkina/nähtävyytenä on laskenut. Kokonaisuus on sekava ja turisti ei ehkä muuta täältä näe kuin vanhan kaupungin. Tapahtumille olisi tilaa vaikka kuinka. Oltiin 3 päivää Sastamalassa, siinä kaupunki, josta Porvoollakin olisi opittavaa. Niiden kesälehti on täynnä tapahtumatarjontaa, kahviloita, ravintoloita, hotelleja. Veikkaan, että Porvoosta ei ole kunnon visiota yhdelläkään suunnittelijalla. Porvoonjoen länsirannan puistot ansaitsee ison plussan.

Pasi Koo (ei varmistettu)

Herrat ja tiukkapipoiset asukkaat haluavat Porvoosta suljetun pikku aavekaupungin - meille Porvoo on jo asumalähiö !!!

Helsingin asuma... (ei varmistettu)

Kyllä porvoolainenkin voi olla turistina Porvoossa, mutta kieltämättä info
voisi löytyä helpomminkin kuin "holmin talosta" tai "taidetehtaalta" - missä lienevätkin. Tapahtumia pitäisi jonkun tahon koordinoida ettei kävisi niin
että kaksi viikonloppua on täynnä päällekkäisyyksiä ja sitten loppukesä aivan
kuollut. Eiköhän matkailupäällikkö ja yrittäjäpomo voisi istua alas yhdessä ja fundeerata. Vai onko kyseessä sama henkilö?

PORVOON KESÄ (ei varmistettu)

Hämmentävää, hyvin hämmentävää. Olen aivan varma että vastikään, muistaakseni juuri Uusimaassa, oli artikkeli jossa kehuttiin että turistit on löytäneet hyvin taidetehtaan infopisteen. Vai oliko se nyt Vartti mutta kuiteskin

napanöyhtä (ei varmistettu)

Hämmentävää, hyvin hämmentävää. Olen aivan varma että vastikään, muistaakseni juuri Uusimaassa, oli artikkeli jossa kehuttiin että turistit on löytäneet hyvin taidetehtaan infopisteen. Vai oliko se nyt Vartti mutta kuiteskin

napanöyhtä (ei varmistettu)

Turistien pysähdyspaikka pitää olla keskellä kaupunkia koska he tuovat niin monelle kauppialle elintärkeätä tuloa. Olin aivan kauhuissani tätä typerää päätösta taas kaupunkimme puolesta. Porvoo saa hävetä tästä itsekeskeisestä toiminnasta!

Aito Porvoolainen (ei varmistettu)

Kyllä ne turistit sinne Taidetehtaalle menevät kysymään reittiä kirkolle. Ensin katsovat tyhjän pellon yli ja näkevät kiikarissaan vihreän info- kyltin. Ja eikun kysymään neuvoja!

LG (ei varmistettu)

joo - auto parkkiin rihkamatorille - kävely taidetehtaalle kysymään kirkon sijaintia ja sitten taas patikoidaan... :)

AJT (ei varmistettu)

Mutta saatiinhan matkailutoimiston työntekijöille Taidetehtaalta hienot ja kalliit tilat Hartelalta eikä asiakkaistakaan aiheuta pahemmin häiriötä kulttuuri-ilmapiiristä nautiskeluun.

RAUHA INFOMAASSA (ei varmistettu)

Kunnallisvaalit on tulossa aika pian.. muistakaa Porvoon nykypäättäjien nimet ja puolueet..
Omalla äänestyskäyttäytymisellämme voimme vielä tehdä Porvoosta hyvänkin paikan. Etenkin kun saadaan RKP:n ja kokoomuksen osuutta roimasti vähemmälle päätöksenteosta.

Anzzi (ei varmistettu)

kun vain nuo "nukkuvat" kävisivät äänestämässä. JOka vuosi valitetaan asioista, mutta kun vaikutuksen mahdollisuus tulee niin jäädään kotiin istumaan eikä käydä vaaliuurnilla :(

AJT (ei varmistettu)

Mutta nythän meidän "poliitikkomme" jo uneksivat siitä, että voivat kokopäiväisesti ja isolla palkalla vetää kotiinpäin ja saada yrityksilleen paremmat ehdot kuin muilla on.

LG (ei varmistettu)

Nyt topp tykkänään. Tämä poliitikoille maksettava "vakipalkka" on jo eilen
mielipidetiedusteluissa saanut koko kansalta täystyrmäyksen. Kysyttiin sitä
mihin toimijoihin kansalaiset eniten luottavat. Kärjessä olivat palomiehet ja
poliisit. Hännillä mm. poliitikot (8% luottaa!), sijoitusneuvojat, automyyjät ja
toimittajat. Siitä vaan poliitikot etsimään( kompassi kädessä) holmska husetia
artfaktoria ja sitten kysymään lähintä Wessaa (oli ennen infossa?).

PORVOON KESÄ (ei varmistettu)

joo - kaikki Suomen suurkaupungit harkitsevat hallituksen puheenjohtajalle palkanmaksua > Helsinki, Vantaa, Espoo, Pori ja Porvoo.... Porvoo vain ei kuulu samaan luokkaan - on kyllä suuruudenhullujen päättäjien kaupunki :)

tuppukylä (ei varmistettu)

On tämä jotenkin hölmöläisten touhua täällä Porvoossa. Turistithan pyörivät valtaosin juuri vanhassa kaupungissa. MIKSI matkailutoimisto PITI SIIRTÄÄ SIELTÄ POIS? En ymmärrä... Halutaanko oikeasti päästä turisteista eroon?
Siltä se jotenkin nyt vaikuttaa. Kohta voimme varmaankin lukea otsikoita: harhailevia, tyytymättömiä turisteja Porvoossa..!

Kysynpä vaan (ei varmistettu)

Eikös siinä rihkamatorin reunassa ole joku kaupungin " virkatoimisto", jossa ei koskaan ollut kukaan paikalla, kun kävin asioimassa (palsta-asiat, venepaikat jne... ).
Jos se siinä vieläkin, pannaan huitsin nevadaan ne palvelut ( kuninkaanportti) ja matkailutoimisto sen paikalle. Kulttuuripalvelujen toimisto ( Markku Välimäki ) oli taas siinä talossa, josta matkailutoimisto pantiin lipettiin. Eiköhän tässä ole riittävästi aihetta pohdintaan, jos edellä mainitsemani asiat edelleen pitävät paikkansa.

Karelin

Porvoon Turisti-infon (karttajakelu) voisi siirtää Sipoon sillan viereiselle huoltoasemalle, koska turistit tulevat moottoritietä ja käyvät kuitenkin sillä huoltoasemalla vessassa, kahvilla ja syömässä, kun tunnetusti edellämainitut palvelut Porvoossa ovat epävarmoja.

Turisti turistina (ei varmistettu)

Muistutettakoon, että Valtimotalo ja Kunnantalo myydään. Sitä vartenhan kaupungin omat toiminnot ajettiin kalliisiin vuokratiloihin nostamalla Valtimotalon (ja Kunnantalon) "sisäiset vuokrat" pilviin.

Yksi Kunnantalon katutasolla olevista kokoushuoneista ollaan muuttamassa liiketilakäyttöön. Poistettakoon siltä kulmalta sisätilaongelmia aiheuttava homepesä ennen myyntiä, ettei tule jälkikäteen korvausvaatimuksia.

Myynneistä saadaan kuulemma yhteensä 7 miljoonaa euroa kaupungille (eli hintakin oli ilmoitettu etukäteen), ja kiinteistöbisnestä harjoittavat tekemään vähän hynää. Valtimotalossahan on käyttämätöntä rakennusoikeutta vinttikerros kokonaaan, ja pihalla vielä lisää. No, nyt ollaan kait kaavaakin muuttamassa.

Vuoden 2008 kuntavaaleja ennen eräs ehdokkaana ollut ja valituksi tullut esitti monin kuvin ja tekstein isossa jutussa paikallisledessä myyntiä. Piilomainos siis.

Valtimotalossa on nyt tyhjää tilaa niin että kaikuu. Ei kait tyjistä tiloista mikään toiminto maksa sisäisiä vuokriakaan. Mutta kaupungin "rasitteena" ne ovat tyhjilläänkin.

Matkailutoimiston pääpaikka on Valtimotalossa eikä Taidetehtaalla.

Markku Vaniala (ei varmistettu)

Täällä länsirannikolla vietetään parhaillaan Pitsiviikkoa Raumalla, mansikkafestivaalia Vehmaalla, down-bai the Laituri tapahtumaa Turussa pienempiä kekkereitä mainitsematta. Porin jatsi areenoineen päättyikin.
Porvoossa olisi kaikki edellytykset nousta uudelleen ansaitsemaansa asemaan
mutta työtä se vaatii. Pelkät "kaljaasit" (olutlaivat) eivät kauan riitä.

