Vanhukset ovat pelin politiikan nappuloita

Kolumnit
Kommentoi 154

Vanhusten hoidon hinta lasketaan tahallaan väärin. Hyvä tarkoitus sekoittaa laskukoneet.

Auttamisessa keskitytään näkyvissä olevaan jäävuoren huippuun, mutta sivuutetaan pinnan alla oleva kustannus, joka on 90 prosenttia koko potista.

Vanhusten hoito on arvovalinta, jossa pannaan vastakkain 10 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat laitoshoidossa ja 90 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat kotihoidossa. Vanhuspalveluissa palataan vuosikymmeniä taaksepäin, jos rahoituksen painopistettä siirretään laitoshoitoon.

Jos toteutetaan hallituksen alkuperäinen esitys 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohden, kaikissa laitoksissa yksi hoitaja huolehtii kahdesta huonokuntoisesta vanhuksesta. Tähän tarvitaan 700 uutta hoitajaa. Rahat ovat budjetissa. Jos hoitajia on 0,7 yhtä vanhusta kohden, tällöin 1,4 hoitajaa huolehtii kahdesta vanhuksesta. Lisärahaa tarvitaan 290 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä rahaa ei ole.

 

On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?”

 

Vaalien alla keskitytään hoitajien työpaikkojen lisäämiseen eikä hoidettaviin ja hoidon laatuun.

Yhteiskuntaa ei voi johtaa yhden hoitoa tarvitsevan ryhmän näkökulmasta. Rahoja ja hoitajia tarvitaan kaikkialla. Onko teho-osastolla makaavalla kolari- tai syöpäpotilaalla tarpeeksi hoitajia? Ainakaan vaikeasti sairailla lapsilla ei ole. On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?

Hoitokustannusten jatkuva nousu kertoo suomalaisten ikääntymisestä. Työurien pidennyksillä ja eläkeiän nostolla pitäisi alentaa ikääntymisen hintaa. Olemme kuitenkin pattitilanteessa, kun vanhustenhuoltoon lisävaroja vaativat poliitikot vastustavat ikääntymisen kustannusten hallintaa. Onko tämä arvovalinta vai tyhmyyttä?

Ikääntymisen valtavat lisämenot maksetaan jo 10 vuoden kuluttua, kun Suomessa on miljoona yli 70-vuotiasta. Valtaosaa on pakko hoitaa kotona, kun laitospaikkoihin ei ole rahaa. Tähän pitää varautua kotihoitoa kehittämällä.

154 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän A-P. Pietilä kuva
A-P. Pietilä

Kommentit

28.8.2012 09:19

Luulisi ettei ole kovin paljon vanhuksia 10 v. kuluttua, koska on niin stressaava systeemi, että terveys kärsii yhä enemmän, joten luulisi kuolevankin pian vaivoihinsa, kun eteisvärinää ja sitä ennen on ollut tiia-kohtauksia vähästä rehkimisestä. Aspiriinilla hoitaen ovat olleet vähissä nyt.

28.8.2012 10:31

"Luulisi ettei ole kovin paljon vanhuksia 10 v. kuluttua"

Niinhän sitä luulisi... mutta heitä on rutkasti enemmän kuin nyt.

2.9.2012 16:35

Kyllä meitä vanhuksia - jos vanhus on siis 70-vuotias ja yli - on kymmenen vuoden kuluttua reippaastikin, mutta suurin osaa meistä on hoidossa yksityispuolella tinkimällä kaikesta muusta rahaa vaativasta (mm. ruoka) ja kaikki irtisaatava omaisuus myytynä terveyden hoitamiseksi.

Olen parin lääkärin lausunnon perusteella väärän lääkityksen aiheuttamien sydänoireiden (yht'äkkiä korkealle nouseva ja siellä pysyvä verenpaine, natrium-arvojen jatkuva laskusuunta ja rytmihäiriöt) vuoksi joutunut heinäkuun alusta käyttämään Vantaan terveyskeskuksen Peijaksen yhteispäivystyksen palveluja ja Tikkurilan terveyskeskuksen tarkkailua yhteensä noin kerran viikossa kaikkia useita tunteja (mm. Tikkurilasta oireellisena kotiin, kun työaika loppui klo 16). Oireet on hoidettu kokeilemalla milloin mitäkin lääkettä ja antamalla uutta reseptiä. Pyysin omalääkäriltä lähetettä tarkempiin tutkimukseen Peijaksen sisätauti/kardiologiaosastolle, mutta ei irronnut. Hätäpäissäni hakeuduin yksityisen lääkäriaseman kardiologin asiakkaaksi. Käydessäni hakemassa papereita Tikkurilan terveysasemalta, tiimitoimiston hoitaja kehtasi sanoa, että hyvä, että menet yksityiselle (jotain tällaista taisi jossain julkisessa puheessaan mainita Lindtmankin - jota vielä onneton äänestin). Näin siis minut 65-vuotiaana saatiin luultavasti pois Vantaan vanhustenhoitotilastoista sitten, kun siinä iässä olen eli viiden vuoden kuluttua.

Karmivin kokemukseni Peijaksessa sattui männä lauantaina. Yksityinen kardiologi ei tietenkään ole joka päivä tavoitettavissa, joten jouduin turvautumaan Peijaksen terveyskeskuksen päivystykseen toista päivää jylläävien rytmihäiriöiden ja korkean verenpaineen vuoksi. Odotin siis toista vuorokautta ennen kuin lähdin vaivoiksi kunnalle, johon olen maksanut veroja monta kymmentä vuotta ja jonka vanhuksia autan arjessa vapaaehtoisena jo toista kymmentä vuotta. Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen nuori naislääkäri ei suostunut taltuttamaan rytmihäiriöitäni, koska kerroin käynnistäni yksityiskardiologilla ja näytin muutaman koetuloksen, jotta sellaisiin ei enää tarvitsisi tuhlata. Lääkäri käski mennä sinne kardiologille (tavoitan hänet vasta tulevana tiistai-iltana) - tai "voinhan minä laittaa lähetteen tuonne sairaalan puolella makamaan, jos ette pärjää kotona, mutta eivät ne mitään sielläkään tee". Tuo lainauksessa oleva on sanasta sanaan tarkka. Taitaa siis olla niin, että kun tarvitse sairaalahoitoa, senkin joudun ostamaan yksityiseltä?

Tämä viimeinen kommenttini ei kuulu enää alkuperäiseen aiheeseen, mutta tässä lienee paikka ihan ensiksi jututtaa potilasasiamiestä.

28.8.2012 09:32

Pietilä on ottanut sydämenasiakseen faktan ja fiktion sekoittamisen näin vaalien alla. Ja tyhmimmät jolkuttelevat pillipiipari Pietilän perässä halpaan.

"Vaalien alla keskitytään hoitajien työpaikkojen lisäämiseen eikä hoidettaviin ja hoidon laatuun." Vai että keskitytään.

Vanhuspalveluja on tässä maassa kehitetty ja innovaatioita keksitty 15-20 vuotta. Hyviä käytäntöjä on testattu isoilla joukoilla ja rekisteröity internettiin niin, että niitä voi jokainen hoitsu opetella, jos ei jo kokemus ole niitä hänelle opettanut.

Hoitajat kertovat siitä, miten heidät on koulutettu tuottamaan yksilöllistä, asiakaslähtöistä ja hyvälaatuista hoitoa. Hoitajat surevat sitä, ettei heillä ole aikaa tuottaa sitä hoitoa ja hoivaa, jota he osaisivat tehdä, jos saisivat tehdä. Vaan kun ei ole riittävästi käsipareja.

Minne Pietilä unohtaa toivoa täyteen pumpatun Sari Sairaanhoitajan? 1990-luvulla Sari S. lähti Englantiin ja Norjaan, kun laitokset ajettiin alas eikä työtä riittänyt. Nousukaudella Sari S. palasi takaisin tekemään pätkää, silppua ja sälää ja havaitsi, ettei saa harjoittaa ammattiaan sillä intensiteetillä ja sellaista laatua tuottamalla, johon on koulutettu. Sari S. vaihtoi ammattia ja ryhtyi yrittäjäksi, tuottaa rosen-, aroma-, shiatsu-, akupunktio- ym. hipelöintihoitoja.

Kymmenettuhannet sairaanhoitajat ovat hyljänneet heille Suomen valtion ja veronmaksajien tarjoaman koulutuksen ja hankkivat elantonsa muulla tavoin kuin pillereitä vanhusten suuhun kaatamalla.

Mistä näitä pietilöitä oikein sikiää?

28.8.2012 12:10

Kokoomuksesta niitä riittää.

8.9.2012 14:09

Tutkikaa millainen johtotroikka on Kokoomuksessa! On väärennystä, nuorisorikollisuutta, myymälävarkautta, unohtamatta rattijuoppoja, kuoleman tuottamuksesta tuomittua ja naisensa pahoinpitelijöitä. Melkoinen kykypuolue. Julkiseen virkaan heistä ei kelpaiaisi yksikään. Ministereiksi kyllä kelpaavat.

28.8.2012 10:59

Tilanne vanhustenhoitolaissa on vielä täysin auki Demareiden ja Kokoomuksen ollessa eri mieltä hoitajamitoituksesta ja Pietilä on saanut työnantajaltaan, tämän lehden omistajalta tehtävän vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen näillä yksisilmäisillä kirjoituksillaan. Toinen aivan samalla tavalla kirjoittaja on Johannes Koroma (kok). Tietysti on ihan lehden omistajan asia mitä kolumneissa kirjoitetaan, mutta kun kyseessä ei liene Kokoomuksen virallinen äänitorvi, odottaisin jonkinlaista puolueettomuutta tai ainakin tasapuolisuutta näissä kirjoituksissa.

28.8.2012 11:19

Miksi pitää panna vastakkain kotihoito ja laitoshoito? Siksi, koska kokoomus tekee sen hämärtääkseen valmisteilla olevan vanhuspalvelulain tavoitteita.
Puhutaan laadusta ja asetetaan sekin määrän kanssa vastakkain. Olen joskus ollut töissä ekstraamassa vanhainkodissa (yksityisessä). Vuodepotilaana ollutta vanhusta syöttäessä meni aikaa 40 minuuttia. Samaan aikaan oli ripuliepidemia. Ehdottomasti henkilöstön määrä asettui etusijalle, kun porukka mietti, miten tilanteista selviää.
En ymmärrä Pietilän kommenttia "Olemme kuitenkin pattitilanteessa, kun vanhustenhuoltoon lisävaroja vaativat poliitikot vastustavat ikääntymisen kustannusten hallintaa". Kuka vastustaa ikääntymisen kustannusten hallintaa? Se että rakenteita muutetaan, hoitokäytänteet kehittyvät, kuntoutuksella ja terveyttä ylläpitävin toimin saadaan ihmisten toimintakyky säilymään ja kustannukset pysymään kohtuullisina, ei poista sitä tosiasiaa, että käsipareja tarvitaan lisää. Millään laadullisilla muutoksilla ei vanhus syö nopeammin eikä ripulivaippa vaihdu puhtaaseen ilman työtä tekeviä ihmisiä. Arjen työn sujumisesta on kyse. Hoitajia ja muuta henkilöstöä on oltava riittävä määrä.

28.8.2012 11:33

Juuri näin. Ja koska kokoomuslaiset höynäyttivät Sari Sairaanhoitajaa saavat myös keksiä keinot, millä hän palaa hoitotyöhön. Ja hänhän palaa, jos pääsee työyhteisöön, jossa hän saa ja ennättää hoitaa vanhuksia hyvin, antaa työlleen tietotaitonsa ja kehittyä työssään niin kuin jokainen ihminen työssään haluaa kehittyä.

28.8.2012 11:41

Tällä SS:llä ei ole koskaan ollut mitään tajua muiden ihmisten pahoihn- ja /tai hyvinvoinnista. Oma hyvinvointi on ollut - aina - päällimmäisenä.

28.8.2012 11:41

Väite, jonka Pietilä tässäkin rahan puutteesta toistelee, ilmeisesti "pääkonttorin ohjeistuksia" on paikkansa pitämätön, rahaa on mutta se kohdennetaan taas väärin.

Sixback- hallitus on leikannut ja tulee leikkaamaan (vaalien jälkeenkin) yhä lisää, tässä muutamia leikkaus kohteita hallituksen budjetti esityksestä.

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtion rahoitusosuudesta leikataan 25 miljoonaa euroa, sairausvakuutus korvauksista leikataan 71 miljoonaa euroa. Ja leikkauslista jatkuu budjettiehdotuksessa, seuraavasti;

Kotitalouksilta leikataan 830 miljoonaa euroa, eli 10 kertaa enemmän, kuin hallituksen vasemmiston mainostama ”solidaarisuusvero rikkaille”. Tämäkään vero ei koske pääomatuloilla rikastuvia.

Lapsilisien indeksi korotukset leikataan, työttömyys turvaan ja opintotukeen vähemmän varoja, kuin tänä vuonna.

Kilometrikorvausten alasajo, duunarille jopa tuhansien eurojen menetys.

Mutta asehankinnat uudet ja vanhat, niille riittää rahaa hallitukselta jopa 560 000 euroa,
sekä suurteollisuudelle tukea 200 miljoonaa euroa.

Eli kun kansalta ja kunnilta hallitus ryöstää kassat tyhjiksi, tyrkyttävät Tuusulan kunnankin
hallituspuolueet kuntaveron korotusta, koska sekin koskee eniten juuri pienituloista kansanosaa, rikkaat ja pääomatuloilla (9500 kuntalaista ei maksa centtiäkään) kuntaverotuksesta selvitään, kuin ”koira veräjästä".

