Vanhukset ovat pelin politiikan nappuloita

Vanhusten hoidon hinta lasketaan tahallaan väärin. Hyvä tarkoitus sekoittaa laskukoneet.

Auttamisessa keskitytään näkyvissä olevaan jäävuoren huippuun, mutta sivuutetaan pinnan alla oleva kustannus, joka on 90 prosenttia koko potista.

Vanhusten hoito on arvovalinta, jossa pannaan vastakkain 10 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat laitoshoidossa ja 90 prosenttia yli 70-vuotiaista, jotka ovat kotihoidossa. Vanhuspalveluissa palataan vuosikymmeniä taaksepäin, jos rahoituksen painopistettä siirretään laitoshoitoon.

Jos toteutetaan hallituksen alkuperäinen esitys 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohden, kaikissa laitoksissa yksi hoitaja huolehtii kahdesta huonokuntoisesta vanhuksesta. Tähän tarvitaan 700 uutta hoitajaa. Rahat ovat budjetissa. Jos hoitajia on 0,7 yhtä vanhusta kohden, tällöin 1,4 hoitajaa huolehtii kahdesta vanhuksesta. Lisärahaa tarvitaan 290 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä rahaa ei ole.

 

On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?”

 

Vaalien alla keskitytään hoitajien työpaikkojen lisäämiseen eikä hoidettaviin ja hoidon laatuun.

Yhteiskuntaa ei voi johtaa yhden hoitoa tarvitsevan ryhmän näkökulmasta. Rahoja ja hoitajia tarvitaan kaikkialla. Onko teho-osastolla makaavalla kolari- tai syöpäpotilaalla tarpeeksi hoitajia? Ainakaan vaikeasti sairailla lapsilla ei ole. On selvää, että vanhusten laitoshoidon lisämenot ovat pois kotihoidosta, jossa on valtaosa vanhuksista. Onko tämä arvovalinta enemmistön tappioksi?

Hoitokustannusten jatkuva nousu kertoo suomalaisten ikääntymisestä. Työurien pidennyksillä ja eläkeiän nostolla pitäisi alentaa ikääntymisen hintaa. Olemme kuitenkin pattitilanteessa, kun vanhustenhuoltoon lisävaroja vaativat poliitikot vastustavat ikääntymisen kustannusten hallintaa. Onko tämä arvovalinta vai tyhmyyttä?

Ikääntymisen valtavat lisämenot maksetaan jo 10 vuoden kuluttua, kun Suomessa on miljoona yli 70-vuotiasta. Valtaosaa on pakko hoitaa kotona, kun laitospaikkoihin ei ole rahaa. Tähän pitää varautua kotihoitoa kehittämällä.

Written by:

A-P. Pietilä

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Luulisi ettei ole kovin paljon vanhuksia 10 v. kuluttua, koska on niin stressaava systeemi, että terveys kärsii yhä enemmän, joten luulisi kuolevankin pian vaivoihinsa, kun eteisvärinää ja sitä ennen on ollut tiia-kohtauksia vähästä rehkimisestä. Aspiriinilla hoitaen ovat olleet vähissä nyt.

S.H (ei varmistettu)

Kyllä meitä vanhuksia - jos vanhus on siis 70-vuotias ja yli - on kymmenen vuoden kuluttua reippaastikin, mutta suurin osaa meistä on hoidossa yksityispuolella tinkimällä kaikesta muusta rahaa vaativasta (mm. ruoka) ja kaikki irtisaatava omaisuus myytynä terveyden hoitamiseksi.

Olen parin lääkärin lausunnon perusteella väärän lääkityksen aiheuttamien sydänoireiden (yht'äkkiä korkealle nouseva ja siellä pysyvä verenpaine, natrium-arvojen jatkuva laskusuunta ja rytmihäiriöt) vuoksi joutunut heinäkuun alusta käyttämään Vantaan terveyskeskuksen Peijaksen yhteispäivystyksen palveluja ja Tikkurilan terveyskeskuksen tarkkailua yhteensä noin kerran viikossa kaikkia useita tunteja (mm. Tikkurilasta oireellisena kotiin, kun työaika loppui klo 16). Oireet on hoidettu kokeilemalla milloin mitäkin lääkettä ja antamalla uutta reseptiä. Pyysin omalääkäriltä lähetettä tarkempiin tutkimukseen Peijaksen sisätauti/kardiologiaosastolle, mutta ei irronnut. Hätäpäissäni hakeuduin yksityisen lääkäriaseman kardiologin asiakkaaksi. Käydessäni hakemassa papereita Tikkurilan terveysasemalta, tiimitoimiston hoitaja kehtasi sanoa, että hyvä, että menet yksityiselle (jotain tällaista taisi jossain julkisessa puheessaan mainita Lindtmankin - jota vielä onneton äänestin). Näin siis minut 65-vuotiaana saatiin luultavasti pois Vantaan vanhustenhoitotilastoista sitten, kun siinä iässä olen eli viiden vuoden kuluttua.

