Raakaa rahapeliä vanhusten hoidolla

Kommentoi 228

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sdp.) on kehittänyt sairaiden mummojen ja vaarien laitoshoidosta poliittisen rahapelin. Hän vaatii vanhushoitoon joka viikko eri asioita sen mukaan, millä hän pääsee parhaiten julkisuuteen ja voi nuoleskella äänestäjiä. Ministeri-Maria on sekoillut jo useita kertoja aikaisemmin ja demariryhmä siirsi osaamattoman poliitikon pois kuntauudistuksen valmistelusta. Ministerin suuret lupaukset ovat kallista ja moraalitonta peliä avuttomien ikäihmisten hoidolla. Vanhuspalvelujen asiantuntijat eivät tiedä, mitä ministerin esittämät hoitajamäärien lisäykset merkitsisivät käytännössä. Paranisiko hoito, jos jokaista laitoksessa olevaa kymmentä vanhusta kohden olisi seitsemän hoitajaa? Vai pitäisikö jokaisella olla oma hoitaja? Kuinka paljon laitoshoidon vahvistaminen heikentäisi kotihoidossa olevien palveluja? Jääkö laitokseen meneminen ainoaksi mahdollisuudeksi saada hoitoa? Mutta kun kukaan ei halua laitokseen.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson  (sdp.) esitti vielä keväällä, ettei vanhusten laitoshoitoon tarvita sitovia hoitajamitoituksia.

Hän perusteli kantansa asiantuntijoiden lausunnoilla. Kuntavaalien lähestyessä ministerin luona ovat vierailleet lähi- ja perushoitajia edustavan ammattiliitto Superin asiamiehet.

Superista on esitetty, että jokaista laitoksessa hoidettavaa vanhusta kohden pitäisi olla yksi hoitaja. Se merkitsisi tuhansien uusien hoitajavakanssien perustamista.

Uudet hoitajat tulisivat ulkomailta

Sitä mukaan kuin ikäihmisten määrä kasvaa, hoitajia tarvittaisiin tuhansia lisää joka vuosi. Heitä olisi tuotava Virosta, Venäjältä, Filippiineiltä ja Somaliasta, sillä Suomesta loppuu alan työvoima.

Työvoiman laajamittainen maahantuonti on ollut asia, jota SAK-laiset demarit ovat määrätietoisesti vastustaneet mm. kuljetus- ja rakennusaloilla. Miksi tilanne on toinen terveydenhuollossa?

Tällä hetkellä hoitajamitoitus on viisi hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden eli jokainen hoitaja hoitaa kahta vanhusta. Ministeri-Marian esittämä mitoitus on seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden eli jokaisella hoitajalla olisi puolitoista vanhusta vastuullaan.

Riitaa on myös rahasta

Henkilökunnan kasvattamisen kustannuksista vallitsee erimielisyyttä. Hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä vanhusten laitoshoitoon esitetään lisää 23 miljoonaa euroa ja Guzenina-Richardson haluaa sen päälle vielä 36,5 miljoonaa euroa eli yhteensä lähes 60 miljoonaa euroa.

Kokoomusta edustava sosiaaliministeri Paula Risikon  laskelmien  mukaan summa olisi todellisuudessa 73 miljoonaa euroa.

Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että hoitajamäärien kasvu ja rahantarve vauhdittuvat, kun vanhusten määrä lisääntyy joka vuosi. Kummallakaan ei ole selvää vastausta siihen, miten hoidon laatu kehittyy.

Nyt pelataan omaisten tunteilla

Vanhuspalvelulain hoitajamitoitukset vaikuttavat hoidon laatuun. Julkisuudessa olleet tiedot märissä vaipoissa makaavista vanhuksista ja koko yön ilman hoitoa olleet vanhukset ovat herättäneet omaisten tunteet.

Kukaan ei halua sairaan äitinsä tai isänsä kärsivän laitoshoidossa. Mutta mikä on riittävä ja oikea mitoitus, jotta hoidon taso todellisuudessa nousee? Asiantuntijoiden mukaan se riippuu hoidettavien kunnosta ja laitoksessa olevien hoidokkien määrästä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ikäihmisten palveluista vastaava johtaja Harriet Finne-Soveri ei ymmärrä Guzenina-Richardsonin puheita. Hänen mielestään ministeri heittelee omasta hatustaan lukuja  tarvittavien hoitajien määristä.

Ministerin mielestä Finne-Soveri ei tunne riittävästi oman alansa asioita. Ministerin poliittinen peli  on kuitenkin helppoa, sillä omaisten tunteet ovat myös poliittinen voima, jonka ministeri haluaa muuttaa äänisaaliiksi Uudenmaan vaalipiirissä syksyn kuntavaaleissa.

Kokoomus hoitaa Tehyä ja demarit Superia

Guzenina-Richardson on ottanut vaalivankkureidensa vierittäjiksi perushoitajien ammattiliiton Superin. Kokoomus on menestynyt aikaisemmissa vaaleissa lupaamalla terveyden- ja sairaanhoitajien Tehylle  parempia palkkoja ja uusia työpaikkoja.

Guzenina-Richardsonin linjaus ei kuitenkaan kohdistu syntyperäisten suomalaisten eduksi, kun hoitohenkilökunta tulee jatkossa ulkomailta. Näin ollen tämän vaalitempun ja budjettipelin hedelmät eivät ole yhtä arvokkaita kuin kokoomuksen toimet Tehyn kanssa.

Ministeri on ajautunut ulkokehälle

Guzenina-Richardson on päättämättömyytensä ja ailahtelevaisuutensa seurauksena jälleen kerran ajautunut riitaan asiantuntijoiden kanssa. Demarit panivat hänet syrjään viime keväänä kuntauudistuksen valmistelusta , koska ministeri ei hallinnut kuntien sosiaali- ja terveystoimen laajaa kokonaisuutta. Ministeriä arvosteltiin erityisesti siitä, ettei hän perehtynyt asioihin, hänen johtamistyylinsä oli kaoottinen ja ministeriön työilmapiiri tulehtunut.

Tämä vetää vertoja kulttuuriministeri Tanja Karpelalle, joka aikoinaan sekoili omissa toimissaan. Muilla kuin poliittisilla avuilla eduskuntaan nousseiden poliitikkojen menestys on ollut erityisen heikkoa untuvikkoministerinä.

Guzenina-Richardson ja Karpela liittyvät siihen suureen eurooppalaisten poliitikkojen joukkoon, jotka eivät perehdy asioihin, eivät hallitse hallinnonalaansa ja liehuvat päätöksissään oman poliittisen etunsa vuoksi. Vastaavat poliitikot ovat ajaneet Kreikan, Espanjan ja Italian taloudelliseen kaaokseen, jota muut euromaat joutuvat pelastamaan veronmaksajiensa kukkaroilla.

228 kommenttia Kommentoi

Kommentit

16.8.2012 12:34

Olisipas Pietilä muistanut tuohon kasata vielä meikkejään ja garderoobejaan esitelleen kokoomuksen viestintäministeri Suvi Lindénin edesottamuksineen, niin homma olisi tullut kaikille selväksi.

Odotellaan me muut kokonaisvaltaista vanhuspalvelulain esitystä ja keskustellaan siitä sitten. Joka tapauksessa itse tykönäni toivon, että hoitajamitoitus lakiin tulee ja että määrät vahvistetaan hoidettavien hoitoisuus silmällä pitäen. Meillä on laitoksissakin hyvin eri kuntoisia ja erilaista hoitoa tarvitsevia vanhuksia.

Ja tuo Pietilän hokema, ettei kukaan laitokseen halua. Jösses, meillä on niin huonokuntoisia vanhuksia, että he toden totta haluavat hyvää ja tasokasta laitoshoitoa ihan itse. Ja sitten on niitä, jotka tarvitsevat hyvää ja tasokasta laitoshoitoa, vaikka eivät enää itse ymmärrä sitä haluta.

Törkeää on se, että osa laitoksissa olevista vanhuksista haluaisi käyttää vessaa, mutta henkilökunta ei ehdi auttamaan vessaan. Tai esimerkiksi kuolemaa odottavan Parkinsonin tautia sairastavan vanhuksen nieleminen käy niin hitaasti, että hän kärsii aidosti nälästä ja aliravitsemuksesta, kun kukaan ei ehdi syöttämään. Kaikilla kun ei ole omaisia tässä yksinäisten yhteiskunnassa.

Ehkä tässä populistisessa vöyhötyksessä olisi tasapainottavaa joskus tuoda esille tilastot siitä, mikä on ihmispolon keskimääräinen laitosjakson pituus elämänkaarensa loppupäässä. Laitosten ovet käyvät tiuhaan, tullaan ambulanssilla ja viedään ruumisautolla. Harva vanhus "asuu" laitoksessa.

Outoa muuten on se, että kun kokoomus ja Pietilä ovat nyt ottaneet sydämenasiakseen laitoshoidon mollaamisen, niin he eivät missään käänteessä moiti kuntia omaishoidon alibudjetoinnista eivätkä puhu omaishoitajista, jotka hoitavat kodeissaan laitoshoidon tasoisia lähimmäisiään. Outoa todellakin!

21.8.2012 10:22

On tuolla Guzenina-Richardsonin harjoittamalla politiikalla nimikin: miellyttämispolitiikka. Sitä harjoittavat ns. "mainostoimistopoliitikot", joiden tärkein tehtävä ei ole tehdä vastuullisia, kauaskantavia päätöksiä vaan varmistaa oma valinta myös seuraavissa vaaleissa. Yhteistä "mainostoimistopoliitikoille" on myös se, että heillä ei yleensä ole juurikaan ammatillista osaamistaustaa tai merkittävää koulutusta.

He tunnistavat ehkä oman osaamattomuutensa ja tässä mielessä gallupit ovat heille se ainoa oljenkorsi, johon perustuen politiikkaa oma kannattavaa tehdä. Oletetun enemmistön kannan mukainen toiminta on mahdollisesti tae uudelleenvalinnalle.

Mainostoimistopoliitikolle tärkeintä on kiiltokuvamainen olemus. He lupaavat paljon, mutta jättävät likaisettyöt muille. Kattamattoman lupauksen hinta voi olla mitä vaan, sillä eihän heidän vastuunsa ulotu kuin "jeesusteluun". Tästä Guzenina-Richardson on oiva esimerkki, vanhuspalvelulaki saa maksaa "mitä vaan", koska G-R ei ota vastuuta hallituksen kokonaisbudjetista. Säästettäköön "jostakin muusta".

Toki eduskunnassa on mainostoimistopoliitikkoja muitakin mm. ADHD-blogisti, perässähiihtäjä ja "blondi".

Eräs vaikutusvaltainen ex-kansanedustaja kuvaili kansan kannalta hyödyllisintä kansanedustajaa "hiljaiseksi puurtajaksi", joka tekee paljon ammattitaitoista työtä, mutta harvoin revittelee saavutuksistaan lehtienpalstoilla. Tässä samassa haastattelussa tölväistiin mainostoimistopoliitikkoja, joille jo karkkipaperin nostaminen kadulta maalaillaan merkittäväksi ympäristöteoksi, josta on syytä tiedottaa mediassa.

Tyjhät tynnyrit eniten kolisee, politiikassakin.

21.8.2012 10:27

Olet enemmän kuin oikeassa... mutta niin tyhmä suomalainen äänestäjä ei kuitenkaan ole, että se ihan mitä tahansa nielaisisi. Esimerkeiksi kelvatkoot Rizaniina-Guznezonohvin lisäksi Tanja V-K-S-K, Marja Tiura, Suvi Lindén... miten mieleen tulikin vain hölmöjä akkoja:-)))

16.8.2012 13:31

Selvästi kokoomuslaisen kirjoittamaa mustamaalausta. Kunnon porvarilla kun on kyllä itsellä varaa hoidattaa vanhuksensa tai joku perheenjäsenistä jää suvun vanhuksia hoitamaan.

Kokoomuslaisille on varmasti kauhistus hoitajamäärien lisääminen, koska sehän parantaisi huonommassa taloudellisessa asemassa olevien vanhusten elämän laatua viimeisten vuosien osalta ja saattaisi lisätä jopa matalapalkkaisten hoitajienkin työssä viihtyvyyttä. Ja koska ainoastaan yritysten kannattavuus on kokommuslaisen sydämen asia, niin sehän vasta hirveää heistä olisi, jos henkilökunnan lisäys vähentäisi vielä yksityisten laitosten kannattavuutta!

Terveyden- ja vanhustenhoitoon, eikä lastensuojeluun olisi ikinä pitänyt laskea rahan perässä toimivia voittoa tavoittelevia yrityksiä. Kyllä ihmisten hoito olisi pitänyt aina pitää inhimillisten arvojen mukaisesti. Kaksi perättäistä oikeistohallitusta romuttivat entisen, todellisen hyvinvoinnin Suomesta vanhuspalvelujenkin osalta, se vasta varsinaista sekoilua oli ja oman maan kansalaisten kustannuksella vieläpä. Nyt kun demarit yrittävät pirstaleista raapia kasaan, mitä tehtävissä on, niin varmasti oikeistopuolueita närästää.

Ulkomaille kyllä ollaan valmiita viskomaan rahaa paljon suurempia määriä, kuin nyt vanhushuollon henkilökuntalisäyksiin omassa maassa tarvittaisiin, vaikka edelleenkin on hyvin epävarmaa, miten euron käy. Vedotaan vaikka uhkaamassa olevaan lamaan, mutta miksi kokoomus ei korjannut virheitään silloinkaan kun välillä oli jo parempi taloustilanne?

Attendo Medone -ketjunkin mielettömät voitot virtaavat ulkomaille, se ei maksa edes suurista voitoistaan veroja Suomeen kuin pienen prosentin. Niin että kyllä kokoomuksen sekoilujen takia Suomi on silläkin tavalla muuta Eurooppa tukenut taloudellisesti jo ihan riittävästi ja tukee edelleen.

Kokoomuslaisille ei ole mitään väliä laitoksissa viruvilla suomalaisvanhuksilla, koska hehän ovat yleensä varallisuudeltaan vähän heikompaa kansanosaa. Lapsista, vanhuksista ja mt-potilaista viis, kunhan kokoomuksella ja heidän hyvä-veli- ja sisko-ketjuillaan asiat ovat järjestyksessä ja varallisuutta virtaa muutenkin hyvin toimeentulevalle kansanosalle entisestään lisää.

16.8.2012 13:47

Ollessani laitoksessa hoitajana niin kyllä se oli liukuhihnatyötä ja yksi hoitaja hoisi vähintään 5-6 asukasta aamuisin sekä iltaisin. Kaikki täysin autettavia huonokuntoisia ja osa dementoituneita. Pesut, suihku tai sauna, vatsan toimitukset, vaipan vaihdot, rasvaukset, pukemiset, siirtämiset vessaan, suihkutuoliin ja pyörätuoliin sekä syöttämiset ja juottamiset.. Aamuvuoron kun aloitti klo 7-8 niin just ja just kerkes kaikki saada ruokapöydän ääreen klo 12. Kaikki painavia siirrettäviä ja eri lailla sairaita. Kun tuon aamu-urakan sai valmiiksi niin sitten syötettiin ja juotettiin ja sitten taas siirrettiin jotkut päivälevolle ja loput telkkarin ääreen. Hoitajakin ehti ehkä syömään jossain välissä. Mistään virikkeistä ei voinut uneksiakkaan vanhusten kanssa aikapulan vuoksi. Itse olin jokaisen vuoron jälkeen täysin rättiväsynyt fyysisen rasituksen vuoksi. Hiki on kuulkaas virrannut ja paljon. Luonteeltani olen melkoinen perfektionisti ja olisin halunnut antaa aikaani vanhuksille muutenkin kuin vain vaipan vaihdon yhteydessä mutta se oli mahdotonta ainakin minulle koska aina piti kiirehtiä seuraavan asukkaan luokse. Olen myös nähnyt kuinka omaishoitajat nääntyvät hoidettavansa kanssa kotona koska on paljon laitoskuntoisia henkilöitä kotona. Kaupungin kotihoito saattaa käydä jotain tekemässä näiden luona mutta päävastuu on omaishoitajalla. Usein näitä kaikista huonokuntoisimpia hoitaa yksityinen hoivapalvelu kun kaupungin resurssit eivät riitä.
Kaiken kaikkiaan on karmaisevaa kuulla kommentteja ihmisiltä ja poliitikoilta, jotka eivät sitä arkea laitoksissa ja kodeissa näe, minkälaista hoidon pitäisi olla ja kuinka monta hoitajaa pitäisi olla kutakin hoidettavaa kohti. Niitä pitäisi olla niin monta, että hoidettavat saavat hyvää ja asianmukaista hoitoa ja myös niin ettei hoidettavien tarvitse tuntea olevansa ainoastaan suuri taakka sekä yhteiskunnalle, että hoitajille. Nyt on juuri niin.

19.8.2012 11:45

Asioita läheltä katsellutta piti kiittelemän jo 16.8, mutta kiireessä unohtui. Kiitos nyt, selkeä ja työntekijän näökulmasta asiaa valaiseva kirjoitus!

24.8.2012 17:13

Luukisin, että "parhaat tietäjät" ovat ne, joilla ei ole mitään kontaktia vanhusten laitoshoitoon.. Ei tarvitse olla edes perfektionisti vaan empaattinen, vanhusta kunnioittava henkilö, joka varmasti kärsii siitä, ettei ole yhtään aikaa pysähtyä vanhuksen luokse. Siitä tulee varmasti myös kehä, että vanhukset voivat huonommin, tarvitsevat entistä enemmän hoivaa jne. kun heitä ei ole aikaa kuunnella. Pelkkään kysymykseen "mitä sinulle tänään kuuluu?" pitäisi ollaa aikaa myös kuulla vastauksesksi muu kuin "hyvää" tai pelkkä pään nyökkäys. Vanhukset ovat vähään tyytyväisiä! He ovat sen ikäpolven ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet ns. palveluun ja eivät halua vaivata henkilökuntaa. Niin ainakin oman äitini ja hänen vaihtuvien vierustovereidensa käytöstä analysoin. Hoitajien mielestä hän oli "kiltti", koska ei koskaan vaatinut mitään! Ehkä tuo kiltiksi sanominen ei ollut sitä ihan ammatillista suhtautumista, mutta kiireessä on helpompaa kun vanhukset ovat tyytyväisiä ja hiljaa. - Toivottavasti noissa mitoituksissa otetaan huomioon myös ne muut työt, jotka eivät ole ihan suoraan vanhusten kanssa toimimista. Jo riittävällä avustavalla henkilökunnalla, joilta ei vaadita koulutusta, voitaisiin moni työ hoitaa ja hoitajat keskittyisivät suoraan vanhuksiin. Lasten päivähoidosta on karsittu lähes kaikki avustava henkilökunta, kun siitä ei laissa ole määräyksiä. Se on käytännössä vähentänyt henkilökuntaa, joka vaikuttaa suoraan lapsiin. Pelkillä luvuilla ei saada mitoitusta oikeaksi, vaan pitää myös määritellä eri tehtävät ja erilaiset tarpeet. On paljon sellaista työtä lasten ja vanhusten hoitolaitoksissa, joihin voitaisiin palkata esim. työllistettyjä ja maahanmuuttajiakin, joilla usein on jo kulttuuriperintönä vanhusten arvostaminen.

16.8.2012 14:19

Kokkarit eivät halua lisätä vanhusten hoitajia, koska yksityiset vanhusten hoitolat joutuisivat palkkaamaan lisää työläisiä ja se olisi poissa voitosta. Siten kokkarit hoitavat vanhuksiamme! Toivottavasti kokkari muijakin joutuu laitokseen makaamaan märässä vaipassa ja janoissaan sekä nälissään. Jopa lehmille taataaan oikeus ulkoilmaan, mutta ei vanhuksille. Sekö on nulikka Kataisen ja ruman kokkari naisen visio?

25.8.2012 23:47

Aivan! Heille useimmiten tärkeintä vain se "kylmä raha" itse olen toiminut hoitajana kunnallisissa sekä yksityisissä sektoreilla ja eroa on kuin kirnu piimällä ja kuohuviinillä. IHMISET´täytyisi olla tärkeimpiä joita autamme ja hoidamme mutta kokkarit opettavat:"nopeammin,tehokkaammin,seuraava..." KAIPAAN inhimillisyyttä eikä raha saa olla tärkein seikka edes liian pienessä palkka kuitissamme joka sekin ilmoitetaan nykyisin s-postilla koska se on trendikästä. KYLLÄ MINÄ NIIN MIELENI PAHOITIN kun vanhus ja yleensä sosiaali&hoito ala ovat tiputettu vähiten tärkeimmäksi asiaksi yhteiskunnassa!!!!!!!!!!

26.8.2012 10:05

No jopas on kamalaa kun sd-vetelehtimistä ei arvosteta...

27.8.2012 16:42

VETELEHTIMINEN ei ainakann minun työpaikoissani ole mahdollista...pikemminkin juokseminen.

16.8.2012 14:38

Hyvä ja asiantunteva kirjoitus ”Asiaihmiseltä”.

Pietilä, jälleen kerran, mollaa demariministeriä ja hänen ”lakiehdotustaan”, vaikkei lakiesitystä vielä ole virallisesti esitetty ja käsitelty eduskunnassa. Yksi asia (tosin keskeinen) on irrotettu kokonaisuudesta, ja vain siitä keskustellaan.

Pietilä: edellinen ministeri(t) ei saanut edes lakiesitystä asiasta aikaiseksi.

Peruspalveluministeri MGR oli keväällä itse lakiin tulevan mitoitusten kannalla, mutta ns. asiantuntijatyöryhmä, joka jätti hänelle mietintönsä, ei päässyt yhteisymmärrykseen hoitajien määrästä, ja jätti mitoituksen ministerin ratkaistavaksi; joko lailla tai asetuksella.

Totta kait on kyse rahasta, mutta myös inhimillisyydestä.

Voi olla, että aluksi olisi pulaa hoitajista, heitä joudutaan kouluttamaan ja tuomaan ulkoilta lisää. Mutta tämä on sitä paljon puhuttua rakennemuutosta, Pietilä. Koeta ymmärtää, että hoidettavien määrä kasvaa lähivuosina progressiivisesti.