Vasemmistopuolueet onko tämä sixback hallituksen kokoomuskomento reilua ja tasa-arvoista kansalaisille ?

Jori Porspakka
Jokela

28.8.2012 12:01

Pietilän kirjoituksesta saa käsityksen, että kahdella vanhuksella on koko ajan 1,4 hoitajaa. Hän ohittaa selvästi tahallaan, että vuorokaudessa on 24 tuntia ja yksi työvuoro kestää 8 tuntia ja vapaapäivät ja pyhät mukaan lukien. Niinpä kahdella vanhuksella ei ole edes puolta hoitajaa / tunti. Samanlaista vajaavaista tietoa levitetään mielellään kaikilla osa-alueilla. Tässähän ei suoranaisesti valehdella, mutta kutsuisikohan tuota kusetukseksi.

28.8.2012 15:08

Henkilöstömitoituksen merkitys ei avaudukaan helposti. Jotta koko ajan olisi vanhuksella yksi hoitaja, pitäisi olla ainakin 5 kokoaikaista työntekijää, 8 tuntia työvuoro, että viikonloput ja vapaat sujuisivat. Vuodessa on 8760 tuntoa. Jos teollisuuden työntekijään vertaa, yksi tekee vuodessa noin 1600 työtuntia, sillä kun jaetaan tuo vuosituntimäärä, tulos on 5,48.
Laitoksissa (tai palvelukodeissa, miten vain) asuvat tarvitsevat monestikin intensiivistä hoitoa, osa on vuodepotilaita, osa vaikeasti kommunikoivia jne. Ei käsipareista pidä alkaa tinkimään, kyse inhimillisesti elämästä.
Mutta siis 0,7 mitoitus ei ole mitenkään ylenpalttisen korkea.

28.8.2012 16:52

Eipä ole 0,7 mitoitus korkea eikä etenkään ylenpalttisen korkea. Vain Pietilän fantastisessa fantasiassa 0,7 Saria hoitaa koko ajan vanhusta, mutta reaalilaitosmaailmassa on toisin.

Suomen laki ja potilasturva vaatii, että potilastiedot ovat just jetsulleen rekisterissä. Tunnollisten merkintöjen avulla työntekijät eivät tyri eivätkä hoitovirheitä tee. Mutta eivät ne lääkkeiden vaihtamiset, oksentamiset, uudet oireet yms. itsekseen sinne rekisteriin livahda, vaan Sari S. ne näppiksellä naputtaa. Uusi potilas voi olla jo sängyssä pötköllään, kun Sari S. kotiuttaa vielä edellistä, kertoo omaiselle tai viranomaiselle kotiutettavan erityisasiat ja antaa ohjeita miten selvitä jatkossa. Vanhan ihmisen sisäänkirjaaminen, koti-ikävän lieventäminen ja toisen intervallijaksolle tulon pehmentäminen vievät Sari S:n aikaa. Siinä sivussa jonkun on vastattava puhelimeen, jos vanhuksen ainoa sukulainen soittaa Costa Ricasta, että mitäs kuuluu ja voiko olla merten yli avuksi. On vahdittava lääkkeiden ja vaippojen riittävyyttä, osoitettava vierailijalle kukkavaasia ja kerrottava että rouva tai herra nukkui pois. Kuolemaa on kunnioitettava ja kynttilä sytytettävä. Ja millekö tuntuu, jos käytävän päästä hikinen 0,7 nopeasti huikkaa, että veljenne kuoli viime yönä ja menkääpä kellariin katsomaan.

Moninaiset ovat toivoa täynnä olevan Sari Sairaanhoitajan ja Heikki Hoitajan työt. Eivät ennätä aina otsaa silitellä, ei kyyneltä pyyhkiä, tyynyä pöyhiä eikä syöttää. Mutta yhteinen ystävä on vanhuksella ja Sari S:llä, keuhkokuume, joka yhden tuskan ja tarpeet lopettaa ja antaa tilaa toiselle.

28.8.2012 16:42

Pietilästä viis... tai kuus... mut jos homma toteutetaan demarien mallilla niin kunnallinen kotihoito loppuu - siis käytännössä - muutamassa vuodessa kokonaan... ja se lienee tarkoituskin.

28.8.2012 16:56

Siinä yksi aivopesty. Luehan se lakiesitys ja sen jälkeen kerro meille, mistä kehittelet niin paljon laitoksia, että ne jättäisivät kotihoidon varjoonsa.

28.8.2012 17:01

Ne ovat, Mengele, vaihtoehtoja... eli korvaavia toimia... ja kun sinulle tulee kahvihuoneessa hiki niin käy kyselemässä esimiehiltäsi ja/tai työterveyshuollosta josko pääsisit vuorotteluvapaalle... ellet peräti sairaseläkkeelle... ne molemmat olisivat ainakin potilaille onneksi.

28.8.2012 19:30

Tarkkailija: Olen pelolla ajatellut aivan samaa.
Kataisen väläytettyä, että se on kotihoidosta pois, jos laitoksiin lisätään työntekijöitä?
Tämä on asia joka ainakin itseltäni vie yöunet.
Moni haluaa asua kotona ja moni pitäisi vanhuksen tai vammaisen kotona, jos sitä tuetaan antamalla hoito-apua. Koska ilman apua ei kukaan pärjää, jos tarpeeksi raskas hoidettava.
Olen kysynyt asiaa Demareilta ja he tyrmäävät Kataisen puheet, toisaalta onko meillä varaa luottaa kehenkään ja keitä äänestämällä lopulta tekee oikean ratkaisun?

28.8.2012 19:55

Kiittää hän... olet enemmän kuin oikeassa... ja sitä luottamisesta - ja äänestämisestä - en nyt lausu mitään... Tähtelän Ukkoa lainaten:-)))

28.8.2012 21:25

Tarkkailija: Ja muutkin, en tietenkään tarkoittanutkaan vaalimainontaan ryhtymisestä,
olipa, vaan pohdinta, kun on niin paljon vaalikikkailuja.
Mutta pahaksi on mennyt, jos kaikki asetetaan vastakkain.
Kyllä nyt olisikin otettava kaikkien puolueiden järki käteen ja ajateltava hoidettavien ihmisten parasta.
Voipi olla itse tai läheisensä seuraava hoidettava.
Olenpa kerran joutunut sanomaankin kaupungin korkeaarvoiselle kumileimasimelle: et mene nyt sitä lähiomaistas katsomaan, kun sille ei ruokaa laitoksessa riitä ja muutenkin saa hoitoa, vaan jos meikäläinen on näkemässä. Arvatkaa punastuko kumileimasin? Ja lensi kuin ohjus laitokseen toteamaan asian todeksi.
Pelaamista ihmisten hoivan ja jaksamisen kustannuksella! Huhuh!

28.8.2012 21:28

"Kyllä nyt olisikin otettava kaikkien puolueiden järki käteen ja ajateltava hoidettavien ihmisten parasta."

Tommosella pullamössöilyllä ei asioita hoideta. On oltava tieto siitä mitä aiotaan tehdä... ja ennen kaikkea siitä mitä se maksaa. Kaikkeen "ihmisten parhaaseen" rahat eivät riitä... on tehtävä valintoja.

28.8.2012 22:00

Tarkkailija: Kaikki maailmassa maksaa, mutta heikoimpien ihmisten hoiva ja hyvä terveydenhoito on kuitenkin kaikkein tärkein, jos ollaan olevinamme sivistys ja hyvinvointivaltiossa.
Jos järkee, niin laskettava, mikä on tärkeää ja mikä ei niin kovin tärkeää, näinhän perhekin toimii ja sama pätee, kun hoidetaan valtakunnan raha-asioita.
Pullamössöilyt ja kissanristiäiset voidaan lopettaa ja turhat palkkiot, kun rahaa kerran tarvitaan ihmisten hoitoon.
Kummasti löytyy rahaa, kun joku alkaa guggemheimeja ym. turhaketta suunnitella, mutta aina, kun tullaan terveydenhoidon, vanhus- ja vammais hoidon piiriin, niin mihin ne rahat silloin muka katoaa?
Kyllä se terävin kärkikin tulee toimeen vähän vähemmällä silloin, kun tilanne sitä vaatii.
Listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkään, kun sitä rahaa näkyy olevan niin paljon turhaan tuhlailuun ja jonninjoutaviin palkitsemisiin, sekä ylisuurin palkkoihin ja palkitsemisiin.
Kun kerran persaukisia ollaan, niin ei tarvitse maailmalla näytellä upporikasta.
Jaetaan ne miljoonat omalle kansallemme hyvinvointiin, eikä ulkomaisille pankeille.

28.8.2012 22:46

"Tarkkailija: Kaikki maailmassa maksaa, mutta heikoimpien ihmisten hoiva ja hyvä terveydenhoito on kuitenkin kaikkein tärkein"

Ei ole, ei todellakaan ole. Tulevissa sukupolvissa on tulevaisuus.

29.8.2012 11:28

Tarkkailija: Niin ja niissä tulevissakin polvissa on niitä heikoimpia jotka tarvitsevat apua, turvaa, huolenpitoa ja hoitamista. Ja paljon muutakin.
Jos yhteiskunta on tyly, niin se voi sitten odottaa tulevaisuudeltakin, vain ja ainoastaan tylyyttä ja huonoa hoivaa ja käytöstä!
Jos me annamme huonon esimerkin tuleville polville, niin he omaksuvat sen ja voi, vain kuvitella minkälaiselta maa nimeltä Suomi silloin tulevaisuudessa näyttää!

28.8.2012 17:31

Kaikki laitoksiin ensin lapset päiväkotiin nyt vanhukset , demarien tavoite, maksoi mitä maksoi kun vaalit 65-vuoriaita yli miljoona osoittaa että denmari-kannattajien ikäjakautuma on korkea sillä lapset ei äänioikeutta omista!Muut ikäihmisten hoitomuodot ei saa mitään huomiota osakseen, läpinäkyvää politikointia?

28.8.2012 17:52

Lakiesitykset laitoshoitoon painoittamalla hoitja määriä ,pääluvun mukaan,painoittaa hoitoa myös laitoshoitoon.Moni vanhus haluaa vitää vanhuuden aikansa mahdollisisimman pitkään kotona.

Määrärahat määräävät käytännössä,terveyden huollon saatavuuden.Siksi on tarkoituksen mukasta jakaa rahoitus tasaisesti.Painoittamine laitoshoitoon ,hyvintodennäköisesti syö rahoitusta kodin hoidon muodoista.Nykytekniikka mahdollistaa yhä pidempään kodin hoidon mahdollisuusdet,sekä viihtyvyyden.On motorisoituja keittiöitä,pyörätuolipotilaille ,jolloin alus laatikot siirtyvät ja mahdollistavat työskentelyn,motorisoitukja lauteita,joilla voi nostaa itsensä saunassa ,löyly korkeuteen .Näiden lisälaiteiden lisäksi on palvelumuotoja joilla on kotoa kutsuttavissa apua nappia painamalla jne.. Kotona pärjääminen ja viihtyminen on siis tulevaisuudessa mahdollista yhä pidemmälle ja laitos hoidon resurssit voidaan painoittaa laitospaikkaa tarvitseville.Tämä on myös kunnan taloudellisesti järkevä.

Kuten kaikessa liika sitovuus luo ehdottumuutta.Hoitotarpeen on pystyttävä vastaamaan muutokseen,tarvetilanteen mukaan,jota se ei tee jos se sidotaan lakipykäliin.Näin kuormitus voi painoittua terveydenhoitoalalla,jollain sektorila kohtuuttomaksi ja toisella sektorilla on yllin kyllin tekijöitä.Tämä ei ole myöskään hoito ja hoivaalalla työskentelevien etu.

Terveyden hoitoala tulee kehittymään vanhusten hoidon osalta tulevaisuudessa vauhdilla ja tekniikan myötä laatu paranemaan.Terveydenhoitoala on kehittymässä ja sen arvostus nousemassa ,kasvavan tarpeen myötä vanhustenhoitopuolella.

28.8.2012 18:14

Tärkeämpää olisi keskustella siitä, että vanhuksiamme yhä enenevässä määrin hoitavat täysin suomenkielentaidottomat ja "kirjekurssin" käyneet ulkomaalaiset!

Suomenkielentaitoa ei vanhustenhoidossa kuulemma tarvita!!???!!

28.8.2012 18:26

Nimenomaan Suomenkielen taito on se yksi tärkeimmistä asioista. Ei riitä. että osaa sijoittaa muutamia SUomenkielisiä sanoja peräkkäin.
Täytyy ymmärtää asiakokonaisuudet. Pystyä kommunikoimaan hoidettavan kanssa.pysytä mm puhelimessa kertomaan asiaa päivystävälle lääkärille ...
Kielitaito on yksi suuri asia Potilasturvallisuudessa..
Puutteellinen kielitaito on yksi syy tapahtuneisiin hoitovirheisiin.
Kunnollinen opetus ja perehdytys työhän on myös asia, johon on oltava aikaa riittävästi.
Riittävän tarkat kirjaamise siihen lakiin. Niin,että siinä ei ole tulkinnan mahdollisuuksia olemassa useaan eri tu lkintaan.
On tässä aivan tarpeeksi kunnat vanhustenhuollossa venkoilleetkin.

