Näin rakennat siilinkopin omaan pihaasi... älä unohda raksubaaria

Talivipesä vielä kattoa vailla. Juha Mäki-Ketelä on naputellut pihaansa puolenkymmentä pesäpaikkaa.

.

Siilin asumuksen pohjalle levitetään multaa tasainen kerros.

.

Pesään on hyvä tehdä pieni kolo sisäpuolelle suuaukon viereen. Siihen siili voi käpertyä tuulelta suojaan.

.

Valmis koti odottamassa asukastaan.

.

Kaksi tämän kesän poikasta ruokailemassa kopin edustalla. Suuaukossa oleva on valinnut pesän talvikolokseen.

.

Siilit etsivät parasta aikaa talveksi pesäpaikkaa. Luonnonmukaiset kolot ovat vähentyneet, joten siilin ystävät voivat naputella suojia omaan pihaan.

Siilin asumus on yksinkertainen koppi, mutta sen rakentamisessa on omat niksinsä.

Ensiksi tasoitetaan perustus.

– Jos maasto on vettä keräävä, on hyvä asettaa salaojaputket, jotta vesi ei valu pesään, opettaja Juha Mäki-Ketelä sanoo.

Hänellä on Ylöjärvellä rivitalonsa takapihalla kuusi siiliasumusta ja lisää tulee.

– Tuon pesän tein kaatopaikalle heitetystä puutarhatuulimyllystä, hän näyttää punaista koppia takapihan reunassa.

Kun talvipesää aletaan rakentaa, laitetaan pesän pohjalle ensiksi noin viiden sentin paksuinen multakerros ja saman verran sepeliä. Päällimmäiseksi vielä paksulti sammalta. Sen jälkeen pesä täytetään heinillä ja kuivilla lehdillä.

Kopin voi naputella raakalaudasta, mutta silloin se on hyvä sivellä kuravellillä, jotta mikään vieras tuoksu ei tunnu siilin nenään ja karkota pois.

Sisäänmenoaukko rakennetaan pieneksi tunneliksi, mikä estää muiden eläinten pääsyn sinne. Koppiin on tehtävä myös pieni vinkkeli, johon siili voi käpertyä tuulelta ja viimalta suojaan.

Pesän katoksi sopii vaneri, mutta koko pesää ei siitä saa rakentaa.

– Rakennusmateriaalit pitää olla mahdollisimman puhtaita ja sellaisia, että ne eivät kerää kosteutta, Mäki-Ketelä sanoo.

Katon voi päällystää vielä kattohuovalla.

Siili ei nuku koko talvea, vaan liikuskelee sisällä kopissa ja pissailee noin kymmenen päivän välein.

Nyt juuri siilit ovat vetäytymässä talvipesäänsä. Painoa niillä pitää olla talvesta selviytyäkseen noin 700 grammaa.

Juha Mäki-Ketelän pihassa on kesän aikana lyllertänyt yli kolmekymmentä siiliä. Niille talon isäntä on järjestänyt katetun raksubaarin pensasaidan viereen. Kupeissa on aina kissanruokaa.

– Raksuja pitää liottaa pari tuntia ennen kuin ne antaa siilille, muuten ne alkavat paisua masussa.

Vettä on hyvä pitää tarjolla aina, mutta maito on kiellettyä. Sitä ei siilin vatsa kestä, vaikka yleisen luulon mukaan maito olisi sen parasta herkkua.

Piikikkäät siilit ovat hiljaisia luonnoneläimiä.

– Yleensä ne tulevat ruokailemaan iltaisin, ja ovat aika nopeita kun ruokaa näkevät. Eivät ne aivan äänettömiäkään ole, vaan tuhisevat ja pienet siilit piipittävät vähän samaan tapaan kuin linnut, Mäki-Ketelä sanoo.

Siili lähtee talvipesästään ulos huhti-toukokuussa, mutta menee synnyttämään poikasensa takaisin juhannuksen tienoilla. Pesää siili ei merkitse itselleen, vaan nukkuu seuraavana talvena jo toisessa.

– Pesät täytyy seuraavana kesänä puhdistaa ja vaihtaa heinät ja lehdet, Mäki-Ketelä neuvoo.

Siilit pitävät puutarhat puhtaina tuholaisista. Ne syövät etanat ja kotilot ja hävittävät hiiret.

Ruokkiminen ja talvipesistä huolehtiminen on hyväksi kannalle, sillä siilit ovat sukupuuttoon kuolemassa. Liiterit ja puurakennukset ovat hävinneet, joten pesäpaikkoja on harvassa.

Siimaleikkurit koituvat puutarhoissa monen siilin surmaksi.

