Urpilaisen tyhjät takuukset

Kommentoi 228

Suomalaisia viedään kuin pässiä teuraaksi Euroopan politiikassa. Vanha kauppakansa kreikkalaiset naruttivat suomalaiset hyväksymään käteistalletuksen miljardilainojen vakuudeksi. Eli Suomi olisi lainannut Kreikalle rahaa ja saanut käteistä vakuudeksi. Entinen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) kutsuu tätä osuvasti hölmöläisten peiton jatkamiseksi. Saksa ja Ranska torjuivat hölmöilyn ja kreikkalaiset tarjoavat nyt pankkiosakkeitaan Suomen lainan vakuudeksi. Nerokasta! Kreikan talous kaatuu konkurssiin ja ensimmäisenä romahtavat pankit. Suomen vakuuksien arvo haihtuisi saman tien. Jutta Urpilaisen (sdp.) vaalilupaus takuuksista on osoitus suurista ja katteettomista puheista, joita äänestäjille syötetään vaalikannatuksen toivossa.

Kreikan talouden konkurssi merkitsee ensimmäiseksi pankkien kaatumista, kun ne eivät saa enää ulkomaista lainarahoitusta. Pankkien maksukyvyttömyys voidaan poistaa pääomittamalla pankit uudelleen. Tämä tarkoittaa, että Kreikan valtio hankkii pankkeihin uutta osakepääomaa Euroopan keskuspankilta, Euroopan unionilta tai Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF). Sen jälkeen nollataan pankin osakkeiden arvo. Pankin omistus siirtyy samalla Kreikan valtiolle ja entiset osakkeenomistajat menettävät omaisuutensa ja Suomen lainojen vakuutena olevat pankkiosakkeet muuttuvat vessapaperiksi.

Kreikka osaa vedättää

Kreikkalaiset ovat pitkäaikaisia Euroopan unionin jäseniä ja he tietävät, miten unioni toimii. EU:ssa ei voida hyväksy kahden jäsenvaltion välisiä sopimuksia, jotka loukkaisivat jonkun kolmannen tai useamman jäsenen oikeuksia. Lisäksi kreikkalaiset tietävät, että valtion nykyisten lainojen ehtoihin kuuluu, että Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) saa aina ensimmäisenä omansa (http://www.uusisuomi.fi/raha/113626-rehn-hslle-suomen-vaatimuksessa-ongelma ) pois kun velkoja maksetaan. Näin ollen Suomen saamat käteisvakuudet tai pankkiosakkeet olisivat maksujärjestyksessä vasta IMF:n jälkeen. Kolmanneksi on myös selvää, että Kreikalla rahaa lainaavat muut EU-maat eivät tule hyväksymään järjestelyä, jossa Suomi saisi velkansa Kreikalta pois ennen muita luotottajia.

Kreikka vedätti Suomea jo 1994 Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa. Loppuneuvotteluja johti Kreikan silloinen Eurooppa-ministeri ja nykyinen varapääministeri Theorodos Pangalos (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/han-pilkkasi-suomea---pyytaa-nyt-noyra... ) , joka viskin huuruisessa kännissään sätti Suomen neuvottelijoita ja heikensi Suomen jäsenyysehtoja erityisesti maataloustukien osalta. Pangalos oli todellinen Suomi-syöjä, jota Suomen pääneuvottelijat inhosivat sydämensä pohjasta.

Persut ajoivat demarit ansaan

Demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja puoluesihteeri Mikael Jungner uskoivat, että puolue keräisi lisää ääniä eduskuntavaaleissa, jos Kreikka-lainoissa ajettaisiin perussuomalaisten linjaa. Tässä he olivat myös oikeassa.

Urpilainen julisti, etteivät demarit ole hallituksessa jakamassa Kreikalle rahaa ilman takuuksia.Tällä hän tarkoitti, että Kreikan pitää antaa lainoilleen sekä takaus että vakuudet. Urpilainen ei vielä vaalien alla osannut pankkitermejä. Hän luuli, että takaus ja vakuus ovat yhdessä sama kuin takuus. Todellisuudessa uudissanaa takuus ei ole olemassa kuin Urpilaisen suussa (http://suomisanakirja.fi/takuus ). On takuu, takuusitoumus ja takaus sekä vakuus.

Persujen pelossa demarit paaluttivat tiukan periaatelinjauksen, joka tuli myös Jyrki Kataisen hallitusohjelmaan.

Demarien vakuusvaatimukset on jo tyrmätty kaikissa suurissa EU-maissa. Myös Suomen ystävänä ja ymmärtäjänä toiminut Saksa (http://www.uusisuomi.fi/raha/115089-saksa-euromaat-kaatoivat-suomen-vaku... ) on ilmaissut kielteisen kantansa erillisiin vakuuksiin.

Nyt Urpilaisen johtamat demarit ovat pattitilanteessa, josta päästää ulos vain pyörtämällä Urpilaisen lupaukset (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/sampo-pankin-lauri-uotila-vakuuks... ) . Tämä merkitsisi kyljen avaamista persuille, jotka voisivat syyttää Urpilaista takinkäännöstä ja pelkuruudesta. Se voisi merkitä sitä, että persut saisivat lisää ääniä demarileiristä seuraavissa kunnallisvaaleissa. Urpilaisen löysät lupaukset maksaisivat tällöin ainakin Urpilaisen poliittisen uskottavuuden puoluejohtajana ja valtiovarainministerinä.

228 kommenttia Kommentoi

Kommentit

1.9.2011 10:23

Seuraakohan Pietilä politiikkaa lainkaan, vai katseleeko sitä kenties persulaisuuden sinikeltaisten lasien läpi. Tähän pikkuriipustuksen osui aika monta asenteellista väittämää ja suoranaista virhettä:
- Suomi ei ole hyväksynyt kreikkalaisten pankkien osakkeita vakuuksiksi.
- Uusien lainojen ehdot eivät välttämättä ole samat kuin vanhojen lainojen. Uusissa lainoissa ei siis välttämättö ole mukana IMF:n etuoikeutta.
- Urpilaisen "takuus" ei ollut mikään yhdistelmä sanoista vakuus ja takaus, vaan harmittava kielellinen lipsahdus, joka ei mitenkään parantanut suoritusta vaalitenteissä.
- Demarithan eivät ole vaatineen mitään erillisiä vakuuksia vaan vakuuksia yleensä. Siis demareille käy aivan hyvin myös se, että muutkin maat saavat lainoilleen vakuudet. Tätä mallia itse asiassa ajettiin ensin ja nyt näyttää, että myös muut EU-maat ovat haluamassa vakuuksia herättyään Suomen ja Kreikan tekemän sopimuksen seurauksena.
- Ulospääsyjä tilanteesta on demareilla ainakin kaksi. Joko uskottavat vakuudet yhteisellä EU-tason sopimuksella tai poisjäänti Kreikan tukipaketista.
- Vaalilupausten löysyyttä tai tiukkuutta ei pitäisi arvioida, kun prosessi on vielä pahasti kesken.

10.9.2011 14:09

- Demarit /kokoomus päsee kuin koira veräjästä (mitähän sekin tarkoittaa) kun Kreikka romahtaa - Todennäköisesti tämänviikonlopun aikana. Voipi olla ettei sitä meille viellä heti kerrotakkaan. [nämä kuuluisat keskeneräiset asiat]
- Toivon mukaan menee euro samaan romahdukseen, jotta kaikki EU maat olisivat tasa-arvoisessa talous asemassa, pääsimme nauttimaan samoista eduista, kuin muut EU maat.

28.3.2012 21:40

ketjusta viis, mutta ilmeisesti Kerava hankkii duunarit mistä halvimalla saadaan kun kaupungin vuokra asunnot annetaan etelänaapureille, noh saattaa sielllä joku itänaapurikin olla. Voihan toki olla että kaikilla Keravalisilla on jo asunto eikä muualta Suomesta keravalle tosiaankaan haluta muuttaa

1.9.2011 10:41

Ei A-P. Pietilä PerSu ole. Hän on vielä paljon pahempi populisti. Hän on aina oikeassa, hän on - omasta mielestään - oikeassa silloinkin kun on väärässä :-)

1.9.2011 12:25

Koko ongelma (lainat/takuut/finassi ja pankkikriisi) on markkinakapitalismin toiminnan hyväksyminen ja vastuuttoman rahavallan paapominen EU:ssa. Tämän tosiasian johdosta, olen samaa mieltä (kerrankin) Pietilän kanssa, "Suomea viedään
teuraaksi" lisäyksellä on jo viety, silloin jo kun eduskuntapoliitikot luovuttivat oman kansallisen päätösvallan EU:lle.

Kansallisvaltiot tulevat jatkossakin maksumieheksi tässä rahapelissä, niin Suomi, kuten muutkin EU:n jäsenvaltiot.

Kun on jäsenvaltioiden oma päätäntävalta, eduskuntapoliitikkojen toimesta annettu/otettu pois kansalaisilta, niin tämä on selvää seurausta siitä. Yhdenkään EU:n jäsenmaan ei ole mahdollista yksin "potkia irti" itseään tästä sopimusten pakkopaidasta, niin tiukat ovat nyky "paratiisimme" (EU) kahleet.

Suomen politiikkojen "muka" yritykset vaikuttaa vakuuksiin, olivat myöhäisherännäistä sisäpoliittisten etujen vuoksi, - profiilin nostoyritys.

Mitä nopeammin, sitä parempi irti EU:sta.

11.9.2011 11:21

- Jannu Jokela kirjoittaa niinkuin asia [Euro/EU] on. Mutta niitä jotka sanovat "Keisarilla ei ole vaatteita" ei oikein löydy. Onko sitten muiden velkojen maksu niin paljon mukavanpaa - Ilmeisesti.

1.9.2011 12:37

En usko, että Demarit pyörtäisivät lupauksiaan - jos näin tekevät se on puhdas poliittinen itsemurha.
Takuut pitää saada tai sitten pitää irtautua koko tukipaketista - muuta vaihtoehtoa en näe. Kreikan mahdollisuudet selvitä ovat minimaaliset ja takuut ovat välttämättömät jo uskottavuudet kannalta. Kokeile itse hakea 5M€ lainaa ilman mitään takuita takaisinmaksusta - ei taida onnistua.