28.8.2012 20:02

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas mielisairaalat ja lähetti potilaat katuhoitoon. Ei näkynyt Risikkoa ei Kataista eikä muitakaan puolustamassa mielenterveyden ongelmista kärvivien avopalveluja. Sielläpä kaduilla käyskentelevät edelleenkin ne, jotka eivät ole tehneet itsareita tai muuten huomanneet kuolla.

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas vanhainkodit ja vastaavat laitokset ja sijoitti laitoshoitoa tarvitsevat ympärivuorokautisiin palvelutaloihin. Perusteena vain se, että laitoksissa kunta maksoi lääkkeet ja vaipat, mutta palvelutaloissa vanhus itse. Laitosten hoitsut siirrettiin palvelutalojen hoitokuntiin. Ei näkynyt Risikkoa ei Kataista puussa ei maassa puolustamassa kotipalveluja.

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas lapsiperheiden kotipalvelut. Sitä maksetaan huostaanottoina, vankilavuorokausina ja PAV-hoitomaksuina. Eipä näkynyt Risikkoa ei Kataista puolustamassa kotipalveluja.

Kyllä ne kuulkaa ovat olleet demarit, jotka ovat halunneet tukea ihmisten kodeissaan asumista avopalveluin. Vanhusten hoitolaitoksia ei enää saa takaisin, ei saa myöskään mielisairaaloita, mutta suodaan edes 0,7 hoitajaa niille, jotka ovat meidät maailmaan saattaneet ja meitä aikoinaan hoitaneet.

28.8.2012 20:04

No täähä tuli kertalinttuulla selväks... just noiha se on, joo:-)))

28.8.2012 21:41

Puolarmetsän osato 4D hoitotilanne parantui ratkaisevasti kun henkilökuntaa lisättiin! Mutta ei parannus johtunut AUTOMAATTISESTI SIITÄ, vaan henkilötön lisäys mahdollisti hoitotyön parempaa johtamista, ilmapiirin parantumista ja jaksamista. Siten synty myös uusia luovia rtrkaisuja jotka edelleen paransivat hoidon laatua.
0.7 ei ole ihan tuulesta temmatu. Kaikkein vaativimmilla yksiköillä sekään ei ole riittävä.

4.9.2012 20:57

Fredrik Almqvist: Oletko edes käynyt katsomassa ko. osastolla?
Jos käynyt, niin tietenkin etukäteen ilmoitit käynnistäsi, silloinhan kaikki on aina hyvin.
Soitin kerran sinulle, kun olit sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja ja yritin viestittää sinulle juuri samaisen sairaalan kehnosta hoitotilanteesta, mutta ei sinua asia kiinnostanut. Onneksi et sen koommin ole Espoossa ollut vastaavassa toimessa.
Kiinnostusta löytyikin aivan eri puolueesta.
Kuulin muuten erään hoitajan kertomaa juuri 4D tilanteesta tänä päivänä, eipä ole mikään muuttunut. Kannattaisi mennä katsomaan miten vanhusten vatsat toimitetaan ja miten, sitten "kuralla" olevia vanhuksia kohdellaan?
Älä ilmoita tulostasi, mutta ota selvää minä päivänä vatsat toimitetaan.
Silloin voit nähdäkin jotain.

28.8.2012 22:12

Jossain menee raja, ettei ihminen kerta kaikkiaan kykene asumaan kotona. Joskus on inhimillistä, että vanhus saakin muuttaa kotoa laitokseen varhain: pelko, yksinäisyys, perheväkivalta, läheisten alkoholismi esimerkiksi.
Ne joilla on rahaa, pääsevat yksityisin palvelutaloihin, jos rahaa ei ole, makaile pelkoinesi kotona märissä vaipoissa. Kokoomuksen tahto?
Nyt on ollut aikaa laittaa mitoitusta kuntoon ilman pakottavaa lainsäädäntöä.Mitä on tapahtunut? Ihmisten moraali on ikävä kyllä sellaisella tasolla, ettei ilman pakotetta asiat laitoshoidossa parane. On toki olemassa mittarit hoidettavuudena arvioimiseksi, mutta eipä niitä ole riittävästi haluttu hyödyntää. Ja se varmasti vaikuttaa Sari Sairaanhoitajan motiiviin tehdä työtä: kun ei millään riitä vaikka haluaisi.

29.8.2012 06:55

Nimenomaan näin.

Ihmisillä on outo käsitys vanhuudesta. Jos ihmisellä on vaikkapa epilepsia, MS-tauti, hitaasti etenevä syöpä tai Parkinson, ei hän niistä parane. Jos ei viikatemies armeliaasti kotisängystä yöllä korjaa, niin joutuu hän anomaan, kerjäämään, vaatimaan laitokseen pääsyä. Ei siinä kuulkaa palvelutalot enää auta, eikä häntä palvelutaloon otettaisikaan.

Paitsi niihin "ympärivuorokautisiin palvelutaloihin", kummajaisiin.

Esimerkiksi vanheneva ihminen, joka käy ja kulkee lääkkeiden avulla, saatellaan Pietarin porteille ajamalla lääkehuolto alas ja tekemällä ihmisen olo mahdollisimman hyväksi. Ei onnistu kotona paitsi jos on rikas ja rahaa palkata kotiin sairaanhoitajia 24/7.

En ole löytänyt tilastoja, miten pitkä on inehmon keskimääräinen laitoshoito elämänkaaren lopulla. Empiirinen näkemys on, että enempi naiset sinnittelevät. Oma isä ja appi eivät kuluttaneet ensimmäistäkään laitospäivää. Jaloiltaan kotona kaatuivat. Äiti ja anoppi viivähtivät muutaman kuukauden laitoksessa, ei kumpikaan edes puolta vuotta. Anoppia eivät ehtineet hoitajat varsinaisesti hoitaa, vaan lääkittiin jäykistyvä ihminen patjalleen. Me omaiset käytiin syöttämässä. Oma äiti sai riittävää hoitoa, mutta ei hän paljoa tarvinnutkaan.

Et silleen ja riittäköön tämä tästä. Toivon, että asia on itselle akuutti vasta 30 v kuluttua, jolloin Sari Sairaanhoitajan tytär Siru Sairaanhoitaja on toivoakseni sirpakka kaksikätinen.

29.8.2012 18:48

Tilastot osoittavat, että laitospalvelun piirissä on varsin pieni osa Suomen vanhuksista. Vanhainkodeissa 31.12.2009 oli 16 000 asukasta. Heistä noin 90% oli yli 75 vuotiaita, eli vain 3,2% yli 75 vuotiaista.
Tehostetun palveluasimisen piirissä oli 29 000 vanhusta ja yli 75 vuotiaista vastaavasti 5,6%: Eli vanhusten hyvä hoito laitoksissa silloin, kun he näitä palveluita tarvitsevat ei voi olla ylipääsemätön taloudellinen kysymys. Yli 90% yli 75 vuotiaista pärjää ja haluaa pärjätä kotonaan. Laitoshoidon kulut eivät myöskään ole este avopalveluiden järjestämiselle: varakkaat nykyeläkeläiset maksavat ne suurimmaksi osaksi itse.
lähde:
Tilastoraportti 26/2011, 26.10.2011
Suomen virallinen tilasto, Sosiaaliturva 2011. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

29.8.2012 18:53

Anteeksi, ajankohta li väärin: Liitetaulukko 1. Vanhainkotien ja tehostetun palveluasumisen asiakkaat 31.12.2010 (yhteensä 44 700)

29.8.2012 09:10

Laitokseen kaikki, demarien tavoitteet, vaikka ihmiset haluaa asua mahdollisimman pitkään kotonaan ja sinne kehittyvät palvelut on paikallaan!Miesten elinikä on n.6-8-vuotta lyhyempi joten iäkkäiden ihmisten joukossa naisten osuus kasvaa edelleen , tuskin hekään laitoksiin haluaa vaan kotihoidon kehittäminen on ensisijainen tavoite, ei laitoshoito joka on demarien suosikki ja maksaa paljon ?

29.8.2012 09:33

On tutkittu, että jossain kohtaa laitoshoito tulee halvemmaksi kuin kotihoito: kun on tarpeeksi usein käyntitarvetta, matkoihin menee aikaa + kuluihin. Mutta pointti on ennen kaikkea se, että jossain vaiheessa ei kotona kerta kaikkiaan kykese elämään inhimillistä elämää. Silloin pitää saada turvallista ja hyvää hoitoa laitoksessa.
Oma isäni sairasti ALS:sia ja COPD:tä ja halusi ehdottomasti sairaalaan viimeisiksi kuukausikseen (vanhainkoti tms olisi ollut yhtä hyvä). Nimimerkki Persut! jättäisi varmaan tällaisenkin aivot täysin kirkkaina elävän ihmisen yksinäisyyteen pötköttämään kotiin, ja odottamaan silloin tällöin piipahtavaa hoitajaa?
Tädilläni on Parkinson, ei selviäisi millään yksin kotona, ja jos kotiin palkattaisiin ympärivuorokautisesti hoitajia, se olisi niin kallista, ettei siihen varat riittäisi.Valtaosahan näistä laitospaikkoja tarvitsevista ovat sairaita, mutta ei sillä tavalla, että terveyskeskus olisi heidän paikkansa. Kannattaa lukea uudelleen (tai ehkä ensimmöisen kerran) vanhuspalvelulakiesitys. Siinä nimenomaan painopiste on kotihoidon kehittämisessä.
Mutta että pokkana ollaan vaatimassa laitospaikkaa tarvitseville huonoa hoitoa: sitä en ymmärrä.

29.8.2012 09:49

" jossain vaiheessa ei kotona kerta kaikkiaan kykese elämään inhimillistä elämää."

Noh... siirretään sitten kaikki ja koko konkkaronkka suosiolla - ja jo hyvissä ajoin - laitoksiin... sehän demareiden pyrkimys on ollut jo vuosikymmenet. Me - vielä - oikeustoimikelpoiset emme sinne suostu, hoidamme itse omat asiamme.

29.8.2012 18:31

Joku raja pitäisi olla mielikuvituksellakin tai lööperin puhumisella. Olen sentään ollut demari 40 vuotta, enkä Tarkkailijan esittämää ajatusta ole kuullut ainoankaan demarin suusta. Muutaman porvarillisen sukulaisen tosin tunnen, jotka halusivat laitokseen kun kotona asuminen ei enää luonnistunut. Mutta sillänään ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Järki hoi. Jos vastustaa demareita niin kohtuudella voisi odottaa että se tehtäisiin asia-argumentein.

29.8.2012 18:35

Olisikohan tässä säikeessä ollut kyse vanhusten hyvästä huollosta/hoidosta. Demarit ovat "hieman" eri asia.

29.8.2012 09:12

Kokoomuksella on taas mennyt vellit ja puurot sekaisin. Vai ovatko todellakin yhtä ulkona kuin lumiukot kuten Katainen on yleensä, toistelee opeteltuja fraasejaan, kuin papukaija. Päivänselvä asia on, että vanhainkoteihin ehdottomasti tarvitaan lisää ihmisiä hoitamaan vanhuksia. Päivänselvä asia on, että kotiin tarvitaan lisää ihmisiä vanhuksien avuksi, sekä HUOM TÄRKEÄÄ KOMMUNIKOIMAAN VANHUKSIEN KANSSA, eli suomen kieli pitää olla hyvin hallinnassa. Rahaa on löydyttävä, sitä löytyy, kun laitetaan asenteet ja arvot uuteen uskoon Suomessa. Menneinä viitenä vuotena kaikenikäisten kantaävestön hyvinvoinnin tarpeIlle on ummistettu silmät, tiedostetut ongelmat on lakaistu maton alle, siis hölmöläisten toimintaa, oman maan kansalaisten hyvinvointia ei HALUTA PARANTAA, vaan ollaan leikkaamassa, mikä tulee tapahtumaan jo ensi vuonna reippaasti, kun valtion määrärahoja leikataan. Eiköhän nyt olisi terveelle järjelle käyttöä. POis pakolais-mamuilta sossutanttojen harkintavara. Ei vaaterahaa, ei puhelinlaskumaksuja, ei söhkölaskuja maksuun, ei lääkekorvausia, terveydenhotikuluja, EIKÄ KALLIITA LOMAMATKOJA TUHANSIEN EUROJEN HINTAISIA. Suomalaisen pitää tulla 540 eurolla/kk siis perusturvalla toimeen, siis samalla pitää tulla pakolais-mamujenkin, vai voiko joku olla eri mieltä? Tasa-arvoa pitää olla. Ei sossutantat tunne mitään armoa, kun on suomalainen hetkellisen avun tarpeessa,oleva pyytää, tylyjä tokaisuja tulee, annetaan leipäjonojen osoitteita, sanotaan jos on lapsen hankkinut pitää olla varaA hoitaa, tai jos pieneläkeläismammaa kohtaa katastrofi joutuu 10 päiväksi sairaalaan, ei makseta laskua, onko tämä sitä SUVAITSEVAISUUTTA ETTÄ TASA-ARVOA?

29.8.2012 09:21

...ja maailma pelastuu:-)))

29.8.2012 12:03

On meillä, vaan ei onneksi, tämä punaposkisten mielensäpahoittajien, wannabe nahkaliivi turvakonsulttien ja maahanmuuttajien etua ajava Kansallinen maahanmuuttajapuolue, joka ratkaisee asian kuin asian nostamalla yrittäjien ja palkansaajien verotusta. Ja mielummin paljon. Mutta jos kaikki ajattelisivat samoin, verojen maksaminen on tyhmien puuhaa, olisi Kreikkalaisillakin mieluisa ennakkotapaus mihin verrata omaa vanhustenhoitoaan.