Siilin talvipesä

alusta tasoitetaan mullalla, minkä päälle levitetään sepeliä

koppiin tehdään pieni tunneli ja vinkkeli sisälle siilin makuukoloksi

pohjalle sammalta, heiniä ja kuivia lehtiä pehmikkeeksi

katto voi olla vaneria

Kommentit

Häh, onko sellaisia oikeasti? Todella sairasta.

Turhaa käärmehysteriaakin esiintyy paljon, myrkyttömiä rantakäärmeitä ja vaskitsojakin (ei edes käärme) tapetaan vain koska ne on käärmeen näköisiä

Kyynkin voi ujuttaa vaikka ämpäriin ja kuljettaa jonnekin kauas pihapiiristä, rauhoitettu eläin sekin on ja sillä on oikeus elää siinä missä muillakin

Miksi ???

""Kyyn saa tappaa. Kyytä ei Suomessa ole rauhoitettu. Euroopan luonnonsuojelusopimus edellyttää kaikkien matelijoiden rauhoittamista, mutta Suomi on tehnyt varauman liittyessään sopimukseen.

Mutta jos kyyn tappaa, se on tehtävä tuottamatta tarpeetonta kärsimystä kyylle; ei pidä ruveta hommaan, ellei osaa tehdä sitä oikein. Luonnonsuojelulaki ei estä kyyn tappamista, mutta eläinsuojelulain säädökset koskevat rauhoittamattomiakin eläimiä; sen 32 § säätää: "Eläimen lopettaminen on suoritettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti". Asetuksella on tarkemmin säädetty mm. siitä, että joidenkin eläinten tappamisen saa tehdä vain erikseen luetelluilla keinoilla, mutta tuo yleissäädös koskee kaikkia eläimiä.""

Kyy ei siis ole rauhoitettu..

Vaikka siili onkin hyötyeläin , ei sitä kannata tarkoituksellisesti haalia pihapiiriinsä, siili on nimittäin aika kova salmonellan kantaja ja siten myös sen levittäjä.

Anzzi

Tietääkseni kyy nimenomaan on rauhoitettu Suomessa.
En ainakaan ole kuullut kyyn rauhoittamisen lopettamisesta.

Siilit kuolevat sukupuuttoon ainakin pääkaupunkiseudulta ja sen vuoksi siiliä olisikin hyvä suojella puutarhassaan.
Siili elää yleensäkin koko elämänsä samassa puutarhassa ja syö paljon etanoita ja muita puutarhan tuholaisia.
Ja tiedättekö, että uros siili voi olla hereillä kesästä minimissään, vain kaksi viikkoa, kun se jo hakeutuu takaisin talvihorrokseensa.
Naaras siili sitävastoin on koko kesän yksin tai pesueensa kanssa.
Siili on alkukantainen hyötyeläin ja toivottavasti ei kuole sukupuuttoon.

Nokinenä & Hanna

Millähän perkeleellä siilit on kymmeniä vuosia pärjännyt kun niille ei ole rakennettu taloa johon kuuluu " raksubaari " voi taivahan luoja näitä nykyajan vouhotuksia , eikö tuohon kuulu nyt myös rakentaa paskamakki ja autotalli jos ne vaikka tarvii , kyllä on joutilailla älytöntä puuhastelua ja kunta tietysti maksaa hyvän palkan tälle siilien rakennusmestarille jokainen saa rakentaa mitä haluaa mutta älkää nyt kaikkea kusta ja paskaa uutisoiko puolen sivun kirjoitusella , voi hyvä luoja (:

Erska

Erskan kannattaisi lukea jotain muuta, kun noin ärsyttää.
Nouseepi tuo verenpaine vielä ja se on paha juttu.
Kukaan ei pakota sinua tulemaan sivuille jotka eivät ole mieleen.
Minulle oikein mieleinen artikkeli, kun rakastan eläimiä ja luonnon luontoa ja sivuutan ne sivut jotka eivät itseäni kiinnosta.
Koeta kestää elämää.

Nokinenä & Hanna

Erittäin hyvä huomio sinulla. Totuus on kuitenkin se, ihmisen ei pitäisi puuttua luonnon kiertokulkuun. Puuttumisesta on todella paljon huonoja kokemuksia. Kuten sekin, kissoista ja koirista on tullut perheenjäseniä. Eläimistä täytyy pitää hyvää huolta, mut rajansa kaikella täytyy olla. Vain lukeneet eivät anna koiran ja kissan nuolla kasvojaan, bakteerikanta on aivan järkyttävä. Punkki-ilmiö selittyy tälläkin suurelta osaltaan. Puista tulee ihmiseen ja eläimistä myöskin, tuloksena borreloosi. Joka ei ole kivuton, vaan yleensä johtaa osittaiseen halvaantumiseen. Joten annetaan eläimien elää luonnossa, omaa elämäänsä, puuttumatta siihen. Tämä on alle kolmekymppisen mielipide siileistä ja muista eläimistä.

