Sienisaalis talteen – kokeile eri säilömisvinkkejä

Ruoka
Kommentoi 2

Suomen Sieniseuran mukaan sienten suolaaminen on vanha tapa säilöä sieniä. Silti suolausta ei kuitenkaan suositella ravitsemuksellisista syistä.

– Liika suola on terveyshaitta ja sienten keitin- ja liotusvesiin liukenee suurin osa sienten arvokkaista ravintoaineista, Pirjo Kytövuori kirjoittaa.

Hän suositteleekin suolaamaan lähinnä kirpeitä rouskuja. Tunnetusti paras sienisalaatti saadaan juuri suolatuista rouskuista.

Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen säilöntätapaasi, kokeile sieniseuran antamia vinkkejä.

_______________________________

Kirpeille rouskuille suolaus tekee hyvää

Laita peratut ja paloitellut rouskut kylmään veteen 4–5 litraa yhtä sienikiloa kohti. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä noin viisi minuuttia.

Karva- ja kangasrouskuja saa keittää noin 10 minuuttia. Haaparouskuihin saattaa tulla vihertäviä väriläiskiä, mikä on normaali ilmiö.

Kaada sienet lävikköön ja huuhtele välittömästi runsaalla kylmällä vedellä. Valuta ja purista vesi pois. Jäähdytä kunnolla.

Paina sienet tiiviisti kerroksittain karkean suolan kanssa. Käytä suolaa 100–150 grammaa yhtä sienikiloa kohti.

Laita sienet ja suola puhtaaseen lasi- tai muoviastiaan. Laita alle ja päällimmäiseksi aina suolakerros.

Peitä sienet muovikelmulla. Etsi päälle paino, esimerkiksi hyvin pesty kivi muovipussissa.

Säilytä astia kylmässä kellarissa, jääkaapissa tai kylmiössä.

Tarkista, että sienet ovat kokonaan suolaveden peitossa. Jos ne eivät peity, lisää joukkoon keitettyä, jäähdytettyä suolavettä (100 g suolaa/1 l vettä).

Poista liika suola sienistä liottamalla niitä kylmässä vedessä ennen kuin otat sienet käyttöön. Vaihda vettä välillä tai keitä sieniä muutamia minuutteja ja huuhtele sienet hyvin kylmällä vedellä.

_______________________________

Pakasta sienet käsiteltyinä

Voit pakastaa lähes kaikkia sieniä. Erityisesti miedot sienet, kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit, sopivat hyvin pakastettaviksi.

Raakoja sieniä ei kannata kotipakastimissa pakastaa, sillä ne vievät paljon tilaa ja niistä tulee helposti puisevia.

Laita peratut ja paloitellut sienet mieluiten teflonpinnoitteiselle pannulle. Kuumenna keskilämmöllä ja sekoita välillä, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Älä lisää rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä.

Jäähdytä sienet hyvin, ja pakkaa ne kertakäyttöannoksina puhtaisiin pakastuspusseihin tai -rasioihin. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja päivämäärä.

_______________________________

Kuivatuissa sienissä maku ja ravintoaineet ovat tallella

Kuivaaminen on erityisesti ohutmaltoisille sienille, kuten mustatorvisienelle, suppilo- ja kosteikkovahveroille ihanteellinen säilöntätapa, myös esimerkiksi ukonsienet, lampaankäävät ja herkku- ja punikkitatit soveltuvat kuivattavaksi.

Puhdista sienet. Isokokoiset torvisienet ja vahverot kannattaa repäistä halki, sillä ”torvi” kerää roskia. Leikkaa paksumaltoiset sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Parhaimman kuivatustuloksen saat sienikuivurissa.

Jos sinulla ei ole kuivuria, kuivaa sienet jonkin lämmönlähteen yläpuolella tai lähettyvillä. Levitä sienet tasaisesti kuivausritilöille ja pöyhi niitä kuivumisen aikana. Vaihda kuivurissa ritilöiden paikkoja.

Sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä kuivaukselle sopivaa lämpötilaa (35–40 astetta) on vaikea säätää. Jos lämpö nousee yli 50 asteen, sienet kypsyvät ja kuivuvat koviksi, eivätkä enää pysty imemään vettä.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murtuvat taitettaessa.