Karmivin kokemukseni Peijaksessa sattui männä lauantaina. Yksityinen kardiologi ei tietenkään ole joka päivä tavoitettavissa, joten jouduin turvautumaan Peijaksen terveyskeskuksen päivystykseen toista päivää jylläävien rytmihäiriöiden ja korkean verenpaineen vuoksi. Odotin siis toista vuorokautta ennen kuin lähdin vaivoiksi kunnalle, johon olen maksanut veroja monta kymmentä vuotta ja jonka vanhuksia autan arjessa vapaaehtoisena jo toista kymmentä vuotta. Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen nuori naislääkäri ei suostunut taltuttamaan rytmihäiriöitäni, koska kerroin käynnistäni yksityiskardiologilla ja näytin muutaman koetuloksen, jotta sellaisiin ei enää tarvitsisi tuhlata. Lääkäri käski mennä sinne kardiologille (tavoitan hänet vasta tulevana tiistai-iltana) - tai "voinhan minä laittaa lähetteen tuonne sairaalan puolella makamaan, jos ette pärjää kotona, mutta eivät ne mitään sielläkään tee". Tuo lainauksessa oleva on sanasta sanaan tarkka. Taitaa siis olla niin, että kun tarvitse sairaalahoitoa, senkin joudun ostamaan yksityiseltä?

Tämä viimeinen kommenttini ei kuulu enää alkuperäiseen aiheeseen, mutta tässä lienee paikka ihan ensiksi jututtaa potilasasiamiestä.

Aiemmin tosi ty... (ei varmistettu)

Pietilä on ottanut sydämenasiakseen faktan ja fiktion sekoittamisen näin vaalien alla. Ja tyhmimmät jolkuttelevat pillipiipari Pietilän perässä halpaan.

"Vaalien alla keskitytään hoitajien työpaikkojen lisäämiseen eikä hoidettaviin ja hoidon laatuun." Vai että keskitytään.

Vanhuspalveluja on tässä maassa kehitetty ja innovaatioita keksitty 15-20 vuotta. Hyviä käytäntöjä on testattu isoilla joukoilla ja rekisteröity internettiin niin, että niitä voi jokainen hoitsu opetella, jos ei jo kokemus ole niitä hänelle opettanut.

Hoitajat kertovat siitä, miten heidät on koulutettu tuottamaan yksilöllistä, asiakaslähtöistä ja hyvälaatuista hoitoa. Hoitajat surevat sitä, ettei heillä ole aikaa tuottaa sitä hoitoa ja hoivaa, jota he osaisivat tehdä, jos saisivat tehdä. Vaan kun ei ole riittävästi käsipareja.

Minne Pietilä unohtaa toivoa täyteen pumpatun Sari Sairaanhoitajan? 1990-luvulla Sari S. lähti Englantiin ja Norjaan, kun laitokset ajettiin alas eikä työtä riittänyt. Nousukaudella Sari S. palasi takaisin tekemään pätkää, silppua ja sälää ja havaitsi, ettei saa harjoittaa ammattiaan sillä intensiteetillä ja sellaista laatua tuottamalla, johon on koulutettu. Sari S. vaihtoi ammattia ja ryhtyi yrittäjäksi, tuottaa rosen-, aroma-, shiatsu-, akupunktio- ym. hipelöintihoitoja.

Kymmenettuhannet sairaanhoitajat ovat hyljänneet heille Suomen valtion ja veronmaksajien tarjoaman koulutuksen ja hankkivat elantonsa muulla tavoin kuin pillereitä vanhusten suuhun kaatamalla.

Mistä näitä pietilöitä oikein sikiää?

asiaihminen (ei varmistettu)

Tutkikaa millainen johtotroikka on Kokoomuksessa! On väärennystä, nuorisorikollisuutta, myymälävarkautta, unohtamatta rattijuoppoja, kuoleman tuottamuksesta tuomittua ja naisensa pahoinpitelijöitä. Melkoinen kykypuolue. Julkiseen virkaan heistä ei kelpaiaisi yksikään. Ministereiksi kyllä kelpaavat.

Pappa (ei varmistettu)

Tilanne vanhustenhoitolaissa on vielä täysin auki Demareiden ja Kokoomuksen ollessa eri mieltä hoitajamitoituksesta ja Pietilä on saanut työnantajaltaan, tämän lehden omistajalta tehtävän vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen näillä yksisilmäisillä kirjoituksillaan. Toinen aivan samalla tavalla kirjoittaja on Johannes Koroma (kok). Tietysti on ihan lehden omistajan asia mitä kolumneissa kirjoitetaan, mutta kun kyseessä ei liene Kokoomuksen virallinen äänitorvi, odottaisin jonkinlaista puolueettomuutta tai ainakin tasapuolisuutta näissä kirjoituksissa.

Juhani Parisaari (ei varmistettu)

Miksi pitää panna vastakkain kotihoito ja laitoshoito? Siksi, koska kokoomus tekee sen hämärtääkseen valmisteilla olevan vanhuspalvelulain tavoitteita.
Puhutaan laadusta ja asetetaan sekin määrän kanssa vastakkain. Olen joskus ollut töissä ekstraamassa vanhainkodissa (yksityisessä). Vuodepotilaana ollutta vanhusta syöttäessä meni aikaa 40 minuuttia. Samaan aikaan oli ripuliepidemia. Ehdottomasti henkilöstön määrä asettui etusijalle, kun porukka mietti, miten tilanteista selviää.
En ymmärrä Pietilän kommenttia "Olemme kuitenkin pattitilanteessa, kun vanhustenhuoltoon lisävaroja vaativat poliitikot vastustavat ikääntymisen kustannusten hallintaa". Kuka vastustaa ikääntymisen kustannusten hallintaa? Se että rakenteita muutetaan, hoitokäytänteet kehittyvät, kuntoutuksella ja terveyttä ylläpitävin toimin saadaan ihmisten toimintakyky säilymään ja kustannukset pysymään kohtuullisina, ei poista sitä tosiasiaa, että käsipareja tarvitaan lisää. Millään laadullisilla muutoksilla ei vanhus syö nopeammin eikä ripulivaippa vaihdu puhtaaseen ilman työtä tekeviä ihmisiä. Arjen työn sujumisesta on kyse. Hoitajia ja muuta henkilöstöä on oltava riittävä määrä.

Mirja Suhonen

Juuri näin. Ja koska kokoomuslaiset höynäyttivät Sari Sairaanhoitajaa saavat myös keksiä keinot, millä hän palaa hoitotyöhön. Ja hänhän palaa, jos pääsee työyhteisöön, jossa hän saa ja ennättää hoitaa vanhuksia hyvin, antaa työlleen tietotaitonsa ja kehittyä työssään niin kuin jokainen ihminen työssään haluaa kehittyä.

asiaihminen (ei varmistettu)

Väite, jonka Pietilä tässäkin rahan puutteesta toistelee, ilmeisesti "pääkonttorin ohjeistuksia" on paikkansa pitämätön, rahaa on mutta se kohdennetaan taas väärin.

Sixback- hallitus on leikannut ja tulee leikkaamaan (vaalien jälkeenkin) yhä lisää, tässä muutamia leikkaus kohteita hallituksen budjetti esityksestä.

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtion rahoitusosuudesta leikataan 25 miljoonaa euroa, sairausvakuutus korvauksista leikataan 71 miljoonaa euroa. Ja leikkauslista jatkuu budjettiehdotuksessa, seuraavasti;

Kotitalouksilta leikataan 830 miljoonaa euroa, eli 10 kertaa enemmän, kuin hallituksen vasemmiston mainostama ”solidaarisuusvero rikkaille”. Tämäkään vero ei koske pääomatuloilla rikastuvia.

Lapsilisien indeksi korotukset leikataan, työttömyys turvaan ja opintotukeen vähemmän varoja, kuin tänä vuonna.

Kilometrikorvausten alasajo, duunarille jopa tuhansien eurojen menetys.

Mutta asehankinnat uudet ja vanhat, niille riittää rahaa hallitukselta jopa 560 000 euroa,
sekä suurteollisuudelle tukea 200 miljoonaa euroa.

Eli kun kansalta ja kunnilta hallitus ryöstää kassat tyhjiksi, tyrkyttävät Tuusulan kunnankin
hallituspuolueet kuntaveron korotusta, koska sekin koskee eniten juuri pienituloista kansanosaa, rikkaat ja pääomatuloilla (9500 kuntalaista ei maksa centtiäkään) kuntaverotuksesta selvitään, kuin ”koira veräjästä".

Vasemmistopuolueet onko tämä sixback hallituksen kokoomuskomento reilua ja tasa-arvoista kansalaisille ?

Jori Porspakka
Jokela

Jori Porspakka,... (ei varmistettu)

Pietilän kirjoituksesta saa käsityksen, että kahdella vanhuksella on koko ajan 1,4 hoitajaa. Hän ohittaa selvästi tahallaan, että vuorokaudessa on 24 tuntia ja yksi työvuoro kestää 8 tuntia ja vapaapäivät ja pyhät mukaan lukien. Niinpä kahdella vanhuksella ei ole edes puolta hoitajaa / tunti. Samanlaista vajaavaista tietoa levitetään mielellään kaikilla osa-alueilla. Tässähän ei suoranaisesti valehdella, mutta kutsuisikohan tuota kusetukseksi.

TAMA (ei varmistettu)

Henkilöstömitoituksen merkitys ei avaudukaan helposti. Jotta koko ajan olisi vanhuksella yksi hoitaja, pitäisi olla ainakin 5 kokoaikaista työntekijää, 8 tuntia työvuoro, että viikonloput ja vapaat sujuisivat. Vuodessa on 8760 tuntoa. Jos teollisuuden työntekijään vertaa, yksi tekee vuodessa noin 1600 työtuntia, sillä kun jaetaan tuo vuosituntimäärä, tulos on 5,48.
Laitoksissa (tai palvelukodeissa, miten vain) asuvat tarvitsevat monestikin intensiivistä hoitoa, osa on vuodepotilaita, osa vaikeasti kommunikoivia jne. Ei käsipareista pidä alkaa tinkimään, kyse inhimillisesti elämästä.
Mutta siis 0,7 mitoitus ei ole mitenkään ylenpalttisen korkea.

Mirja Suhonen

Eipä ole 0,7 mitoitus korkea eikä etenkään ylenpalttisen korkea. Vain Pietilän fantastisessa fantasiassa 0,7 Saria hoitaa koko ajan vanhusta, mutta reaalilaitosmaailmassa on toisin.

