Ruohonen-Lernerin poika ja tämän tyttöystävä ovat eduskunta-avustajia

Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) toteaa, ettei ole vaikuttanut poikansa tai tämän tyttöystävän eduskunta-avustajapestien saantiin.

Juha Perämäki

PORVOO | Porvoolaisen kansanedustajan, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin poika, kauppatieteiden maisteri Lari Vilkman työskentelee eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaan eduskunta-avustajana.

Vilkmanin tyttöystävä, hallintotieteiden maisteri ja teologian ylioppilas Niina Perälä puolestaan avustaa samassa työpaikassa perussuomalaisten kansanedustajaa Hanna Mäntylää.

Ruohonen-Lerner sanoo, ettei hänellä ole yhteensattuman kanssa mitään tekemistä.

– Molemmat ovat hakeneet itsenäisesti kansanedustajan avustajan työpaikkaa ja tulleet haastattelujen jälkeen valituiksi. Minulla ei ole mitään roolia muiden kuin oman avustajani palkkaamisessa, hän toteaa.

Perussuomalaisten Porvoon valtuustoryhmä teki pari vuotta sitten aloitteen, että kesätyöntekijät pitäisi valita arpomalla juuri tasa-arvoisen kohtelun vuoksi, etteivät sukulaisuus- tai muut suhteet asettaisi määrättyä hakijaa etulyöntiasemaan.

Miten selitätte ristiriidan?

– Ei ole mitään ristiriitaa. Mielestäni kuntien kesätyöpaikat pitäisi arpoa sellaisten henkilöiden kesken, jotka täyttävät työhön vaadittavat kelpoisuusehdot, esimerkiksi henkilö on alan opiskelija. Kansanedustajan avustajan työ ei ole mikään palkintopaikka kuten poliittiset virkanimitykset, Ruohonen-Lerner lisää.

Hän muistuttaa, että avustajan palkka on 2 300 euroa kuukaudessa. Lisäksi työ on kansanedustajan mukaan vaativaa, vastuullista ja työsuhde edellyttää luottamusta. Työsopimukset kansanedustajan avustajien kanssa allekirjoittaa eduskunnan hallinto, joka toimii avustajan työnantajana. Kansanedustajan rooli on toimia esimiehenä.

– Minulla ei ole mitään roolia muiden kuin oman avustajani palkkaamisessa, porvoolainen painottaa.

Eduskunta-avustajilla ei ole pätevyysvaatimuksia, mutta kansanedustajilla on omia kriteerejään. Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo löytäneensä avustajia hyvin Helsingin yliopiston rekrytointipalvelun kautta ja Kluuvin työvoimatoimiston kautta.

– Tiedän, että monet muutkin edustajat ovat toimineet tällä tavalla. Edellytän avustajapaikan hakijalta mielellään korkeakoulututkintoa, mutta kaikkein tärkeintä on se, että avustaja on luotettava, kansanedustaja toteaa.

Ruohonen-Lerner tietää, että eduskunnassa tehdään paljon virkanimityksiä puolueen jäsenkirjan perusteella. Kuinka yleistä on sukulaisten suosiminen?

– En tiedä, suositaanko eduskunnassa sukulaisia virkavalinnoissa. Minä en ole palkannut mihinkään tehtävään sukulaisia. Toisaalta en ole yrittänyt estääkään heidän palkkaamistaan, Ruohonen-Lerner sanoo.

Written by:

Tanja Kuisma

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Tällainenkin asia nostetaan esille juuri nyt, kuinkahan kauan he ovat olleet jo avustajina. Uusimaa on selvästi politisoitunut lehti ja sen juttuja lukiessa pitää huomioida toimituksen poliittinen tausta. Äidin pitäisi varmaan varmistaa, ettei hänen poikansa vain pääse töihin. Saati sitten pojan tyttöystävä, jonka koulutuskin on niin työhön sopimaton eli hallintotieteen maisteri.
Tämä on yksi niistä kokoomuksen Porvoossa hallitsemista asioista; lehti, kunta ja ravintolat. Toista lehteä hallitsee RKP, joten aika vaikea lukea Porvoon alueelta riipumatonta uutisointia.

uusimaa tietyn ... (ei varmistettu)

Niinpä. Äskettäin uutisoitiin uudesta päällikkötason nimityksestä erääseen
"lakisääteiseen" palveluun länsirannalla. Kovasti oli tuttu nimi eräästä
ruotsinkielisestä aviisista. Aika tuttuja nimiä myös Uusimaassa ja erään
kaupungin palkkalistoilla. Ei taida tiedonvälitys kärsiä? Näitähän löytyy.
Vaikuttaa jutussa mainitut henkilöt ylikoulutetuilta Porvoon valtuuston mahtipuolueisiin.

RAHVA HÄÄL (ei varmistettu)

Muualla Suomessa asuneena totean, että liike-elämä, yritykset ja mm. lehdistö yrittävät kaikin tavoin rakentaa alueistaan vahvoja. Siihen kuuluu, että myös alueen kansanedustajista otetaan heidän työtään tukemalla täysi hyöty ulos. Miksi näin ei ole Porvoossa. Miksi Uusimaan toimitus on niin täysin kampittamassa P R-L:n tekemää työtä. Onko hän ansainnut jotenkin, että lehden pitää vuodesta toiseen johtaa hänen parjaamistaan. Porvoo ei tule koskaan kehittymään, jos keskinäinen kunnnioitus puuttuu.

Maailma muuttuu... (ei varmistettu)

Aivan samaa mieltä!
Minusta nämä kaksi paikallislehteä ovat tehneet Porvoosta ja sen mielikuvasta: suvaitsematon. Ne eivät pyri tekemään juttuja taustoja kertoen ja sen kautta oikeata suvaitsevuutta hakien. Ne ovat menneet mukaan iltapäivälehti-tyyppiseen journalismiin, jossa kärpäsestä tehdään härkänen. Valtakunnalliset iltapäivälehdet tosin kohtelevat kaikkia puolueita pääosin tasa-arvoisesti, toisin kuin Porvoon paikallislehdet.
Kun Porvoon kaupunki yrittää nyt kiillottaa julkisuusjuvaansa, sen tulisi aloittaa se keskustelulla näiden paikallislehtien kanssa toimimisesta avoimina tiedonlähteinä. Keskustelujahan on käyty, mutta niillä on vain pyritty ja osittain saatukin lehtien kritiikki pois kaupungin tekemisistä päätöksistä. Ongelmahan vain on, että avoimeen tiedottamiseen kuuluu myös vastakkaisten näkemysten esittäminen.

uusimaa tietyn ... (ei varmistettu)

Kyse on siitä, että pitäisi elää niin kuin puhuu. Kaksinaamaisuus paljastuu joskus kuitenkin, kuten tässä nyt huomattiin. Jo oli aikakin, että aletaan kirjoittaa mitä kulisseissa tapahtuu.

valoa kansalle... (ei varmistettu)

lueppa koko juttu ennenkuin alat räkyttää... itsekin hain samalle työpaikalle kuin isäni ja pääsin. Pitää kai syyttää isääni nepotismista vaikkei valintaani tehnytkään !
Voi hitsi näitä pikkusieluja :( Ja persuja syytetään toisten asioiden kaivelemisesta :)
Minusta tuli juuri nukkuva äänestäjä - ex kokoomus...

ppk (ei varmistettu)

eli et voi hakea samalle työpaikalle kuin joku sukulaisesi ?? haloo porukka !
Kyllä nyt tikusta sasiaa yritetään Pirkkoa vastaan saada !!
Nyt riitti minulle - entinen puolue vaihtuu ja jatkossa annan sympatiaääneni Pirkolle !!
Tutkikaapa vaikka aluksi Oslan kesätyöpaikat, ketkä sinne valitaan... :)