Pietilä on näköjään tässä asiassa kokoomuslainen; mollaa minkä ennättää ns. laitoshoitoa ja peitellysti hoitajiakin. Suomessa laitoshoito on keskimääräisesti hyvällä tasolla – ainakin vielä.

Pietilä: itsekin olet tai lähiomaisesi on joskus hoidon tarpeessa, luulisin.

Sekin on totta, että monet haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Mutta laitospaikkojakin ja niihin osaavia hoitajia tarvitaan enenevästi. Siteeraan erästä pitkäaikaista demarivaikuttajaa ja hän itsekin koki laitoshoitoa: ”Kotihoito on liian usein laillistettua heitteillejättöä.”

Ja sekin on totta, minkä ”Asiaihminen” mainitsee, että hoidettavia on eri kunnossa olevia ja erilaista hoitoa ja apua tarvitsevia. Ja toiset haluavat aikaisemmin hoitoon tai -kotiin kuin toiset.

Muistisairauksien ennustetaan lisääntyvän. On siten niitäkin, jotka eivät edes osaa pyytää apua tai hoitopaikkaa. Ja kasvatus ja ”periaate” on sellainen, että yritetään sinnitellä mahdollisimman pitkään itse.

Eikä enää eletä feodaaliyhteiskunnassa. Lähiomaiset saattavat olla kaukanakin.

Omaishoitajat tekevät ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi sitä työtä, mikä maksaisi yhteiskunnalle moninkertaisesti.

Tullaan kokemaan ikävästi ja enenevästi niitäkin valitettavia tapauksia, että löydetään vanhus kotoa, ja siirretään suoraan ruumisautoon.

16.8.2012 14:48

Ihmisyyden perässä, puhuu asiaa!

16.8.2012 14:58

Rauhallisesti, Pietu, rauhallisesti. Katainen ja Urpilainen ratkaisevat tämän kiistan tyylikkäästi budjettiriihessä. Malttia toivon muiltakin sauhuajilta.

Asia ei ole lainkaan niin, että 30 000 vanhustenhoidon työntekijää ei saa mitään aikaan vaan hoidokit viruvat päiväkausia ulosteissaan. Hoito on pääsääntöisesti hyvää mutta vain tuohtuneiden omaisten harvat mutta äänekkäät valitukset nousevat julkisuuteen.

Valtaosa vanhuksista asuu kotonaan ja on tyytyväisiä elämäänsä, varsinkin jos lapset ja lapsenlapset käyvät riittävän usein katsomassa. Se on muuten erinomaista vanhushoitoa.

16.8.2012 16:29

Pietilä panrjaa

Pietilä ei ole köyhä eikä kipeä nimitellessään kahta ministeriä, joista kumpikaan ei ole kokoomuksesta. Pietilän halventavaa asennoitumista kuvaa hänen sananvalintansa, kuten ”riita, nuoleskelu, heittelee omasta hatustaan, poliittinen peli, vaalitemppu, sekoilu, erityisen heikko untuvikkominis-teri, ei perehdy, ei hallitse, liehuu päätöksissään” jne.

Pietilä on kyselevinään ihan vakavasti: ”Kuinka paljon laitoshoidon vahvistaminen heikentäisi kotihoidossa olevien palveluja? Jääkö laitokseen meneminen ainoaksi mahdollisuudeksi saada hoitoa? Mutta kun kukaan ei halua laitokseen.”

Miksi Pietilän aatesisko Paula Risikko sitten pelkää, että henkilömitoituksen myötä ”vanhustenhoidon painopiste siirtyisi laitoshoitoon” (MTV 3 Tekstiuutiset 15.8.). En ole Pietilän nimittelemä mummo enkä vaari en myöskään sairas. Olen hyvin koulutettu ja perusterve suomalainen nainen – 68 v. Eliniän ennusteeni lupaa vielä kymmeniä aktiivivuosia. Vantaalla on aikaa rakentaa tolkullinen vanhushoidon järjestelmä, eikä meillä siis ole mitään hätää.

Keskusteluketju Pietilästä eteenpäin on täyttä asiaa. Olen varsin tarkkaan samaa mieltä.

16.8.2012 16:33

Edellisen selitystä: panrjaa on "uudissana", joka syntyi vaihtaessani panettelua parjaamiseen. Kirjoitusvirheestä välittämättä - Pietilä on epäasiallinen. mot

16.8.2012 18:44

Olen samaa mieltä kommenteista ministerien ammattitaidosta. Siihen nähden
esitys on parempi. Tärkeää hoidossa on oikea mitoitus oikeassa paikassa
oikeaan aikaan. Pitää olla tarpeeksi käsiä. Mielellään omalla kielellä. Suomessa monet haluavat palvelun suomeksi/ruotsiksi.Kultturitausta on ikä-ihmisten hoidossa hyvä hallita. Tavat ja tottumukset. Saunaankin olisi hyvä päästä jos on voimia. Voi olla ulkomaaneläville vaikea ymmärtää, vaikka muuten ovat päteviä. Käytettyjä asiantuntijoita vähän ihmettelen. Ehkä kannattaisi jo vihdoin kuunnella työntekijöitä niin mitoituksesta kuin muustakin hoidosta. Ei ne lääkärit ja tohtorit kaikki ole kutsumustyössä, usein päinvastoin. Jopa ministerit voivat olla aidosti kiinnostuneita tehtävistään. Tärkeää olisi saada laitoksen ja kodin yhteistyö jouhevaksi ja luonnolliseksi. Ulkoistettua palvelua nähneenä en voi suositella. Nuorille tilaisuus harjaantua "työssä oppimalla"
milloin ei luvut ole vahvin puoli. Saadaan nuoret töihin ja mummoille hoitoa.

17.8.2012 02:14

Blogikirjoituksessa uhkailtiin Suomea lääkäri- ja hoitajapulalla. - Ratkaisuksi tarjottiin ulkomaista työvoimaa.
¤ Mutta voitaisiin toimia toisinpäin: potilaat ulkomaille.
Virohan on Suomen etelänaapuri, jossa on toimiva yhteiskunta. Ja Tallinna on lähellä Helsingin seutua.

Viron käytöstä olisi etuina:
¤ Elinkustannukset Virossa ovat pienempiä kuin Suomessa. - Hoitohenkilökunta saisi pienemmällä palkalla saman ostovoiman kuin Suomessa. Samalla rahalla saataisiin enemmän hoitohenkilökuntaa, eikä tarvitisi riidellä esim. vanhushoidon hoitajien määrästä.
¤ Virolaisen hoitohenkilökunnan taustat olisi helppo tarkistaa.
- Kaukomailta kotoisin olevien taustoja on hankala tarkistaa Suomesta käsin. Väärentäjiltä saa passeja, puhtaita rikosrekisteritietoja, erilaisia koulutustodistuksia jne.
- Lisäksi monessa maassa on oppilaitosten sisällä korruptiota: Voidaan ostaa tenttisuorituksia, harjoitustöitten merkintöjä, parempia arvosanoja jne.
- Suomen vahvuutena ei ole ollut taustojen tarkistus: On ollut valelääkäreitä. Tappajahoitajia on jäänyt kiinni. Kaiken lisäksi tappajahoitajat ovat olleet alkuasukkaita, eivätkä ulkomaalaisia, joitten taustoja olisi ollut hankala tarkistaa.
¤ Virolainen kulttuuri on lähellä suomalaista. Suomalaisen kulttuurin sisäinen hajonta on isompi kuin ero virolaiseen kulttuuriin.

18.8.2012 09:24

Työvoiman maahantuonti ei kuitenkaan todellisuudessa ole tämän päivän pakko, mikäli Työ- ja elinkeinoministeriön viimeisimpään työllisyyskatsaukseen on uskominen. Siinä ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys on noussut edelliseen kesäkuuhun verrattuna vuojen ajanjaksolla kolmanneksi eniten terveydenhuolto- ja sosiaalialan työssä. Siinä menee työvoimaa ajan kanssa hukkaan, kun sensijaan sitä voisi täsmäkouluttaa, vaan kun tässä maassa työvoimakoulutukset ovat kaikkea muuta kuin tarpeeseen kouluttamista. Alalle ei taida kuitenkaan kovin olla tunkua, mikä johtunee melkoisella varmuudella siitä, kun työt pitäisi tehdä alimitoitetulla henkilöstöllä. Voitaneen sekin ääneen sanoa, että Suomen työvoimapula on nimenomaan halpatyövoimapula, vaikka sellaisen työvoiman tuonti ei lisää millään tavoin itse suomalaisten hyvinvointia. Ei se ole ilmaista kotimaisen työvoimareservinkään ylläpitäminen, vaan milläköhän taholla on suurimmat taskut, mihin haluavat tuottoa, voittoa vanhustenkin kustannuksella.

17.8.2012 08:01

Pietilä ihan oikeassa vanhushoitoa koskevassa kirjoituksessa, peruspalveluministeri sanoo tänään sitä ja huomenna tuota, ei mitään oikeita perusteluja. Miten kauan näitä HÖPÖ HÖPÖ juttuja tulee kuulla ja vielä uskoa niihin. Äänten kalastelua syksyä varten.

17.8.2012 08:38

Kyllä mitoituksen kirjaaminen lakiin saattaa pysäyttää kehitystyön siihen paikkaan ?Kahivihuoneissa palaveria pitäviä -/istuvia aikaansa tappavia "pukaloitaan pyorittäviä" hoitajia on jo nyt riittävästi!

17.8.2012 12:32

Persut, kyllä olet oikeassa, siellä kahvihuoneessa ja "akvaariossa" viihdytään hyvin ja, kun sattuu paikalle niin siellä on hauskaa sekä viihdytään hyvin, vaikka kellot soisivat kulkurin valssia, niin persuksiaan ei penkiltä nosteta!
Tässä olisikin puolueellenne hyvä paikka!
Laittakaa asiat kuntoon laitoksissa ja käykää tarkistamassa asiat säännöllisesti edeltä ilmoittamatta.
Näin olen itse vaatinut ja viranhaltija on mennyt yllätyksenä tarkistuskäynneille ja ilmoittanut, että olen ollut oikeassa ja asia täytyy ottaa selvitettäväksi sekä tehdä parannukset ja muutokset.
Sairaaloilla ja sairaalahenkilöstöllä on liian paljon sisäistä valtaa olla tekemättä parannuksia ja valituksilla pyyhkivät........! Sen tähden esim. juuri persuilla olisikin tässä näytön paikka!

17.8.2012 12:44

Persut, vielä jatkan. Sanot hoitajia olevan riittävästi tällä hetkellä.
Ei pidä paikkaansa, tässä asiassa olet kyllä aivan väärässä tai et ole tietoinen hoitohenkilökuntamäärästä ja hoidettavien määrästä.
Hoitohenkilökuntaa lisättävä ehdottomasti ja miespuolisia hoitajia saatava lisää raskaampien töiden tekemiseen.
Asenne sellaiseksi, että miehet hakeutuisivat paremmin hoitajiksi. Porkkanaa katsos porkkanaa, niin saadaan henkilöstöä joka tekee töitä.
Äläkä sahaa oksaa jolla itse istut.

17.8.2012 09:06

Moni ei taida kunnolla edes muistaa, että meillä Suomessa on vanhuksemme, kuin ainoastaan vaalien lähestyessä.

No vieraita odotettavissa kaikella todennäköisyydellä monenkin vanhuksen luokse, eikä ihan sukulaisia, kun kuntavaalit lähestyvät. Hymyä ja ymmärrystä riittää kaikille mummoille ja papoille, joilta voi vielä saada jotain, sen niin tärkeän äänen, mistä on hyöty saajalle, joskaan ei niin antajalle.

Mitäpä jos nyt jo ennen sitä vaalien lähestymishetkeä kaikki ääntenkalastuksen merkeissä vanhuksia lähestyä aikovat menisivät itseensä, katsoisivat peiliin ja siinä samalla voisi aidosti miettiä, onko asiat vanhuksilla hyvin, olisiko jotain tehtävissä, miten vanhuksia voisi ja pitäisi hoitaa ja hoivata paremmin. Eipä olisi niin läpinäkyvää se äänten kerjuu ja onhan useimmissa vanhustentaloissa, hoitokodeissa ja laitoksissa kerjääminen jopa kielletty.

Oikeita tekoja tarvittaisiin, mutta kummallisesti kiinnostus vanhusten hyvinvoinnista on aaltoliikkeen omaista, vaalien tahtiin.
Mikään ei estä yhtäaikaisesti järkiperäisen henkilömitoituksen kanssa kehittämästä omaishoitoa, mutta siinäkin kannattaisi muistaa se, että ei toinen vanhus välttämättä jaksa hoitaa toista vanhusta, aina ei ole omaisia ollenkaan, tai ovat kaukana. Omaishoidon tukemiseen tulisi löytää rahaa ja sitä mitoitettaessa kannattaisi laskea, kuinka suuri säästö kohtuullisellakin korvauksella yhteiskunnalle koituisi. Moni saattaisi mielellään toimia omaishoitajana, mikäli se olisi taloudellisesti mahdollista ja vapaata mitoitettu riittävästi.

Eipä taida vanhusten inhimillisen elämisen mahdollistamiseksi olla käytetty ollenkaan niin paljon suunnitteluun aikaa, kuin on kulunut miettiessä, miten jokaiselta apua tarvitsevalta vanhukselta saataisiin viimeisetkin roposet kerättyä ylihinnoitetuilla palveluilla erinäisissä palvelutaloissa ja tietenkin lääkefirmoille vanhukset ovat varsin tuottava väestönosa. Liikaa hoidetaan lääkkeillä, eikä hyvällä hoivalla, kun se ei tuota samalla tavoin kuin lääke”hoito”, millä moni hoidetaan tolkuttomaksi ja huomaamattomasti rajan taakse. Taisivatpa vaan vanhukset olla pirteämpiä ja omatoimisempia vielä niinä aikoina, kun rauhoittavia, eikä mielialalääkkeitä käytetty nykyisissä määrin.

Niin, minkälaiset vanhuusvuodet me itsellemme kehtaamme toivoa, jos tässä nyt vaan katsellaan läpi sormien nykyistä tilannetta. Taitaa ikääntyneiden itsemurhatilastot kasvaa entisestään, lienee todennäköistä, eikä nykyiset vaalikeskustelut juurikaan lohduta, etenkään kun taas vaalien jälkeen tulee hiljaisuus.

17.8.2012 12:09

Anne.... Vaalien alla täytyy kansalaisten olla yhtä aktiivisia ja takoa, kun rauta on kuuma.
Miksi emme olisi viisi askelta edellä aina, kun vaalit ovat tulossa?
Itse vammaistaistelussa olenkin juuri ennen vaaleja laittanut sellaisen "pommituksen" päälle, joka puolueelle ja sillä lailla saanut asiat tietoisuuteen ja hoitoon jopa uusia lakeja aikaan.
Jos kansa on hiljaa tai nurisee vain nurkissansa ei mitään parannusta tapahdu, mutta on mentävä mukaan tilaisuuksiin ja aina oltava äänessä tilaisuuden tullen sekä valittava politiikko mieluimmin useampi kuuntelemaan ja puolelleen asian taakse.
Kaikki uudistukset ja hyvä vie aikansa, mutta sitkeydellä ja suomalaisella sisulla asiat saadaan lopulta parannettua ellei peräti hyvään kuntoon. Ja sitä toivon nytkin, kaikki kynnelle kykenevät barrikaadeille vanhuksia ja vammaisia puolustamaan!!

17.8.2012 15:54

" Vaalien alla täytyy kansalaisten olla yhtä aktiivisia ja takoa, kun rauta on kuuma." Niinpä niin, mutta ei ainoastaan vaalien alla, vaan kyllä sitä takomista riittää muinakin aikoina. Kansalaisille nämä asiat ovat tärkeitä kaiken aikaa, mutta monelle poliitikolle vain äänet ovat tärkeitä.

17.8.2012 16:22

Anne L.... Niin riittää minä jos kuka sen tiedän, kun yli 20 vuotta olen taistellut vammaisten ja vanhusten oikeuksien puolesta.
Aikoinaan minusta tehtiin valehtelija, ettei tuommoista voi olla. Kun päättäjien vanhempia alkoi joutua hoitolaitoksiin, niin johan alettiin itse ottaa yhteyksiä ja puhua asiasta julkisesti.
Nyt ei kenellekään enää tulisi mieleenkään sanoa, että valehtelisin vanhusten- ja vammaisten huonosta hoidosta ja kohtelusta.
Kylmä tosiasia on se, että "rauta on nyt juuri kuuma ja taottavissa".

20.8.2012 14:14

Nimimerkille EI KIVI SYDÄMIÄ. Itse teen kokoajan samaa, mitä sinä kerroit tehneesi. Tuntuu ettei tuolla lautakunnissa saa mitään asioita menemään läpi, eikä eteen päin. Olen sitten auttanut yksittäisiä vanhuksia, ja vammaisia viemään asioita jopa hallinto-oikeuteen asti. Näin olemme saaneet oikeudenmukaisia päätöksiä heille. Useissa tapauksissa kaupunki on joutunut korvaamaan alkujaan kielteiset päätökset. Ihmettelen kyllä, että paljonko kaupungille tulee maksamaan nämä hallinto-oikeuden kautta kierrätetyt asiat. Siellä tuntuu kokoomus, ja demarit keskenään sopivan asioista, miten äänestetään.

20.8.2012 16:07

Ihmetystä kerrakseen, Kyllä se aikaa viekin ja joka halvatun päätös on vietävä (aikoinaan aluejaostoon) ja sitten hallinto-oikeuteen ja sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja oltava hyvä asianajaja, sitä se on. Sossutädeiltä ei saa kun ei,ei ja ei, sen tähden kaikki kiertääkin oikeudesta oikeuteen ja se kestää.
Työtä se on teettänyt ja teettää vieläkin, enkä tässä ala kerrata kaikkea mitä sitä on tullut koettua ja tehtyä, mutta kovaa työtä, sisua ja jaksamista se on vaatinut.

Jos puolueiden nimiä mainitaan niin pahin "riitapukari" oli meillä ainakin RKP, joka ei halunnut mitään hoidon tukemista ja apua ihmisille ellei ollut ruotsinkielistä väestöä.
Oikein piti henkilön tulla aluejaoston kokoukseenkin vastustamaan meidän asiaa ja kun ei mahtanut mitään vaati pöytäkirjaan merkinnän, että hän vastustaa, vaikka ei ollut koskaan meitä edes tavannut, eikä nähnyt, niin vastustaa piti!

17.8.2012 10:45

Pietilän jutut ovat puhdasta poliitiikkaa - ja ei ole vaikeata arvat kenen hyväksi tehtyä politiikkaa. Täysin asiastonta "tiedonvälitystä" ei kiitos - hieman itsekritiikkiä kun valitaan mitä julkaistaan. Kokoomus on töppäilyt vuosikaudet ko asian kanssa ja nyt kun esitetään, että pitää olla vähimmäismäärä hoitajia hoidettavia kohti - se halutaan torpata heti, miksi? No siksi, että vanhustenhoito on bisnestä josta pitää saada mahdollisimman hyvä tuotto. Kunnalliset vanhustenhoitoyksiköt eivät vastusta asiaa - yksityiset sitäkin kovemmin - tulee kuluja - voitot pienenevät.

Pietilän jutut ovat Pietilän juttuja - niiden merkitys meikäläiselle ovat tasan nolla.

17.8.2012 11:03

Jos - siis jos - vanhuspalvelulain hoitajamääristä säädetään lailla niin tuosta määrästä tulee laitoksissa maksimi, ei minimi. Se johtaa väistämättä vanhusten kotihoidon supistumiseen kunnissa ja siitä tietysti seuraa vanhusten siirtoja kotoaan laitoksiin. Silloin ainakin Sdp on saanut tahtonsa läpi.

17.8.2012 11:56

Tarkkailija, siksi täytyykin minimimäärä laittaa tarpeeksi suureksi, ettei taas päästä kikkailemaan vajaalla hoitohenkilöstöllä.
En usko tuohon vanhusten kodista laitokeen siirtämiseen, kun koko ajan on suuntaus vammaisten ja vanhusten kotona asumisen pidentämiseen. Ainakin kokoomuksessa tavoite on kotona pärjäämisen ja riittävän avun puolustaminen. Se on hyvä niin!
Meidän täytyykin mennä eteenpäin vanhus- ja vammais asioissa, että jokainen voi asua ja elää kotonansa riittävien tukien ja avun turvin. Koti on kuitenkin jokaiselle koti!

17.8.2012 12:00

Demarien linjaus johtaa maksimiin, ei minimiin... ja vähät rahat vähenevät ennen muuta kotihoidosta.

18.8.2012 14:22

Tarkkailija, tuo pelko rahojen vähenemisestä kotihodon tukemisessa on kyllä aiheellinen.
Näin ei saa käydä ja tuo oli hyvä huomio, täytyy ottaa esille ja viedä päättäjien tietoisuuteen tämä puoli asioista.
Ei missään nimessä saa hyväksyä sitä, että toisesta päästä peittoa leikaataan ja jatketaan sitä toiseen päähän.
Tuonkin nyt omassa kunnassani tätä asiaa erittäin ponnekkaasti esille meidän edustajillemme ja päättäjillemme!
Tehkää kansalaiset samoin omissa kunnissanne ja joukolla, sillä joukossa on voimaa!

20.8.2012 21:55

Nyt haetaan minimitasoa - ei maksimia. Ehdotettua minimiä ei tällä hetkelläkään täytetä likimainkaan kaikissa hoitopaikoissa - ja he toki vastustavat ajatusta. Olen ehdottomasti minimi arvon kannalla - jokainen hoitolaitos voi laittaa paremmaksi - kukaan ei huonommaksi.

Mikä tästä tekee niin vaikean ymmärtää? Ilmeisesti ehdottaja on väärä - pitäsi olla eri puolueesta, kokoomus on nysvännyt tämän(kin) asian kanssa vuosia saamatta edes lakiestitystä aikaiseksi - nyt olisi mahdollista saada jotain oikeasti aikaiseksi - sellaista joka todellakin velvoittaa ja asettaa minimirajan.

