Joko sirkka rouskuu suomalaisen suussa? – Tässä teille hyönteisruoan mallimaa

Suomesta halutaan tehdä hyönteisruoan mallimaa kansainväliselläkin mittapuulla mitattuna.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Hyönteistalouden akateeminen kehittämisyhdistys eli Unibugs aikoo toden teolla vyöryttää hyönteisruuan mahdollisimman monen suomalaisen lautaselle.

– Hyönteisruuan leviämisen esteenä ovat muun muassa Euroopan unionin säädökset ja raaka-aineiden kalleus, arvioi Unibugsin varapuheenjohtaja Tiiu Kyllönen.

– Hyönteisruualle tulee melkoisesti hintaa jopa itse kasvatettaessa.

Yhdistyksen tavoitteena onkin poistaa nämä esteet ja nostaa Suomi hyönteistalousmaiden kärkijoukkoon.

Unibugs haluaa keskittää voimavaroja hyönteisten hyödyntämisen tutkimukseen. Tällä tavoin haetaan uusia ja uskomattomiakin tapoja luoda kestävää talouskasvua win-win-periaatteella. 

– Suomi tarvitsee talouskasvun lisäksi uusia innovaatioita, maailma taas tarvitsee heräämistä ruokakriisiin sekä ekologisen ja eettisen ruuantuotannon mahdollisuuksiin. Hyönteistalous voi olla vastaus näihin kaikkiin, Unibugs hehkuttaa.

Unibugs on maamme ensimmäinen hyönteistaloutta edistävä yhdistys, jonka ovat perustaneet Helsingin yliopiston opiskelijat. Jäseniä on jo toistasataa.

Hyönteisruokahankkeessa puolestaan ovat mukana muun muassa Helsingin yliopisto ja ravintolakoulu Perho.

Yhdistyksen oman arvion mukaan Suomi on hyönteisten hyötykäytön suhteen noin vuosikymmenen jäljessä muuta Eurooppaa.

– Vaarana on, että muiden maiden kehitys ajaa tätä vauhtia auttamattomasti meistä ohi, Unibugs muistuttaa.

– Tarvitaan siis rohkeutta uskaltaa tehdä käänteentekevä ratkaisu ja nopeasti ryhtyä rakentamaan Suomeen uutta toimialaa hyönteisistä.

Hyönteistalouden opetus tahdotaan muun muassa tuoda suomalaisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin.

Suomessa hyönteisten käyttöä ravinnoksi torppaavat edelleen pahasti Euroopan unionin elintarvikesäännökset.

Maassamme kokonaisia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida tai kaupallisesti kasvattaa elintarvikkeeksi – hyönteiset siis lasketaan unionissa uuselintarvikkeiksi.

Tilanne voisi muuttua, jos joku unionin jäsenmaista vahvistaisi, että joku hyönteisruoka olisi ollut osa ruokakulttuuria jo ennen vuotta 1997.

Toisaalta yhdenkään hyönteisen turvallisuutta ei toistaiseksi ole arvioitu uuselintarvikeasetuksen vaatimusten mukaisesti. Omalla vastuullaan hyönteisiä saa toki syödä.

 

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä