Enemmän ymmärrystä, vähemmän piiskaa

Kommentoi 22

Ensimmäiset suomenkieliset romaanit alkoivat ilmestyä 1870-luvun taitteessa. Tunnetuin niistä kertoo seitsemästä syrjäytymisuhan alaisesta nuoresta.

Kirjan alku on kuin suoraan oman aikamme lastensuojelumuistiosta: Löytyy monilapsinen yksinhuoltajaperhe, köyhyyttä ja oikea-aikaisen tuen puuttuminen. Kuten kuvaan usein kuuluu, alkavat vaikeudet ilmetä jo varhain: on näpistelyä, karkailua, auktoriteettien uhmaamista ja aggressiivista käytöstä ikätovereita kohtaan. Ainakin osalla pojista on ilmeisesti myös tunnistamatta jäänyt lukihäiriö.

Valitettavasti ympäristö ei osaa vastata lasten oireiluun muuten kuin rangaistuksilla, mikä entisestään pahentaa kierrettä. Lopulta äidin kuolema ajaa veljekset reunan yli. Päihteiden käyttö ja opintojen keskeytyminen saavat heidät jättäytymään kokonaan järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Toivottomalta vaikuttavasta tilanteesta huolimatta kertomus päättyy onnellisesti, kun nuoret vuosien kipuilun kautta kasvavat yhteisönsä vastuullisiksi jäseniksi. Käänteen aiheuttaa satunnainen kohtaaminen tutun lähipoliisin kanssa. Nuoret törmäävät häneen pakomatkalla jengitappelusta, mutta sosiaalisesti taitava poliisi päättää tällä kertaa jättää pidätyksen tekemättä.

Tämä yllättävältä taholta tullut ja ansaitsemattomaksi koettu hyväntahtoisuus murtaa pojissa sen, mihin lukuisat rangaistukset eivät pystyneet. Veljekset päättävät ottaa kohtalon omiin käsiinsä, ja keskinäisen vertaistuen avulla heidän onnistuukin palata vähitellen opintojen pariin. Tarinan lopussa he ovat kulkeneet pitkän tien takaisin yhteisöönsä, saaneet asiansa kuntoon ja useimmat perustaneet perheenkin.

Selkeitä rajoja tarvitaan, mutta vielä tärkeämpiä ovat luottamus ja mahdollisuus uuteen alkuun.”

Kirjan perusteella tiedämme, että nuorten syrjäytymisuhka puhutti suomalaisia jo 1800-luvulla. Myös ratkaisut ovat olleet jo silloin tiedossa: Hyvällä tuotetaan hyvää ja pahalla pahaa. Selkeitä rajoja tarvitaan, mutta vielä tärkeämpiä ovat luottamus ja mahdollisuus uuteen alkuun.

Olisi hyvä, että kirjailijoiden lisäksi tämän viestin muistaisivat ne viranomaiset ja vanhemmat, jotka joutuvat mittailemaan voimiaan itseään etsivien nuorten kanssa. Samalta vuosisadalta tunnetaan nimittäin toinenkin nuoren kapinallisen elämänkerta. Sen päähenkilönä on varhaislapsuudessaan pahoin traumatisoitunut nuorisorikollinen Kullervo, jonka tielle ei ymmärtäväistä poliisia sattunut. Hänelle kävi juuri niin huonosti kuin pahimmillaan voi käydä.

22 kommenttia Kommentoi

Kommentit

31.3.2012 09:13

Taas tämä jonkun mukaan aiemmin varkauksia ei rikoksina pitävä kansanedustaja kirjoittaa liberaalitarinaa, antaa kaikkien kukkien kukkia. Annetaan vaan, mutta silloin kukin elää omilla rahoillaan. Ei siten että ensin tekee vähän rikoksia ja sitten uusi alku = vanhat rikokse unohdetaan.

31.3.2012 22:43

Kiitos Anna tästä. Hieno teksti, joka auttoi löytämään suunan koko viikonlopun mielessä pyörineeseen työasiaan.

1.4.2012 04:39

Hieno tarina Anna. Veljesten tarinasta opimme, että tarvitaan se ymmärtäväinen lähipoliisi tai muu aikuinen ja vertaistukea. Lisäksi tarvitaan myös nuorten oma oivallus siitä, että omasta elämästä on otettava itse vastuuta. Muuten käy kuten Kullervolle, ennemmin tai myöhemmin.

1.4.2012 08:36

Osuvasti oivallettu. Joku joskus sanoi, että kaikki on kirjoitettu raamatussa, ja sen jälkeen on kirjoitettuun tarinaan ympätty lisäjuonia ja eri ajankohtien värittämää kontekstia. Olisiko A.Kiven veljesten edeltäjä vähän niin kuin tuhlaajapoika?

Kontulan kirjoitus palautti mieleeni Sydämeni laulun ja ehdin jo netistä lukaista muutaman muunkin Alexis Stenvallin runon. Jeess, tämmöisiä enemmän, etteivät vanhat tekstit unohdu. Hyvä kirjallisuus toimii aina.

4.4.2012 19:34

Ahdistaa muutenkin jo kaikkien kriminaalien ymmärtäminen...

5.4.2012 01:40

Kaikki me olemme samanlaisia, samoilla tarpeilla varustettuja nisäkkäitä.

Miten jotkut voivat kuvitella olevansa ihan toista lajia erotellessaan rikolliset kuuluviksi tiettyihin ryhmiin kun joka päivä joudumme lukemaan uutisista, että eturivin päättäjät ja kovimman luokan kiiltokuvajengiin kuuluvat päällepäsmärit ovat pahimpia rosvoja?

5.4.2012 07:29

Avatkaa silmänne rikollisjoukko Romanian mustalaisia tänne tuo.
Ei elin olosuhteet ole romanian mustalaisten syy mutta ei niiden tarvitse aiheuttaa täällä muille ongelmia. Päätökset ovat poliittisia ja viranomainen vastaa alueistaan.Ainakin pitäisi.Kulttuuri on eriasia kun johdettu toiminta.

5.4.2012 09:23

Kuuntelin Anna kontula radio ohjelmassa viisi minuttia ja heti selvisi että hän ei elää reaalimaailmassa.Sen takia ei ole yhtään kiinnostunut hänen kommeteista mistään asiasta.Mutta kaikkien aikojen yllätys oli Matti Putkonen joka radiossa kertoi sanan tarkkasti miksi Eu on mennyttä tavaraa hyvinkin yksityiskohtaisesti ja suuri syy tähän hänen tietomäärän oli se että hän oli ollut Eu:uun puolestapuhuja joka oli joutunut toteamaan että kaikki meni pieleen.Fiksuin työmies mitä olen koskaan kuullut mutta tosin en tunne hänen muita ideoloogisia kantoja mutta sanoisin että mies paikkallaan ja seisoo vankkasti maan kamaralla ei svääreissä.

5.4.2012 10:26

Ex-demari Matti Putkonen kääntää takkiaan niin että napit lentelee. Siihen vapaassa maassa on vapaalla kansalaisella täysi oikeus. Tosin on huomattava, että sen lauluja laulat, kenes leipää syöt. Kun Matti Putkonen söi demareiden leipää, hän oli unionin kansalainen, ja nyt persuleipää nakertavana unionin vihollinen. Luonnollisesti.

Demarit tosin ovat huokaisseet helpotuksesta Putkosen pläjäytettyä ovet perässään kiinni. Katsokaapas, moniko persu on vihreän veran äärellä kuunnellut tuomionsa ja mistä teosta Putkonen onkaan aikoinaan tuomittu ;)

5.4.2012 10:44

Väärin ymmärretty. Olemme kääntymässä ent Neuvostoliiton suuntaan. Täällä oman maan kansalaisilla on vain oikeus maksaa veroja- korotettuja kustannuksia muttei edes oikeusturvaa ole, kun saat turpaan asemalla joudut siitäkin maksamaan. Päähän potkitaan valtiovallan toimesta. Ulkolaiset tulevat ja valtaavat Sossun, Demareiden sekä Stubbin siunauksella tämän maan.Amen.

5.4.2012 16:45

Minun mielestä se on hieno asia että pystyy myöntämään että on ollut väärä näkemys niinkuin Putkonen eu asiassa on myöntänyt.Kyllähän pieni lapsikin ymmärtää että euro ja eu on mennyttä kalua ja jos jatketaan tässä muodossa niin velanmaksu kolmen a maitten kohdalla ei loppu koskaan.Mutta sitähän demarit ja kokoomus haluaa nujertaa Suomen talouden loppullisesti etelämaiden takia eikä cenntiäkään Suomen peruspalveluihin vaan kaikki rahat muille maille.

10.4.2012 11:55

"Myös ratkaisut ovat olleet jo silloin tiedossa: ..." Ei löydy nyky yhteiskunnasta
ymmärtäväistä poliisia, eikä muutakaan viisasta virkamiestä, joka vilpittömästi
haluaisi auttaa nuorta uuteen alkuun. Löytyy vain noin seitsemän veljestä,jotka
suuressa viisaudessaan asettelevat karensseja itseään etsivän nuoren tielle, joita myös kannustimiksi kutsutaan.Noin seitsemän veljestä luulevat näin
toimiessaan säästävänsä yhteiskunnan rahoja ja lisäävänsä nuorten omatoimi-
suutta yhteiskunnassa. Omatoimisuus kyllä lisääntyykin, mutta vain erilaisissa
"impivaaralaisissa" ryhmissä, joita lisääntyy kuin sieniä sateella ja jotka ovat
omiaan lisäämään syrjäytymisuhkaa.Ratkaisevan käänteen aiheuttavaa lähi-
poliisia siis edelleen kaivataan.

2.6.2012 17:52

Eli kaikkien jotka toimivat yhteiskunnan lakien ja asetusten mukaan ja maksavat raskaasta työstään tuntuvaa veroa, tulee suvaita ja armahtaa sekä kustantaa tämä pieni epäsosiaalisten joukkio joka vähät välittää säännöistä ja toisten kunnioituksesta.

Eli kun itsellä on ongelmia, on ihan oikein purkaa pahaa oloaan muihin, varastamalla toisten omaisuutta ja jopa ihan fyysisesti käydä käsiksi. Se on oikeutettua koska tekijällä itsellään on niin paha olla ja karu tausta.

Ehdottomasti väärin taas on se että nämä pahoinvoivien vihanpurkausten uhreiksi joutuneet millääntavalla ryhmittyisivät, ja antaisivat näille pahoinvoiville takaisin samalla mitalla. Ei! Heidän täytyy vain alistua uhrin kohtaloonsa ja maksaa omasta kukkarostaan lisää rahaa heidän kimppuunsa hyökänneille.

Kuulostaa aivan järjettömältä. Väitättekö ihan tosissanne että romanit ovat ihmisinä paljon arvokkaampia ja ylempiarvoisia kuin valkoiset suomalaiset?

Mikä ihmeen rasisti te oikein olette?

5.6.2012 11:36

hieno tarina Anna mutta tän pitäis olla päivänselvää meille lasten vanhemmille

5.6.2012 18:48

no joo, mutta joskus itsestäänselvyyksiä pitää mantra-lausua uudestaan, ettei perusasiat pääse unohtumaan

ps. viikon paras kommentti tähän topicciin oli toi "Romanian romanit on rikollisia" -priceless!

5.6.2012 19:56

Omat kokemukseni romaneista pohjautuvat 1950-luvulle, jolloin heitä kulki hevosrattailla kylästä toiseen.
Pohjois-Savossa perusväestölläkin oli köyhää ja kurjaa, mutta tätini pienellä maatilalla romaneilla oli aina yöpymispaikka.
Siellä kaikki pääsivät saunaan, saivat pestä vaatteitaan ja lapset ja hevoset
tulivat ravituiksi.
Eivätpä nuo tätini porukat siitä köyhtyneet, eikä romanit koskaan heiltä mitään varastaneet.

Meillä oli niin köyhää, ettei ollut mitään mahdollisuuksia majoittaa tummia pidemmäksi aikaa. Muistan ne hevosrattaat, joilla he tulivat pihaan.
Likaisia lapsia oli resuisissa vaatteissa kylmissään ja nälissään.
Itsekin oli ihan pieni, mutta muistikuvat ovat syvät!

5.6.2012 21:40

Tyhmä kysymys tietysti. Vaan miten nämä Suomen romanit suhtautuvat tähän heimo-
kansaan? Tulokkaita, kilpailijoita, tms? Suomen romaneilla (alkuperäisillä ) on Mersut, Audit,
Volvot. Sekä kiiltonahkakengät, siistit mustat vaatteet ja miehillä se musta nahkatakki. Vaat-
teissa ei vikaa. Kännykkä korvalla tehdään bisnestä. Lapsetkin siistejä, mutta heti nuorena
pelihimoisia. Baarien pelit heti käytössä. Ovatko huomioineet nämä veljeskansan vai-
keudet? Ovatko mitenkään auttaneet näiden hädässä?

5.6.2012 21:55

Totta joka sana, minkä sanot.
Aikakausi, jolloin itse noita rääsyläisiä näin oli aivan toinen.

Monta kymmentä vuotta romaneillakin ollut Suomessa oppivelvollisuus, jota monet heistä eivät ole syystä tai toisesta pystyneet täyttämään.

Tyttäreni luokalla oli eräs romani, jota tietojeni mukaan opettaja syrji ja siksipä hän lopetti musiikkiluokan sitten kesken.

Meillä on ihan valkolaisiakin, jotk eivät saa kouluaan läpi, on todella paljon huono-osaisuutta, ulkopuolisuutta ja sivuraiteille luisumista kaikissa kansalaisryhmissä ihon väriin katsomatta.

7.6.2012 12:56

Romanien asemaa Helsingin ulkopuolella asuvan on aika vaikea hahmottaa, kun heihin ei täällä juuri koskaan törmää.
Suomenkin romanit ovat kadonneet katukuvasta ainakin täällä Vihdissä.

Romanian kerjäläisromanit ovat ihan ihmiskunnan laidalta, joilla ei liene mitään ihmisoikeuksia ja joita ohjannevat rikollisryhmät eri puolilta ja eri puolilla maailmaa.

Joku dokumentti näytti Romaniasta eri puolille maailmaa kulkeutuneita romaneja, joiden lapset opetettiin järjestelmällisesti heti pienestä pitäen varastamaan.
Heidän työnsä oli VARASTAMINEN ja RYÖSTELY.
Pienet tytöt veivät pankkikorttien tunnusluvut ja tyhjensivät uhriensa kortit saman tien. Näille ei voitu yhtään mitään!

Heidän oli PAKKO suoriutua tehtävistään päivittäin, etteivät olisi tulleet kotona pahoinpidellyiksi!!

He, nämä Romania romanit, asustelivat kurjissa leireissä, jotka vaihtoivat paikkaa aina tarpeen tullen.

Olen ihmisten oikeuksista erittäin välittävä henkilö, enkä voi nähdä tätä romanien kurjuutta millään mittapuulla hyväksyttävänä.

Kerjäämisen ja ryöstelyn sijaan heille on saatava järjestäytynyt yhteiskunta, joka toimii lakien mukaan ja takaa yksilöille ihmisoikedet heidän omassa maassaan.

7.6.2012 20:33

Super excited to see more of this kind of stuff olnnie.

7.6.2012 21:12

Täytyyhän täällä Suomessakin olla kerjuulla joka päivä että päivän palkkansa saisi.

7.6.2012 21:22

Tänään Prisman edessä istuva pikkukerjäläisnaien oli lähtenyt torin laidalla olevien keräysastioita tutkimaan , vaatelaatikko on niin syvä että hän ei ylettynyt tällä kertaa ottaa mitään mutta eiköhän kaverit jeesaa kun ilta pimenee,lähtiessään siitä hän kurkkasi toisella puolella katua olevan biojäteastiaan, ei ollut vissiin mitään syötävää.Keräyslaatikoiden tyhjentäminen on heille elinkeino ,pakut lastataan täyteen ja tavarat viedään Romaniaan. Eikö se ole varastamista.Tulokkaiden ryysyt on heitetty pitkin parkkipaikkoja ja pensaikkoja kun on löytynyt keräyslaatikoista uutta päällepantavaa. Joka näille kerjäläisille rahaa antaa ylläpitää heidän kurjutta.Ei ne mummot niitä tienestejä saa,ne menee muihin taskuihin.Nuoria miehiä on kymmeniä , ei ne kerjää vaan maleksii asemarakennuksen ympärillä seuraten matkustajien liikkeitä.Ei yhden mummon päivän tienisteillä ruokita niin monta maleksijaa ,kysymys : millä he elävät. Dokumenttejä on tosiaan tehty eurooppalaisia ja myös suomalaisia.Tosi on että varastelu ja ryöstöt ovat heidän elinkeino. Sääli että suomalaiset viranomaiset ovat niin sinisilmäisiä ja sallivat heidän huseerata miten tahtovat.Samaa mieltä,ihmisarvoista elämää pitää heille luoda omassa kotimassa.Miksi kaikki puolestapuhujat eivät tee asialle mitään,ei se 5 sentti mukinpohjalla vie asioita eteenpäin.Suomessa on joutavaa hyväkuntoista tavaraa vaikka kuinka jota voisi lahjoittaa suoraan tarvitsijoille ilman rikollisten välikäsiä.Siitä voisi aloittaa ja sitten painostaa EU hoitamaan asiat romanian viranomaisten kanssa.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.