29.8.2012 12:10

"On meillä, vaan ei onneksi, tämä punaposkisten mielensäpahoittajien, wannabe nahkaliivi turvakonsulttien ja maahanmuuttajien etua ajava Kansallinen maahanmuuttajapuolue"

Onneksi kaikki eivät ole lullukkasukupolven pullamössöjä jotka eivät tee - eivätkä etenkään "tienaa" - itse mitään... kaikki on tuotava lusikalla suuhun.

29.8.2012 12:28

Valtaosaa yli 70 vuotiaista ei tarvitse hoitaa kotona. He hoitavat itse itsensä. Hoitotarve tulee useimmille vasta myöhemmin, muutamille ei ollenkaan. Jos maassa on tulevaisuudessa miljoona yli 70 vuotiasta, se ei kerro hoidon tarvitsijoiden määrästä mitään. Tämän asian käsittely on mennyt julkisuudessa kummalliseksi. Huoltosuhteestakin kirjoitellaan ikäänkuin kaikki yli 65 vuotiaat olisivat nuorempien niskoilla.

29.8.2012 19:18

Vanhuksia hoitavat hoitajat ja he jos ketkä tietävät miten paljon pitää olla hoitajia jotta, hoito on inhimillistä ja laadukasta. Ministeri sitä ei tiedä, jollei mene vanhainkotiin tai kotihoitoon tekemään 9 päivän työputken vuorotyötä !

29.8.2012 19:30

"Vanhuksia hoitavat hoitajat ja he jos ketkä tietävät miten paljon pitää olla hoitajia"

Tuolla logiikalla Kone Oy:n toimitusjohtajan pitäisi olla työuransa hissinkuljettajanan aloittanut... jos hoitsut saisivat päättää omista töistään niin... tai antaa olla...

29.8.2012 19:56

Suonet anteeksi kömmähtävän sanajärjestyksen mutta, eiköhän asia tullut selväksi näinkin :)

29.8.2012 21:34

Suon toki... ihan O.K.

29.8.2012 19:34

Se on aivan totta,että hoitajat tietävät tämän asian todella hyvin. Inhimillsyyttä tarvitaan vanhustyössä.
Muuten 9 päivän työputki vuorotyötä on laitonta toimintaa.
On aivan totta,että myös vanhustenhuollossa tehdään laittoman pitkiä työvuoroputkia. Ei siis ihme ,että ihmiset väsyvät työssään.
Hyvä ytövuorojen suunnittelu ja toteutus on myös yksi osa työntekijöiden jaksamiseen vaikuttava asia.

29.8.2012 19:40

"Se on aivan totta,että hoitajat tietävät tämän asian todella hyvin. Inhimillsyyttä tarvitaan vanhustyössä."

Kahdessa virkkeessä kaksi asiaa... joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ilmanko hoitohommat ovat "lievästi kirjoittaen" persiillään... kivenhakkaajat korjaavat kelloja... ja tulokset näkyvät.

29.8.2012 20:06

Jouduinpa kerran pyörätuoliin ja vanhusten TK-osastolle! Mitä sainkaan nähdä!! Tuskin lienee ainutlaatuista! Hoitajia oli ties kuinka monta, mutta moniko teki vanhusten eteen töitä??? RUOKAILUTILA ja KANSLIA oli ne paikat, jossa hoitajat suorastaan "asuivat"! Yhdelle hoitajalle sanoin:"minusta tuntuu, että teet kaikki työt tällä osastolla".Hän vastasi:"niin minustakin"!
Ruokatauot ja raportit ovat suhteellisen lyhyitä , niihin on oikeus, mutta ei pakenemaan potilaitten luota aina, kun se on mahdollista!!!! TYÖTÄ TEKEVIÄ HOITAJIA PERÄÄNKUULUTETAAN!
Minua pidettiin tuskastuttava, koska saatoin esteettä kulkea ja seurata ko. "hoitamista".... Liikuntakykyiset saatiin pian vuodepotilaiksi, kun heidät vain unohdettiin sänkyyn!
Fysioterapepeutin tuotua osastolle "polkemislaitteen", alkoivatkin nuo liikuntakyvyttömät kävellä! Jonossa seisoivat vuoroaan odottaen... Laite vietiin illalla pois ja "makuutus" jatkui........
Asia vanhustenhoidosta onkin erilainen, miltä se näyttää.
Hoitajia on, kunhan tekisivät työtään. Ja vielä iloiten! - Toivon ja uskon ettei kaikkialla suinkaan ole näin, ehkä suurin osa on niitä, jotka "huhkivat" töitä
äärirajoillaan... heitä lisää!
Mahtavatko olla lähitoitajia tms.???
Liikaa vallitsee asenne sair.hoitajilla: "tuo työ ei minulle kuulu"..

29.8.2012 21:16

Kyyhkynen: taisitpa olla samassa sairaalassa, kuin omaiseni.
Ainakin tuo kertomasi voisi yhtä hyvin olla meidän kertomus kokemuksistamme sairaalassa.
Ruokailutilasta tai akvaariostahan ne hoitsut aina löytyivät.
Raporteissa luki mitä luki, useimmiten asian vierestä tai ei potilaan tilasta, vaan ikävästä omaisesta!

29.8.2012 21:38

Kyyhkynen (nimimerkki) + Ei kivi sydämiä (nimimerkki)

No voi persana... ja mä ku jouduin ekan kerran elämässäni sairaalaan ni kattomassa kävi kaikki mut tuntevat... ne oli tietty kuullu et tuotiin yks raato ampparilla sisään... nimestä tunnistivat. En kuollu:-)))

29.8.2012 21:40

Ny on kyl korjattava ite itteensä:-))) siis siellä sairaalassa duunissa olevista oli kyse... ja niistä kattelijoista.

30.8.2012 09:55

Tarkkailija: niin ja sitten........!
Oliko jotain sanottavaakin?

30.8.2012 11:21

Mieti sitä.

29.8.2012 23:46

Vantaa ainakin keskistää monta yksiköö vieriviereen. hoitohenkilökunnan mitotus minimiin. Aluehallinto virasto on asiassa antanut huomautuksen simon kotiin ja myyrin kotiin.
eikö tämä jo kerro kuinka pielessä vanhusten hoito on.
ei ne vanhukset voi valittaa , heidän omaiset sen kantelun asiasta teki.
Mutta muutuiko todellisuudessa asiassa mikään?

Täytyy ihmetellä vantaan kehitysvammahuolon palveluita.
Päivätoiminnan tekemää päänvärjäystä josta lapseni kärsii allergioiden muodossa edelleen.
Rinnekoti vanhana mallina purettii tilalle rakennetaan uutta mahtavaa etevan laitosta .
kauniit asuintilat johto kykenemätöntä huseeraamaan koko systeemii.
hoitohenkilökunta riittämätöntä.
kehitysvammaisten koulutuksella , esitetään suurta taitoa vaikeasti liikuntavammaisten ammatti hoitohenkilökuntana.
todellisuudessa ei hajuukaan miten vaikeasti liikuntavammaista hoidetaan.
Tässä tehdään se vakavin virhe, yksi hyvä keino jollekin keksitty ja kaikki pyörii saman nuotin tahtiin. Ei otetaa huomioon yksilöinä. Sama koskee vanhusten huoltoon.
Kokemuksena Mummoni joka eli 98v, viimeiset vuodet metsokodissa,
Kehitysvammahuolon henkilökunta ei noudata yksilöterapeutin ohjeita.
jos joku kelan terapeutti on asiasta eri mieltä kenitysvammahuolon kautta vaihtuu terapeutti vikkelään.
Meillä kävi niin että kela siirsi kelan kuntoutuksen rahaliikenteen edunvalvojalle , hän on vuodesta 2011 elokuusta asti laiminlyönyt koko terapian.
ei ole edes vaivautunut hakemusta laittaa kelaan. yli 90% cp- oireinen 22v nuoreni ei ole saanut kelan kuntoutusta. Helsingin hallinto oikeuden päätös asiasta on ei ole tapahtunut laiminlyöntiä .
Samassa päätöksessä lukee päivätoiminta paikka paimenentien ja etevan lyhyt aikais hoito. Eli paimenentien henkilökunta saa jatkaa samaa pelleilyä lapseni terveydellä kuin ennenkin.
Mun mielestä on aika ihmeelistä että rehtori koulussa saa noottia jo siittä kun puuttuu oppilaiden tupakointiin.
vanhusten hoidossa ja kehitysvammahuolossa hoitohenkilökuntaa kunnioitetaan ennemmän kaikesta kiusan teosta ( Rahan säästämisestä)
Vantaahan lopetti 100 kouluavustajan työpaikan kesällä .
Kyllä minä ymmärrän että rahat loppuu kunnalta, säästää pitää. mutta kenen kustanuksella.
löytyy suomelta sitää kahisevaa ,heti kun joku toinen maa on pankki kriisissä. piljoonia löytyy .samoin kunnan isokenkästen huvittelu matkoihin milloin laivalle milloin ulkomaille milloin kylpylään.
mutta ei löydy vaikeasti liikuntavammaisen perus tarpeisiin. jossa kunnioitetaan häntä itseään.
En voi koskaan arvostaa vantaan päättäjä elintä . minä kestän, teidän takia mun lapseni kärsiin. Toivottavasti nautitte koko rahan edestä.
Löytyy kyllä niille itsetuhoisille kuntoutus asumis yksiköitä omalla asunnolla, muulla herkulla. heille jotka on itse asemansa aiheuttaneet. vammaiset ja vanhukset saa jäädä nuolee näppejään . Hävetkää. Vanhuksille ja vammaisille kuuluu kunioitus hekin on veronsa maksanut. Vantaa ainakin on ahne viemään tuhkat uunista.

30.8.2012 00:25

Mun on vielä jatkettava.
Muistakaa jos joudutte onnetomuuden takia pyörätuoliin tai menetätte muistin.
olette samassa asemassa kuin heiteelle jätetyt vanhukset.
Ei teidän laitos paikasta teiltä kysytä. teidät heitetään minne päättäjät päättää
jos teillä ei satu olemaan sitä vakuutusta juuri siihen tarkoitukseen.
vakuutuskaan ei aina takaa parasta mahdollista hoitoo.
nämä samat päättäjät hoitaa teidänkin asioita samalla lailla kuin ennenkin näitä vanhuksia ja vammaisia.
Teistäkin tulee niitä valtion ja kuntien pelinappuloita.
joita saa kohdella ala-arvoisesti teidän puolesta päätetään teidän asioista.
sopi se teille tai ei.
meistä kaikista tulee joskus vanhuksia.
luulisi haluavan kaikille kunnon kohtelun. kunnon elämän.

PS: kyl mä taas on ilkee , kun avasin suuren suuni

30.8.2012 07:39

Palaanpas vielä kuitenkin äimistelemään. Äsken ykkösen aamuteeveessä haastateltiin yksityisen Esperin ja Kuntaliiton edustajia, jotka yhteen ääneen vastustivat laitoshoidon 0,7 ja myhäilivät hyväksyvästi, että nykyinen "suositus" 0,5 vahvistetaan maksimiksi - siis luitte ihan oikein, maksimi se on ollut, ja se on yleisesti laitoksissa alitettu määrä. Esperin leidi tosin väitti, että heillä on se puolikas käsi ja jalka käytössä.

No, leidit jankuttivat laadun perään, että laatua ja ulkoiluttamista ja viriketoimintaa.

Siihen minä, että kun kaikki viimeisten 20 v aikana kehitetty kehitys on peräänkuuluttanut vanhuslaitoksiin laatua ja ulkoiluttamista ja viriketoimintaa, niin miksi sitä ei ole niillä suosituilla 0,5:llä ja suositetuilla 0,5:llä sitten hoidettu? Ällikällä lyöty

30.8.2012 08:15

Kun Helsingin Uutsten pääkirjoituksessa 29.8.12 kerrottiin, "Vanhusten hoito on arvovalinta",
Näinhän se on, että jos maamme päättäjät "arvostaisivat omia kansalaisiaan", ei maassamme ihmistenhoitopulmia olisi olemassakaan.
Kun maassamme on olemassa laki, jonka mukaan, "jos ja kun sitä noudatettaisiin", jokainen tämän maan kansalainen saisi tuon lain mukaisesti hyvän hoidon ja hoivan.
Ja kun tiedämme, Suomen saaneen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta toista sataa langettavaa tuomiota ihmisoikeuksien rikkomisesta, emmekä ole saaneet tietää sitä, että keitä ja miten, noista tuomioista on rangaistu, vai onko nuo tuomiot jätetty rankaisematta?
Että kun Suomessa ei näytä olevan mitään merkitystä ihmisoikeuslailla, eikä perusturvalailla niin, vanhuspalvelulain laadinnalla ei ole olemassa tarkoitustakaan vaikuttaa parantavasti ihmistenhoitoon, se on vain poliittista peliä, ei muuta.
Ja ihan turha väittää, ettei rahaa ihmisten hyvään hoitoon ole olemassa, koska rahaa on olemassa ulkomaiden lahjontaan.
Suomessa on tiedetty odottaa suurta ikääntyneiden joukkoa, kun on tiedetty, että suuretikäluokat tulevat ikääntymään sama-aikaisesti ja juuri tuon vuoksi, vanhustenhoitoa on ja monien vuosien ajan pyritty huonontamaan tarkoituksella saada huonon terveydenhoidon avulla eninikää lyhennettyä mahdollisimman tehokkaasti.
Se että väitetään, että jos laitoksissa hoidettaisiin ihmisiä hyvin niin, kotona olevia ei sitten voitaisikaan hoitaa hyvin, on sellaista siansaksaa, jota ei voi ollenkaan ymmärtää? Että onkohan juuri tuon vuoksi, pyritty saamaan hoidontarpeessa olevat ihmiset jäämään koteihinsa, kun suunnitteilla on ollut tämä, nyt keksitty syy, millä kotona olevat voidaan jättää hoitamatta?

