Budjettitoiveet eivät mahdu kehykseen

Paikalliset
Kommentoi 4

PORVOO | Porvoon kaupungin toimialojen omat budjettiesitykset ylittävät kaupunginhallituksen huhtikuussa hyväksymän talousarviokehyksen yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla. Toimialojen budjettiesitykset lähtevät nyt lautakuntakäsittelyyn.

– Pakko on todeta, että maailma on muuttunut sen jälkeen, kun kehyksestä päätettiin. On todennäköistä, että myös tulopuolta joudutaan tarkistamaan alaspäin, joten silloin ei kaikkiin menoihin riitä rahaa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että näillä eväillä budjetti vielä syntyy - ja kaupungin strategian mukaisesti ilman veronkorotuksia. Lähtökohtana on edelleen velkaantumisen pysäyttäminen.

– Toki ylitys on jo sitä kokoluokkaa, että sitä on lähdettävä sovittamaan. Pitää vain löytää uusia tapoja ja muotoja toteuttaa palvelut tehokkaammin.

Ei voi lähteä siitä, että kerätään veroja korottamalla kaupungin kassaan lisää rahaa jaettavaksi, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Budjetin tekemistä ei yhtään helpota se, että tämänvuotinen budjetti uhkaa ylittyä 5–7 miljoonalla eurolla. Ylitys johtuu pääosin ulkoisista eristä eli palvelujen ostoista.

– Analysointi on vielä kesken, mutta erikoissairaanhoito on ostopalvelua, josta helposti tulee isoja heilahteluja, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Erikoissairaanhoidon menot heiluttelevat myös ensi vuoden budjettiesitystä. Niiden kasvuennuste ei mahdu kaupungin hyväksymään raamiin.

Lue lisää perjantain Uusimaasta

4 kommenttia Kommentoi
Tapani Seppänen

Kommentit

17.8.2012 12:14

Onko tuo tapa tehdä talousarviota aikansa elännyt. Ensin aikaisin keväällä luodaan raami eli pohja mihin määritellään toimialakohtaset rajat, sitten toimialat tekevät toimintansa mukaiset ehdotukset (yleensä riippumatta jo määritellyistä rajoista), tämän jälkeen kootaan talousarvio kaupungin virkamiesjohdolle, josta se palautetaan toimialoille ja taas toimialat muuttavat lukujaan. Tämän jälkeen hallitus ja valtuusto käsittelyt. Aikaa kuluu 8-9 kuukautta perustekijä eli kaupungin tuloarvio muuttuu koko ajan. Tuntuu siis, sekä tuo raamikeskustelu että ensimmäinen toimialojen menojen määrittely, ovat kovin turhia. Samojen lukujen pyörittely on mennyt sille tasolle, että toimialat tekevät tieten tahtoen ylimitoitettuja pyyntöjä, jotta voiva niistä sitten "vastenmielisesti" pienentää normaaleiksi alkuperäisesti oikeasti haluamiinsa. Onko siis koko homma osittain turhaa teatteria ja työntekoa?

17.8.2012 15:38

pitäähän herroilla jotain näperteltävää olla... vaikka itse hommaan menisikin huomattavasti vähemmän aikaa :)

17.8.2012 15:59

Kaupunginhallituksen hyväksymä talousraami on aina ollut kynnysmatto, johon toimialat pyyhkivät kuraantuneet nappaskenkänsä. Elämä on nykyään niin nopeatempoista, että tuota budjettiprosessia pitää ajallisesti kutistaa.

17.8.2012 15:59

Kaupunginhallituksen hyväksymä talousraami on aina ollut kynnysmatto, johon toimialat pyyhkivät kuraantuneet nappaskenkänsä. Elämä on nykyään niin nopeatempoista, että tuota budjettiprosessia pitää ajallisesti kutistaa.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.