”Alkoholismi nujertaa kapitalismin”

Kaikki juovat niin paljon, että kukaan ei puhu alkoholin haitoista. Itsekin käytän alkoholia ikäluokkani tapaan, yli normien. Viinan vahingollisuudesta puhutaan aivan liian vähän.

Kynnys tästä aiheesta kirjoittamiseen oli korkea, mutta ylittyi niissä keskusteluissa, joita olen sairaalan lautakunnan puheenjohtajana käynyt lääkärien kanssa. Sairaalan arki, jota ei julkisuudessa näy, on hätkähdyttävä. Porukkaa lappaa sairaalaan kesken työpäivän maksavaivoineen, päivystyspolin sekakäyttäjistä puhumattakaan. Alkoholista on tullut nykyajan johtava kansansairautemme, se tappaa ja aiheuttaa työkyvyttömyyttä kiihtyvällä vauhdilla.

Ennen viinaa joivat vain miehet, nyt sitä juovat kaikki. Mikkelissä 14-vuotiaat tytöt tulivat kouluun keskikaljatölkit laukussa. Pikkulapsia on jätetty heitteille, kun molemmat vanhemmat ovat kapakassa. Tuoreen kyselyn mukaan 12–18-vuotiaista joka toinen on hävennyt ja joka kolmas pelännyt vanhempiaan juomisen takia.

Nyt kuuluu miellyttää. Poliitikot pyrkivät miellyttämään kansaa ja vanhemmat lapsiaan. Työurien pidentämisestä kun keskustellaan, niin odotukset osoitetaan aina työnantajille ja valtiolle. Ei saa sanoa: hyvä ihminen, liiku ja nuku enemmän – ryyppää vähemmän!

Ennen, silloin kun edustuksellinen demokratiamme keksittiin, politiikka oli kansan sivistämistä ja raittiusvalistus oli vahva osa työväen ja muiden aatetta. Nyt kun ministeri Urpilainen uskaltautui eduskunnassa varovaisesti viittaamaan alkoholin haittoihin, niin eikös oppositiojohtaja ja median roolimalli parhaasta päästä, Timo Soini kiirehtinyt miellyttämään, että jos vähän ottaa, niin ei siitä mitään haittaa ole. Se kyllä näkyi kaikissa TV:n uutisissa. Ei viina vahvoille ongelma ole, mutta kun yhteiskunnan pitäisi olla heikkojen puolella.

Asenteista se on kiinni. Me hyväksymme liian usein aijaa-se-oli-kännissä -ajattelun. Ikään kuin se tekisi pahasta teosta vähemmän pahan. ”En ole rikollinen. Minulle sattui juttuja humalassa torveltaessa”, puolustautuu kansanedustaja Hakkarainen lehdessä.

Kesällä minulla oli kiinalainen vieras vaimoineen, iso yritysjohtaja ja iso puoluekiho, siellä ne ovat sama asia. Kävelimme Marskista Kappeliin, halki Espan, jonka nurmikoilla nuoret tytöt ja pojat vetivät kaljaa. Iäkäs vieraani ei sanonut mitään, mutta kehon kielestä kuulin, kuinka hän toisteli otsikon lausetta: ”Alcoholism beats Capitalism”. Lauseen näin Kuvataideakatemian rehtorin huoneen tauluna.

Yksi ryhmä on meillä sentään vähentänyt juomista: isokenkäiset. Erkki Tuomioja ja Alexander Stubb ovat kaukana Ahti Karjalaisen ja Väinö Leskisen läträämisestä. Urkkikin sai syyn ojentaa Matti-poikaansa näin sanoen: ”Olen minäkin juonut, mutta en koskaan toista päivää.” Isojakin firmoja johdettiin ennen whiskyn voimalla, vaan ei enää. Nyt ajokoirat paiskivat töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään ja reissaavat aikaerojen yli mantereelta toiselle, kokousmateriaalit koneessa lukien. Läppäri on korvannut pitkän lasin.

Entisaikojen pankinjohtajasuuruus kehui, kuinka hänellä ei ole ikinä krapulaa, johon lounasseurasta joku iski: ”Koetas, Jaakko, olla päivä juomatta!”

Kirjoittaja on porvoolainen teollisuusneuvos

Written by:

Risto Anttonen

Ota yhteyttä