Leffa-arvio: Supervoimat jylläävät

Batman (Ben Affleck) ja Wonder Woman (Gal Gadot) taistelevat supersankariryhmänsä kanssa uusia uhkia vastaan elokuvassa Justice League.

_

ELOKUVA Zack Snyderin ohjaama futuristinen fantasiaseikkailu nojaa efekteihin ja huumoriin.

Justice League on suuren luokan megaseikkailu, joka pohjaa ilmaisulliset ideansa lähinnä valtaviin tehoihin ja näyttävään spektaakkeliin. Juonirakenne ja henkilökuvat jäävät tässä rymistyksessä toissijaisiksi, kun erikoistehosteet ja digitaaliefektit luovat omaa hurmiotaan.

Faneille nämä ratkaisut varmasti sopivat ja onkin todettava, ettei Justice League kuulu ollenkaan tämän lajin heikoimpien seikkailujen joukkoon, olematta silti nyt aivan kärkeäkään.

Tarinassa kuvataan Batmanin eli Bruce Waynen (Ben Affleck) yrityksiä kasata uusi ja entistä toimivampi tiimi, johon kuuluisivat Diana Prince eli Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman eli Arthur Curry (Jason Momoa), Kyborgi Victor Stone (Ray Fisher) ja Flash Barry Allen (Ezra Miller). Lisäksi Batmanin kunnianhimoisena haaveena on herättää henkiin elokuvan alussa edesmennyt Superman (Henry Cavill), jonka supervoimia tarvitaan maailman herruutta tavoittelevan Steppenwolfin (Ciarán Hinds) kukistamiseksi.

Suurin osa elokuvasta koostuu toisiaan seuraavista taistelujaksoista, joissa jännitteitä kiristetään äärimmilleen. Muutama rauhallisempi, usein maaseudulle sijoittuva jaksokin nähdään. Lopun tapahtumat on sijoitettu Pohjois-Venäjälle, jossa paikallinen maalaisperhe joutuu seuraamaan supersankariemme mittelöä.

Amerikkalaiselle elokuvalle perinteisesti kuuluvat ydinasiat kuten viime tingan pelastukset ja perhe-elämän tärkeys painottuvat tässäkin ohjauksessa. Hollywoodin nykytyylin mukaisesti tapahtumia keritään yhtenäisellä otteella, jolloin syyt johtavat seurauksiin ja niihin liittyvät efektien sarjat korostavat ilmaisua. Jatkuva liike luo sähköistä jännitettä ja energiaa keskelle kerrontaa, jota voimakkaat tehosteäänet ja kuvavaihtelut säestävät.

Toiminnallisuus on kaiken ytimessä ja tässä mielessä Justice League onkin alansa puhdaspiirteinen edustaja. Lisäksi plussapuolelle tulee se vaivattomuus, jolla Zack Snyderin ohjaama teos etenee. Huumoria ei ole unohdettu ja sitä on jopa sen verran paljon, että monet synkkäilmeisemmät supersankariseikkailut jäävät tällä kertaa jalkoihin.

Gal Gadot’n esittämä, amatsoneja edustava Ihmenainen tuntuu varastavan shown paikoin itselleen. Ben Affleckin Batman on selkeästi hiljaisempi ja vetäytyvämpi hahmo. Jason Momoan Aquaman esittelee muskeleitaan ja Ezra Millerin Flash sekä Ray Fisherin Kyborgi tarjoavat sekä kekseliäisyyden että ahdistuksen pilkkeitä. Justice Leaguessa digitaaliajan teknologinen kuvasto toimii haasteena elokuvan kuville ja äänille.

Jarmo Valkola

***

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Justice League

Ohjaus: Zack Snyder.

Rooleissa: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller.

Tyylilaji: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi.

K12.

Written by:

Ota yhteyttä