PORVOON KESÄ (ei varmistettu)

No niin... matkailutoimisto vastaa Uusimaan yleisönosastossa, mutta eipäs ole mitään vertailukelpoista kerrottavaa makkailutoimiston käviäluvuista. Pitikö saada kalliille Martelaneliöille vaan käyttöä hinnalla millä hyvänsä? Entisen Alkon tilat Simolinin nurkassa ovat vaihtaneet Alkon typerän muuton jälkeen vuokralaisia. Toivottavasti matkailutoimistolla on jo suunnitelma perustaa päätoimisto siihen, kun tila vapautuu! Miten voi matkailupäällikkö puolustella otsaluulla näkyvää tyhmyyttä? Tuntuu, että Porvoossa ollaan matkkinoinnissa Suomenennätystunareita.

Maalaiskaupunki...

On ilolla luettava niistä uusista "keihäänkärki"-strategioista joita Porvoo
suunnittelee matkailuun. Varmaankin ihan pian niistä tiedotetaan ja sitten seurataan asetettujen tavoitteiden toteutumista. Kaikille toimijoille parasta onnea ja menestystä sekä yhteistyöniloa. Kaupungille on tulossa mahtavat verotulot uusia panostuksia varten. Nettisivujen saaminen toimiviksi olisi erinomainen alku!

PORVOON KESÄ (ei varmistettu)

Vanhassa kaupungissa on se erikoisuus, että sellaista ei ole muualla ja se on ehdoton vetonaula ja tulee olla pääpanostuksen kohde, kunnes jotain aidosti houkuttelevaa keksitään!

Kun aiempina vuosikymmeninä esi-isät ovat typerästi torjuneet noita aidosti vetovoimaisia turistihoukuttimia, niin pitää hakea todella jotain uutta ja kiehtovaa.

Kysyn vaan, kuinka moni turisti tulisi varta vasten katsomaan kesällä paikallaan jähnöttäviä hiihtohissejä hyttysten sekaan esim. asuntovaunulla yhden Suomen likaisimman joen varteen tai tutustumaan näivettävän ikävään taidetehtaaseen, jonka nimeksi voisi ihan hyvin laittaa vaikka Porvoon Huggenheim? Saattaisi olla nimeen vielä oikeudet saatavissa ja kuvaisi jotenkin grynderille soljuvia kaupunkilaisten kannalta suurimmalta osalta huggaaan soljuvia veroeuroja.

Jos jotain pitäisi lisää kehitellä, niin ehkä esim. joltain Angry-Birds-pohjalta voisi kehitellä perheen pienimpien viihtymistä, koska jos lapset sanoo, että Porvooseen, niin siinä jää muumimaailmat sun muut joulupukin maat vanhemmiltakin varjoon?

Ei olisi pahitteeksi myöskään panostaa esim. vartin-puolen tunnin "valokuvaa-vanhaa-Porvoota joelta-käsin"-trippeihin, mitä toki yksi yrittäjä omilla resursseillaan jo tekeekin, mutta onko kaupungilla mitään ajatuksia esim. tällaisen edistämisestä? Omalla veneellä liikkuessamme näemme tosi paljon turisteja, jotka selkeästi "kuolaavat" sen perään, että pääsisivät joelle kuvaamaan, kun omat kyytiläisemme tekevät. Joelta käsin saisivat turistit mukavasti vihiä heti alkuun rantaravintoloista, kirkonmäestä jne. Matka voisi olla yksisuuntainenkin.

On hupaisaa, että tällaisia asioita näytetään mietittävän lähinnä paikkalähtöisesti (laskettelurinne/taidetehdas), mutta itse olennaisin eli sisältö seilaa hämärän rajamailla! Saapuvan turistin odotukset tuskin ovat ne, että kaiken pitää olla jonkun hänelle ennestään tuntemattoman kaupungin ydinkeskustassa, kunhan kohteet vaan löytää helposti eli materiaalit ja opasteet ovat kunnossa ja selkeitä.

No taidetehtaanhan satunnainen turisti löytää kyllä - jos vaan tietää mikä se on - tutustuessaan autolla jokirantaan kaupungin puolella. Aleksanterinkatua tai Jokikatua ajavahan joutuu pakolla "väärälle" puolelle jokea, tulipa mistä suunnasta tahansa. En tunne mitään vastaavaa paikkaa Suomessa. Pohjois-Koreassa en ole käynyt; siellä saattaa olla?

Maalaiskaupunki...

Osallistu keskusteluun