20.8.2012 22:31

"Nyt haetaan minimitasoa - ei maksimia."

Etkö sä ihan aikuisten oikeesti kässää et minimi - lailla säädettynä - on automaattisesti myös maksimi... kun on kyse kunnallisesta "palvelusta".

21.8.2012 10:33

Käsitän oikein hyvin. Miksi minimi olisi maksimi ? Miksi kunnallinen "vähentäisi" henkilöitä, kun ei ole mistä vähentää. Suurimalla osalla ei ole edes vaadittua 0.7 henkilöä - ei ole vaikea käsittää kun oikein yrittää.

21.8.2012 10:40

No et sit kummiskaa käsittäny:-(((

21.8.2012 18:27

Et sitten edes yrittänyt, koska asia on varsin yksinkertainen. Minimin ja maksimin erottaa toisistaan siitä, että toinen määrittää ala ja toinen ylätason. Nyt ollaan määrittämässä alatasoa - kattoa ei ole. Valitettavasti osa ei halua edes alatasoa, vaan aivan tasotonkin meno kelpaa - kunhan se on riittävän tuottavaa. ;-)

21.8.2012 20:11

Tässä säikeessä on "opetettu" kädestä pitäen mitä min/max tarkoittaa kunnallisessa päätöksenteossa. Kun päätös on tehty ja tuloksia aikanaan tutkaillaan niin älä sitten itke ja marise, että eihän siinä näin pitänyt käydä... koska niin siinä kay = minimistä tulee maksimi... ja ennen kaikkea kotihoitoa ajetaan alas.

21.8.2012 21:57

Kotihoidon tuki ei liity laitoshoidon tason määrittämiseen millään tavalla - vain kiero keksii yhdistää nämä. Kotihoidontukea ja laatua pitää myös tarkastella - omana juttunaan, ei sotkea sitä tähän asiaan.

Enkä todellakaan voi ymmärtää mikä vitsi on vastustaa tilanteen paranemista - jos joku voisi tämän vielä selventää. Moni laitos on miehitetty alle 0.7 tasoon, eivätkä he todellakaan vapaaehtoisesti lisää resursseja - varsinkaan ne yksityiset voittoa tuottavat yritykset jotka tarjoavat paljon palveluja julkiselle sektorille, halvalla tuotettuja palveluja ja kallilla kunnille myytyjä palveluja. Ilmeisesti tärkeintä on se, että hommaa ei säädellä vaan villinlännen meininki saa jatkua ja vanhukset ovat tässä sopassa vain rikkoja rokassa.

21.8.2012 23:33

"Kotihoidon tuki "

Mee nukkumaan ku et kässää mistään mitään!!!

22.8.2012 11:16

kuka se kirjoittimaan "kaikkea kotihoitoa ajetaan alas" eli menen nukkumaan...

Tässä pelissä ei näytä olevan kuin häviäjiä - vanhukset. Jokainen katsoo omaa etuaan ja siinä sivussa unohtuvat kaikki muut. Pitäisi varmaankin puhua kotipalveluista ja sen tukemisesta. Silti en sotkisi näitä asioita keskenään. Ensin pitää saada laitoshoidon taso ja työntekijöiden resurssit kuntoon 0.7 on vähän, mutta sen on perempi kuin nykyinen tilanne. Jostain pitää aloittaa jotta jotain tapahtuu...

Tarkkailijalle - en näe vaivaa kommentoida juttujasi - niissä ei ole mitään kommentoitavaa. Tämä tästä ja lisää jostain muusta.

17.8.2012 11:10

Henkilökuntamäärä ei ole ainoa merkittavä tekijä puhuttaessa hyvästä hoidon laadusta. Työvoimapula on ollut niin suuri, että vanhuksia pääsee laitoksiin hoitamaan melkein kuka hyvänsä, esim. sosionomiopiskelijoita ja lähihoitajaopiskelut keskeyttäneitä toimii lähihoitajan paikalla. On hyviä hoitajia, mutta myös niitä, jotka menevät työssään siitä, missä aita on matalin. Tosin niin on varmasti joka työssä, mutta kun ihmisestä on kysymys ja vanhuksesta, joka ansaitsisi arvostavaa kohtelua, todellisuus on toinen.
Joku aikaisempi kirjoitti todellisuudesta esim. aamuvuorossa. Se on täysin totta useimmissa paikoissa. Mikä sitten olisi ratkaisu.

17.8.2012 11:13

Vaalit lähestyvät ja äänten kalastus alkaa. Mitä mahtaa miettiä demareiden nykyisestä linjasta Osku Pajamäki, joka pitää vanhuksia rasitteena. Olen myös kuullut erään korkean virkamiehen suusta lausuman "Kannattaa panosta nuoriin - aika hoitaa vanhukset". Ja eiväthän ne ehkä ole enää edes hengissä seuraavien vaalien aikaan.
Helsingin sanomat on aloittanut uuden linjan korvaamalla vuorineuvoksien syntymäpäivähaastattelut ja negrologit nuorien nousevien kykyjen laajoilla esittelyillä. Antti Lindman esitteli mielipiteitään myös televisiossa vanhustenhoidosta. Onko meillä siinä tuleva peruspalveluministeri?

17.8.2012 11:29

"Antti Lindman esitteli mielipiteitään myös televisiossa vanhustenhoidosta. Onko meillä siinä tuleva peruspalveluministeri?"

Voi hyvin ollakin... ainakin hän on hyvin tyypillinen pers´aukisen Vantaan sosiaalitanttapoliitikko... kun kaikki on itse ryssitty - Sdp on ollut Vantaan valtapuolue kymmeniä vuosia - niin muita vaaditaan maksumiehiksi.

17.8.2012 13:06

Vaalit lähestyy,taas laitetaan vanhusten asiat kuntoon.

Entäs vaalien jälkeen.Mitään ei tapahdu,
kunnes taas 4,jän vuoden kuluttua samat katteettomat lupaukset.

17.8.2012 13:20

Törkeää sixback- hallituksen kuntavaali ”täkyilyä”. Puuttumatta Pietilän vuodatuksiin ja ihmettelyihin, on periaatteetonta, että kyseiset hallituspuolueet, jotka ovat keskenänsä saaneet aikaan ”myrskyn vesilasissa” kuntavaali huomiota varten, unohtaen aiemmin tekemättömyytensä vanhusväestön huonon hoidon suhteen totaalisesti jo liki vuosikymmenen ajan.

Ja ovat edesauttaneet leikkauksillaan kunnilta n. 5 miljardia euroa vuosittain (Lipposen 1 hallituksesta alkaen 1995) tämänkin henkilöstö- ja hoidonpuutteen, jota vanhusväestö nyt
kärsii. Hallituksen leikkaukset kunnilta tänäkin vuonna liki 700 miljoonaa euroa (Tuusulan kunnalta n. 5-7 miljoonaa euroa) ja nämä toimet joita ministeri nyt ”aikoo tehdä” tulevat koskemaan aikaisintaan vuotta 2015.

Väitän vuosikymmenten kokemuksella, että kyseessä on kokoomuksen ja demareiden kuuluisa ”ketunhäntä kainalossa” operaatio tulevia kuntavaaleja varten !

Siis ei pelkkä ”lillukanvarsi”

17.8.2012 13:32

Jori: mistä sinä - ja muut kommunistit - ottaisit rahat???... "sosialisoimalla" ja "verottamalla" ei kelpaa vastaukseksi.

17.8.2012 13:47

Vanhuspalvelulaki näyttää jäävän ministerikisailun jalkoihin ja muun nokittelun jalkoihin. Varsinaiseen asiaan – lakiehdotukseen – voit tutustua mm. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton kotisivuilla. Klikkaa www.valli.fi ja voit lukea VALTAA VANHUUS -kampanjasta. Sieltä löytyy valtakunnallinen ”Miten turvataan hyvä vanhuus Suomessa” -kyselytutkimus tuloksineen. Raportissa esitellään ns. ikälakiluonnos; rakkaalla lapsellahan on monta nimeä.

Asiallista syksyä – lähestyvistä vaaleista huolimatta

t. Maria Virtanen

17.8.2012 13:55

Joopa joo, ja lisään vielä, että valtiollisissa vaaleissa valitaan lainsäätäjät arvoineen ja asenteineen. Äänestäjiensä edustajat ja ministerit sitten päättävät itse, ovat ahkeria vai jättävätkö laiskuuttaan lakiluonnoksia valmistelijoiden pöydille kuten edellinen, kokoomuksen palveluministeri Risikko vanhuspalvelulain jätti.

Kuntavaaleissa taas ratkaistaan, mitä ja minkälaisia budjetteja valtuusto päättää ja samalla se, mihin kuntalaisten maksamat verot ja muut kunnantulot ohjataan. Reunaehtona tietenkin se, että varoja on riitettävä tekemään se, mitä eduskunta suuressa viisaudessaan katsoo kunnan tehtäväksi. Kuten vanhuspalvelut.

Kansanedustaja Antti Lindtman on myös Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman, mikä on erinomainen juttu. Jos hän on kansanedustajana valmis vanhusten laitoshoidon henkilöstömitoituksiin kunnissa, niin se on minun näkökulmastani aivan erinomainen juttu.

Näen hurskastelun kotihoidolla jeesusteluna, ja silloin on muistettava, ettei 2000 vuotta sitten juutalaisilla ollut vanhuksille laitoksia eikä varmasti paimentolaispopulaan kuulunut miljoonaa 65-vuotta täyttänyttä.

Nimittäin kotihoito ja laitoshoito kulkevat kytköksissä. Hyvinvointivaltiossa ei voi olla toista ilman toista. Moni kotihoidon piirissä oleva toimintakyvyltään heikentynyt yksin tai kaksin elävä pääsee intervallijaksoille laitoshoitoon ja jos hoitajia on riittävästi ja hoito hyvää, niin hänpä kuntoutuu ja jaksaa kodissaan taas odotella kotipalvelun kävijöitä. Moni omaishoidon piirissä oleva pääsee intervallijaksoille, ja jos hoitajia on riittävästi ja hoito hyvää, niin hän kuntoutuu ja samalla antaa kotiin jääneen omaishoitajan kuntouttaa ja virkistää itseänsä niin, että taas kumpikin jaksavat. Ja vaikka intervallijaksot eivät aina pitkälle dementoituneita omaishoidettavia hyödytä, niin hyödyttävät ne omaishoitajaa. Valtaosa kuolevista voi vain uneksia palliatiivisesta hoidosta, mutta jos hyvin käy, niin pääsee sentään viimeisiksi ajoiksi sellaisen hoidon piirin joko kotisairaalassa (sic!) tai sairaalaan niin, että voi henkäistä vapaasti viimeisen henkäyksensä.

Ja sitten on onnettomia yksineläviä, jotka dementoituvat kodeissaan piilossa seinien takana. Vaikka Risikko juoksisi heidän luonaan viisi kertaa päivässä ja Esperi yöllä, niin silti he ennättävät karata sisävaatteissa pakkaseen ja joutua kotitapaturmiin. Fyysisesti hyväkuntoinen dementoituva on kuin vikkelä 2-5-vuotias lapsi, jalat kantaa vaikka auton alle tai jokeen.

Niin että laitetaan laitoshoitoon hoitajista määrät. Hoidetaan läheisiämme ja omaisiamme kodeissaan ihan kuin ennenkin niin pitkään kuin se vähänkin onnistuu, ja sen jälkeen vielä käydään heitä syöttämässä ja ulkoiluttamassa laitoksissa. Niin tekee osuuskuntaväki.

17.8.2012 14:10

Täyttä asiaa, Asiaihminen - kiitos!

Olimme juuri tapaamassa ystäväämme Mairea paikallisessa palvelutalossa (Folkhälsan). Ehdimme lounaspöydässä kulla monta tositarinaa yli 80-vuotiaiden arjesta omaishoitajina. Kukin oli osuutensa hoitanut. Nyt oli palvelutalon asuntojen ja sen hoito-osastojen vuoro.

Vanhuus on pitkä ikävaihe. Tarvitsemme monenlaista ja sen lisäksi yhteistyötä. Pöytäseuramme seniorit olivat tyytyväisiä omaan ratkaisuunsa.

17.8.2012 14:09

Samaa puhetta suusta kun suusta, miten olisi "varaa" hoitaa vanhuksia kun kaikki rahat menevät huostattujen lasten(järjestelmän) ylläpitoon? Suurinpiirtein 200-1000 eoroa kk. Maksaa meille veronmaksajille yhden lapsosen huosta"hoito". Nyt kun kunnille tulee=on jo, velvoite hoitaa itse palvelunsa, on huosta ilmeisesti ainoa keino .tukea(?!) perheitä. Veronmaksajat maksavat vuositasolla satojen miljoonien laskut, ja kaikki näistä rahoista ei jää suomeen. On ulkomaisia firmoja joiden tileille siirtyvät bisnesten tuotot. Kannattaa ottaa selvää kenen päätöksistä ja rahan käytöstä on kyse. Ja mitä ylipäätään halutaan kehittää.

17.8.2012 14:22

Sen verran vielä edelliseen, että kunnat saavat valtion tuen huostaamisiin.
Samasta pussista olisi annettava vanhuksillekin armopaloja. Siis...Ja sivu tuotteena on omaisten,läheisten jne. sairauspoissaolot,työkyvyttömys ja muut lieveilmiöt.(Kuten lasten ennenaikaiset kuolemat,tutkittua tietoa,itsemurhat)
Jokainen voi laskea mikä on loppulasku. Omaishoitajia ei myöskään sovi unohtaa näissä kansalaisia(meitä veronmaksajia) koskevissa asioissa.

17.8.2012 14:38

Rauhoitu ja ole vielä sen verran aktiivi,

että klikkaat www.valli.fi ja tutustut valtakunnallisen ”Miten turvataan hyvä vanhuus Suomessa” - kyselytutkimuksen loppuraporttiin. Siinä myös esitellään - tunteita näköjään nostattava - lakiluonnos.

17.8.2012 14:28

Kun "Tarkkailija" kysyy, niin täytyyhän noin yksinkertaiseen kysymykseen vastata, ja tässä vastaukseni; valtiolle kuuluvat osuudet on maksettava ja palautettava kunnille, täysmääräisesti.
Kuten aiemmin kirjoitin "suomen kunnilta hallitukset ( alkaen Lipposen sdp 1-hallituksesta) ovat vieneet 5 miljardia euroa vuosittain. Siinä on kuntien ongelmien syy.

17.8.2012 14:32

O.K... tämä pulma ratkeaa - osittain - kun ns. kuntaremontti toteutetaan. Silloin loppuu tolkuton rahan kylväminen konkurssissa oleville kunnille. Kuntayksiköistä tehdään - vaikka pakolla - sen kokosia, että ne kykenevät huolehtimaan asukkaistaan... ei vain kunnantaloista ja turhista "sihteereistä"... siirtymäaika tosin on 5v.

17.8.2012 15:13

"Rauhoitu ja ole vielä sen verran aktiivi" , tarkoitettu(??)kenelle. Jos kyseiselle nimimerkille ,en ole aikeissa/ ei ole lainkaan tarkoitukseni, aloittaa julkista tekstailua kanssasi. Siihen on olemassa aivan omat fooruminsa.
Tämä palsta tarkoitettu mielipiteille ei psykoanalyyseihin.
Kiitos

17.8.2012 15:33

Asiat on juuri vanhustenhoidon suhteen niin, kuin viisas kaverini sanoi. Vanhuksia pidetään lääkittynä, niin että ne nukkuu suurimman osan päivästä.

17.8.2012 17:05

Ei se levottomuuskaan ole hyvä asia, toiseksi lekuri ei voi määräillä
mielivaltaisesti lääkkeitä, lääkkeen määräämisen syy pitää myös olla
lääketieteellisesti perusteltavissa. Jos ajatellaanh asiaa ilkeämmin niin
lekurin stressi ja päänsärky ei ole jos potilas on levoton, haastava hoitaa,
se on hoitajat jotka sen tekee.

Että ei se ihan noinkaan mene mitä joku viisas nyt kertoo.

Voiko olla niin että vanhuksista osa niin huonokuntoisia että voimia
ei enää ole? Silloin ihminen vaan nukkuu lähinnä, eikä siihen tarvita lääkitystä
että nukkuu.

Onkohan monellakaan kirjoittajalla oikeasti mitään kokemusta terveydenhoitoalasta.
Muuta kuin mitä itse on lekurissä käynyt ja joskus nähnyt mummelin rollaattorin kanssa.
Kyllä siinä on perää myös että pitää antaa rauhoittavaa lääkitystäkin joskus eikä
se koske vain vanhustenhoitoa.

17.8.2012 15:38

Pietilä kolumnoi patologiseen tyyliinsä, mutta asiavirheitä siinä on aika paljon. Siksi linkitin ylle tuon oman kolumnini, jonka voi lukea myös Nurmijärven Demarit fb-sivulta.

17.8.2012 15:56

Anteeksipyyntö aktiiville

Luulin tätä keskustelupalstaksi "Keskustelut"-otsikon perusteella. Luulin lähettäneeni oman mielipiteeni kommenttina kirjoitukseesi VS:n palstalle enkä henkilökohtaiseen osoitteesi. Pahoittelen.

Leppoisaa viikonloppua toivottaen

17.8.2012 16:29

Kun en luota lupauksiin, joita on saatu ja tullaan saamaan ennen kuntavaalejakin runsaasti, hallituspuolueiden taholta, niin eikö tärkeintä ole saada vanhuspalvelulaiksi selvä sitominen vähimmäishenkilömäärään ja myös valtiolta rahallinen valtionosuusmaksu tehtävän hoitamisesta kunnille, jotta tehtävä pystytään kunnissa hoitamaan.

Ilman molempia laki tulee olemaan "torso" - valitettavasti, ja koko "lillukan varsi" jää hoitamatta.

17.8.2012 17:08

Kyllä te luotatte, monet edelliset vaalit on todiste siitä että suomalainen
äänestää aina samaa ja mikään ei voi kehittyä silloin paremmaksi.
Köyhä kansa äänestää puolueita jotka ei aja työntekijän asiaa, ei sairaan asiaa vaan
puolueita jotka ajaa suurten yritysten ja pankkien asioita.
Siinä on arvomaailmaa kansalaisilla, jos asiat olisi toisin niin edelleen meidän
suuryritykset ja pankit toimisi vähintään yhtä hyvin.

18.8.2012 08:19

"monet edelliset vaalit on todiste siitä että suomalainen äänestää aina samaa ja mikään ei voi kehittyä silloin paremmaksi."

Juuri noin. Onneksi viime ek-vaalissa PerSut sai "jytkyn" ja vääryys lakkasi olemasta ja kaikki muuttui heti hyväksi... kyllä kannatti äänestää... etenkin PerSuja:-)))

17.8.2012 17:39

Virolaisia hoitajia kaipaavalle. Virossa ja Venäjällä ollaan hoitokulttuurissa vielä aika lailla siinä pisteessä kuin meillä oltiin 50-luvulla. Se näkyy ulospäin vanhusten käskyttämisenä ja päättämisenä vanhuksen puolesta. En näkisi hyvänä linjana lisätä sieltä hoitajia. Tiedätkö muuten, että Virossa lapser ovat vastuussa vanhuksensa hoidosta joko käytännössä tai taloudellisesti. Meillä kaikki ovat vaatimassa yhteiskunnalta apua mm vanhusten yksinäisyyteen ja ulkoiluttamiseen hoivan lisäksi vaikka juuri ne asiat ovat omaisten helpommin järjestettävissä eikä niin aikaan sidottua kuin hoiva. Saattaa olla, että se vanhus on koko elämänsä viettänyt aikaa itsekseen, ei ole harrastanut mitään eikä ole ollut virikkeitä, mutta ans olla kun pääsee hoitoon, niin pitäisi askarrella ja touhuta omaisten mielestä päivät pääksytysten -yhteiskunnan varoilla tietenkin. Suurin haaste meille olisi alkaa kuulla mitä vanhus itse haluaa eikä kohdella häntä toimenpiteiden kohteena.

18.8.2012 00:23

Jeltsinin valtakaudella 1990 -luvulla Venäjän kansantalous ja valtiontalous romahtivat. Niinpä valtiolla ei enää ollut varaa maksaa palkkoja. Mutta valtion palkkalaisten piti kyetä elättämään itsensä ja perheensä. Seurauksena korruptio kukoisti: jopa poliisi ja tuomarit olivat korruptuneita.
Putinin valtakaudella eli toisen vuosituhannen puolella Venäjän valtiontalous saatiin kuntoon. Niinpä valtion palkat maksettiin kuten myös eläkkeet.
Mutta korruptiokulttuuri ei helpolla poistu: Usein sairaaloissa saa parempaa hoitoa, jos potilas tai hänen omaisensa maksavat hoitajille tai sairaalan johdolle. Monesti opinahjoissa pääsee tentistä läpi tai saa paremman arvosanan, jos maksaa opettajalle. - Näin on myös lääketieteen opiskelussa.

Perinteisesti Suomessa ei ole ollut korruptiota hoitoalalla, koska yksityisyritteliäisyys on sallittu: ahkera ja rahaa haluava lääkäri on voinut työskennellä esim. lääkärikeskuksessa.
Mutta tilanne on muuttumassa Suomessa:
Tällä vuosituhannella Suomeen ovat rantautuneet kansainväliset hoitoalan konsernit. Usein taustalla ovat pääomasijoittajat ja monesti hyödynnetään veroparatiisivaltioita.
Pääomasijoittajien taloudellista hyötyä ihannoiva kulttuuri sopii esim. uuden teknologian yritysten nostamiseen kukoistukseen, mutta se sopii huonosti hoitoalalle.
Tälläisessä kulttuurissa ollaan tarkkoina, että vanhukset ja vammaiset eivät saa "liikaa" hoitoa tai apua, koska se pienentäisi voittoja. - Näissä olosuhteissa vanhuksilla ja vammaisilla tai heidän omaisillaan on suuri houkutus maksaa hoitajille tai hoitoyksikön johdolle, että saisivat parempaa hoitoa.

