Tappara, taas

Jääkiekon Liiga pyörähtää käyntiin perjantaina.

Vaikka kotimaan kaukaloissa ei Euroopan jalkapallokenttien kaltaista rahojen törsäystä tapahdukaan, ovat joukkueet liikkeellä eri budjeteilla. Tuoko raha sitten menestystä tai edes onnea jääkiekkokaukaloissa?

Jos vertaillaan kahden edellisvuoden joukkueiden pelaajabudjetteja ja runkosarjassa kerättyjä pisteitä, nousee parhaiten rahalleen vastinetta pisteiden muodossa saaneeksi joukkueeksi Kalpa. Se sai alle 20 000 euron panoksella pelaajabudjetissaan yhden pisteen runkosarjassa.

Lähes samaan ylsivät HPK ja Pelicans.

Heikoimmin rahoilleen vastinetta sai Lukko, jonka täytyi käyttää pelaajabudjettia yli 33 000 euroa yhden runkosarjapisteen saamiseksi.

Tarkasteltaessa alkavan kauden pelaajabudjetteja ja viime kausien panos/tuotos- suhdetta voidaan listata tulevan kauden runkosarjan pistemääriä. Runkosarjan kärjen tässä tarkastelussa muodostavat Tappara, JYP ja HIFK.

Häntäpäähän jäävät Ilves, Sport ja Jukurit. Tehokkaimmin pelaajabudjettia käyttävät joukkueet menestyvät keskikastissa, mutta eivät aivan terävimpään kärkeen nouse.

HPK keväällä 2006 ja Ässät vuonna 2013 ovat ainoat alle 2 miljoonan euron pelaajabudjetilla varustetut joukkueet, jotka ovat mestaruuden reilun 30 vuoden aikana voittaneet. Vaikka lähelle päästään, näyttää tuosta kahdesta miljoonasta muodostuvan raja, joka mestaruuteen tarvitaan pelaajabudjetin myötä panostaa. Tulevalla kaudella sen ylittävät: HIFK, Kärpät, JYP, Tappara, TPS ja Lukko.

Millaisia pelaajia tällä kertaa rahalla sitten saa? Vaikka edelliskesän kaltaista huippujuniorien lähtöryntäystä ei tänä kesänä nähtykään, on poismuuttaneiden pelaajien aukkoja paikattavaksi monessa joukkueessa. Nyt paluumuutto näyttää tulevan pääosin Ruotsista ja Sveitsistä, joista Jarkko Immosen, Teemu Laakson ja Tomas Zaborskyn kaltaiset pelaajat palaavat takaisin Liigaan.

Accuscore on simuloinut jokaisen alkavan kauden liigaottelun. Hieman yllättäen runkosarjan kolmen kärjen tässä ennusteessa muodostavat Tappara, JYP ja HIFK. Keväällä voidaan miettiä kuinka tarkasti pelkän pelaajabudjetin ja sen “käyttötehokkuuden” avulla ennustaminen onnistuu.

Tuomas Kanervala

Kirjoittaja on analytiikkayhtiö Accuscoren toimitusjohtaja.