Suomen laki ja potilasturva vaatii, että potilastiedot ovat just jetsulleen rekisterissä. Tunnollisten merkintöjen avulla työntekijät eivät tyri eivätkä hoitovirheitä tee. Mutta eivät ne lääkkeiden vaihtamiset, oksentamiset, uudet oireet yms. itsekseen sinne rekisteriin livahda, vaan Sari S. ne näppiksellä naputtaa. Uusi potilas voi olla jo sängyssä pötköllään, kun Sari S. kotiuttaa vielä edellistä, kertoo omaiselle tai viranomaiselle kotiutettavan erityisasiat ja antaa ohjeita miten selvitä jatkossa. Vanhan ihmisen sisäänkirjaaminen, koti-ikävän lieventäminen ja toisen intervallijaksolle tulon pehmentäminen vievät Sari S:n aikaa. Siinä sivussa jonkun on vastattava puhelimeen, jos vanhuksen ainoa sukulainen soittaa Costa Ricasta, että mitäs kuuluu ja voiko olla merten yli avuksi. On vahdittava lääkkeiden ja vaippojen riittävyyttä, osoitettava vierailijalle kukkavaasia ja kerrottava että rouva tai herra nukkui pois. Kuolemaa on kunnioitettava ja kynttilä sytytettävä. Ja millekö tuntuu, jos käytävän päästä hikinen 0,7 nopeasti huikkaa, että veljenne kuoli viime yönä ja menkääpä kellariin katsomaan.

Moninaiset ovat toivoa täynnä olevan Sari Sairaanhoitajan ja Heikki Hoitajan työt. Eivät ennätä aina otsaa silitellä, ei kyyneltä pyyhkiä, tyynyä pöyhiä eikä syöttää. Mutta yhteinen ystävä on vanhuksella ja Sari S:llä, keuhkokuume, joka yhden tuskan ja tarpeet lopettaa ja antaa tilaa toiselle.

asiaihminen (ei varmistettu)

Pietilästä viis... tai kuus... mut jos homma toteutetaan demarien mallilla niin kunnallinen kotihoito loppuu - siis käytännössä - muutamassa vuodessa kokonaan... ja se lienee tarkoituskin.

Tarkkailija

Siinä yksi aivopesty. Luehan se lakiesitys ja sen jälkeen kerro meille, mistä kehittelet niin paljon laitoksia, että ne jättäisivät kotihoidon varjoonsa.

asiaihminen (ei varmistettu)

Ne ovat, Mengele, vaihtoehtoja... eli korvaavia toimia... ja kun sinulle tulee kahvihuoneessa hiki niin käy kyselemässä esimiehiltäsi ja/tai työterveyshuollosta josko pääsisit vuorotteluvapaalle... ellet peräti sairaseläkkeelle... ne molemmat olisivat ainakin potilaille onneksi.

Tarkkailija

Tarkkailija: Olen pelolla ajatellut aivan samaa.
Kataisen väläytettyä, että se on kotihoidosta pois, jos laitoksiin lisätään työntekijöitä?
Tämä on asia joka ainakin itseltäni vie yöunet.
Moni haluaa asua kotona ja moni pitäisi vanhuksen tai vammaisen kotona, jos sitä tuetaan antamalla hoito-apua. Koska ilman apua ei kukaan pärjää, jos tarpeeksi raskas hoidettava.
Olen kysynyt asiaa Demareilta ja he tyrmäävät Kataisen puheet, toisaalta onko meillä varaa luottaa kehenkään ja keitä äänestämällä lopulta tekee oikean ratkaisun?

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

Tarkkailija: Ja muutkin, en tietenkään tarkoittanutkaan vaalimainontaan ryhtymisestä,
olipa, vaan pohdinta, kun on niin paljon vaalikikkailuja.
Mutta pahaksi on mennyt, jos kaikki asetetaan vastakkain.
Kyllä nyt olisikin otettava kaikkien puolueiden järki käteen ja ajateltava hoidettavien ihmisten parasta.
Voipi olla itse tai läheisensä seuraava hoidettava.
Olenpa kerran joutunut sanomaankin kaupungin korkeaarvoiselle kumileimasimelle: et mene nyt sitä lähiomaistas katsomaan, kun sille ei ruokaa laitoksessa riitä ja muutenkin saa hoitoa, vaan jos meikäläinen on näkemässä. Arvatkaa punastuko kumileimasin? Ja lensi kuin ohjus laitokseen toteamaan asian todeksi.
Pelaamista ihmisten hoivan ja jaksamisen kustannuksella! Huhuh!

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

"Kyllä nyt olisikin otettava kaikkien puolueiden järki käteen ja ajateltava hoidettavien ihmisten parasta."

Tommosella pullamössöilyllä ei asioita hoideta. On oltava tieto siitä mitä aiotaan tehdä... ja ennen kaikkea siitä mitä se maksaa. Kaikkeen "ihmisten parhaaseen" rahat eivät riitä... on tehtävä valintoja.