1.9.2011 15:13

Hyvänen aika sentään, eilen juuri uutisissa tuli, että Ranska ei myöskään hyväksy Suomen olemattomia vakuus vaatimuksia, eli asian pitäisi olla harvinaisen selvä. Nyti pitää löytyä sitä Urpilaisen että Kataisen hokemaa VASTUUNKANTOA, mitä he ovat meille suomalsille hokeneet, että jos ei tule täysiävakuuksia, ei tipu lainatakauksia. Muutenkin Sdp:n harjoittama politiikka on jo ollut ala-arvoista, äänestäjille annetut lupaukset ovat lentäneet romukoppaan jo ajat sitten. Kataisen huoli on vaan, että emme aseta muita EU maita huonoon asemaan, vähät väliä vaikka Suomen talous menee tai on jo mennyt kuralle, vähät väliä kantaväestöstä, Eu:n ydin sekä mamut etusijalle, se on sitä kokoomuksen hokemaa suurta isänmaallisuutta.

1.9.2011 18:02

Pietilä tuntuu oikein hekumoivan sillä, että Suomi kärsisi Kreikka-tuestaan maksimaalisen suuret tappiot. Noin monisanaisella johdattelulla Pietilän olisi pitänyt vaatia, että Suomi ei mene enää ottamaan osaa Kreikan toiseen hätäapupakettiin. Hän ei kuitenkaan vaatinut sitä, vaikka pelottelee Kreikan konkurssilla, mihin on todella syytäkin.

Siitä olen samaa mieltä, että Jutta Urpilainen on nyt poliittisesti pahassa paikassa. Kunniallista poispääsyä sieltä ei ole.

1.9.2011 20:25

Suomen pitää olla tässä asiassa EU:n pahapoika, muutoin homma jatkuu entisellään, eli "markkinavoimat" pitävät tuon tuostakin niskalenkissä - tai peräti sillassa - hövelisti maksavia yhteiskuntia.

Alkukesästä 2010 silloinen valtiovarainministeri kehuskeli ensimmäisen Kreikan pelastusoperaation ja EU:n "talousapupaketin" jälkeen, että "otettiin niskalenkki markkinavoimista". EU-johtajien niskalenkki (=painiote, millä aikoinaan melkein poikkeuksetta voitettiin vastustaja) ei pitänyt selätykseen eli ottelun päättymiseen asti.

1.9.2011 18:30

Ilkka Alavan kanssa voi olla täysin samaa mieltä Urpilaisen asemasta. Pahassa paikassa taitaa olla.

Alava olisi tietenkin voinut jatkaa ajatusta vielä hiukan pidemmälle: Pääministeri Katainen on vielä pahemmassa paikassa. Hän on hallituksen "toimitusjohtaja" ja on yhtä sitoutunut hallitusohjelmaan kuin Urpilainenkin. Kataisen tuki omissa joukoissa taitaa olla jonkin verran huonompi. Joku kokoomuslainen Eero Lehtikin on kirjoitellut hallituksen rahanlapiointitouhuuista jokseenkin negatiivisen sävyyn. Demarit näyttävät olevan yksimielisemmin vakuudettomien vakuuksien antamisia vastaan ja siten Urpilaisen tukena.

Hallitus on todella heikoilla: Sen pitäisi toisaalta lunastaa lupauksensa suomalaisille, mutta joutuvat siinä tapauksessa pyllistämään EU:n satraapeille. Toinen vaihtoehto on tietenkin se, että mielistellään EU:n satraappeja ja pyllistetään Suomen kansalle.

Demokratiassa kun toistaiseksi ollaan, kannattaisi ehkä sittenkin muistaa, että Suomessa äänestävät suomalaiset, jopa perussuomalaiset.

Isänmaan asialla kannataisi olla. EU:ta mielistelemällä pääsee pikitietä pitkin opposition perimmäiseen nurkkaan, sinne jonnekin kepulien taakse.

1.9.2011 19:33

Suomi jääkön ulos koko paketeista kyllä Eu jatkuu ilman Suomen osallistumista,niin on tehnyt muutkin Pohjoismaat ja rahaliittosta eroaminen olisi Suomelle viisain teko koska oma valuutta on rautaa tällä hetkellä ja nostaisi meidän kilpailukyvyn taivaisiin niinkuin Ruotsissakin.

1.9.2011 19:54

"rahaliittosta eroaminen olisi Suomelle viisain teko koska oma valuutta on rautaa tällä hetkellä ja nostaisi meidän kilpailukyvyn taivaisiin niinkuin Ruotsissakin."

Se aika, jolloin suomalaisten mitään osaamattomien tolvanoiden tyrimistet maksatetaan D-vitamiinilla veronmaksajilla, on lopullisesti ohi... mitä se "lopullisesti" nyt sitten on :-)

1.9.2011 20:13

Alkuperäiseen Pietilä kirjoituksessa olevaan lauseeseen "suomalaisia viedään kuin pässejä teuraaksi Euroopan politiikassa". Tämä on tosi ja me suomalaiset maksamme tämänkin uhrauksen, niinkuin kaikki tulevatkin EU:n katastrofit. Niinkauan kuin kuulumme tähän teurasjoukkoon.

Poliitikot kun eivät kanna vastuutaan, tässäkään asiassa vaikka tähän naruun (EU) ovat
meidät sitoneet.

2.9.2011 06:59

"me suomalaiset maksamme tämänkin uhrauksen, niinkuin kaikki tulevatkin EU:n katastrofit. Niinkauan kuin kuulumme tähän teurasjoukkoon. "

Noudata S-l: A:n ohetta ja neuvoa = muuta Norjaan :-)

1.9.2011 22:10

Kannattaisi lukea ja vielä enemmän funtsia seuraavaa....

Kooltaan pieni mutta sielultaan suuri Islanti on kieltäytynyt antautumasta kansainväliselle pankkikartellille. NewsNetScotland aloittaa saagansa Islannista toteamalla "On hämmästyttävää, kuinka vähän valtamedia kertoo meille siitä mitä maailmalla tapahtuu" ja jatkaa: "Italialainen radiokanava teki ohjelman Islannin vallankumouksesta, joka jatkuu edelleen".

Toimittaja: Riikka Söyring
30.8.2011, Verkkomedia.org

Islanti taistelee pankkikartellia vastaan - menestyy ja valtamedia vaikenee

Kun vuoden 2008 alussa globaali finanssikriisi alkoi, Islanti meni kirjaimellisesti konkurssiin. Syyt konkurssiin mainittiin tuolloin mediassa vain ohimennen, ja sen jälkeen tuo vähän tunnettu Islanti vaivutettiin unholaan.

Islannin tarina on yhä ajankohtainen, erityisesti nyt kun Euroopan Unionin jäsenmaista yksi toisensa jälkeen on vaipumassa pohjattomaan velkasuohon ja koko euro on vaarassa kaatua - omaan mahdottomuuteensa, tekisi mieli sanoa.

Ja se onkin syy siihen, miksi Islannista ei haluta puhua: Islannin ei haluta toimivan esimerkkinä muulle maailmalle.

Euroopan parlamentti mainitsikin heinäkuussa Islannin edistyneen EU-jäsenyyden tiellä: "Parlamentti hyväksyi ensimmäisen vuosiraporttinsa Islannin jäsenyysneuvotteluista, jotka käynnistettiin viime vuonna. Se pitää tervetulleena mahdollisuutta liittää unionimaiden joukkoon yksi Euroopan vanhimmista demokratioista. Jäljellä on vielä joitakin ongelmallisia teemoja, kuten Icesave-kiista, valaanpyynti (kielletty EU:ssa) sekä Islannin halu suojella kalastus- ja maatalousmarkkinoitaan".

Islantilaiset taistelevat pankkikartellia vastaan - ja menestyvät.

Alamäen alku

Viisi vuotta uusliberaalia hallintoa teki Islannista, jonka asukasluku on vain 320 000 erään maailman rikkaimmista valtioista.

Vuonna 2003 kaikki Islannin pankit yksityistettiin. Pankit tarjosivat online-pankkipalveluja minimikustannuksilla houkutellakseen ulkomaisia sijoittajia. Toimintamalli salli pankkien maksaa suhteellisen korkeaa korkoa talletuksille.

IceSave-tilit houkuttelivat monia pieniä sijoittajia, eritoten Yhdistyneistä Kuningaskunnista ja Hollannista. Kun sijoitusten määrä kasvoi, kasvoi samalla myös pankkien ulkomaan velka.

Vuonna 2003 Islannin velkamäärä ylitti 200 prosentilla sen bkt:n, vuonna 2007 velan määrä oli jo 900 prosenttia. Vuoden 2008 finanssikriisi antoi kuoliniskun. Kolme suurinta pankkia - Landbanki, Kaupthing ja Glitnir - menivät nurin ja kansallistettiin. Islannin raha, kruunu, menetti 85% arvostaan verrattuna euroon. Vuoden lopussa Islanti julisti olevansa konkurssissa.

Sosiaalidemokraattisen koalitiohallituksen pääministeri Geir Haarde neuvotteli 2,1 miljoonan dollarin lainan mihin muut Pohjoismaat lisäsivät toisen mokoman. Kansainvälinen finanssiyhteisö painosti Islantia rankkoihin talouspakotteisiin.

Euroopan Unioni ja yksityisesti omistettu kansainvälinen valuuttarahasto IMF halusivat ottaa velan kontolleen sanoen sen olevan ainoa tapa, jolla Islanti voisi maksaa takaisin Hollannille ja briteille - siellä oli luvattu hyvittää sijoittajia näiden menetyksistä.

Islantilaiset kieltäytyivät antamasta pankeille takuita. Protestit jatkuivat, kunnes hallitus erosi.

Islantilaispoliisi kannattelee mielenosoittajan rumpua, näinköhän meilläkin?

"Kiitos ei!"

Uudet vaalit pidettiin huhtikuussa 2009. Vaalien jälkeen Islannilla oli vasemmistokoalitio-hallitus joka tuomitsi uusliberaalin talousmallin, mutta lupasi silti Islannin hyvittävän 3,5 miljoonaa euroa. Islantilaisten olisi ollut yhteisvastuullisesti korvattava pankkien kähmäilyjä 2.35 miljardia puntaa briteille ja 1.32 miljardia euroa hollantilaisille 3 prosentin korolla vuoteen 2046 mennessä. Velasta jonka yksityiset tahot olivat ottaneet toisilta yksityisiltä tahoilta.

Eduskunta hyväksyi pankin velan maksamisen ulkomaisille sijoittajille.

- Mutta islantilaiset sanoivat taas: "Kiitos ei!"

Islantilaisille ei siis sopinut se, että kokonainen kansakunta maksaisi yksityisiä velkoja.