30.8.2012 08:45

Että nyt kun päättäjät pyrkivät tekemään kaikkensa, ettei rahaa käytettäisi ihmisten hyvää hoitoavarten. Niin, tuohan tarkoittanee sitä, että päättäjien mielestä tässä maassa ihmisten kidutuskuolemat huonon terveydenhoidon toimesta ovat täysin sallittuja.
Että kummastuttaa, miksi nuo samat päättäjät, eivät salli ihmisten kuolla omaehtoisen eutanasian avulla?
Että on ikäänkuin päättäjille olisi jonkinlainen sairas nautinto siitä, kun kansalaiset kidutetaan kuoliaiksi huonon terveydenhoidon avustuksella?

30.8.2012 12:23

Aisia ei ole noin yksioikeinen kuin kolumnisti antaa ymmärtää. Tuo osa vanhuksista, joka on laitoshoidossa ei ole siellä syyttä eli heidän kuntonsa on ratkaisevasti heikompi kuin kotihoidossa olevien. Laitoshoidossa työtä tekevien käsiparien määrä tulee mitoittaa työn määrään järkevällä tasolla - siten että käsipareja riittää tarpeeksi potilaan hyvään perushoitoon ei ylimitoittaen muttei myöskään alimitoittaen resursseja!!! Mieti, jos makaisit itse sängyssä pystymättä edes asentoa itse vaihtamaan...isääni käännettiin aikanaan kahden tunnin välein kyljeltä toiselle, syötettiin ja vaipat vaihdettiin ym. - tämä ei onnistu ilman hoitajien käsityötä! - jos olisit itse sänkyyn sidottu vuodepotilas, miltä sinusta tuntuisi odottaa avuttomana apua märissä vaipoissa.... Järki käteen!

30.8.2012 12:29

No niin, "myrsky vesilasissa" on loppumetreillä ja tästä vaalitäky asiasta saadaan loppujen lopuksi mediatapahtuma tänään(to30.8) klo 13, jossa kerrotaan sovitusta "lisäkäsiparien" määrästä.

Se ei tule olemaan lähellekään tarvittavaa määrää mutta vanhusasian huomion varjossa, kokoomusjohtoinen sixback- hallitus on sopinut suurista leikkauksista ja veron ja maksujen korotuksista kansalaisille.

Ja puoluejohtajat hallituksessa, rivissä selostavat sopimisen vaikeutta, ja vasemmistopuolueiden johtajat tulevien ja jo tehtyjenkin leikkausten "välttämättömyyttä" kansalaisille - kuntalaisillekin, sillä kunnista viedään "tuhkatkin pesästä".

30.8.2012 20:13

No niin, se meni kuten ennakoinkin, pelin politiikka paljastui jälleen sixbac- hallituksessa, samanlaista "moraalia" kuten PerusSuomalaisten takinkääntö Eu:sta. Ei enää eroon Eu:sta , vaan pohjoinen ja eteläinen Eu, suomi mukana ollen. Siinä "rehellistä" vaihtoehtoa kuntavaaleihinkin.

30.8.2012 20:22

Kokoomuksen sanelupolitiikka pisti demarit, vasuri ja kristillset hiljaiseksi taas kerran. Hyväksyvät siis tämänkin, että oma hyväpalkkainen virka vaan säilyy. Meidän vanhuksiemme elämä ei muutu mitenkään paremmaksi. Annettiin siis suosituksia, joita ei noudateta, se on ihan faktum. Tämä on hävytöntä rahaa riittää tukea rikkaan Espanjan pankkeja, kesäkuussakin otettiin valtionvelkaa 1500 miljoonalla, että saadaan lahjoittaa pankkitukea. Eipä löytynyt halua laittaa omien vanhuksiemme elämää iohmisarvoiseksi kotona, että laitoksissa. Molemmissa on huutava pula ihmisistä. Ei tilanne parane, että kotisairaanhoitaja käy vanhuksen luona 5-10min, vanhus maksaa tämän itse, sitten ei käy koko päivänä katsomassa ketään muu vanhusta. Kotona asuu vanhuksia, jotka ei kykenen itse ulkoilemaan, sekä erittäin tärkeää vanhukset kaipaavat suomen kieltä ymmärtäviä ja puhuvia ihmisiä kommikoimaan kanssaan. Laitoksissa on aivan sama tilanne, ei viedä ulos, ei ole aikaa ulkoiluttaa kävellyttää, ei ole mielenkiintoa puhella vanhuksen kanssa, vanhukset istutetaan syöttökaukalotuoleissaan aamupäivästä noin klo. 17.00, nuokkuvat siinä, karseaa toimintaa, mutta ei löydy Suomenmaasta rahaa syntyperäisten suomalaisten hyvinvoinnin kohentamiseen.

30.8.2012 20:52

Sanelu politiikka perustuu "haluun olla mukana päättämässä" ja sitä halua olla ministerin virassa eri puolueilla riittää. Viimme syksynä itse mittasin yleisön läsnäollessa Jokelassa keskusteluissa "halukkaan" tuoreen ministeri Paavo Arhinmäen (vas) tietotason politiikasta ja kevyeksi, sen läsnäolevatkin Jokelassakin totesivat.

"Tavoitteet" ovat samat kuin vassareiden edellisellä puh.joht. Siimeksellä, virka ja raha porvareilta.

31.8.2012 09:42

Nyt tehty vanhuspalvelujen budjettipäätös on hyvin merkittävä vaikka sitä haukutaan varsinkin Kepun taholta. Syykin on selvä sillä tuleva laki mahdollistaa vanhusten hoidon todellisen tilan selvittämisen. Kepu pelkää että paljastuu sen karu toiminta monissa kepuenemmistöisissä kunnissa joissa on todella minimit käytössä. Odotan mielenkiinnolla selvityksiä joita aletaan tekemään tarkemman lainsäädännön pohjalta. Kepu on aina jarruttanut kaikkea sosiaalista lainsäädäntöä toisin kuin Kokoomus vaikka toisin monesti luullaan. Ainoa mitä Kepu on kannattanut on maatalouslomittajien ja eläkevarojen sosialisointi.

31.8.2012 09:46

Viisaita sanoja... ja niin perin juurin totta.

31.8.2012 10:13

Tämäkö voitto vanhuksille ? Kokoomus yllä määräsi ja veti "kölin alta" koko muun hallituksen. Sixback- hallitus on KOKOOMUSJOHTOINEN porvarillinen hallituskoalitio !

31.8.2012 10:16

"Sixback- hallitus on KOKOOMUSJOHTOINEN porvarillinen hallituskoalitio !"

Niin on... ei sen pitäisi olla yllätys - enää - edes Jokelassa:-)))

31.8.2012 10:53

Hauska seurata kuinka Risikko pisti luun kurkkuun vanhoille SAK jyrille Heinäluoma ja Ihalainen. Tämä Maria G-R:n käyttö sossujen vaalitäkyn esiintuojana epäonnistui totaalisesti, sosujen on pian keksittävä uusi gusetus muuten käy kuntavaaleissa huonosti.

Jos vanhuksista 90 % viettää vanhuuttaan kotonaan, niin eikö sieltä löytyisi seuraava höynäytettävä kohde jos vielä ennen vaaleja keritään. Tämä oli mielestäni todella törkeää peliä vanhusten kustannuksella, sdp katsoo vain puolueen etua ja menestymistä seuraavissa vaaleissa, vanhukset toimivat vain vaalikarjana.

31.8.2012 10:59

"Hauska seurata kuinka Risikko pisti luun kurkkuun vanhoille SAK jyrille Heinäluoma ja Ihalainen."

Öhömmmmmmm... no totanoin... sen sopuun johtaneen paprun kirjotti Lasse:-))) ... että semmonen luu:-)))

31.8.2012 11:15

Taisi jäädä luu käteen vanhusasiasta SDP:lle, kyllä ministeri joukkoineen rehvasteli kuinka nyt saadaan asiat kuntoon.

31.8.2012 11:22

Jos muotoilis:-))) tän varovasti ni demarien taktiikka oli totaalisen väärä. Oli ehdoton ehto eikä vaihtareita... ei politiikkaa niin tehdä... voi toki tehdä mut se on tyhmää politiikkaa... ja se Rizaniina-Guzeziina ei taida vieläkään kässätä mikä meni pieleen... noh... onneks se osaa juontaa musavideoita... ja oikeen enklanniks:-)))

31.8.2012 11:38

No nythän tuo ihme sitten on nähty ja kuultu, nyt on meneillään sitten tuo kauan odoteltu laki, jota koitetaan saada muokatuksi sellaiseksi, että se pakottaisi hoitamaan iäkkäät Suomen kansalaiset hyvin.
Että voiko Suomessa olla mitään muuta, koko kansaa koskettavaa asiaa, joka olisi yhtä hävettävä asia, kun mitä on tämä, kun oman maamme kansalaisia ei suostuta hoitamaan hyvin, kun vaan hyvään hoitoon pakottavan erillislain nojalla?

31.8.2012 12:13

"voiko Suomessa olla mitään muuta, koko kansaa koskettavaa asiaa, joka olisi yhtä hävettävä asia, kun mitä on tämä, kun oman maamme kansalaisia ei suostuta hoitamaan hyvin,"

Voi... ja on... subjektiivinen päivähoito-oikeus... turha ja tarpeeton vuosittain kymmeniä, ellei satoja, miljoonia maksava hullutus. Kuka tarvitsee täsmäluvut hän etsiköön ne itse:-))) ...ja kaikki vain siksi, että vanhemmat saisivat harrastaa.

31.8.2012 12:29

Hyvä että estettiin kiinteä mitoitus, kahvitteleviä/lörpötteleviä hoitajia en kaipaa hoitolaitoksiin lisää, hoitokäytäntojä on syytä kehittää monipuolisesti!Demarit veti nyt "vesiperän" ja hyvä niin!

31.8.2012 13:49

Aiemmin jo kirjoitin, että ko. vanhusasia on "myrsky vesilasissa" sixback- hallituksessa ja nimesin sen myös vaali"täkyksi" ja on politiikkaa seuranneena todettava, mikään ei ole muuttunut, vaikka samat eduskuntapuolueet ovat vuorotelleet hallituksissa.

Ja tämänkin vanhusasian varjolla (ja median huomion kohteena) ko. sixback-halitus runttasi voimaan maksuja, veroja, leikkaa sosiaalisia etuisuuksi kansalaisilta/kunnilta jne

31.8.2012 14:10

Risikko jäi tässä asiassa hopealle, se tullaan vielä näkemään. Kokoomus paljasti kaksinaamaisuutensa mutta tulee vielä uitetuksi kölin alta, on jo liian paljon höynäytettyjä äänestäjiä varsinkin nuorissa.

31.8.2012 14:54

No jaa... Risikko sentään on alan asiantuntija = hän on terveystieteiden tohtori. Hän väitteli vuonna 1997 Tampereen yliopistosta hoitotieteen alalta; väitöskirjan otsikkona oli Sairaanhoitajan työn nykyiset ja tulevaisuuden kvalifikaatiovaatimukset:-))) eiköhän hän sen verran tiedä - tästä nimenomaisesta asiasta - kuin musiikkivideoiden juontaja... ja semmosenakin hän on entinen:-)))

31.8.2012 14:25

Mitoitusmöykässä oli loppujen lopuksi kyse hoitajamäärän lisäämisestä niihin vanhusten hoitolaitoksiin, joissa on nyt alle 5 hoitajaa 10 vanhusta kohti. Kyse on YHDESTÄ PROSENTISTA Suomen vanhuksia. Laskelmani menee näin: 10 % kunnista ei täytä 0,5 hoitajan suositusta yhtä vanhusta kohti. Hoitolaitoksissa on noin 10 % yli 75-vuotiaista vanhuksista. 10 prosenttia 10 prosentista on 1 %.

31.8.2012 15:01

Kaikille näyttää tämäkin asia olevan peliä, kuka voitti ja kuka vedettiin kölin alta ja kuka seuraava kölinalta kiskottava?
Mutta menikö lapsi pesuveden mukan?

31.8.2012 15:08

Ei... pari mummoa saattaa mennä.

1.9.2012 14:23

Tarkkailija: mihis sä nää papat, olet piilottanut!

31.8.2012 15:45

Ihan tiedoksi vaan, ettei totuus unohtuisi tämän tärkeän vanhuspalvelulain "kamppailun" varjolla, tämä kokoomusjohtoinen sixback- hallitus leikkaa , kuntien peruspalveluiden valtio-osuutta miljardin verran - yksimielisesti.

Lisäksi kuntien osiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta leikataan 25 milonaa euroa, sairausvakuutus korvauksesta 71 mljoonaa euroa.