Tarkkailija

Tarkkailija: Kaikki maailmassa maksaa, mutta heikoimpien ihmisten hoiva ja hyvä terveydenhoito on kuitenkin kaikkein tärkein, jos ollaan olevinamme sivistys ja hyvinvointivaltiossa.
Jos järkee, niin laskettava, mikä on tärkeää ja mikä ei niin kovin tärkeää, näinhän perhekin toimii ja sama pätee, kun hoidetaan valtakunnan raha-asioita.
Pullamössöilyt ja kissanristiäiset voidaan lopettaa ja turhat palkkiot, kun rahaa kerran tarvitaan ihmisten hoitoon.
Kummasti löytyy rahaa, kun joku alkaa guggemheimeja ym. turhaketta suunnitella, mutta aina, kun tullaan terveydenhoidon, vanhus- ja vammais hoidon piiriin, niin mihin ne rahat silloin muka katoaa?
Kyllä se terävin kärkikin tulee toimeen vähän vähemmällä silloin, kun tilanne sitä vaatii.
Listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkään, kun sitä rahaa näkyy olevan niin paljon turhaan tuhlailuun ja jonninjoutaviin palkitsemisiin, sekä ylisuurin palkkoihin ja palkitsemisiin.
Kun kerran persaukisia ollaan, niin ei tarvitse maailmalla näytellä upporikasta.
Jaetaan ne miljoonat omalle kansallemme hyvinvointiin, eikä ulkomaisille pankeille.

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

"Tarkkailija: Kaikki maailmassa maksaa, mutta heikoimpien ihmisten hoiva ja hyvä terveydenhoito on kuitenkin kaikkein tärkein"

Ei ole, ei todellakaan ole. Tulevissa sukupolvissa on tulevaisuus.

Tarkkailija

Tarkkailija: Niin ja niissä tulevissakin polvissa on niitä heikoimpia jotka tarvitsevat apua, turvaa, huolenpitoa ja hoitamista. Ja paljon muutakin.
Jos yhteiskunta on tyly, niin se voi sitten odottaa tulevaisuudeltakin, vain ja ainoastaan tylyyttä ja huonoa hoivaa ja käytöstä!
Jos me annamme huonon esimerkin tuleville polville, niin he omaksuvat sen ja voi, vain kuvitella minkälaiselta maa nimeltä Suomi silloin tulevaisuudessa näyttää!

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

Kaikki laitoksiin ensin lapset päiväkotiin nyt vanhukset , demarien tavoite, maksoi mitä maksoi kun vaalit 65-vuoriaita yli miljoona osoittaa että denmari-kannattajien ikäjakautuma on korkea sillä lapset ei äänioikeutta omista!Muut ikäihmisten hoitomuodot ei saa mitään huomiota osakseen, läpinäkyvää politikointia?

Persut ! (ei varmistettu)

Lakiesitykset laitoshoitoon painoittamalla hoitja määriä ,pääluvun mukaan,painoittaa hoitoa myös laitoshoitoon.Moni vanhus haluaa vitää vanhuuden aikansa mahdollisisimman pitkään kotona.

Määrärahat määräävät käytännössä,terveyden huollon saatavuuden.Siksi on tarkoituksen mukasta jakaa rahoitus tasaisesti.Painoittamine laitoshoitoon ,hyvintodennäköisesti syö rahoitusta kodin hoidon muodoista.Nykytekniikka mahdollistaa yhä pidempään kodin hoidon mahdollisuusdet,sekä viihtyvyyden.On motorisoituja keittiöitä,pyörätuolipotilaille ,jolloin alus laatikot siirtyvät ja mahdollistavat työskentelyn,motorisoitukja lauteita,joilla voi nostaa itsensä saunassa ,löyly korkeuteen .Näiden lisälaiteiden lisäksi on palvelumuotoja joilla on kotoa kutsuttavissa apua nappia painamalla jne.. Kotona pärjääminen ja viihtyminen on siis tulevaisuudessa mahdollista yhä pidemmälle ja laitos hoidon resurssit voidaan painoittaa laitospaikkaa tarvitseville.Tämä on myös kunnan taloudellisesti järkevä.

Kuten kaikessa liika sitovuus luo ehdottumuutta.Hoitotarpeen on pystyttävä vastaamaan muutokseen,tarvetilanteen mukaan,jota se ei tee jos se sidotaan lakipykäliin.Näin kuormitus voi painoittua terveydenhoitoalalla,jollain sektorila kohtuuttomaksi ja toisella sektorilla on yllin kyllin tekijöitä.Tämä ei ole myöskään hoito ja hoivaalalla työskentelevien etu.

Terveyden hoitoala tulee kehittymään vanhusten hoidon osalta tulevaisuudessa vauhdilla ja tekniikan myötä laatu paranemaan.Terveydenhoitoala on kehittymässä ja sen arvostus nousemassa ,kasvavan tarpeen myötä vanhustenhoitopuolella.

P.Alkio (ei varmistettu)

Tärkeämpää olisi keskustella siitä, että vanhuksiamme yhä enenevässä määrin hoitavat täysin suomenkielentaidottomat ja "kirjekurssin" käyneet ulkomaalaiset!

Suomenkielentaitoa ei vanhustenhoidossa kuulemma tarvita!!???!!

APUA! (ei varmistettu)

Nimenomaan Suomenkielen taito on se yksi tärkeimmistä asioista. Ei riitä. että osaa sijoittaa muutamia SUomenkielisiä sanoja peräkkäin.
Täytyy ymmärtää asiakokonaisuudet. Pystyä kommunikoimaan hoidettavan kanssa.pysytä mm puhelimessa kertomaan asiaa päivystävälle lääkärille ...
Kielitaito on yksi suuri asia Potilasturvallisuudessa..
Puutteellinen kielitaito on yksi syy tapahtuneisiin hoitovirheisiin.
Kunnollinen opetus ja perehdytys työhän on myös asia, johon on oltava aikaa riittävästi.
Riittävän tarkat kirjaamise siihen lakiin. Niin,että siinä ei ole tulkinnan mahdollisuuksia olemassa useaan eri tu lkintaan.
On tässä aivan tarpeeksi kunnat vanhustenhuollossa venkoilleetkin.

