Mitä nyt pitäisi ajatella eurosta?

Kommentoi 223

Olen tunnustanut tämän lehden lukijoille, että tein hartiavoimin töitä Suomen EU-jäsenyyden ja euroon siirtymisen puolesta. Tein sitä läheisessä yhteistyössä SAK:n puheenjohtajan, nykyisen ministeri Lauri Ihalaisen kanssa. Ilman hänen tukeaan tulos olisi ollut epävarmempi. Viime viikkoina monet vahvasti EU-myönteiset henkilöt ovat kysyneet, vieläkö olen samalla kannalla.

Ajattelen yhä, että euro on ollut suuri etu Suomelle. Yhdessä Laurin kanssa päättelimme, että vain sen avulla päästään eroon inflaatiosta ja toistuvista devalvaatioista, jotka syövät palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa.

Silti en osaa päätellä, onko kriisimaiden jälkeen kriisipankkien rahoittaminen ainoa vaihtoehto, kuten komissaari Olli Rehn jälleen väittää. Enkä osaa arvioida pysyykö Espanjan tai Italian valtio pois velkaluukulta. Rahoitusavun saamisen pitää tuntua niin kipeältä, ettei kaikkien käsi kurkota kassalippaalle.

Minuakin suututtavat arviot siitä, että jos veroja ”rakastettaisiin” Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa niin kuin Suomessa, kriisi olisi helpommin ratkaistavissa. Miksi meidän pitää maksaa veronkiertäjien puolesta?

Sekin suututtaa, ettei sijoittajien vastuusta selvää saa. Ovatko suuret sijoittajat sellaista etuoikeutettua karjaa, joka pitää aina ruokkia muita paremmin? Sellaista pääomien palvontaa on vaikea hyväksyä. Jos kuitenkin näin on, joutuuko ministeri Jutta Urpilainen toteuttamaan topakan lupauksensa, että silloin Suomi vaatii täyden vakuuden koko lainaosuudelle? Siitä se uusi kriisi alkaisi, sillä jo nyt yksityiset sijoittajat karttavat näitä kohteita.

Meillä on kokemuksia siitä, että pankkijärjestelmän romahtaminen aiheuttaa myös suomalaisille vielä suurempia kärsimyksiä kuin rahan lainaaminen maksukyvyttömille maille ja pankeille. 1990-luvun pankkikriisissä ja lamassa syyttömät joutuivat kärsimään vielä enemmän kuin me veronmaksajat.

On periaatteessa oikein, että yli varojensa eläneet valtiot joutuvat leikkaamaan ja nostamaan veroja. Poliitikkojen halu antaa äänestäjille enemmän kuin mihin olisi varaa, näyttää kääntöpuolensa. Seurauksena on eurooppalaisen ylenvointiyhteiskunnan yhteinen krapula. Sama tauti on tuttu Suomessakin. Kunnat on pantu vastaamaan kansanedustajien katteettomista lupauksista. Sitä ei kerrota, että yhteisesti rahoitetun hyvinvoinnin lisääminen tarkoittaa joko verojen korottamista tai nopeamman kasvun tavoittelemista. Tai molempia. Se on johtanut siihen, että kohtuullinen toimeentulo edellyttää vähintään kahden perheenjäsenen työntekoa ja veronmaksua.

Runsaat yt-neuvottelut kertovat taantumasta ja talouskasvun hitaudesta. Sitä on luvassa vielä useita vuosia. Downsiftaajat ja kasvun kieltämisen apostolit saavat nyt oppinsa. He puhuvat verokertymän pienentämisestä. Talouskasvua ei tarvitse rakastaa, mutta suurta elitismiä on vaatimus nollakasvun yhteiskunnasta. Se sopii vain perintörahoja ja lottovoittoja saaneille. Mutta kilpailukykyä pitäisi uskaltaa rakastaa. Siitä Suomessa on jo pulaa. Eteläisen Euroopan kilpailukyvyttömyys on eurokriisin ratkaisematon ydin. Hyvinvointi on rahoitettava velalla, kun myytävänä on vain turismia. Ettei vain Suomessa kävisi samoin. Jos teollisuus jättää maan, pelkästään palveluilla ei hyvinvointia rahoiteta.

223 kommenttia Kommentoi

Kommentit

29.7.2012 10:29

Kun Ranskan presidentin aloitteesta (pari vuotta sitten) eurooppalaiset poliitikot ryhtyivät itse ratkomaan vaikeuksissa olevien euromaiden asioita - eli eivät aroganissaan hyväksyneet IMF:n palveluita - niin jälki on karmeaa, markkinatalous roskiin yhteisvastuu Neuvotoliiton hengessä on nyt muotia. Kun poliitikot eivät kykene demokratiassa pistämää velkaantumista kuriin, niin velat pitää hoitaa isolla singolla keskuspankin toimesta eli inflatoida pois. Tämä varmaan sopii vasemmistolaisille politikoille, kun ei kerro äänestäjilleen että inflaatio on köyhän pahin vihollinen. Tämä vihollinen on siis hyväntahtoinen demokraatti.

29.7.2012 12:06

Ei ollut mikään yllätys Koroman "ripitys" Eu ja Emu kannasta. Suurteollisuuden juoksupoikana ei hänellä ollut muunlaista mahdollisuuttakaan, kuin Eu ja Euro. Siitä suomen suunnasta päättivät muut, suomen poliittisen eliitin henkilöt.

Puuttumatta muihin kuin rahanarvoomme (markan) siinäkin tehtiin kuusinkertainen kusetus, jonka hedelmiä nyt nautimme. Lauri Ihalainen Sak työläisten "kärsimysten tekijä" kuuluu siihen poliittisen eliitin käyttökelpoisiin juoksupoikiin, joille on aikaisemmista palveluksista suurpääomalle, nyttemmin myönnetty ministerin arvo - hallituksessa. Tulee mieleen vain Eu:sta äänestyksen aikoihin Sak:n suurin jäsenliitto, Metallityöväen liitto käytti (olin silloin Metalliliiton jäsen, siksi tiedän) metallimiesten päiden kääntämiseen n. 800.000 silloista markkaa
ja oikeistolehdistö (Erkon Sanomien johdolla) maalailivat paratiisin kuvia suomalaisille Eu:sta ja kuinkas sitten kävikään, palkat poljettu, sosiaaliturvaa tuhottu, kuntia ja palveluita lopetetaan, mutta tukea tällä pankkien "molokin" kitaan
kansalaisten maksamana, sille poliittisen eliitin (ja Sak) ja hallituksen toimin lisätään.

Tämä talousalueen Eu:n "rakentaminen kilpailukykyiseksi" vie Eu:n kansalaiset
jatkuvan kurimuksen tielle, - ei kiitos enempää Eu:ta ja Emu:a ja pankkien
tukemista !

29.7.2012 13:06

Johannes Koroma: "Silti en osaa päätellä, onko kriisimaiden jälkeen kriisipankkien rahoittaminen ainoa vaihtoehto, kuten komissaari Olli Rehn jälleen väittää. Enkä osaa arvioida pysyykö Espanjan tai Italian valtio pois velkaluukulta. Rahoitusavun saamisen pitää tuntua niin kipeältä, ettei kaikkien käsi kurkota kassalippaalle.
Minuakin suututtavat arviot siitä, että jos veroja ”rakastettaisiin” Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa niin kuin Suomessa, kriisi olisi helpommin ratkaistavissa. Miksi meidän pitää maksaa veronkiertäjien puolesta?"

Rehellistä puhetta. Eipä taida oikein kukaan tietää mitä "nurkan takana odottaa" ja mikä tai mitkä olisivat parhaita ratkaisuja ja toimenpiteitä. Seilaako "laiva ilman kapteenin täyttä kontrollia"?

Ihmisillä näissä kriisimaissa on kuulemma enemmän henkilökohtaista varallisuutta kuin suomalaisilla, joten olisihan siellä mistä ottaa. Systeemissä on siis aika lailla"valuvikoja" jo pelkästään siksikin, että veroja maksetaan aivan eri tavoilla pohjoisessa ja etelässä ja verotusastekin on eri tasoa.

29.7.2012 13:48

Koromalle sanoisin, että ei se devalvaatio ihan niin kauhea juttu ole kuin hän väittää.

Yhdeksänkymmentäluvulla Suomessa devalvoitiin ja mitä seurasi?
Aikamoinen taloudellinen toimeliaisuus ja nousu taisi olla seurauksena, eikö totta?

Devalvaatio on siitä mukava juttu, että se pyyhkii isotkin velat vähemmän isoiksi. Devalvaatiota seuraa yleensä inflaatio, joka pakottaa laiskan ja jumittuneen rahan liikkeelle. Rahakasatkin näet tuppaavat pienenemään velkojen tapaan inflaation ja devalvoinnin seurauksena.

Devalvaatio on kuin peräruiske suoli ummessa tuskastelevalle. Kakka lentää ja liikettä tulee!

Sauli Niinistökin ehdotteli, että EKP pistäisi setelikoneet pyörimään entistä vinhemmin ja että kolikoitakin ryhdyttäisiin stanssaamaan entistä kiivaampaan tahtiin. Talousviisaat näyttivät pitävän ajatusta ainakin osittain hyvänä.

Mitä se Sauli muuta ehdotti kuin sisäistä devalvaatiota ja inflaation voimistumista?

Rahat voivat maata laiskoina pankkitileillä silloin, kun korko ei ole kuin 0,5 % tai jopa negatiivinen. Devalvaatio ja inflaatio pistää ne liikkeelle!

Annetaan inflaation piristää pikkasen taloutta. Devalvointikin pitäisi saada taas mahdolliseksi. Hyvinvointi perustuu rahan liikkumiseen. Entinen kansantaloustieteen opettajani HKKK:ssa sanoi jo 70-luvun alussa, että rahan pitää olla enemmän vaihdon väline kuin arvon säilyttäjä.

Arvon säilyttämisen pitämistä ensisijaisena seuraa aina ennemmin tai myöhemmin stagnaatio eli suoli ei toimi. Siihenkö pitää euron avulla pyrkiä?

Kolmen prosentin (= 3%) inflaatio voisi olla poikaa! Talouselämä ei voi pyöriä tilanteessa, jossa raha säilyttää koko ajan saman vakaan arvon! Hintojen ja palkkojen vuorottainen nouseminen pistää rahan liikkeelle. Silloin syntyy talouteen muutakin liikettä.

Liika on tietenkin liikaa devalvoinnissa kuin inflaatiossakin. Euron myötä innostuttiin ottamaan peräruiskeita liikaa niin Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassakin. Potilaat alkoivat kuivua. He alkoivat laihtua ja voida heikosti. Niihin jouduttiin pumppaamaan ulkopuolelta eliksiiriä, jota jotkut nimittävät rahaksi tai Euroopassa spesifimmin euroiksi.

Lopetetaan rahan lapiointi EU:n oliiviöljyalueen jumittuneisiin talouksiin. Päästetään ne irti eurosta. Annetaan niiden rahojen devalvoitua, inflaation vaikuttaa ja talouden aktivoitua. Silloin ehkä päästään eroon Espanjassakin 25 % :n työttömyydestä, tyhjälle lentokentällekin alkaa tulla käyttöä ja espanjalaisten koulutettujen nuorten ei tarvitse enää lähteä Saksaan norkoilemaan ja kerjuulle. Ihan sama juttu on muuten Irlannin, Kreikan, Portugalin ja Italiankin kanssa!

Oliiviöjysektorin maiden eroaminen eurosta on niiden oma ja myös muiden euromaiden etu!

YTM Kataisen ja peruskoulunopettaja Urpilaisen sekä heidän taustahenkilöidensä kannattaisi ajatella enemmän Suomea ja suomalaisia kuin Saksan pankkeja!

29.7.2012 13:59

"Koromalle sanoisin, että ei se devalvaatio ihan niin kauhea juttu ole kuin hän väittää.
Yhdeksänkymmentäluvulla Suomessa devalvoitiin ja mitä seurasi? Aikamoinen taloudellinen toimeliaisuus ja nousu taisi olla seurauksena, eikö totta?"

Totta... ja palkansaajat maktoivat herrojen tyrimiset... nyt maksu lakeaa kaikille.

7.9.2012 11:39

Vienti veti, palkat nousivat, työpaikat lisääntyivät, mutta
...pienyrittäjät maksoivat!

30.7.2012 23:19

ADOLF ÄÄNRUUTI, REHELLINEN JA ISÄNMAALLINEN KANSALAINEN, ei voi kuin ihailla sinun selväsanaista asioiden analysointiasi ja ilmaisutaitoasi - juuri noin pitäisi toimia. Vaan meidän peruskoulunopettajamme se huseeraa meidän rahoillamme eikä tiedä pitäisikö ostaa urkuharmooni vai nokkahuilut koulun musiikinopetukseen. Samalla oppilaille syötetään kaurapuuroa päivät pääksytysten.

29.7.2012 13:56

Verotus voi olla lievempää, kun sosiaalipalveluita yms. maksavat vain ne, jotka niitä käyttävät.
Silloin ei olla ns. 'hyvinvointivaltiossa'.
Se saattaa olla myös syynä kaikenlaiseen veronkiertoon, koska nähdään veronmaksu hyödyttömäksi maksajalleen.
EU ei ole tähän syypää, mutta polittinen tahto ei ole riittänyt EU:ssa verosysteemien harmonisointiin. Liittovaltiolla pelotellaan aina kun yhteisiä systeemejä yritetään luoda. Tuskin kukaan edes tietää minkälainen ' liittovaltio' on muodostettavissa ja onko se hyväksi vai pahaksi.
Toivotaan, että edes pankkivalvonta saadaan luotua, jotta lainanantajien ja -ottajien ahneus ja tyhmyys voidaan pitää aisoissa. Auttaako ajanpeluu kriisimaiden rakenteiden korjaamiseen lainojen uusimisilla Euron ja Euroopan pelastamiseen, jää nähtäväksi. Tuskin koskaan ennen on näin huolettomasti rahaa annettu ja otettu. Jos velat olisivat kohtuullisia ei tämmöinen rahanlainaus kriisimaille mitenkään olisi perusteltavissa Maastrichtin sopimuksia noudattamalla. Velkojen maksun lykkääminen siirtää myös vaadittujen uudistuksien ratkaisuja,' valitettavasti'.
Ranskan Sarkozy suuressa viisaudessaan sai aikaan tämän pelastusoperaation ja se joko onnistuu tai Saksa ja Ranska huomaa tappioidensa olevan hyötyä suurempia. Me olemme mukana, kun emme tiedä poisjäämisen haittojen suuruutta. Jos pelastusoperaatio onnistuu, poisjäänti ei kannata.
Siis loppu on näkyvissä viimeistään ensi vuonna.

29.7.2012 14:15

Euron kurssi on laskenut ja voidaan puhua eräänlaisesta 'devalvaatiosta'.
Muuten devalvaatio ei ole enää niin hyvä lääke velkoihin kuin aiemmin.
Sillä on vauhditettu vientiä ja samalla rajoitettu tuontia. Nyt vientiyrityksemme toimivat globaalisti ja vain osa toiminnoista on Suomessa tai edes Euron piirissä.
Kustannusnousuja vältetään nyt siirtämällä tuotanto halvempiin maihin.
Tuontikustannuksille ja ulkomaanveloille tilanne vain synkistyy.
Markkaan siirtyessämme voisimme devalvoida Euroakin huonommalle kurssille ja yrittää näin palkkoja vielä alemmas. Onko tyytyväisyys tällä taattu, kun tuotannon siirto voi jatkua edelleen. Tuottavuuden nostolla ja vain sillä pärjäämme niin Eurolla kuin markallakin. Eurolla hiukan paremmin.

30.7.2012 23:49

TIMOERIK, devalvaatio piristää sisäistä kaupankäyntiä ja vähentää ulkoista tuontia, mikä on monesti hyvä asia ensiapuna. Se piristää ja vahvistaa omaa teollisuutta kohtaamaan ulkoiset haasteet sitten kun niiden aika tulee. Se, toimiiko se yhtä hyvin EU:ssa kuin itsenäisessä Suomessa onkin sitten eri asia, koska EU ei ole samoilla säännöillä toimiva itsenäisen valtion kaltainen alue, vaan monenkirjavien "itsevaltaisten toimijoiden" joukko, joiden kansantuotekin eroaa toisistaan dramaattisesti.

Jos Euro devalvoituu, paine kustannusnousuihin tilapäisesti laskee ja sitä kautta myös paine tuotannon siirtymiseen. Tuottavuuden nostollakin on rajansa ajassa. Joka sillä haluaa asiat ratkaista, on mahdottoman tehtävän edessä. Se, miksi mielestäsi eurolla pärjäisimme paremmin olisi kiintoisaa tietää, koska ne maat, jotka eivät EU:ssa kuulu euroon, tuntuvat pärjäävän aika lailla hyvin meihin euroon kuuluviin maihin nähden - siis Suomi mukaan luettuna, sillä velkaantumisvauhtimme on tällä hetkellä päätähuimaava.

29.7.2012 14:21

Koromalle voisi kertoa, että palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa on Suomessakin ollut tapana jo iät ja ajat kompensoida erilaisten indeksikorotusten avulla niissä tilanteissa, kun devalvaatioita tehdään ja inflaatio alkaa vaikuttaa. Kohtuullinen indeksisidonnaisuus on helpottanut monen palkansaajan ja eläkeläisen asemaa.

Ei Suomessa kukaan ole vuosikymmeniin, jos koskaan, kuollut nälkään devalvaation tai inflaation takia. Kreikassa ja Espanjassa saattaa tullakin kuolonuhreja, kun euron vakautta vielä muutama vuosi oikein innolla ja hampaat irvessä vaalitaan.

Mitä enemmän euron vakautta vaalitaan, sitä syvemmältä tulevaisuudessa koukataan, jopa Suomessa!

Kohtuullisuus olisi tärkeää niin rahan vakauden vaalimisessa kuin inflaation hyväksymisessäkin.

Elämä on opettanut, että tiukkapipoisille ultraortodoksitalouksille käy ennemmin tai myöhemmin huonosti, olivatpa nuo ortodoksit sitten holtittomia rahankäyttäjiä tai äärimmäistä vakautta vaativia euronvenyttäjiä.

Ei kannata hampaat irvessä vahtia euron vakautta. Se ei kuitenkaan lopulta onnistu.

29.7.2012 14:37

Kerropa "Timoerik"-nimimerkki,

miksi Kiina pyrkii pitämään juanin arvon alhaisena ja pyrkii jopa siihen, että se devalvoituisi?

miksi euromailla meni silloin paremmin kuin USA:lla, kun dollari maksoi enemmän kun euro?

miksi Ruotsilla meni silloin paremmin kun eurolla sai 11 kruunua, kuin nykyisin jolloin euron hinta on 8 kruunua?

Eikö rahan yliarvostus ole haitta taloudelle yös globaalissa kilpailussa?

29.7.2012 14:42

Tuossa Kauppatorin munkkikahveilla käydessä oli paikalla niitä Espanjan "muuttolintuja"
-tiedättehän talvet siellä ja kesät täällä. Näitä on kuulkaa muualta Euroopasta siellä
kymmeniätuhansia ellei miljoonia. Miksi ei Espanjan valtio pane tälle porukalle sitä
verotaakkaa, jota meille pikkuverotettaville tarjotaan, onhan joukossa suuri osa todella
varakkaita jopa rahanpesijöitä. On Espanjan alueilla velkaa, on suurlähetystöjä on sitä
ja tätä sosiaalista etua. So what? Jos on varaa, niin pitäköön kaiken ylellisyyden. Minä
en tosin halua maksaa enempää niitä kuin Kreikan miljardien aseostoksiakaan ja niiden swap-rahoitusta, jota siis Urpilainen jo ilman etuoikeutta velkoa hamuaa. Seuraavaksi
vuorossa velkojen yhteisvelallisuus, eurobondit ja ehkä voudin ensi yön oikeus?

29.7.2012 14:51

Tämä "vakaudeksi" kutsuttu euron yliarvostus yhdessä oliiviöljysektorin ja isojen EU-maiden pankkisektorin epärehellisyden kanssa on johtanut nykytilanteeseen.

Jospa annettaisiin sekä oliiviöljymaiden ja niitä rahoittaneen pankkimaailman korjailla omat sössimisensä.

Ne luultavasti pystyvät sen halutessaan tekemään ilman, että kataiset lapioivat niille käteistä ja urpiaiset urputtavat siinä vieressä joistakin "vakuuksista".

29.7.2012 15:20

Olen joskus itse kannattanut EU:ta ja varauksin euroa, mutta euron käyttöönoton jälkeen EU:sta on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Meidän täytyy erota EU:sta ja ottaa tiukempi rajavalvonta jälleen käyttöön. Työttömät pakolaiset jotka loisivat veronmaksajien rahoilla pitää samalla kaikki karkottaa jälkikasvuineen pois maasta kun edes suomalaisilla ei ole varaa hankkia lapsia kun Kela-rahat menevät hyysääjien elättämiseen. Näiden elättämiseen menee luultavasti vuosittain ainakin muutama miljardi euroa, mutta tarkkoja lukemia ei ole saatavilla mistään kun asiaa salaillaan. Valtiovarainministeriön huijarivirkamiehet jotka rikkovat lakeja yrittäessään salailla laittomia tukisopimuksia pitää pidättää ja tuomita vankilaan. Suomea johtavat virkamiesdiktaattorit ja on kumma etteivät suomalaiset ainakaan vielä ole kunnolla alkaneet pistää vastaan. Se päivä tulee kyllä vielä.

29.7.2012 15:21

'Kohtuullisuuden ystävä'
Kiina pitää juanin (ei vapaasti vaihdettava) arvon keinotekoisesti alhaalla juuri viennin vuoksi.
Samalla oman kansan ostovoima pysyy heikkona ja kotimarkkinoiden osuus on vielä pieni. Suomessa kansa tässä tilanteessa lakkoilisi ja pyytäisi lisää palkkaa ja uusi kierros.
Yhdysvaloissa kotimarkkinat ovat niin suuret, että oman valuutan 'dollarin' kurssi ei ole niin tärkeä kuin vientimaissa kuten Suomessa. Siellä ei dollarin kurssin takia tarvitse välttämättä nostaa palkkoja. Muuten milloin dollari oli arvokkaampi kuin Euro? Alussa se oli 1€=1.15 $ ja nyt 1€=n. 1,20-125 $.
Välillä oli aikoja 1€= n. 1.60$ ja oli tosiaan vientihankaluuksia USAan.
Ruotsin kohdalla oli tilanne, jossa meidän vastaavat tuotteet meni huonommin kaupaksi. Kansa ei ollut tyytyväinen, kun muualla oli niin kallista. Metsäteollisuuden puolella oli ja on toinenkin syy. Suomen paperiteollisuus tuottaa enemmän aikakaus- ja sanomalehtipaperia sekä hienopaperia enemmän suhteessa kuin Ruotsi. Siellä on enemmän kartonkia ja sellua ja näiden markkinat ovat paremminkin kasvussa kuin Suomen aikakaus- jne. paperien markkinat ja hinnat laskee. Rahan yliarvostus on haitta viennille ja aliarvostus haitta kotimarkkinoille. Kohtuus kaikessa. On ehkä väärin sanoa, että Euro vakaa, se on sitä vain Euromaiden kesken. Sehän on kelluva valuutta kuten dollari. Hyvin on kellunut eikä vielä uponnut.

29.7.2012 18:03

Itse äänestin EI EU:lle, koska silloin jo epäilin, että miten mahtaa suomipojan-tytön käydä etelän maiden kanssa keitetyssä sekämetelisopassa, ja oikein veikkasin jo silloin, ei ole hyvin käynyt suomipojan-tytön., maksumieheksi kelpaamme emme muuhun, mitään sananvaltaa ei meillä ole, emme pääse neuvottelemaan Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian kanssa samaan pöytään, meille lykätään tehdyt sopimukset eteen allekirjoitettavaksi, sanelupolitiikkaa, törkeää sellaista. Suomessa tunnolliset suomalaiset veronmaksajat maksamme 10% enemmän veroa, ALVI on Espanjassa 4% meillä 21%, silti meidän EU:ta nuoleskelevat narrimme Katainen ja Urpilainen pakottavat meidät pelastamaan rikkaan Espanjan pankkeja. Kreikkaan olemme lahjoittaneet, siis lahjoittaneet sillä sitähän se on mitä suuremissa määrin, mistä euroakaan emme saa takaisin, kun Kreikka tulee taas syksyllä ruinaamaan lisää, niin ei voi olla enää todellista, kun meiltä pyydetään taas miljardeja, siis loputonta, ja jatkuu tasan tarkkaa kunnes Suomi on imetetty meidän pölhökustaitten siunauksella kuiviin. Muistan kuinka EU:n mannekiinina toiminut Salolainen kokoomuslainen myi EU:ta, ja onnistuikin myymään vähän yli puolelle suomalaiselle, EU tuo vakautta, EU: ssa työttömyys tulee olemaan lähes nollassa, EU:ssa vienti vetää, EU:ssa ruuan hinta laskee, siis yksikään ei pidä EU:ssa paikkaansa, siksi olisi tärkeää järjestää uusi kansanäänestys EU:sta, nimittäin kaikki lupaukset ovat menneet täysin pieleen, sekä parin vuoden ajan on rikottu jopa EU:n omia direktiivejä, tämä ei ole sama EU, jota Salolainen myi. Suomen kansa vaatii kansanäänestystä.

29.7.2012 23:01

"Suomen kansa vaatii kansanäänestystä."

Hölöhölö!!!
=
IL, Lauantai 21.7.2012 klo 21.17
Enemmistön mielestä kansanäänestystä euroerosta ei pitäisi järjestää.
Pitäisikö eurosta eroamisesta järjestää kansanäänestys?
85%
15%
MTV3 Uutisten teettämään kyselyyn vastanneista 44 prosenttia toivoi, että Suomessa järjestettäisiin kansanäänestys eurosta eroamisesta. Niukka enemmistö, 49 prosenttia vastanneista vastusti äänestystä.

5.11.2012 14:00

Aikoineen en äänestänyt liittovaltion puolesta enkä kannattanut markasta luopumista, enkä varsinkaan ulkomaille lapioitavaksi miljardeja kansallisvarannostamme. Olisiko kuitenkin syytä kysyä kansanäänestyksellä, jatketaanko Katalaisen ja Jurpilaisen viitoittamalla tuhon tiellä?

30.7.2012 06:52

EU:n ulkopuolella siis vienti vetää,valuutta on vakaa, ei työttömyyttä ja ruoka on halpaa. Voisimme maksaa tukiaisia maataloudelle, teollisuudelle ja saada halpaa ruokaa ja työllisyyttä. Tuottavuuspaineita ei olisi ja muutenkin voisimme olla omissa oloissamme. Noudattaisimme direktiivejä vain EU:hun tuotteita viedessä , kun ne siellä niitä muuten osta.

30.7.2012 07:33

Juuri noin... eiköhän erota... EU:sta:-)))

30.7.2012 08:57

Kun EU:ssa ja Suomella meni 1990-luvun lopulta alkaen lujaa, eivät kriittiset jaksaneet muuta murehtia kuin kurkun käyryyttä ja lakupiippujen sammuttamista.

Se on kuulkaa niin, että ollaanpa EU:ssa, Kalmarin unionissa, bilateraalisessa kaupassa naapurin kanssa tai ypöyksin, niin talousasiat aina yllättävät. Maailma muuttuu ja turha kuvitella, etteikö talous heilahtelisi ylös ja alas. Ja turha kuvitella, ettemmekö itse muka taloutta heilauta ottamalla liikasuuria riskejä ja nousukauden pituuteen kyllästyneinä liikapieniä riskiä. Ihminen, se on ihminen, joka saa talouden käppyrät heilumaan.

Yhteen aikaan olimme Euroopan Japani, kunnes tuli lama. Sitten ihailtiin suuresti Norjan öljyä, kunnes kävi ilmi, ettei valtio siellä inflaation pelossa uskalla tehdä edes tuikitarpeellisia investointeja. Sitten oltiin lähes polvillaan Irlannin upeitten ratkaisujen edessä, kunnes koitti Islannin ihmeen vuoro. Puhumattakaan 20-30 v sitten Britannian uusliberalismin ja USA ratkaisujen ihannointia ja matkimista. Läähätä ja läkähdy ennen kuin pyramidi- ja roskalainahuijaukset romahtavat, asuntokuplat ym. puhkeavat.

Itse tykönäni olen sitä mieltä, että EU on ollut meille hyväksi. Sen takia EU:n ja euron puolesta kannattaa taistella ainakin vähän aikaa yhtä edelleen. Eivät amerikkalaisetkaan 1930-lamassa luopuneet liittovaltiosta, eivät dollarista eivätkä pörssistä. Aika aikaa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

30.7.2012 09:18

Asiaihminen vetoaa tosiasioihin.
Peruskriittiselle EU-vastustajalle tosiasiat ovat vain 'eliitin' hämäystä.

5.11.2012 14:03

Höpönlöpö! Asiaihminen selittelee mustan valkoiseksi ja esittää, että kansa vain on tyhmää ja päättäjät viisaita, varmaan hän on kokkareiden mainostoimiston palkoillakin. Eliitti on viemässä taviksilta tuhkatkin pesästä, meidän pitäisi vain kehrätä tyytyväisinä, hah!

30.7.2012 09:24

Niin tai näin niin Suomen kohtalo Eurossa täysin kiinni Kataisesta ja Urpilaisesta,kellään muulla ei ole mitään sanomista tai toivomista.Ettäs sellainen on Suomen diktatuuri,demokraatiasta ei ole tietoakaan.Politiikka on vaan kahden ihmisen kädessä vaikka monimutkaiset kuviot ja äänestykset pidetään ja puhutaan että kansa on valinnut edustajansa.Opposiittio voisi ikuisesti olla lomalla kuluttamasta verorahoja koska ei heillä ole mitään valtaa ja jäljelle jää kaksi suurta hallituspuoluetta jotka ryhmäkurin avulla väntää läpi kaikki päätökset ja sitten nämä pienet hallituspuoleet tottelee täysin näitä kahta suurempaa puoluetta ja kansa uskoo että on vaikkuttanut johonkin äänestämällä.Suomessa on jo suuri eurovastaisuus,Saksassa jo 51% haluaa pois eurosta niin jännäksi jää seurata että pystyykö kansa nujertamaan poliittista diktatuuria vaan mennänkö täysin Suomessakin eurouskovaisten linjalla jonka pääarkitehdit ovat Katainen ja Urpilainen.Kreikkan takaukset tulossa Suomelle kohta maksuun koska ovat ilmeisesti ensimmäinen eromaa Eu.sta ja eurosta,lehdistötietojen mukaan Suomen hinta yli 5miljardia takauksista huolimatta.Mistäkö Suomi nekin rahat säästävät ,ei varmaan kansanedustajilta.

30.7.2012 09:47

Saksalaisten mielipiteet Eurosta ymmärtää, kun tietää erään Euron luomistarpeen olleen liian vahva Saksan markka. Monet maat sitoivat valuuttakurssinsa D-markkaan.
Ranska ja Iso-Britannia olisivat halunneet heidän valuuttansa johtavaksi valuutaksi. Euro on tavallaan kompromissiratkaisu. Jos Euro ei onnistu palattaneen entiseen valuuttasysteemiin. Sitten suurella todennäköisyydellä aloitetaan taas uuden Euron kehittely. Suomi ei ole suurvalta.
Me seuraamme tilannetta ja pyrimme ottamaan tosiasiat huomioomme.
Aina ei valittavana ole vain hyviä ja helppoja ratkaisuja. Virheitä tehdään joskus, mutta virheittä selviää vain tekemättä mitään (vrt. Timo Soini). Sitäkin pidetään virheenä
Suomi on edustuksellinen tasavalta ja demokratiassa enemmistö päättää.
Suomessa ja Saksassa kysytään kansan mielipide vaaleissa eikä gallupeilla.

30.7.2012 09:55

Tämä on väärä paikka pyytää anteeksi , on parenpi ruveta lobbaamaan eroa Eurosta ja Eusta niin saa anteeksi.

Kunnon lama auttaa kaikkeen.

30.7.2012 11:09

Kummassa lama on kivempi, markoissa vai Euroissa?

30.7.2012 11:09

Saksalaisten (ja hollantilaistenkin) toimet eurobelauksissa ymmärtää, kun lukee Moody´sin maakohtaista luokitteluraporttia. Mitään uutta tietoa ei siinä tietenkään ole, vaan siinä alleviivataan sitä, että saksalaisilla ja osittain myös hollantilaisilla pankeilla on massiiviset saatavat PIIGS-maista. Ja myös sitä, että suomalaispankkien saatavat samoista maista ovat suhteessa niihin vähäiset.

Saksa ja Hollanti ovat eurobeilauksilla auttaneet myös omia pankkejaan. Suomi taas muiden pankkeja. Tyhmä ei ole se joka ottaa, vaan se joka maksaa.

Taas tulee elävästi mieleen pääministeri Kiviniemen aiheeseen liittyvä haastattelu: "Luotan täydellisesti EU:n asiantuntijoihin." Ei ihme, että meidän sinisilmäkulttuurissamme menestyvät kaiken maailman Wincapitat paremmin kuin hyvin :(

30.7.2012 11:25

"Taas tulee elävästi mieleen pääministeri Kiviniemen aiheeseen liittyvä haastattelu: "Luotan täydellisesti EU:n asiantuntijoihin." Ei ihme, että meidän sinisilmäkulttuurissamme menestyvät kaiken maailman Wincapitat paremmin kuin hyvin :("

No jaa... olisikohan sittenkin pitänyt jo alun ja alkaen luottaa Sinun asiantuntemukseesi ja tietämykseesi...:-)))

30.7.2012 11:57

Olisi.

30.7.2012 13:55

:-))))))))))))))))

30.7.2012 12:22

Nimerkki Timo Erik, lama ei ole koskaan kiva, muttA EIKÖHÄN JOKAISEN JOPA EU:N USKOVAISTEN PITÄÄ' KÄSITTÄÄ, ETTÄ LAMA TULEE OLEMAAN TOSI RAJU, JOS JA KUN OLEMME LAHJOITTANEET KYMMENIÄ MILJARDEJA ETELÄN VETELIEN SÖSSIJÖILLE, KAIKEN TÄMÄN OLEMME KUSTANTANEET VELALLA. Eli mitä enemmän tukipaketteja menee sitä pahempi lama tulee.

30.7.2012 12:52

Älä hermostu enempää, ei se lama siitä tule, jos lainaamme rahaa.
Luotan vielä virkamiehiimme talousasioissa, kun parempaakaan ei ole osoitettu. Kyllä Katainen ja Urpilainen neuvoa osaa kysyä näissä asioissa.
EU on toistaiseksi parasta missä Suomi on mukana ollut,.
Euron edut ja haitat on parasta jättää tutkijoiden puntaroitavaksi.
Ei siinä paljon eroa ole, jos minulla ei ole markkoja tai Euroja.

Se tulee silloin, jos talouden pyörät hiipuu.
Minä en odota lamaa, mutta varaudun siihenkiin.

Kyllä niitä veteliä löytyy Suomestakin ja urputtajia varmasti enemmän kuin muualta.

30.7.2012 13:03

Länsi naapurimme osannut hoitaa asiansa paljon fiksummin... ei tarvitse syytää rahaa pohjattomaan kaivoon ja Kruunu porskuttaa todella vahvana...

30.7.2012 13:57

Sulla toi kansatalouden osaaminen on vielä hakusessa... vähän:-)))

30.7.2012 15:35

sen verran hallussa etten lainaa tuntemattomalle persaukiselle keinottelijalle ilman vakuuksia senttiäkään :) :) :) :)

30.7.2012 15:55

Ei huonoa... osaamista:-)))

30.7.2012 14:00

Ruotsin neljän suurimman pankin voitot vuoden toisella kvartaalilla olivat
yli 20 miljardia kruunua. Paras korko talletuksille on siellä 7%:n pinnassa.
Luin tässä mökillä fil.tri Tuure Junnilan mainion opuksen devalvaatiosta
devalvaatioon. Sopii luettavaksi myös lomilta palattua. Emme sitten oppineet
mitään? Teiniliiton ent. puheenjohtaja lupasi EU:hun liittymisen jälkeen meille
mm. halpaa alkoholia ja autoja. Kyllä, kyllä - jos jaksaa Virosta treidata. Lukekaa
netistä eduskunnan pöytäkirjoista Urpilaisen eduskunnan suuressa salissa 13.6.12 moneen kertaan toistaman lupauksen: EVM on ensisijainen velkoja IMF:n tapaan velallisen maksukyvyttömyyden toteutuessa. Ovatko nämä inflaation "rakastajat" miettineet sen vaikutusta kilpailukykyyn? Siis ovat! Eli
kilpailukykyä ei tarvita ollenkaan. Julistihan Nokia pari vuotta sitten Talouselämä-lehden kannessa: Strategiamme on halpapuhelimissa. Niin oli.

30.7.2012 17:31

Nimerkki Timo Erik, voi jessus mitä soopaa suollat, vai on Eu on parasta, missä Suomi on ollut. Herääs nyt hyvä mies todellisuuten heitä pois nuo viheliäiset ruusunpunaiset lasit päästasi, ala hunskata, aina olemme olleet EU:ssa nettomaksaja, ja nyt jos et satu tietämään olemme lahjoittaneet 37,6 miljardin lainoja sitoumuksia, eli meno aivan hulvatonta ja edesvastuutonta, siis lahjoittaneet luit aivan oikein, sillä sitähän se on, euroakaan emme tule saamaan takaisin, tämä vaan on totta halusitpa sitä, siis totuutta, kuulla tai et. Funskaa nyt vähän mihin kaikki tyssää meillä Suomessa, ministerit toinen toisensa perään levittelevät käsiään ja sanovat, tiedetään, mutta vaan kun ei ole rahaa. Eli mitä silloin pitäisi VASTUULLISESTEN POLITIKKOJEN TEHDÄ, ottaa järki käteen, ja todeta EU:ssa, että Suomella ei ole rahkeissa varaa, sekä TÄRKEIN POINTTI 66% SUOMALAISITA VERONMAKSAJISTA SANOO, ETTÄ EI ENÄÄ YHTÄKÄÄN TUKIPAKETTIA. Mutta mitä tekevät katainen että Urpilainen plus hallitus lampaat, viis välittävät suomalaisten mielipiteestä, mitä tämä on, ei ainakaan ole nähnytkään demokratiaa, diktatuuria, hirveää.

30.7.2012 17:42

Timo Erik ei tarvitse olla taloustutkija, kun tietää, että hyvin tämä tukipakettien jako ei pääty. Riittää kun terve on talonpoikaisjärki tallella, sekä todellisuuden taju tallella, se todellisuuden taju , että talonpoikaisjärki on hävinnyt kaksi vuotta sitten jo taivaan tuuliin EU uskovaisilta, järkipuhe ei näihin uskovaisiin tehoa. Kun on tyhmä pää, siitä kärsii koko valtakunta.

30.7.2012 17:59

Timo Erikin luottamus politikkoihin talousasioissa on tosi naiivia sinisilmäisyyttä!
Laman tullessa Suomi maksaa tietysti velkansa, omat ja muiden?

30.7.2012 18:22

Bild am Sonntag sen kertoi: 71% saksalaisista on sitä mieltä että mikäli Kreikka ei täytä
antamiaan sitoumuksia, niin maan on erottava eurosta. Siinä se ratkaisu. Ja seuraavaksi ulos se maa, joka tekee "kreikat" niin kauan että sopimukset alkavat pitää. Ei nimitttäin käy laatuun jatkuvasti luvata maat ja mannut ja kuitenkin maksattaa huutonsa muilla. Mistä johtuu että näissä kinkereissä pahiten sörssivät entiset sotilasdiktatuurit, joissa "vapausajalla" on vuorotelleet porvarit ja vasemmisto vallassa. Luoden omat rälssinsä ja korruptoiden yhteiskunnan. Sama meno Suomessa on muuten joissakin kunnissa. Paikallinen media muistuttaa siellä pohjois-korealaisista käytännöistä.

30.7.2012 19:17

STTK luotan siihen, että poliitikot osaavat kysyä niiltä, jotka tietää.
Poliitikot ovat poliitikkoja ja talousmiehet ovat eri miehiä.

30.7.2012 19:25

Kreikka eroaa vasta sitten, kun se ei saa Euroja.
Euromaiden uhkaukset erosta eivät Kreikan mielestä ole uskottavia.
Vain IMF on tarpeeksi uskottava rahahanojen sulkija.
Suomen kannattaa pohtia omien ongelmiensa ratkaisuja eikä Kreikan ongelmia.

30.7.2012 20:24

Mitä minä sanoin eurosta ja toimimisesta?

Timo Soini

5.11.2012 14:11

Soini ja Perussuomalaiset ovat olleet oikeassa alusta alkaenkin, muut tulleet samoille linjoille vasta myöhemmin. On merkillistä, miten täälläkin vielä kuristettaessa kuolettavasti pihistään, että "kyllä se siitä" ja "tärkeintä on liike, ei suunta". Viisas löysi tatamiin pari kertaa ja luovuttaisi euronsa, ottamalla oman markkansa takaisin ja säilyisi hengissä.

30.7.2012 21:02

Talousmiehet yleensä jonkun asian takana. Viran tai aseman puolesta. Suomessa
tai ulkomailla. Miten voit luottaa, että Suomen poliitikot kysyvät niiltä, jotka toimivat,
neuvovat Suomen talouden eduksi? Tästä lienee kysymys. Kuka ajaa Suomen asiaa tässä
tilanteessa?

30.7.2012 21:58

Tiedoksi "Timoerik" -nimimerkille, jonka muisti on lyhyehkö:

Euro oli alle yhden dollarin esimerkiksi vuosina 2001 - 2002. Alhaisimmillaan eurolla sai siihen aikaan 0.87 dollaria.

Siihen aikaa paperiteollisuuskin oli vielä kannattavaa ja muukin vienti pelasi.

Kai meistä useimmat tietävät, että alemmalla kurssilla vientikauppa käy paremmin olipa alempi kurssi saatu sitten devalvaation tai muun fluktuaation kautta.

Euron keinotekoinen vakaus ja EU:n oliiviöljysektorin epärehellisyys ovat johtaneet euromaat nykyiseen kriisiin. Kriisiä on vielä pitkitetty poliitikkojen ja "asiantuntijoiden" väärillä toimilla.

Pidetään vaan edelleen hampaat irvessä vakautta yllä niin maksellaan tulevina vuosina EU:n oliiviöljysektorin velkojen vakuuksia ja takuuksia suolaisen korkealla euron kurssilla. Sitäkö sinä Timoerik haluat?

Pidän Sauli Niinistön ajatusta setelimäärän lisäämisestä aika tavalla Timoerikin ajattelua parempana. Tosin on sillä Saulinkin ajattelulla negatiiviset puolensa.

30.7.2012 22:35

"Euron keinotekoinen vakaus ja EU:n oliiviöljysektorin epärehellisyys ovat johtaneet euromaat nykyiseen kriisiin. "

Ihan täyttä roskaa... taas kerran!!!

30.7.2012 23:08

Hyvä "Tarkkailija" -nimimerkki,

mikä on Sinun mielestäsi johtanut euroalueen nykyiseen vakavaan kriisiin?

Pystytkö antamaan pari järkevää syytä?

30.7.2012 23:13

Se, että sovittuja sääntöjä/määräyksiä ei ole valvottu... eikä niin ollen myöskään noudatettu - ja se on eri asia kuin tuo mainitsemasi epärehellisyys... sellaisiahan me olemme kaikki:-)))

30.7.2012 23:21

Jos laaditaan yhteisesti sääntöjä eikä niitä noudateta ja valvota, eikö se ole epärehellisyyttä?

30.7.2012 23:36

Ei ole... se on "velttoperseilyä"... ja oman edun/hyödyn tavoittelua... ja siinähän Saksa on osoittautunut erinomaiseksi:-)))

31.7.2012 02:25

"Velttoperseilyä" ja siinä on Saksa erinomainen. )))))- Mikä uudissana taas meille
ymmärtämättömille sulatettavaksi!!! Miten olisi Tarkkikselle tämä: "Riskikolesteraali-
ammattiyhdistyslihotusuudelleenkoulutusylempitasoluennoitsija" Kiljavan opistolla?
Sellaisiahan me olemme kaikki! )))))- ?

31.7.2012 07:56

Devalvointi auttaa hetkellisesti vientiä, mutta käytäntö on osoittanut palkkojen ja raaka-aineiden nousevan devalvoinnin jälkeen nopeasti.
Elinkustannukset nousevat ja on pakko nostaa palkkoja ja kierre jatkuu.
Siksi on pyritty tilanteeseen, että tilanne vakiintuisi ja Euron toivottiin olevan ratkaisu. Euromaiden kesken Euro on ollut vakaa, eihän Yhdysvalloissa dollarin arvo vaihtele eri osavaltiossa. Euro arvoa verrataan esim. dollariin ja sehän vaihtelee.
Ehdotin jo ennen presidentti Niinistöä tällä palstalla setelirahoitusta viimeiseksi keinoksi. todennäköinen inflaation hyödyttää velallisia ja rankaisee lainanantajia sekä pudottaa elintason. Pehmeämpi tapa siis kuin kertarysäyksellä nollata saatavat.
Euron arvoa alle dollarin en todella muistanut .
Jos sykli laman jälkeen tulee nousukausi jatkuu, niin ongelmat ratkeavat.
Kasvu ei jatku ikuisesti ja onko nyt saavutettu sen loppu, sitä voi miettiä.
Silloin nämä lainat ja velat tulee nollatuksi kaikilta, sillä ne ovat vain rahaa.
Riittääkö energiaa ja raaka-aineita on perimmäinen kysymys.

31.7.2012 08:22

Taas viime hetken tiedot kertoo että Ruotsin vienti vetää paremmin kuin koskaan,Ruotsi suorastaan porskuttaa taloudessa,Ruotsin talous paremmassa kunnossa kun mikään euromaan talous kaikkilla mittareilla mittatuna ja valtion velka maksettu pois 2017 muistakseeni.Se on selvä että jossain vaiheessa laman laineet täytyy ainakin vähän koskettaa Ruotsia mutta sehän ei kyllä paljon tunnu kun talous on noin hyvällä mallilla.Euroon uskoo enään kaksi joukkuetta maailmalla ja se on Suomen kokoomus ja demarit kukaan muu ei enään usko siihen ei edes emämaassa Saksassa missä vastustus 51% euroa kohtaan.Kysyn miten se on mahdollista että naapurimaa Ruotsilla menee paremmin kuin hyvin vaikka ei kuulu euroon ja nyt kun Kreikka tippuu pois eurosta niin tuleeko Ruotsille yli 5 miljardin lisälasku niinkuin Suomelle,voin kertoa että ei tule.Taas on todistettu että mikä maa on tyhmin skandinaaviassa vaikka omasta mielestä on maailman napa,Kataisen ja Urpilaisen sanoin meillä on valtaa Eu.ssa ja kattin konttit meillä on vaan velkaa mitä ei koskaan enään pysty lyhentämään ja lisää tulee kymmensiä miljardeja koska kaikki poliittinen valta edustaa Timoerikin kaltaisia eurouskovaisia ei talousihmisiä ja lama on alkannut vakavasti Suomessa ja seuraava syksy ja kevät niittää viimeisetkin toiveet Suomen kohdalla ja sitten alkaa pitkää köyhyys Suomen kohdalta ja ei palaa pohjoismaalaiseen hyvinvointi malliin enään ikinä takaisin.Suomen kaksi sanaa jää politiikkaan säästöt ja veronkorotukset.

31.7.2012 08:38

Voin vain vielä lisätä että euro kokeillu ollut yhtä paha floppi kuin viimeinen maailmansota missä kansat on saanut kärsiä ja kaikken takana epäonnistunut politiikka ja politiikkot.Kukaan tavallinen Suomalainen ei ole hyötynyt eurosta se on varma.Kaikki todistusaineisto viittaa siihen että Suomessa oli paras vienti ja kasvu ja hintataso just ennen euron liittymistä ja sitten alkoi alamäki missä lopputulos näkyy nyt pahimmillaan kuin Suomella on vaan kolme A luokkitus mutta todellisuudessa kaikki päin helvettiä ja alenevin kurssein ei ole enään edes tietoa että tuleeko tästä enään vientimaatakaan ainut mikä toimii on asuntokupla ja maailman kallein ruoka.Pää asia eurouskovaisilla on se että Suomi velkaantuu ihan olan takaa enemmän kuin mikään muu maa Skandinaaviassa ja histooria tulee muistamaan Pohjoismaissa Suomesta josta piti tulla Eurooppan napa mutta joutui nokialandiasta hölmölandiaksi kiitoos meidän vastuuttoman hallituksen ja sen voimakaksikkon .

31.7.2012 08:57

Timo Erik todellinen talousasiantuntija: Euron arvoa alle dollarin en todella muistanut.
Valikoiva muisti hyväksi muutenkin kuin kotioloissa!

31.7.2012 09:22

Ruotsiin verrattaessa pitää muistaa, että ei Suomi markallakaan pärjännyt Ruotsia paremmin. Kuinka paljon Ruotsi nyt hyötyy Eurosta. Siitä on esitetty mielipide; Ruotsi vapaamatkustaja. Ei sen piikkiin kaikkea voi panna. Ruotsi vaan on pystynyt hoitamaan erinomaisesti taloutensa. Suomen kannattaa edelleen ottaa oppia siitä. Oli meillä sitten Euro tai markka. Euro ei ole täyttänyt kaikkia odotuksia, mutta pitääkö nyt antaa periksi ja purkaa EMU. Olen toistaiseksi pitänyt Euron korjaamisen olevan purkamista parempana. Näitä valuuttakokeiluja on ollut aiemminkin useita. Tällä hetkellä Suomen kannattaa vertailla Euron etuja ja haittoja omaan valuuttaan. Sitä vertailua tehdään.
Ei Suomi niin erityisen tyhmästi ole toiminut vai onko AAA yhtä kuin tyhmä.
Kun lainojen takaisinmaksun aika tulee, kannattaa seurata miten suurlainaajat Saksa ja Ranska niistä selviää. Tuskin ne niitä kokonaan maksetaan jos ollenkaan. Senverran uskovainen olen, että kyllä nämä maat keinot keksii.
Parasta pysyä porukoissa.

31.7.2012 09:41

AAA-luokitus on seurausta kyllä ihan muusta kuin eurojäsenyydestä. Meidän AAA-luokitustamme uhkaa nimenomaan eurobeilausvastuumme, sen ovat luokituslaitoksetkin ilmoittaneet. AAA ei ole yhtä kuin tyhmä, eurobeilausvastuiden ottaminen vapaaehtoisesti omille harteille ilman minkään maailman pakkoa sitä sen sijaan on. Myös jargonia yhteisen Euroopan solidaarisesta rakentamisesta samaan aikaan kun muut pelaavat omaan pussiinsa niin paljon kuin kykenevät on sitä.

31.7.2012 10:44

AAA luokitus johtuu hyvästä taloudenpidosta.
Valuutta on aivan toinen asia.

31.7.2012 10:51

Kommentti: " Sillä ne ovat vain rahaa". TIMOERIK tietää hyvin, kuten me muutkin
että ne RAHAT: velat joku maksaa. Tulevat sukupolvet.

31.7.2012 11:13

Jos velat sitten maksetaan, niin miksi siis pelkäämme rahojen takaisinsaantia esim. Kreikasta. Turhaanko?

31.7.2012 11:20

Koska olet TIMOERIK saanut jotain euroja Kreikasta esim? Henkilökohtaisesti tai
Suomen valtion taholta? Kerro summat todistetusti, niin ei meidän tarvitse pelätä.
Turhaanko?

31.7.2012 11:28

STTK tehän totesitte, tulevat sukupolvet maksavat lainat.
Luulin Kreikalle syntyvän tulevia sukupolvia niin kuin muillekin.
Muuten, minulla on muutama Kreikan Euron kolikko.

31.7.2012 11:41

Paljonko arvoisa TIMOERIK luulet Suomen velan lyhentyvän kolikoil-
lasi? Ja tuleville sukupolvilleko haluat työntää meidän "möhläyksemme" Suomessa ja
ulkomailla? Pidä vaan kiinni EUROKIIMASTASI, me muut ajattelemme omilla aivoil-
lamme. Sillä ne ovat vain RAHAA! Jonka joku maksaa, ei varmaan TIMOERIK.

31.7.2012 11:51

Pidän ne itse.

31.7.2012 12:00

Euro kelpaa wesim. CityMarketiin markkaa paremmin,
Tapani on käyttää käypää valuuttaa. Markkaa käytetään sitten, kun se on käypää valuuttaa.

5.11.2012 14:16

Timoerik ja muut eurovelttoilua kannattavat:
"Tie helvettiin on hyvillä selityksillä kivetty!"
Ja se eurohelvetti on jo hyvän aikaa ollut selvästi näkyvillä, silti täällä selitellään musta valkoiseksi ja annetaan kelvottoman hallituksen jakaa loputkin omistamme muille. Prskelees!

31.7.2012 12:20

Älkääs ny! Niskalenkki Kataisen hyvä bisnes ei saa jäädä huomaamatta! Käyttäkää ensi vaaleissa ääntänne! Niinhän teittekin, kalliiksi tulee....

31.7.2012 12:36

Jaså, oletko käynyt koskaan maissa, jossa eurot eivät käy? Miten menettelet?
Kronor, rupla, lati, liti,sloty ym. Aivan lähinaapurissa. Mutta sehän on vaan rahaa,
jonka tulevat sukupolvet maksavat, TIMOERIK. Talousasioiden asiantuntija varsin...

31.7.2012 13:48

Olen käynyt maissa, joissa markka ei käy nyt eikä käynyt ennen v. 2002.
OSen jälkeen, kun kultakannasta luovuttiin on raha ollut vain paperia ja sitä rajatta tekemällä lisää.

31.7.2012 14:40

Joskus olen päässyt ulkomailla käymään. Sekä euro- että ruplamaissa. Saksassa, Italiassa,
Venäjällä ja muuallakin on tullu syötyä iltapalaa. Ja olen saanut maksaa koska olen seuruessa ollut ainoa jolla on ollut käteistä - paikallista seteliä. Korttiveikot olisivat joutuneet tiskaamaan. Niinistöhän tuossa eilen kertoi setelirahoituksen haitat: demokratiapuute ja inflaatio. YLE:n TV1 esitti dokumentin "talouden madonluvut".
Katsokaa ihmeessä netistä. Siitähän tässä on kysymys: pankkimafia ja pyramidihuijaus
samoissa kuosissa ameriikoissa ja EUROopassa. Pankit käskevät ja poliitikot juoksevat.
Niinistö sen sanoi: demokratiapuute ja inflaatio. Saksaa tällä palstalla arvostellaan. On
heillä ehkä pikkasen vielä muistissa mm. muutamien kylien tuhoamiset Kreikassa ja
Francon apuna mm. Guernican pommitukset. Mutta eiköhän ne tilit ole jo tasoissa.
Kuten myös Suomen sotakorvaukset. Dokumentissa muuten todettiin että jos rahaa
painamalla voitaisiin vaurautta luoda niin Zimbabwe olisi rikkain maa. Että näin.

31.7.2012 15:07

Äskeisestä ymmärsin, että joutuneet tiskaamaan. Sekö meidän tavoitteemme lienee?
Rahat pois ja tiskaamaan. TIMOERIK valistaa. Hän kai molempia? Raha vaan paperia.
Siinä meille varsinainen talousasiantuntija. Sitä vaan paperia rajatta lisää. Näin se
talous toimii.

31.7.2012 15:27

Ei rahaa paimalla rikkautta luoda, mutta sillä hävitetään arvo ja sitten on vain paperia, paitsi Australiassa siellä se on muovia.
Tällä raha vain paperia tarkoitan, että on muitakin jopa tärkeämpiä arvoja olemassa. Tuotteita varten jää koneet ja laitteet vaikka rahan arvo häviää.
Alotetaan sitten alusta vaikka vaihtokaupalla. Viime laman aikana autokauppa olisi hyväksynyt maksuksi puolukat, että tämmöinen tapaus.
Venäjällä maksoin taksin ruplilla ja dollareilla v. 1997.
Brasiliassa ja Indonesiassa kelpasi dollari. Ei tarvinnut rialia eikä rupia.

31.7.2012 16:06

1997 oli ruplalla kurssi 100 markkaa= 120 ruplaa. Klo 14.45 tiedotettiin
Espanjan keskuspankin uutinen että tämän vuoden viiden ensimmäisen
kk:n varallisuuspako on ollut 163 miljardia €. Pako siis Espanjasta pois.
Uskottava lienee että nyt ei edes Kattaisen niskalenkki pidä? Eikä Liikasen.
Eikä Rehnin. Ei auta edes Ukko-Ylijumala. Vaan suomalainen eläkeläinen,
piensäästäjä ja Antti Rokka kyllä kestää ja jaksaa maksaa.

31.7.2012 16:58

TIMOERIK asiantuntijamme. Että puolukoilla maksaisimme. Hehhee hoohoo.

1.8.2012 03:02

Entäs -Oravan nahat?

1.8.2012 09:36

Niistä luovuttiin kun pajatsot menivät tukkoon.

1.8.2012 07:14

Viime vuosikymmenen euromaitten tilanne muistuttaa 1980 -luvun Suomea:
- 1980 -luvulla Suomessa tavoiteltiin vakaata markkaa, mutta tuloksena olikin vahva markka.
- Eurolla tavoiteltiin vakaata valuuttaa Euroopan sisälle. Mutta euron arvo muotoutuikin liian vahvaksi Italialle, Espanjalle, Portugalille ja erityisesti Kreikalle.
- 1980 -luvulla Suomen yhtiöt kansainvälistyivät ja investoivat ulkomaille. 1980 -luvun jälkipuoliskolla Suomeen virrannut ulkomainen raha aiheutti Suomeen asuntokuplan, pörssiosakkeitten ostoinnostuksen ja kulutusjuhlan.
- Viime vuosikymmenellä Espanjaan syntyi asuntokupla, oliivivyöhykkeen maihin ja erityisesti Kreikkaan hyvinvointivaltio- ja kulutusjuhla.
- 1980 -luvulla Suomen pankkeihin iski lainainnostus.
- Viime vuosikymmenellä keskieurooppalaisiin ja eteläeurooppalaisiin pankkeihin iski lainainnostus.

1.8.2012 08:59

Tämä kolme A luokkitus missä Timoerik hehkuttaa että on saatu hyvällä taloudenpidolla on ihan puppua.Suomi takaa enemmän mitä pystyy maksamaan ellikkä pelaa kovan luokkan rulettia kansalaisten rahoilla,Suomi velkantuu huippuvauhtia koska ei saa menojaan kuriin eikä tule tarpeeksi kasvua,Suomi on siirtynyt ikuiseksi koronmaksajaksi ilman minkäänlaista suunitelmakaan saada taloutensa kuntoon,Suomelle on tulossa miljardeja maksuja takaus ja muissa muodoissa kiitoos euron ja ei minkäänlaista suunitelmaa ei löydy siitä että millä keinoin ne maksetaan takaisin,Suomi on korkein verotusmaa ja silti antaa apua maille jotka on moninkertaisesti rikkaampia ja verotukseltaan huomattavan paljon halvempia jopa joissakin tapauksissa puolet pienemmät verot kuin Suomessa.Euron ympäriltä puuttuu kaikki tärkeä päätöksenteko joka on aiheuttanut taantuman Suomen yrityselämään kun kukaan ei uskalla tehdä mitään kun ei ole pienintäkään tietoa että mitä tapahtuu euron ympärillä muutakun että on jahkailtu kaksi vuotta että se pitäisi pelastaa ja silti teot puuttuu.Valuttalla täytyy olla luotettavuutta ja sillä saadan investoinit ja työpaikkat kuntoon mutta nyt valitseva tilanne euron ympärillä aiheuttaa työttömyyttä,konkursseja ja junnaamista.Laita Timoerik kokoomuksesi kanssa asiat kuntoon niin mikä siinä ei väliä millä valuuttalla mennään mutta kun ei kukaan tee mitään euron ympärillä niin tilanne on muuttumassa kaaokseksi ja tuleva syksy ja kevät tulee kyllä tällä politiikkalla näyttämään sellaiset ailahtellut ja epävarmuudet että oksat poikki.Lupaan Timoerik että tulet kohta rukoilemaan markkaa takaisin ellei joku tee ihmeitä euron puolesta.Ja pitää muistaa että Espanjan ja Italian pelastamiseksi ei riittä 1 tai kaksisataa miljaardia vaan puhutaan äkkiä 2-3 tuhannen miljardin luokkan operaatiosta ja hyvin mahdollista että ei sekään riittä läheskään niin laske mitä Suomen osuudet tulee olemaan kun on 2% tuhansisista miljardeista ja vakuuksia ei löydy sellaisille summille.Kokoomuksella ja demareilla viiraa pahasti kun eivät ymmärrä mihin ollaan meossa ja paljon tähän operaation joka on vasta alkannut tarvitaan,fiksut maat lähtee ja lujaa eurosta eivätkä edes katso sen suuntaan ja veikkaan että Saksa on ensimmäisenä joka lähtee se nyt vaan pelaa aikaa että saisi omia velkojaan niin hyvin kuin on mahdollista pelastettua kun muut tyhmät maksaa ainakin vielä.

1.8.2012 11:45

"Tämä kolme A luokkitus missä Timoerik hehkuttaa että on saatu hyvällä taloudenpidolla on ihan puppua."

Voinet hieman täsmentää ja/tai täydentää tuota "puppua suhteessa hyvään taloudenpitoon"... aikaahan Sinulla tuntuu olevan... tuon "yrittämisesi" lomassa.

1.8.2012 09:43

Mitä nyt pitäisi ajatella eurosta?

No, että koko sumutus näiden kriisien osalta on tehty kieroutuneen pankkijärjestelmän pöhöttöneisyyden turvaamiseksi. Kreikan tuet esim. ovat menneet 100%:sesti pankkien tukemiseksi, joilta riskilainat ostettiin EKP:n tekemän lisärahan turvin. Lisäksi pankeille on annettu reilut 2000 miljardia kiinteäkorkoista 1 % lainarahaa, tietäen koko ajan, että lisävaluutalla aiheutetaan täydellä varmuudella korkea inflaatio.

Tuloksena se, että pankit syytävät markkinakorkoisella hinnalla itse ilmaiseksi (=inflaatio ylittäää 1 % koron moninkertaisesti) saamaansa rahaa yksityisille ja yrityksille ja tätä kautta koko Euroopan tasolla tehdään valtava tulon- ja varallisuudensiirto yksityiseltä sektorilta korporatiiviselle ja spekulatiiviselle pankkimaailmalle.

Libor- Lehman Brothers - Säästöpankit - -30 -luvun lama = kaikki seurausta pankkimaailman kieroilusta ja sen vääristymistä suhteessa todelliseen taloudelliseen toimintaan ja vaihdantaan.

Eurossa, eli yhteisessä valuutassa, ei ole mitään vikaa. Koko ongelmavyyhti johtuu siitä, että pankkienja rahoituslaitosten ei anneta kärsiä omia luottotappioitaan. Jos Kreikan lainat olisi jätetty lainanantajien omiksi tappioiksi, mitään Euroopan laajuista ongelmaa ei olisi.

Pankkimaailman väittämät siitä, että isot luottotappiot Kreikan lainoittajapankeille (saksalaiset ja ranskalaiset pankit etunenässä) olisivat romauttaneet koko pankkimaailman ovat olleet puhdasta paskapuhetta. "Keisarilla on uudet vaatteet"

1.8.2012 10:40

Italian Monti tulee paikan päälle kertomaan suomalaisille, että Italiakin osallistui muiden tukemiseen kunnes tarvitseekin nyt itse tukea, joten kohtuullista olisi, että Suomi maksaisi.

Tuo nyt vain on meille vanhaa tietoa. Timo Soini sen meille kertoi jo aikoja sitten Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä -vertauksellaan.

1.8.2012 10:59

Oli miten oli, nyt pitää keksiä ratkaisukeinot nykytilanteeseen.
Vaihtoehto on valittu jo 2008 ja oli sitten Suomi ollut mukana tai ei.
Liittovaltion kaltaisessa demokratiassa todennäköisesti ongalmat ratkeasivat helpommin. Liittovaltion muodostaminen edes verotuksen ja pankkien toiminnan harmonisoimiseksi näyttää lähes mahdottomalta.
Siihen ei poliittista tahtoa ole.
Jos integroitumista ei saada lisää aikaan, niin 'Yrittäjän' rukoukset' voivat riittää. Kyllä hän on rukoillut muidenkin puolesta.

1.8.2012 11:33

Mario Draghi näyttää heittävän pois Trcicet'in periaatteen 'senoriteetin' eri lainoissa. Tällöin muutkin kuin EVM uskaltavat sijoittaa velkapapereihin ja kriisimaiden korot laskee. Samalla Suomen ja Saksan korot nousee.
Eli kaikki kärsivät mahd. tappiot samalla tavalla, myös EVM.
EVM: n päätös senioriteetistä pitänee vain, jos EKP ei tule mukaan rahoittamaan sitä sillä setelikoneellaan ja toivottavasti hallittuun inflaatioon. Ilman EKP:tä päästäneen pankkien kaatoon ja velkasaneeraukseen ( velkojen anteeksiantoon).

Suomi saa siten jatkaa vakuuksien hakulinjaansa.
Poistuminen kuvioista on kuin olisi maksanut jo pottiin ja jättäisi pokerin kesken. Joskus sekin kannattaa. Kreikan kohdalla on mahdollisuus riskien realisoitumista kokeilla, jos vain poliitikkojen kantti kestää.

Siinä pohdittavaa eduskunnalle.

Muuten , syksyllä tulee onneksi hyvä puolukkasato.

1.8.2012 13:36

Tulee illalla klo 19 TV1:stä kertausta siitä miksi ei Saksaa kantsi enää parjata. Perheet pienet
leikkimään ja vanhemmat katsomaan. Mistä meille löytyy tämän päivän Ryti että muut voivat tehdä "erillisrauhan" tästä rauhanprojektista=eurosta? Oravannahka olisi sekin ihan hyvä olla
vaihtoehtolaskelmissa mukana, pääasia että päästään nykytilasta eteenpäin, jossa pelureiden
potti vaan kasvaa ja suomalaisen pinna kohta paukahtaa. Savolainen "bermudan-kolmio"
(Mikkeli-Savonlinna-Kuopio) ei enää tarjoa toimivaa vaihtoehtoa. Astukaa esiin johtajat!

1.8.2012 14:58

Syvenevä liittovaltiokehitys ankkuroisi Suomen yhä vankemmin maksumieheksi EU:ssa. Meidän tulisi erota eurosta ja myös EU:sta, jos omaa etuamme ajattelemme. Jos taas pistämme Euroopan edun (=lue Ranskan johtamien välimerellisten maiden etu) omamme edelle pysymme molemmissa mukana.

PS. Olisikohan jo aika vaihtaa niitä asiantuntijoita, joita politiikkomme pitäisi kuunnella? Tähän asti käytetyt lobbariasiantuntijoiden neuvot ovat olleet peräti surkeita.

1.8.2012 16:36

" Olisikohan jo aika vaihtaa niitä asiantuntijoita, joita politiikkomme pitäisi kuunnella? Tähän asti käytetyt lobbariasiantuntijoiden neuvot ovat olleet peräti surkeita."

Joo... vaihdettava on... kuunnellaan täst´edes PerSuja ja kepulaisia:-)))

1.8.2012 16:44

Ei mahdolliset kriisilaskut Eurosta ja EU:sta poistumiaella vähene. Maksuvaluutta saadaan vaihdettua. Uusia velvoitteita ei tule, mutta mitä muuta tulee tai menee?

Maksajiksi ei pientuloiset kelpaa. Todennäköisesti pakkolaina varakkailta kerätään ensin. Raha otetaan sieltä missä sitä on, muualla sitä ei ole.

1.8.2012 16:47

Nyt joku nuorempi poliitikko, joka ei tiedä vanhasta ajasta mitään, niin voisi keksiä uutena ideana:
1. Valtiolla on hyvä olla rajat, rajavalvonta, oma puolustus, tullit ja oma raha.
2. Yllämainituilla järjestelyillä pystymme hoitamaan ja huolehtimaan alueella asuvien hyvinvoinnista paremmin.

1.8.2012 16:53

Juuri noin... meidän on mitä pikimmin aloitettava toinen toistemme paitojen peseskeleminen... ja Isänmaa pelastuu.

2.8.2012 09:03

Ai impivaarakortti edelleen käytössä? Pateettista:)

1.8.2012 17:33

Kansallisvaltio ei ole niin kovin vanha ajatus. Ehkä noin. 200 vuotta.
Kansallisvaltio johti usein nationalismiin ja se taasen lisäsi sotimisherkkyyttä.
Siksi ajatus yhtenäisestä Euroopasta (EU) on tullut esiin.
Eli on siinä ollut muutakin mielessä kuin huijaus.
Oliko tarkoitus Suomi Suomena kuten esim P--Korea. Ominaisuudet täsmää.
Mitä tiukempi rajavalvonta, sitä suurempi armeija vai mitä?
Tullit ja oma raha on usein muillakin ja ne koetaan kaupankäynnin esteinä.
Kaupankäynnillä voi rikastua.
Yhteistyö on voimaa ja silloin on myös jotain annettava, jotta saadaan.

1.8.2012 22:06

Timoerikille mietittävää. Vaikka Valtiolla on rajat, rajavalvonta, tullit ja oma raha niin kyllä matkustamaan pääsee jos on ns. puhtaat paperit. Keihäsmatkat oli paljon edullisempia silloin ennen ja taskurahoilla pärjäsi itänaapurin turistimatkalla. Ei ollut 60-luvulla ja sen jälkeenkään työttömyyttä, rakennettiin laivoja, atomivoimaloita, taloja, ja kaikkea mitä tarvittiin. Ei ollut Valtiolla velkaa eikä tarvinnut muiden velkoja maksella. Talon jos osti niin sen laina-aika oli tavallisesti n. 8 vuotta, jos kumpikin oli töissä ja sinä aikana siitä selvisi.
Aikoinaan sotaveteraani sanoi; pitäkää Suomi itsenäisenä ja oma puolustus.

2.8.2012 00:04

Timoerik muistelee parinsadan vuoden takaisia aikoja ja toteaa, että kansallisvaltio ei ole kovin vanha ajatus.

Ihmettelen Timoerikin aikaperspektiivin heilahteluja. Pari päivää sitten hän ei muistanut, että v. 2002 eurolla sai 0,87 dollaria. Sen jälkeen "vakaa" euro nousi niin, että eurolla saikin parhaimmillaan alle 1,50 dollaria. Vienti alkoi tökkiä ja nousujohteinen talouskehitys Suomessa ryhtyi hiipumaan.

Pysytelläänkö nykypäivän asioissa, joita tiedämme ja muistamme paremmin kuin yli 200 vuotta vanhoja kansallisvaltiojuttuja?

Euron historia se tosi lyhyt on ja lyhyeksi näyttää jäävänkin.

Pankkien ja pankkiirien ahneus ne euron kaatavat. Hyvänä apuna kaatamisessa tulevat olemaan epärehelliset EU:n oliiviöljysektorin maat. Pohjattomaan kaivoon ei enää kannata lapioida suomalaisia verorahoja.

2.8.2012 06:55

1960-luvulla oli julkisten menojen osuus n. 30 bruttokansantulosta ja ikäpyramidi mitä parhain, työikäisiä oli paljon.
Hyvinvointivaltion luominen alkoi 70-luvulla ja samalla valtion velkaantuminen.
Aluksi velkaantumisaste oli pientä n. 20%.

Nyt (2010-2012)julkisten menojen osuus on jo lähellä 50% ja työikäisten osuus pienenee.
Maailmantalous on vapautettu ja elämme kilpailutaloudessa.
Neuvostokaupan aikana teimme vaihtokauppaa ja taloutemme oli suojattu tulleilla. Neuvostoliittoa ei ole ja vientimme tuotteet vaihtuivat sekä vientikohteet vaativat vastavuoroisuutta. Tulleja piti laskea ja todettiin liittymisen EU: hun olevan eduksi muuttuneissa olosuhteissa.
Aiemmat toistuvat devalvaatiot auttoivat velallisia ja pitivät palkkojen reaaliarvot pieninä.
Nyt euroaikana valuutan arvo muihin euromaihin nähden on vakaa ja Suomi ei tietenkään voi devalvoida viennin edistämiseksi palkkojen reaaliarvon pienentämiseksi.

Nyt pitää tuottavuuden parantamisen avulla pyrkiä viennin edistämiseen ja palkkojen ostoarvon säilyttämiseen. Palkansaajat eivät enää halua olla ainoina vienninedistämisen maksumiehinä.
Euron onnistuminen on paljolti poliittinen kysymys.
Haluammeko pitää Euroopan yhteismarkkinat ja sitoutua siihen vai ei.
Aadolf ei näemmä halua ja minä haluan. Kukin muodostaa kantansa oman kokemustaustansa mukaan.
Muuten, koska en ole yli 200 vuotta vanha, käytin kirjallisuutta tiedonlähteenä.

2.8.2012 08:41

Pyydän anteeksi Timoerik siitä että luulin että olet kokoomuslainen.Koska sehän on nyt tässä myöhemmin tullut esiin että haluat liittovaltioita missä yhteiset velat,päättäntävalta,verot ja niin edelleen.Ellikkä olet valmis ottamaan Suomen kontolle näitten tuhlajamaiden velkoja ja niin edelleen.Sanoisin että sosialismia ihan parhaimmasta päästää ja siihen kyllä mennänkiin tässä Eu intregaatiossa,mutta se on sitten toinen jutta että haluaako Suomi ja Saksa olla siinä pelissä mukan mutta se tiedetään että jos Timoerik päättäisi niin millä hinnalla tahansa euro joka ilmeisesti on hänen jumalansa ja yleensäkin kaikki kaikkessa.Euro hajoaa se on 95% varmuudella varmaa ja Timoerik voithan säästä näitä euroja ja katsella niitä vaikka joka päivä koska taloudesta sulla on aika epärealistinen kuva se lähenee sinun kohdalla eurofanatismia parhaimmasta päästä jossa perustellut sen jatkuvuudesta silti täysin hämärässä.Mikään ei jatkuu ikuisesti jos se ei toimi sen on maailmanhistooria osoittanut moneen ottesseen.

2.8.2012 10:42

'Yrittäjä' Älä turhaan muuta kantaasi. Liittovaltioharhasi saattaa tuntua todellisilta.

2.8.2012 11:03

Euron historia valuuttana on kovin lyhyt.

Euro aloitti tilivaluuttana 1.1.1999. Käteiseurot tulivat käyttöön 1.1.2002. Tyttärenpoikani on menossa ensi kesänä rippikouluun. Hän on vanhempi kuin euro tilivaluuttana ja verrattomasti vanhempi kuin käteiseurot.

Rahaliittoja on ollut historiassa pitkään, mutta ne kaikki ovat olleet lyhytaikaisia. Teini-ikään niistä on taloushistorian lähteiden mukaan ehtineet muutamat, mutta aikuisen kansalaisen ikään tuskin mikään.

Euro ei ole reilun kymmenen vuoden aikana tuonut taloudellista vakautta EU:n euroalueelle, vaan euron arvo dollareissa on heilahdellut po. aikana 0,87 - 1,52 dollarin välillä. On siinä ollut euromailla sopeutumista globaalilla tasolla. Miettikääpä, mitä tuollainen heilahtelu on merkinnyt öljyn ja muidenkin raaka-aineiden hinnoissa, jotka pääosin on raaka-ainepörsseissä määritelty dollareina.

Euroalueen sisälläkään ei olla vakaudella päästy juhlimaan. Euromaiden taloudet ovat kovin erilaisia. Joillekin euro on ollut yliarvostettu, toisille taas aliarvostettu. Saksalle vahvimpana euromaana se on useimmiten ollut sopiva. Kreikkalaiset, portugalilaiset ja espanjalaiset "hullaantuivat" euron ostovoimasta ja ryhtyivät investoimaan mielipuolisella intensiteetillä kaikenlaisiin turhuuksiin. Palkatkin näissä maissa nousivat osin EU:n taloustukien vauhdittamina hulluihin lukemiin. Näiden maiden hölmöjä investointeja, äkkikorotettuja ja reaalitaloutta vastaamattomia palkkoja tässä nyt on alettu suomalaistenkin toimesta maksaa. Tämä verorahoilla maksamisen vaihe kestää juuri niin kauan, että Saksan ja parin muun ison euromaan pankit saadaan jollakin tavalla räpiköityä kuiville. Kun maksumiehet on löydetty ja saatu sidottua "proggikseen", todetaan, että ei se euro kestänyt vaikka "hartiavoimin" teimme töitä sen eteen.

Huvittavinta on Italian pääministerin eilinen kommentti: "Italian talous on nyt tasapainossa, kun syntyneistä veloista aiheutuneita korkoja ei otettaisi huomioon." Todellisessa maailmassa Italia on kuitenkin velkaa yli 120 % :n verran sen bruttokansantuotteesta. On siinä maksamista, niin pääoman kuin korkojenkin osalta!

Pidän jokseenkin sivistyneenä arviona, että euro ei nykymuodossaan ole enää olemassa, kun tyttärenpoikani menee rippikoululeirille ensi kesänä. Jos euro ei ole kokonaan romahtanut, on muutama maa siitä joko eronnut tai erotettu.

Koroman kysymykseen "Mitä nyt pitäisi ajatella eurosta?", ei ole kuin yksi rehellinen vastaus: Eurosta ei voi ajatella kovin hyvää.

2.8.2012 11:03

Tapelkaa, pojat. Ihan sama mitä nämä "asiantuntijat" meuhkaavat. EU, EURO ja
liittovaltiojuna menevät menojaan. Meitä viedään eikä vikistä. Homma sellainen, ettei
sitä kukaan oikein hallitse. No, Tarkkis ehkä tämän pesulapyykin?

2.8.2012 11:15

'STTK' Olen pettynyt, eikö tällä palstalla päätettäkään Euroopan kohtaloa.

2.8.2012 11:27

Tottakai päätetään! TIMOERIK saa puolukkamuijan viran, Tarkkis pyykkimuijan viran,
Yrittäjä kokoomusmasterin viran, Aadolf Äänruuti ja Suomi Suomena saavat Suomen
Valtioneuvoksen viran. H2O saa tyytyä Kunnallisneuvoksen virkaan. Muut nimimerkit
ovät vielä harkinnassa kovan paineen alla.

2.8.2012 11:36

Kauanko muuten Suomen markka oli maamme virallinen valuutta?
Minkä ajan Ruotsissa on ollut valuuttana kruunu?

Muistelisin, että Ruotsin kruunuissa on ehtinyt olla muidenkin kuninkaiden kuvia kuin nykyisen Kalle XVIII Kustaan.

2.8.2012 11:47

Syyskuun 12. päivänä Saksan perustuslaki päättää EVM:stä. Mahdollisen hyväksymisen jälkeen voidaan väliaikainen rahasto korvata pysyvällä.
Jos EKP sitten alkaa rahoittaa EVM:ää ostamalla kriisimaiden velkakirjoja (setelirahoitus) , laskevat korot ja inflaatio nousee. Veloille tulee helpotusta ja säästöille ja velkojille tappioita. Siis eläkerahastojenkin arvo laskee.
Jos kriisimaita avustetaan EVM:llä senioriteetti valtuuksilla muut eivät sijoita ko maihin. EVM: n rahat saattavat loppua ja pankkeja kaatuu. Sijoittajat kärsivät mukaanluettuna eläkerahastot.
Jos ei avusteta mitään kaatuu pankkeja ja taas myös eläkerahastot kärsivät.
Tämä eläkerahoistamme, mikä vaihtoehto valitaan. Tietenkin halvin ja paras, mutta mikä se on? Otammeko riskin ja teemme päätöksen STTK ?

2.8.2012 12:41

Rahaliitoista:
Pyrkimys suurempaan valuuttaan on ollut pitkään, koska sillä on nähty selviä etuja.
Rahaliittoja on tehty useita, osa on päättynyt ja osa jatkaa.
Yhdysvalloissa oli 1700-luvulla jokaisella valtiolla oma raha.Puhuttiin pitkään, valtioliitto vai liittovaltio. Tehtiin liittovaltio ja yhteinen raha dollari.
Nyt alkuvaikeuksien jälkeen toimii hyvin.
Latinalainen rahaliitto perustettu. oli 1865 Ranskan, Belgian, Italian ja Sveitsin perustama rahaliitto. Siihen liityi Kreikka 1868. Toimi hyvin kunnes Kreikka alkoi tehdä rahoistaan vähemmän kultaa sisältäviä. Kreikka potkittiin pois liitosta 1908. Ensimmäinen maailmansota lopetti käytännössä rahaliiton toiminnan. Vakautta häiritsi kullan ja hopean hinnan vaihtelu. Valuutan arvo oli näihin sidottu.
Euronkin olemassaolo riippuu Euroopan tahdosta. Jos halua riittää, se voi saavuttaa dollarin kaltaisen elämän.

2.8.2012 14:00

Euro on jo täyttänyt 10 vuotta. 2 euron muistorahan saat 2:lla eurolla kun toimit
nopeasti! Kreikka erotettiin jostain aiemmasta rahaliitosta. Siinähän se sanottiin - se
tepsivä aloitus tervehdyttämiseen. Mitä Espanjaan tulee niin Katalonia on Suomea suurempi "kansantalous" - myös rikkaampi. Kertoo HS tänään. Tosin sen velat ovat yli
40 milj. € (ilm. 16,2 milj. €). Pitäisikö meidän pyytää sieltä apua? Myös Andalucia ja
Murcia (molemmissa 8,4 milj. asukasta) on velkaa. Samoin Valenciassa (5,1 milj. as.).
Nämä autettavien listalle, meillähän on pätäkkää? Vai pyydetäänkö sieltä? Miten päin
nämä "asianarvaajat" pähkäilevät. IL tarjoaa ratkaisuksi kolmen kohdan ohjelman: 1)
Italia ja Espanja muodostavat omaisuuksistaan kymmenien miljardien pantteja, 2) EU-maat järjestävät Italialle ja Espanjalle "ylikorkotukea", 3) suljetaan velkamaiden rikkaiden
keinottelijoiden tilit "rosvovaltioitten" pankeissa. Siinäpä se. Suomen eläkevakuutusfirmat voisivat yhdessä valtion kanssa järjestää edukkaita vuokra-asuntoja. Valtio voisi ostaa takaisin Sampopankin Danske Bankilta. Taidettiin myydä
Niinistön aikana. Tässä vähän aluksi. Kiitos Bundestag, kun yrität pitää nämä "Super-Mariot" kurissa. Muuta turvaa ei eläkeläisille ja piensäästäjille enää suoda. Toivotaan
että se riittää.

2.8.2012 19:15

Useampikin kirjoittaja tällä palstalla näkee pelastukseksi uuden Luxenbugilainen pankin EMV:n.
Tämähän ratkaisu (uuden pankin perustaminen) ei tule pelastamaan mitään, se jo tiedetään laajalti, koska valtiot ja veronmaksajat sidotaan tämän pankin toiminnan mielihaluihin (joista ei voi valittaa mikään, edes EU:n tilintarkastustuomioistuinkaan, eikä EU:n toimielimetkään voi tutustua tilitietoihin.

Eli kyseessä on vakauden ja hyvinvoinnin lisäämisen tilalle, tehdään todellinen pankkiryöstö, sille poliittinen eliitti (suomenkin hallitus) on ajamassa nimellinen laillisuuden verhoa ja tälle pankille EMV:lle on määrä sopia erioikeudet jäsenvaltioiden alueella. Ja maksajana tälle jatkuvalle maksusuorituksille (joista valtiot eivät vapaudu, vaikka niistä tulisi tuensaaja).

Tälle loppumattomalle pankkitukien tielle, meitä vidään - kysymättä kansalta !

2.8.2012 22:06

Jori puhuu asiaa! Eivätkö tyhmät tajua, meitä viedään kuin pässiä teuraalle.....

3.8.2012 07:59

EMV (Europay, MasterCard,Visa) on pelastanut useita.
Euron pelastajat ovat eurooppalaiset mukaanluettuna myös EKP ja vakausrahastot. EVM:llä ei ole vielä pankkioikeuksia.
EU jaEuro ovat poliittisia päätöksiä ja pelastajien vastustajat kuten jori jorspakka pelastavat omaa poliittista aatettaan. Kunnon pohdinta liittovaltiosta, EU:sta ja Eurosta olisi paikallaan esimerkiksi mediassa ja eduskunnassa. Päätösten läpinäkyvyyden lisäys ja demokratiavajeen poistaminen ovat tärkeimpiä kohteita. Yhteisen Euroopan luonti on hieno asia, mutta kaikki tietävät sen saavuttamisen vaikeuden. Yrittää kannattaa.
Jori Jorspakan kommunismia muistuttavan systeemin luominen on vähintään yhtä vaikeata. Sitä ei edes haluta.

3.8.2012 08:56

Suomen hallituksen kanta tällä hetkellä on silti seuraava ,ei eurobondeille,ei liittovaltiolle, yhteisille veloille ei,Suomi vaati takaukset muut maat ei,listaa voidaan jatkaa mutta kaikki viittaa siihen että Suomi ei ole valmis syvempään intregaatioon ja sen takia erotetaan tai eroaa rahaliittosta enemmin tai myöhemmin.Pahempaa kommunismia saa kyllä hakea kuin Eurooppan intregaation syveneminen missä kaikki olisi yhteistä varsinkin muitten maiden aiheuttamat velat.Eu ja euro mahdoton yhtälö kun asiat hoidettiin näin huonosti ja pikkuhiljaa fiksut vastuuntuntoiset maat lähtee pois koko Etelävaltioiden aiheuttamasta eurokriisistä kun eivät aikuisten oikeasta meinaa ruveta Eu sääntöjä noudattamaan.Ekp ei tule pahemmin apuun jos ei Etelävaltiot pysty noudattamaan sovittuja sääntöjä niin tämä Dragin sanonta että teemme kaikkemme euron pelastamiseen on vaan lisäajan ostamista.Saksa vastustaa kaikkia suuria toimia ennekuin Etelävaltiot on laittaneet rivinsä kuriin ja se on oikeasti mahdoton tehtävä,sellaiseen menee kymmensiä vuosia se on niin suuri kultturi shokki.Mitään vippaskonsteja ei tähän kriisin löydy,velkoja pitää maksaa ja toivottomien kohdalta tehdään sanerauksia ja alaskirjauksi missä terveet maat ja pankkit joutuu maksumiehiksi .Taantuma on tullut ja se on pitkä ja kivulias ja koskee myös Suomea ja kunnon talouskasvua ei nähdä vuosiin ja suurimman osan kansalaisten elintaso tulee laskemaan selvästi.Ja tämän kaikken takana helvettin huonosti suuniteltu euro.Timoerikille suositellisin tutustumista Etelävaltioiden ajatellutapaan ja historiaan niin lupaan että moni ajatus voi muuttyua sinun varsin yksioikoisessa näkemyksessä Euroopan intregaatiosta ja kuka maksaa kenenkin viulut.Itse olen ollut näissä ongelmaissa paljon ja nähnyt sen erilaisen ajatellutavan hyvässä ja pahassa ja olen sitä mieltä että pohjoinen Suomi on kyllä ehdottomastyi väärässä seurassa meillä hasta manjana ajatukset ei toimi,me olemme järjestystä ylläpitävä pikkutarkka kansa joka voi olla turistana Etelävaltioissa ei paljon muuta.Kerran vielä että ei unohdu Etelävaltiot syypäänä koko kriisiin ja kaikken lisäksi latelevat ehtoja Pohjoisvaltioille,ei povaa hyvää tulevaisuutta Suomellekaan.

3.8.2012 09:03

Timo Erik sinä aina äänessä oleva EU:n uskova, usko jo hyvä mies, EU:n idea ehkä alussa oli edes joltain kantilta katsottuna edes hitusen hyvä, mutta kun Saksa ja Ranska etunenässä alkoivat rikkoa EU:n omia direktiivejä, niin siitähän piru pääsi irti. Ja niinhän se on, kun pirulle antaa pikkusormen se vie koko EU:n tuhoon. Etelän vetelien Drahgi ja Monti nämä makoroonimiehet yrittävät epätoivoisesti saada eurobondit liikkeelle, koska näkevät etelän maiden rappitotilan, olishan se lystiä, kun heidän valtaisat VELAT LAITETTAISIIN YHTEISEKSI, SIIS SUOMIKIN MAKSAISI NÄIDEN VEROMAKSU HALUTTOMIEN IHMISTEN elämät, ja nämä maat saisivat jatkaa huolentonta veronkierto viinin viemää elämäänsä hamaan tappiin. Mitä tulee kauhistukseen liittovaltioon, mieti edes sekuntti, kun sotaveteraanimme taistelivat itsenäisen Suomen puolesta 70-vuotta sitten, siis turhaanko,? nyt sinunlaisesi EU:n uskovat luovuttaisivat tämän kaikkien kallirvoisemman pois esim. Saksan komennon alle, EI IKINÄ, EN HYVÄKSY milloinkaan MUUTAMAN MILJOONAN MUUN SUOMALAISEN KERA TÄLLÄISTÄ MIELETTÖMYYTTÄ.

3.8.2012 09:10

Olisi hyvä muistaa tässä keskustelun taistossa että Kreikan taseita kuntoon junailemassa
ennen euroa oli itse Goldman Sachs konsultteineen. Muutkin jenkkipankit JP Morgan Chase ja Citygroup hääräävät minkä ehtivät. Veroparatiiseissa lymyää n. 30 biljoonaa
dollaria - myös euro-keinottelijoiden pelimerkkejä. Tähän nähden EKP:n eilinen kokous
oli ensimmäinen pitkään aikaan joka ei näitä "pelimarkkinoita" kumarrellut vaan palautti
pallon sinne minne kuuluu eli velanottajamaille. Katsokoon peiliin. Koskee myös asuntokuplaa paisuttavaa Suomen pankki- ja rakennussektoria!

3.8.2012 09:41

Työskenneltyäni ja käytyäni eri maissa on ennakkoluuloni väkisinkin pienentynyt ja samalla olen oppinut ymmärtämään muitakin kuin suomalaisia.
Esim. Brasiliassa näin noin 40 asteen aurinkoisena pyhäpäivänä kaverin tekevän ulkona hitsaus- ja kivenhakkaustöitä. Suomessa tämä on harvinaisempaa ja näitä samantapaisia on tullut näissä 'ételän vetelämaissa' eteeni usein.
Vähemmän siellä löytyy niitä, jotka sanovat , ei kannata mennä töihin, kun tukiaiset ovat suuremmat. Työskentelytapa eri maissa vaihtelee, mutta ero ei ole laiskuutta. EU on minun mielestäni hyväksi.
Ilman EU:ta todennäköisyys Saksan komentoon on suurempi.
Ranska,Britannia,Italia ja monet eivät si tä halunneet ja aloitettiin EU:n muodostaminen. Että semmoinen historia.
Euron ja maailmantalouden kriisit eivät tietenkään ole hyväksi, mutta ei niissä itku auta. Vastoinkäymiset ovat voittamista varten, ei urputusta varten.
Jos maksua tulee, en sitä muille valita.

4.8.2012 00:28

"Esim. Brasiliassa näin noin 40 asteen aurinkoisena pyhäpäivänä kaverin tekevän ulkona hitsaus- ja kivenhakkaustöitä. "
Brasiliassa ja Länsi - Intian saaristossa Afrikasta tuodut orjat ja heidän jälkeläisensä huhkivat sokeriruokoviljelmillä ja intiaanit työskentelivät kaivoksissa Espanjan Amerikassa. Näin saadut rikkaudet virtasivat Latinalaisen Amerikan siirtomaitten emämaihin Espanjaan ja Portugaliin. Myös italialaiset kauppiaat osasivat hyötyä tilanteesta.

Nyt Portugal, Espanja ja Italia ovat huomanneet, että euron valuuttaunionin pohjoisia jäsenmaita voidaan hyödyntää kuten ennen vanhaan Latinalaisen Amerikan siirtomaita.

3.8.2012 12:18

Suosittelen lämpimästi TV 1 Dokumenttiprojektia "Taloutemme madonluvut" se on myös Areenassa nähtävänä, vaikka tieto lisää tuskaa niin on hyvä välillä tuskailla, tyhjän inittämisen sijaan !

3.8.2012 12:18

SUOMEN TALOUS MAFIAN KYNSISSÄ

Suomen hallitus ja EU:n elitisti ja EKP on ajanut itsensä rahamaailman terroristien syliin, mm. Saksalaiset suurpankit.
Pääministeri ja valtiovarain ministeri ovat täysin hampaattomia, ne eivät tiedä mitenkä päästä irti kuristusotteesta. He ovat unohtaneet Suomen. Nyt ne mielisteltävät EU:n sikariporrasta, toivossa että he saavat sieltä uudet työpaikat. Siis, heilläkin menee omaetu perussuomen edun edelle?
Suomen kuvalehdessä on iso artikkeli, MARKKA ON MAHDOLLINEN.
Myös Presidentti TV:lle antamassa lausunnossa kehotti hallitusta miettimään tekojen seurauksia.

PS- vpj. Ahti Nauska

3.8.2012 21:37

No huh huh... ja se jytky tuli... ja meni:-)))

3.8.2012 12:43

No se on Jokerin ihan turha nyt urputtaa kun maito on jo kaatunut! Ensin sinne hinguttiin (sauli), ja sitten sitä vinguttiin (sauli). Ennennäkemättömän alkeellisia virheitä tehtiin osaamattomuuksissaan (myös sauli). Siitä lähtien (1988) kun kokoomus on ollut hallituksessa, demarien suosiollisella avustuksella, Suomen moraalinen selkäranka on vähä vähältä murtunut. Tulokset ovat nyt nähtävillä. itsenäisyys menetetty, valuutta vaihdettu, kansallisomaisuus myyty ja pantattu. Miksi annoitte leikkikouluikäisten, kokemattomien broilereiden hävittää esi-isiemme työn tulokset? Kuka kantaa vastuun? No ei ainakaan sauli...

11.9.2012 11:23

Väitöskirjalle ei tuon jälkeen jää, kuin kommunismi ja viherkommunismi.
Ja kaikkihan me toki tiedämme miten hyvät olot ovat olleet ja ovat Neuvostoliitossa nykyisessä Venäjässä ja kaikissa kommunistivaltioissa.
Heillä siellä, kun ei ole noita sosiaalidemokratteja eikä kokoomusta on, vain se yksi ja ainoa autuas puolue, joka pitää hyvän huolen suuren presidenttinsä johdolla kaikesta.
Kun on kommunismi niin hyvä ja kaiken kattava talous joka taatusti vakaa, ei pulaa mistään.

Ihmettelenkin Venäläisiä jotka tästä autuuden onnelasta lähtevät länteen Kokoomuksen ja Sosialidemokratian huonosti hoitamiin valtioihin asumaan ja elämään.
Muista kirjata tämäkin väitöskirjaasi.

3.8.2012 13:54

Jepp, jepp. Luin aikoinaan Esko Seppäsen tilityksen "Punapääoman romahdus". Nyt pitäisi jonkun laatia vaikka Jungnerin tekniikalla ("Toimistokuukkeli") vastaava tästä eurosta. Aineistoa on jo riittävästi. Oleellisin näyttää olevan että kriisin syihin ei päästä käsiksi koska "vastavoimat"= pelurit+keinottelijat ja pankit ovat koko ajan askeleita edellä ja reagointi on seurauksiin. Seuraavaksi kai odotellaan Liikasen työryhmältä konkretiaa ja ehdotuksia ja sillä aikaa velkatsunami raivoaa. Kukapa sen sanoisi "Back to the basics".

4.8.2012 01:45

Täältä (http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/pankkikriisin-kirjallisuus-ja-muut.html) löytyy tietoa edellisestä pankkikriisistä ja sen hoidosta sekä siihen liittyvästä lamasta. - Kyseessä on siis 1990 -luvun alun pankkikriisi ja lama Suomessa.
Kyllä siihen aikaan Suomessakin osattiin lurjustella raha-asioissa (http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/punapoman-romahdus.html).

4.8.2012 10:10

Se on sääli että aivopestyjä ihmisiä on Suomikin täynnä,otetaan esimerkinä vaikka Timoerik joka uskoo euroon niin vahvasti euroon että mahdollisesti jopa kuolisi sen puolesta.Fiksu ei fanaattinen ihminen ymmärtää aina sen että yhtä totuutta ei löydy missään asiassa ja kääntää ja luovii aina hyviin lopputuloksiin.Jos pyörittäisiin yrittämistäni täysin yhden totuuden linjalla niin olisin ollut pois pelistä jo aikoja sitten ja sen takia me yrittäjät haetaan aina monta vaihtoehtoa eteenpäin menossa ja aina joudutaan toteamaan että maailma ei ole mustavalkoinen.Euro tai markka niin Suomi pärjää jos tuotteet ja innovaatiot on hyvät,mutta jos emme pysy kilpailussa mukana mikä on jo ongelma niin emme pärjää eurossakaan.Menestys on aina työtä,työtä ja keksimistä ja monen suunitelman varassa oleminen ja koskee myös valtioiden talouksia.

4.8.2012 11:53

Ruotsilla on ollut kruunu vuodesta 1874.

4.8.2012 14:34

Nyt voisi lainata Christina Fernández de Kirchnerin ajatuksia Buenos Airesin pörssi-
puheesta. Tämä Argentiinan presidentti totesi että Espanja on nyt samassa pisteessä
kuin Argentiina vuonna 2001. Erityisen huonosti käyttäytyi tavallisia ihmisiä kohtaan
espanjalaispankit BBVA ja Santander! Nythän sitten Argentiina on nousussa ja entinen
siirtomaavalta lypsää neokolonialismin keinoin uusia "uhrilampaita" pohjoisessa.

4.8.2012 18:22

Eroon Eurosta ja EU:sta, äkkiä. Vanha markka takaisin!

7.8.2012 15:51

Joo... heti ku Suomen kansan enemmistö niin tahtoo:-)))

7.8.2012 13:51

On tämä nyt aika erikoista että päättäjät eivät tajua mm. Kreikan tilannetta?

Miksi meidän pitää antaa vakuudet lisävelalle kun eivät pysty maksamaan nykyistä velkaa-kaan???
Tilanne on samankaltainen Espanjassa ja Italiassa.
Kyllä tuolla pankissa ihmeteltäisiin jos hakisin lainaa jonka korko on enemmän kuin minun vuositulot?
Mutta sitten ne vasta ihmettelisi jos tulisit vielä takaamaan ja laittaisit asuntosi pantiksi???

7.8.2012 14:43

Spiegelin haastattelussa eilen kertoo Mario Monti avoimesti tavoitteensa: Eurobondit
kehiin ja lasku pohjoiseen. Näin se vaan on, ei tässä enää päätä voi laittaa pensaaseen.
Italian (ja Espanjan ja Ranskan) raharikkaat aikovat maksattaa menonsa suomalaisilla
köyhillä, eläkeläisillä ja piensäästäjillä. Tähän on tultu!

7.8.2012 16:26

Ilmeisesti nimimerkki "NIKI" tarkoittanee raharikkailla "tukirahaa" saavilla pankki-ja finanssi omistajia, sillä niille tämä suomenkin päättäjien (hallituspuolueet) määräämä osin salainenkin sopimus (30 vuodeksi) menee.

Aivankuin täällä kotimaassa ei kyseistä rahaa tarvittaisi, sosiaali- asunto tai vanhusten ja työttömyyden hoitoon.

7.8.2012 16:47

Niin... tai jospa hän tarkoittaa Uudenmaan taistolaisten säätiöimää varallisuutta... ellei sitten kotimaan päätöksillä maksettavaa maataloustukea - EU-tuet ovat eri asia.

7.8.2012 17:56

Lainarahalla sosiaali- asunto-, vanhusten- ja työttömyydenhoito vaikuttaa kreikkalaiselta keksinnöltä. Veronmaksajana mielestäni on parempi hoitaa itse näiden rahoitus.

Tosin Espanjalle emme ole vielä lainannut Euroakaan.

7.8.2012 18:52

Kyllä tämä timoerik mainitsemasi "kreikkalainen" keksintö on käänteisesti Kataista, siksihän meiltä (kansalta/kunnilta) sixback hallitus leikkaa, jotta löytyy "kapitaalia" avustaa pankki-ja finanssimaailmaa ! Ja siinä sivussa kauhistellaan Suomen kestävyys vajett, ilman vertailulukuja velkaantumis asteesta eli heittoja tietämättömälle kansalle !

7.8.2012 19:22

'Jorspakka' V>oi pyhä yksinkertaisuus

7.8.2012 19:22

'Jorspakka' V>oi pyhä yksinkertaisuus

7.8.2012 18:56

Tämä Monti osoittautuu "Kupla-Marioksi". Onneksi on se toinen - todellinen Supermario
vielä pitämässä Italian lippua korkealla EKP:ssä. Tuossa Spiegelin haatattelema Monti moitti eräitten maitten mm. parlamentteja, jollainen kuulemma löytyy muiltakin, mutta ei tarvi välittää. Toinen moite koski perustuslakituomioistuinta ja sehän nyt Saksassa tutkii mm. EVM-sopimusta. Kolmas asia mikä (nettiversiossa) Montia jurppii on muka Eurooppaneuvoston consensus yöistunnossa josta Suomi aamulla lipeää. Täytyy olla väärinkäsitys, jos euromaiden (17 maata) taakkaa voivat olla muutkin (muut 10 maata) määrittelemässä ja suomalaisille lisäämässä. Itse luonnollisesti vastuita pakoillen vaikka omia pankkeja on tunnetusti lirissä etelässä. Rikkailla rahat veroparatiiseissa ja muissa
turvasatamissa.

7.8.2012 21:09

Minä tiedän missä ovat nämä Uudenmaan Taistolaisten säätiörahat! Haluatteko kuulla?
Tiedän myös, ketkä tämän hallituksessa.

8.8.2012 01:04

Suomen kommunistipuolueen (SKP) rahoituksesta löytyy tietoa: Wikipedia/Suomen Kommunistinen Puolue.

SKP myi Koiton talon v. 1981 saaden siitä yli 100 miljoonaa markkaa. Nämä rahat olivat SKP:n enemmistön hallussa. Näin Neuvostoliitto ei voinut painostaa taloudellisesti SKP:n enemmistöä, joten taistolaiset erotettiin SKP:stä.
Mutta SKP hävisi 1980 -jälkipuolen kasinotaloudessa vuoteen 1988 mennessä 50 miljoonaa markkaa. Siitä huolimatta SKP oli varakas.
V. 1990 monimutkaisilla yhtiökaupoilla SKP:n varallisuus piti siirtää Vasemmistoliitolle. Mutta järjestely epäonnistui ja varat hävisivät muualle. - SKP meni konkurssiin v. 1992, kun sillä oli velkaa 70 miljoonaa markkaa.

Yleisesti uskottiin, että eräät johtavat kommunistit ja heidän kaverinsa ottivat SKP:n kadonneet rahat.
Myöhemmin tv -ohjelmassa toimittaja yritti tutustua erään entisen johtavan suomalaisen kommunistin komeaan asuntoon Espanjassa.

8.8.2012 00:15

¤ Kreikan "tukemisessa" euromaat ostivat epäsuorasti roskalainoiksi muuttuneita Kreikan velkoja pankeilta ja muilta rahalaitoksilta.
¤ Espanjan kohdalla sentään euromaitten rahoja käytetään Espanjan pankkien pääomittamiseen.
¤ Mutta milloinkahan opitaan, että rahapulassa olevien euromaitten velkoja ei pitäisi siirtää muille euromaille?
¤ EKP:n pitäisi käyttää setelimyllyä rahapulassa olevien euromaitten auttamiseen. Tosin silloin lisääntyvä inflaatio olisi yhteinen.
¤ Parasta olisi, jos rahapulassa olevat euromaat siirtyisivät omaan valuuttaan: Riittävä devalvaatio palauttaisi kilpailukyvyn. Omalla setelimyllyllä valtio maksaisi velkojansa, kunnes velkataakka olisi niin pieni, että valtio pystyisi sekä maksamaan korot että lyhentämään velkaa. Lisääntynyt inflaatio koskisi vain velkamaata.

8.8.2012 08:55

Ei hätää euro kaatuu piakkoin ja omat valuttat tulee käyttöön.Varmaa tietoa.Saksassa setelikoneet jo pauhaa täysiä niinkuin monessa muussakin maassa vaikka salaista pitäisi olla.

8.8.2012 08:58

Kertoks tää Varma Tieto kans minkä maan oman valuutan Suomi ottaa käyttöön...

8.8.2012 13:24

Uusin ja vielä salaisempi varmistamaton tieto kertoo, että otamme Visan käyttöön kaikille. Sosiaaliapu jaetaan Visoilla, jossa valmiiksi kuukauden sosiaaliapusumma käyttövaraa.
Valuutan voi määritellä kukin halunsa mukaan maksaessaan ostoksia.
Näin Euro- ja markka- taikka kruunu-uskovaiset jne. voivat pitää uskonsa.
Tämä sisältyy uuteen Euron uskonvapauslakiin ja säästöbudjettiin.
Päätös astuu voimaan heti kun kaikki Euromaiden parlamentit ovat sen ratifioineet.

8.8.2012 14:18

...eli se astuu voimaan vuonna 2176:-)))

8.8.2012 12:17

Jeesus! Minkä maan oman valuutan Suomi ottaa käyttöön. Vaikka Lohjan Kiviniemen
Taalarin esim.....))))

8.8.2012 12:23

Vinkkinä viisaille eli 1 kiihtelys= 40 oravannahkaa. Riikintaalerit ja muut on koettu
ja hyviksi havaittu. Painoivat sen verran että roomalaisilla taskuvarkailla olisi tekemistä.
Ovat enemmän gigolotyyppiä, mutta ei kai Suomen köyhät ja sairaat enää jaksa nauraa?
Vai arvovalinta vähentää lääkekorvauksia 133 miljoonaa euroa? Vaalit tulossa! Väki
muistaa sentään pari kuukautta! Hajoita ja hallitse, sanoi joku roomalainen. Sekö
puree? Saksa on ainoa mihin voimme luottaa, mutta Soinin luokitteleminen vaaralliseksi
(roomalaiskatolisena?) on jo "über alles" vai onko Timo meidän Pussy Riot?

8.8.2012 12:36

En tiedä miten nimimerkki "Skp:n kadonnut omaisuus" kirjoitelma liittyy tähän eurokeskusteluun. Lisäksi faktatietoa tästä Skp:n omaisuuden hukkaamisesta saa kirjasta "Kolme kirjainta, Skp:n yhdeksän vuosikymmentä. Helsinki 2008.

Tästä kirjasta selviää Arvo Aallon luopiomaiset toimet mm. paperijäsenten käyttäminen ns. enemmistön päätöksissä, ja siten puolueen omaisuuden hukkaamiset (Koiton talo, Kulttuuri talo ja lukemattomat muut omistukset) mutta onhan Aalolla talo Helsingissa ja Portugalissa joka on ihmetyksen aihe, Skp puolueen silloisilla toimihenkilön palkoilla palkoilla ei niitä ole voitu ostella, oliskohan joitain muita "toimia" harjoitettu ?

8.8.2012 12:55

" onhan Aalolla talo Helsingissa ja Portugalissa joka on ihmetyksen aihe, Skp puolueen silloisilla toimihenkilön palkoilla palkoilla ei niitä ole voitu ostella, oliskohan joitain muita "toimia" harjoitettu ?"

Eiköhän neljä vuotta ministerinä jättänyt raittiusmiehen taskunpohjalle jotain:-)))

10.8.2012 09:24

Kun muistellaan finanssi kriisin alkumetrejä, Katainen & Urpilainen kertoi keksineensä ikiliikkujan.
Suomi lainaa rahaa 2% korolla ja jatkolainaa siestamaille samat rahat 10% korolla ???
He jopa ihmettelivät Eduskunnan kyselytunnilla että, mihinkähän Suomi noiden rahojen kanssa oikein joutuu???
Ongelma on että suomelle velalliset eivät kykene maksamaan edes korkoja puhumattakaan lyhennyseristä. Suomen on maksettava kyllä tuo 2% korko + lyhennys.

Suomalaiset vähävaraiset maksavat kun elitisti ryssii…
Tuo Suomen elitistinen hallitusjoukkio on huolehtinut että jokainen hengissä oleva suomalainen on tänään vastuussa >15.800€ velasta. (katso velkakello.fi).

Pariviikkoa sitten TV- uutisissa Presidentti kehotti valmistautumaan sähläyksen seurauksia.
On käsittämätöntä että joku voi sählätä vastuuttomasti toisten rahoilla.

10.8.2012 09:54

Ei valehtelulla, "palonauska", pitkälle pötkitä... yritä pysyä edes lähellä totuutta noissa sun horinoissas ... tai hällä jä väliä mitä muutaman kohjon "puolue" julistaa... kyllä oppositiosta ääntä maailmaan on mahtunut... ja mahtuu vastakin:-)))

10.8.2012 11:37

Tarkkailija, muista ottaa lääkärin määräämät pillerit!

10.8.2012 13:20

Tämähän on täyttä totta, lisättynä sekoomus Kataisen niskalenkkeihin.... -Silti täälläkin aivopestyt uskovat hallituksen pyramidihuijaukseen, jonka huipulla EU:n pankkiirit käärivät rahat...!

10.8.2012 13:06

Justiinsa niin, aamulla aamuläkkeet ja illalla iltalääkkeet.

10.8.2012 22:27

Pääministerin muutaman päivän takainen lupaus murentui heti, budjettiesitys katastrofi pienituloisille kansalaisille, näin "me" pelastamme osaltaan hallituksen väärää politiikkaa !

Sixback hallituksen lupaukset alkuviikolta, vedettiin viemäriin, maksut ja leikkaukset
osoitettiin kunnille, pienituloisille, työttömille ja sairaille.

Kunnat menettävät (ja tätä kautta kuntalaiset) peruspalveluiden valtionosuutta leikataan
31,42 %:sta - 30,95 %:iin. Huomioiden jo hallituksen aiemmin päätetyt leikkaukset, tämä
merkitsee MILJARDI LUOKAN LEIKKAUSTA kuntien tuloihin.

Kuntien sosiaali- terveydenhuollon rahoituksesta leikataan 25 miljoonaa euroa ja sairausvakuutus korvauksesta 71 miljoonaa euroa.

Lapsilisien indeksikorotukset leikataan, samoin työttömyysturvaan ja opintotukeen vähemmän varoja, kuin tänä vuonna.

Kotitalouksilta leikataan 830 miljoonaa euroa eli 10 kertaa enemmän kuin sixback- hallituksen mainostama ”solidaarisuus vero” rikkaille.

Lisäksi kilometrikorvausten alas-ajo, kyseessä tuhansien eurojen menetys.

Mutta aseisiin ja firmoille rahaa riittää rutosti (tietysti) 560 miljoonaa euroa aseisiin (uusiin ja vanhoihin tilauksiin) Firmoille 200 miljoonaa euroa.

Mielestäni meillä ei ole varaa tämänkaltaiseen sixback- hallitukseen.

11.8.2012 00:07

Asia on hoidettavissa seuraavassa eduskuntavaalissa:-)))

11.8.2012 11:54

Nimim. Tarkkailija: "Asia on hoidettavissa seuraavassa eduskuntavaalissa:-)))"

Tuottavatko ne eduskuntavaalit lisää rahaa budjettiin, kun niistä suuri osa jo tälläkin hetkellä katetaan velkarahalla.

2.9.2012 13:24

Rahaa se on velkarahaki:-)))

13.8.2012 11:40

Hätätoimet Kreikassa, Euroopan keskuspankki ja poliittinen eliitti hyväksyy
kielletyn velkaruletin.

IMF Ekp Eu eli troikka ja poliitikot hyväksyvät yhdessä Kreikan setelirahoituksen
jolla ”luodaan uutta rahaa”.

Kaava on tälle kielletylle toimelle on yksinkertaisuudessaan seuraava; Kreikan pankit lainaavat ensin rahat Kreikan keskuspankilta, sitten ne (pankit) lainaavat ne edelleen Kreikan valtiolle.

Tämä velkaruletti mahdollistetaan siten, että Kreikan keskuspankki hyväksyy pankeilta valtion (Kreikan) velkapaperit, oikeasti niillä ei ole minkäänlaista vakuusarvoa.

Rahoitusmarkkinaoperaatioissaan Ekp ei hyväksy Kreikan valtion tai sen takaamia
velkapapereita vakuuksina.

Pankki- ja finanssikriisin (jonka ko. piirit ovat aiheuttaneet) hoitaminen Kreikassa, 20 elokuuta vaatii 3 miljardin euron lainaerän maksua.

Vanha sanonta ”Ei korppi korpin silmää noki” sopii tähänkin troikan kikkailuun.

13.8.2012 13:56

Jepp, jepp. Ja tänään HS:ssa voivottelee suomalaispariskunta, joka asuu osan
vuotta Espanjassa, että on rahat kadoksissa espanjalaisessa säästöpankissa.
Hyvä että joku on niin fiksu, että huomaa! Suomessahan sanottiin 15 vuotta
sitten että Venäjälle ei pidä sijoittaa enemmän kuin on valmis menettämään.
Ja 10 vuotta sitten sanottiin, että suomalaisiin osakkeisiin ei pidä sijoittaa
enemmän kuin on valmis menettämään. Viisi vuotta sitten alettiin jo puhua
että suomalaisella pankkitilillä ei pidä pitää enempää kuin on valmis häviämään.
Tämä siitä huolimatta että jo tuolloin oli ns. tallatussuoja 50.000 euroa. Mutta,
mutta ei se talletussuoja mitään inflaatiota korvaa. Käykää ihmiset pankissa
kysymässä korkojanne mitä tilillenne saatte. Harvinaista on jos yli 0,1%=nolla
saatte!

13.8.2012 21:50

Tarkkailija voisi vaieta ikuisesti. Pelkkää toisten parjausta huonolla asiantuntemuksella.
Elämänsä tuhonnut katkera pikkuvirkamies. Vanhapoika seniili dementikko. Jos vaike-
nisit, kun asiantuntijat keskustelevat. Kommenttisi eivät kiinnosta ketään. Jos lääkkeet
eivät auta, keskity vähitellen vaikka sauvakävelyyn. Vaikeaa, mutta lopulta oppii. Jätä
nämä globaalit asiat viisaimmille. Älä vaivaa pientä päätäsi näin vaikeilla asioilla.

16.8.2012 16:54

Viime kesänä sai ruotsalaisesta CDOM.COMsta 15,6'' HP lap top ram 4GB ja levy 320GB tietsikan 2490 kruunulla. Se oli silloin 272 euroa . Tänään CDOM.COMsta saa samanlaisen edelleen 2490 kruunulla. Euroissa se on 302 euroa. Että, kyllä suomalaisten kannattaa pysyä kynsin ja hampain kiinni erurossa!

17.8.2012 15:26

Kyllä suomalaisten "kannattaa pysyä kynsin ja hampain kiinni eurossa"...., ja,a mitenhän päättäjät pitelevät kiinni eurosta? -Tuomiojan lausunto pelästytti ainakin sijoittajat, Stubb pikaisesti vähättelemään lausuntoa. "Saas vaan nährä kuis äijän käy"... !
-"Ja vielä Mannerheimi, mustana, kyll oo maailman kirjat sekaisin"......

18.8.2012 03:49

Mannerheim -elokuva tehtiin Keniassa, joka on ehkä maailman halvin paikka tehdä elokuva. - Vieläkin halvempia maita on olemassa, mutta niissä on puutteita infrastruktuurissa, levottomuuksia tai sotia.
Lisätietoa (http://www.iltalehti.fi/leffat/2012081515955971_le.shtml):
"HS:n lähteiden mukaan elokuva maksoi vain runsaat 20 000 euroa. Savalas Otieno kertoo saaneensa palkkioksi tuhat dollaria (n. 810 euroa)"
Telley Savalas Otieno esittää Mannerheimiä.

Näin YLE:kin on lähtenyt siirtämään elokuvatuotantoaan halpojen tuotantokustannusten maihin.
Viime vuosien talousuutisissa olemme saaneet lukea, miten Suomesta ja muualta Euroopasta tuotantoa on siirretty halpojen tuotantokustannusten maihin: Tehdastuotantoa Kiinaan, ohjelmistotuotantoa Intiaan, tekstiili- ja vaatetusteollisuutta Bangla Deshiin jne. - YLE on vain ottanut esimerkkiä tästä suuntauksesta.

17.8.2012 16:10

Näkeepähän kerrankin ennen vaaleja mihin YLE käyttää eläkeläisten varat.
Hallitus syytääkin kaiken irtisaatavan Kreikkaan joka säännöllisin väliajoin
anoo 2-3 vuotta lisäaikaa käynnistääkseen projektinsa. Kun joku uskaltaa
arvostella moista "kerhon" sääntöjen rikkomista, ollaan valmiita iskemään ties
mitä hihamerkkiä ja leimaa. Toisin sanoen uhrista tehdään syyllinen. Ulkoministeri Tuomiojan herääminen on hyvin toivottua. Sääliksi käy Alexander Stubbin - tämän Lukashenkon kaverin - pisteiden metsästys. Keneltä? Ei ainakaan Merkeliltä tai Röseliltä eikä keneltäkään vastuulliselta
taholta!

23.8.2012 16:54

Näin Suomen kriisivakuudet haihtuvat jo ilmaan
www.taloussanomat.fi

Tässä se "tiukka linja" avautuu - ja pankit ja finanssikriisin syylliset nauraa partaansa.

23.8.2012 17:42

Tuki ja tuen ehdot velkamaille on todellisuudessa järjetön yhdistelmä eikä anna hyvää kuvaa tuenjakajien taloustaidosta. Tai antaa. Antaa kuvan että ovat täysiä nollia talousosaamisessa, ihan perusteista lähtien.
Annetaan tukea mutta samalla asetetaan ehtoja , jotka tehokkaasti ehkäisevät velkamaan pääsemisen taloudessaan jaloilleen. Tämä on johtanut siihen mikä odotettavissakin; Velkamaa jää kitumaan ja on jatkuvasti lisätuen tarpeessa pysyäkseen taloudellisesti hengissä. Mikä sitten lääkkeeksi? Lääkkeeksi ei kelpaa mikään muu kuin velkamaa irti eurosta ja jääminen omilleen ja ilman mitään ehtoja talouden kiristyksistä. Ja takaisin euroon kun on toipunut ja täyttää taas euromaan ehdot. Näin se on vaikka kuinka kipeää tekisi. Mutta ei eurouskovaiset tällaista liian yksinkertaista totuutta ymmärrä. Heille pitää olla jotain monimutkaisempaa, jota sopii europalavereissa kahvinjuonnin lomassa teoretisoida ettei näyttäisi eurokielteiseltä ja tulisi peräti leimatuksi häiriköksi. No, totuushan on että tästä nykyveivauksesta hyötyvät Saksan ja Ranskan pankit joten veivaus jatkunee hyväuskoisten hölmöjen myötävaikutuksella kunnes pankit ovat saaneet omansa.

23.8.2012 17:55

Ennustaminen on vaikea taiteenlaji ja politiikan ennustaminen erityisesti mutta ei liene ylitsepääsemättömän vaikeata kuvitella että sellaiset poliitikot kuin Katainen, Stubb ja Rehn tulevat katoamaan poliittisen historian hämärään kansalaisten heristellessä nyrkkejään taloudellisten menetystensä saattelemina.

26.8.2012 09:21

Orjakansaa me suomalaiset olemme. Orjuutajinamme ovat olleet saksalaiset hansakauppiaat, 1. ja 2. maailmansodan sakemennit sekä myö ruotsalaiset ja venäläiset.

Nyt pannaan paremmaksi. Jos ei makseta suojelurahaa Välimeren maiden Mafialle, niin huonosti kuuluu meille käyvän. Eurosta luopuminen tietäisi peräti sitä, että Välimeren Mafia alkaisi käytään partaveitsiään ja stilettejään.

28.8.2012 09:48

Vastuuseen teoistaan kuuluisi saada he, jotka puuhasivat euron Suomeen. Olisihan se pitänyt jo silloin tietää, että etelän rikkaat maksattavat suomalaisilla.

Silloin aikoinaan pelottelivat esimerkiksi, että ulkomaankauppamme on täysin riippuvainen euroon liittymisestä. Aina on ollut kauppaa ja myös ulkomaan kauppaa. Ei se lopu. Vastakin on kauppaa ja ulkomaankauppaa. Jo luolamiesten porukoissa oli jousien ja nuijien valmistajia ja niitä toisille luolamiehille möivät.

2.9.2012 12:16

Olisi varmaan mahdollista saattaa teoistaan vastuuseen "eurolaiset". Rikos on yksinkertaisesti rikos ihmisyyttä vastaan. Ei se este ole siinä asiassa, vaikka Suomen kansa äänesti itsenä eurolaiseksi. Tunnetusti suomalaiset äänestäjät ovat poikkeuksellisen tyhmiä. Ovathan jo lukuisat presidentinvaalit sen todeksi osoittaneet.

Tehokasta oli silloin ja on edelleen "eurolaisten" propaganda. Maanittelu/uhkaaminen puri ja puree edelleen. Peloiteltiin esimerkiksi, että kaupankäynti ja tavarain valmistus loppuisi tykkänään, kerta kaikkiaan ilman "eurolaisuutta". Lahjusrahojen kantaminen mafialle ja etelän pankeillekin on kuulemma pakollista toimintaa. Ihme sinänsä tuokin, kun esim. Aasian maat ja Kiina vain porskuttelevat setelikasoissaan. Eivät poloiset ole "eurolaisia".

Tehokasta, hyvin tehokasta oli ja on ollut "eurolaisten" propaganda. Jopa kuuluisalla talonpoikais järjellä ajatelleet, varustetut maalaisliittolaiset äänestivät taannoin, viime vuosituhannen lopuilla sankoin joukoin itsensä eurolaisiksi.

2.9.2012 12:45

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Meillä johtavat
eurologit työntävät päätään pensaaseen ja kyselevät "arvaa kuka". Nyt tästä
pelleilystä on tehtävä loppu. Pikavauhtia on koottava totuuskomissio tutkimaan
miten Suomi on tämmöiseen syöksykierteeseen syösty: ketkä ovat tämän
salaliiton puuhamiehet ja -naiset. Se todellinen viides kolonna. EU-virkojen
toivossa ollaan maalattu koko maa nurkkaan ja annetaan viimeisetkin siemen-
perunat etelään. Komission puheenjohtajiksi esim. islantilainen ja britti sekä
argentiinalainen. Ei näitä kotimaisia pankkiekonomisteja ("aina osakkeen oston paikka" ja "nyt on oikea aika asunnon hankintaan") vaan ruotsalaisia ja saksalaisia oikeita tutkijoita.

2.9.2012 14:08

Euro ja koko EU oli itsemurha!!

2.9.2012 23:42

Täällähän rupee olee järjenääntäkin...!

4.9.2012 14:32

Soini pelastaa Suomen!
" Perussuomaiset ehdottavat, että 300 000 euroa suuremmasta verotettavasta omaisuudesta maksetaan vuosittain 0,8 prosenttia veroa."

4.9.2012 14:43

Muutamalla hassulla päästään kajahtaneella kansanedustajalla ei pelasteta tasan yhtään mitään... ei etenkään oppositiossa.

4.9.2012 14:34

Eikä tuosta kukaan voi olla pahoillaan, muutama tonni vuodessa ylimääräistä laskua omasta kodista, kukapa sitä ei maksaisi hymyssä huulin!

4.9.2012 14:45

Parempi verokertymä saataisiin aikaiseksi, jos poistetaan raja kokonaan ja peritään vero kaikilta, oli omaisuus miten pieni tai suuri tahansa.

4.9.2012 15:17

Mä ehdotan et perittäs niiltäki joil ei oo omaisuutta... saatas viel enemmän rahaa:-)))

4.9.2012 16:37

Silloin vaan ei voitaisi käyttää prosentteja, pitäisi varmaan olla kiinteä summa/asukas.

4.9.2012 14:50

Maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat koko maailmaan talouteen, joten samassa veneessä sitä ollaan muiden maiden kanssa. Kuitenkin, Suomen poistuminen eurosta on mielestäni oikea suunta. Siispä, tulkoon markka takaisin Suomelle.

4.9.2012 15:19

Joo... sillo meil ois millä mällätä sen markkamme kanssa:-)))

4.9.2012 16:13

Tarkkailijaa kun seuraamme:-)))))))) Asiantuntemusta riittää. Oli
sitten kysymys ammattiyhdistysliikkeestä tai Lohjan asioista. Ensin päin helvettiä
ensinmainittu. Lohjan asiat hänellä::: Voej helf, taevahan Jumala. Tiedot Lohjan asioista,
pokkaringin, baarin, kuppilan, YÖKERHON, Kiviniemenkadun Kyylääjien taholta. Siis
näillä aivoilla, voimilla, fysiikalla meitäkö hallittaisi? Koko Tarkkailija-sakki aivan pääs-
tään kajahtaneita. Kuka yksityinen tunnustaa olevansa yksin tämän takana. Tarkkailijako?

4.9.2012 17:48

Aamulehti vie taas asialle: enää 25% saksalaisista haluaa säilyttää Kreikan
eurossa. Siis eilen uutisoitu. Nyt pääministeri sitten toteaisi että halutaan
ehdotuksia ratkaisuiksi. Tästä olisi kuitenkin hyvä aloittaa. Luulenpa että
Suomessa Kreikka saisi saman kannatuksen. Tietysti Kataisella on taas uusi
guru: nyt tämä MIT:n (ja Nokian hallituksen) todellinen asiantuntija joka
on herännyt pankkiunionin kannattajaksi. Hän voisi aloittaa lukemalla
Lassilan Jaskan yhä lyömättömän "Markka ja ääni"- muistelmateoksen.

4.9.2012 19:02

Koskahan tämä toteutuisi Suomessa.
Kenkää perseelle jokaikiselle.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012090416039752_ul.shtml

4.9.2012 19:30

Ootellaas ny... Urpilainen on luvannu kierrättää... kierrättääköhä se MRG:n:-)))

4.9.2012 21:50

Meille asuntovelallisille euro on tarjonnut vakautta koroissa, eli vaikka laitakylillä myrskyää täällä korot ovat kohtuullisia. Muistelen kauhulla markka-ajan lamaa, jolloin asuntovelkainen maksoi yli 18% prossan korkoja.

4.9.2012 21:54

Meille palkansaajille €uro on tarjonnut myös turvan devalvaatioilta. Se on erittäin merkittävä etu - nyt tyrimisensä maksavat tyrijät, eivät palkansaajat.

10.9.2012 10:50

Väärin. Pankkien tyrimisen ja ahneuden maksavat nyt nimenomaan palkansaajat ja säästäjät.

10.9.2012 10:47

Joo mutta asuntovelallinen makseli silloin niitä korkoja pienemmälle asunnon reaalihinnalle. EKP:n ylläpitämä hyvin matala hallinnollinen korko ei ole ollut Suomelle eduksi. Mm. asuntojemme hinnoissa on sen takia kupla. Alle inflaation olevalla korolla suositaan velallisia säästäjien kustannuksella.

4.9.2012 22:29

No sitten et ole kyllä kuullu pikalainoista ja pikavipeistä mitään. Siellä korot
on satoja prosentteja. Isäni maksoi asuntolainansa 12 vuodessa. Korko oli
vähän korkeampi. Äitini 15 vuodessa. Nykyään nuoret varutuvat koko elinajan
asuntolainan maksuun minimi 25 vuotta. Arvaa, ehtiikö tulla muutoksia sinä
aikana perusnuoren työ- ja perhesuhteisiin. Tuloihin ja menoihin. Ei elämän
sisältö saisi olla kaksion velkojen elinkautinen. Superrikkaat ja Nallet kiittää!

4.9.2012 22:36

Korko on lainaajan tuloa ja jos se nollataan, niin lainaajalle lankeaa inflaatiotappio.
Siinä yksi ongelma joka paikataan velanotolla. Suomi ottaa velkaa vuodessa 10 miljardia tämän vuoksi. Tämä peli vie Suomen konkurssiin jos ei hallitusta vaihdeta ja laiteta asioita järjestykseen. Kokoomus ei siihen kykene, heille tulee komennot ulkomailta.

5.9.2012 14:38

Taloustutkija A Ronkainen kirjoittaa,
‎1) pankkijärjestelmä kasvanut euron käyttöönoton jälkeen 6% vuodessa, kun euroalueen kokonaistuotanto kasvanut 1% vuosivauhdilla
2) läntinen velkakupla oli huipussaan ennen kriisin puhkeamista 2007, velka vuonna 2012 sekä EU:ssa etät Yhdysvalloissa verrattomasti tätä suurempi
3) euromaiden kokonaisvelka (julkinen + yksityinen velka) suhteessa bkt:hen vaihteli rahaliiton alussa 200-300%, nyt 300-5
00% (irlannilla yli 1000%): http://www.taloussanomat.fi/files/panorama_Velkakupla040912.jpg
4) EU-maissa toimii noin 8000 pankkia, joilla kaikista maailman pankkien veloista ja varoista 53%
5) europankkien taseissa velkaa ja varallisuutta yhteensä 34 400 miljardia euroa, tappioiden varalle omaa pääomaa 2 400 miljardia (7%)
-> johtopäätös: pankkiunioni EI tule pilkkomaan pankkeja tai puhdistamaan niiden taseita. Hur-raa!

6.9.2012 21:59

No tänään EKP aukaisi päätöksellään piikin lopullisesti. Pohjoisen maat ottavat vastuulleen etelän velat. Suomen Pankin osuus ostettavista PIIGS-maiden velkakirjoista on noin 2 %. Tästä eteenpäin on kaksi vaihtoehtoa: 1) EKP alkaa jossakin vaiheessa pyörittämään tosissaan setelikonetta, jolloin korkea inflaatio syö velat. Kaikki säästäjät, niin yksityiset kuin pohjoisen eurovaltiotkin, maksavat ne bileet. 2) Tuolileikki jatkuu ja musiikin loppuessa aina heikoin euromaa siirtyy auttajasta autettavaksi. Viimeiseksi jäänyt joutuu toteamaan velkojille, ettei sillä nyt ole ihan varaa maksaa kaikkia euroalueen vastuita. No AAA-luottoluokitukset toki ovat romahtaneetkin
jo huomattavasti tätä aiemmin.

6.9.2012 22:17

Alamäki allikkoon jyrkkeni justiinsa...

7.9.2012 09:13

Suomen pitäisi ottaa reilusti feed backia ja erota eurosta. Siitäkin syystä, että ennusteet tulevista Välimerenalueen maanjäristyksistä on vahva, ja maksettavaahan suurista luonnonkatastrofeista tulee pahimmassatapauksessa paljonkin kaikille jäsenmaille. En epäile tiedemiesten ja -naisten laskelmia ja ennusteita tulevissa maanjäristystodennäköisyyksissä.

7.9.2012 10:42

Annella taitaa englanninkieli olla vähän hakusessa. Ei kai tässä palautetta olla hakemassa? no saivartelua ehkä mutta ...
Kreikan ja Espanjan tilanne johtuu hiukan eri asioista. Italia nyt on sitten jo oma lukunsa. Kreikka ei ole koskaan edes ajatellut vaihtoehtoa että hommat menisivät omalla toiminnalla putkeen. Sielä ollaan kokoajan laskettu sen varaan että kyllä nuo muut meidät pelastavat.

7.9.2012 11:00

"Palautteena" niin, että esimerkiksi lähellä Napolia on suuri merenalainen tulivuori Marsili. Tuhot olisivat valtaisat , jos tämä tulivuori heräisi kunnolla toimimaan.

7.9.2012 14:41

Sijoittajana kiitän EKP/Suomen Pankkia. Salkkuni arvo on noussut kahdessa päivässä 14.000 euroa. Suomalaisena olen surullinen. Suomi on maksamassa Välimeren maiden bileiden laskun. Samoin yksilötasolla pankkisäästäjät ja palkanauttijat ovat maksamassa sijoittajien riskinoton. Jenkkipankkit juhlivat jo eilen sitä, että EKP ostaa heiltä pois taseita rasittavat PIIGS-maiden ongelmalainat.

7.9.2012 15:12

Näinhän tässä on käymässä. Ja tässä kuussa piti asiantuntijoiden käydä
Kreikassa arvioimassa sitä, onko Kreikka täyttänyt lisärahoitukseen vaaditut
toimet. Vastaus on:Kreikka on pyytänyt 2 vuotta lisä-aikaa käynnistääkseen
sovitut toimet. Johtopäätös pitäisi siis olla: Kreikalle ei myönnetä aikalisää
ja maan tulisi erota eurosta. Jos näin ei tapahdu, jatkuu loputon pelleily ja
myös Espanja ja Italia tulevat "kreikkalaisilla periaatteilla" vuoroon!

9.9.2012 22:40

HS: Verovapaita osinkoja kertynyt jo 12 miljardia
www.taloussanomat.fi
Helsingin Sanomien mukaan pörssin ulkopuolella olevat yrittäjät ehtivät saada vuosina 2005-2011 verovapaita osinkoja jopa 12 miljardia euroa.

Näin ne yrittäjät kantavat huolta yhteiskunnan toimivuudesta, mutta eivät osallistu siihen.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.