Lapsilisien indeksikorotukset leikataan, samoin työttömyysturvaan ja opintotukeen vähemmän varoja, kuin tänä vuonna.

Kotitalouksilta eikataan 830 miljoonaa euroa, eli kymmenen kertaa enemmän, kuin vasemmiston mainostama "solidaarisuusvero rikkaille"

Lisäksi rajusti vaikuttava Alv:n korotus, joka iskee vahvasti juuri pienituloisiin.

Mutta aseisiin 560 miljoonaa euroa ja suuryrityksille 200 miljoonaa euroa riittää hallituksemme mielestä rahaa !!!

31.8.2012 15:46

Ei pystynyt Maria G-R hoitamaan vanhusten asiaa kuntoon. Hän kertoi televisiossa että vanhusten hoitajia on siirtynyt muihin tehtäviin 36000 kpl, mutta jätti kertomatta, että missä ajassa, ilmeisesti on aukkoja sivistyksessä.
Vanhusten hoidossa voitaisiin lopettaa kaikenlainen mairea jeesustelu ja hoitaa vanhusten hoitajien palkkaus kuntoon. Esim. 20 % korotus palkkaukseen vuosittain kunnes ala alkaa kiinnostaa. SAK:n pojat voisivat hoitaa tämän asian kuntoon niin halutessaan ja näyttää näille riiteleville akoille että kyllä me miehet osaamme.
SDP:stä on muodostunut kummallinen poskipusupuolue, nykyisellään tavallisen karva*****sen sosialistin on vaikea uskoa että he todella haluaisivat hoitaa vanhusten hoidon ja heidän hoitajiensa asiat kuntoon.

31.8.2012 15:50

Ei tarvita näin suuria korotuksia, kun Suomesta on loppuneet työpaikat, niin routa porsaan kotiin ajaa!

31.8.2012 17:33

Sulta puuttuu historian perspektiivi:-))) ...routa ajaa Jenkkilään, Ruotsiin, Aussilaan... niin on tehty ennen ja tehdään vastakin jos joku sotkee asiat kokonaan.

1.9.2012 14:20

Tarkkailija. Bingo meillä on kaksi oikein.
Kymmen pinnaa ja papukaijamerkki!

31.8.2012 15:57

Nimimerkki UPSEERI43, huomio! Vanhusten asiat ovat hoitolaitoksissa pääsääntöisesti kunnossa. Ei vanhustenhoidossa olevia ole poistunut 36000 henkilöä pois työmarkkinoilta. Hoitajien palkkaus on kunnossa. Kaikki hoitoalan ammattiliitot ovat tehneet virka- ja työehtosopimukset vapaaehtoisesti.

Upseereiden viranhoitoon verrattuna hoiva-alalla tehdään oikeata työtä. Kunta-alan palkat voi tarkastaa täältä:
http://www.kuntatyonantajat.fi/SiteCollectionDocuments/palkat_2011/frameindex.html

31.8.2012 17:37

"Hoitajien palkkaus on kunnossa."

Ei se ole... jos mitoituksena pidetään on koulutusta, osaamista, työn vastuullisuutta ja ja työn tuloksia... noilla mittareilla palkkaa "nimittäin" pitäisi arvioida. Sen verran lisään - avaamatta asiaa - että nuppiluku on ongelma... siis hoitoalalla.

31.8.2012 16:19

Monta monituista kertaa luvut ovat hakusessa, kun ministeri joutuu suoralta kädeltä vastaamaan eikä ole avustaja paperia antamassa. Eikun vaan lisää opiskelemaan.

31.8.2012 19:19

Kreikan tilastot, vanhusten vaipat, virtsatietulehdukset, lonkkamurtumat,
keuhkokuume, ylilääkitys, aliravitsemus, klo 14 yöpaita päälle, suihkuun?,
ulkoiluttaminen?, saunaan?, alilääkitys, kuivuminen, märät vaipat, eutanasia-
hyvä kuolema 29.8., vanhuspalvelulaki - henkilöstömitoitus? 30.8., A-Talk,
hyvä hoito, jäävuori, asiantuntijat, tulkaa vaalit!

31.8.2012 19:39

Jokainen luulee nuorena olevansa kuolematon. Vanhuus ei varsinkaan tule mieleen, mutta jos vain jaksaa hengittää, niin eräänä päivänä nuorestakin tulee vanha ja kukka kauneinkin lakastuu.

Avuttomana ja kyvyttömänä vanha ihminen on kuin selälleen kaatunut kärpänen, toisten armoilla.
Vanhusten hoito on nuorten tehtävä, mutta noilla uusilla sukupolvilla ei ole juurikaan mitään motivaatioita, eikä intohimoja vaihtamaan vaippoja uudestaan lapsiksi tulleille.

Hyvin toimeentuleva väestö luottaa rahaan ja sillä saatavaan laatuhoitoon, siksi heidän intresseissään ei ole kehittää yleistä vanhusten hoitoa.

31.8.2012 19:43

"Hyvin toimeentuleva väestö luottaa rahaan ja sillä saatavaan laatuhoitoon, siksi heidän intresseissään ei ole kehittää yleistä vanhusten hoitoa."

Hölöhölö!!! Ihan täyttä roskaa. Suomi on vastuuyhteiskunta.

31.8.2012 19:48

Suomi OLI joskus 1980-luvulla hyvinvointiyhteiskunta, mutta sitten tuli tilattu lama Lipposen, Viinasen ja Ahon muodossa. Et tainnut olla silloin edes elossa?

Olen sen verran vanha, että muistan eri aikakaudet, joita tässä maassa on eletty ja oltu!

31.8.2012 19:51

Noinha se vissiin sit on... harmi et Taisto Sinisalosta ei tullu pääministeriä... olis maalima - ja Suomi - pelastunu:-)))

1.9.2012 14:17

Rahalla saa..... Täällä Aarne Saarinen ja Hakaniemen tori: olen kirvesmies Aarne ja osasin liittyä oikeaan puolueeseen ja nyt minulla on hyvä vanhuuden turva,olen saanut moskovasta omaisuuden ja sillä maallista mannonaa pilvin pimein, eikä ole toverit huolen häivääkään!

31.8.2012 19:54

Tarkkailija voisi mennä tarkkailemaan ihan omaa, ihanaa itseään vaikka peilistä tai kamerakuvista ja jättää muiden tarkkailemisen vähemmälle, hänellä kun ei ole psykologista silmää pätkänkään (iiriksenkään) vertaa.

31.8.2012 20:11

Noinha se vissiin sit on... harmi et Taisto Sinisalosta ei tullu pääministeriä... olis maalima - ja Suomi - pelastunu:-)))

TARKKAILIJA

Tuskinpa asiat huonomminkaan olisivat. Turha spekuloida, koska sitä aikaa ei koskaan tullut.

31.8.2012 21:05

Kuka on Taisto Sinisalo?

1.9.2012 14:12

Kahti... Taisto Sinilsalo oli Ahti Karjalaisen taistelutoveri, kuis sä et nyt tommosta muista?
Ne taisteli kylläkin eri puolueissa, lue historiaa!

31.8.2012 21:24

KAHTI ARJALAINEN (NIMIMERKKI)
Ei taida yleissivistys puristaa sinun päätäsi!

1.9.2012 09:47

Onneksi kunnalllisvaalit ovat tulossa. Jokaisen vanhuksen ja vanhuksesta välittävän pitäisi tämän lain käsittelyn jälkeen tietää, ketä kannattaa äänestää!
Ei ainakaan Kokoomusta. Nyt on nähty, miten se porukka välittää vanhuksista ja hoitajista.

1.9.2012 10:15

Olen lähestymässä vanhuusikää ja suurin pelkoni on, ettei tahtoani noudateta jos oloni on kivulias ja tuskastuneena elämään tahdon eutanasian.
Olen ehdottomasti eutanasian kannalla ainakin omalta osaltani sitten kun/jos tilanne on liian tukala, enkä koe elämää enää elämisen arvoiseksi.

Olen jo 50-kymppisenä tehnyt kaikki tarvittavat paperit perusteluineen, testamentannut ruumiini patologian laitokselle, valinnut edunvalvojat ja tehnyt kaiken mahdollisen edesauttaakseni itseäni ja jälkeenjääviä, mutta ikävä kyllä ihmisiin ei voi luottaa.
He toimivat itsekkäästi ja välittämättä huonomman ja heikomman tahdosta.

Itsemurhaa en koskaan halua tehdä, koska se loukkasi läheisiäni, mutta armokuoleman haluan toivottamassa tilanteessa.
Onneksi Juha Hänninen, Terhokodin johtaja, on nyt ihan julkisesti ryhtynyt puolustamaan eutanasiaa.

Se on edistysaskel tässä taantumuksen turmelemassa maailmassa!!

1.9.2012 14:07

Pelkosi on turhaa, eutanasia piilotetussa muodossa on ollut käytössä Suomen maassa jo pitkään.
Ihan taatusti vakavasti sairastuttuasi vanhana, saat " liikaa" morfiinijohdannaislääkettä, joka lamaa nukkuessasi hengityksen ja aamulla todetaan hän nukkui pois!

1.9.2012 10:30

Hallituksen budjettiriihessä syntynyt ratkaisu vanhuspalvelulaista on surkea torso. Sitovia henkilöstömitoituksia lupailleet SDP, Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät mahalaskun ja vanhuksia petettiin taas kerran katteettomilla lupauksilla. Ainoana puolueena sitovia henkilöstömitoituksia vastustanut kokoomus sai tahtonsa läpi.

Hyvän hoidon vaatimaksi mitoitukseksi on sosiaali- ja terveysministeriön suosituksissa määritelty 0,7 – 0.8 hoitajaa vanhusta kohti ympärivuorokautisessa laitoshoidossa. Muissa pohjoismaissa suositukset ovat korkeammalla tasolla. Suositusten toteuttamiseksi tarvittaisiin lisärahoitusta Kuntaliiton mukaan noin 240 miljoonaa euroa.

Budjettiriihessä sovittiin, että mitään sitovia normeja ei nyt määritellä vaan kuntien toivotaan vapaaehtoisesti parantavan palveluja. Rahaa kunnille esitetään tähän vain pieni murto-osa tarvittavasta. Jos vapaaehtoisia suosituksia ei toteuteta, hallitus lupaa säätää 2015 asetuksella normit. Mutta niidenkin minimitaso olisi 0,5 työntekijää vanhusta kohti, mikä on vähemmän kuin nykyinen taso lähes kaikissa hoitopaikoissa. Eikä kokoomus ole sitoutunut edes tähän.

Eli ei tullut sitovia normeja eikä rahaa, ei edes lupausta hyvän hoidon edellyttämien henkilöstömitoitusten toteuttamisesta myöhemminkään. Lisäksi hallitus leikkaa kuntien sosiaali-, terveys- ja muista peruspalveluista moninkertaisesti sen, mitä vanhuspalvelulain toteuttamiseen nyt luvataan.

Kokoomus jyräsi myös budjettiriihen muissa isoissa ratkaisuissa. Kuntien valtionosuuksien leikkaaminen jatkuu. Arvonlisäveroja korotetaan. Suurille yrityksille tulee lisää verohelpotuksia. Uusien Nato-sopivien aseiden hankkimiseen annettiin 560 miljoonan lisävaltuudet, jo aiemmin myönnettyjen miljardivaltuuksien päälle.

1.9.2012 12:58

Sunnuntain ykkösaamussa pääministeri lupasi vanhuspalvelulain toteutukseen
150 miljoonaa euroa uutta rahaa. Miten se on mahdollista kun kuntien valtionosuuksia ollaan leikkaamassa satoja miljoonia? On välttämätöntä että keskusta ja perussuomalaiset liittoutuvat ja tekevät asiasta välikysymyksen. Se on tässä tilanteessa opposition tehtävä. Pois keskinäinen nokittelu ja asiat edellä kohti vaaleja. Maa alkaa olla täysin sekaisin nykyhallituksen jäljiltä. Nimittäin yhä todennäköisempää on että samalla kun hallitus ottaa lähes 7.000.000.000 euroa velkaa ja leikkaa kotimaan tarvitsevilta, se lähettää säkkikaupalla rahaa etelän raharikkaille. Täydellisen käänteistä robinhood-politiikkaa!

1.9.2012 15:37

"On välttämätöntä että keskusta ja perussuomalaiset liittoutuvat ja tekevät asiasta välikysymyksen. "

He voivat tehdä vaikka sata välikysymystä. Hallitus ei välikysymyksiin kaadu.

1.9.2012 13:17

Ihmisillä kikkaillaan aina ja kaikkialla!!
Lasten, vanhusten ja eläinten - kaikkien puolustuskyvyttömien etuja sorretaan.
Iso syövät pienten ruoat.

Kokoomus pitää huolta omistaan, siellähän kaiken luulisi jo olevan enemmän kuin hyvin, mutta yhä parempaa ne haluavat muiden kustannuksella.
On siinä itsekäs ja omanedun tavoitteluun perustuva porukka ja puolue!

Tyhmät suomalaiset tuota rähmäryhmää vielä äänestävätkin. Käsittämätöntä!