Hoitsu (ei varmistettu)

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas mielisairaalat ja lähetti potilaat katuhoitoon. Ei näkynyt Risikkoa ei Kataista eikä muitakaan puolustamassa mielenterveyden ongelmista kärvivien avopalveluja. Sielläpä kaduilla käyskentelevät edelleenkin ne, jotka eivät ole tehneet itsareita tai muuten huomanneet kuolla.

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas vanhainkodit ja vastaavat laitokset ja sijoitti laitoshoitoa tarvitsevat ympärivuorokautisiin palvelutaloihin. Perusteena vain se, että laitoksissa kunta maksoi lääkkeet ja vaipat, mutta palvelutaloissa vanhus itse. Laitosten hoitsut siirrettiin palvelutalojen hoitokuntiin. Ei näkynyt Risikkoa ei Kataista puussa ei maassa puolustamassa kotipalveluja.

Uusliberalismin hurmassa kokoomus ajoi alas lapsiperheiden kotipalvelut. Sitä maksetaan huostaanottoina, vankilavuorokausina ja PAV-hoitomaksuina. Eipä näkynyt Risikkoa ei Kataista puolustamassa kotipalveluja.

Kyllä ne kuulkaa ovat olleet demarit, jotka ovat halunneet tukea ihmisten kodeissaan asumista avopalveluin. Vanhusten hoitolaitoksia ei enää saa takaisin, ei saa myöskään mielisairaaloita, mutta suodaan edes 0,7 hoitajaa niille, jotka ovat meidät maailmaan saattaneet ja meitä aikoinaan hoitaneet.

asiaihminen (ei varmistettu)

Puolarmetsän osato 4D hoitotilanne parantui ratkaisevasti kun henkilökuntaa lisättiin! Mutta ei parannus johtunut AUTOMAATTISESTI SIITÄ, vaan henkilötön lisäys mahdollisti hoitotyön parempaa johtamista, ilmapiirin parantumista ja jaksamista. Siten synty myös uusia luovia rtrkaisuja jotka edelleen paransivat hoidon laatua.
0.7 ei ole ihan tuulesta temmatu. Kaikkein vaativimmilla yksiköillä sekään ei ole riittävä.

Fredrik Almqvist (ei varmistettu)

Fredrik Almqvist: Oletko edes käynyt katsomassa ko. osastolla?
Jos käynyt, niin tietenkin etukäteen ilmoitit käynnistäsi, silloinhan kaikki on aina hyvin.
Soitin kerran sinulle, kun olit sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja ja yritin viestittää sinulle juuri samaisen sairaalan kehnosta hoitotilanteesta, mutta ei sinua asia kiinnostanut. Onneksi et sen koommin ole Espoossa ollut vastaavassa toimessa.
Kiinnostusta löytyikin aivan eri puolueesta.
Kuulin muuten erään hoitajan kertomaa juuri 4D tilanteesta tänä päivänä, eipä ole mikään muuttunut. Kannattaisi mennä katsomaan miten vanhusten vatsat toimitetaan ja miten, sitten "kuralla" olevia vanhuksia kohdellaan?
Älä ilmoita tulostasi, mutta ota selvää minä päivänä vatsat toimitetaan.
Silloin voit nähdäkin jotain.

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

Jossain menee raja, ettei ihminen kerta kaikkiaan kykene asumaan kotona. Joskus on inhimillistä, että vanhus saakin muuttaa kotoa laitokseen varhain: pelko, yksinäisyys, perheväkivalta, läheisten alkoholismi esimerkiksi.
Ne joilla on rahaa, pääsevat yksityisin palvelutaloihin, jos rahaa ei ole, makaile pelkoinesi kotona märissä vaipoissa. Kokoomuksen tahto?
Nyt on ollut aikaa laittaa mitoitusta kuntoon ilman pakottavaa lainsäädäntöä.Mitä on tapahtunut? Ihmisten moraali on ikävä kyllä sellaisella tasolla, ettei ilman pakotetta asiat laitoshoidossa parane. On toki olemassa mittarit hoidettavuudena arvioimiseksi, mutta eipä niitä ole riittävästi haluttu hyödyntää. Ja se varmasti vaikuttaa Sari Sairaanhoitajan motiiviin tehdä työtä: kun ei millään riitä vaikka haluaisi.

Mirja Suhonen

Nimenomaan näin.

Ihmisillä on outo käsitys vanhuudesta. Jos ihmisellä on vaikkapa epilepsia, MS-tauti, hitaasti etenevä syöpä tai Parkinson, ei hän niistä parane. Jos ei viikatemies armeliaasti kotisängystä yöllä korjaa, niin joutuu hän anomaan, kerjäämään, vaatimaan laitokseen pääsyä. Ei siinä kuulkaa palvelutalot enää auta, eikä häntä palvelutaloon otettaisikaan.

Paitsi niihin "ympärivuorokautisiin palvelutaloihin", kummajaisiin.