Pakkaa kuivat sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Parhaiten kuivatut sienet säilyvät pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa.

Kun kuivaus on hyvin onnistunut, sienet säilyvät käyttökelpoisina muutaman vuoden.

_______________________________

Marinoiduista sienistä saat oivia lisäkkeitä

Kun säilöt nuoret ja kovamaltoiset sienet etikka-mausteliemessä, saat säilykkeitä, jotka voit tarjoilla sellaisenaan ruokapöydässä. Erityisen hyvin marinoitaviksi sopivat pienet kantarellit, suppilovahverot, kangas- ja leppärouskut. Käytä marinoimisliemeen etikan ja veden lisäksi sokeria, suolaa ja erilaisia mausteita.

_______________________________

Lähde: Suomen Sieniseura

Kokeile kotona

Sienipatongit

(4 kpl)

4 dl vettä

1 pkt (50 g) hiivaa

1 tl suolaa

ripaus sokeria

1 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja

1 dl kauraleseitä

noin 5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

Täytteeseen:

1 sipuli

0,5 l hienonnettuja osterivinokkaita, siitake- tai muita viljeltyjä sieniä

0,5 l porkkanaraastetta

2 rkl rypsiöljyä

1 muna

suolaa

pippuria

tuoretta kirveliä

3 dl juustoraastetta

Pinnalle:

seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut aineet sekoittaen ja vaivaa taikinaksi.

Jätä taikina peitettynä kohoamaan lämpimään paikkaan.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu sipuli, sienet ja porkkanaraaste ja kuumenna sekoitellen.

Siirrä seos jäähtymään kulhoon. Sekoita joukkoon vatkattu muna.

Vaivaa kohonnut patonkitaikina jauhotetulla pöydällä ja jaa neljään osaan.

Kauli kukin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle sienitäytettä ja ripottele juustoraastetta. Rullaa kääretortun tavoin.

Siirrä täytetyt patonkirullat leivinpaperin päälle kahdelle pellille.

Leikkaa pintaan vinoviillot terävällä veitsellä ja anna patonkien kohota peitettyinä. Voitele patongit vedellä ja ripottele seesaminsiemeniä.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Juustoinen sienipasta

200 g pastaa

noin 6 dl eli noin 250 g tuoreita sieniä, esimerkiksi tatteja, paloiteltuna

1–2 rkl voita

1 sipuli

1/2 tl mustapippuria rouhittuna

1 prk eli 2,5 dl maustettua ruokakermaa esimerkiksi Kolme juustoa

Tarjoiluun:

pastajuustoraastetta

Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna paloiteltuja sieniä pannulla sekoitellen, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää voi ja hienonnettu sipuli.

Paista, kunnes sipuli pehmenee.

Lisää pippuri ja juustokerma. Kuumenna.

Valuta keitetty pasta. Sekoita kastike pastan joukkoon. Ripottele pastajuustoraastetta annosten pinnalle.

Vinkki: Käytä tuoreiden sienien sijaan noin 200 g pakastesieniä tai noin 25 g kuivattuja sieniä, jotka ensin liotetaan haaleassa vedessä puolisen tuntia tai noin 150 g hyvin liotettuja, kiehautettuja suolasieniä.

Ohje: Valio

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

26.9.2012 07:26

Me4 en henkilf6kohtaisesti tyke4nnyt tosta vinisite4 laisinkaan, kun joskus testimielesse4 pullon ostin. Toisaalta eipe4 ole grenache ja syrah mun lempparirype4leite4ke4e4n, mutta silti maku oli jotenkin ohuen pisteleve4 noinkin arvokkaaksi viiniksi.Kuinka paljon noi luomubroilerit maksavat? Harmi vaan ette4 tulevat Ruotsista.

26.9.2012 07:27

Me4 en henkilf6kohtaisesti tyke4nnyt tosta vinisite4 laisinkaan, kun joskus testimielesse4 pullon ostin. Toisaalta eipe4 ole grenache ja syrah mun lempparirype4leite4ke4e4n, mutta silti maku oli jotenkin ohuen pisteleve4 noinkin arvokkaaksi viiniksi.Kuinka paljon noi luomubroilerit maksavat? Harmi vaan ette4 tulevat Ruotsista.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.