Koko kaupungin yhteinen suru

Puistossa järjestetyssä tilaisuudessa oli lähes käsinkosketeltava tunnelma.

Juha Perämäki

Kynttilämeri jatkoi kasvamistaan tiistaina.

Juha Perämäki

Oona, Emilia, Cilla, Taavi ja Lotta toivat puistoon kynttilöitä ja pehmonallen. Tapahtunut on pyörinyt mielessä paljon. Nuoret kiittävät, että koulu on tarjonnut hyvin tukea. Myös keskinäinen asiasta keskustelu on ollut tärkeää.

Juha Perämäki

Harri Saarenpää, Hannu Nurminen, Carola Linberg ja Leo Mäkinen kokivat yhteisöllisen tilaisuuden tärkeäksi. Nelikko toteaa, että sanat ovat nyt vähissä, kysymyksiä on sitäkin enemmän.

Juha Perämäki

Paikalle on tuotu kynttilöiden ja kukkien lisäksi paljon pehmoleluja sekä pieniä enkeleitä.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Ruusupuistoksikin kutsutussa Lyseopuistossa järjestettiin tiistaina päivällä kynttilätilaisuus maanantaina isänsä puukottamaksi joutuneen lapsen muistoksi.

Paikalle saapui satoja ihmisiä sekä viereisistä kouluista että eri puolilta kaupunkia. Kynttilämeri kasvoi entistä laajemmaksi.

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie- sekä ruotsiksi lauletun Ystävä sä lapsien -virsien jälkeen puisto hiljeni. Hetken tunnelma vei väkijoukon yhdessä johonkin kauas, kyyneleitä pyyhittiin avoimesti.

Hiljaisen hetken jälkeen luontokin osoitti myötätuntonsa. Lähes uskomattomalta tuntunut auringonpaiste valaisi hetkeksi kolean ja harmaan puiston, ja tuntui jopa lämmittävän.

– Uskomaton ajoitus, pastori Ulla Lumijärvi huokaa.

– Elämä jatkuu, niin kovalta kuin tämä tuntuukin, hän jatkaa.

Linnankosken lukiolaiset toivat paikalle koulun puolesta yhteisen kynttilän.

– Koimme, että tällainen yhteinen kokoontuminen oli henkisesti hyvin tärkeä. Olemme tällä hetkellä hyvin hajallaan koulun remontin vuoksi, joten tämä antoi tilaisuuden kokoontua yhteen. Sillä oli symbolisestikin suuri merkitys, rehtori Kaisa Ryöppy sanoo.

Tilaisuus oli lukiolaisille vapaaehtoinen, mutta suurin osa osallistui siihen. Kynttilätilaisuuden jälkeen lukiolla järjestettiin ryhmäkeskustelutilaisuus kuraattorin, psykologin ja terveydenhoitajan voimin.

– On tärkeää, että nuoret saavat puhuttua tästä. Se tapahtui aika lähellä meitä, moni näki tapahtuneen koulun ikkunoista, osa oli koulumatkalla puiston halki, kun poliisi ja ensiapuryhmät tekivät työtään tapahtumapaikalla.

Vaikka tunnelma on vielä alavireinen, pitää Ryöppy tärkeänä, että kouluarki jatkuu tavallisena.

– Arki hälventää ajatukset pahoista asioista. On katsottava eteenpäin.

Tilaisuuteen osallistui suuri joukko kaupunkilaisia.

– On niin sanaton olo. Mieleen nousee vain kysymyksiä. Sillä, että toisilleen tuntemattomat kokoontuvat yhteen, on valtavan suuri terapeuttinen merkitys, Leo Mäkinen pohtii.

Mäkisen kanssa puistoon saapuivat Harri Saarenpää, Hannu Nurminen ja Carola Lindberg.

– Tämä tapaus nosti mieleen, että ihmisten pitäisi pitää enemmän huolta toisistaan, kysyä herkemmin, onko kaikki hyvin. Monella voi olla elämässään kriisejä, vaikka ne eivät näkyisi ulospäin, Lindberg pohtii.

Puukotusta tutkitaan murhana

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii maanantaiaamuna Lyseonpuistossa tapahtunutta väkivallantekoa nyt murhana. Tutkinta jatkui tiistaina koko päivän.

Poliisi piti tiistaina aamulla yhteistyöpalaverin syyttäjän kanssa. Poliisi sai päivän aikana kuulusteltua lapsensa puukottaneen miehen. Myös miehen vangitsemisoikeudenkäyntiä valmistelevat toimenpiteet aloitettiin. Poliisi kuulusteli tiistaina myös kahta todistajaa. Tässä vaiheessa tutkintaa poliisi ei tiedota tapauksesta enempää.

Written by:

Inka Töyrylä

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kolmevuotiaan puukotusta tutkitaan nyt murhanaTappouhkauksesta ei ollut luotettavaa näyttöä – lapsen äiti haki isälle lähestymiskieltoaSurmapaikalla käynyt Mikaela Nylander: Täysin käsittämätöntäMLL:n asiantuntija: Näin puhut Porvoon surmasta lapselleLAPSISURMA Porvoon kaupunki suruliputtaa tänään – kriisipiste aukeaaLapsensa puukottanut on ulkomaalaistaustainen3-vuotiaan puukotuksensa epäilty on ranskalaistaustainen – epäilty kuulusteluihin tiistainaWilma-viestinä ohjeet vanhemmille – "Kuraattoreilta ja psykologeilta saa apua"Lapsisurmilta säästytty Porvoossa yli vuosikymmenen ajan – vuosi 2004 oli synkkääkin synkempiLAPSEN SURMA Kriisipäivystys tarjoaa keskusteluapua – "Kaikki muut ollaan turvassa"Poliisi tutkii lapsen tappoa henkirikoksena – silminnäkijöiden kuulustelut jatkuvatPuukotettu lapsi menehtyi matkalla sairaalaanRuusupuiston puukotus: oppilaat saavat keskusteluapuaUUTTA TIETOA: Isä puukotti kolmevuotiasta lastaan PorvoossaPorvoon pahoinpitely: Isä haki lapsen luvatta kotoa, pahoinpiteli leikkipuistossaJUURI NYT: Järkyttävä puukotus Porvoossa Vuosi 2012 oli erityisen synkkä: Vilja Eerika sekä Laajasalon ja Bulevardin perhesurmat hiljensivät Suomen