Raakaruoka vähentää epämukavaa oloa vatsassa - katso julkkiskokin reseptivinkit

Henri Alén suosittelee todellista terveyspommia havittelevalle raakaruokaa ja kasvismehuja kyytipojaksi.

Deski

Vatsa pömpöttää kesän grillikauden jäljiltä ja pitäisi suunnitella illanistujaismenu, joka on tarjolla tunteja. Mikä neuvoksi?

Keittiömestari Henri Alén suosii illanistujaisissa ja piknikeillä ruokia, jotka eivät kavahda hienoista lämpöä ja joissa ei ole maitotuotteita, majoneesia tai liivatetta.

– Esimerkiksi marinoidut kasvissalaatit ja erilaiset herkulliset leikkeet säilyvät lämpimässäkin pitkään, Alén ehdottaa alkajaisiksi.

Yksi herkuttelijan eväs voisi olla pirteä salaatti raakamarinoiduista sienistä, kirsikasta ja siitepölystä sekä riisipaperi-avokadorullat ja seesamidippi.

Jotta salaatti pysyy hyvänä, salaatinlehdet kannattaa lisätä kippoon juuri ennen tarjoilua.

– Salaatti on helppo ja nopea valmistaa ja päälle laitettavat siitepölyrakeet antavat siihen kivan maun. Riisi-avokadorullat dippikastikkeen kera ovat myös käteviä, koska ne on helppo syödä sormin.

 

Kypsennet-täessä useat vitamiinit ja hivenaineet liukenevat tai haihtuvat pois.”

Molemmat reseptit ovat nopeita kokattavia, kunhan olet hankkinut ainekset valmiiksi kotiin.

 

Riisipaperia löytyy aasialaisista elintarvikekaupoista. Sen voit korvata vaihtoehtoisesti myös merileväpaperilla.

– Reseptiä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan kannattaa käyttää mielikuvitusta ja vaihdella muun muassa versoja makunsa ja saatavuuden mukaan, Alén sanoo.

Juomaksi salaatin ja rullien kanssa sopivat mainiosti myös alkoholittomat juomat.

– Erilaiset kasvismehut ovat tosi herkullisia. Hyvä hankinta kotiin onkin mehulinko, Alén suosittelee.

 

Oman kehon tarpeiden tuntemisella saa parhaan lopputuloksen.”

 

Ruuan liika kypsentäminen ja grillissä paahtaminen haihduttaa vitamiinit.

Raakaruuassa vitamiinit sen sijaan ovat tallella. Raakaruuaksi kutsutaan ruokaa, jota ei ole kypsennetty yli 45 asteessa.

– Kypsennettäessä useat vitamiinit ja hivenaineet liukenevat tai haihtuvat pois. Kun esimerkiksi kasviksia ei kypsennä liikaa, niiden solut eivät tuhoudu. Näin ruuasta saadaan kaikki vitamiinit talteen, ja lisäksi ruuan rakenne on vatsaa hellivää ja puhdistavaa, keittiömestari kuvailee.

Alén kertoo itse huomanneensa, ettei raakaruuasta tule samanlaista oloa kuin isosta pihvistä perunoineen.

Hän ei itse suosi erityisdieettejä, vaan kuuntelee omaa kehoaan ja nauttii monipuolisesta ruokavaliosta.

– Pienillä viilauksilla ja oman kehon tarpeiden tuntemisella saa parhaan lopputuloksen. Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee. Kannattaa syödä siten kuin hyvältä tuntuu ja muistaa, että ruuasta pitäisi nauttia.

Alén muistuttaakin, että toimivan ruokavalion löydettyään ei pidä ryhtyä liioittelemaan. Keittiömestarikaan ei syö pelkkää raakaruokaa.

– Se tekee aina silloin tällöin hyvää.

Henri Alénin raakaruokareseptit

Salaatti raakamarinoidusta tatista, kirsikasta ja siitepölystä

2 isoa herkkutattia tai

rasia herkkusieniä

1 punasipuli

2 dl auringonkukanversoja

1 dl murskattuja pähkinöitä

2 dl tuoreita kirsikoita

1 romainesalaatti

3 rkl balsamiviinietikkaa

5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

kalaharinsuolaa ja mustapippuria

1 rkl siitepölyrakeita

Kuori ja hienonna sipuli. Siivuta sienet mukaan ohuiksi siivuiksi. Poista kirsikoista kivet ja lisää mukaan. Lisää myös pähkinät.

Lisää mukaan etikka, öljy sekä suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti ja anna maustua 15 minuuttia.

Pese ja revi salaatti. Lisää salaatti mukaan juuri ennen tarjoilua ja sekoita vielä varovaisesti. Ripottele päälle siitepölyrakeet.

Riisipaperi-avokadorullat ja seesamidippi

8 arkkia riisipaperia

tai merileväpaperia

pala kurkkua

pala retikkaa

2 porkkanaa

1 kypsä avokado

tuoretta korianteria

1 lime

2 rkl kookoshiutaleita

Kuori ja suikaloi kurkku, retikka sekä porkkana. Halkaise avokado ja poista siitä kivi.

Paloittele liha. Sekoita keskenään ja lisää mukaan myös hienonnettu korianteri, kookos ja yhden limen mehu. Sekoita.

Liota riisipapereita kylmässä vedessä, kunnes ne notkistuvat. Valuta ylimääräinen vesi pois riisipaperilta ja aseta se työlaudalle.

Lusikoi täytettä riisipaperille ja kääri tiukaksi rullaksi.

Dippikastike

1 dl tahini-seesamtahnaa (raaka)

2 rkl

sitruunamehua

1 tl curryjauhetta

2 tl soijaa (raaka)

1 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Eiks tää jengi osaa mitään muuta, kun syödä ja syödä aina, vaan täytyy olla syömässä. Aivan, kuin jostain keskitysleiristä juuri päässeitä, ruoka aina mielessä.
Lihavat aikuiset syödä turvottavat itsensä ja unohtavat ne pentunsa joiden kouluruokailuun ne vois laittaa nää illanistujaisruoka rahansa. Ja painua harrastamaan jotain järkevää.
Samaan aikaan, kun tää jengi istuu niitä iltojansa ja syödä mässyttävät, niin pennuille lyödään raha kouraan ja penskat istuu hamppiksia ahmimassa ja niistä tulee samanlaisia läskikasoja, kun vanhemmistaan.
Ja sitten syytetään lapsia jotka lihovat ja lihovat, kai sitä nyt lihoo jos ei muuta kulttuuria ole ihmisillä, kun ainainen syöminen mielessä!
Menkää, vaikka melomaan!!

Komentoora (ei varmistettu)

samaa mieltä kanssasi "komentoora"
nykyään terveellisistä elintavoista on paljon tietoa saatavilla,mitä järkeä on koko ajan syödä "mässyttää" pieni tulehdus elimistössä koko ajan päällä,jos koko ajan vaan syö ja syö,ja jos ei jotakin "pupella"niin mielessä ainakin.ruoasta puhutaan joka paikassa jatkuvasti.sitten ihmetellään kun on huono olo ja turvottaa yms.juu,ja penskoille rahat kouraan ja passitetaan hampurilais tai pizza paikkaan.tottakai vielä karkkirahaa,että ei tarvitsisi tuntea huonoa omaatuntoa kun itse istuu jossakin kapakassa ryyppäämässä,aamulla krapuloissa haetaan kaikenlaista"einestä,lihapiirakoita,ranskalaisia ym.rasvaa tihkuvaa evästä"eikö enää ajatella muuta!kaikki varmastikin tietävät riskit liian rasvan ja sokerin käytöstä.jos ei tiedä,kannattaisi ottaa selvää,liikuntaa lisää;mitä hyvänsä,terveellisemmät vaihtoehdot kaupasta kotiin,säännölliset ruoka-ajat,eikä sitä hiiskatin mässäilyä epäterveellisillä ruoka-aineilla,kyllä tuntee omassa kehossaan muutoksen aika pian!!!

taisin eksyä ai... (ei varmistettu)

Ei aina se grilliruoka vaan se siideri ja kalja, jota lipitetään niin, että ollaan oikeasti ympäri vuoden turvoksissa. Minun tuttavapiirissä taitaa kaikki hiukan pullukat olla sellaisia "sivistyneesti lipittäjiä", eli ei voi olla juomatta mutta töissä toki pystyy käymään.

lipilipi (ei varmistettu)

oot kyllä oikeessa,mut mun tuttava piirissä nämä"sivistyneesti"lipittäjät,jotka useimmat käyvät töissä,ovat niitä hampurilais,pizza,patasitäjatätä,tyyppejä!
missä kunnon kotiruoka;voisivat edes lapsiaan ajatella,jos ei muuten"perusterveellinen"ruoka uppoa"juu,litra tolkulla kaljaa ja epäterveellistä ruokaa,kilot karisee,just

taisin eksyä ai... (ei varmistettu)

Raakaruoka ei sovi vatsalleni. Olen kokeillut salaatteja syödä, niin menee aika nopeasti vatsa kuralle. Näin on ollut hamasta nuoruudesta saakka. Kyllä vaan ne tavalliset kypsennetyt ruuat ovat parasta.