Presidentti Olafur Ragnar Grimsson kuunteli kansalaisia ja kieltäytyi ratifioimasta lakia jolla Islannin kansa olisi asetettu vastuuseen pankkiirien veloista. Asia meni kansanäänestykseen. Islanti hylkäsi kerta kaikkiaan ajatuksen siitä, että islantilaisten tulisi maksaa muille yksityisiä IceSave-velkoja.

Peräti 93.2% islantilaisista oli pankkien velan maksamista vastaan.

Vastauksena kansanäänestyksen tulokseen IMF jäädytti välittömästi lainansa Islannille. Islanti palautti pallon antamalla kansainvälisen etsintäkuulutuksen Lontoossa hallituksen hoivissa majailevasta Kaupthingin ex-pankinjohtajasta Sigurdur Einarssonista.

Velan maksusta onkin nyt tehty se kynnys, joka Islannin tulisi ylittää ennen kuin se voidaan hyväksyä Euroopan Unionin jäseneksi.

Islanti on vastannut uudella kansanäänestyksellä. Pankkien velkojen maksua vastustaa edelleen 58.9% kansalaisista. Presidentti Grimsson sanoi äänestyksen jälkeen: "Islanti antoi mieluummin pankkien kaatua. Ne olivat yksityisiä pankkeja emmekä me pumpanneet rahaa niiden elvyttämiseen. Ei ole valtion asia nostaa kaatuneita yksityisomistuksessa olevia pankkeja pystyyn."

Kansainvälinen yhteisö on jatkanut painostusta esimerkiksi uhkaamalla estää Islannin rahoituksen saannin kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta ja markkinoilta sekä luottoluokituksen alentamisella. Islannin reaktio on ollut kehottaa kansainvälistä yhteisöä ja pankkeja painumaan ...marjaan!

Presidentti Olafur Ragnar Grimsson, joka kuunteli pankkiirien sijasta kansalaisia.

Uusi perustuslaki

Islanti panee perustuslakinsa uusiksi. Uutta perustuslakia laatimaan on valittu 25 mihinkään poliittiseen puolueeseen kuulumatonta aikuisikäistä henkilöä, joita kutakin oli suositellut vähintään 30 ihmistä.

Uutta perustuslakia laaditaan internetissä siten, että valittujen kokoukset ovat nähtävissä internetissä reaaliaikaisesti ja kansalaiset voivat lähettää kommentteja ja ehdotuksia; he siis näkevät perustuslain muotoutuvan ja saattavat osallistua sen laatimiseen.

Perustuslaki annetaan valmistuttuaan eduskunnalle hyväksyttäväksi seuraavien vaalien jälkeen.

Americans for Limited Government-järjestön puheenjohtaja Bill Wilson huomauttaa: "Jos Islannin esimerkki leviää veronmaksajien keskuudessa, pankeilla on syytä pelkoon: ne menettävät mahdollisuutensa kiskoa myöntyväisten hallitusten avustuksella loputonta rahoitusta veronmaksajilta ja keskuspankilta.

Islannin tapauksessa ei ole kyse velan maksusta tai piensijoittajien tappioista vaan siitä, että pankit haluavat varmistaa hallitusten takaavan - aina- ettei pankeille tule tappiota vaikka ne toimisivat kuinka vastuuttomasti. Pankit haluavat veronmaksajilta itselleen ilmaisen riskivakuutuksen"

Wilsonin mielestä sellaiset takuut eivät ole välttämättömiä täystyöllisyyden säilyttämiseksi tai talouskasvun tukemiseksi: takuut ovat tarpeen ainoastaan siksi, että pankit voivat jatkaa vivuttamista vailla huolen häivää sekä voittojen maksimointia.

"On ymmärrettävä, että jos jokin - vielä - itsenäinen valtio yrittää uudelleenjärjestellä velkojaan tai pakottaa sijoittajat kärsimään tappio omien väärien arviointiensa takia, pankit tulevat julistamaan taloussodan jossa keinoja ei kaihdeta.

Vaihtoehto on vielä pahempi: itsenäisten kansakuntien itsenäisyyden uhraaminen ja alistuminen kasvottomien pankkiirien valtaan.

Tämä konflikti on jo alkanut, ja se on jo muovannut 21. vuosisadan alkua" Wilson toteaa.
Tärkein kysymys lienee kuuluukin, aikovatko vapaat ihmiset pysyä vapaina - kuten Islanti on tehnyt - vai alistua, sanoo Bill Wilson.

Nyt ymmärrätte, miksi Islannista ei saa puhua.

Uutta Islantia rakennetaan yhteisvoimin ja perustuslakia luodaan

Islannin lama meni ohi

Toimittajan kommentti: - "Islannin lama on ohi, se jätti velat maksamatta."

Islanti päätti kaksi vuotta sitten kansanäänestyksellä jättää velat maksamatta ja pakottaa sijoittajat vastuuseen pankkisysteemin romahtamisesta. Sijoittajille ja velkojille kerrottiin, että - "Ottakaa tai jättäkää!" Velkasummaa oli pienennettävä.

Pankit olivat holtittomalla taloudenpidollaan ja keinottelulla saaneet aikaan velan, joka oli 11 kertaa kansan kokonaistuloa suurempi.

Viralliset tilastot osoittavat päätöksen onnistuneeksi. Lama oli ohi vuoden 2010 kolmannella kvartaalilla. Islannin valuutan arvo putosi helpottaen vientiä.

Irlannissa tieto Islannin menestyksestä saattaa aiheuttaa painetta poliitikkojen suuntaan: Kansalaiset haluavat tietää, miksi Irlanti ei eronnut euroalueesta ja vaatinut velkojen uudelleenjärjestelyä.

Nobel-palkittu Paul Krugman on toistuvasti kehottanut Irlantia, Kreikkaa ja Portugalia harkitsemaan euroalueesta irrottautumista ja velkajärjestelyä.

YK:n alainen Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on yllättynyt Islannin nopeasta noususta.

"Islanti antoi pankkien kaatua. Ne olivat yksityisiä pankkeja emmekä me pumpanneet rahaa niiden elvyttämiseen. Ei ole valtion asia nostaa kaatuneita yksityisomistuksessa olevia pankkeja pystyyn."

Islannin presidentti Olafur R Grímsson

Lähteet:

http://www.europarl.europa.eu/fi/pressroom/content/20110407IPR17168/html/Parlamentti-kiitt%C3%A4%C3%...
http://www.informationclearinghouse.info/article28391.htm
http://www.newsnetscotland.com/index.php/scottish-news/3057-a-story-missing-from-our-media-icelands-...
http://www.guardian.co.uk/business/2010/dec/07/iceland-exits-recession-third-quarter
http://www.guardian.co.uk/world/iceland
Riikka Söyring @ 30.8.2011 1:51

Ote alkuperäisestä uutisesta:
A story missing from our media: Iceland's on-going revolution
An Italian radio program's story about Iceland’s on-going revolution is a stunning example of how little our media tells us about the rest of the world. We may remember that at the start of the 2008 financial crisis, Iceland literally went bankrupt. The reasons were mentioned only in passing, and since then, this little-known member of the European Union fell back into oblivion.

As one European country after another fails or risks failing, imperiling the Euro, with repercussions for the entire world, the last thing the powers that be want is for Iceland to become an example. Here's why:

Five years of a pure neo-liberal regime had made Iceland, (population 320 thousand, no army), one of the richest countries in the world. In 2003 all the country’s banks were privatised, and in an effort to attract foreign investors, they offered on-line banking whose minimal costs allowed them to offer relatively high rates of return. The accounts, called IceSave, attracted many UK and Dutch small investors. But as investments grew, so did the banks’ foreign debt. In 2003 Iceland’s debt was equal to 200 times its GNP, but in 2007, it was 900 percent. The 2008 world financial crisis was the coup de grace. The three main Icelandic banks, Landbanki, Kapthing and Glitnir, went belly up and were nationalised, while the Kroner lost 85% of its value with respect to the Euro. At the end of the year Iceland declared bankruptcy.

Contrary to what could be expected, the crisis resulted in Icelanders recovering their sovereign rights, through a process of direct participatory democracy that eventually led to a new Constitution. But only after much pain.

Geir Haarde, the Prime Minister of a Social Democratic coalition government, negotiated a two million one hundred thousand dollar loan, to which the Nordic countries added another two and a half million. But the foreign financial community pressured Iceland to impose drastic measures. The FMI and the European Union wanted to take over its debt, claiming this was the only way for the country to pay back Holland and Great Britain, who had promised to reimburse their citizens.

Protests and riots continued, eventually forcing the government to resign. Elections were brought forward to April 2009, resulting in a left-wing coalition which condemned the neoliberal economic system, but immediately gave in to its demands that Iceland pay off a total of three and a half million Euros. This required each Icelandic citizen to pay 100 Euros a month (or about $130) for fifteen years, at 5.5% interest, to pay off a debt incurred by private parties vis a vis other private parties. It was the straw that broke the reindeer’s back.

What happened next was extraordinary. The belief that citizens had to pay for the mistakes of a financial monopoly, that an entire nation must be taxed to pay off private debts was shattered, transforming the relationship between citizens and their political institutions and eventually driving Iceland’s leaders to the side of their constituents. The Head of State, Olafur Ragnar Grimsson, refused to ratify the law that would have made Iceland’s citizens responsible for its bankers’ debts, and accepted calls for a referendum.

Of course the international community only increased the pressure on Iceland. Great Britain and Holland threatened dire reprisals that would isolate the country. As Icelanders went to vote, foreign bankers threatened to block any aid from the IMF. The British government threatened to freeze Icelander savings and checking accounts. As Grimsson said: “We were told that if we refused the international community’s conditions, we would become the Cuba of the North. But if we had accepted, we would have become the Haiti of the North.” (How many times have I written that when Cubans see the dire state of their neighbor, Haiti, they count themselves lucky.)

In the March 2010 referendum, 93% voted against repayment of the debt. The IMF immediately froze its loan. But the revolution (though not televised in the United States), would not be intimidated. With the support of a furious citizenry, the government launched civil and penal investigations into those responsible for the financial crisis. Interpol put out an international arrest warrant for the ex-president of Kaupthing, Sigurdur Einarsson, as the other bankers implicated in the crash fled the country.

But Icelanders didn't stop there: they decided to draft a new constitution that would free the country from the exaggerated power of international finance and virtual money. (The one in use had been written when Iceland gained its independence from Denmark, in 1918, the only difference with the Danish constitution being that the word ‘president’ replaced the word ‘king’.)

To write the new constitution, the people of Iceland elected twenty-five citizens from among 522 adults not belonging to any political party but recommended by at least thirty citizens. This document was not the work of a handful of politicians, but was written on the internet. The constituent’s meetings are streamed on-line, and citizens can send their comments and suggestions, witnessing the document as it takes shape. The constitution that eventually emerges from this participatory democratic process will be submitted to parliament for approval after the next elections.

Some readers will remember that Iceland’s ninth century agrarian collapse was featured in Jared Diamond’s book by the same name. Today, that country is recovering from its financial collapse in ways just the opposite of those generally considered unavoidable, as confirmed yesterday by the new head of the IMF, Christine Lagarde to Fareed Zakaria. The people of Greece have been told that the privatization of their public sector is the only solution. And those of Italy, Spain and Portugal are facing the same threat.

They should look to Iceland. Refusing to bow to foreign interests, that small country stated loud and clear that the people are sovereign.

That’s why it is not in the news anymore.

1.9.2011 23:14

Hieno selvitys! Ihmettelen vakuuskeskustelussa seuraavaa: mitä järkeä voi olla antaa vakuudeksi rahaa. Jos joku lainaa tietyn summan rahaa ja lainan saaja laittaa tietyn summan vakuudeksi lainanantajan tilille, niin miksei lainanantaja yksinkertaisesti jätä lainaamatta tätä vakuussummaa ja lainansaaja käytä tätä vakuussummaa saamansa lainan sijaan. Onko tämä jotain korkeampaa ekonometriaa, ainakaan kansantaloustieteen luennoilla sitä ei ole käsitelyt.

2.9.2011 09:36

Islannin tapaus oli tosiaan puhtaasti muutaman ylioptimistisen 'pankkimiehen' aikaansaannos, joten islantilaisten reagointi näin sivullisesta vaikuttaa oikeutetulta.
Kreikan tie on todennäköisesti samanlainen. Ero on vain siinä, että itse valtio on käyttäytynyt vastuuttomasti, joten islannin ratkaisu ei heidän kohdallaan tunnu yhtä oikeutetulta. Poliittisesti muissa Euromaissa islannin ratkaisu saattaa olla sittenkin niistä huonoista paras myös Kreikan kohdalla.Muilla kriisimailla tuntuu olevan selviytymisen mahdollisuus. Sen jälkeen Kreikka ei saa lainaa helposti oikein mistään, mutta ei se saa nytkään. Tietenkin Kreikka siirtyy ainakin määräajaksi Drakmaan.

2.9.2011 08:53

Eivät Kreikan kansalaiset ole vastuussa Kreikan konkurssista. Kannattaa muistaa, että EU:ta ovat huijanneet vuosikymmeniä Papadopoulokset ja Karamanlisit kaikkeen hölmöilyyn suostuvine ja Kreikan hallitusherroja lipovine avustajineen.

Tavallinen kreikkalainen ei asioista ole pahemmin tiennyt. Ehkä tavallinen kreikkalainen on ihmetellyt ja ollut tyytyväinen viime vuosien hyvinvointinsa määrään. Ehkä tavallinen kreikkalainen on hyväksynyt karamanlisit ja papadopoulokset jonkinmoisina maansa hyvinvoinnin tuojina tajuamatta, että hyvinvointi on perustunut kavallettuihin ja varastettuihin rahoihin.

Noissa varastamis- ja kavalluspuuhissa ovat avustaneet innokkaasti oman hyötynsä takia Saksan, Ransakan ja jopa Kreikankin pankit. Nyt kun on maksun paikka, pitäisi maksumiesten ja -naisten löytyä noista luototuksissaan typerehtineistä pankeista.

Jätetään myös talouskomissaari Olli Rehn odottelemaan puhelinsoittoja. Jos hänen virkamiehensä komissiossa eivät tiedota hänelle Suomen hallituksen komissiolle ilmoittamista asioista, vika ei ole puhelinjohdossa vaan siinä komission johdossa, johon Rehn itsekin kuuluu.

2.9.2011 10:13

Edellä ihmeteltiin, kun Kreikka olisi antanut murto-osa vakuuden euroina Suomelle, sitä on ihmetellyt 90% suomalaisista, eli silkkaa SDP:n sumutusta. Todellakin jos itsellä on rahaa, mitä ylipäätänsä pitäisi lainata, eli SDP:n Kokoomuslaisten horitnoita. Kultavarannot olisi hyvä vakuus, tai kiinteä omaisuus. Taas ensi tiistaina Urpilainen menee ihan ite Berliiniin neuvottelemaan saksalaisten sekä hollantilaisten kansaa vakuuksista, ihmettelen, missä ovat ranskalaiset, hehän sanoivat hyvin tiukasti, että ei Suomen vakuuksille. Miksi väen väkisin on anettava lainatakuut Kreikalle, joka on aivan suoritustilassa. Niinpä niin Urpilainen ja Katainen ovat hokeneet ja olleet täällä suomessa kovin tiukkoina, että jos ei tule vakuuksia, ei lainaa tipu, nyt on lunastettava lupaukset. Kansalta on mennyt luottamus eritoten näihin kahteen puolueeseen, eli eivät nauti meidän suomalaisten luottamusta, paha juttu. Olkoon se yksityinen ihminen tai politikko, jos luottamuksen menettää, sitä on lähes mahdoton saada takaisin. Mikä on mnentetty se on menetetty.

2.9.2011 22:14

"Miksi väen väkisin on anettava lainatakuut Kreikalle, joka on aivan suoritustilassa. "
Kreikalle on annettu vuoden verran uutta lainaa, jotta se voisi maksaa pankkilainoja takaisin pankeille. - Näin keskieurooppalaiset pankit pääsevät eroon kreikkalainoistansa, jotka ovat muuttuneet roskalainoiksi.
Sitten kun keskieurooppalaiset pankit ovat pääosin päässeet eroon näistä Kreikan roskalainoista, todetaan, että Kreikka on konkurssissa. - Sen jälkeen annetaan anteeksi osa Kreikan veloista.

Edellä kerrottu on uusi versio valtion roskapankista, jota menetelmää Suomen valtio käytti myös 1990 -luvun laman aikana.
Suomessa edellä kerrotun menetelmän innokkain kannattajapoliitikko on pankkitukiKäteinen.

2.9.2011 10:29

Kreikan kultavarannot ja muittenkin Euromaiden kultavarannot taitavat olla jo EKP: n lainojen takuuna. Ja parempi niin, ettei tarvitse ruveta maksamaan EKP:n lainoja.
Suomen hallitus ymmärtääkseni ei itsessään ole mikään talousguru, vaan he seuraavat asiantuntijoiden neuvoja. Ne ikävä kyllä ovat hyvinkin erilaisia. Arvostelijat eivät ole esittäneet Suomessa mitään rakentavaa. Kreikka selvitystilaan on helppo sanoa, mutta kuinka se toteutetaan. Siihen ne neuvot ovat loppuneetkin.

2.9.2011 11:43

on se kumma että suomen vastuut ekp:lle on kasvaneet elokuussa 780 miljoonaa, ilmeisesti ekp:n sikamaista ostamien velkakirjojen takia. ei ylitä uutiskynnystä koska on pikkusumma( alle miljardin), vaikka onkin kaksinkertainen vaadittuihin "takuuksiin nähden.
ai niin tätä ei saa julkituoda, kun ei ole koneiston syöttämä virallinen totuus.

2.9.2011 12:52

Euromaat osallistuvat EKP:n voittoihin ja tappioihin. Tappiot pyritään ensisijaisesti kattamaan EKP:n omasta rahastosta, joten tappioiden maksuun Suomi ei ainakaan vielä osallistu. Muut EU-maat (Ruotsi,Britannia, Tanska jne ...) maksavat vuosimaksun 3.8% osuudestaan EKP.ssa ja eivät osallistu mahdollisten voittojen tai tappioiden jakoon. Tanska on sitonut kruununsa Euroon kuten Virokin ennenja on tällöin tavallaan kuuntelujäsen Eurossa.
Tämä on julkista tietoa.

Suomen on tyhmää erota Eurosysteemistä ainakin toistaiseksi.
Jos eroamme, ensimmäinen siinä ei kannata olla, vaan on seurattava tarkoin Saksan toimia, joka tosiasiassa määrää Euroopan suunnan.

2.9.2011 13:10

Ansioitunut taloustoimittaja ja palkittu tiedonjulkistaja Pietilä syynnistyy ilmeisen tahalliseen vääristelyyn, kun hän(kin) kirjoittaa Suomen lainasta Kreikalle.

Suomen valtiolta ei kukaan ole pyytämässä lainaa Kreikalle eikä millekään muullekaan kriisimaalle. Suomelta ja muilta euromailta pyydetään takauksia lainoille, joita Kreikka ottaisi rahamarkkinoilta.

Vanha sanonta sanoo toki, että "kuka ottaa taatakseen ottaa maksaakseen", mutta maksun aika ei ole vielä eikä tulekaan jos lainanottajat selviävät velvoitteistaan. Voi olla etteivät täysin selviä, mutta puhutaan silti asioista oikeilla nimillä.

Irvailu Urpilaisen sanallisen lipsahduksen kustannuksella on halpahintaista. Eiköhän se ministeri sentään tiedä takauksen ja vakuuden eron. Kyllä niitä lipsahduksia sattuu talousguru Pietilällekin.

2.9.2011 15:31

Ensimmäiseen Kreikka-paketti Suomi lainasi rahaa Kreikkaa varten ja edelleenlainasi sen Kreikalle hieman suuremmalla korolla. Siis lapioinnissa on heilunut tyhjät lapiot tähän asti. No pientä korkotuloa tullut.
Toisessa paketiissa taataan Suomen osuus Euro-maiden yhteisestä lainasta Kreikalle.
Nyt vaan on usko Kreikan maksukyvystä pelottanut suomalaisia. Jos kreikka nyt kuitenkin selviää ja emme ole mukana takuissa, tulee Suomelle suuri tappio. Jos Kreikka ei selviä saattaa tappiomme olla 1.4 miljardia Euroa ja kyllä me siitä selviämme. Harmittaa sitten vaan viimeisen päälle.

2.9.2011 16:21

eemelille ensin:Irvailu Urpilaisen sanallisen lipsahduksen kustannuksella on halpahintaista. Eiköhän se ministeri sentään tiedä takauksen ja vakuuden eron.
ei ainakaan vaalikekustelujen aikana tiennyt. 1 kerta on lipsahdus, useampi kerta on tietämättömyyttä/ tyhmyyttä.urpilainen käytti termiä kymmaniä kertoja. edes sdp:n jäsenkirja ei tälläkään kertaa tehnyt sopivasta pätevää. termi hävisi vasta kun juttis oli ollut viikon virkamiesten prepattavana ministeriön kellarissa.
observer:karvaranteilla ei ole maksu-kykyä/ halukkuutta, koska pohjoisessa on maailmantyhmin kansa joka takaa leväperäisen taloudenhoidon luultavasti maailman tappiin asti,mihinkään säästötoimenpiteisiin ei ole halukkuutta, kuten ei italiallakaan, italia sai ekpn avustuksella kassansa hetkeksi kuntoon, berlusconi ilmoitti ettei ole tarvetta rikkaiden veronkorotuksille, eikä sitä toteuteta.
entäs ameriikalaisprofessori epäili tänään että tämän myllerryksen seurauksena ei euroopassa ole yhtään AAA luottoluokituksen omaavaa maata.suomessakin korot pomppaa kattoon, mites sitten käy. hei fantsua mutta me tienataan tällä ja miten

2.9.2011 16:58

Ei kai kukaan niin tyhmä ole, että luulee suomalaisten hoitavan yksin tämän kriisin.
Meidän osuus on korkeintaan 1-2 % koko hommasta. Ollaan sitten viisaita tai tyhmiä.
Molempia riittää. Toivottavasti viisaita riittää Suomen ongelmien ratkaisuun.
Ongelmia riittää: Valtion velka, Kilpailukyky, Epätasa-arvon lisääntyminen jne..

2.9.2011 17:22

Vakuusvaatimukset voivat jämäköittää Suomen mainetta Brysselissä, mutta yhdistettynä ylimielisyyteen ne tekevät europarlamentaarikon mukaan pahaa jälkeä. – Persulainen retoriikka ei aja Suomen etua, sanoo Liisa Jaakonsaari. Keskustan Anneli Jäätteenmäen mukaan vakuussotkusta on puolestaan tehty Suomessa liian suuri numero. – Suomi ei ole Brysselissä keskipisteenä.
LÄHDE; Talous Sanomat

2.9.2011 19:01

eu verosyöttiläät ei voi muuta kuin olla tuota mieltä, pelko hanurissa siitä että eurostoliitto hajoaa ja menee ylipalkattu, siisti sisähomma alta
observerille: hyvin sä kaunistelet ja hämäät kokonaisuutta pienillä prosenttimäärillä
niinhän Cashback on pelotellut, että koko maailman talous romahtaa jos suomi ei ole antamassa rahaa, että etelänvetelät voi jatkaa juhliaan harmaantalouden luvattuna maana

2.9.2011 19:47

Kyllä niitä veteliä löytyy Suomestakin. Se on luuloa, että suomalaiset ovat Euroopan työteliäimpiä. Ei kannata nimitellä muita, jos ei ole kokemusta muista kuin meistä.
Se pitää paikkansa, että kultturieroja löytyy ja Kreikan tapaus poikkeaa myös muista 'etelän maista'. Siellä kansa on valinnut useasti huonoja johtajia politiikan avaintehtäviin ja siinä mielessä kansakin on osasyyllinen. Uusi tekniikka on ollut etelälle kompastuskivi, koska koko kansan koulutus ei ole vastannut uusia vaatimuksia.

2.9.2011 22:53

Tämä jäsenvaltioiden lypsäminen EU:n kautta ja toimesta ei lopu, ennekuin tästä parasiitistä on kansanäänestyksellä päästään - Irti !

2.9.2011 22:58

Kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä kannattaisikin järjestää... saisivatpahan kaikenmaailman jonninjoutavat hihhulit keksiä uusia marinanaiheita. Demokratiassa kun homma menee niin, että enemmistö päättää, ei vähemmistö.

3.9.2011 00:24

En muista, kuka tuossa jossakin edellä kirjoitetussa kommentissa totesi erään ajatuksen Kreikan avuntarpeen kestosta.

Tosin hän ei esittänyt asiaa aivan näillä sanoilla, mutta tulkitsin ajatuksen tämänsisältöiseksi: Kreikka ja sen maksuvaikeudet on ajateltu viikunanlehdeksi niin kauan, kun Saksan ja Ranskan pankit ovat saaneet tarpeellisen pääomaruiskeensa EU-maiden veronmaksajilta ja ehtineet saada löperösti luotottamansa lainat maksuun. Sen jälkeen Kreikka joutaa aivan yhtä hyvin pankkienkin puolesta selvitystilaan. Kreikka toimisi vain väliaikaisena postilaatikkona veronmaksajien rahoille, jotka heti myöntämisen jälkeen vilahtaisivat Saksan ja Ranskan pankkien pääomittamiseen.

Valitettavasti, tai paremminkin onneksi, tuo juoni ei tule menemään läpi.

Ollaanpa mitä mieltä tahansa Nalle Wahlroosin motiiveista, ei voi muuta sanoa kuin sen, että TYPEREHTINEIDEN SAKSALAISTEN JA RANSKALAISTEN PANKKIEN PITÄISI ITSE MAKSAA OMAT TYPEREHTIMISENSÄ. Mikä velvollisuus Suomen tai muidenkaan maiden veronmaksajilla on niitä maksaa? Pitäisikö pankkimaailmassa tälläkin kertaa olla niin, että voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sosialisoidaan veronmaksajien maksettaviksi?

Sijoittamisesta kiinnostuneille suosittelen Sammon osakkeiden ostoa, eikä Nordeakaan välttämättä ole hullumpi vaihtoehto. Pian käy nimittäin niin, että muutamat Saksan ja Ranskan pankit putoavat kuin kypsät omenat Nordean syliin. Sen Nordean suurin omistaja puolestaan on Sampo. Ostetaanpa me köyhätkin nyt Sammon osakkeita!

3.9.2011 09:13

!

3.9.2011 07:39

Osakevinkki perusteineen on hyvä. Saksan ja Ranskan pankit joutuvat sen Kreikan hoitamaan. Ne ovat eniten lainanneet ja näiden maiden maksuosuus on muutenkin suurin. Veronmaksajat joutuvat ne maksamaan pankkitukena tai sitten valtionvelkojen maksajana. Kreikan veronmaksajat osallistuvat minkä pystyvät ja se ei ole paljon. Suomen osuus Kreikkatapauksessa on paremminkin vakuutusmaksu. Lyhyellä aikavälillä me emme hyödy mitään. Kuulumalla joukkoon voimme itse saada apua tarvittaessa. Ja merkkejä tarpeesta on nähtävissä.

Pankkien rahat ovat alunperin veronmaksajilta ja yrityksiltä. Pankit eivät tuota rahalle lisäarvoa, vaan toimivat maksupalvelujenvälittäjänä. Korot ja palvelumaksut keräävät rahat osinkoihin.
Kriisi vain osoittaa, että ahneus ja tyhmyys ei ole hävinnyt maailmasta ja se pitää rankemman kautta osoittaa aika ajoin. Näitä ominaisuuksia haettaessa peili on hyvä tiedonlähde. Kaikkien ahneus ja tyhmyys ei pääse kukoistamaan niin hyvin kuin pankkimaailmassa ja politiikassa.
Muuten Timo Soinin tyyli nimitellä kriisimaita hulttioiksi tai muiksi vastaaviksi on Suomen etujen vastaista. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tieto kulkee myös Suomesta Eurooppaan päin. Lisäksi hänen nimittelynsä on rohkaissut muitakin samaan käytökseen.

3.9.2011 10:22

Kreikan julkinen velka on kokonaisuudessaan 325 miljardia euroa, siitä eri rahoittajien antamaa:
- kreikkalaiset pankit 68
- muut euroalueen pankit 52
- muut pankit 6
- muut sijoittajat (lähinnä eläkeyhtiöt) 119
- EKP 50
- EU, IMF ja vastaavat 32

Joten kyse ei ole "saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamisesta" kuten tälläkin palstalla näytetään uskovan, vaan paljon laajemmasta velkojien joukosta.Paremmin perustein voisi sanoa että kyse on eläkeyhtiöiden pelastamisesta, joka kuulostaa paljon hyväksyttävämmältä. Toki pankkienkin pelastaminen on tässä vahvasti mukana.

Em. velkamäärät ja muuta hyvää juttua Kreikan velkakriisistä löytyy tuoreesta Suomen kuvalehdestä.

4.9.2011 06:43

Suomen kuvalehden artikklein nimi on 'Peruskysymyksiä taloudesta: Mistä velkakriisissä on kyse?'. Ja sen aikaleima on 2.9.2011 klo 11:25 .
Velkatilanne on vuoden 2010 lopusta.

Lehtijutusta ei käynyt selville, mitä nämä muut sijoittajat ovat.
Joka tapauksessa eläkeyhtiöitten velvollisuus on sijoittaa pitkällä tähtäimellä turvallisesti ja tuottavasti. - Pankit - erityisesti riskisijoittamiseen erikoistuneet - voivat ottaa enemmän riskejä isojen tuottojen tavoittelussa.

Siis EKP, IMF, EU yms. ovat ostaneet Kreikan roskalainoja jo 82 G€:lla, ja euroalueen ei-kreikkalaisilla pankeilla on jäljellä enää 52 G€. - Tätä menoa nämä pankit ovat pian turvassa, sillä toukokuussa 2010 alkoi tukirahoitus EU:n johdolla.

Mutta eikö EU -kansalaisten näkökulmasta olisi pitänyt ensin pelastaa eläkeyhtiöt?

3.9.2011 10:49

Eemelille: Olet oikeassa, en vaan viitsinyt kirjoittaa kaikkea.
Minun moka.

3.9.2011 11:33

"Kokeile itse hakea 5M€ lainaa ilman mitään takuita takaisinmaksusta - ei taida onnistua."

Kuinkahan helposti normi kreikkalainen nyt sitten saakaan pankista lainaa?
Onkohan kriteerit paljonkin muuttuneet uuden alun jälkeen??

3.9.2011 13:31

Olen samaa mieltä kansanäänestys on saatava, ensinnä nimerkki tarkkailija haukkuu omia kanssasisariaan ja veljiään jonninjoutavaksi hihhuleiksi, puuttuu vielä rasisteiksi. Eiköhän meidän suomalasiten olisi korkea aika alkaa puhaltaa yhteen hiileen., nimittäiän nyt jos koskaan olisi sen paikka. 90-luvun pankkikriisi Suomessa, missä tavalliset veronmaksajat laitettiin maksumiehiksi, pankit oli pelastettava. Nyt on aivan sama tilanne Eu.ssa Saksa ja Ranska ovat holtittomasti antaneet lainaa Etelä-euroopan maille, ottamatta selvää ky. maiden todellisesta taloudellisesta tilasta. Nyt Saksa on todennut, että mitään ei tulla saamaan etelän maista takaisin, nyt jopa EU:n omia direktiivejä vastaan toimitaan, sekä laitetaan hyvin hoitaneet maat, kuten Suomi maksumieheksi. Tämä ei voi olla oikea linja sen ymmärtää jokainen. Etelän maat pois eurosta. Rikkaan saksan pankit eivät siitä mihinkään kaadu, vaikka luottotappiota tulee. Mitään tulee suomalaisten meppien mm. SDP:n Jaakonsaari, kehtaa möläytellä, että antakaa nyt niitä takauksia, kun me mepit menetämme kasvomme täällä Brysselissä, eli ainoastaan ja vain oma etu sekä oma korkea tulotaso etusijalla, viis Suomi ja sen kansa. se on sitä suurta isänmaallisuutta, mikä on käsin kopsteteltavissa meidän politikkojen puheissa ja ennenkaikkea ajatuksissa. Oma etu tärkein.

4.9.2011 07:56

Suomi on demokratia. Täällä päättää enemmistö, ei vähemmistö. EU:sta eroaminen ei ole näköpiirissä lähivuosikymmeninä... mutta demokraattisessa, vapaassa maassa saa toki ruikuttaa jonninjoutavuuksista jos se ssillä saa itselleen "sielunrauhaa" - päätöksentekoon sillä ei ole mitään vaikutusta.

4.9.2011 08:10

Tietenkin olisi tärkeintä pelastaa ensin eäkerahat.
Eläkeyhtiöt ovat yleensä ostaneet valtion vjoukkovelkakirjoja.
Nyt EKP on ostanut näitä ns. roskalainoja eli tässä tapauksessa joukkovelkakirjoja.
Paljonko näistä on ollut eläkeyhtiöiden lainoja, ei selviä. Joka tapauksessa niiden arvo on nyt alle sijoitetun pääoman. Niiden arvo on luultavast EKP:n ostohinta, jos luotamme EKP:hen.

Suomalaisten yhteen hiileen puhaltamisesta.
Kansa on ryhmittynyt kärkevien poliittisten puheiden ansiosta eri leireihin. Esimerkiksi Timo Soini samalla, kun hän populistisella hyvällä puhetaidolla onnistunut saamaan kannatusta, on kansa alkanut matkia hänen puhetyyliään.
Se on sitten eri ryhmissä kehittynyt tällaiseksi toisia aliarvostavaksi tavaksi.
Timo Soini ei sitä näemmä enää pysty hillitsemaan.
Yleensä tosi kriiseissä olemme kuitenkin pystyneet yhteistyöhön. Toivottavasti yhteistyö sujuu ilman tosi kriisiä

4.9.2011 08:09

Timo Soini on erittäin vastuullisella paikalla johtaessaan "hakkaraisiaan"... PerSuilta ja Soinilta oli tietoinen valinta jättäytyä oppositioon... tarkoituksena lienee - ainakin yrittää - koulia omaa joukkiotaan edes vähän pöytätavoille. Aika näyttää kuinka käy.

4.9.2011 09:32

Vaalitulos olisi edellyttänyt että Timo Soini olisi mennyt hallitukseen. Timo Soini ei sitä vastuuta halunnut kantaa.

4.9.2011 15:06

Vielä niistä eläkerahojen pelastamisesta.
Jos Kreikalle lainatut ovat nyt joukkovelkakirjoina, niin niiden arvo on se mitä Kreikka niistä maksaa takaisin. Tällä hetkellä yhtä kuin nolla. Mikä muu taho kuin veronmaksaja maksaa arvottomasta täyden hinnan. Pankit antavat Kreikalle rahaa vanhojen lainojen maksuun ja uusi laina on sitten uudella alemmalla korolla ja maksuajalla (rollover). Eläkeyhtiöt voivat samoin, jos luottavat saavansa rahat edes joskus takaisin. Ei mikään pankki osta toisten arvottomia lainoja, paitsi ehkä sitten EKP. Jos se ostaa niitä liikaa joutuvat Euromaat ne hoitamaan = taas veronmaksajat.
Toisin sanoen, mitään ei Kreikalta saa ilman tappiota, jos mitään. Eurotuilla pyritään voittamaan aikaa, jotta Kreikka saataisiin kykyneväksi tienaamaan enemmän kuluttaa. Osa tähän konstiin uskoo osa ei. Ilman tukea kaikki lainat tulisivat konkurssin kautta heti maksuun ja eikä kukaan saisi juuri mitään. Pankit ja lainanneet yritykset voisivat kaatua, koska tappio pitää silloin kirjata. Asiakkaat menetettävät uskonsa tappiopankkeihin. Parhaan ratkaisun hakeminen on tosi vaikeata. Suomen takuuvaatimus voi parhaassa tapauksessa auttaa siten, että muutkin alkavat ajatella vaihtoehtoja kriisiin. Mitään takaita ei ole saatavissa, ne on jo käytetty muihin lainoihin. Suomen kannattaa jatkaa neuvotteluja.
Se antaa alkaa muilla aikaa ajatella koko kakkospaketin mielekkyyttä. Jos nyt heti sanomme; emme ole mukana, joudumme syntipukiksi. Neuvottelu on parempi kuin pelkkä 'kyllä' tai 'ei' ainakin minun kokemukseni mukaan.
Velkasaneeraus ja mahdollinen Kreikan siirtyminen drakmaan on entistä todennäköisempää. Euroa kannattaa pitää pystyssä Suomen edun takia.

4.9.2011 12:13

tarkkailija sekä rintamakarkuri, te Arhinmäen tapaiset suurisuiset takinkääntäjät, opetelkaa edes jonkinmoisille pöytätavoille. Jos olisi haluttu kuunnella kansaa, niin hallituksessa ei pitäisi olla kokoomusta. Hehän siellä ovat määränneet tahdin. Esim. sdp sekä vasemmistoliitto ovat heittäneet äänestäjille antamansa lupaukset jo ajat sitten romukoppaan. Katsokaas poijat asia on niin, että kokoomus harjoittaa sanelupolitiikkaa, Katainen on ottanut mallia EU:sta. Vaikka kyseinen tyyppi puhuu suu vaahdossa, että kompromissejä, niin itse ei suvaitse kuin oman ja kokoomuksen näkökannan EU:sta, ja se kanta vie tuhoon. En ole perussuomalainen, mutta aion tulla perussuomalaiseksi satavarmasti, hehän ovat ainoat, jotka ovat johdonmukaisesti sanoneet ei tukiaisille, sekä mikä on parasta myös, ovat ravistelleet ja herättäneet suomalaiset todellisuuteen, sekä näkemään meidät huomaamaan miten räikeästi ns. vanhat puoleet ajavat vain ja ainoastaan omia etujaan, viis Suomen kansa. Yksi pöyristyttävät ja räikeät kommentit kuulimme menneenä viikolla, kun mepit koomuksen Itälä, SDP:n Jaakonsaari sekä keskustan manner voivottelivat, että antakaa nyt niitä lainatakuita, etteivät he menetä kasvojaan, kun käyskentelevät Brysselin käytävillä, elii viis Suomalaiset, jotka tulevat maksamaan joka euron näistä takuista, mepeillä on vain oma etu ja suuri palkka päällimmäisenä huolena ja heidänhän pitäisi ajaa meidän suomalaisten etuja, että tälläistä peliä. EU:ssa pelataan likaista peliä, joka tasolla.

4.9.2011 12:22

Kuules nyt "Arska" : Kokoomuksen kyky tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa oli ratkaisevaa... eikä kannatuskaan ihan kelvoton ollut... olihan se rutkasti suurempi kuin puskista huutelevien vastuunpakoilijoiden = PerSujen... mutta huuhaajengi ruikuttaa kun se ei muuta osaa eikä muuhun kykene.

4.9.2011 13:17

Arska hyvä, Sdp:n linja on täsmälleen sama kuin ennen vaaleja. On virheellistä väittää että kansa ei olisi halunnut kokoomusta hallitukseen. Jos et edellenkään tiedä niin kokoomus on Suomen suurin puolue ja sdp toiseksi suurin. Puhuessasi kansasta tarkoitat mitä ilmeisemmin persuja. No persut ovat kolmanneksi suurin puolue jolla ei ollut kanttia ottaa vastuuta vaalien jälkeen. Kannattaa suunnata se katkeruus sinne Soinin suuntaan.
Suomessa on monipuoluejärjestelmä joka edellyttää kaikilta puolueilta kompromissien tekemistä ja neuvottelutaitoa. Persut eivät siihen kyenneet. On täysin mahdotonta että persut saisivat yli 100 paikkaa seuraavissa ek-vaaleissa. Ja jos nyt vetoat joihin galluppeihin niin kannatus mitataan aina vaaleissa eikä gallupeissa. Joka tapauksessa siis persujen on kompromisseihin taivuttava sillä yksin he eivät hallitusta pysty muodostamaan. Luojan kiitos.

4.9.2011 14:01

Mepit halusivat Suomelta päätöksen, kyllä tai ei. Hermostuivat kai kyselyihin mitä Suomi aikoo. Neuvotellaan silti, se ei ole niin kallista, mutta vaatii hermoja ja malttia. Ei Urpilainenkaan voi sanoa; yritetään takuita, mutta kyllä me sitten lopuksi annamme periksi. Silloin neuvottelut olisi ohi. Mepi palkka juoksee kävi Kreikan kuinka kävi, sehän ei tule Kreikasta.

4.9.2011 14:35

rintamakarkurkuri tarkkailija ym. kannattaa suunnata katkeruus hallituspuolueihin, vaikka kuinka ottaa niiden toiminta päähän., jotka vievät Suomen kansan tuhoon, se vaan on totta, halusitpa kuulla sitä tai et. Totuus on usein karvas, kun on uskonut johonkin aivan muuhun, mitä on saanut. Tässä EU:n pankkikriisissä tulee käymään aivan samoin kuin Suomessa 90-luvulla. Eli veronmaksajat laitettiin maksumiehiksi, pankit oli pelastettava. Johdossa oli kokoomuksen Iiro Viinanen valtionvarainministerinä, pääministerinä keskustan Esko Aho, presidenttinä Koivisto. Tässä kolmen kopla, joka junaili kansalta salassa, ja todellakin yrittäjät sekä kansa maksoi. Viinaselle sekä Aholle annettiin hyväpalkkaset virat, pankkiherroille, kuten Walhroosille ym. riihikuivaa rahaa. EU:n pankkikriisissä tulee tapahtumaan aivan samoin, suomalaiset ym. muut maat tulemaan maksamaan Saksan pankin pelastumiset. 90-luvulla SDP.:n Lipponen mahdollisti Suomen pankkiherroille, että saivat osingonsa puhtaana käteen, sehän oli ja on Lipposen mentaliteetti, että köyhät kyykkyyn.