Rambo

Teillä näkyy olevan pienet murheet kirjoituksista päätellen.
Toisenlaista oli suomessa suurien-nälkävuosien 1695-1697. Kolmasosa kansasta kuoli ja nälkään joka oli jokapäiväinen vieras silloin.
Siilit kuitenkin fossiileina selvisivät siitäkin ja tulevat selviämään ihmistä paremmin aina.

Ekana vuotena halla vei viljan jo juhannuksen-aikaan etelä-suomessa.
Seuraavana vuotena ajatelkaa, kesää ei tullut ollenkaan, jota nykyihmiset eivät kykene käsittämään.
Kolmantena vuotena halla vei viljan taasen.
Kysymyksessä oli tulivuoren purkaus, välimeren rannalla. Joka syöksi tuhkaa taivaalle, jolloin sää viileni ja aurinko katosi.

Minun sukupolven aikana kesä on aina tullut, entäs jos ei tulisikaan. Pienet murheet nykyään ihmisillä, kun pitää luonnon kiertokulkuun puuttua.

Rambo

Herää kysymys onko tässä nyt tulos syrjäytymisestä ja sosiaalihuollon laiminlyönneistä jos on tällaista epäasiallisuutta luonnontieteen ja eläinsuojelun ja ties minkä suhteen

Suojele siiliä

Hyvä juttu! Itsekin innostuin siilinpesistä. Mistäköhän löytyisi vielä mitat sopivaan suuaukkoon. Liian suuri saattaa päästää ei toivottuja vieraita sisään.

mie

Juha Mäki-Ketelä on saanut siilit säilymään pihamaallaan.
Meillä vuosia sitten oli vielä noin 10-20 siiliä ja poikasia.
Poikasia kiva illan hämärässä seurata, kun heitin niille kissan kuivamuonaa, niin rouske kuului, kun kymmenenkin pientä söi.
Keran näin heittäessäni siilinpoikaselle ruokaa, että se lähti pusikkoon ja luulin sen menevän karkuun, mutta se hakikin sisaruksensa, serkkunsa ja kaveruksensa mukaan " kekkereille".
Olen tänä kesänä nähnyt puutarhassamme, vain yhden siilin, sekin lähtee pian talviunilleen. Toivon mukaan eivät kaikki muut meidät siilikansastamme ole
joutuneet autojen "mankeloitaviksi" tai muuten surman suuhun.
Siili on hiljainen illan ja yön vaeltaja ja hyödyksi puutarhassa, ei häiritse kenenkään rauhaa.

Nokinenä & Hanna

Toisin kun muissa länsieuroopan maissa kyy ei ole suomessa rauhoitettu.

http://www.luonnossa.net/

Muita käämeitä.
Kangaskäärme,tunnetaan myös nimellä Kanervikkokäärme.
Esiintyy ainoastaan Ahvenanmaalla.Rauhoitettu.

Rantakäärme.Rauhoitettu.
Vaskitsa. Jalaton lisko.Rauhoitettu.

Tollaisen siilin talvipesän voi tehdä myös styroksista.

HW

Mitähän mahdat tarkoittaa tällä jutullasi. Asiayhteys on ainakin sulla hakusessa.
Käärmeet on kylläkin siilien ruokaa, sitäkö yrität selittää.

Rambo

menkää ny vaikka niitten takapuoleen pullamössöt , ei ihmisen pitäisi liikaa puuttua luontoon ja villieläimiin ja yrittää muuttaa niiden elämää ja olotilaa ihmisten kaltaiseksi sitä nyt lähinnä tarkoitin ( nokinenä ja hanna sopiva nimm. ) ne on pärjännyt luonossa hyvin vuosikymmeniä ennen nokinenää ja muita liikaa auttavia idiootteja , sen pituinen se .

Erska

Niin erska, meillä on omassa pihassamme joka on suuri myöskin siilikansaa ja hiippaa siellä muutakin eläimistöä, kuten jäniksiä, oravia, kettuja, supikoiraa ja on peurakin juossut pihan poikki ja kaikkea muuta pieneläintä. Aikoinaan hirvet vaelsivat pihan takareunaa (joka oli silloin metsää) papinniityn laitumelle vasomaan ja syksyllä takaisin metsän siimekseen.
Ihminen vallannut niiden ikiaikaiset asuinalueet ja isommat eläimet ovat väistyneet syvemmälle metsiin, vain nämä pienemmät ovat harvalukuisina jääneet jäljelle.
Miksi sen täytyy olla joillekin vastenmielistä, jos katselemme ja seuraamme näitä luontokappaleita, jotka kaupungin aina laajetessa ja tihentyessä ovat harvenemassa ja siili kovin alkukantainen ja mielenkiintoinen eläin on jo uhanalainen.

Nokinenä & Hanna

Annathan anteeksi minulle. Se mikä teki tästä suuremman jutun, kun juttu itseasiassa oli.
Tämä oli toteutettu ja julkastu väärässä paikassa ja ohjeet eivät sovi taajamaan.
Teillä iso piha, siksi eläimet kulkee vapaana, siis ihan vapaasti. Tulevat ilmeisesti jatkossakin kulkemaan. En ole siili vihaaja, meilläkin kotona joskus näkee siilinkin.
Kokeeksi voisit kannustaa jotain kaveriasi tekemään näitä laatikoita lohjalla rivitaloyhtiön pihaan, homma loppuisi alkuunsa, ennenkuin kerkiäisi edes alkamaan.

Rambo

Shalom, rauha, vaan Rambo, olen samaa mieltä kanssasi, kun sanot ettei näitä huoneistoihin saa tuoda. Ei villieläintä ei saa ottaa kiinni ja pitää missään kotitiloissa niiden paikka on luonnossa.
Se, että siileille tehdään talvehtimispesiä, johtuukin siitä, että niitä kuolee talvella, kun ei niille riitä tiloja. Niilläkin on asuntopula. Meillä aina silloin tällöin käy villieläinlääkäri, jos jokin eläin on sairas tai loukkaantunut ja hän kertoi, etteivät toiset siilit laske omiin "osakkeisiinsa" tuntematonta yksilöä ja näin on monen siilin laita se ei löydä tai löytää huonon pesäpaikan ja niin se menehtyy talvella.
En siltikään ole ajatellut, että jokaisen rivitalon pihaan tehtäisiin siilikoti. Parempi niiden on olla luonnonrauhassa, mutta jos on tilaa niin auttaa voi.
Meillä ei ole siilikotia, mutta tontin takareunassa on risukkoa ja lehtiä joihin ne mahdollisesti pääsevät suojaan ja nämä risukot annetaan olla rauhassa.
Nyt ne ovat jo koisimassa saapa nähdä miten on ensi kesänä onko meillä siilikansaa.

Nokinenä & Hanna

Ihminen on jo puuttunut luonnon kiertokulkuun niin kovalla kädellä, ettei millään eläimellä ole mahdollisuutta selvitä. Omakotialueilla on kiva nähdä puhisevia siilejä kulkevan. Eivät vaan pysy pihoissa, vaan päätyvät usein autoteille. Siilien raadot eivät ihastuta kuin raadonsyöjälintuja.

Jos siili on pihapiiriin asettunut, on sillä joku luonnon järjestämä pesäkolo jo olemassa. Ehkä siilimökkien teko on jo vähän liikaa. Etanoita kyllä piisaa, joten meidänkin pihaan eksyvä puhisija on ihan tervetullut vierailija.

"Tollasta" talvipesää ei todellakaan kannata tehdä styroksista! Ei millekkään luonnon elävälle kannata laittaa tarjolle jotain niin epäluonnollista kuin styroksi. Jos siili ei sitä pureskele, niin ainakin oravat ja linnut repivät hajalle, syövät ja kuolevat tuskallisesti muovit sisuksissaan.

Myy

En yleensä kommentoi uskovaisten, mieleltään häiriintyneiden enkä huonosti trollaavien kommentteja, enkä tee sitä nytkään.

Muutama juttu kuitenkin liittyen kommentteihin, joista osa on jo näemmä täältä poistettukin:

1. Pesäkoppia EI saa tehdä styroksista, muovista, vanerista tms. hengittämättömästä materiaalista. Lauta on ehdottomasti paras materiaali. Katon voi tehdä kyllä vesivanerista.

2. Enemmistö siileistä kantaa tosiaankin salmonellaa, joten jos ruokitte siilejä, peskää astiat aina siilien lähdettyä kunnolla astianpesuaineella, niin taudit eivät tartu siilestä toiseen. Muistakaa huuhdella astiat hyvin. Siis joka ruokailukerta.
Käyttäkää itse kumihanskoja ja peskää kädet hyvin. Käsidesiäkin suosittelen. Ihmiseen salmonella toki tarttuu, mutta ei em. toimenpiteiden jälkeen. Tietysti sen saa, jos esim. nuolee maata, johon siilet ovat ulostaneet tai astioita, joista ne ovat syöneet, mutta ainakaan itse en ole vielä keksinyt syytä, miksi noin menettelisin.

3. Opetustyöstä saamaani palkkaa ei maksa kunta, vaan kuntayhtymä.

4. Teen tässä lähipäivinä piirustukset yms. ohjeet kopista, johon ainakin "minun" siileni ovat kovasti tykästyneet. Laitan linkin sitten tännekin.

Mukavaa siilirikasta syksyä ja muutenkin kaikille!

J. Mäki-Ketelä, Ylöjärvi

Juha Mäki-Ketelä

Villieläimien tarhaaminen on luvanvaraista toimintaa. Pykälät täyttyy tässä sinun tapauksessa.
Jos olisit rakentanut kaksi koppia, koko jutun ymmärtäisinkin ja se olisi hyväksyttävää.
Kymmeniä rakentamalla, on mopo karannut käsistä pahasti.

Toivottavasti et julkaise mitään piirrustuksia, se tulee aiheuttamaan todellisia ongelmia.
Nämä viherpiiperot innostuu asiasta todella, ei mene kauan kuin kerrostalojen partsilla ja kylppäreissä, on laatikko laatikon vieressä näitä ihme laatikoita. Hajuhaitta on ilmeinen, koska viherpiiperot tekee siilistäkin perheenjäsenen.
Maalle ne laatikot kuitenkin kuuluu, mut kerrostaloasukit niistä ainoastaan innostuu.

Älä viitsi näitä piiperoita yllyttää, ne tekee varmasti kaiken perässä ja tietenkin väärässä paikassa. Syksynjatkot sinullekkin.

Rambo

Opettajana toivoisin sinun kertovan, ainakin säännöt, missä mitäkin voi harrastaa.
Tämä toimintasi on ihan ok maalla, maatilalla ja ok.talossa taajaman ulkopuolella.
Mutta ei missään tapauksessa rivi/kerrostalossa.
Kuten aikaisemmin jo totesin, rivitalon järjestyssäännöt kieltää tälläisen toiminnan taajama-alueella. Eli voivat lopettaa toiminnan heti alkuunsa, riippumatta siitä onko kyse omistus, tai vuokra-asunnosta.
Toimintasi on muuten ok. mutta populaatio karkaa käsistä ennen pitkää.
Tälläiseen laittomaan toimintaan taajamissa, ei kannata kannustaa ketään, koska ongelmia on varmasti tulossa.

Rambo

Villieläimien tarhaaminen on kyllä ihan jotain muuta kuin sopivan suojan rakentaminen paikkaan, johon eläin tulee tai sitten ei tule. Eipä ole mieleeni juolahtanut tuokaan, että linnunpöntön rakentaminen voidaan myös tulkita tällä tavalla tarhaamiseksi.

Ihminen on siilin Suomeen tuonut, ja nyt ihmisen toiminta on pikkuhiljaa tuhoamassa tämän HUOM. rauhoitetun eläimen elinmahdollisuuksia. Helpompihan on tietysti vaatia vaikkapa lumileopardille elintilaa ja oikeuksia, kuin suojella ihan lähiympäristössä asuvaa luontokappaletta.

SSiili

Et näköjään ymmärrä lukemaasi. Kysymys ei olekkaan suojan rakentamisesta, vaan tarhauksesta, koska on jatkuva ruokinta.
Populaatio kasvaa vauhdilla ja ongelmia on edessäpäin.
Koska ilmeisesti on rivitalosta kysymys ja tietenkin taajamasta, on villieläimien syöttäminen, myös linnut kielletty.
Linnunpöntöt eivät kuitenkaan ole kiellettyjä, koska niitä ei syötetä.
Lintulaudat ja syöttäminen on yleensä kielletty rivitaloyhtiöiden järjestyssäännöissä.

Nyt pitäisi kysyä rivitalon naapureilta, mitä mieltä olette jatkuvasti kasvavasta populaatiosta, koska rajat tulee kuitenkin vastaan.

Rambo

Voi Pyhä Sylvi tuon "järjenjättiläisen" eli rambon tekstejä, samoin erskan. Taitavat olla identtisiä kaksosia, sano...

Jatkuva ruokinta ei ole tarhausta, tarha on kuule sellainen jossa eläin / eläimet ovat ns vangittuja. Aita, sähköpaimen tms on ympärillä, eivätkä ne pääse sieltä pois muuta kuin ihmisen toimesta. Sun logiikan mukaan pikkulintujen ruokintakin olisi tarhausta, heh. Mieti nyt vähän ensin mitä tänne sepustelet

Siilejä on kautta aikain ruokittu, eikä niiden populaatio ole kasvanut riesaksi asti. Rambon kaltaiset kaahaajat taajamissa liiskaavat myös siilejä niin usein, että pahaa tekee.

Huom! Siili on levinnyt ihan luontaisella tavalla Suomeen, tosin istutuksin niitä on viety pohjoisemmaksi.

Kai kaikki vihdoin jo tietävät, että siilille EI SAA tarjota tavallisia maitotuotteita. Siili on laktoosi-intolerantti

pyhä sylvi

Voi pyhä sylvi. Taajamassa on yhteiset säännöt, rivitalossa on järjestyssäännöt. Siellä kerjääminen ja ruokkiminen on kielletty. Eläimet saavat liikkua vapaasti pihapiirissä, mut ruokkia ei niitä saa. Onko minun pakko vääntää sinulle rautalangasta, vai meneekö perille.

Rambo

Meneekö perille, ei ole kielletty, ellei ole kielletty.

Väännän rautalangasta: Minä en edes kirjoitellut nimenomaan rivareista, mistä sä sen kehitit? vaan ihan yleisellä tasolla.

PS toivottavasti viihdyt siellä kolhoosissasi, minä en viihtynyt rivarissa enkä kerrostalossa

pyhä sylvi

Kysyit mistä jutun repäsin, koska jutun tekijä kertoi rivarin pihalle tehneensä näitä siilikoppeja ja ruokailun järjestänyt, sekä ohjeet siitä. Toiminta on kuitenkin ristiriidassa sääntöjen ja lakien kanssa.Nyt taitaapi olla kuitenkin niin, vastuu on siirtymässä kuuntelijalle.

Rambo

Huoh!

OHO, tunnet siis jopa kyseisen rivitalon säännöt??? Ja minkä lain kanssa ristiriidassa????

Artikkeli on hyvä ja yleisluontoinen ohje siilien talvipesien rakentamiseksi, ei siis rivariasukkaille nimenomaan.

Pyhä Sylvi!!! Anna mun kaikki kestää.........................................................................................ääääääääää

pyhä sylvi

Rivitalon järjestyssäännöt ovat valtakunnallisesti kaikille samat. Kenellekkään ei sääntöjä muuteta mielensä mukaan. Tässä jutussa täyttyy, rikosoikeudelliset termit täysin.
Aamulla kun herään, toivoisin ettei minun tarvitsisi palata enään eiliseen. Koska harvoin näin hullua joutuu lukemaan, tällä vuosituhannella. Tämä juttu on karannut jo käsistä ja länskäri voisi tutkia julkaisemansa juttunsa uudelleen. Voisiko johtaja Puomila tutkia tämän jutun puolueettomasti.

Rambo

"Rivitalon järjestyssäännöt ovat valtakunnallisesti kaikille samat."

No äläs ny... Ei me eletä vanhassa NL:ssa, ihan ainakaan. Jokainen taloyhtiö voi järjestyslain raamien sisällä tehdä sellaiset järjestysäännöt kuin parhaaksi katsoo.

Ihmettelen vähän että siileille pitäisi tehdä talviasuntoja, ne ovat kuitenkin joitakin miljoonia vuosia selviytyneet aika lailla villissä luonnossa. Eri juttu jos tykkää puuhastella semmoista mutta en usko tällä istumalla että siilikanta vähenee jos ei majaa kyhää niille.

ottiatuota...

"Rivitalon järjestyssäännöt ovat valtakunnallisesti kaikille samat."

No äläs ny... Ei me eletä vanhassa NL:ssa, ihan ainakaan. Jokainen taloyhtiö voi järjestyslain raamien sisällä tehdä sellaiset järjestysäännöt kuin parhaaksi katsoo.

Ihmettelen vähän että siileille pitäisi tehdä talviasuntoja, ne ovat kuitenkin joitakin miljoonia vuosia selviytyneet aika lailla villissä luonnossa. Eri juttu jos tykkää puuhastella semmoista mutta en usko tällä istumalla että siilikanta vähenee jos ei majaa kyhää niille.

ottiatuota...

"Oi sanoi siili, olen yksinäinen siili. Niin yksinäinen jotta, ja se on aivan totta. Se yksinänsä eli ja piikein piikitteli. Ja piikkikuoren alla se hiljaa itkeskeli." /Kirsi Kunnas

Siinä teille jopa siiliasioista tappeleville tyhjäntoimittajille runo aurinkoisen syyspäivän kunniaksi. Taidatte tekin vain yksinäisyyttänne purkaa. Lepo vaan!

Myy

Siilejä saa houkuteltua pihalle niinkin, että istuttaa monenlaista pensasta limittäin ja lomittain. Runsaasti turvallista liikkumatilaa varjossa, syksyllä lehdet sinne pusikoihin niin matoja riittää. Toki jos on kotilo-ongelmaa niin nekin ryöpsähtää rehevällä pihalla potenssiin kymmenen.

Pesiä en ole tehnyt mutta ilmeisesti leikkimökin ja lautapinon alla on sopivasti talvehtimistilaa.

Minulla on esim pensaat niin tiuhaan, että mitään mullosta ei tarvitse kitkeä saati leikkurilla ruohoa ajella. Pensaita on rajalla ja rajalta tontin sisäpuolellekin kahdessa tai kolmessa rivissä ei mitenkään viivasuorasti. Tästä on sekin hyöty, ettei naapurit näy liikaa ja on sitä ihan omaa tilaa.

luonto tulee kutsumatta

Jahas, laitetaanpa taas välillä vähän faktaa, ettei jollakin katkea vielä verisuoni päästä.

1. Siilien mökeille on taloyhtiön lupa. Taloyhtiön hallitus voi sellaisen antaa, sillä hallitus ne järjestyssäännötkin on laatinut, ei esim. eduskunta lainsäätäjän roolissa. Myös isännöitsijä on asiasta tietoinen ja suhtautuu positiivisesti asiaan.

2. Olen kysynyt naapureilta erikseen suostumuksen puuhilleni. Onneksi naapurit ovat järjissään olevia eläinrakkaita ihmisiä, joten kaikki suhtautuvat siileihin erittäin kannustavasti.

3. Minkäänlaista tarhaamista tms. en harrasta. Pihassani ei ole aitaa tai muutakaan estettä, joten siilit tulevat ja menevät, miten haluavat. Ja nehän tulevat ja menevät.

4. En oikein ymmärrä, mistä eräs hahmo tässä ketjussa on saanut päähänsä kymmenien koppien määrän tms. harhaista. Koppeja on kuusi (6), asukkeja niistä on puolessa. Eli ei täällä mitään siilien Auschwitzia rakenneta.

5. Kannan "räjähtämistä" on turha pelätä, sillä siileistä pahimmillaan 80% kuolee ensimmäisenä talvena talvehtimispaikan puutteeseen tai liian vähäiseen vararavintoon.

Kannattaa siis ottaa nyt ihan rauhallisesti vaan ja hommata itselleen jotain muuta mietittävää. Kannattaa lähteä vaikka lenkille, aurinkokin alkoi juuri paistamaan. Tuollainen turha öyhöttäminen muutamasta siilistä syö ihmisen ontoksi ja tekee lopullisesti katkeraksi.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Juha Mäki-Ketelä

Juha Mäki-Ketelä, kiitos artikkelista, joka on oikein hyvä ja oli mielenkiintoista huomata, että on vielä paljon ihmisiä jotka välittävät luontokappaleista ja siili jos mikä ei takuulla häiritse kenenkään kotirauhaa.
Me eläinrakkaat odotamme lisää artikkeleita näistä luonto aiheista ja pesänteko ohjeita.
Pari häirikköä on aina joka sivustolla niistä ei tarvitse välittää.
Kiitos vielä kerran ja hyvää syksyä.

Nokinenä & Hanna

Kiitos Juha myös tästä viimeisestä kommentistasi, pahimmalle kohkaajalle kai tuli hieman miettimistä esittämistäsi faktoista. Jos nyt edes ymmärtää lukemaansa tekstiä täydellisesti.....

Muuten, olipa kyseessä mikä tahansa asia, niin omaa pahaa oloaan purkavia räyhääjiä aina löytyy vaikka valheen tai ymmärtämättömyyden voimalla, nauttivatkin siitä. On kai se jonkinlaista terapiaa heille, joten yrittäkäämme ymmärtää. On myös yllättävää, kuinka monet ihmiset ovat vieraantuneet kokonaan luonnosta ja löytävät huonoja asioita siitäkin, että me eläintenystävät haluamme auttaa niitä selviämään rankan talven yli

pyhä sylvi

Ylöjärvi sijaitsee Tampereen kupeessa, ja kunnassa on rapiat 30 000 asukasta. Vantaalla on huitsi tiukempaan ahdettuna reippaasti päälle 200 000 asukasta.
Tänne ei oikein siilikään väliin mahdu, vaan ne liiskataan autojen avustuksella.
Lättänäsiilit tuottavat vain murhetta lapsille ja eläinrakkaille aikuisille. Olemme siis ihan eri infrastruktuurissa, kuin Ylöjärveläiset. Siitä (mahdollisesti) nämä kaikenjäkättäjät närkästyivät.

Koitetaan nyt ymmärtää toisiamme, toisia ihmisiä siis, asuttiin sitten missä hyvänsä.

Myy

Olen maalaistalon poikana ihan pihalla näistä jutuista. HW laitoit kerrankin hyvän linkin, josta selviää kaikki tarpeellinen.
Kohdassa "hoito" sanotaan näin: Siili on rauhoitettu eläin, joten sitä ei saa ottaa hoidokiksi, ainoastaan sairaita yksilöitä voi hoitaa, nekin on palautettava luontoon. Eläinsuojelulaki sanoo näin.

Rambo

Talvipesän rakentaminen ei ole hoitamista.
Ehkä tässä hoitamisella tarkoitetaan tarhaamista eli siili vangitaan hoidon ajaksi.
Ihminen tuhoaa eläinten pesimäpaikkoja ja tappaa lajeja toiminnallaan sukupuuttoon, mielestäni on täysin sallittavaa että jotkut jaksavat eläimiä myös avittaa ja suojella.

Telkussa tuli joku aika sitten siilin hoidosta jossa ihmiset olivat sijaisemoja poikasille kun siiliäiti oli jäänyt auton alle. Antoivat pipetillä laimennettua kissanmaitoa jota saa kuulemma lemmikkikaupasta ( lypsääkö joku kissoja :-/ ?).

Erinaceus europaeus

Tässävielä selkokielisenä, jotta myös Rambo ymmärtäisi:

Siilille saa rakentaa lain perusteella mökin kotinsa pihalle. Ainoa poikkeus olisi rivitalo tai kerrostalo, jonka järjestyssäännöissä tämä olisi kielletty. Mutta näitä lienee ani harvassa. Mökin rakentamisella ei ole mitään tekemistä hoidokiksi ottaamisen kanssa, koska siilihän pääsee liikkumaan täysin vapaasti. Asia on saman tapainen kuin esim. linnunpöntön laittasien kanssa, eikä senkään osalta ole kyse "hoidokeista" vaan vapaasti lentävistä linnuista.

Siilimökkien rakentaminen etenkin Porvoossa olisi varsin hyödyllistä, koska kaupungissa on aikamoinen etanaongelma, ja siili on tehokas etanakannan vähentäjä. Toivottavasti varsin moni havahtuu tähän asiaan, ja huolehtii siilimökin rakentamisesta omalle pihalleen.

Talousjohtaja

Talousjohtaja kirjoitti näin: "ainoa poikkeus olisi rivitalo tai kerrostalo, jonka järjestyssäännöissä tämä olisi kielletty". Väitteesi pitää paikkaansa, näin on asian laita.
Otsikossa mainittiin talvipesiä olevan jo puolenkymmentä ja lisää tulee. Siis ainakin viisi jo ja lisää tulee. Kun ottaa mittasuhteet huomioon, rivitalojen takapihat ovat keskimäärin 30m2-100m2 nelijöisiä, määrä on jo nyt kohtuuton.
Enska taas on oikeassa siinä, kun mainitsee koirabaarit/ruokalat, samoja yhdenasian ihmisiä on tälläkin palstalla, jotka eivät osaa hahmottaa isompia kokonaisuuksia.

Pitää ottaa huomioon myös se, pienen takapihan takana on myös naapurit, jotka eivät ole välttämättä samaa yhtiötä. Heilläkin on sanansa sanottavana.

Muistan lapsena yhden kotimaisen luontosarjan, jonka vanhempani olivat nauhottaneet.
Sarjan nimi oli" seitsemän askelta kesämökin portailta", jossa risto astikainen konttasi muurahaisten perässä koko kesän. Sarja tuntui jo lapsena niin hullulta, sitä tuli katsottua myös myöhemminkin. Astikainen rakenteli muurahaisille polkuja ja siltoja teki laskemista varten.
Muistan yhden jakson vieläkin, kun astikainen laski sillalta töihin meneviä muurahaisia, illalla huomaskin puuttuvan yli 20000 työmiestä, jotka eivät tulleet töistä takaisin. Aamulla menijöitä oli 130000 kpl. Siinä riitti sitten ihmettelemistä. Kertokaa kuka teistä näki tämän sarjan, en tiedä miltä vuosikymmeneltä se oli, mut ehkä 80- luvulta.

Toinen sarja joka tuli katsottua"me hamsterit". Siitä kaksi vanhaapoikaa päätti kerätä kaiken laista kellariin, kovan talven varalle. Keväästä lähtien oli vain yksi "ajatus", mitäs tänään keräämme, sitä jatkoivat syksyyn asti. Kuinka ollakkaan kovaa talvea ei tullukkaan. Kävisikö tämä jonkinlaisesta opetuksesta.

Rambo

Rambo, haluat opettaa jotakin jollekin, mutta mitä tekemistä näillä sinun lapsuutesi TV-ohjelmilla on siilinpesän ja tämän artikkelin kanssa?
Eikö itselläsi mene jakeluun, etteivät kaikki asu niissä ahtaissa rivitalopihoissa ja juuri he ovat kiinnostuneita tästä aiheesta.
Miksi eivät saisi olla.
Tämäkin piti olla mukava puheenaihe hyvine artikkeleineen ja neuvoineen, mutta sitten tulee kaks böndee ja pilaa koko keskustelun.
Turha alkaa haastaa riitaa, kun et kuitenkaan kestä, kun muut vetäsee täyslaidallisen sun niskaas. Usko ihan, vaan huvikses et, ku tää jengi vetää boltsit, niin sit sun ja erskan on turha lähtee spiidaa, sgagaatte kuiteskii sköndat byyseissa!

Stadissa syntynyt ja kasvanut

Sivut