Esimerkiksi vanheneva ihminen, joka käy ja kulkee lääkkeiden avulla, saatellaan Pietarin porteille ajamalla lääkehuolto alas ja tekemällä ihmisen olo mahdollisimman hyväksi. Ei onnistu kotona paitsi jos on rikas ja rahaa palkata kotiin sairaanhoitajia 24/7.

En ole löytänyt tilastoja, miten pitkä on inehmon keskimääräinen laitoshoito elämänkaaren lopulla. Empiirinen näkemys on, että enempi naiset sinnittelevät. Oma isä ja appi eivät kuluttaneet ensimmäistäkään laitospäivää. Jaloiltaan kotona kaatuivat. Äiti ja anoppi viivähtivät muutaman kuukauden laitoksessa, ei kumpikaan edes puolta vuotta. Anoppia eivät ehtineet hoitajat varsinaisesti hoitaa, vaan lääkittiin jäykistyvä ihminen patjalleen. Me omaiset käytiin syöttämässä. Oma äiti sai riittävää hoitoa, mutta ei hän paljoa tarvinnutkaan.

Et silleen ja riittäköön tämä tästä. Toivon, että asia on itselle akuutti vasta 30 v kuluttua, jolloin Sari Sairaanhoitajan tytär Siru Sairaanhoitaja on toivoakseni sirpakka kaksikätinen.

asiaihminen (ei varmistettu)

Tilastot osoittavat, että laitospalvelun piirissä on varsin pieni osa Suomen vanhuksista. Vanhainkodeissa 31.12.2009 oli 16 000 asukasta. Heistä noin 90% oli yli 75 vuotiaita, eli vain 3,2% yli 75 vuotiaista.
Tehostetun palveluasimisen piirissä oli 29 000 vanhusta ja yli 75 vuotiaista vastaavasti 5,6%: Eli vanhusten hyvä hoito laitoksissa silloin, kun he näitä palveluita tarvitsevat ei voi olla ylipääsemätön taloudellinen kysymys. Yli 90% yli 75 vuotiaista pärjää ja haluaa pärjätä kotonaan. Laitoshoidon kulut eivät myöskään ole este avopalveluiden järjestämiselle: varakkaat nykyeläkeläiset maksavat ne suurimmaksi osaksi itse.
lähde:
Tilastoraportti 26/2011, 26.10.2011
Suomen virallinen tilasto, Sosiaaliturva 2011. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Aktuaari (ei varmistettu)

Anteeksi, ajankohta li väärin: Liitetaulukko 1. Vanhainkotien ja tehostetun palveluasumisen asiakkaat 31.12.2010 (yhteensä 44 700)

Aktuaari (ei varmistettu)

Laitokseen kaikki, demarien tavoitteet, vaikka ihmiset haluaa asua mahdollisimman pitkään kotonaan ja sinne kehittyvät palvelut on paikallaan!Miesten elinikä on n.6-8-vuotta lyhyempi joten iäkkäiden ihmisten joukossa naisten osuus kasvaa edelleen , tuskin hekään laitoksiin haluaa vaan kotihoidon kehittäminen on ensisijainen tavoite, ei laitoshoito joka on demarien suosikki ja maksaa paljon ?

Persut ! (ei varmistettu)

On tutkittu, että jossain kohtaa laitoshoito tulee halvemmaksi kuin kotihoito: kun on tarpeeksi usein käyntitarvetta, matkoihin menee aikaa + kuluihin. Mutta pointti on ennen kaikkea se, että jossain vaiheessa ei kotona kerta kaikkiaan kykese elämään inhimillistä elämää. Silloin pitää saada turvallista ja hyvää hoitoa laitoksessa.
Oma isäni sairasti ALS:sia ja COPD:tä ja halusi ehdottomasti sairaalaan viimeisiksi kuukausikseen (vanhainkoti tms olisi ollut yhtä hyvä). Nimimerkki Persut! jättäisi varmaan tällaisenkin aivot täysin kirkkaina elävän ihmisen yksinäisyyteen pötköttämään kotiin, ja odottamaan silloin tällöin piipahtavaa hoitajaa?
Tädilläni on Parkinson, ei selviäisi millään yksin kotona, ja jos kotiin palkattaisiin ympärivuorokautisesti hoitajia, se olisi niin kallista, ettei siihen varat riittäisi.Valtaosahan näistä laitospaikkoja tarvitsevista ovat sairaita, mutta ei sillä tavalla, että terveyskeskus olisi heidän paikkansa. Kannattaa lukea uudelleen (tai ehkä ensimmöisen kerran) vanhuspalvelulakiesitys. Siinä nimenomaan painopiste on kotihoidon kehittämisessä.
Mutta että pokkana ollaan vaatimassa laitospaikkaa tarvitseville huonoa hoitoa: sitä en ymmärrä.

Mirja Suhonen

" jossain vaiheessa ei kotona kerta kaikkiaan kykese elämään inhimillistä elämää."

Noh... siirretään sitten kaikki ja koko konkkaronkka suosiolla - ja jo hyvissä ajoin - laitoksiin... sehän demareiden pyrkimys on ollut jo vuosikymmenet. Me - vielä - oikeustoimikelpoiset emme sinne suostu, hoidamme itse omat asiamme.