AJT

Ymmärrän Uusimaan uutisoinnin siinä valossa, että Pirkko kyllä ryöpyttää muita vastaavanlaisista sattumuksista, mutta omassakin pesässä sattuu tällaista. En lähde aprikoimaan, että onko sukulaisuudella ollut merkitystä tai onko kyse samanlaisesta korruptoituneesta vallankäytöstä tai hyvä veli- järjestelmästä kuin muissakin poliittisissa ryhmissä perussuomalaisiten teemoja lainatakseni. Voittaahan moni lotossakin.
Porvoon kesätyöpaikkojen täytössä olen samoilla linjoilla kuin Pirkko, toki ymmärrän ettei jokaista työpaikkaa voi arpoa, mutta osan voi. Mutta outoa on, että joku pääsee monena keesänä kaupungille töihin, joku toinen ei koskaan.
Olen tehnyt Lea Höökin kanssa aikoinaan aloitteen, että ryhtyisimme toimeen ja antaisimme kaikille tietyn ikäisille mahdollisuuden kesätyöhön lyhyeksi aikaa. Jos kaupunki ja yrittäjät yhdessä tarttuisivat toimeen, onnistuisimme.

Mirja Suhonen

Sukulaisen palkkaaminen johonkin yritykseen on tietysti yrityksen sisäinen asia, sen sallii tai kieltää yritys itse. Joten näiden isukeidensuosituksella palkatut kesäapulaiset saavat olla ihan rauhassa.

Eduskunta on täysin eri asia, koska sen omistamme ja kustannamme me kansalaiset. Joten sukulaisten palkkaminen sinne meidän verorahoilla on varsin epämoraalista. Kun otetaan huomioon kuinka paljon Ruohonen-Lerner itse on tuonut esiin väittämiä korruptiosta, niin hänen oma toimintansa joutuu tässä tosi outoon valoon.

Olin jo ollut aikeissa äänestää perussuomalaisia kunnallisvaaleissa, mutta tämän epämiellyttävän episodin jälkeen ääneni kyllä päätyy jollekin toiselle puolueelle.

Moraalia politi... (ei varmistettu)

Miksei Pirkon sukulaiset voisi olla töissä samassa paikassa, kysyn vaan !!!
Jättäkää jo ihmeessä Pirkko rauhaan ja antakaa työrauha hänelle. Pirkko on työlleen omistautunut tekee työtään suurella sydämellä. Kyllä kateelliset saisi katsoa itseään peilistä huh, hu mitä ne vielä keksivätkään

Aner (ei varmistettu)

Tunnen sekä tuon pojan että tyttöystävän ja voisin suositella heitä mihin tahansa työpaikkaan. Luotettavia, ahkeria, aikaansaavia ja sosiaalisesti tulevat hyvin juttuun kaikkien kanssa. Media hakee aina kaikesta pelkkää paskaa. Lisäksi pojan äiti sai tietää työpaikasta pojaltaan vasta kun sai paikan, myös edustajalle taisi vasta silloin selvitä. Eli paras valittiin.

ylöjärvi (ei varmistettu)

Eikö tuo nyt ole selvää, miksi aiheesta on kirjoitettu. Jos henkilön lähipiiristä, joka itse on ensimmäisenä epäilemässä ja syyttämässä muita hyväveli- sun muista kähminnöistä ja tekee siitä poliittista bisnestä, löytyy vastaava tapaus, tai sellaiselta ulospäin vaikuttava, tietenkin se nostetaan esiin. Olisi ilmiselvää PS-puolueen ja PR-L:n suosimista, jos tällainen asia vaiettaisiin. Jos vastaava kytkös putkahtaisi esiin jonkin toisen puolueen piiristä, PR-L virittäisi vuorenvarmasti siitä uuden veisuun, josta kuultaisiin monet, monet kerrat.
Älkää persut olko niin hemmetin herkkähipiäisiä. Kyllä teidänkin asioitanne saa käsitellä julkisuudessa, ei teillä ole yksinoikeutta muiden asioista kertomiseen ja arvosteluun.
Erikoista muuten, että PR-L asettaa korkeakoulututkinnon suorittaneet etusijalle avustajia valittaessa. Tapa suosia sekin. Ovatko kallispalkkaiset kansanedustajat sellaista materiaalia, että tarvitsevat pienipalkkaisia akateemisia avustajia hoitamaan työnsä?