18.8.2012 08:22

"Putinin valtakaudella eli toisen vuosituhannen puolella Venäjän valtiontalous saatiin kuntoon. Niinpä valtion palkat maksettiin kuten myös eläkkeet."

Öhömmm... nota ja noinasnii... kannattaisikohan lukea muutakin kuin Tiedonantajaa... edes Kansan Uutisissa ei - enää - lasketella noin paksuja juttuja.

17.8.2012 19:43

Keskustelussa on paljon hyviä näkökohtia. Jotenkin pitäisi saada omaiset mukaan laitoksien kanssa yhteistyöhön. Nuoria pitäisi saada työharjoitteluun ja töihin oppimaan.
Monet vanhukset kaipaisivat pelkästään seuraa ja ruoka-aikana olisi jokainen tervetullut
auttamaan/syöttämään jolla olisi enemmän aikaa kuin esim. terveyskeskuslääkärillä,
kun ovat olevinaan "tehokkaita". Usein on aivan päinvastoin käytännössä. Lääkäri leijailee metrin verran ilmassa muistellen edellisillan TV-sarjaa omahyväisenä "housena"
tai muuna kummajaisena. Ihmekö tuo jos "valelääkärit" olivat niin suosittuja asiakkaitten
keskuudessa kun pyrkivät kaikin keinoin toivehommaansa ja kuuntelivat. Tietojärjestelmien kuntoonsaattamisella hoitoketjussa saataisiin rahat vaikka minkälaiseen remonttiin vanhusten hoidossa ja terveydesalalla muutenkin. Älkää
luottako hallituspuolueiden lupauksiin vaan vaatikaa tekoja ensin! Nyt ovat mielinkielin
poliitikot hymyilemässä niin että kitarisat inhosti törröttää joka lehdessä!

17.8.2012 21:26

Näkeehän tuon jo sokea kanakin kenen puolueen edustaja Pietilä on. Itse en missään muodossa ole demari, mutta ainut ministeri, joka on edes yrittänyt, eikä ole syyllistynyt muuneltuun totuuteen, eikä takinkääntöön on Guzenina. Keväällä hän jo yritti vanhuspalvelulakiin hoitajakiintiöt, jotka sinne mielestäni pitää saada, niin johan kokoomus että demaritkin torppasitvat, taas sama peli ei ole rahaa edes pientä summaa 70 miljoonaa, mutta rahaa on lähettäämiljardit sitoumuksina etelään, rahaa on päästää 20000 vuosittain elätettäviä maahamme, tämä vaan on sellainen yhtälö, että en vaan ymmärrä. Onko kokoomuksella kivi sydämen paikalla? Oman kantaväestön hyvinvointiin ei löydy rahaa, siis ei arvosteta tarpeeksi., sillä mitä arvostaa löytyy aina ikaa ja rahaa. Rajojen ulkopuolella halutaan näyttää, että kyllä Suomella on rahkeissa varaa, että paljonkos laitetaan, eikä muuta kun Katainen ja Urpilainen allekirjoittavat sitoumukset, minusta tämä peli on hävytöntä. Mitä tulee hoitapulaan, ei todellakaan tarvita monen vuoden koulutusta, riittää kun on kyky olla ihminen ihmiselle, sekä omaa sen kuuluisan terveen suomalaisen talonpoikaisjärjen. Meiltä löytyy välittömästi muutama satatuhatta fiksua nuorta ja kaiken ikäistä, jotka varmasti täyttävät kriteerit, ja osaavat suomen kielen joka on erittäin tärkeä pointti., mutta heille on maksettava kunnon palkka. Nämä lähi-avustajat toimisivat kotona olevien vanhuksien luona, ulkoiluttaen, asioilla käyden, sekä tärkeää kommunikoivat vanhuksien kanssa, nimittäin yksinäisayys on erittäin suuri ongelma. Sekä samoilla kriteereillä toimisivat myös laitoksissa vanhusten ulkoiluttamisessa että virkistyksissä. Verotulojen jako pitää laittaa aivan eri kuosiin, nyt tarvitaan pikaisesti asennemuutosta, kantaväestö ensin sitten muut, tämän pitää olla marssijärjestys. Meitä kantaväestöä on viisi miljoonaa, yksinkertaiseti ei voida enää hetkeään ummistaa eri ikäisten kantaväestön hadälle silmiämme, ei vaan voida.

17.8.2012 23:23

Guzenina on niitä harvoja ministereitä,jotka oikeasti yrittää tehdä jotain toisin kuin nuori puoluekolleega vantaan kaupunginhallituksesta.ministeriin saa yhteyden sähköpostitse,mutta tämä toinen edellämainittu ei koe tätä tarpeelliseksi vastata kansalaisten huoleen.onneksi kuntavaalit tulossa.ei siinä auta silloin enää mandariinien jako keskutassa kun kakat on jo housuissa.

18.8.2012 00:53

Kuka jakoi mandariineja ja missä, kun Vantaalla on vaikea löytää keskustaa. Sitähän vastaa rakennetaan Tikkurilaan kaupungintalon ympärille. Puhutko valtuustosta vai kaupunginhallituksesta nuoreen puoluekollegaan viitatessasi. Vaalien alla olisi hyvä saada täsmätietoa, kun Sinulla sitä on.

18.8.2012 16:28

Jannu, meillä täällä Espoossa kyllä saa jokaiseen valtuutettuun yhteyden joko puhelimitse tai sähköpostitse.
Olisko Kuzeninan yhteyksien saatavuudella, sitten vanhoja Espoolaisperuja? Mene ja tiedä, mutta kyllä julkisten töiden palveluksessa oleviin mielestäni saa kaikkialla yhteyden tavalla tai toisella. Ainakin itse tarvittaessa saan yhteyden keneen tahansa.

17.8.2012 23:29

Vai raakaa rahapeliä vanhustenhoidolla,mielestäni otsikko voisi olla vaikka Vanhuksille hieman inhimillisempää hoitoa ja hoitajille inhimillisempiä työoloja.

17.8.2012 23:55

Jannu olet oikeassa! Pietilän kirjoitus on ihan älytön, hesarikin väittää Guzeninan asiassa kompuroineen. Missäköhän vaiheessa? Jokainen käsittää, että hoitajamäärän lisääminen parantaa hoidon laatua.

18.8.2012 08:25

"Jokainen käsittää, että hoitajamäärän lisääminen parantaa hoidon laatua."

Kun se nyt kerran käsitetään niin nostetaan määrä yksintein 1,7 hoitajaan yhtä vanhusta kohti... eihän 0,7 riitä mihinkään.

18.8.2012 09:36

Nimimerkille "Tarkkailija". Etkö uskalla kirjoittaa omalla nimelläsi, vai? Mitä pelkäät, vai mitä tällaisessa hyvässä asiassa jopa salailet? Vai teetkö jo kunnallisvaali työtä?
Kuten huomaat, kirjoittelustasi tulee kysymyksiä aikamoinen liuta. Mutta, loppujen lopuksihan se on oma asiasi.

18.8.2012 09:59

Tarkkailija haluaa vaan huomiota osakseen, kun äiti ei sitä hänelle pienenä antanut.

18.8.2012 10:27

1. Pidätän itselläni oikeuden käyttää nimimerkkiä niin kauan kuin palstan ylläpitäjä sen sallii + ylläpidolle tunnistetiedot on annettava saadakseen nimimerkin jota muut eivät voi käyttää.
2. En ole ollut koskaan ehdokkaana missään ns. yleisessä vaalissa... paitsi kerran 70-luvulla HYY:n vaalissa. Vaalilauseellani "Äänestä armosta XXX:ää" sain vaaliliiton toiseksi korkeimman äänimäärän:-)))
3. En ole ehdokkaana nyt enkä vasta.

18.8.2012 12:51

Pertti Haavisto, Ei ole tarpeen, eikä aina viisastakaan kirjoittaa yleisellä keskustelupalstalla omalla nimellään.
Nimimerkin käyttäminen on suotavaa jo turvallisuus syistä.
Toivomus olisi, että ei vaihtaisi nimimerkkiänsä ainakaan samassa ketjussa, koska silloin vakiokäyttäjät voivat erehtyä henkilöstä ja jo hänen tutuksi tulleesta ajatusmaailmastaan, joka taas erehdyttää muita palstalla kirjoittajia ja vastaajia.
Hyvää nimimerkkiä.

18.8.2012 00:22

Raakaa rahapeliä tämä pelkästään on. Sillä pyritään kuppaamaan vanhusten varallisuus hoitohenkilökunnan ja kunnan taskuun alta aikayksikön ja näin viemään vanhuksista loppukin itsemäärääämisoikeus.

Olen laskenut, että jo nykymääräyksillä mummon asunto ja omaisuus saadaan alle vuodessa kiertoon.

Toivoa vain sopii, että pääsisi lähtemään saappaat jalassa ennen kuin joutuu yhteiskunnan holhottavaksi.

18.8.2012 09:22

Nimeäpäs kunta ja suurin piirtein ajankohta, jolloin jonkun mummon (et tarkoittane omaa isoäitiäsi?) asunto ja omaisuus on "saatu kiertoon" eli kun kunta on järjestänyt asunnon takavarikkoon saamistensa vakuudeksi ja joko varautunut tai jo myynyt asunnon.

Minä kun en nykyajalta moista tapausta tunne ensimmäistäkään, niin varmaistaisin asian. Moni yksinäinen vanhus kyllä myy oman asuntonsa ja siirtyy yksityiseen palvelutaloon tai yksityiseen vanhainkotiin ja on siellä niin kauan kuin rahat riittää. Joskus kuulemma riittää loppuun asti ja joskus ei, ja jos ei niin kunta hoitaa loput.

Nykykunnissa riittää kärsivällisyyttä. Sitä vastoin aikoinaan vaivaishoitoasetuksen ja köyhäinhoitolain aikoina laitokseen joutunut vanhus asetettiin kunnan holhoukseen ja kunta takavarikoi köyhän raamatun, kirkkohuivin ja kaiken muunkin tilpethöörin, jos köyhällä sattui olemaan.

Yhden tapauksen kyllä tiedän yli 10 v sitten, kun erään kunnan vuokratalossa asunut kansaneläkeläinen joutui pitkälle hoitojaksolle sairaalaan, niin kunta irtisanoi vuokra-asunnon ja vei irtaimen varastoon. Perusteluna se, ettei kunta halunnut maksaa sekä asumattoman asunnon vuokraa että laitoshoitoa. Sekin oli riittävän säälittävä tapaus, sillä asianomainen kuntoutui laitoksessa, ja esim. ensimmäinen hyväkuntoinen joulu oli hänelle surullinen, kun ei ollut kotia minne mennä. Sen jälkeen hän kotiutui uuteen kunnan vuokra-asuntoon ihan omasta halustaan ja taisi sinne kuollakin, yksinäinen ihminen tässä yksinäisten yhteiskunnassa.

18.8.2012 13:09

Yksityiset hoitolaitokset kuppaavat juuri täällä kertomallasi tavalla vanhusten kiinteän omaisuuden.
Kunnalisten hoitopaikkojen kohdalla ei näin ole.
Monikaan ei halua tai ei saa vanhustansa kunnalliseen hoitopaikkaan, mutta on toinen vaihtoehto.
Kunnilla on ostopaikkoja yksityisissä vanhainkodeissa, joissa hoitomaksu on aivan sama, kuin kunnallisessakin, eli kunta sitoutuu maksamaan ostopaikan erotuksen ja näin ei kenenkään omaisuuteen kosketa.
Jos asia ajankohtainen niin näitä kannattaa kysyä esim. sosiaalihoitajalta tai kunnan sosiaali ja terveyslautakunnan puheenjohtajalta tai jäseneltä. Tai yleensäkin joltain kunnan sosiaalityön virkaatekevältä.
Sairaaloissa ja laitoksissa yleensäkin on sosiaalihoitaja, joka tietää.
Näin ainakin Helsingissä ja Espoossa ja varmasti koko maassa.

18.8.2012 13:29

Sellainen käsitys on, että jos vanhus muuttaa Vantaalla Palvelutaloon, omaa asuntoa ei saa olla. Eli kenelle siirtyy rahat vanhuksen asunnosta ja omaisuudesta? Tuskin se perillisille siirtyy vaan mitä todennäköisimmin taatusti aivan toisaalle.

18.8.2012 13:34

Vanhusten laitoshoidon puutteista on jo puhuttu kylliksi. Nyt on tekojen aika.
Ammattiliitto Super puoltaa minimihenkilökunnan määrittämistä lakiin. Tehy
ei. Uskon tässä asiassa Superia. Joissakin paikoissa olen nähnyt että sairaanhoitaja osallistuu puuttuvan henkilökunnan takia myös sellaiseen
työhön johon ei varmaankaan ole pakko. Harvemmin lääkäri. Ymmärrän että
myös lääkäri tai sairaanhoitaja voi olla esim. huonoselkäinen tai muuten on
este. Apulaitteita pitäisi raskaissa nostoissa AINA käyttää. Jokainen väärin
suoritettu nosto voi olla henkilökunnalle kohtalokas. Silloin kun osastolla
on kylvetykset/aamupesut on työn organisointi avainasia, varsinkin jos puuttuu henkilökuntaa. Yövuorot on toinen heikko lenkki jos ei ole pätevää henkilöstöä. Tiedonkulku ja hyvä meininki sekä riittävä sekoitus kokenutta ja innokasta oppimaan-henkilöstöä on eduksi jaksamiselle. Tätä ei ole saatu aikaiseksi, joten tarvitaan siis laki. Korjataan sitä sitten tarvittaessa mitoitusten osalta. Ymmärtääkseni ministeri on esittänyt myös rahoja hankkeeseen. Rakentakoot kunnat vähemmän "guggenheimeja" ja muita kerskapömpeleitä. Stubbin EU-viran varmistaminen ei saa myöskään viedä vanhuksilta inhimillistä hoitoa. (Kirjoitan tämän ninimerkillä kunnioittaen Pussy Riotia.)

18.8.2012 13:47

Kyllä huomaa ,että kansalaisille olisi tarve saada valistusta. Vanhuslaista,lastensuojelulaista, omista oikeuksistaan tässä valtiossa(") Eikö olisi jo todellakin viimein aika saada,ilman sensuuria, tosiasiat pöytään. Vanhusten hoidossa on ollut jo pitkään tekeillä lakiehdotus (joka takaisi vanhuksille oikeuden ihmisarvoiseen hoitoon), mutta tosiasiassa sen eteen ei ole tehty yhtään mitään. Naurettaviakin piirteitä mielestäni näissä asioissa on. Että pitää lailla turvata vanhuksille ihmisarvoinen kohtelu ja oikeudet hoitoon. No,tosin ne nyt on mukavasti suosituksia jotka eivät välttämättä sido kuntia . Eli siinä mielessä laki voisi (kenties) parantaa vanhusten asemaa. Olisi mielenkiintoista jos joku uskaltaisi tuoda myös maamme lapsien asiat (näin kun vaalihuumassa ollaan taas kaikesta niin kiinnostuneita). Siellä se iso raha pyörii, kun nyt kirjoitatte vanhuksilla rahastamisesta. Lukuja ja laskelmia löytyy tästäkin aiheesta (vaikka niitä ei haluta tuida julkisuuteen). Toisinsanoen ,tosiasiat ovat ne että lapset ja vanhukset ovat bisnestavaraa joka ei lopu.

18.8.2012 13:47

Kyllä huomaa ,että kansalaisille olisi tarve saada valistusta. Vanhuslaista,lastensuojelulaista, omista oikeuksistaan tässä valtiossa(") Eikö olisi jo todellakin viimein aika saada,ilman sensuuria, tosiasiat pöytään. Vanhusten hoidossa on ollut jo pitkään tekeillä lakiehdotus (joka takaisi vanhuksille oikeuden ihmisarvoiseen hoitoon), mutta tosiasiassa sen eteen ei ole tehty yhtään mitään. Naurettaviakin piirteitä mielestäni näissä asioissa on. Että pitää lailla turvata vanhuksille ihmisarvoinen kohtelu ja oikeudet hoitoon. No,tosin ne nyt on mukavasti suosituksia jotka eivät välttämättä sido kuntia . Eli siinä mielessä laki voisi (kenties) parantaa vanhusten asemaa. Olisi mielenkiintoista jos joku uskaltaisi tuoda myös maamme lapsien asiat (näin kun vaalihuumassa ollaan taas kaikesta niin kiinnostuneita). Siellä se iso raha pyörii, kun nyt kirjoitatte vanhuksilla rahastamisesta. Lukuja ja laskelmia löytyy tästäkin aiheesta (vaikka niitä ei haluta tuida julkisuuteen). Toisinsanoen ,tosiasiat ovat ne että lapset ja vanhukset ovat bisnestavaraa joka ei lopu.

18.8.2012 14:19

Tämä vanhuslaki, joka on nyt esillä kyseisen ministerin "tarmokkaan" toiminnan siivittämänä ja Sdp tukemana. Kyseessä on ilmiselvä "vaalilillukan" varsi, mitenkään kiistämällä ko. lain tarpellisuutta, rahoituksineen valtion toimesta kunnille.

Minusta on vain epäilyttävää tämä vaikeus saattaa asiasta laki kymmenettä vuotta, kun sixback- hallituksen jo tänävuonna tehdyt leikkaukset ja budjettiesityksessä olevat lisäleikkaukset (mm. kotitalouksille 830 milj. euroa jne.) ovat kokoomuksen ja demareiden "käsialaa" ja nytten on kyseessä kansalaisille/kuntalaisille suunnattu helpottava vaali"täky".

18.8.2012 14:39

Jori porspakka, Kuzeninan tarmokas toiminta oli sitä, että rouvan oli pakon edessä alettava parantaa lakiehdotelmaansa, joka oli täysin torso!
Kuzenina toi lakinsa " huuliaan maireasti lipoen" ja luuli sen tyydyttävän muita ja Demarit olivat siinä vaiheessa vielä hiljaa.
Sitten kiukkuinen Arja Juvonen (persu) toi koko torson jukisuuteen ja haukkui Kuzeninan laikiehdotelman vanhusten häpäisemiseksi, (aivan totta).
Tästä alkoivat jo Demaritkin hermostua, kun silloin vasta huomasivat mitä koko laki olisi sisällään pitänyt. Ja vaalit tulossa tuolla esityksellä olisi menetetty ääniä tuhatmäärin, joten Demarit pistivät rouvan koville ja asiat uusiksi, että näin paljon itse Maria vanhusten asioista välittää, rouva, kun haluaa, vaan hyvinpalkattuihin virkoihin.
Pietilälle tulikin mieleen entinen kultuuriministeri Karpela ja aivan sama tuli minunkin mieleeni, jostain kumman syystä!

18.8.2012 14:57

Jok´ikisessä hallituksessa on - aina - ollut ikioma torsoministerinsä... nyt "se" on Rizaziina-Kuzeziina, taannoin oli Vienonen-Karpela-Saarela-Karpela... Juttu-Huttu-Juntunenkin oli... ja Suvi Helmi Lindén, atk- ja golfpelle vailla vertaa... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka... Suomessa on ollut 72 hallitusta.

18.8.2012 15:18

Tarkkailija, näin on, mutta tuleekin mieleeni, kuka, ketkä ihmeen hölmöt näitä samoja torsoilijoita äänestää vuodesta toiseen.
Eikö kansa seuraa yhtään politiikkaa, kun jatkuvasti kaikenmaailman missit ja mistään mitään tietämättömät julkimot saavat aina kasapäin ääniä?
Tästä kerran jo vuosia sitten keskustelimme kaupungin hallituksen puheenjohtajan kanssa ja samaa ihmetteli hänkin.

18.8.2012 16:27

Jos asian sanoo nätisti - niin kuin sanonkin:-))) - niin demokratialla on hintansa. Kiekontyöntäjät ja kuulanheittäjät saavat tunnettuina ääniä... ja uupperalaulajat... eli demokratialla on hintansa. Pitkät listat -järjestelmä karsisi ison osan noista popparipulmista... mutta sitä ei tule.

18.8.2012 15:25

"Sen verran vielä edelliseen, että kunnat saavat valtion tuen huostaamisiin." Lainasin omaa kirjoitustani, en itserakkaudesta vaan siksi että hölmöläisen peiton jatkamisen kaikki tietää . Kunnille ei ole mielekästä rahoittaa vanhustenhoitoa koska ne eivät saa siihen valtion rahaa, kuten esimerkiksi lastenhuostaanottoihin (laskentakaava/kerroin).Tietysti voisi määrätä kaikille senioreille edunvalvojan, joka määräisi siitä lähtien hänen asioistaan.Esimerkiksi lapsille puuhataan ns.tulkkimallia,jossa omat vanhemmat eivät enää kuulu piiriin joka päättää lapsen ,oman lapsensa asioista)sitä se tarkoittaa todellisuudessa. Eli kun seniori todetaan (onnistuu kivutta) kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitaan , sosiaalitoimen maistaarin päätöksellä hakeman luvan avulla, huoli hoidosta on kuin pois pyyhkäisty. Eikä koirat perään hauku. Mummot ja papat laitoksiin lääkekuurille.. about 3kk. kestää laitostumiseen vaadittava aika. Ja kuten nykysuomessa ,varmistamalla virikkeetön ympäristö ,on flegmaattisuus taattu!
Katselkaapa huviksenne minkä leijonan osan budjetista vie nämä toimet. Silloin kun valtiota suomi, alettiin ajaa eurokuntoon, tapahtui myöskin huostaanotoissa jatkuva loputon ylösnousukierre,jolle ei loppua näy.(ottakaapa huviksenne selvää keitä sielläkin häärää)
Ei kannata yksisilmäisesti tuijottaa ainoastaan vanhuslain ongelmiin , vaan alkaa hahmottamaan koko hela tilannetta ,maassa nimeltä suomi. Olen myöskin huomannut saman ongelman ihmisten osalta joita vammaislaki olisi pitänyt auttaa.

