Elokuva-arvio: Miss Farkku-Suomi omaa polkua etsimässä

Viihde
Kommentoi

Matti Kinnusen ohjaama Miss Farkku-Suomi on Kauko Röyhkän osittain omaelämänkerralliseen romaaniin perustuva, 1970-luvun Ouluun sijoittuva draamakomedia, jonka keskushenkilö 17-vuotias Välde (Mikko Neuvonen) haluaa perustaa bändin, tulla kuuluisaksi ja rakastaa kulmakunnan kauneinta neitoa Pikeä (Sanni Kurkisuo).

Yksiössä äitinsä kanssa asuva Välde on niin sanotusti erilainen nuori. Siinä, missä muut nuoret viettävät iltojaan diskossa, löytää Välde vastinetta sielunmaisemalleen kuuntelemalla Lou Reediä, New York Dollseja, David Bowieta, Bob Dylania ja Neil Youngia.

MISS FARKKU-SUOMI (2012)
Lajityyppi: Kotimainen komedia, draama
Ohjaaja: Matti Kinnunen
Pääosissa: Mikko Neuvonen, Sanni Kurkisuo, Elias Gould, Pirkko Hämäläinen, Olavi Uusivirta, Maria Ylipää, PK Keränen, Juha Kukkonen, Ville Myllyrinne
Kesto: 1h 26 min
Ikäraja: 12

Musiikista ja yhteiskunnallisista asioista – lähinnä epäkohdista – kiinnostunut Välde löytää pohjoisen kaupungista myös yhden hengenheimolaisen, Sasun (Elias Gould), jonka kanssa he perustavat Torttu-nimisen bändin.

Biisien rustaamisen ja vaihtelevalla menestyksellä hoidettujen ensimmäisten keikkojen lomassa Välde tekee lähestymisyrityksiä missikilpailun voittaneeseen Pikeen, joskin soidinmenot kariutuvat useimmiten nuorukaisen kömpelyyteen ja ujouteen.

Mutta ainakin pientä lohtua voi saada siitä, että purkaa tuntonsa biiseiksi, jotka joku päivä saattavat kantautua myös niiden oikeiden korvien kuultavaksi.

Miss Farkku-Suomi on visuaalisesti ja esteettisesti taitavasti taiottu nostalgiamatka 70-luvulle. Elokuvan miljööt ja henkilöhahmojen habitukset ovat liikuttavan uskottavia, ja yhtä hyvin on ajankuva onnistunut myös itse tarinassa ja sen kertojissa eli näyttelijöissä, jotka tekevät työnsä nykyaikana ehkä jo hieman kadotettua kiltteyttä ja viattomuutta henkien.

Ensisijaisesti Miss Farkku-Suomi on elokuva nuoruuden kuohunnasta, unelmien hahmottumisesta ja itsensä sekä oman polkunsa löytämisestä, massasta poikkeavanakin. Elokuvasta tekevät tietysti mielenkiintoisen myös yhtymäkohdat rock-legenda Kauko Röyhkän nuoruuteen sekä elokuvassa esitettävät Röyhkän ja muutamien muiden 70-luvulla vaikuttaneiden muusikkojen jo klassikoiksi muodostuneiden kappaleiden tulkinnat.

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.