1.9.2012 14:26

Pistää niin vihaksi kun ajattelen missä mennään rakkaassa Suomessa, enään ei ole hätää vaikka työttömiä olisi miten paljon tahansa,enen olisi hätä tila hallitus pistetty pystyyn,presidentiltä vietiin valta ja kenttä aukesi politiikoille joita ei kansan hätä kiinnosta ei ole rahaa vanhuksille ei sotaveteraaneille, mutta Eurooppaa ollaan pelastamassa ja suomen vanhukset jätetään tuuli ajolle. No mitä ajattelee itse vanhukset kävin tätä kysymässä eräästä palvelu talosta jossa oli kokoontunut suuri joukko palvelu talon vanhuksia, siellä oltiin sitä mieltä, että suomessa pidetään parempaa huolta ulkomaalaisista kuin vanhuksista, et näin. Isänikin taisteli suomen itsenäisyyden puolesta ja nyt Suomea myydään,hei haloo myydään pala palalta, millä me maksamme lainat jotka ovat suuruus luokalta jotakin muuta kuin mitä sota korvaukset oli kun ei ole teollisuutta kun ne on menneet sinne halpa tuonti maihin ,Terv.Pertti Villo

1.9.2012 14:49

Osittain olen samaa mieltä Pertti Villon kanssa, mutta suurelta osalta ihan eri mieltä.

Sotaveteraanit ovat aikansa uhreja, se on surullista, mutta sodat pitäisi estää niin ettei uhreja ei syntyisi.
Puhumalla asiat sutviintuvat, eivät tappelemalla ja tappamalla.

En ole myöskään ilmiselvästi vanhaa, rasistista sukupolvea, perussuomalaista edustavan Pertin kanssa samaa mieltä ulkomaalaisiin suhtautumisesta.

Kaikki täällä ollaan ihmisiä. Niin somali kuin somerolainenkin!!

1.9.2012 15:27

Sodat ovat miesten aikaansaannoksia.
Jos joku nainen on sytyttänyt sodan, haluan tietää kuka, milloin ja missä?
Naisten vuoksi mustasukkaisuussotia on kyllä syntynyt, mutta sehän osoitaavaa vain miehen heikkoutta sekin julmuus.

Sotaveteraanit ovat miehiä koska miehethän ne ovat aina halunneet tapella.
Miehet sodista päättävät!!

He vievät yhä kokonaisia kansakuntia sekasortoon ja siviilit, lapset, naiset, vanhukset ja eläimet saavat kärsiä kaikkein pahimmin urosten tappelunhalusta!

Tappelunhaluiset urokset ammuttava avaruuteen, tapelkoot siellä jollain tuntemattomalla planeetalla.

1.9.2012 15:43

"Jos joku nainen on sytyttänyt sodan, haluan tietää kuka, milloin ja missä?"

Elisabet I... loput saat etsiä itse... jos asia kiinnostaa.

1.9.2012 15:47

Jos ei ole muita kuin Elisabet niin paljonko on vastaavasti äijiä, jotka ovat sotien takana ja yleensä väkivallan aiheuttajina??????

1.9.2012 15:56

On toki muitakin... mutta kysymiäsi äijiä on kautta maailmanhistorian satojatuhansia:-)))

1.9.2012 16:02

NIIN ON!!
Maailma on ollut urosten hallussa ja on vielä pitkään. Siksi väkivalta, sodat ja sorto jatkuu.
On tavatonta ja käsittämätöntä, miten jossain Afganistanissa naisia saa ja voi alistaa jonkun tuulesta temmatun Koraanin lakien mukaan.
Kaikki kun perustuu ainoastaan ukko-valtaan!!

Mitään jumalaa ei ole missään!!

1.9.2012 16:47

Korjaan antamani väärän tiedon; ykkösaamu EI tule uusintana sunnuntaina
vaan sen joutuu katsomaan osoitteessa: areena.yle.fi/tv. Valitan, mutta kannattaa. Ohjelma on läpimurto maamme nykytilanteeseen, jossa hallitus
ottaa päivässä lisää velkaa n. 19 miljoonaa euroa eli sen verran mitä vanhuspalvelulain toteuttamiseen ministeri Guzenina-Richardson sai väännettyä kokoomukselta lisää rahaa! Megalomaanisen fantastista!

1.9.2012 19:22

Ihmettelen vain, miksi Sdp ja Vassarit ovat tässä sixback- halituksessa mukana ? Ei ole tullut vielä yhtään kohdetta, edes "historiallista" (Vantaan Saramon hokema hallitusneuvotteluista) parannusta kansalaisten/kuntalaisten elämään hallitukselta.

Leikkauksia kyllä riittää, myös heti kuntavaalien jälkeen, jos tätä (hallitus) Kataisen "käteisporukkaa" saada lakaistua, muistojen joukkoon.

1.9.2012 21:38

"Ihmettelen vain, miksi Sdp ja Vassarit ovat tässä sixback- halituksessa mukana ? "

Noh... mäpä kerron:-))) ...vaik sun jos kenen pitäs se poliittisen taustas vuoks tietää:-))) Valta on valtioneuvostolla, oppositio kirjottelee yleisönosastoihin:-)))

1.9.2012 21:09

Minä olen Vasuri ja ihmettelen itsekinVasemmiston hallitusvastuuta, mutta kai se on nimenomaan vastuuta.
Opposiosta on helppo huudella kun ei tarvitse vastata huutoihinsa.

2.9.2012 09:53

Taisto Sinisalo saisi jo upota historian mustimpiin syövereihin. Siinä yksi,
joka yritti kaikin keinoin murentaa Suomen yhteiskuntajärjestystä. Siinä kumminkaan
onnistumatta. Mainittavimmaksi arvoksi hänelle luettakoon, että oli Sven Tuuvan veli.
Voitaisiin kysyä myös, mikä oli SKDL, enemmistö ja vähemmistö. Tai SKP? Lukeminen
kannattaa aina, sanoi Jörn Donner.

2.9.2012 10:43

Se miksi nykyisin suomalaiset ovat "kusessa", kuten vanhuksetkin johtuu opportunistien halukkuudesta kantaa hallitusvastuuta parin ministeripaikan takia, ja olla osaltaan tekemässä kokoomusjohtoista leikkauspolitiikkaa. Vaihtoehtoa nykymenolle ei edes yritetä tehdä, vaan vassarit poikkeuksena euroopan vasemmistosta, ovat myyneet itsensä, - ja halvalla !

2.9.2012 10:58

Jos vanhukset ovat politiikan pelinappuloita ja sijaiskärsijöitä, niin karmaisevampaa näyttää olevan lasten omassa kodissaan ja omien vanhempiensa taholta. Puolustuskyvyttömät lapset ovat mitä iljettäviempien temppujen ja raakamaisen käytöksen kohteina.
Kuka puolustaisi puolustuskyvyttömiä elämän molemmissa päissä??

2.9.2012 11:13

"Puolustuskyvyttömät lapset ovat mitä iljettäviempien temppujen ja raakamaisen käytöksen kohteina."

Niin ovat:-((( ...ja sosiaaliämmät pyörittelevät papereita työnteon sijaan. Tässä viimeisimmässä kohutapauksessa ne sosialiämmät pitäisi tuomita avunannosta tappoon... tai ilmeisimmin murhaan. Sitä ei kuitenkaan voida lain mukaan tehdä... tuskin heitä edes moititaan.

2.9.2012 13:05

Viimeisten kahdeksan vuoden aikana asiat on ajautuneet (ajettu) tähän malliin kokoomuksen
ja keskustan toimesta. Henkilökohtaisilla ahneuden ihannoinnillaan he ovat kahmineet sosiali- ja terveystoimeen varattuja varoja itselleen ja puolueidensa vaalikampanjpoihin. Ei ihme ettei
lastensuojelu ja vanhustenhoito ole varojen puutteessa tai kokoomuksen käskystä kyennyt hoitamaan tehtäviään asianmukaisesti (jos ovat alistuneet kokoomuksen määräysvaltaan)
Sikamaista poliittista peliä , ahneutta , köyhien sortamista. Äänestäjät miettikää!

2.9.2012 13:22

"Viimeisten kahdeksan vuoden aikana asiat on ajautuneet (ajettu) tähän malliin kokoomuksen ja keskustan toimesta."

Kiva et löysit ees kaks syyllistä:-))) ...eikä niit syyllisii vissii enempää ookkaa:-)))

2.9.2012 13:09

Aamulehti palaa kuitenkin asiaan kertomalla että edunvalvojat ovat myyneet vanhusten asuntoja lupia kyselemättä, puhumatta omaisten kanssa ja myös irtaimistoa on kateissa.
Ja kun toiminta on "salaista", voi olla että kiusaus on tehdä hieman "tutun kauppaa". Niin,
esim. käyttää "luotettua" kiinteistönvälittäjää jolla - yllätys, yllätys - onkin ostaja tiedossa. Tämähän on jo kustannustehokasta ja jouhevaa toimintaa! Siis laitoksessa ollaan
"kusessa" ja kotona ollaan "kusessa" - eri syystä vaan. Niin ja pankit maksavat nollakorkoa!

2.9.2012 13:32

"Kaikki, mitä teet yhdellekään noista pienistä, teet minulle" havannoi, miten lakeja ja asetuksia on syytä asetella ja noudattaa, jotta inhimillisyys toteutuu. Suomessa puoluepolitiikkaa ja kuntademokratiaa voidaan harjoittaa myös inhimillisyyteen! pyrkien, eikö? Kai se Maria G-Rkin siihen pyrkii. Kaikkein tärkeintä on, että käytössä on tarkkaa tietoa nykyhetken faktoista ja osataan ennakoida myös tulevaa. Laitoksiakin on niin monenlaisia ja monin eri omistajapohjin, rahoituksin ja liitoksin. Paljon taitoja ja tietoja vaaditaan siis päättäjiltä. Ärsyttää ja surettaa vain näiden vuoteissa makaavien puolesta. Kun asian tiedostaa, haluaisi ainakin omien läheisten osalta käydä vaikka kesken työpäivän ulkoiluttamassa tai syöttämässä. Mitenköhän työnantajani siihen?

Työterveyshuollossa ja perusterveydenhuollossa painopiste on ennakoivassa terveydenhoidossa. Jos jokainen näitä palveluja saava noudattaisi aina saamiaan ohjeita, ikääntyneenä ollessaan voisivat pidempään elää tervettä elämää. Pyrkimys on välttää ns. laitoselämää, mutta sellaiseen tulee olla mahdollisuus, kun omat (ja läheisten) voimat eivät enää kanna. On selvää, että laitoshoidostakin joudumme itse tulevaisuudessa maksamaan.

Kotona on paljon ikääntyneitä, terveydenhuollon piirissä olevia, jotka eivät käytä vielä kotisairaanhoitoa tai muita palveluita (ostettavia). Sinnittelevät, kunnes voimat uupuu. Jos lähellä on vielä työssäkäyviä läheisiä tai ystäviä, elämä kantaa, kunnes sairaudet vie. Kotitalousvähennyksen huonontaminen ei tältä osin ole hyvää politiikkaa. Palveluja ja kunnostustöitä ostaessaan työllistäisivät myös muita kuntalaisia tai yrityksiä.

Palvelutaloihin on jonoja ja kaikki eivät sinne pääse - joko terveydentilan tai rahan puutteen johdosta. Laitoshoito siinä vaiheessa, kun hoitoa tarvitaan, olkoon siis inhimillistä ja myös hoitohenkilökunnan mielestä oikeanlaisesti mitoutettua.

2.9.2012 13:58

Siteeraan osittain omaa kommenttiani toiselta keskustelupalstalta.

Yksi ongelma tuli tietooni Yle Areenan kautta.
Ongelma on se, että turhan moni nuori poliitikko on päässyt ja päässee jatkossakin ennenaikaiselle eläkkeelle. Nämä etuoikeutetut saavat tienat yli 600e/kk ilman, että verottaja siitä rankaisee.

Haastateltavana oli Suvi Linden (kok), joka kertoi saavansa n. 5300e/kk eläkettä. Laatuajan lisäksi hänellä on lukuisia luottamustehtäviä, joista kuittaa huimasti palkkioita!!

Ennenaikaisen, huippuhyvän toimeentulon ja muut lisät päälle listan kärkeä pitävät Kokoomus, SDP, Vihreät ja Keskusta, järjestystä en tiedä.

TERVEINÄ huippueläkkeille päässeet poliitikot, yritysjohtajat ja muut vaikuttajat eivät välitä väähääkään maan hiljaisista, lapsista ja vanhuksista.
Elo on kuin gorillalaumassa. Suurin ja vahvin hallitsee ja vie ruoan muiden nenän edestä vahvemman oikeudella.

2.9.2012 14:05

Pieni lisäys edelliseen:
Nämä poliitikot, jotka ovat vaatimassa työtätekeviltä melkein sadan vuoden eläkeikää, ovat itse alle 40-kymppisinä "eläkkeellä", mitä se sitten käytännössä tarkoittaneekaan.

3.9.2012 13:13

Vaalien alla on kiva asettaa asioita absurdisti vastakkain ja jaella olemattomia rahoja.

Aina joku sellainenkin löytyy, joka menee halpaan ja äänestää, vaikka ei tarkkaan tiedäkään, mitä ja ketä.

Nykyiset ja 10 vuoden kuluessa tulevat 70-vuotiaat ovat loistokunnossa verrattuna meihin, jotka teemme - jos kykenemme - työuraa vielä kolmekymmentä vuotta. Me maksamme nykyisten ja tulevien eläkeläisten hoidon ja ylisuuret eläkkeet, kun suuret ikäluokat maksoivat ihan liian vähän. He kuvittelevat kustantaneensa omat eläkkeensä, vaikka oikeasti se raha ei ihan riittänyt heidän vanhempiensa 60-70-luvuilla alkaneisiin eläkkeisiin, saati heidän omiinsa.