18.8.2012 15:56

Kumma kun kaikki pitää ulkoistaa. Lapsiperheet ulkoistavat lastenhoidon päiväkoteihin ja vanhusten hoito ulkoistetaan vanhainkoteihin.

18.8.2012 19:09

Yli miljoona 65-vuotiaita , paljon tarvitaan hoitajia tulevaisuudessa , kun saadaan mitoitus niin kaikki työikäiset joutuvat/-saavat hoitaa vanhuksia!Onko se demarien tavoite, siltä nyt näyttää mutta mistä rahat?Kaikki lapset oli tavoitteena päiväkoteihin , kotihoitoa vatustettiin/vastustetaan "henkeen ja vereen" ,kaikki laitoksiin!

18.8.2012 23:56

Vanhushoidon onnistuminen riippuu näistä seikoista:
- Raihnaisuuden ajan pituus
- Kuinka monta vuotta keskimäärin ollaan työelämässä
- Kuinka paljon palkka ylittää minimitoimeentulon

Jos menee keskimäärin esim. tällä tavalla, vanhushoito onnistuu:
- Työelämässä 25 - 65 -vuotiaana lähes koko ajan
- Palkasta on riittänyt minimitoimeentulon, harrastusten ja kohtalaisten säästöjen lisäksi myös kohtuullisesti verottajalle. - Kyse ei ole pelkästään tuloverosta vaan mm. kulutusveroista.
- Melko terveenä eläkeläisenä 65 - 80 -vuotiaana.
- Eläketuloista on jää omien menojen rahoittamisen lisäksi myös verottajalle kohtuuannos.
- Raihnaisena 80 - 83 -vuotiaana.
- Verottaja eli yhteiskunta rahoittaa raihnaisuuden kustannukset.

18.8.2012 22:12

Onko tämä Sdp:n ja Kokoomuksen välinen kiista vanhuslain hoitajamitoituksesta vain näytelmä, jolla halutaan saada hyvä äänisaalis syksyn kuntavaaleissa?

Muistaakseni edellisen hallituksen tämän alan ministeri jätti vanhuslain pöytälaatikkoon.
Nimimerkki Jori Porspakka Jokela'n mukaan (18.8.2012 13:19) vanhuslakia on yritetty saada aikaan jo 10 vuotta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan (http://yle.fi/uutiset/ruohonen-lerner_pitaa_hoitajakiistaa_hallituksen_hamayksena/6261318) tällä hoitajamitoituskiistalla yritetään saada ihmisten huomio pois eurokriisistä.
Lisäksi:
"Ruohonen-Lernerin mukaan kyse ei ole rahasta, sillä lisähoitajien palkkaaminen maksaisi vain kymmeneksen siitä, mitä Suomi nyt maksaa EU:n uuteen kriisirahastoon.

- Pelkästään Suomen ensimmäinen maksuosuus on 1,44 miljardia euroa. Eli sillä summalla me saataisiin kymmenen vanhuspalvelulakia kuntoon kotimaassa."

Eli rahasta ei ole pulaa. Kyse on vain siitä, mihin rahat käytetään!

18.8.2012 22:16

Mitäs te niistä 65 vuotiaista huolta kannatte, mä oon 68 ja sain kaupungin johtajalta onnitelukirjeenkin ja sano, että mee hakemaan kuntosalikortti, sieltä sen saat kaupunkikeskuksesta tai mikä sen nimi oli.
Ja kuulkaas ku ihan kuntosalille ja uimahalliin ja moneen kovaan paikkaan mä pääsen nyt ihan ilmaiseksi ja aion elää ainaki satavuotiaaksi ja käydä niin maar perusteellisen paljon uimassa ja kuntosaleilla.
Katsokaas, kun mä ja mun ukko (se kyl on jo 70v.) ollaan sitä suurta ikäluokkaa ja aina pudottu kaikenlaisista etuuksista, niin nyt päätettiin ottaa takaisin!
Kiitos Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, kyllä tuli tarpeeseen ja kovaan käyttöön nämä kortit.
Ja vielä me ei aiota mennä mihinkään vaippalaan, että olkaa nuoriso ihan rauhassa vaan me ollaan totuttu aina itse pärjäämään, niin kyllä kai me pärjätään tää loppu ikäkin ihan, vaan itseksemme kuntoillen!

18.8.2012 22:25

Mandariineja jako nuorehko sdp-n kloppi joka ei vaivaudu vastaamaan sähköposteihin.jos jollekin jäi epäselvää niin ministeri Guzeninalla oli aikaa vastata ja kantaa huolta kansalaisten murheista.niin ja jos kiinnostaa niin niitä mandariineja jaettiin klopin puolesta tiksin asemalla aamulla kello 8 kanttiin viime vaaleissa.maistui jo silloin kitkerältä ja halvimmilta mitä kaupasta sai.hänen harjoittama politiikka ja suhtautuminen maistuu edelleen hyvinkin kitkerältä.Mutta niinkuin sanottu,onneksi vaalit tulossa!

18.8.2012 22:32

Siis joka ei vaivaudu vastaamaan kyselyihin on tämä kaupunginhallituksen ja eduskunnassakin kirjoilla oleva nuorehko sdp-n edustaja,siis todella pettymys jos jatkaa tälläistä suljettua linjaa jatkossakin.luulisi että edes jonkinlaisen yhteyden saisi herraan....no jossakin päin maailmaa oli sanonta että Siperia opettaa!Toki ymmärrän että vielä nuori ja keltanokka asioissa ja oppii ottamaan esimerkkiä vanhemmilta kolleegoilta.

18.8.2012 22:36

Kokoomuksen kotihoito on tarkalleen sanoen = heitteillejättö eli kuolkoot vanhukset koteihin ja tapetaan omaishoitajat kolmivuorotyöhönsä. Olen Kokoomuksen jäsen, mutta en kauaa, niin pihalla se puolue on tällä hetkellä. Olisiko keltainen aina noussut päähän?!

18.8.2012 22:43

Aivan ja jos vaatii konkreettisia arvoja ja lukumääriä hoitajia/vanhus niin lähestulkoon syytetää petturiksi.nyt kannattaa tarkkaan miettiä ketä äänestää.guezeninan sdp- kolleega vantaalla voisi ihan hyvin liittyä kokoomukseen samantien hänen suhtautumisen perusteella

18.8.2012 23:12

Näin linjaavat asiantuntijat... ja nyt en tarkoita Rizaziina-Kuzeziinaa...
=
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin ja SDP:n vaatimat hoitohenkilökunnan vähimmäismäärät eivät saa kannatusta kaupungeissa.
Yle Uutistet kysyi yhdeksän kaupungin vanhustenhoidosta vastaavalta johtajalta, mitä mieltä he ovat ehdotuksesta. Heistä kahdeksan sanoi vastustavansa hoitajamäärien sinetöimistä lakiin.
+
http://yle.fi/uutiset/kuntien_vanhuspalvelujohtajat_ei_hoitajien_maaria_lakiin/6261480

19.8.2012 08:35

Asiasta (vanhuspalvelulaki) ei todellakaan saada todellista ja oikeata vastausta, kysymällä lain vastustajilta mielipidettä. Lakihan edellyttää myös vanhuspalvelun"stadin dirikoilta" oikeata ja asiallista henkilöstömäärää hoitolaitoksiin ja kotihoitoon, ja sehän tarkoittaa henkilöstön lisäämistä ja se ei kokoomusjohtoiselle stadille käy.

Aiemmin kirjoitin, että vanhuslakia on tehty jo 10 vuotta, oikeampi sanamuoto olisi yli 10 vuotta, alkua oli mm. tämä "Ikäihmisten hoitoa ja palvelua koskeva laatusuositus" Stm 2001.

Ja kun sixback- halitukselta riittää rahaa, asehankintoihin yli 500 miljoonaa euroa, suuryritysten tukemiseen 200 miljoonaa euroa ja EU:n jäsenmaksuihin (joita maksetaan myös mm. Englannin Hollannin puolesta)

19.8.2012 09:47

Ovatko asiat Tuusulassa kunnossa???... ja Kemissä???:-))) ...kysyn ihan vaan uteliaisuuttani:-)))

19.8.2012 08:47

No nyt ovat kuntien vanhusjohtajat (fantastisen nuoria, nohevia uraohjuksia) nousseet vastustamaan laitoshoidon hoitajien pääluvun ottamista vanhuspalvelulakiin. Kuulemma perusteluna se, että vanhushoito luisuu laitospainotteiseksi. Apinoivat Risikkoa. Häpeäisivät ja pitäisivät mölyt mahassaan, lusmut.

Kuntien vanhusjohtajilla on ollut aikaa ja on yhä edelleen aikaa kohentaa kotipalveluja. Kun kunta lisää kotipalvelujen saatavuutta, se vähentää vääjäämättä laitoshoidon tarvetta ja niin ollen laitoksissa hoitajien tarvetta. Silti hyvää laitoshoitoa on jokaisessa kunnassa oltava myös vanhuksille, etenkin vaikeasti pitkäaikaissairaille ja dementoituneille vanhuksille. Senhän sanoo jo järki.

19.8.2012 10:17

Just! Kahdeksan vastustaa, entäs ne muut?

Eivät ole vastaajat tätä päivää. En usko ikäihmisten "karkaavan" laitoksiin - siis palvelutalojen tms. hoito-osastoille omista kodeistaan. Huonokuntoisimmat osaavat käyttää omais- ja naapuriapua, kunnallista ateriapalvelua ja varrakkaammat ostaa monenlaista palvelua kotitalousvähennyksen turvin. Eivät he kadehdi hoito-osastoilla olevilta niitä "lisäkäsiä", joita vanhushoitolain henkilömitoitus joihinkin laitoksiin toisi.

Ja terveisiä ketjun nimimerkille ”Suurta ikäluokkaa”.

Olen samaa sarjaa. Elinikäennusteeni lupaa, että ehdin täyttää 90 ja kuolla kotonani. Edellinen sukupolvi eli ja kuoli terveenä – vanhuuteen. Samoin puolisoni suku ehti ikääntyä kotonaan lähemmäs yhdeksääkymmentä, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Vain yksi on tarvinnut hoito-osastoa. Äitini asuu omakotitalossaan ja täyttää kohta 89.

Sunnuntairauhaa kaikille t.

19.8.2012 10:35

" En usko ikäihmisten "karkaavan" laitoksiin - siis palvelutalojen tms. hoito-osastoille omista kodeistaan."

Palataan tähän jos/kun demareiden laitosmissio on ollut käytössä... sanotaan vaikka viisi vuotta... verrataan silloista kotihoidon tilannetta nykyiseen. Kannattaa siellä demarileirissä alkaa jo nyt miettiä selityksiä á la miksi näin kävi vaikka ei pitänyt:-)))

19.8.2012 22:28

Maria Virtanen. Kiitos kovasti terveisistä, mä kun vasta huomasin, että terkkuja pistit meikäläiselle.
Elellään me rautasukupolvi, vaan kauan ja terveenä, eikä olla kiusallakaan toisten niskoilla.
Toivotaan heikoimmille hyvää ja lämminhenkistä hoitoa , että jokainen saisi tuntea olevansa ihminen, vaikka olisi vanha ja sairaskin.
Sunnuntai rauhaa toivotan minäkin sinulle ja kaikille, kestäköön se rauha ja toisistamme välittäminen arkenakin. Hei!

19.8.2012 11:13

Ja Suomi tituleeraa itseään hyvinvointimaaksi. Silti ei löyty syntyperäisten suomalaisten hyvinvointiin, näinkin pientä suummaa kuion 70 miljoonaa? Missä on järki ja inhimillisyys Suomen politikoilla? EU:ssa ja koko maailmalle on annettu ymmärtää, että kyllä Suomella on rahkeissa varaa, avustuksia lahjoiksia on mennnyt miljoona, miljardilla tolkulla, tämä hulvaton rahanjako alkoi jo viime hallituksen aikana, ja vauhti on vaan kiihtynyt. Suomalaisia on yli miljoona yli 65-vuotiaita, eli näistä työtä tehneistä, sekä tulevista 65-vuotiasta on tehty helvatinmoinen riesa yhteiskunnallemme. Jokainen käsittää, että tämähän on aivan mieletöntä, ja sydämetöntä ajattelua. Kantaväestö, joka on tuonut verotuloja ja tehnyt työtä Suomen hyväksi, kun tulevat vanhaksi, yhteiskunta mieluiten lahjoittaa EU:n rikkaille maille suomalaisten verotuloja, mieluiten päästävät maahamme parikymmentätuhatta ulkomaalaistaustaista elätettäviksi entisten lisäksi, siis mielötäntä, järjetöntä. Vanhuksille on taattava ihmisarvoinen elämä myös vanhana. Lisää, lisää ihmisiä vanhustenhoitoon, kotiin ja laitoksiin, makso, mitä maksoi, verotulojen jako on laitettava aivan uuteen muottiin, kantaväestön kaikenikäisten hyvinvointi pitää olla jokaisen puoleen päätavoite, sitten muut. Kuntiin on palkattava lisää, lähi-avustajia, jotka ulkoiluttavat, käyvät asioilla vanhusten kanssa, sekä kommunikoivat heidän kanssaan, olkoonpa vanhukset kotona tai laitoksissa. Suomesta löytyy satojatuhansia fiksuja nuoria, kaikenikäisiä, jotka saadaan nopeasti työhön lähi-avustajiksi, ei tarvita vuosien koulutusta, nimittäin tärkeimmät kriteerit ovat, kyky olla ihminen ihmiselle, sekä terve suomalainen talonpoikaisjärki, näillä päästään jo pitkälle. Arvot ja asenteet pitää laittaa uusiksi. Vanhaksi tulemme kaikki, vaikka tuntuu nelikymppisiltä se totuus usein unohtuvan.

19.8.2012 11:20

Johan se on tiedetty paljon ennen Guzenina-Rihaedsonia, tuo rahan ahneus, Hyssälähän aloitti terveydenhoidon romuttamisen, hänhän ei edes tiennyt terveydenhoidon todellisuutta, tai ei ollut tietävinään silloin, kun hänelle eduskunnan edustalla ojennettiin vuonna 2006 405558 Suomalaisen kansalaisen allekirjoittama adressi vetoomus vanhustenhoidon puolesta. Koska hän tuolloin sanoi, "Eihän vanhustenhoito nty voi niin huonoa olla" Ja Risikon ielipiteet tiedetään, hän vasta äskettäin kehui Hyssälän tehneen hyvää työtä. Eli nuo naiset ovat kyllä sallineet vähin äänin sen, että suomalaisten veroilla keräämiä euroja lahjoitetaan muille maille, mutta oman kansan hyväksi euroja ei anneta.
Mikä siinä on, että sillä verukkeella, ettei ole olemassa lakia, ihmisten kansalaisoikeuksia ja ihmisoikeuksia loukataan koko ajan, ei suostuta antamaan eutanasia kuoletusta, mutta rahanpuutetta kärsivässä terveydenhoidossa kidutuskuoletukset ovat täysin sallittuja?

19.8.2012 11:20

Johan se on tiedetty paljon ennen Guzenina-Rihaedsonia, tuo rahan ahneus, Hyssälähän aloitti terveydenhoidon romuttamisen, hänhän ei edes tiennyt terveydenhoidon todellisuutta, tai ei ollut tietävinään silloin, kun hänelle eduskunnan edustalla ojennettiin vuonna 2006 405558 Suomalaisen kansalaisen allekirjoittama adressi vetoomus vanhustenhoidon puolesta. Koska hän tuolloin sanoi, "Eihän vanhustenhoito nty voi niin huonoa olla" Ja Risikon ielipiteet tiedetään, hän vasta äskettäin kehui Hyssälän tehneen hyvää työtä. Eli nuo naiset ovat kyllä sallineet vähin äänin sen, että suomalaisten veroilla keräämiä euroja lahjoitetaan muille maille, mutta oman kansan hyväksi euroja ei anneta.
Mikä siinä on, että sillä verukkeella, ettei ole olemassa lakia, ihmisten kansalaisoikeuksia ja ihmisoikeuksia loukataan koko ajan, ei suostuta antamaan eutanasia kuoletusta, mutta rahanpuutetta kärsivässä terveydenhoidossa kidutuskuoletukset ovat täysin sallittuja?

19.8.2012 11:24

Maria G-R puhuu potaskaa ja nyökyttelee päätään kuin joku maskottikoira. Hänet on kuntavaalien alle valjastettu ajamaan tätä vasemmiston tasapäistämispolitiikkaa, kurjuutta tasaisesti jokaiselle. Onneksi sossujen ministerikierrätys vie unholaan tämänkin peiliin tuijottelijan.

Sossut voisivat kertoa mitä tehdään yö ja iltavuoroissa, onko niissäkin seitsemän hoitajaa jokaista vanhusta kohden, Koukkuniemessä valvoo tämän laskuopin mukaan noin 600 hoitajaa. Myös pitää määritellä kuka on hoitaja, ei kai siivojia ja huoltomiehiä lasketa tähän lukuun. Elikä kovin on epämääräisiä Maria G-R:n lupaukset, vaalit tulevat ja vievät ministerin lupauksineen unholaan.

Toivottavasti yhteiskunnassamme löytyy vielä tahoja jotka ymmärtävät kotihoidon tärkeyden, meitä on paljon jotka eivät koskaan ole ollut laitoksissa ja pelkäävät niitä jo niistä kertovien tosiasioiden perusteella.

19.8.2012 11:31

Mikä upseerimiestä/naista pelottaa?

Auttaisiko pelkoonne se, että hoito-osastoilla on riittävä määrä niitä "hoitavia käsiä". Auttaisiko tutustuminen ns. ikälakiin www.valli.fi -sivustolla. Sieltä saisitte muutakin tietoa lain moni-ilmeisyyydestä. Laki ottaa varmasti huomioon Teidänkin tarpeenne.

Kunnioittavasti

19.8.2012 14:10

Maria.. Vaikka hoito-osastoille tarvitaankin lisää käsiä, se ei saa tarkoittaa sitä, että kaikki vanhukset pakotetaan laitoksiin jos eivät omin avuin jaksa!
Kotihoitoakin on parannettava ja jokaiselle vanhukselle taattava, vaikka lain voimin subjektiivinen oikeus avustajaan kotona.
Tämä on erittäin tärkeää ja tätä Kokoomuksen tuleekin ajaa eteenpäin ja kaikin voimin tukea kotihoidon tärkeyttä!
Koti on aina koti, eikä mikään laitos korvaa kotia.
Kun omassa kodissa vanhus saa tarvitsemaansa apua ja virkistystäkin se on oikeata yhteiskunnan välittämistä vanhuksistaan.
Harva vanhus vapaaehtoisesti hoitokoteihin pyrkii, mutta kotihoidon ollessa vielä niin lapsenkengissä, niin joidenkin on pakko.
Itse en ainakaan mistään hinnasta halua luopua omista tutuista ympyröistäni ja kodistani, sillä samalla luopuisin vapaudestani, joka pikkuhiljaa murennettaisiin laitoksissa sekä samalla itsemäärämisoikeutenikin!
Ei ja ei ja vieläkin iso EI. Kotihoito ja avustaja subjektiiviseksi oikeudeksi jokaiselle, joka sitä vanhuutensa vuoksi tarvitsee!

19.8.2012 14:33

" Kotihoito ja avustaja subjektiiviseksi oikeudeksi jokaiselle, joka sitä vanhuutensa vuoksi tarvitsee!"

Ei, ei ja eiiiiiiiiiiiiiiiiii... ei missään tapauksessa... ymmärtävätkö moista vaativat mihin se johtaa... joku tolkku se on oltava - tai ainakin olisi oltava - kerjätessäkin!!!

19.8.2012 16:52

Tarkkailija, näin ennen oli vammaistenkin laita. Kunnan sossutäti sai päättää, kuka sai henkilökohtaisen avustajan ja kuka ei. Jos naama ei sossutätiä miellyttänyt niin ethän saanut mitään avustajaa. Ja tästä ei ole kovinkaan montaa vuotta.
Silloin oli näitä eeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiii, huutajia yhtä paljon, kuin nytkin, sinä yksi niistä.
Teimme vuosia työtä ja lujasti, eduskuntaa myöten, se vei monta vuotta, mutta nyt vammaislakiin on kirjoitettu, että JOKAISELLA VAMMAISELLA ON SUBJEKTIIVINEN OIKEUS HENKILÖKOHTAISEEN AVUSTAJAAN!
Siihen eivät enää sossutädit mahda mitään.
Ei se ole maailman loppu, kun saadaan vanhuksille samat oikeudet! Jotka he todellisuudessa tarvitsevatkin, näin kylmäkiskoisessa maassa, jossa raha on aina ja kaikkialla etusijalla ja suuri jumala. Jos laissa olisi merkintä vanhusten todellisista oikeuksista niin silloin niitä tulisi noudattaa, enkä tarkoita mitään ikävanhusta, vaan raihnaista, sairasta apuatarvitsevaa henkilöä, joka haluaa pärjätä ja asua kotonaan kuolemaansa asti.
Itse tullessasi vanhaksi ja raihnaiseksi kiität vielä, tai toinen vaihtoehto, jossa apua ei tule kiroat katkerasti jo pelkkää olemassaoloasi!
Katsos sellaista on vanhuus ja raihnaisuus ja ellet satu kuolemaan nuorena, niin sehän se sinuakin odottaa, että hyvää kitumista sullekin!

19.8.2012 17:01

" JOKAISELLA VAMMAISELLA ON SUBJEKTIIVINEN OIKEUS HENKILÖKOHTAISEEN AVUSTAJAAN!"

Niin on... vammaisuuden aste tosin määritellään ensin... sitten joko on oikeus tai sitä ei ole... tikku sormessa ei ole avustajaan oikeuttava vamma.
+
Oikeus avustajaan on noin 10.000 vammaisella... sinäkin - ehkä - ymmärrät, että se on "hieman" eri asia kuin horisemasi subjektiivinen oikeus n. 1milj. = miljoonalle vanhukselle... mutta jos arvata saan niin et ymmärrä.

19.8.2012 17:22

Tarkkailija, älä viitsi saivarrella, minähän nimenomaan sanoin ei ikävanhus!!
Vaan vanhus joka on sairas tai muuten raihnainen (voidaan verrata vakavaan vammautumiseen) ja haluaa elää kodissaan, ettei ketään voitaisi pakottaa laitoshoitoon vastoin omaa tahtoaan!
Siis en tarkoittanut jokaista jonka ikä on yli 65v. vaan todellakin niitä jotka apua tarvitsevat jokapäiväisessä pärjäämisessänsä kotona.
Jollei sun pääs ole ihan puuta, niin täytyisi sinun ymmärtää mistä on kyse!

19.8.2012 17:38

tarkkis... jotkut, kun raapii päätään niin saavatkin tikkuja sormiinsa. Oleko itse kokenut, kun tiedät kertoa tikuista sormissa? Ole varovainen tikut sormissa on aika kivuliaita ja jos näkö on huono ei saa itse pois ja tarvitsee avustajan!! Hah, sun jutuilles!

19.8.2012 17:13

Tarkkailija, ettäs kehtaatkin sanoa vanhusten kerjäävän??
Tämän päivän vanhukset ovat nostaneet tämän maan jaloilleen monta kertaa ja saaneet itse aikoinaan, vaan murusia hyvinvoinnista.
Vanhukset he ovat työtä tehneet lapsesta asti ja minkäänlaisia tukia eivät ole koskaan elämässään saaneet. Lapset on tullut kasvatettua ihan itse ilman yhteiskunnan tukia.
Nyt, kun he tulivat, tulevat vanhoiksi, sairaiksi ja heikoiksi, niin kyllä jotain kiitollisuutta ja kunnioitusta vanhuksia kohtaan täytyisi olla eikä kerjäämiseksi kutsua, sitä jos vanhusten hyvinvoinnista joku huolta kantaa!

19.8.2012 20:12

Maria Virtanen, Että joku voi antaa noin naivia vastausta henkilölle joka ei tahdo joutua laitokseen ja pelkää sinne joutuvansa vastentahtoansa.
Niin sinä menet sille neuvomaan lain lukua avuksi ja lohdutukseksi.
Mitä ihmettä se lain lukeminen, joka ei vielä ole edes voimassakaan ketään voisi auttaa tai lohduttaa.
Ihan kuulostaa siltä kun olisit kunnansairaalan saatto-osaston henkilökuntaa, jossa kuoleva potilas on viety kylpyhuoneeseen tekemään kuolemaa, (kun muita tiloja ei ollut vapaana), niin hoitaja ohimennen lohduttaa, että laissa on kuolemallekin suoja, että kunnioittavasti lue sitä! Huh!

19.8.2012 20:39

Kiitos kommentistanne, jonka annoitte nimimerkki upseeri43:n puolesta. Toivotan Teille leppoisaa sunnuntai-iltaa-

19.8.2012 19:02

Upseeri 43, Et ole ainoa joka pelkää laitokseen joutumista. Itse kuulun niihin ja olenkin sanonut lapsilleni, ettei minua saa viedä mihinkään laitokseen kidutettavaksi, kidun ja kuolen mieluimmin kotonani.
Ja olen myöskin nähnyt eri sairaaloissa ja laitoksissa miten vammaisia ja vanhuksia kohdellaan.
Jos ei laitos olosuhteet muutu inhimillisiksi ja ihmisiä kunnioittaviksi, niin minua ei sinne saa, kuin kuolleen ruumiini yli!
Eikä olla ainoita joilla on laitos kammo kyllä meitä suuria ikäluokkia vielä riittää, vaikka paljon on jo kavereita mennytkin manan majoille. Emmekä me pelkää laitoksia syyttä, niin paljon on huonoja kokemuksia laitoksista tullut. Tänäpäivänä hoidettava on, vaan pelkkä numero jos ihan sitäkään.

19.8.2012 11:38

Kotitalousvähennys on tällä hetkellä 45%(oli 60). . Ikäihmiset joutuvat tinkimään (tavallinen, pienellä eläkkeellä oleva) kansanosa mm. siivouspalveluista, lääkkeistään . Koska he joutuvat miettimään syövätkö vai ostavatko lääkkeensä. Heidän elämän laatuunsa vaikuttaa myös se ympäristö missä he elävät. Kotihoito ei tee siivoustyötä heidän kotonaan. Myös pyykkihuolto jne. Ei kuulu heidän työnkuvaansa.On messevä ajatus että kaikki pysyvät terveinä ja viimisen päälle liikuntakykyisinä hamaan hautaan asti. On paljon vanhuksia joille yksinäisyys on niin vakava ongelma että he kertovat harkitsevansa itsemurhaa. Kotihoidon 5-15 min.(käyntiajat laskutetaan) käynneillä ei korvata vanhuksien tarvitsemaa ihmiskontaktia. Kaikilla ei ole omaisia auttamassa . Vapaaehtoistyöntekijät ,joita käytetään poistamaan osaa pulmista, ei voida pitää takuuvarmana apuna tähän ongelmaan(heillä ei ole velvoitteita eikä vastuuta) ja monesti he ovat ikäihmisiä itsekin jo..Asennemuutos laitoshoidossa(esim.) olisi ehkä paikallaan. Seniorit tarvitsevat muutakin kuin lääkitystä ja vatsantoiminnan seuraamista. Alkaa taas näyttämään sille että julkisuuteen nostetaan vain nämä hyvin menestyvät julkisuuden kestävät vanhukset , jotka siloposkineen viimeisen päälle vetreinä, harrastuksineen, ovat katseenkestäviä . Vielä kerran, suomessa lasten huostaamiseen(kunnat saavat valtiolta rahaa, siis meiltä veronmaksajilta) noin 500-600 miljoonaa vuosi,tällä hetkellä noususuuntainen, joka on ehdollista siinä mielessä että huostaanotoista sen rahan saa. Muuhun jouvat kunnat hoitamaan itse asiansa. Samasta pussista/päätöksillä vanhusten hoitoon ohjattavat varat otetaan siis eli minne varoja suunnataan.. Eli saadaan peräti yksi työntekijä vanhushuoltoon. Veronmaksajat joilla ei ole omaa jälkikasvua osallistuu talkoisiin. Näistä varoista menee osuudet ulkomaille(esim.ulkomainen firma laskuttaa 4000 josta suomalaiselle 1800) ,huostatut lapset on hinnoiteltu ja esim.Englannista on firmoja jotka saavat hyvän tuoton suomalaisten veronmaksajien rahoista. Samasuuntaus on myös ,on jo , vanhustenhoidon puolella. Ja koska kyse oli rahasta ja mihin sitä käytetään on veronmaksajana, ainakin minun mielipiteeni se ,että pitää ottaa selvää joka latista ,mihin niitä käytetään. Ja varsinkin keiden hyödyksi.

19.8.2012 13:43

Sattumalta näin myös minä eilen YLE:n antia uutisista. Ja vieläpä Turun epäilemättä kokoomususkollinen johtaja todisti. Onhan toki Koukkuniemestä
ollut juttuja telkussa, mutta ei kuitenkaan Luolavuoren voittanutta. Ja Luolavuori lienee Turkussen eliittiä. Onhan se selvä että jos lakiin tulee mitoitus
niin omaiset valvovat sen verran että Turun pomo ei sitten ehdi puolueasioita
toimittelemaan kun aluehallintovirasto hoitaa valvontahommaansa mahdollisesti perustamalla Turkusseen oman sivutoimipisteen (vakituisen)
pelkästään Turun asioille. Että näin. Tämähän on kokoomuksen painajainen
muutenkin että palataan "paikallisesta säveltämisestä" sitoviin lakinormeihin.
Niin työpaikoilla (locally) kuin EU-asioissakin (globally).

19.8.2012 13:48

Näit sit tommosen unen:-)))

19.8.2012 15:17

Ei ole enää ammattikuntaa:Kodinhoitajat, eli näitä työntekijöitä jotka auttoivat oikeasti perheitä arjessa. Siivousapu, ruuanlaitto, lasten hoito/ kaitseminen. Eli kaikkea sellaista apua ,jota normaaliin elämänkulkuun kuuluu. Nykyään heidän tilallaan on (hienonimike) ns. perhetyöntekijä , jonka" toimenkuvaan" kuuluu perheiden seuraaminen, kirjaaminen, tiedottaminen epäkohdista sosiaalitoimelle. Näiden "työntekijöiden" hipiälle ei ole hyväksi perheiden auttaminen arjen askareissa. Kodinhoitajat kävivät aikoinaan myöskin auttamassa vanhuksia arjen askareissa. Ilmeisesti ammattikunta todettiin hyödyttömäksi. Samaa voi ajatella ammattikunnasta, sairaala-apulaiset , koskapa todettiin että ei heitäkään tarvita.

19.8.2012 16:28

Aktiivi, Kuntien kodinhoitajia ei enää ole, mutta mikä estää ottamasta takaisin saman vanhan hyväksi todetun ammattikunnan ja kotiavun.
Tämäkin tuli kuntien sosiaalitätien keksinnöstä, pienentää kuntien menoja vanhusten kustannuksella ja aliarvostuksella, (lue välinpitämättömyydellä).
Näillä nykyisillä kotiavustajilla tai millä nimikeellä heitä nyt kutsutaankin ei kukaan todellisuudessa tee yhtään mitään, koska nämä avustajat eivät tee mitään mitä vanhus todellisuudessa tarvitsee.
Sen tähden olenkin omassa tilanteessani koko kunnan henkilökunna heittänyt "pellolle" ja osto palveluna saamme todellisen avun.

Ostopalveluna hoitaja sitoutuu kaikkeen tarvitsemaan apuun ja samat hoitajat, kun käyvät tulevat tutuiksi ja turvalliseksi, sekä osaavat olla omatoimisia.
Olen erittäin tyytyväinen osto palveluna meille tulevaan apuun ja kaikkiin meidän hoitajiin.
Tätä nimenomaan Kokoomus tarkoittaa painottamalla osto palveluna suoritettavaa koti apua vanhuksille ja vammaisille.
Me olemme tyytyväisiä osto palvelu apuun!

19.8.2012 15:56

Tässä keskustelussa on ollut esillä vain kaksi vaihtoehtoa: vanhusten laitoshoito ja kotihoito siellä, missä he ovat ennenkin asuneet.

Minne kolmas eli välivaihtoehto on kadonnut?
Tämä tapahtui 1970 -luvulla keskisuomalaisessa maalaispitäjässä:
- Kirkonkylään kunta rakennutti vanhuksia varten vierekkäisiä omakotitaloja. Ne olivat kunnan vuokrataloja.
* Vierekkäisyyden ansiosta:
- Sairaanhoitaja pystyi ilman lisämatkoja nopeasti käymään vanhusten luona: voinnin kysely, lääkkeitten jakelu jne.
- Kodinhoitaja antamaan apua nopeasti vanhuksille, jos se oli tarpeen.
- Vanhusten asumisen lähekkäisyyden ansiosta matkoihin meni vain pieni osa työajasta kiertäviltä sairaanhoitajilta, kodinhoitajilta jne. Näin tämä sosiaalihuolto ei ollut kallista.
* Siihen aikaan keskisuomalaisten maalaispitäjien pinta-ala oli Vihdin - Tuusulan -suuruusluokkaa, joten maalaispitäjässä asuvilla omaisilla ei ollut pitkä matka tapaamaan kirkonkylässä asuvia vanhuksia.

20.8.2012 08:07

Ei tuo ole kokonaan unohdettu konsti. Fiksuimmissa kaupungeissa on nk. vanhusten vuokrataloja, jotka on aikoinaan rakennettu aravalainoilla. Joidenkin kuntien vuokrataloyhtiöt rakennuttavat vieläkin valtion korkotuella nk. senioritaloja eli esteettömiä hyviä vuokra-asuntoja, joissa on omakustannusperiaatteella määräytyvä vuokra.

Vantaalla vastaavaa markkeeraa Tikkurilan aseman tuolla puolen oleva pylpyräinen "senioritalo", jonka asukaskanta ei muodostune pelkistä vanhuksista. Monien vanhusten omanarvontunto ja status omassa sosiaalisessa viitekehyksessään muotoutuu asunnon omistamisesta, joten he kituuttavat mieluummin hissittömissä taloissaan omistusasunnoissaan kun muuttava vuokralle.

Noin sivumennen sanoen: valtion tukema vuokra-asuntotuotanto rypee alennuksen tilassa. Köyhät haisee trendikkäiden, nuorten ja menestyvien kuntien päättäjien sieraimiin.

19.8.2012 19:19

Ei kukaan ole sanonut etteikö olisi hyviä esimerkkejä yksityisistä hoivapalveluista. Mutta
ei se sulje pois sitä mahdollisuutta että toisille ihmisillä ei niihin ole varaa ja jossakin vaiheessa (dementia, ikä, terveys, kaikki nämä) voi laitoshoito olla ainoa vaihtoehto varsinkin yksineläjälle, joilla sukulaiset töissä kaukana. Silloin on hyvä olla tietyt normit.
On nimittäin niin että kaikki yksityiset palvelut eivät ole hyväsydämmisten kutsumus-yrittäjien ylläpitämiä, joita toki on, vaan julkisellakin puolella voi olla tehokasta
ja silti inhimillistä palvelua. YLE:n uutisointi on hyvin tarkoitushakuista ja on suoranaista "stalinismia" pelata yksityiset ja julkiset palvelut vastakkain niin että kumpiakaan ei sitten tipu. Siksi tarvitaan lain tasoinen henkilöstönormi. Kunnat kun säästävät säälittä, varsinkin isot kaupungit.

19.8.2012 21:50

Ei määrä, vaan laatu! Vaikka vanhusten hoitolaitoksiin palkattaisiin hoitajia vanhuslain esityksen mukaisesti, G-R mukaan, ei se turvaa hyvää hoitoa. Jos vanhuksen hoidossa on halvasti palkattuja kieltä taitamattomia ja kulttuuria ymmärtämättömiä - vaikka pilvin pimein, ei se tuo hoitoon laatua!
Vanhuksilla kikkaillaan nyt näissä kuntavaaleissa ja kätketään kuntaliitospulmat ja "eurooppa-asiat". Kannattaa olla tarkkana näiden poliitikkojen kanssa, kun pelureina ainakin ovat hyviä!

20.8.2012 07:16

Nyt ovat jotkut luisuneet ihan sivuraiteille. Enpä tiedä kuntaa, jossa ihminen itse saisi valita laitoshoidon ja kovasti pyrkimättä laitoshoitoon pääsisi. Tai sukulaisten avittamana pääsisi. En tunne ensimmäistäkään ihmistä, joka olisi päässyt laitoshoitoon sanomalla "tahdon".

Monet pitkäaikaissairaat ja vammaiset tai heidän sukulaisensa hakevat pitkät ajat laitoshoitoa ja moni ehtii kuolla kupsahtaa pääsemättä laitoshoitoon. Esimerkiksi pitkälle dementoituneen saaminen laitoshoitoon on useimmissa kunnissa kiven alla. Jos dementoituvalla on yhtään tolpillaan pysyvä puoliso, niin kyllä kunta pitää potilasta kodissaan vaikka tämän hoitaminen olisi niin raskasta, että ensin sinne laitokseen joutuu se tervepäinen puoliso.

Esimerkiksi etenevää MS-tautia sairastava saattaa kokea ihmeparantumisen yhdessä yössä tultuaan eläkeikään. Silloin hänet siirretään vanhuspalvelujen puolelle eikä päästetä enää laitoskuntoutukseen, koska "koti on vanhuksen paras paikka". Kuitenkin moni vanhus ja vammainen kuntoutuu laitoksissa fysikaalisen hoitajan kuntouttaessa. Ja jaksaa sitten kotonaan taas vähän aikaa.

20.8.2012 07:38

Minä seniori en ainakaan haluaisi näillä peruspalveluministerin epämääräisillä ajatuksilla (virkamiehethän ne sanat puhuvat ja laskevat) tulla hoidetuksi. En myöskään haluaisi hänen kanssaan keskustella koska näkemykset ovat eri käytännössä.

20.8.2012 08:48

"peruspalveluministerin [klipsistä] En myöskään haluaisi hänen kanssaan keskustella koska näkemykset ovat eri käytännössä."

Ei hänen kanssaan voi keskutella kuin kansainvälisen musiikki-tv:n kanavan ohjelmistoista... kaikki tämän ministeripostin potaskan ovat kopioineet hänen päähänsä ministeriön virkamiehet... ja ihan hyvin hän niitä papujaijasoi meille kansalaisille:-)))

20.8.2012 08:08

Kommenteista kuvastuu syvä tietoisuus siitä että sekä laitoshoito että kotihoito ovat
vaihtoehtoja mutta toteutus eri puolilla maata vaihtelee suunnattomasti. Eri kokoiset
kunnat tarjoavat hämmästyttävän eri tasoisia palveluja. En lakkaa ihmettelemästä sitä
että pienissä kunnissa, jotka siis kokooomus aikoo lakkauttaa, hoito on paljon parempaa
ja se tehdään huomattavasti kustannustehokkaammin kuin kokoomusvetoisissa suurkunnissa. Sekä koti- että laitoshoito. Laki tarvitaan. Tästä on kysymys.

20.8.2012 08:24

Kuntien saama valtionapu ei ole nuppikohtaista. Jos siis pikkukunnassa ne kymmenen vanhusta hoidetaan samalla rahalla, kuin isossa viisikymmentä, niin tarviiko kauheasti pähkäillä mistä hoidon erot johtuvat?

Ja kyllä. Omaishoitajat (oli sitten hakenut omaishoitajatukea tahi ei) tapetaan uupumukseen samassa tahdissa hoidettavan kanssa. Näin saadaan enemmän säästöä kunnalle. Ihminen lasketaan joko tulo- tai menoeränä valtiolle ja kunnalle.

Ekasta eläkepäivästä lähtien kyseessä on menoerä = nollakansalainen. Sen jälkeen ei ole enää ihmisiä, vaan tilastoja. Oletteko muuten huomanneet, että syntymänsä perusteella koko ikänsä parjattuja suuria ikäluokkia ei enää olekkaan niin ylivoimaisen hirveästi? Ovat, ketaleet, tajunneet kuolla pois huomattavasti tilastojen laskuja nopeammin! Keitäs sitten mollattaisi, kun heitä ei enää ole?

20.8.2012 09:08

Ei tarvitse ministeritason ihmisten miettiä kuka hoitaa. Todellakaan, ei ole mitään tekemistä heidän vanhuuden päiviensä ja tavallisen kansanosan vanhuuden päivien kanssa. Heille on omat rahalla saatavat palvelunsa. Eli tässä ottaa kantaa nyt kaksi eri tahoa joilla on aivan eri intressit ajaa asioita. Huomaa muuten tässäkin ketjussa, että otetaan halveksuva asenne ihmisiin , jotka tuovat kantansa heitä Itseään (ajankohtaista heille) koskeviin asioihin. Tuttu suhtautumistapa, sama kun menet lääkärille ei seniorilta edes välttämättä kysytä Hänen mielipidettään . Parempi kun on joku asioista tietävä ihminen mukana. Eli ns. taistelua omista oikeuksistaan ja ihmisarvostaan saa käydä , jos voimat riittää.

20.8.2012 09:41

Hmm, vanhusta kohti 0,7 hoitajaa?
Lasketaanpa:
Vuodessa on 52 viikkoa, joista vähennetään hoitajien vuosilomat 5 viikkoa (4 viikkoa kesälomaa, 1 viikko talvilomaa). Hoitajan työviikon pituus on 40 tuntia eli vuodessa on 1880 työtuntia.
Vanhus elää vuodessa 52 viikkoa ja viikossa on 7*24 tuntia = 168 tuntia eli vanhus kaipaa vuodessa hoitoa 52*168 tuntia = 8736 tuntia.
Koska yhdellä hoitajalla on vuodessa vain 1880 työtuntia ja vanhusta pitäisi hoitaa 8736 tuntia, niin 8736/1880, niin suhdeluku= 4,65. Toisin sanoen, yhden vanhuksen ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin 4,65 hoitajaa! Se on jotain aivan muuta kuin 0,7 hoitajaa/vanhus. Itse asiassa, hoitajan 8h työpäivästä riittäisi kaavaillun uuden mitoituksen mukaan 8h/(4,65/0,7)=1,2h/vanhus.

No, eihän vanhuksia tarvitse koko aikaa hoitaa, mutta huomatkaa, että vanhustenhoidossa kannattaisi puhua aidasta eikä hämätä ihmisiä keskustelemalla aidanseipäistä! Nyt hyvinkin moni varmaankin luulee, että keskustellaan mitoituksesta, jossa hoitajia tulisi olemaan pyöreästi kaksi kappaletta kolmea vanhusta kohti.

20.8.2012 09:58

Onpa malliinsa mennyt, kun porvarit vastustavat oikein urakalla hoitohenkilöstön määrän lisäämistä vanhainkodeissa.

20.8.2012 10:01

On on... malliinsa on... nääs ku toi kotihoito on ihmisille ihmisläheistä... demareille taas toi laitoshoito on ihmisläheistä... siinä se on se ihmisen ja demarin ero:-)))

20.8.2012 10:22

"Tarkkailijan" mielestä vanhainkoteihin ei siis tarvita lisää henkilökuntaa. Asia tuli selväksi. Et ole varmaan ikinä osallistunut vanhuksen viimeisten elinkuukausien hoitoon. Minä olen.

20.8.2012 10:35

Minä päätän itse mitä mieltä olen. Sinä et siitä päätä.

