Glamouria ja eleganssia arkeen – Jukka Rintalan taiteilijajuhlavuosi päättyy Porvooseen

Oikeanpuoleisen valkokultaisen puvun Jukka Rintala suunnitteli Savonlinnassa joka kesä pidettävään näytökseen. Tumma puku puolestaan on Marimekolle suunniteltu, Design-museosta näyttelyä varten lainattu puku.

Juha Perämäki

Etummainen puku on Roosanauha-kampanjaa varten suunniteltu puku.

Juha Perämäki

Tummaa dramatiikkaa henkii Suvi Tiilikaisen L'Orealin muotinäytöksessä kantama puku. Tunnelmaa täydentävät Jukka Rintalan maalaukset.

Juha Perämäki

Galleria Näsin kartanon näyttely on huolella rakennettu ja johdattelee tunnelmasta toiseen.

Juha Perämäki

PORVOO | Galleria Näsin Kartanossa on tarjolla glamouria ja kimallusta sekä juhlan loistetta loppuvuoden pimeyteen. Muotitaiteilija Jukka Rintalan 40-vuotisjuhlanäyttelyiden sarja päättyy Porvoon näyttelyyn Juhlan kimallus.

Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan, jonka tuotanto koostuu pukujen lisäksi sisustustuotteista ja taiteesta. Rintalan kädenjälki näkyy nykyään myös vaikkapa huonekaluissa, verhoissa ja tapeteissa.

Galleria Näsin Kartanossa on esillä on kaksikymmentä uniikkia iltapukua, akryylimaalauksia sekä grafiikkaa.

Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaa visualisti Matti Vaskelainen.

Rintalan moninainen tuotanto näyttäytyy juhlavissa kattauksissa ja kankaissa, jotka viimeistelevät kokonaisuuden.

Jukka Rintala iloitsee Näsin kartanosta näyttelytilana.

– Tämä on hieno miljöö, tänne saa rakennettua erilaisia tunnelmia, taiteilija kiittelee.

Tunnelmat ja teemat tosiaan vaihtelevat huoneesta toiseen. Näyttely etenee Mannerheiminsillalle antavan päätyhuoneen roosatunnelmasta aina talon toisen päädyn sinivalkoiseen juhlalliseen tunnelmaan. Väliin mahtuu eleganssia ja tummaa draamaa, mutta myös jouluisen punaista ja Larsmon tonttuja. Pääsalissa huomio kiinnittyy 1800-luvun puolivälistä peräisin olevaan puiseen verhotankoon, josta ryöppyävät samettiverhot. Ympäröivät iltapuvut vievät ajatukset kauas menneeseen, herraskartanoiden hienostuneeseen tunnelmaan.

Pääosanäyttelyssä esillä olevista akryylimaalauksista on tämän vuoden tuotantoa. Esillä on myös originaaleja pukuluonnoksia.

Jukka Rintalan maalauksille on tyypillistä siveltimen vahva veto ja liike. Muutama ilmaisuvoimainen veto riittää tavoittamaan sen mitä taiteilija haluaa. Keveiden ja kepeiden maalausten vastapainona nähdään myös voimakkaampia ja dramaattisempia maalauksia, joissa maalipinta näyttää vastamaalatun märältä.

Vaikka Rintalan puvut ovat uniikkeja, on ne suunniteltu ja valmistettu käyttöä varten. Näyttelyssä on esillä pukuja eri vuosikymmeniltä, jotka on valittu näyttelyyn ajatuksella ja tila huomioiden. Näsin kartano oli Jukka Rintalalle tilana tuttu ajalta ennen galleriaa. Hän kävi tutustumassa kartanoon joitakin vuosia sitten.

– Silloin jo näin, että tästä saa mielettömän kauniin, mutta ei minulla olisi siihen ollut resursseja.

Galleristi Hanna-Karina Syrjäläinen iloitsee, että sai Jukka Rintalan Porvooseen kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Tämä on meidän seitsemäs yhteinen näyttelymme, mutta Rintala yllättää minut aina, Syrjäläinen hämmästelee.

Jukka Rintala

Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1976 vaatesuunnittelijaksi.

Tunnettu erityisesti uniikeista iltapuvuista, mutta suunnitellut myös ainutlaatuisen design-korukokoelman A. Tillanderille.

Suunnittelutyö käsittää myös sisustus- ja tekstiilituotteita sekä teatteriproduktioita (lavastuksia ja puvustuksia) yhdessä puolisonsa Matti Vaskelaisen kanssa.

Palkittu useasti, muun muassa Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2006.

Jukka Rintala - Juhlan kimallus -näyttely Galleria Näsin Kartano 21.12.2017 asti.

Written by:

Mia Grönstrand

Ota yhteyttä