4.9.2011 14:37

Niin tai näin niin Kreikka kriisiä hoidetaan aivan väärällä tavalla.Silloin kun yritys joutuu samaan tilanteeseen niin joku tulee konkurssi tai velkajärjestely missä ei todellakaan anneta lisää lainaa vaan sanerataan ja järjestellään vanhat lainat ja tulee varmasti halvemaksi .Kreikkalla on olemattomat mahdollisuukset lisätä tulojaan ja sen takia menot suhteuttava lainamenoihin järkeväksi missä ei centtiäkään lisärahoitusta.

5.9.2011 14:44

Kreikan tilanne muistuttaa hyvin paljon Argentiinan tilannetta 90-luvulla ja tästäkin selvittiin. Tosin apuun tarvittiin silloin kansainvälinen valuuttarahasto ja pankkeja kaatui kuin heinää. Monet menettivät säästönsä - tästä huolimatta maa on noussut ja jatkaa nousuaan edelleen. Toivon, että Kreikan tilanne ratkeaa pienemmillä vahingoilla.

En osaa edes kuvitella tilannetta johon voidaan pahimmassa tapauksessa joutua - koko EU on silloin maksumiehenä ja pitkään.

Suomi tulee olemaan yksi aivantekijä lainojen ja ylipäätään koko rahoitusongelman järkevässä ratkaisussa. Kukaan muu ei ole niin pontevasti vaatimut takuita tukitoimien ehdoksi. Olen varma, että takuut tulevat ja koskevat koko EU:ta ja kaikkia niitä jotka tulevat satsaamaan siihen, että Kreikka ei joudu selvitystilaan. Jos näin kävisi, vaikutukset olisivat hyvinkin mittavia - myös kotimaassa.

Nyt pitäisi unohtaa kälynen ja kaunainen sisäpolitiikka ja keskittyä etsimään oikeata ratkaisua Kreikan rahoitusratkaisuun jonka avulla vältetään pahimman toteutuminen. Jos Kreikka uppoaa, uppoaa siinä monta muutakin mukana. Tästä huolimatta rahoitusratkaisun pitää kestää päivänvalo ja olla realistinen ei pelkkää silmälumetta markkinoiden rauhoittamiseen. Kreikka ei voi tässä tilanteessa sanella yhtään mitään - rahoitusehtojen pitää tulla EU:lta ja niiden takana pitää seistä kaikkien EU maiden, myös meidän.

5.9.2011 15:32

ihmettelen mikä muu voi upota, jos Kreikka uppoaa. Esim. ei ilmeisesti mikään muukaan maa ei käy kauppaa Kreikan kanssa, mitä heillä on paitsi oliiviöljy, siinä kaikki. Mutta tämän tekee hieman mutkikkaammaksi, koska Saksa on holtittomasti lainottanut Kreikkaa ottamatta selvää Kreikan todellinen taloudellinen tila, mutta minun oikeustajuuni ei mahdu, että kun Kreikka ym. konkurssikypsät maat eivät pysty hoitamaan edes korkoja, laitetaan muut maat maksamaan, kuten Suomi. Saksa ei kaadu, vaikka saisivat takkiinsa. Antaa Kreikan vaan upota, siinä olisi muillekin etelän maille varottava esimerkki, että ei pidä ottaa holtittomasti lainaa, kun maan talous on kuralla.

5.9.2011 16:09

Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan näyttää selvältä. Kreikka ei pystynyt saamaan asioitaan kuntoon, vaikka annettiin mahdollisuus.
Oli kunnianhimoinen yritys antaa lisäaikaa Kreikalla uusimalla lainoja, mutta nyt on todettava, että annetut meni eikä uutta anneta.
Vanha sasnnta: jos Sinulla on lainaa etkä pysty maksamaan, Sinulla on ongelma, mutta jos on tarpeeksi Pankilla on ongelma.
Nyt ongelmat ovat rahanlainaajamaissa. Eläkeyhtiöt ovat lainanneet eniten ja nyt ko. eläkeläiset häviävät eläkkeissään.
Niitä ei kukaan muu maksa. Pankit pidetään pystyssä vaikka kansallistamisella. Kyseessä ovat lähinnä Ranskan, Saksan ja Britannian pankit.
Suomen takuuvaatimukset eivät toteudu ja sen tietää hallituskin. Kyse on vain siitä millä sanoin ilmoitamme, että emme osallistu. Suomen ratkaisu ei vaikuta lopputulokseen, sillä niin pieni se on kokonaisuudesta. Oletan ja toivon tämän meidän neuvotteluvaiheen ajan muuttavan muidenkin Euromaiden mielipiteet Kreikan velkasaneeraukseen.
Meidän takuuneuvotteluja käydään ainoastaan sisäpoliittisista syistä ja sillä ei ole mitään tekemistä Euron kanssa kuten ei välttämättä Kreikan velkasaneerauksellakaan. Euro ei ole kriisissä vaan mailmantalous ja ylivelkaiset maat.
EU-poliitikot eivät pysty tätä ratkomaan, kun tällaiseen tilanteeseen ei ole mitään mekanismia valmiina ja sen teko vie liikaa aikaa. On tietenkin presidentti Rompey, jolla on tapana ilmestyä paikalle aivan liian myöhään. Ehkä se on vain hyväksi.
EU:n tehtävä parhaimmillaan on ajoittaa markkinavoimien toimintaa oikein.
Markkinat hoitaa Kreikan joka tapauksessa.
Meidän parasta alkaa selvittämään Suomen selviytymistä.
Jos ja kun vientikohteissamme investointihalut pienenee on koetettava tulla toimeen pienentyneen viennin kanssa. Suosi kotimaista!

5.9.2011 16:48

No niin obseverkin heräilee pikkuhiljaa realismiin,onnittelut siitä. eiköhän saksan perustuslakituomioistuin hoida lakia rikkomaan pyrkivät poliitikot saksassa ruotuun, toteamalla rahan kylvämisen lain vastaiseksi.
hyvä uutinen:Liittokansleri Angela Merkelin puolue kärsi kuudennen perättäisen tappionsa osavaltiovaaleissa. suosio romahtaa kun pyrkii tekemään kansalaisten tahdon vastaisia tekoja

5.9.2011 16:20

Pois Suomi eu:sta kerran se kirpasee mutta tällä menolla koko ajan elikkä köyhät senkin töppäilyn maksaa muissakin maissa.

5.9.2011 19:29

Eivät köyhät mitään maksa... ei ole millä maksaa.

5.9.2011 20:06

Suuri määrä köyhiä on ajanut tilanteen tähän,jos kaikkilla olisi rahaa niin ei tartis auttaa ja lainata joka puolella.Köyhien asialla ollaan taas kerran.

5.9.2011 21:51

Nimimerkki RM totesi kaiken, niin se kävi silloin -90 luvulla ja niin käy nytkin ja liki samojen puolueiden toimesta/halusta.

Irti EU parasiitista !

5.9.2011 22:59

Sauli Niinistö kirjoitti varsin hyvän blogin tänään Uudessa Suomessa.

Hänen näkemyksensä mukaan velallisten ja luotottajien pitäisi ensisijaisesti selvitellä aikaansaamansa kreikkasotkut. Saksan, Ranskan ja eräiden muiden maiden pankit ovat typerästi luotottaneet Kreikkaa suurten korkotuottojen sokaisemina. Olisi kovin oikein, että markkinatalouden annettaisiin toimia ja velkojien sekä velallisten vastata typerehtimisistään.

Jos niiden rahkeet eivät riitä, tulisi Saulin mukaan niiden valtioiden, joiden pankkivalvonta on pettänyt, hoitaa omien pankkiensa sössimiset. Se olisi hyvä suositus Angela Merkelille ja Nicholas Sarkozylle.

Saulin ajatus etenee sitten niin, että vasta tämän jälkeen voitaisiin nätisti lakki kädessä kysellä asiansa hyvin hoitaneilta mailta ja niiden valvontaviranomaisilta sekä hallitusherroilta ja -rouvilta kysellä josko löytyisi apua. Angela ja Nicholas voisivat määräilyn sijaan kysellä mm. Suomelta ja muilta asiansa hyvin hoitaneilta mailta, josko niiltä liikenisi jotakin köyhtyneiden ahnehtijoiden ja typerehtijöiden avustamiseen. Saattaisi sitä jotakin löytyäkin, mutta tuskin sentään 780 miljardia, jota nyt ollaan vaatimassa. Toivottavasti Suomen hallituksella oli kanttia kertoa tuo asia Hermanni Römpöille, joka tänän visiteerasi täällä kerjuureissulla.

Olisiko Saulissa enemmän presidenttiainesta kuin kahdessa toisiaan pöllyttävässä Paavo -kalkkunassa yhteensä? Saattaisi olla!

Suosittelen, että me Keravan, Järvenpään ja Tuusulan peräkammaripojat alamme pohtia Saulin äänestämistä presidentiksi ja siinä sivussa sijoitella eurojamme ja senttejämme Nordean ja Sammon osakkeisiin. Se olisi järkevää ja myös Wahroosin Nallenkin suositus!

5.9.2011 23:03

Meinaatko Aadolf, että meistä Keravan kolleista tulisi yhdessä Nallen kanssa jonkinmoisia Saksan ja Ranskan pankkien omistajia?

Meitäkin saatettaisiin alkaa puhutella oikein mösjöiksi sen jälkeen. Ja Saksassa olisimme tietenkin Herr Doktoreita!