Miru (ei varmistettu)

KOMENTOORA (NIMIMERKKI)
Olet aika usein nähty tapaus näillä sivustoilla, joten herää kysymys, milloin sinä ehdit sinne MELOMAAN tai muuhun liikunnalliseen, läskiäsi kuluttavaan harrastukseen?

Alkukantaiset kansat syövät raakaravintoa, eikä heidän parissaan tunneta esim. vatsasyöpää.
Olemme nisäkkäinä sopeutuneet maapallon eri olosuhteisiin, eikä kaikki mene yhden kaavan mukaan.
Jokaisen elimistö toimii eri tavalla, eikä mitään yleispäteviä ohjeita ole!

Toiselle läskiä... (ei varmistettu)

Toiselle läskiä, toiselle porkkanaa: Kuule yleensä keskiviikkoisin käyn jumpassa ja lenkkeilen, kun ehdin, kuntosalilla tulee käytyä talvella, silloin en viitsi lähteä lenkille, kun on huonot kelit.
Se on mun likka kun käy melomassa ja paljon muussakin harrastuksessa, jos haluut tietää.

Mistä muuten sait päähäsi, että olisin raakaravintoa vastaan?
Mielestäni kaikki saa syödä ruokansa raakana tai kypsänä en puutu siihen, makuasia.
Raaka porkkana ja raaka kaali ovat ainakin itselleni herkkua.
Ärsyttikin , vain tuo jokapaikan ainainen ruoan tyrkyttämisen vimma, oli lehti, kuin lehti ruokaohjeita täynnä, TV-kokkia jos jonkinlaista ja tämä kansa on muutenkin liian lihavaa, ettei sitä tarvitsisi joka nurkasta ruokaa mieliin tyrkyttää.
Eikä kaikki mene yhden kaavan mukaan totta, mutten ole jakanut sitä ensimmäistäkään kaavaa.
Suurin pudottaja ohjeineen parempi TV:ssäkin kuin ainaisen ruoan
tyrkyttäminen.
Popsi, popsi porkkanaa, hyvää viikonloppua.

Komentoora (ei varmistettu)

tämä elämähän menee kuitenkin niin,että jokainen meistä on yksilö,on omat mieltymykset,elämän tilanne on toisenlainen esim.miehellä joka tekee vaikka rankkaa duuni ja nainen joka on vaikkapa sihteeri tai hevosten hoitaja,joku ajaa työksensä esim.bussia,siis tarkoitan(olipa ammatti mikä hyvänsä) energian tarve erinlainen,itse len hoikka nainen jaen esim.pystyisi"vetämään"jonku""metsurin annosta saamatta siitä vain huonon olon(ähky olon)mutta nyt sitten taas metsuri ei jaksaisi tehdä työtään kovinkaan"kevyellä" lounaalla,energian tarve erilainen eri ihmisilla(turhan päiväistä mässäilyä aivan liikaa)perusterve ihminen joka liikuu,pitää ihmissuhteensa kunnossa,syö sen verran ettei tule ähkypuhku olo,terveelliset elämän tavat kaiken a ja o voi hyvin,ei tätä elämää turhan "vakavasti""tarvitse ottaa,ei tarvitse puputtaa porkkanaa jos ei halua tai jos raaka-ravinto yksinkertaisesti tökkii,itse olen jos en nyt friikki niin tarkka mitä suuhuni pistän ja milloin,nälässä ei kenenkään tarvitse kärvistellä,tutkailkaa hyvät ihmiset milloin olette onnellisia,jatyytyväisiä painoonne,liika lihavuus ja itsestään huolta pitämättä jättäminen on mielestäni kauheita mitä voi itselleen tehdä,liika laihuus sama juttu,ei kannata liikaa tutkailla mitään painoindeksejä;sen kyllä tuntee kun on kokonaisvaltaisesti hyvä olo,kannattaa siis todella KUUNNELLA omaa kehoaan,ei välttämättä hetkessä opi,en minäkään oppinut muuta kuin kokeilemalla,jaon hyvä aina välillä kirjottaa ylös mitä on syönyt ja minkäverran liikkunut,pikkuhiljaa oppii sisäistämään ne asiat mitkä tekee hyvää,oikeesti,nauttikaa elämästä ja olkaa onnellisia siitä että saamme elää tässä kauniissa suomessa,terveys ja muu hyvinvointi näkyy ja se huomataan!!! ps.oon 34v

taisin eksyä ai... (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun