Otto lähti – kylä hiljeni

Kommentoi 13

Kuinka lyhyt onkaan ihmismuisti. Asia on askarruttanut tutkijoita vuosisatojen ajan. On tehty apinakokeita ja vastaavia, mutta oikeaa vastausta ei ole löydetty.

Poliitikkojen muisti nollaantuu vaalipäivänä ääntenlaskennan päätyttyä palautuakseen neljän vuoden päästä pari kuukautta ennen vaaleja. Silloin jälleen muistetaan, kuinka tärkeää kansan asialla oleminen onkaan.

Pankinjohtajien muistin pituus on suoraan verrannollinen pankin taseen kehitykseen. Yhdeksänkymmentäluvun taitteessa pankinjohtajat ryhtyivät häätämään palkansaajia, eläkeläisiä ja pienyrittäjiä pois pankkisaleista marmorilattioita likaamasta. Tärkeämpi ja tuottoisampi toimi oli kasinopeli, johon oli varattava kaikki virkailijoille liikenevä työaika.

Siinä hötäkässä unohtui kysyä lupa tähän uhkapeliin pankkien perusrahoituksen luojilta, eli palkansaajilta, eläkeläisiltä ja pienyrittäjiltä.

Tämän leikin lopputulos oli katastrofi. Pankkikriisin maksumiehiksi kelpasivat jälleen ne marmorilattioilta pois häädetyt, siis me peruskansalaiset. Katastrofin luojat, pankinjohtajat, ratsastavat tänäkin päivänä velattomina vapaina miehinä.

Taas sama röyhkeä peli on käynnissä. Tavalliselle asiakkaalle pankinovi aukeaa viiden euron portsarimaksulla. Omalta tililtä laskun maksaminen tai tilisiirto onkin sitten jo yli kympin menopieti.

Kansalaisten asiakasvirtaa ei saatu tälläkään tavalla tyrehdytettyä. Nyt on lopetettu käteisen saanti tiskiltä. Pankkiautomaattien pitäminen pienemmissä kylissä on varmistettava kunnan ja kyläkauppiaan rahoittamana.

Suomalaiset pankit ovat kasvaneet ja pysyneet pystyssä peruskansalaisten säästöjen ansiosta. Palkka pankkiin -sopimuksella aikanaan sovittiin, ettei minkäänlaisia toimitusmaksuja tule. Pankit vakuuttivat pärjäävänsä anto- ja ottolainojen välillisellä erotuksella.

Eiköhän ole aika palauttaa palkka pankkiin -sopimuksen alkuperäinen tarkoitus? Samalla lopetetaan pankinjohtajien röyhkeä optioiden ja palkkioiden metsästäminen. Noustaan todelliseen pankkikapinaan.

13 kommenttia Kommentoi

Kommentit

17.1.2012 15:13

Liikenneministeri kävi avaamassa Martinlaakson ostarin ja ylisti sitä, että juuri tällaista asennetta tarvitaan. Palvelut pitää tuoda lähelle asiakkaita. Samalla ostarilla toimii Sampo-pankki, josta käteistä ei irtoa - ei edes automaatilta, jos ei ole pankkikorttia.
Ministeri olisi voinut myös palauttaa postin, joka on hänen omaa reviiriään. Ministerin puheen kirjoittanutta avustajaa on helpompi ymmärtää kuin itse ministeriä, joka näki tilanteen omin silmin, jos piti niitä auki.

17.1.2012 19:24

Väärää tietoa: Postiasiat kuuluvat asunto-ja liikennemisteri Krista Kiurulle (sdp). Haukut sinne eikä liikenneministeri Kyllöselle

18.1.2012 19:16

Eikö alkuperäisessä tekstissä mainittu juuri liikenneministeri?

19.1.2012 10:30

Kiitos oikaisusta. Ostarin vihki juuri Krista Kiuru, joka on asunto- ja viestintäministeri. Kohde oli siis oikea mutta ministeriö väärä

17.1.2012 19:54

Samassa hallituksessa istuvat ja ovat yhteisvastuullisia.

17.1.2012 21:34

Väärä kommentti: kukin ministeri hoitaa ministerivastuulain mukaan omat asiansa ja toisen tontille vaikea mennä. Toki tiedän, että vasemman laidan ministerit hallituksessa pyrkivät koko ajan saamaan aikaa asetuksen, jossa määäritellää mm. mikä on pisin matka postiin jne. Kun lain täytäntöönpanoon liittyvää asetusta ei ole niin Itella voi tehdä mitä haluaa. Asetus jäi tältä kokoomuksen onnettomalta ministeri Lindeniltä tekemättä - ei löytynyt halua ja häneltä taisi jäädä paljon muutakin tekemättä. On vähän kuin täällä Vantaalla eli kokoomuksen kämmejä joutuvat muut paikkaamaan.

18.1.2012 01:50

Kyllä nyt puhuu Matti asiaa!

18.1.2012 10:15

Kun ei enää pääkaupunkiseudullakaan saa palveluita niin pikkukylissä tuskin sitäkään ja koskee myös valtion palveluita. Palvelut karkaavat nettiin itsepalveluksi ja yhä kauemmas suuriin keskuksiin. Ehkäpä kylille tuleekin videoneuvottelupisteitä, joissa saa käydä "kasvokkain" keskusteluita tarpeen mukaan.

18.1.2012 13:03

Otto tulee varmaan takaisin kun liitytään Helsinkiin.

19.1.2012 08:06

Varmista oman kylän tai kaupunginosan OTON säilyminen nostamalla sieltä säännöllisesti rahaa. Vaikka se 2-kymppiä aina ohi mennessäsi. Automaatteja vähennetään ensin sieltä, missä niiden käyttö on vähäistä.

19.1.2012 08:50

Pankkikapinaan voi myös ryhtyä siirtämällä rahansa ja palkkansa pankkiin, jossa ei palvelumaksuja kiskota, jonka toimipisteet ovat aamusta iltaan auki ja jossa käyttötilille maksetaan korkoa. Otto-automaattiakaan ei tarvita, kun nostot ja panot voi suorittaa kaupan kassalla. Arvatkaas, mistä kaupasta on kyse?

19.1.2012 10:36

Herran jestas..., onkos tunnettu kauppaketju siinäkin osasyyllisenä...?
-Varsinainen yhteiskunnan tukipylväs siis!
Yksi lisäkonsti taas saada ihmiset puodin seinien sisäpuolelle. -Mutta entäs henkilökunnan turvallisuus? Riskit lisääntyvät kassoilla?

20.1.2012 21:25

Pitäisikö raiskaustuomioita koventaa?

Osallistu keskusteluun

Emme ota kommentteja vastaan viikonloppuisin. Voit osallistua keskusteluun jättämällä kommenttisi maanantain klo 8.00 ja perjantain klo 16.00 välisenä aikana.