Punajuuri on hyvää ja terveellistä

Kuvassa oikealta vasemmalle: punajuuri, keltajuuri ja raitajuuri.

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Maultaan miellyttävän makea ja mehevä punajuuri on suorastaan trendikäs. Punajuurikkaan puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.

Punajuurikas sopii monenlaisiin ruokiin. Se täydentää mainiosti erilaisia liharuokia. Se sopii kypsennettynä raasteeksi, pihveihin, patoihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin. Tuttuja punajuuriruokia ovat jouluinen rosolli, venäläinen borssikeitto ja lindströminpihvit.

Punajuurikas sopii hyvin myös marinoitavaksi. Viinietikka, sitruuna, omena ja puolukasta raikastavat punajuurikkaan makean maun. Varsinkin omenalla täydennetty keitetyistä punajuurista tehty punajuuriraaste kermaviilikastikkeen kera on lasten makuun. Myös selleri, palsternakka, piparjuuri sekä vahvat yrtit kuten timjami, oregano, salvia ja rosmariini sopivat punajuuren seuraan.

Sinihomejuusto, vuohenjuusto ja feta muodostavat herkullisen makuparin punajuurikkaan kanssa. Sulatejuustolla terästetty punajuurisosekeitto, punajuuri-homejuustovuoka sekä uunissa paahdetut punajuurikkaat fetakastikkeen kera ovat tutustumisen arvoisia. Punajuurikasta kannattaa kokeilla myös risotoissa tai pastakastikkeessa italialaiseen tapaan.

Nuoret vastakorjatut punajuuret ovat kypsyvät nopeasti. Keitettäessä punajuuret luovuttavat runsaasti väriä ja padoissa, keitoissa sekä kastikkeissa punavioletti värjääkin kaikki ruoka-aineet. Silloin kun on mahdollista, punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä kuoren, kannan ja juurenpään säilyttäminen estää värin ja arvokkaiden ravintoaineiden karkaamista.

Kuorineen keitetyt punajuuret voi jäähdyttää nopeasti kylmällä vedellä käsittelylämpöisiksi. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla.

Vanha flunssalääke

Punajuurikas sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia.

Myös punajuurikkaan kuitu on nykyihmiselle arvokasta. Punajuurikkaan versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Entisaikaan naatteja käytettiin pinaatin tavoin. Juuri varattiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon.

Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.

Punajuurikas kerää maaperästä nitraatteja, jonka takia sitä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry.

Martat sen tietävät:

Etikka ja punajuuret sopivat yhteen

2 kg punajuuria

1 1/2 l vettä

suolaa

mausteliemi:

6 dl vettä

4 dl väkiviinaetikkaa

3 dl sokeria (250 g)

1 rkl suolaa

10 valkopippuria

10 neilikkaa

1 kanelitanko

piparjuurilastuja

(muutama valkosipulin kynsi)

Keitä pestyt punajuuret miedosti suolatussa vedessä kypsiksi.

Kuori ne ja lado puhtaisiin tölkkeihin kokonaisina tai viipaleina.

Keitä vettä, sokeria ja kangastilkkuun käärittyjä mausteita noin 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta vielä.

Nosta maustepussi pois liemestä ja kaada liemi kuumana punajuurien päälle.

Piparjuurilastut ja mahdolliset valkosipulin kynnet voi jättää tölkkeihin makua antamaan.

Resepti: Martan keittokirja

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Etikkapunajuuret ovat hyviä mutta uunissa kypsennetyt herkkua.
Punajuuret esikeitetään puolikypsiksi, kuoritaan ja lohkotaan hieman jäähtyneenä vasta keittämisen jälkeen. Pyöritellään oliiviöljyssä, rosmariinissa, hieman suolaa ja tummaa siirappia - uunivuokaan ja noin 15-20min 200°C. Maistuu ja on terveellistä - suosittelen kokeilemaan.

Kotikokki (ei varmistettu)

Kotikokin ohjeen punajuuria voisi ehkä sulloa myös leipätaikinaan. Nykyäänhän pitäisi laitta siementen ohessa hedelmäviipaleita ja jos mitä. Kotimaisempaa voisi olla punajuurilimppu, jota makeuttaisi tuo siirappi, ja kyllähän punajuuressa itsessäänkin makeutta on.

Etikkasäilykkeisiin tuli elinikäinen vastarokotuksen lapsuuden iänikuisista etikkakurkuista. Hyh!

asiaihminen (ei varmistettu)

Luotan punajuuren terveellisyyteen, vaikkei se minulle mitään herkkua edusta.

Olen punajuurista ruokaa tehnyt, mutta värjäävyytensä vuoksi ne ovat hankalia.
Pöydät, pinnat, lattiat, astiat, kaikki ovat vaarassa ihan silmänräpäyksessä tarttuvan värin vuoksi.

Hankala ruoka-aines (ei varmistettu)

60 luvulla opin koulun köksätunnilla tekemään punajuuripihvejä. Punejuuret keitetään ja kun ne on jäähtyneet ne kuoritaan ja viipaloidaan. Pyöritetään rikotussa kanamunassa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Paistetaan pannulla ja hyvää tulee.

Vielä kun tekee perunamuussin niin on ateria valmis.

Vivatsu (ei varmistettu)

Keskustelu suljettu

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantai klo 8.00 ja perjantai klo 16.00 välisenä aikana.