Kun työikäiset suurten ikäluokkien lisääntymislaiskuuden vuoksi vähenevät, on maksajia löydettävä muualta. Ehkäpä pirteät, kuntosaleilla ja kylpylöissä käymään tottuneet 70-vuotiaat ystävällisesti piffaavat .

3.9.2012 14:12

Poliitikkojen intressit kulkevat aina käsi kädessä suurten ikäluokkien elämäntilanteen mukaan. 70-luvulla oltiin kiinnostuneita perheiden hyvinvoinnista. Kehitettiin lasten päivähoitoa ja peruskoulutusta.
Pidettiin huolta, että lapsilisällä oli myös ostovoimaa.
80-luvulla lapset sitten unohdettiin, koska suurten ikäluokkien jälkikasvu ehti jo lentää ulos pesästä.
Keskityttiin omaisuuden suojelemiseen jota alkoi kertyä 40-luvulla syntyneiden
käsiin.
Nyt 2010-luvulla suuret ikäluokat alkavat eläköityä ja suuri määrä ääniä on noukittavissa sopivalla politiikalla.

3.9.2012 14:35

Vanhusten hoitajien, hoitohenkilökunnan palkkaus pitäisi laittaa kuntoon. Noin 20 % /vuosi palkankorotus ja olosuhdelisät heti voimaan. Kaikki muu vanhusten asioiden edistämiseksi on puhdasta jeesustelua, laitetaan palkkaus kuntoon niin alalle löytyy koulutettuja tekijöitä.

Tarvittavat säästöt löydetään järkevillä kuntaliitoksilla ja samassa yhteydessä poistetaan kuntien virkamiesten 5 vuoden suojatyöaika. Kun myös kuntien valtionosuudet saatetaan nykyajan tasolle niin vanhusten hoitoon löytyy rahaa riittävästi. Nyt elätetään laiskoja ja tarpeettomia virkamiehiä kun rahaa kaivattaisiin kipeästi vanhusten hoitoon.

3.9.2012 15:43

"Noin 20 % /vuosi palkankorotus"

Jo yksin tuo nostaisi kunnissa mainitulla sektorilla vuosittaisia työvoimakustannyksia liki 50%. Sopii muistaa, että kunnilla on verotusoikeus... siitä vaan vero% korottamaan niin asiat hoituvat - valtiolta on turha pyytää enää yhtään mitään.

3.9.2012 16:30

Ainakin vuodesta 1974 "vanhuspalvelulakia" (tai vastaavaa) on yritetty saada aikaiseksi, mutta ei ole saatu. On ollut vaikka "minkävärisiä" ministereitä, hallituksia ja eduskuntia lakia värkkäämässä. Ei vaan ole saatu aikaiseksi. Nyt se laki on vihdoinkin tulossa.

Tuosta asti (1974) on ollut n. viidetkymmenet (50) vaalit, kunnallisvaalejakin n. 10 kpl. Väittämällä, että vanhuspalvelulaki on lokakuun 2012 vaalitäky, on siis täyttä puppua, mustamaalausta ja kateuttakin. Aina on jotkut vaalit tulossa.

Laki on nyt alku, jota voidaan tulevaisuudessa parantaa ja/tai muuttaa kokemusten myötä - niin kuin on tehty kaikissa isoissa asioissa, jotka ovat vaatineet ja vaativat resursseja, etenkin rahaa.

3.9.2012 16:37

Investointeja pudottamalla saadaan kunnan kuluja pienemmäksi.
Vantaalla mieluummin ihmisten hoitoa kuin Marja-Vantaan rakentamista.

3.9.2012 17:33

"Vain reilu kolmasosa kunnista käsittelee kaikki heille tulleet lastensuojeluilmoitukset lain edellyttämän seitsemän vuorokauden kuluessa. Joka kolmannessa kunnassa osa ilmoituksista käsitellään vasta kuukauden päästä. Jopa joka viidennessä kunnassa joidenkin lastensuojeselvitysten tekeminen kesti yli vuoden."

Rahaa on satsattava tulevaisuuteen, nuoriin, eikä menneisyyteen, vanhuksiin.

4.9.2012 07:52

Hei, upseeri43. Kyllä täyttä utopiaa tuo 20%/vuosi palkankorotus. Yhdelle am-
mattiryhmittymälle. Tuosta 5 (viiden) vuoden suojatyöajasta samaa mieltä. Käytännössä vielä:
Jos kaupunki myy jonkun toimintansa (rönsyt) yksityiselle, niin tuo 5 vuoden velvoite säilyy
myös uudella työnantajalla. Näin luki Länsi-Uusimaassa erään kaupan yhteydessä. Siis
kaupungin kannattaa myydä kaikki rönsyt pois yksityiselle. Kuka vaan ostaa?

4.9.2012 08:00

Kuuntelin eilen radiota ajaessani. Ohjelmaan soittavat ihmiset kertoivat
mm. että lastensuojeluun tehdyn ilmoituksen käsittelyaika oli jossain tapa-
uksessa jpa 8 kk. Senjälkeen kysyttiin lisätietoja tapauksesta. Poliisi ei ota
käsittelyyn mitään lastensuojelutapausta ilman heille annettua toimeksiantoa
lastensuojeluviranomaiselta. Miten voi tavallinen kansalainen puuttua asiaan,
jos näkee jotain lähiympäristössään?

4.9.2012 10:39

Keltaiselle Keskarille vinkki jutun aiheesta. Lehdessänne luki että Järvenpäässä täyttyy hoitajien määrä viitaten uuteen lakimuutokseen. Ehkä periaatteessa, mutta totuus on se että hoitajia on pitkillä sairaslomilla. Töissä oleva henkilökunta tekee ylitöitä ja kestävyytensä rajoilla. Alan opiskelijoita olisi tulossa mielellään tekemään töitä vanhustenpalveluhin jne. Keikkaa ei saa Resiinan kautta, koska Järvenpään rahat sosiaalipalveluihin on käytetty tältä vuodelta.Turvataanko nyt turvallinen ja laadukas hoito vanhuksille? Voisiko määrärahoja siirtää jostakin muualta mistä niitä jäisi mahdollisesti käyttämättä tältä vuodelta? Teoriassa kaikki on niin" hyvin", mutta totuus ja realiteetit ovat toiset! Järvenpää on saamassa isot perintöpotit, eikö näistä voisi ottaa siivua palkkakuluihin, jotta se minimi edes täyttyisi henkilökunnan määrässä palkkaamalla sijaisia sairaslomien ajaksi!! Tässä on kuitenkin vielä 4 kk vuodesta jäljellä ja kassa on jo tyhjä!!

4.9.2012 12:27

Yksi esimerkki vammaisen hoidosta, jonka hoidon kotikunta maksaa. Invalidiliiton hoitokodissa kuntoutettava asukas oli saanut ripulin. Fysioterapeutti (yksityinen, kyseessä tapaturma, eli vakuutusyhtiö maksaa) meni kuntoutettavan luo, kuntoutettavalla oli ollut puoli tuntia jo hälytys päällä, hoitajia ei näkynyt, ripuli pursui jo vaipan vyötäröstä ulos, käsivarsikin oli ulosteessa. Fys.terapeutti lähti etsimään hoitajaa jota ei kuulunut. Alakerrassa heitä oli hoitajien kansliassa 7. Huom 7. Yksi lakkasi kynsiään, toiset juttelivat, ei ollut kysymyksessä palaveri koska mitään kansioita tai papereita ei ollut kenelläkään. Fys.terapeutti kysyi, miksi kukaan ei vastaa kutsuun, hänellä on kuntoutuskäynti, mutta asiakas pitää puhdistaa ensin. Siinä katsottiin toisiaan pitkään, sitten nousi yksi ja lähti laahustamaan hissiä kohti. Kun hoito piti aloitaa, oli asiakas vain kuivalla paperilla putsattu ulosteesta näkyvät osat, vaippaa ei oltu vaihdettu lainkaan ja haju sen mukainen. Taas fys.terapeutti lähti alakertaan, "putsaaja" oli jo kerennyt sinne istumaan. Luoja varjelkoon näistä hoitajista sitten aikanaan itsenikin kohdalla. Tämä on totta ja itse fys.terapeutin kertomana. Hän oli kauhuissaan koska tuli suoraan sieltä hoitokodista. Helsingin kaupunki ei valvo lainkaan, mihin hoidettavat laittavat, omaisia tällä henkilöllä ei ollut. Tämä on vain esimerkki, hoitajia oli, muttei työ kiinnostanut. Palkka juoksi istumallakin.

4.9.2012 13:02

Ed. johdosta tuollaisia lörpötteleviä kahvihuoneissa istuvia ja aikaansa tappavia hoitajia on paljon kuinka ne saadaan töihin on ns."hyvä kysymys"?

4.9.2012 18:42

Ehdotan, että kaikki hoitajat jotka työskentelevät vanhuksien parissa, joutuisivat kierrätykseen eri osastoille, maksimi olisi viisi vuotta vanhusten parissa, jospa sitten jaksaisivat tehdä työtään, siis olla ihminen ihmiselle, sekä ymmärtäisivät tosiasian, että myös hekin vanhenevat, siihen eivät pysty edes demarikokoomuslaiset muuksi muuttaa.

12.7.2013 07:53

Oi Porspakka tietäisit vielä miten paljon tulevat hallitukset joutuu säästämään,sanoisin enemmän kuin enemmän.Tai sitten Suomi ajautuu imf hoitoon missä ei enään kysytä että mitä halutaan säästää.Suomen hyvinvointivaltio tarina on loppusuoralla ja on todistettukin samalla että se ei ole mahdollista olla hyvinvointivaltio ellei omista öljylähteitä koska tähän on ollut tyytyminen muillakin mailla niinkuin meidän matkittu Ruotsikin on kääntänyt suunnan hyvinvoinissa ja ilmaisrahan jakelussa jo vuosia sitten ja sen takia siellä menee hyvin taloudellisesti.Jokainen joutuu kantaa vastuuta itsestään tulevassa aikakaudessa.

15.7.2013 20:25

"Vanhainkodeissa on henkilökunta vajetta , miksi sosteri potkii suomea puhuvat
hoitajat pihalle ??eräskin omainen ihmetteli simonkodin os 4 joissakin vuoroissa ei löydy
suomea ymmärtävää hoitajaa.. samaan aikaa annetaan kenkää henkilöille ,jotka ovat sitoutuneita tekemään työtä vanhainkodeissa, ovat suomalaisia mutta myös pitävät kiinnityöehto sopimuksen mukaisista ehdoista."
Ilmeisesti on tarkoitus painostaa, että eläkeiän saavuttaneet muuttaisivat pois Suomesta, jotta eivät sitten aikanaan raihnaisuusvaiheessa kuluttaisi Suomen kuntien sosiaalirahoja.

Eläkeläisten pitää vakavissaan harkita muuttamista johonkin keskituloiseen maahan. Siellä suomalaisen eläkeläisen eläkerahojen ostovoima on paljon isompi Suomessa. Lisäksi siellä on toimiva sairaanhoitojärjestelmä. Toisaalta sellainen maa ei houkuttele ulkomaista hoitotyövoimaa, joten eläkeläisen tarvitsee opetella vain yksi uusi kieli ja kulttuuri. - Suomessa eläkeläisen pitää opetella vaikka kuinka monta uutta kieltä ja kulttuuria, jotta pärjäisi raihnaisena eri maista kotoisin olevien hoitajien ja lääkärien kanssa.

Jokin aika sitten oli lehtijuttu, jossa kerrottiin, että saksalaisia vanhuksia hoidetaan Puolassa.

16.7.2013 08:39

Vantaan vanhainkodeissa ei ole henkilöstövajetta vaan sitä on yli vanhuslain
mitoituksen. Työntekijöiltä vaaditaan aina suomen kielen taito.

16.7.2013 09:51

Amerikan Yhdysvaltojen tapahtumat 1800- luvulla eivät mitenkään liity Vantaan vanhustenhuoltoon.
Työntekijöiden kelpoisuus on säädetty asetuksella. Myös erillaista lähtökohdista olevat kansalaisemme ovat yhdenvertaisia, kun valitaan työntekijöitä. Hoitoalan ammattilainen kertoo sen, mikä on totta. Hoitoalan ammattilainen ei sorru toisen ihmisen halventamiseen. Tiedän,
että lukija osaa itse päätellä, mikä on totta mikä ei.

16.7.2013 10:02

Vantaalaiset on tutkimusten mukaan varsin tyytyväisiä palveluihin.
Lukija voi päätellä itse, onko hoitoalan ammattilaisella poliittista suuntautumista
muutoin kun vaaleissa. Uskon vahvasti ymmärtäväni jotain yhdenvertaisuudesta.

11.2.2014 16:38

Asiantuntijat. Ihan huolestuivat.
Suomessa ei arvosteta vanhuksia,pitää kyllä paikkansa.

Vaalien alla kyllä kelpaa mummot ja vaarit,tai heidän äänensä.
Sitten taas unholaan.

Hehän ovat päättäjien mielestä rasite,kuluerä,
joista on päästävä eroon.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288652497643.html

11.2.2014 20:48

nyt voisi ajatella sillä lailla kun ollaa lainattu kreikalle rahaa niin voitaisi saada kreikalta saari johon pantaisi suomalaiset eläkeläiset sinne niin ei olisi suomen valtiolla mitää ongelmia eläkeläisitä.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.