Sukellus mummon resuiseen keittokirjaan inspiroi ruokabloggaria

Minna Stoilov jatkaa siitä, mihin hänen isoäitinsä jäi. Kotiruoka-keittokirja on vuosikymmenten kuluessa muuttunut resuiseksi, mutta isoäidin merkinnät ovat säilyneet.

Heli Koivuniemi

Kun ravintoloitsija Anna Hildalle syntyi vuonna 1939 tytär, hän sanoi: ”Jos on perhettä, ravintolaa ei voi pitää”. Siksi hän myi Lappeenrannassa aikoinaan Koulukadulla sijainneen Kaleva-ravintolansa pois.

Perheenäiti jatkoi kokkaamista kuitenkin kotona. Hän kirjoitti 1900-luvun alussa painettuun keittokirjaansa arvosanoja ja kommentteja valmistamistaan resepteistä.

Vuosikymmeniä myöhemmin Anna Hildan tyttärentytär, kokkaamista rakastava Minna Stoilov, tarttui isoäitinsä resuiseen keittokirjaan, ja päätti herättää henkiin 100 vuotta vanhat reseptit.

– En ehtinyt tutustua isoäitiini, sillä hän kuoli vuosia ennen syntymääni. Merkintöjen ja reseptien kautta olen päässyt hiukan kurkistamaan hänen ajatuksiinsa.

Nälkä kasvoi syödessä, eikä innostus jäänyt pelkkään kokkailuun.

– Asetan riman itselleni aina korkealle. Halusin tallentaa ruokakuvat tarinoineen blogiin.

Näin syntyi Isoäidin reseptillä –blogi, joka ei ole suinkaan ainoa.

Ahkeran Stoilovin käsialaa ovat myös Makumuistoja lapsuuteni Bulgariasta-, Keittiön kautta kaukomaille-, Juhlasta juhlaan-, Taste of Finland- ja Kotikokista ammattilaiseksi -blogit.

– Miehelläni on bulgarialaiset juuret, ja innostuimme hänen kanssaan tekemään blogin ikään kuin perintönä hänen lapsilleen.

Juhlasta juhlaan –blogissa oli Stoilovista tähän saakka työläin.

– Minä oikeasti järjestin juhlat kaksi kertaa kuussa, ja valmistin kaikki tarjoilut.

Varsinkin Aasiassa uteliaat ovat tervetulleita ravintoloiden keittiöihin.”

Entisen työnsä ansiosta Stoilov pääsi tavallista helpommin tutustumaan eri kansallisuuksien ruokakulttuureihin.

– Varsinkin Aasiassa uteliaat ovat tervetulleita ravintoloiden keittiöihin. Kokit kertovat yksityiskohtaisesti, miten ruokaa valmistetaan. Seuraavana päivänä he saattoivat kysyä, mitä tekisit näistä raaka-aineista.

– He riemastuivat, kun onnistuin luettelemaan, mitä kupeissa olevista raaka-aineista valmistetaan.

Nyt Stoilov on opiskeluvapaalla ja valmistuu vuoden lopussa kokiksi.

– Ilahduin, kun huomasin, että jo isoäitini aikana valmistettiin velouté-kastiketta. Nimi ei ollut sama, mutta silti.

Stoilovilla on jo yksi työharjoittelu takana Espanjassa, ja Japanin matka odottelee syksyllä.

– Minulla on paljon tuttuja Japanissa.

– Suomalaisista ja japanilaisista löytyy paljon yhtäläisyyksiä. Miehinen ammattikeittiökulttuuri hiukan jännittää, mutta uskon, että pärjään heidän kanssaan.

Stoilovista ulkomailla harjoittelussa parasta on, että kaiken ajan voi käyttää ruokaan, keittiöihin ja raaka-aineisiin tutustumiseen.

– Muita arjen velvollisuuksia ei ole. Voin käyttää vapaa-aikanikin toreilla, ruokakaupoissa ja ravintoloissa tutustumiseen.

Miksemme voisi rehellisesti tunnustaa olevamme maitokiisseli-kansa?

Kiisselit ovat Stoilovista mainettaan parempia.

– Maidosta ja marjoista valmistetut kerroskiisselit ovat kuin Jacky-makupaloja ja aivan liian aliarvostettuja.

Stoilov pohdiskelee, miksi suomalaisten pitäisi syödä pannacottaa.

– Miksemme voisi rehellisesti tunnustaa olevamme maitokiisseli-kansa?

Toinen jälkiruokien helmi, jonka hän nostaa isoäitinsä keittokirjasta, on inkivääripäärynä.

– Siinä on todiste, että vähäisistä raaka-aineista saa gourmet-tasoista ruokaa. Hieno resepti.

Haastattelua edeltävänä päivänä Stoilov teki mustikkakukkoa. Hänen vinkkinsä on jättää ruistaikina märän hiekan tuntuiseksi.

– Se oli Espanjassa asuvien suomalaislasten ehdoton suosikki. Hieno asia, että savolaissuomalainen perinne elää Espanjassa, kokkiharjoittelijana Espanjassa käynyt Stoilov iloitsee.

Hänestä terveellinen mustikkakukko saisi syrjäyttää vehnäpullan kahvipöydistä.

Minna Stoilov

ruokabloggari, kokkiopiskelija

opiskeluvapaalla lentoemännän työstä

Blogit: Makumuistoja lapsuuteni Bulgariasta, Keittiön kautta kaukomaille, Juhlasta juhlaan, Taste of Finland ja Kotikokista ammattilaiseksi

Tunnollinen bloggari, joka ei jätä lukijoitaan matkojenkaan ajaksi. Tekee jutut tarvittaessa etukäteen ja ajastaa julkaisun.

Blogien vuorovaikutteisuus on hänestä parasta antia ja palautetta kirjoittajalle.

Kirjoitti Maku-lehteen ruoka-aukeamaa useamman vuoden.

Ihailee australialaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia ruokakuvia.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä
 

Kuntavaalit järjestetään
9. huhtikuuta 2017

 

Tärkeät päivät:

 

1. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

2. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

3. Vaalipäivä sunnuntai 9.4.

 

  KATSO VAALIKONEEMME