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

en ole persu enkä herkkähipiäinen. Kannattanut tähän asti Kokoomusta, mutta en enää - Porvoossa kun eivät tee muuta kun ajavat omia etuja ja uikuttavat muiden asioista :(
Monenkohan muun poliitikon sukulaisuudet on muuten eduskunnassa tutkittu ? Takuuvarmasti löytyy muitakin...
Ja Pirkko ei edelleenkään valinnut heitä joten turhaa Vesa syyttelet Pirkkoa valinnoista - ettekö te osaa ehdokkaat mitään muuta kuin arvostella muita - olen peräänkuuluttanut täällä monta kertaa, että äänestän heti ehdokasta joka kirjoittaa täällä jotain rakentavaa eikä vain hauku muita ! Niitä kyllä täällä riittää ! Kirjoituksillaan paljastavat kyllä itsestään todellisen luonteensa - pelkkiä herkkänahkaisia uikuttajia - hävetkää !

Ex Kokoomus ! (ei varmistettu)

Se että haluanko veronmaksajana kansanedustajille avustajia ylipäätään on vähintään kyseenalaista, mutta ymmärrän akateemisen koulutuksen arvostamisen avustajia valittaessa ainakin silloin, kun se on tehtäviä tukevalta alueelta. Työ avustajana kun saattaa olla vaikka tie ministeriön virkamieheksi enkä koe pahaksi, että virkamiehillä on käytännön kokemusta demokratiasta edes ajalta ennen norsunluutorniaan.

KAUPPAOPISTON MIES (ei varmistettu)

Cicero, en nyt hoksaa, ketä opiskelijapoikaa tarkoitat. Toisessa jutussani mainitsin näistä kokoomuksen eduskunta-avustajien palkkauksista, jotka olivat selvää nepotismia. Kysymäsi varaslähtö otettiin kyllä jo ennen vuotta 2008.

Ilkka Alava (ei varmistettu)

Ilkka Alava, kirjoitin opiskelijapojasta 19.9. 12:18 jutussa. En mielelläni kirjoita henkilöistä nimillä, jos nimet eivät oleellisesti kuulu käsiteltävään asiaan, samalla jäi sitten vuosilukukin mainitsematta. Pahoittelen.

Cicero (ei varmistettu)

Toivottavasti PR-L pääsee valtakunnallisessa julkisuudessa selittämään saman, minkä hän jo Uusimaalle sanoi. En toivo hänelle ikävyyksiä, vaan sitä, että hänkin pääsisi kokemaan, miltä tuntuu, kun yhtäkkiä on (todennäköisesti) syyttömänä vastaamassa ikäviltä näyttäviin asioihin, kun kaikkien sormet osoittavat syyttävinä. Voisi tehdä hyvää saada seistä hetki niissä mokkasiineissa, joista itse tekee poliittista bisnestä.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Tutkin asiaa hieman. "Sensaation"? henkilöllä on erinomainen koulutus (useimmilla muillakin on) tehtävään, jossa eduskunta on työnantaja ja siten palkanmaksaja.
En voi ottaa kantaa, miten henkilö on tässä lööppitapauksessa valikoitunut tehtävään kun en tiedä asiaa.
Hieman googlettamalla tuli muuta tietoa. Monien avustajat valikoituvat joko vahvan sukulaistaustan kautta puolueen tehtävissä tai sitten oman taustan kautta puolueessa.
Kokoomuksen kahden kansanedustajan yhteiseksi avustajaksi valikoitui opiskelija, joka oli toiminut aktiivisesti opiskelijapolitiikassa mm. Turun yliopiston Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajana. Kyseisen henkilön Kokoomus nimitti hiljan poliittiseksi sihteerikseen, joka antaisi ymmärtää, että Kokoomus maksaa myös palkan. Henkilö on kuitenkin myös eduskunnan listalla Kataisen avustajana, joka tarkoittaisi, että eduskunta maksaa palkan.
Olisiko tässä pieni journalistinen juttu ja selvänotto, ositetaanko vai maksaako eduskunta kaiken. Asia liittyy myös tähän lööppiin, sillä jäin miettimään, missä se uutinen oli kun moni puolue varsin vahvasti näyttää osallistuvan avustajien palkkaamiseen eduskunnan kanslian puolesta.

Cicero (ei varmistettu)

Turvallisuusseikat vaikuttavat nykyisin voimakkaasti ammattitaidon lisäksi monessa työpaikassa.Turvalliseksi arvioitu henkilö saa usein paikan . Turvallisuus määritellään työnantajan näkökulmasta, ja se ratkaisee myös osaltaan valintaprosessin päätöksen.
En ota nyt kuitenkaan kantaa tähän Pirkon tapaukseen.

Anne Kilpeläinen (ei varmistettu)

Voiko joku oikeasti kuvitella, että jonkun puolueen työhön valittaisiin henkilö, joka ei jaa puolueen arvoja. Kyllä kysymys todellakin on suuresta luottamuksesta...

Eikö totta? (ei varmistettu)

Melkoisen erikoista, että sadoista hakijoista juuri Pirkon poika JA tämän tyttöystävä valikoituvat töihin eduskunta-avustajiksi...

saha-matti (ei varmistettu)

Nimimerkki EX KOKOOMUS kirjoitti: "turhaa Vesa syyttelet Pirkkoa valinnoista".
Tyypillistä tyypillisempää vasemmisto/persuvääristelyä. Kerropas nyt "Ex Kokoomus", missä kohden olen syyttänyt Pirkkoa valinnoista? On turhaa edes pyytää tekemään se oikealla nimelläsi, koska et uskalla.

Nimim. EX PERSU, oikea nimi alla

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Kyllä tämä avustajameteli on aivan yhtä oikeutettu tai joutava kuin esim Porvoon kesäapulaisjupakka.Pirkko syökööt omat lääkkeensä.Se nainen pääsi liian vähällä siitä IPU matkasta Väli-Ameriikan banaanivaltiohin.Se ei hyödyttänyt veronmaksajia yhtään sen enempää kuin hänen oikeutetusti kritisoimia ystävyyskaupunkimatkojakaan.Ne IPU-matkat eivät ole mitään muuta kuin lomamatkailua päivärahakorvauksineen.Syy miksi banaanivaltiot ovat niin suosittuja lienee siinä ettei sivistysvaltiot viitsi ottaa vastaan meidän tuutiitotöötituu-matkalaisia.-Ja sitten ne jokavuotiset kielikurssit ulkomailla-eikös kansanedustajalla pitäisi olla riittävästi koulutusta ja osaamista omasta takaaa?
Asiasta toiseen; maisterintason tutkintoa ei tarvita siihen avustajahommaan ellei avustettava ole sitten aivan ulalla esim tietokoneen käytössä??

Osku (ei varmistettu)

Asiallinen uutinen tuo, sillä kuten moni täällä on todennut, käy P R-L itse torvet soiden vastaaviin tapauksiin kiinni ikään kuin niissä olisi aina toimittu jotenkin moraalittomasti. Jos leikkii ylintä moraalinvartijaa, niin juuri silloin olisi erityisen tärkeää pitää oma pesä puhtaana. Muuten uskottavuus kärsii pahasti, kuten tässä tapauksessa minusta on käynyt.

En kyllä ymmärrä yhtään mikä ero on kunnan duunilla ja eduskunnan duunilla tässä suhteessa. Molemmissa tapauksissa nepotismi on nepotismia, tapahtui se sitten suoraan tai hyvä veli ja sisko -verkoston kautta.

H2O (ei varmistettu)

on se jännä miten porukka lukee vain rivien välistä - Pirkko ei palkannut ketään ! Kuten A.Rauramo ym. ovat aiemmin tehneet. Onko porukka lukihäiriöisiä ???

ppk (ei varmistettu)

Se miten asia muodollisesti hoidetaan on sivuseikka. Onko Pirkko katsonut lieventäväksi asianhaaraksi kunnan kesätyöntekijöiden palkkaamisessa sen, jos kunnan työntekijän sukulaisen palkkaa joku muu kuin juuri hän itse?

H2O (ei varmistettu)

On sukulaisten suosimista tapahtunut eduskunnassakin. Kokoomuksen Anssi Rauramo palkkasi vuosia sitten 16-vuotiaan poikansa avustajakseen. Saman puolueen Tuija Nurmi palkkasi isänsä. Kepulaisrovasti Juhani Alaranta palkkasi poikansa, että voisi paremmin tutustua tähän!