20.8.2012 11:26

Demari-Heme, Sellaisella mallila se on ollut aina. Jo parikymmentä vuotta sitten, kun itselleni tuli eteen tilanne, että jotain pitäis tehdä, kun näin vammaisten ja vanhustenhoidon tilanteen laitoksessa.
Aluksi epätoivoissamme huusimme puolueiden puoleen, kuka kuuntelisi, kuka auttaisi, kuka lähtisi asioita viemään eteenpäin?
Demareilla ei ollut aikaa meille ja asiallemme, suorastaan valehtelijaksi sanoivat, no muut puolueet eivät olleet kuulevinaankaan tai hymyilivät, että niinkö, voi, voi ja voi!
Ainoa puolue oli, sitten tämä porvaripuolue, josta löytyi väkeä kuunnella ja toimia vammaisten ja vanhusten eteen. Ovat pyynnöistämme käyneet laitoksissa katsomassa tilannetta, ovat vieneet eteenpäin ja on saatu lakejakin aikaan tosin vasta vammaislakeja ja nyt olisikin vanhuslakien vuoro.
Ja, kun Kokoomuslaiset ovat nähneet ja kuulleet, että kotihoito voidaan hyvin järjestää osto palveluna ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, kotona asumiseen ja hoidon sekä palveluiden tullessa kotiin niin onhan nyt päivänselvää, että ajetaan asiaa joka on hyväksi koettu ja todettu puolin sekä toisin.
Ja Demarit lähtivät paljon myöhemmin liikkeelle vasta, kun huomasivat, että eihän sen nyt näin pidä mennä, että porvarispuolue ajaa kansan etuja ja heillä (demareilla) ei ole mitään näyttää!
Mutta hyvä asia, että saadaan kaksi isoa puoluetta ajamaan tätä erittäin tärkeätä ja ajankohtaista asiaa, toivottavasti vielä hyvässä yhteishengessä, niin saadaan kunnon lopputulos ja vanhusten koti- ja laitoshoito hyvään kuntoon.

20.8.2012 10:11

Eikös se niin ole, että eräät puolueet haluaa lapsetkin heti vauvasta laitoshoitoon (päiväkotiin).

20.8.2012 10:13

Joo... lestikepulaiset ne 16 mukulaansa, demarit subjektiivisena oikeutena ja pullamössösukupolvi päästäkseen zumbaamaan:-)))

20.8.2012 11:40

Surullista, ei se nyt ihan niin ole. Aikoinaan naiset vaativat kovaan ääneen ja kaiken aikaa tätä lasten päivähoito kysymystä, että pienten lasten Äidit tasa-arvon nimissä ja tienestien tähden tarvitsevat kaikille lapsille päivähoidon.
Kyllä Kokoomus ajoi tätäkin asiaa, jota siihen aikaan sanottinkin jo ikuisuus kysymykseksi, mutten sanoisi olleen ainoa puolue, joka asiaa hoiti, kyllä vasemmisto puolueet olivat enemmän äänessä tässä ikuisuuskysymyksessäkin, mutta se kuka oikeasti teki ja mitä onkin jo toinenasia.
Kyllä se päivähoito asia oli kaikkien puolueiden "ykkös" asia aikoinaan.
Eikös nyt pitäisi, sitten olla tyytyväisiä, kun sai mitä pyysi?

20.8.2012 11:37

Tämänkin riidan ratkaisun voisi puolittaa. Tehdään kuntiin kaksi laitosta. Toiseen sellaiset hoitajamäärät kuin nyt on, olipa ne minkämoiset hyvänsä. Toiseen laitokseen 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohti. Nostetaan pöydälle vanhus ja arvioidaan onko toimintakyky laitoshoidon tasolla ja tarkastellaan poliittinen suuntautuminen. Laitoshoitoa tarvitsevat oikeistolaiset vanhukset ohjataan sitten ensimmäiseen ja vasemmistovanhukset toiseen. Persuiksi ei kukaan vanhus ilkeä tunnustautua, joten menköön jompaan kumpaan. Kristilliset pitää huolen omistaan ja vihreitä vanhuksia ei vielä ole.

20.8.2012 11:42

Niin kokoomus ajaa ostopalveluja, mutta entäs alle tuhannenkin euroa saavat peineläökeläiset heillä ei todellakaan ole varaa ostaa palveluja, yhteiskunnan on SIKSI TAATTAVA NÄILLE IHMISELLE APUA KOTIIN. Äärioikeistopuoleilla kokoomuksella ja RKP:llä on todellakin eri intressit, he kun haluavat vaan saada mahdollisimman suuret voitot firmoille, jotka tarjoavat palvelujaan vanhuksille, pöyristyttävää. Jokaisella suomalaisella vanhuksella pitää olla oikeus saada ihmisarvoista maksutonta hoitoa hoivaa asuu hän kotona tai laitoksissa. Hyssälä ja Risikko siinä ovat kaksi naista, jotka ovat olleet ja ovat niin kaukana tavallisen pienen eläkeläisen elämästä kuin itä on lännestä. Pihalla ovat kuin lumiukot missä jamassa miljoonat suomalaiset vanhukset elävät. Ikäviä ovat. On paljon mukavempaa käydä katsomassa kalliissa vanhainkodissa, missä elämä on vanhuksille luksusta, kuin tavallisten eläkeläisten vanhainkodeissa. He ummistaavat yksinkertaisesti silmänsä mammoilta tai papoilta, jotka yrittävät tulla toimeen pienellä eläkkeellään kotona, jotka odottavat päivästä toiseen ,että joku tulisi käymään ja puhelemaan vanhuksen kanssa, näitä löytyy satoja tuhansia. Onnekkaita ovat ne vanhukset, jotka ovat saaneet vapaaehtoistyöntekijän ystäväkseen.

20.8.2012 12:11

Karu totuus, Ei osto palveluna kotiin tarkoita sitä, että pieneläkeläinen tai kukaan muukaan maksaa sitä itse omasta kukkarostaan. Vaan aivan samoin, kun nytkin kunnan tuottamasta palvelusta maksetaan osa ja saadaan ei mitään.
Se on palvelu laitoshoidon vaihtoehto, joka tulee kotiin, mutta jonka kunta ostaa yksityisiltä palvelun tuottajilta.

Se että suuri osa palvelujen tuottajia onkin tänäpäivänä ulkolaisia onkin harmillista, mutta kertooko se jotain Suomalaisten yrittelijäisyydestä vai mistä, kun ihan ne suomalaiset yritykset on myyty ulkomaiseen omistukseen, miksi suomalainen ei yritä ja pidä itse yritystoimintaa?

20.8.2012 13:00

Lisäys karu totuus: kunna tuomasta palvelusta kotiin saadaan ei mitään.
Tarkoitinkin tällä sitä, että kunnan kotihoito ei pysty antamaan tarpeellista hoitoa ja palvelua jota vanhus tai vammainen tosiasiallisesti tarvitsee.
Sen tähden onkin osto-palvelu, jonka kunta ostaa asiakkaalle ja osto-palvelu yrittäjät sitoutuvat tekemään työn jota asiakas tarvitsee.
Osto-palvelun henkilökunta tekee kaikenlaista työtä hoivaa ja kotitöitä eikä heillä ole määräyksiä (kuten kunnan koti-hoidolla) ettei jokin työ kuulu heille.
Hyvää palvelua olemme me ainakin osto-palveluna saaneet.

20.8.2012 12:00

Eihän kaikkien asioiden tarvitse olla vastakkain asettelua, kun kysymyksessä on kaikkien kansalaisten etu, eikö olisi viisasta hyvässä yhteishengessä ajaa tätä vanhustenhoito asiaakin?
Mielestäni kansalaisia ei saisi jakaa mihinkään eri luokituksiin, vaan ihmisiin jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukea ja apua.
Vaalikikkojen aika saisi olla vanhusasiassakin jo ohi ja valitsemamme edustajat töitä tekemään yhdessä kaikkien parhaaksi.

20.8.2012 13:42

No nyt päästiin siihen karuun arkeen jossa kunnan tarjoama koti- ja laitoshoito
hakkaa mennen tullen nämä ostopalvelut. Nimittäin tapahtuu taatusti verotetulla rahalla. Niin työntekijöiden palkat, alvit ja firmojen voitot ja verot
koituvat vanhustyön hyväksi. Yksityispuolellahan on nämä veroparatiisit joissa
toimii "postilokerofirmoja", joille maksetaan konserniavustuksia, korkoja lainoista ja siirtohinnoittelukorvauksia. Eli ei se verorahoin tapahtuva rahoitus
kauan pyöri meilläkään jos kaikki vain kiertvät veroja. Tästä on mm. Kreikassa
ja Espanjassa kysymys. Nyt tosin kokoomus lähettää meidän veroeurot sinnekin. Ei jää vanhuksille kuin luita kaluttavaksi ja "kivisydämen" kivi käteen.

20.8.2012 17:54

On mitoitus tai ei sillä on puolensa ja puolensa,lisää kahvihuoneissa aikaansa tappavia rupattelevia hoitajia, se ei liene trkoitus?Kun kehitystyötä on tehtävä kuitenkin , jos mitoitus tulee jää tekemättä, kotihoito joka on tärkeää sattaa mitoituksesta kärsiä , jää jopa lapsipuolen asemaan?Demarit haluaa kaikki hoidon "laitostaa"?

20.8.2012 19:51

Vaalitäkyksi asian kääntäville: aina on jotkut vaalit tulossa. Jos eletään vaalisykleissä, mitään ei saisi tehdä, kun se käännetään vaaleihin liittyväksi.

Kannattaisi oppositionkin (persut & kepulaiset) tukea lakiehdotusta. Mitä muuten PS ja Keskustapuolue on saanut aikaiseksi oppositiokaudellaan?

Tarkennus aikaisempaan kirjoitukseeni: vaikuttaja ei suinkaan mollannut kotihoitoa, päinvastoin. Hänen kokemuksensa mukaan kotihoitajilla on ainainen kiire seuraavaan paikkaan. Siksi hänen mukaansa kotihoito on liian usein laillistettua heitteillejättöä.

Kukaan ei halunne ”laitostaa”. On vain niin, että laitoshoitoakin tarvitaan enenevästi, koska vanhusväestö kasvaa lähivuosina, ja siksi on hyvä olla osaavien hoitajien mitoitus ”laitoksiin”.

20.8.2012 20:00

Pietilän päätehtävä, demareiden mollaaminen, hautaa tässä alleen sen pääasian että tarvitsemme vanhuspalvelulain, joka määrää mikä taso vanhusten hoidossa on ainakin saavutettava.
Suomessa on kohta neljäsosa väestöstä yli 65-vuotiaita. Pietilä ja moni muukin kirjoittaa tästäkin asiasta niinkuin se ei koskettaisi heitä omakohtaisesti ollenkaan, ehkä koskettaakin. Suomalaisten elinajanodote on koko ajan nousussa ja miesten odotetaan elävän yli 75-vuotiaiksi, naisten vielä vanhemmiksi. Minkälaisen kolmannen iän me mahdolliset tulevaisuuden vanhukset haluamme itsellemme, kunnon huonotessa ja mahdollisen laitoshoidon tullessa kyseeseen. Onko vanhushoitolakia parempi ja halvempi vaihtoehto vahvempi lääkitys, ettei liikkumaton hyvin doupattu vanhus häiritse ketään eikä märkä vaippa haittaa ikä-ihmistä itseään.

20.8.2012 20:03

Vanhusten (eivät välttämättä ikänsä puolesta) laitoshoito voi olla parhaimmillaan, hyvää hoivaa, huolenpitoa, henkisesti lämmintä, pehmeää kosketusta, rauhallista kuuntelua, hellää, kannustavaa puhetta - yhtä kaikki, meistä se vain riippuu, meistä, jotka olemme laitoksissa tekemisissä päivittäin näiden ihmisten kanssa, jotka ovat muuttaneet pysyvästi uuteen kotiinsa.
Koti sen olla pitää, fyysinen, ja etenkin henkisesti koettu turvapaikka.
Minä - teen - kaikkeni - täysillä - oman tehtäväni, tehtäväni ei ole pykälillä kirjoitettu - sydämeeni se on taottu...elämä sen on takonut...ei koulu, ei kirjat...

20.8.2012 20:50

Vanhusten hoidon puolella mielestäni pitäisi jakaa myös hoidollisesti vanhukset oikein toiminta kyvyn perusteella, siksi että näin saataisiin keskitettyä voimavarat oikein sekä oikea määrä hoitajia tehtäviin, nyt tuntuu että vanhukset ovat erikuntoisina samassa paikassa eikä oikeallainen hoito tavoita kaikkia... olin itse opiskeluaikana tutustumassa ja auttamassa vapaaehtoisesti vanhustentalossa ja huomasin ainakin itse tämän epäkohdan.
Välttämättä henkilökunnan lisäys ei auta, oikeallainen koordinointi sekä työn jakamainen oikein tuo myös hoitajille helpotusta ja mielekkyyttä työhön, paljon asiat riippuvat myös esimiehistä sekä työn jakamisesta oikein.

21.8.2012 08:36

Joopa joo , naisvaltainen ala ja sehän tiedetään mitä siitä tulee. Pääasia on toisten asioilla mässäily. Selkäsi kun käännät, alkaa senkin muotinen kälkätys(mikä ei liity työasioihin) Enemmän aikaa menee asiakkaiden ja työtovereiden yksityisasioiden setvimiseen, kuin että pidettäisiin senioreille seuraa. Narsistiset piirteet osastonhoitajilla ,vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin koska työntekijät tuppaa olemaan samaa maata . Kaikki uusi ja työntekoa helpottava on kiellettyä ,koska voisi jopa alkaa hommat luistamaan. Ja mikä pahinta seniorit piristymään. Laitoksessa ei ole yksinomaan vuodepotilaita(huom. asiakkaita kuten nykyään pitää sanoa) vaan myös dementikkoja, jotka haahuilevat samoilla osastoilla. Muutamia miespuolisia "sekoittamaan pakkaa, niin piin pysyisi edes jonkilainen tasapaino. Tosin naisvaltaisuus alalla pitää palkkauksen ja työilmapiirin niin tulehtuneena että ei poikia houkuta. On pelkkää faktaa että alalla on huono työilmapiiri,jopa tutkittua tietoa. Tuon lisäsin siksi, koska suomalaisille kaikki tutkimukset on kuin herran sana. No , hommat tämänkin asian suhteen tulee jatkumaan entiseen malliin. Yksityisellä puolella on toki se valtti(kunhan olisi kotimaihin verotuloa tuottava yritys) että pitää myös hoitaa hommansa ja ajatella asiakkaidensa etua. Ei siellä kauaa hilluta jos muu alkaa olla tärkeämpää.

21.8.2012 08:36

Joopa joo , naisvaltainen ala ja sehän tiedetään mitä siitä tulee. Pääasia on toisten asioilla mässäily. Selkäsi kun käännät, alkaa senkin muotinen kälkätys(mikä ei liity työasioihin) Enemmän aikaa menee asiakkaiden ja työtovereiden yksityisasioiden setvimiseen, kuin että pidettäisiin senioreille seuraa. Narsistiset piirteet osastonhoitajilla ,vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin koska työntekijät tuppaa olemaan samaa maata . Kaikki uusi ja työntekoa helpottava on kiellettyä ,koska voisi jopa alkaa hommat luistamaan. Ja mikä pahinta seniorit piristymään. Laitoksessa ei ole yksinomaan vuodepotilaita(huom. asiakkaita kuten nykyään pitää sanoa) vaan myös dementikkoja, jotka haahuilevat samoilla osastoilla. Muutamia miespuolisia "sekoittamaan pakkaa, niin piin pysyisi edes jonkilainen tasapaino. Tosin naisvaltaisuus alalla pitää palkkauksen ja työilmapiirin niin tulehtuneena että ei poikia houkuta. On pelkkää faktaa että alalla on huono työilmapiiri,jopa tutkittua tietoa. Tuon lisäsin siksi, koska suomalaisille kaikki tutkimukset on kuin herran sana. No , hommat tämänkin asian suhteen tulee jatkumaan entiseen malliin. Yksityisellä puolella on toki se valtti(kunhan olisi kotimaihin verotuloa tuottava yritys) että pitää myös hoitaa hommansa ja ajatella asiakkaidensa etua. Ei siellä kauaa hilluta jos muu alkaa olla tärkeämpää.

21.8.2012 10:37

Voi voi, miten huonosti johdettuihin laitoksiin on aktiivi joutunut huonojen narsistinaisten hoidettavaksi. Otan osaa.

21.8.2012 11:04

Aktiivi, tasan tarkkaan tosi asiaa, saman olen nähnyt ja siksi toivonutkin tämän alan ottavan omakseen myös miespuoleiset hoitajat.
Mistä lie johtuukin monessa laitoksessa olen huomannut juuri saman, että osaston hoitaja saa koko osaston ilmapiirin sekaisin ja työntekijät kyräilemään keskenään, jolloin koko hoitohommasta ei tule yhtään mitään, joko ei saa tehdä tai täytyy tehdä, vaikka se olisi hyvän hoidon ja järjen vastaista.
Yksityispuolella tämä "kyräily" ei käy ja työt on tehtävä asiakasmyönteisesti ja valitukset käsitellään sekä palavereissa keskustellaan työasioista eikä juoruta muuta.

23.8.2012 11:10

Aktiivi, puhut täyttä asiaa ja totista totta, näin juuri on laitoksissa laita.
Olen seurannut eräässäkin laitoksessa jossa hoitajia oli enemmän, kuin missään muualla (laitoksen luonteen tähden) niin samalla tavalla siellä istuttiin ja juoruttiin akvaariossa ja keikkahoitaja tai määräaikainen sai juosta tukka putkella, nämä vakituiset eivät paljon eväänsä liikutelleet.
Akvaariossa heillä oli hauskaa, kahvia ja pullaa riitti koko työvuoroksi.
Juoruilu ja kyräily oli jokapäiväistä huvia, voisi sanoa jopa työpaikkakiusaamiseksi, ilmapiiri on huono laitoksessa, kuin laitoksessa.
Osaston hoitajan olen nähnyt olevan monessakin paikassa se pahin syntipukki kaikkeen huonoon hoitoon ja hoitamattomuuteen, jopa kiusaamiseen.
Siksi pelkkä hoitohenkilökunnan lisääminen laitokseen ei ole riittävä tae hoidon laadusta, vaan siellä täytyisi olla puolueeton taho päivittäin valvomassa töitä!

Sekin on aivan totta, että yksityisellä puolella tehdään töitä, eikä siellä kauan hilluta, jos työ ei maistu tai ei muuten sovellu työtehtäviin.
Yksityisellä viihdytään ja vaaditaan!
Näin tulisi kuntien laitoksissakin olla, valvottaisiin, että töihin tullaan töitä tekemään eikä päivän juoruja kuuntelemaan tai lueskelemaan ja naureskelemaan mitä se Virtasen vanha höperö taas on sanonut ja tehnyt!
Kuntien laitoksissa väsyykin ne hoitajat jotka hoitavat työnsä ja yrittävät parhaansa, siksi he useimmiten siirtyvätkin yksityiselle!
Näin ovat kertoneet myöskin meidän omat yksityiseltä tulleet hoitajat syyksi miksi he eivät kuntien laitoksiin halua töihin.

21.8.2012 11:27

Jos on asiakkaana, niin voi vaatia hyvää palvelua. - Jos kilpailua on riittävästi.
Toisaalta, jos asiakas ei tiedä eikä ymmärrä, niin osa yrittäjistä saa asiakkaan ostamaan turhuuksia. - Terveysalalla turhuudet voi olla esim. muutama ylimääräinen laboratoriotutkimus.
Mutta usein sosiaalialalla on kyseessä delegointitalous. - Kunta on asiakas, joka neuvottelee yrityksen kanssa palvelun hinnan ja laadun. Ja potilas on vain toimenpiteitten kohde, joka ei ole asiakas, ja jonka on tyydyttävä muitten sopiman palvelun laatuun.

21.8.2012 23:30

Edelleen mua ihmetyttää se että kuinka huonosti suomenkieltä osaa
voi täyttää hoitoalan vaatimusten kriteerit?

Juttelin tässä eräs päivä yhden ulkomaalaistaustaisen hoitajan
kanssa ja keskustelu meni vähän ikäväksi kun en saanut selvää mitä
hän oikein tarkoitti. Mulla on lievä kuulon aleneminen ja siksi
joskus joidenkin puheesta on hankala saada selvää ja varsinkin
silloin jos ei toinen osaa edes kunnolla suomenkieltä.

Taas ollaan ulkomailta tuottamassa suomeen hoitajia, nyt Espanjasta.
Nämä tulevat hoitajat käyvät suomessa siis hoitoalankoulutuksen,
se eivät siis ole valmiita hoitajia ja aloittivat jo keväällä
suomenkielen opiskelun.

Kun he suurinosa heistä työllistyy vanhustenhoitoon niin vanhus
asiakkaana on usein hyvin haastava alentuneen kuulon takia ja
muutenkin ymmärtäminen voi olla heikompaa.
Siihen sitten lisätään hoitaja joka ei tule oppimaan pitkään pitkään
aikaan hyvää suomenkielentaitoa. Se on rasite myös muulle henkilökunnallekkin, asiaa saa todella tarkkaan sanoa että ei tule
väärin ymmäryksiä ja siinä on sitten se riski hoitovirheille.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastaus asiaan on se että valituksia
ei ole tullut, vanhus ei siis valita ok. Kyllä mulla on ihan
toinen käsitys omaisten puolelta varsinkin tästä asiasta,
useinhan ne asiat jääkin siihen että niitä ei viedä eteenpäin.

Mikähän vika meidän systeemissä on että se ei enää houkuttele
opiskelemaan hoitoalalle? Onko keskeyttäneiden määrä kasvanut
entisestään mitä se on ollut?

22.8.2012 07:45

HeSari 20.8: "Kaikilla tulijoilla on sikäläinen nelivuotinen sairaanhoitajatutkinto ja hyvä englannin kielen taito, kertoo Bothnia Work -hankkeen projektipäällikkö Riitta Lehtisalo Vaasan työ- ja elinkeinotoimistosta."

Ennen ihmiset valittivat, että lekuri ei puhu mitään eikä sairaanhoitaja sano mitään. Etelän lääkärit ja hoitsut valittivat, ettei potilaiden jorinoista ota tolkkua, etenkään jos sattuvat olemaan Itä-Suomesta ja Savosta. Haittaa tuotti sekä kieliasu, ilmaisut ja kertomisen kulttuuri, se kun saattoi alkaa aataminajoista ja edetä hitaasti nykypäivään. Nyt siis tuottaa ongelmia huono kuulo ja hoono soomi.

Itse luovutin juuri äsken hammaskalustoni ulkomaalaisperäisen hammashoitajan rapsuteltavaksi. Suomenkieli ei ollut täydellistä, mutta muutama juttu kun otettiin hitaasti uusiksi, niin selväksi tuli ja myös hampaiden välit. Vierasperäiset lääkärit huonoine suomineen ovat tuttuja jo 1980-luvulta alkaen. Ei valittamista, joskin vähäistä on ollut lääkäreiden tarve, että jos joka päivä juoksisi niin tiedä mitä mistäkin valittaisi.

22.8.2012 21:40

Tähän haluaisin lisätä oman kokemukseni. Meille kotiin tuli eilen kotisairaalan lääkäri potilastamme katsomaan ja minä skeptikkona jännitin, kun kuulin hänen olevan ulkomaalainen.
Mutta voi pyhät sylvit, että oli pätevä naislääkäri! Aivan kertakaikkiaan ihana ja ammattiinsa paneutuva ja osaava!
Huono soomiääntäminen ei haitannut meitä tippaakaan, kun oli niin etevä ja kaikesta huolehtiva lääkäri, että tuli mieleeni etten enää näitä suomalaisia tuppisuita ja joka nurkassa pennejä säästäviä suomalaislääkäreitä enää huolisikaan.
Kyllä on tosi onnistunut valinta Espoon kotisairaalalle tämä Bulgarialais lääkäri rouva!

21.8.2012 23:36

"Mikähän vika meidän systeemissä on että se ei enää houkuttele opiskelemaan hoitoalalle? "

Oliskohan palkkaus... ja työajat... ja työn sekä psyykinen että fyysinen rasittavuus... vai mikä lie...

22.8.2012 00:46

Eihän tuo marjojen poimiminenkaan enää näy kiinnostavan suomalaisia, siinäkin lienee syynä liian raskas työ.

22.8.2012 23:26

Kyse on palkan ostovoimasta
Marjanpoimijan palkalla ei juurikaan ole ostovoimaa Suomessa - varsinkaan Helsingin seudulla. Mutta marjanpoimijat tulevat usein maista, joissa euron ostovoima n. 10 -kertainen Suomeen verrattuna. Ja on sellaisiakin maita, joissa euron ostovoima n. 100 -kertainen Suomeen verrattuna.

Täältä löytyy bkt/hlö -tietoja maittain (Wikipedia/List of countries by GDP (nominal) per capita).
Vuoden 2011 bkt/hlö dollareina tietyissä maissa:
- Thaimaa: 5,394
- Ukraina: 3,621
- Bangladesh: 678
- Tansania: 553
- Etiopia: 360
- Kongon demokraattinen tasavalta: 216
Näissä maissa ei nähdä nälkää eikä palelluta kuoliaaksi asuntojen puutteessa. Niissä on ainakin jonkintasoinen sosiaalihuolto.

22.8.2012 23:47

Niin kuin ei nähdä nälkää Suomessakaan eikä palelluta kuoliaaksi asuntojen puutteessa. Suomessakin on "jonkintasoinen" sosiaalihuolto.

22.8.2012 08:40

Ihan vaan vinkkinä joillekin kirjoittajille siitä hoidon laadun seurannasta; eräs kehitysvammaiseksi diagnostisoitu asiakas oli ollut yli 20 vuotta kotihoidossa
(vanhemmat hoitaneet). Joutui sitten muutamaksi viikoksi laitokseen. Seuraus;
tuli makuuhaavoja aika äkkiä. Ja jos sitten makuuhaavoja ei hoideta, niin ne tulehtuvat
ja kierre on valmis. Toinen vinkki; jos se vaippa istuu siellä missä tapana on eikä
vaihdeta riittävän usein, niin ainakin naisasiakkailla alkaa tulla infektioita ja äkäseen
ja pian on semmonen kuume ja kierre että hengenlähtö on lähellä. Varsinkin jos ei hoito
parane. Lääkitys ja lääkkeiden (tuntematon) yhteisvaikutus on vasta viime aikoina saanut
enemmän huomiota, mutta ei suinkaan riittävästi.

22.8.2012 19:51

Just! Arvaapa mille tuntuu 35-40 v työtä tehneestä ammattilaisesta jolla on vaikkapa Parkinson. Joutuu siten muutamakasi viikoks laitokseen. Seurauksena katastrofi lääkityksessä, jos vanhus tarvitsee lääkkeet 1,5 tunnin väliajoin, mutta henkilökuntaa on jakamassa pillereitä vain 2 krt/vrk. Seurauksena aliravitsemus, koska henkilökuntaa ei ole riittävästi lusikoimaan ruokaa silloin, kun sairauden vuoksi nieleminen on hidasta kuin etanan eteneminen.

Edellinen esimerkki vain syystä, ettei ole riittävästi hoitsuja, jo

22.8.2012 22:32

Tietääkö kukaan että MYYRINKODISTA OLLAAN LEIKKAAMASSA FYSIOTERAPIAA n 70 % samoin kaikkea muuta missä vanhuksilla on
hyötyä askartekua

23.8.2012 01:15

Ulkomaalailla matkaillessa ja ensi vuosia ulkomailla asuessa tulee hankaluudeksi, että eri kielissä erilaiset foneemijärjestelmät (ks. Wikipedia/foneemi).
Foneemi tarkoitta joukkoa toisillensa läheisiä äänteitä, joilla kielessä vain yksi merkitystulkinta.

Esim. suomenkielessä erilaiset ässät muodostavat vain yhden foneemin. Eli suomalaisten mielestä 'se', 'she', 'ze' ja 'zhe' tarkoittavat samaa sanaa. Joissakin toisissa kielissä ne tarkoittaisivat eri sanoja, koska siellä on totuttu kuuntelemaan erilaisten ässien eroja. - Suomalaiselta kestää oman aikansa oppia kuuntelemaan eri ässien eroja ja ääntämään erottuvasti erilaiset ässät.
Esim. suomenkielessä a ja ä, o ja ö sekä u ja y muodostavat 6 foneemia. Mutta esim. espanjan ja italian kielissä a ja ä ovat sama foneemi kuten myös suomalaiset foneemiparit o ja ö sekä u ja y.
Niinpä espanjalaiset ja italialaiset kuulevat ja ääntävät nämä sanaparit samoin:
tanaan ja tänään sekä tuo ja työ.
Esim. suomenkielessä vokaalien ja konsonanttien pituuksien erolla erotetaan toisistansa foneemeja. Mutta espanjassa ei ole tällaista eroa.
Espanjalaisen mielestä tässä on kyse yhdestä ja samasta sanasta: lata, laata, latta ja laatta.
Esim. suomenkielessä sävelkorkeudella ei muodosteta foneemeja. Mutta vietnaminkielessä sävelkorkeuden eroilla muodostetaan 6 toonia.

Kielten foneemijärjestelmien erojen takia ulkomaalaisen voi olla vaikea kuulla sanat samalla tavoin kuin alkuasukkaan.
Kun ulkomaalainen on (vihdoin) oppinut kuulemaan sanat samoin kuin alkuasukas, niin ulkomaalaisen pitää opetella ääntämään sanat alkuasukaskielen foneemijärjestelmän mukaisesti.
Lisäksi ulkomaalaisen pitäisi opetellla alkuasukaskielen sanasto ja peruskielioppi.

Lääkärin ja sairaanhoitajan pitäisi ymmärtää potilaan sanoma riittävän hyvin, jotta ei tulisi vääriä diagnooseja.
Vanhan ja huonokuntoisen potilaan on vaikea opetella uutta foneemijärjestelmää (kuuleminen ja puhuminen). Hänen on myös vaikea ymmärtää vieraan kieliopin mukaisia pitkiä lauseita, vaikka ne koostuvat suomenkielen sanoista.

23.8.2012 08:00

Risiko alkaa vaikuttaa jo epätoivoiselta. Että kansa asettuu vanhuspalvelulain ja laitoksissa hoitajamitoituksen kannalle on paha tikki kuntavaalien lähestyessä.

Mahtaa naista kaduttaa, ettei pannut palveluministerinä töpinäksi.

23.8.2012 08:08

Eräs puolue ottanut päällepäsmärin otteet, ei kyllä homma ole hallussa, vielä ministerikin saanut muka luottamuksen puolueelta, virkamiehet tekevät alustavan työn ja sanelut tulee muilta.

23.8.2012 11:51

vielä tuotakin oleellisempi pointti on, että kotihoitoa tullaan supistamaan/vähentämään raskaalla kädellä:-(((

23.8.2012 13:45

Fakta on että demarit ja kokoomus hoitaa kuntavaali politiikan likaista peliä. Kansalaisten kusetusta.
Kun kuntavaalit on ohi, hallituspuolueet toteaa yhteisesti, rahoitusta ei ole, ei voi toteuttaa.
Hallitus on jakanut vanhusten hoivarahat siestamaihin. SIIS koko ikäihmisten hoivalaki on hallituspuolueiden kuntavaalisirkusta.

23.8.2012 13:49

"Hallitus on jakanut vanhusten hoivarahat siestamaihin. "

Voinet, "palonauska", kertoa meille kuinka paljon Suomi on jakanut hoiva- ja muita rahoja mainittuihin maihin... edes miljardin €uron tarkkuudella:-)))

23.8.2012 14:13

- "hoitajat viihtyvät kahvilla lasikaapissaan".. niin, hoitotyössäkin on oikeus taukoihin.
- o.6 on laitoshoidon henkilöstön minimisuositus (STM). Kunnat, sen enempää kuin yksityisetkään eivät piittaa suosituksista. Mitoitukset ovat järjestään pienempiä. Laki vähimmäismäärästä turvaisi edes jonkinlaisen laadun. Tämän hetkinen maksimi on reippaasti alle suositus minimin. Jos joku laitos haluaa palkata maksimimäärän hoitajia, se on ihan mahdollista jo nyt!
- kuinkahan moni meistä kommentoijista on itse työskennellyt esimerkiksi dementiaosastolla tai kotihoidossa kolmivuorotyössä? Kuinka moni on 8.00-11.30 välillä herätellyt 7-8 asiakasta, pessyt, pukenut, lääkinnyt, tehnyt hoitotoimentpiteet, syöttänyt, siivonnut huoneen,sängyn ja wc:n ulosteista, ulkoiluttanut , ohjannut viriketoimintaa, pakannut pissaiset lakanat pesukoneeseen pyörimään, ja pedannut sängyn. Tämä siis 7-8 asiakkaalle joka aamu. Sen jälkeen keittiöön kattamaan pöydät, hoitamaan ruokailu ja sitten tiskit. jne jne. Kahdelta on se kahvitauko, kun hoitajat istuvat akvaariossaan ja jopa nauravat. Minä tykkään työstäni, mutta en pidä siitä, että sellaiset ihmiset jotka eivät ole osastolla olleet töissä, tulevat kertomaan kuinka asiat pitäisi olla, tai miltä asioiden pitäisi näyttää. Sen sijaan otan mielelläni avuksi muutaman käsiparin lisää, niin jokainen asiakas saa enemmän minun aikaani. Ja hoidan muuten asiakkaita, en hoidokkeja.

23.8.2012 15:09

EXE, jos teillä vakituiset hoitajat käyvät, vain 10min. kahvitauollansa akvaariossa ja muu aika käytetään töihin se on oikein ja hyvä, niin pitääkin olla.
Olen niin useassa laitoksessa nähnyt, kun se kahvitauko voi olla kaksi tuntia ja sen jälkeen alkaakin ruokatunti.
Tai päivät pitkät istuskellaan akvaariossa ja keikkalainen tai määräaikainen tekee ne työt.
Olen nähnyt minkä olen nähnyt.
Ja vanha sanonta ei savua ilman tulta, pitää paikkansa sanoivat osa hoitohenkilökunnasta mitä tahansa, niin sellaista pitkä aikais laitoshoitolaa en ole tämänpäivän Suomessa vielä tavannut, missä potilas, hoidettava tai asukas olisi etusijalla tai jonka parasta kaikessa ajateltaisiin sekä toteutettaisiin.
Saman tosiasian ovat myöntäneet ne hoitajat jotka ovat kyllästyyneet laitoksien ainaiseen hoitamattomuuteen ja jopa välinpitämättömyyteen ja siirtyneet yksityiselle ja viihtyvät, kun saa tehdä työnsä kunnolla ja asiakkaan parhaaksi, asiakas myönteisesti.

23.8.2012 15:51

EI KIVI SYDÄMIÄ, niin kuin kaikissa ammateissa ja kaikissa työpaikoissa, on niitä jotka tekevät enemmän töitä ja pitävät vähemmän taukoja, ja sitten on niitä jotka tekevät toisinpäin. Ongelma on siinä, että niissä työpaikoissa joissa aika ei riitä asiakkaan kunnoliseen hoitamiseen, ei myöskään ole mitään mahdollisuuksia vaatia lisää käsiä. Esimiehet päättävät mikä riittää. Siksi tarvitaan laki.

23.8.2012 17:16

EXE, hyvä, kun meni jakeluun, niinhän minä sanoin.
Ja lakia en ole vastustanut, kun muuten ei hoitolaitoksissa tapahdu parannuksia, kuin lain tuoman suojan ja henkilökohtaisen sanktion asettamisella!
Kaikkeen hoitoon ja hoivaan on tänäpäivänä säädettävä laki, ihmiset niin itsekkäitä ja omanvoiton tavoittelijoita, laiskoja ja työtävieroksuvia, ettei heitä muuten saa heikoimmistaan huolehtimaan, kuin lain määräyksellä.
Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta jotka, sitten joutuvatkin tämän maan työt tekemään, hiljaa ja kitisemättä ja toisilla olisi, vaan liksapäivä.

Me suuret ikäluokat ja meidän vanhempamme tietävät mitä on työnteko, eikä meillä ollut aikaa nurista töiden raskaudesta, työtä tehtiin ja sillä elettiin ja osattiin olla tyytyväisiä, että oli työtä mitä tehdä ja sillä elantonsa hankkia, vaikka elettiinkin vaatimattomasti.

23.8.2012 17:57

"- o.6 on laitoshoidon henkilöstön minimisuositus (STM). Kunnat, sen enempää kuin yksityisetkään eivät piittaa suosituksista. Mitoitukset ovat järjestään pienempiä. Laki vähimmäismäärästä turvaisi edes jonkinlaisen laadun."

No ei todellakaan turvaa, aikuisten oikeasti, laatua... eikä välttämättä edes määrää... ellei lakia kirjoiteta nimen ja omaan niin, että työssä on oltava koko ajan 0,7 hoitsua yhtä potilasta varten.

23.8.2012 14:45

Tarkennukseksi; osastollani henkilöstömitoitus on siis 0.6, eli juuri se suositusten minimi. Sillä määrällä henkilökuntaa saa aamuisin ja iltaisin hoidettavakseen 7-8 asiakasta. Kaikissa paikoissa asiat eivät ole näin hyvin.

23.8.2012 14:49

Keväällä kävi PS:n kansanedustaja Hanna Mäntylä Lohjalla Apuomenassa puhumassa Sote-asioista.
Hän totesi että, Suomen lainsäädännössä Sote asioita ohjailee 32 erillistä säädöstä ja lakia.
Mutta missään minkään säädöksen / määräyksen tukena ei ole minkäänlaista rikkomussanktiota.
Siksi kunnat viis-veisaa koko lainsäädännölle.
Näin käy vanhustenhoiva-asiallekkin. Pelkää vaalipropakandaa.

23.8.2012 15:17

AN, no eihän siinä muuta, kun persut kehiin, alkakoot hoitaa tätä hoito- ja hoiva asiaa ja antaumuksella!

Tähän asti en ole kuullut persujen puhuvan laitos- enkö kotihoidonkaan asioista sanaakaan.
Ainoastaan Arja Juvonen älähti aivan oikeaan aikaan, muuten kukaan ei olisi ottanut minkäänlaista kantaa tähän hoitokysymykseen.
Mutta, kun yksi Arja ei riitä, kun persujen aika menee kaikenmaailman rötöksien tutkimisessa, pankaa ne huonosti käyttäyvyvät miehet sieltä sivuun ja alkakaa hoitaa maan asioita! Niin kyllä tulee uusi jytky!

23.8.2012 17:40

Demarit käyttävät vanhuksia hyväkseen,pyrkiäkseen suurimmaksi puolueeksi.

23.8.2012 18:00

Hyvä, että edes joku... PerSut käyttävät hyväkseen mitä ja ketä tahansa voidakseen jatkaa puskista huutelua... kun vastuun kantaminen ei maistu:-)))

23.8.2012 18:15

Eräs eduskunnassa oleva poliitikko sen sanoi "kyseessä on 10% vanhusväestöstä koskeva asia", joten ihmetyttää tämä sixback- hallituksen ns. "kina". Kyseessä on kuten aiemmin jo kirjoitin "myrsky vesilasissa" eli vaalitäky ja kansalaisille/kuntalaisille tämänkin asian LOPULLINEN PÄÄTÖS tapahtuu vasta kuntavaalien JÄLKEEN.

23.8.2012 18:25

Joo... noinhan se on. Asian tolan tietää toki enin osa päättäjistä... mutta eivät kaikki... niitä kuoriämpäreitä riittää niin eduskunnassa kuin valtioneuvostossakin... mutta ei - tällä kerralla - Jokelassa:-)))

27.8.2012 19:39

Jori... ja tämähän ei ole mikään uutinen, jokainen tässä ketjusssa luulisi, sen tietävän!
Mutta, jos nyt ei keskustella, niin ei keskustella, sitten koskaan!
Asiaa puitava juuri nyt, kun asia kuitenkin on ajankohtainen, eikä pidä väheksyä näinkin kovasti koko kansaa koskevaa asiaa, vaikka politiikot, kuinka väittäsivät sen olevan "myrsky vesilasissa"!
Politiikot, kun niin mielellään lakaisisivat kaikki meneillään olevat myrskyt maton alle,
mutta, kun on tämä kansa, joka äänestää, niin sillä on myöskin oikeus puhua!

23.8.2012 20:19

Kaikki naiset eivät synnyt... kun eivät saa omaa lasta... se on varmasti hyvinkin suuri tuska... mutta mitäpä yksi tyhjäpäinen "aktiivi"tollo mistään mitään tietäisi... etenkään muiden ihmisten tuskasta.

24.8.2012 01:15

"Adoptilapsi kiinasta ja suomessa huostalaki voimaan(siinä saavutuksia)."
Adoptio ja huostaanotto pitäisi varata vain poikkeustilanteita varten:
- toinen tai kumpikin vanhemmista kuollut
- vanhemmat hylänneet lapsen
- kumpikin vanhemmista fyysisesti tai henkisesti vaarallinen lapsillensa

Pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn, jotta ei tulisi tarvetta adoptioon tai huostaanottoon. - Ei välttämättä ole kyse vanhempien pahuudesta. Esim. vaikeasti mielisairas ei kykene huolehtimaan lapsista pitkäaikaisesti tai psykoosin aikana. Lisäksi usean mielisairauden kohdalla on tilanne, että lapsi perii vanhemmilta taipumuksen mielisairauteen. - Näistä syistä vanhoina aikoina käytettiin sterilisaatiota. Mutta nykyään korostetaan ihmisten oikeutta tuottaa lapsia eikä lasten oikeutta vanhempiin.

23.8.2012 20:49

Joo ei muuta kun akoille kenkää koko hallituksesta ,ainakin ministerien viroista ja miehet päättämään. Naiskateutta pahempaa ei ole. Hoitajien asemakaan ei parene niin kauan kun yhteistyötä ei osata /pystytä tekemään. Aina haluaa joku olla se pomo, vaikka on samassa asemassa toisten kanssa. JUU-U, kyllä miehet sinne vanhuslakia ajamaan, eli turhat pöpinät pois ja sanktiouhka päälle jos ei lakia toteuteta. Paha vaan kun Risikko on valjastanut siihen varatut rahat huostajärjestelmän ylläpitoon.About,700 miljoona per. vuosi.

24.8.2012 07:35

AKTIIVI. Puhutaan että naistyöyhteisössä kuohuu aina. En ole ollut työssä moisessa työyhteisössä mutta miehet ovat teknisimpiä ja hyviä ratkomaan asioita tosiasioiden pohjalta.
Naiset ovat sosiaalisia ja verbaalisesti lahjakkaita jolloin syntyy kitkaa. Heillä on myös vahva hoivavietti ja jokainen haluaa osallistu tähän Sote / vanhusten hoiva asian päättämiseen jolloin lopputulena ei teknisesti ottaen ole kovinkaan hyvä.
Tosi asia on että jokainen meistä on jossakin vaiheessa ikäihminen ja tarvitsee yhteiskunnan tukea jolloin tätä tärkeätä asiaa tulee tarkastella teknisestä lähtökohdista eikä tässä asiassa hoivavietin saastuttaman ministerin eläketurvan näkö kulmasta.

24.8.2012 08:23

Kaikilla naisilla ei ole hoivaviettiä,ei myöskään miehillä. Miehillä on tunteet siinä missä naisillakin ja monesti paljon enemmän ymmärrystä ja kykyä empatiaan kuin kateuteensa tukahtuvilla akoilla. Mutta, sou, väännän nyt rautalangasta että ne 700 miljoonaa ,kasvava ala. Menee "kassasta" jolla pitäisi rahoittaa muutakin kuin lastenhuostaan ottoja. Jokainen teistä veronmaksajista osallistuu tämän laskun maksamiseen. Oli jälkikasvua tai ei. Tutustukaa ns.lastensujelulakiin ja miettikää tykönänne millä perusteilla lapsia pakkohustataan. Siis pakotetaan kodeistaan laitoksiin ja eroon omasta perheestään ja sukulaisistaan Kuten myös tutusta elinympäristöstään(Risikon siunauksella ynm. kumppanit,akkaväki) . Täällä tehdään lainvoimaisiksi, ainoastaan ,nopealla tahdilla lakeja jotka rajoittavat ihmisoikeuksia ja ovat eliitille keinoja hallita idioottilaumaa joka ei uskalla pitää puoliaan.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.