Edelfeltin jalanjäljet uudistettiin

Edelfeltin jalanjäljet on ehostettu. Yksi kuudestatoista mestarin teoksia alkuperäiskohteissa esittelevistä rasteista löytyy Haikkoon lammen rannalta.

Juha Perämäki

Edelfeltin jalanjäljet on uudistettu. Taiteilijamestarin töitä aidoilla paikoilla esittelevät opasteet on uusittu, käsilehtinen tuunattu ja tulossa on mobiilisovellus.

Edelfetin jalanjäljet on yksi Porvoon herkuista, jollaisia ei kaiken maailman keravilla ole tarjota.

Toriparlamentin kulttuurisiipi aikoo pikimmiten katsastaa kohteet.

– Ja päätämme tällä kertaa kierroksen käymällä katsomassa aitoja edelfeltejä Vanhassa Raatihuoneessa, siiven vetäjätär lupasi.

Tällä erää niitä on Raatihuoneella esille pantuna 13, muun muassa kuuluisa muotokuva taiteilijan äidistä.

Populistista myöhäis-

herännäisyyttä

Toriparlamentti on seurannut sivusta sitä jälkijättöistä irrottelua, jota Porvoon virkamiesjohdon palkankorotukset aiheuttavat. Pelipaitansa repivät muun muassa kaupunginhallituksen entinen (Vesa Koskivuo), nykyinen (Markku Välimäki) ja tuleva jäsen (Millariikka Rytkönen).

Välläri on tulevakin kh-mies.

Parlamentti linjasi viime vuoden lopulla pari kertaa, että palkankorotusten ajajien pelisilmä petti pahasti. Parlamentin kanta ja perustelut eivät ole muuttuneet.

– Rääkymistä olisi voinut harrastaa etukäteen. Turha se on nyt, kun tavara on jo housussa, poliittinen tarkkailija totesi.

Vällärillä on

kokemusta kohusta

– Olihan käsittämätöntä touhua, Välimäki revitteli facebookissaan.

Hänellä on kokemusta palkkakohusta. Reilu kymmenen vuotta sitten silloinen kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte lähti runnomaan kahdelle toimialajohtajalle korotuksia. Välläri oli silloin sivistyksen pomo.

Joulukuussa 2005 Slotte sai turpiin henkilöstöjaostossa, joka ei korotuksia hyväksynyt.

Slotte ei lannistunut. Parin kuukauden päästä hän teki määräaikaisista korotuksista viranhaltijapäätöksen, jota ei tuonut tiedoksi edes kaupunginhallitukselle.

Vuoden kuluttua mies toisti temppunsa ja korotti kolmen toimialajohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan palkkoja, kertomatta hallitukselle.

Eduskunnan apulaisoikeusmies ei tykännyt Slotten vedoista vaan antoi huomautuksen.

Toimialajohtajien korotukset olivat 350 ja akj:n 700 euroa kuukaudessa.

Äänestäjän kosto

on kamala

Nyt kaupunginhallituksessa esityksen johtajien 400 euron korotuksista teki Berndt Långvik (r.), maalaiskunnan ex-kunnanjohtaja. Mies oli muutenkin asiassa poliitikoista pääpäsmäri.

Tammikuussa hän esitti asian palauttamisesta uuteen valmisteluun, jotta korotuksista voidaan päättää vaalien jälkeen.

Äänestäjä ei ole tyhmä; Långvik sai huhtikuun vaaleissa 65 ääntä – 116 vähemmän kuin edellisissä – ja tippui valtuustosta.

Långvikin linja

on aika kallis

Toriparlamentin talousviisas laski, että Långvikin kosto äänestäjille eli veronmaksajille on aika kallis. Mies perusteli, että korotuksia tarvitaan, koska niitä ei yleissellaisten ohella ole tullut seitsemään vuoteen.

– Kaupungilla on töissä arviolta yli 2 500 sellaista, joiden palkkaa ei ole nostettu seitsemään vuoteen. Jos Långvik-linjauksella mennään, pitää heidänkin liksoja korottaa, mikä tietää sellaista kuuden miljoonan lisämenoa – vuodessa, talousviisas räknäsi.

– Ja palkankorotus on pysyvä meno. Kymmenessä vuodessa tuo tekee 60 miljoonaa.

Hilkki syyttään

kohun keskelle

Parlamentti muistuttaa, että yksikään nyt korotuksen saaneista ei esittänyt työpaikkahakemuksessaan palkkatoivetta saati korotusta – paitsi sivistysjohtaja Hilding Mattsson, joka toivoi kuukausiliksaansa 1,55 euron korotuksen.

Eli Hilkki olisi tyytynyt nykyiseen palkkatasoonsa. Kaupunginhallituksen enemmistö asetti hänet pyytämättä ja yllättäen tyrkytetyn suurkorotuksen vuoksi inhottavaan asemaan.

Parlamentin hallintoekspertti väitti tietävänsä, mikä on korotusprosessin pääasiallinen motiivi:

– Sote-johtaja Pia Nurmelle pitää saada kunnon liksa ennen kuin hän sote-uudistuksessa siirtyy vanhana työntekijänä maakunnan palkkalistoille.

Rölliltä

loiskahti

Palkkakeskustelu kävi somessa niin kiivaana, että syytettyjen penkille joutunut, korotusten puolesta äänestänyt Jarmo Grönman (kok.) viilensi tunteita heittämällä keskustelupalstalle keskisormen.

– Joskus kiehuu yli, katuvainen Rölli selitti Ylen Vegassa.

Yksityisesti mieheltä on tottunut kuulemaan kaikenlaista, mutta julkisuudessa hän yleensä malttaa mielensä. Takavuosilta muistetaan tökerö hamekangas-episodi, jolla hän koetti häpäistä valtuustotoveriaan.

Don't save

toimari Vuori

Operaatio Savustakaa Mika Vuori ulos astuu uuteen vaiheeseen, kun kaupunginhallitus päättää, haetaanko kaupungin asuntomassalle uusi toimitusjohtaja.

Esityksen mukaan toimaria haettaisiin ihan headhunterin avulla. Vanhan kaavan mukaan konsultille annetaan tehtävä ja määritellään lopputulos; Näin Vuoren syrjäyttäminen näyttää siistimmältä.

Esityksen kh:lle on valmistellut Kiint. Oy Porvoon Suolapuron hallituksen puheenjohtaja Roope Lenkkeri. Suolapuro on keskeinen palikka järjestelyssä.

Vuoren ongelma ei ole työnjälki vaan se, että hänellä meni takavuosina sukset ristiin eräiden päättäjien kanssa. Taustalla vaikuttavat myös muuan isännöitsijä ja se, että järjestelyssä isolta yksityiseltä huoltopalvelulta uhkaa mennä bisneksiä, kaupungin kun on järkevää keskittää asuntojensa kaikki huolto A-asuntojen siipien suojassa nyt toimivalle yksikölle.

Jalanjäljet

uudistettiin

Edelfeltin jalanjäljet on uudistettu. Taiteilijamestarin töitä aidoilla paikoilla esittelevät opasteet on uusittu, käsilehtinen tuunattu ja tulossa on mobiilisovellus.

Edelfetin jalanjäljet on yksi Porvoon herkuista, jollaisia ei kaiken maailman keravilla ole tarjota.

Toriparlamentin kulttuurisiipi aikoo pikimmiten katsastaa kohteet.

– Ja päätämme tällä kertaa kierroksen käymällä katsomassa aitoja edelfeltejä Vanhassa Raatihuoneessa, siiven vetäjätär lupasi.

Tällä erää niitä on Raatihuoneella esille pantuna 13, muun muassa kuuluisa muotokuva taiteilijan äidistä.

Written by:

Ota yhteyttä