Ilkka Alava (ei varmistettu)

Jos tämä onkin "maan tapa", se ei kai tee siitä mitenkään oikeutettua ja vähemmän moraalitonta. Varsinkaan niiden osalta, joille "maan tavan" arvosteleminen on liiketoimintaa?

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

Niin, sitähän emme tiedä, sen tietää ainoastaan Pirkko itse. Ehkä hän tai hänen luottohenkilönsä voisi kertoa sen ihan omalla nimellään esiintyen. Kaikki muu on pelkkää luulemista.

Vesa Koskivuo (ei varmistettu)

mistä kukaan tietää esiinnytkö sinä omalla nimelläsi? olethan vain nimimerkki muiden joukossa.... minä en luota näihin nimimerkkeihin ollenkaan.

uusimaa tietyn ... (ei varmistettu)

Juuri niin. Työsopimus eduskunnassa on kansanedustajan, avustajan ja eduskunnan hallinnon välinen asia. Jokaisella edustajalla on OIKEUS palkata avustaja. Väittäisin että kaikilla kansanedustajilla on sen verran järkeä päässä, että palkkaavat itselleen mahdollisimman pätevän avustajan. Avustajan koulutuksella ei sinänsä ole väliä, mutta maisteri kirjoittaa keskimäärin sujuvammin kuin peruskoulupohjalla oleva henkilö nollatyökokemuksella. PRL:n toiminnassa ja roolissa en näe mitään ongelmallista. Moniko porvoolainen kansanedustaja tekee yhtä tunnollisesti töitä kuin hän?

PERUSPETE (ei varmistettu)

Jos tässä nyt olisi pieni tyylivirhe niin kuin, että hänen olisi ehkä pitänyt sanoa nuorille, että he eivät hakisi tätä työtä, niin en näe tätä pahana.

porvoo needs you (ei varmistettu)

Voi sitä huolen ja murheen määrää, mitä tälläisistä pätkätöistä nyt taas nousee. Yrittäkää edes ajatella myönteisesti niin, että näistä nuorista työmyyristä kasvaa siellä meille entistä parempia edustajia ja lainsäätäjiä. Liittykää arvoisat marmattajat puolueisiin ja alkakaa toimimaan. Vain siten viisautenne tulee kaikkien hyödyksi.

Solisoliraatti (ei varmistettu)

Minusta on ilahduttavaa että nimim. solisoliraatti jaksaa ajatella hieman
positiivisesti tässä valittajien kuorossa. Äänestäsin mielelläni Sinua, jos tietäisin
enemmän koulutus- ja työtaustaasi. Tänään muuten aamu alkoi TV:n uutisissa
jossa kerrottiin Nuorisosäätiön asiamiehen pitkän kokemuksen kiteytys:"En ole
havainnut toiminnassa laittomuutta." Niin kai. Onhan siis säätiön toiminta-ajatus avustaa Keskustapuoluetta ja sen ehdokkaita taloudellisesti ja auttaa näin nuoria itsenäistymään? Harmi vain että ei lukenut säätiön säännöissä!

RAHVA HÄÄL (ei varmistettu)

Kiitos Kokoomusta sivuavista mielenkiintoisista kommenteista.

En tiedä onko PRL-uutisessa itsessään villoja, mutta antoihan se onneksi jollain logiikalla aihetta taas Kokoomuksenkin haukkumiseen, joka on monille se keskustelun suola ja pääasia. Eikä siinä mitään, kannatamme innokasta ja elävää keskustelua. (Lisäksi hyökkäys on paras puolustus, eikä suunnasta väliä kunhan johonkin hyökkää).

Kiva myös kuulla että mielellään puolueettomana esiintyvä UM onkin Kokoomuksen (eikä erään toisen tahon) hallinnassa: tätä on syytä hyödyntää!

Petri Peltonen (ei varmistettu)

Sivut

Keskustelu suljettu

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantai klo 8.00 ja perjantai klo 16.00 välisenä aikana.