Tarkkailija

Joku raja pitäisi olla mielikuvituksellakin tai lööperin puhumisella. Olen sentään ollut demari 40 vuotta, enkä Tarkkailijan esittämää ajatusta ole kuullut ainoankaan demarin suusta. Muutaman porvarillisen sukulaisen tosin tunnen, jotka halusivat laitokseen kun kotona asuminen ei enää luonnistunut. Mutta sillänään ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Järki hoi. Jos vastustaa demareita niin kohtuudella voisi odottaa että se tehtäisiin asia-argumentein.

Mirja Suhonen

Kokoomuksella on taas mennyt vellit ja puurot sekaisin. Vai ovatko todellakin yhtä ulkona kuin lumiukot kuten Katainen on yleensä, toistelee opeteltuja fraasejaan, kuin papukaija. Päivänselvä asia on, että vanhainkoteihin ehdottomasti tarvitaan lisää ihmisiä hoitamaan vanhuksia. Päivänselvä asia on, että kotiin tarvitaan lisää ihmisiä vanhuksien avuksi, sekä HUOM TÄRKEÄÄ KOMMUNIKOIMAAN VANHUKSIEN KANSSA, eli suomen kieli pitää olla hyvin hallinnassa. Rahaa on löydyttävä, sitä löytyy, kun laitetaan asenteet ja arvot uuteen uskoon Suomessa. Menneinä viitenä vuotena kaikenikäisten kantaävestön hyvinvoinnin tarpeIlle on ummistettu silmät, tiedostetut ongelmat on lakaistu maton alle, siis hölmöläisten toimintaa, oman maan kansalaisten hyvinvointia ei HALUTA PARANTAA, vaan ollaan leikkaamassa, mikä tulee tapahtumaan jo ensi vuonna reippaasti, kun valtion määrärahoja leikataan. Eiköhän nyt olisi terveelle järjelle käyttöä. POis pakolais-mamuilta sossutanttojen harkintavara. Ei vaaterahaa, ei puhelinlaskumaksuja, ei söhkölaskuja maksuun, ei lääkekorvausia, terveydenhotikuluja, EIKÄ KALLIITA LOMAMATKOJA TUHANSIEN EUROJEN HINTAISIA. Suomalaisen pitää tulla 540 eurolla/kk siis perusturvalla toimeen, siis samalla pitää tulla pakolais-mamujenkin, vai voiko joku olla eri mieltä? Tasa-arvoa pitää olla. Ei sossutantat tunne mitään armoa, kun on suomalainen hetkellisen avun tarpeessa,oleva pyytää, tylyjä tokaisuja tulee, annetaan leipäjonojen osoitteita, sanotaan jos on lapsen hankkinut pitää olla varaA hoitaa, tai jos pieneläkeläismammaa kohtaa katastrofi joutuu 10 päiväksi sairaalaan, ei makseta laskua, onko tämä sitä SUVAITSEVAISUUTTA ETTÄ TASA-ARVOA?

kysyy epätietoinen? (ei varmistettu)

On meillä, vaan ei onneksi, tämä punaposkisten mielensäpahoittajien, wannabe nahkaliivi turvakonsulttien ja maahanmuuttajien etua ajava Kansallinen maahanmuuttajapuolue, joka ratkaisee asian kuin asian nostamalla yrittäjien ja palkansaajien verotusta. Ja mielummin paljon. Mutta jos kaikki ajattelisivat samoin, verojen maksaminen on tyhmien puuhaa, olisi Kreikkalaisillakin mieluisa ennakkotapaus mihin verrata omaa vanhustenhoitoaan.

Kettunen (ei varmistettu)

"On meillä, vaan ei onneksi, tämä punaposkisten mielensäpahoittajien, wannabe nahkaliivi turvakonsulttien ja maahanmuuttajien etua ajava Kansallinen maahanmuuttajapuolue"

Onneksi kaikki eivät ole lullukkasukupolven pullamössöjä jotka eivät tee - eivätkä etenkään "tienaa" - itse mitään... kaikki on tuotava lusikalla suuhun.

Tarkkailija

Valtaosaa yli 70 vuotiaista ei tarvitse hoitaa kotona. He hoitavat itse itsensä. Hoitotarve tulee useimmille vasta myöhemmin, muutamille ei ollenkaan. Jos maassa on tulevaisuudessa miljoona yli 70 vuotiasta, se ei kerro hoidon tarvitsijoiden määrästä mitään. Tämän asian käsittely on mennyt julkisuudessa kummalliseksi. Huoltosuhteestakin kirjoitellaan ikäänkuin kaikki yli 65 vuotiaat olisivat nuorempien niskoilla.

rahva hääl (ei varmistettu)

Vanhuksia hoitavat hoitajat ja he jos ketkä tietävät miten paljon pitää olla hoitajia jotta, hoito on inhimillistä ja laadukasta. Ministeri sitä ei tiedä, jollei mene vanhainkotiin tai kotihoitoon tekemään 9 päivän työputken vuorotyötä !

Riitta Kallionp... (ei varmistettu)

"Vanhuksia hoitavat hoitajat ja he jos ketkä tietävät miten paljon pitää olla hoitajia"

Tuolla logiikalla Kone Oy:n toimitusjohtajan pitäisi olla työuransa hissinkuljettajanan aloittanut... jos hoitsut saisivat päättää omista töistään niin... tai antaa olla...

Tarkkailija

Sivut

Osallistu keskusteluun