6.9.2011 08:12

tarkkailuja oletko todellakin noin pöljä, ilmeisesti mitä tulee kommenttiisi ylipäätänsä. Vai että köyhät eivät mitään maksa, ei ole millä maksaa. Köyhät maksaa ruuasta ihan yhtä paljon kuin rikkaat vielä enenmmänkin, katsos eivät saa prisma kortillaan lisä-alennusta ruuasta. Mietipä myös kaksi kertaa, vaikka olet oikeistolainen, että köyhitltä leikataan reippaasti palveluista. Tässää myös vähän hyväkäs tarkkailija tietoa 1995 rikkaat saivat käteen tuloistaa 50% käteen, nyt he saavat 57%. Kas kummaa köyhien tulotaso on laskenut 7%, joten pidäpäs mölyt mahassasi, ennenkuin puhaltelet niitä ulos. 70-85- luvulla osinkotuloista sekä kokouspalkkioista meni 50% ,veroa kokemusta on. Otapa tarkkailija selvää mitä tänään menee osinko-kokouspalkkiosta veroa, joka ns. ylimääräistä tuloa.

6.9.2011 09:25

Höpöhöpö.

6.9.2011 08:21

Tämä ei nyt liity suoraan Urpilaisen takuuasiaan.
Poliitikot ja muutkin puhuvat ja kirjoittavat EU:sta : olemme menossa kohti liittovaltiota.
Siihen nyt ei usko Erkkikään.
Kuinka esimerkiksi Saksa, Ranska tai Britannia voisi pistää hynttyyt yhteen, ei mitenkään.
Sama koskee muita maita. Kun tulee vaikeuksia päättää yhdessä, tulee joillekin mieleen tiiviimpi yhteistyö päätöksien helpottamiseksi.
Varsinkin EU parlamentikot ajattelevat saavansa asiat paremmin hoidettua.

EURO ei ole liittovaltion raha. Se on Euromaiden yritys saada vakaa valuutta. Olisi toiminut hyvin, jos sen säännöistä olisi pidetty kiinni.
Kukin maa hoitaa omat budjettinsa niin, että yli 3% alijäämää ei tule eikä valtionvelka ole yli 60%.
Luotaessa EUROa tuli valuvika. Kyllä muotti oli OK, mutta valettavassa aineessa oli epäpuhtauksia.
Siis sanktiot rikkomuksiin tarvitaan, mutta mitään yhteistä Budjettipäällikköä ei.
Riittää, kuten Suomessa on valtion tarkastusvirasto, niin myös EU:ssa on oltava vastaava elin.
Se sitten määrittelee budjettien todenmukaisuuden tarvittaessa tarkastuskäynnein ja sanktioi rikkomukset.
Jos sanktiot ei riitä, pitäisi lopulta mahdollistaa ko. maan erottaminen määräajaksi EUROsta.
Eräät maat ovat sitoneet valuuttansa arvon EUROon. Näitä ovat tai olivat Viro ja Tanska.
Ajatus tulee mieleen, että miksei kaikki tee niin. Silloin olisi oma raha ja vakaa valuutta.
Tuskin kukaan luottaisi pelkkään laskennalliseen valuuttaan. Lasketaanko sen arvo kaikkien Euroon sidottujen maiden yhteinen valuuttakori ja se sitten on EURO.
Vakaus jäisi nähtäväksi,koska tässä tapauksessa ongelmavaltiot vaikuttaisivat suoraan muiden maiden korkoon- ja valuutan arvoon. Siis pitäisi olle vielä EUROakin tarkempi valvonta.
Tämä on tietenkin tietenkin spekulaatiota, mutta on sitä ehdotettu kruunuakin Suomelle valuutaksi. Tuskin tämä ylittää tätä fantasiaa.

Minä uskon EU:n ja EUROn olevan edelleen Suomelle hyväksi.
Näiden ulkopuolella oleminen ei ongelmia vähennä.
Tarvitsemme Eurooppaa enemmän kuin se meitä.
Tietämys Suomesta on Euroopassa usein huonoa ja emme mekään osta helposti tavaroita jostain vinkuintiasta.
EU:ssa voimme tulla paremmin esiin myös Euroopan ulkopuolella. Ei itsenäisyys yhteistyöstä mene.

6.9.2011 09:27

"Poliitikot ja muutkin puhuvat ja kirjoittavat EU:sta : olemme menossa kohti liittovaltiota. Siihen nyt ei usko Erkkikään."

Tässä on se pulma, että mitä kukin poliitikko liittovaltiolla tarkoittaa. Pääsääntöisesti sillä tarkoitetaan harmonisoitua lainsäädäntöä - joka on jo - ja harmonisoitavaa talous- ja veropolitiikkaa... joka näyttäisi olevan tulossa. Ei yhtä pääkaupunkia, kuningasta, lippua ja kansallislaulua ole kukaan ehdottanut... vielä :-)

6.9.2011 10:12

Voi sun harmonisoitunut lainsäädäntösi tarkkailija. Liittovaltio tarkoittaa juuri sitä mitä nimikin jo sanoo. Päätännnöt tehdään kaikki Brysselissä, mutta yksi pointti tietenkin on, että eipä tarvita enää omia politikkoja jotka maksavat tuhottomasti yhteikunnalle, eller hur. Mutta en ymmärrä miksi me luopuisimme itsenäisyydestämme, Saksan hyväksi. Minä kannatan Sveitsin malliin suoraa demokratiaa, eli kansanäänestystä vähänkin tärkeissä asioissa, kuten ylipäätänsä Eu:sta, joka tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, siksi ei euroakaan enää uppoavaan laivaan, elvytykset eivät ole auttaneet, se vaan on totta halusitpa kuulla sitä tai et.

6.9.2011 10:12

Voi sun harmonisoitunut lainsäädäntösi tarkkailija. Liittovaltio tarkoittaa juuri sitä mitä nimikin jo sanoo. Päätännnöt tehdään kaikki Brysselissä, mutta yksi pointti tietenkin on, että eipä tarvita enää omia politikkoja jotka maksavat tuhottomasti yhteikunnalle, eller hur. Mutta en ymmärrä miksi me luopuisimme itsenäisyydestämme, Saksan hyväksi. Minä kannatan Sveitsin malliin suoraa demokratiaa, eli kansanäänestystä vähänkin tärkeissä asioissa, kuten ylipäätänsä Eu:sta, joka tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, siksi ei euroakaan enää uppoavaan laivaan, elvytykset eivät ole auttaneet, se vaan on totta halusitpa kuulla sitä tai et.

6.9.2011 12:36

"Observer" kirjoittaa: "Minä uskon EU:n ja EUROn olevan edelleen Suomelle hyväksi."

Se on siis "Observerin" credo eli uskontunnustus.

Meistä suomalaisista reilut 80 % sanoo uskontunnustuksensa seuraavasti: "Minä uskon koliyhteiseen jumalaan, maan ja taivaan luojaan, jne."

Kumpikohan uskontunnustus auttaa uskojiaan enemmän?

6.9.2011 13:04

Pitäisi niiden kreikkalaistenkin vaan uskoa lujemmin "koliyhteiseen jumalaan" ja rukoilla että hän antaisi sataa taivaasta mannaa, jolla maksaa velat pois.

6.9.2011 16:06

On väärin ja kerta kaikkiaan sietämätöntä, että tavalliset ihmiset laitetaan maksamaan pankkien ja suursijoittajien keinottelun laskut. Työntekijät, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat, maanviljelijät ja pienyrittäjät eivät ole syypäitä velka- ja eurokriisiin.

Kriisiin on johtanut rahaeliitin ahne voitontavoittelu, jonka riskit laitetaan muiden maksettavaksi. Sille on avattu tietä rahoitusmarkkinoiden ”vapauttamisella”. Kokonaiset kansantaloudet ovat joutuneet keinottelijoiden pelinappuloiksi. Kriisiä ovat pahentaneet valtion ja kuntien toimintojen yksityistäminen, rikkaiden ja suuryhtiöiden verohelpotukset ja matalatasoiset palkkaratkaisut. Kriisiin on vienyt myös Emu-ohjelma, joka ei ota huomioon euroalueen eri maiden kansantalouksien eroja.

Ei markkinoiden diktatuurille

Rahaeliitti ja oikeisto käyttävät kriisiä hyväksi laajentaakseen julkisen sektorin yksityistämistä ja siirtääkseen lisää tuloja ja varallisuutta finanssipääomalle. Samalla keskitetään valtaa EU-komissiolle, Euroopan keskuspankille ja kansainvälisille suurpankeille. EU-komissiolle on annettu valta kontrolloida jäsenvaltioiden budjetteja. Euromarkkinoiden diktatuuria valvomaan puuhataan myös uusia demokraattisen kontrollin ulkopuolella olevia ”taloushallinnon” elimiä.

Suomessa tätä europolitiikkaa on saatu hallitusratkaisulla tukemaan oikeiston lisäksi SDP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat. Hallitus pyrkii sitomaan myös ay-liikkeen politiikkansa tueksi. Samaan aikaan muualla Euroopassa ay- ja kansalaisliikkeet, Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ja Euroopan vasemmisto vastustavat leikkauslistoja, yksityistämistä ja työehtojen polkemista.

On puututtava kriisin syihin

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea vaatii suunnan muuttamista.

– On lopettava julkisten palvelujen, palkkojen, eläkkeiden ja muun sosiaaliturvan leikkaaminen. Työllisyyden ja reaalisen talouden edistämiseksi on päinvastoin parannettava palkkoja, sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja.
– Velkakriisin helpottamiseksi on leikattava pois osa vaikeuksissa olevien valtioiden ja kuntien veloista pankkien ja keinottelijoiden tappioksi.
– Valtioiden ja kuntien lainanotto on irrotettava yksityisten pankkien hallinnasta muun muassa niin, että EKP myöntää edullisia lainoja työllisyyttä ja hyvinvointia edistäviin julkisiin investointeihin.
– On puututtava kriisin juuriin eli pääomien liikakasautumiseen ja finanssipääoman valtaan muun muassa muuttamalla tulonjakoa työntekijöiden hyväksi, ottamalla käyttöön rahoitusmarkkinavero ja kansallistamalla nyt keinottelusta hyötyvät suurpankit.
– On hylättävä tuhoisaksi osoittautunut uusliberalismi ja EU-komento. On järjestettävä kansanäänestys eurokriisiin johtaneista EU-sopimuksista. On kehitettävä julkisen sektorin toimintaa todelliseksi vaihtoehdoksi yksityiselle voitontavoittelulle

6.9.2011 19:44

Kuule Jannu Jokelasta toi oli ihan hyvä sosialisti kirjoitus mutta aivan mahdoton toteutaa varsinkin Suomen osalta missä ei ole pelattu minkänlaisia pelejä ,vaan hoidettu kaikki asiat suhtkoht oikein.Jos valtio on vekaantunut yli äyräiden niin se ei ole pankkien tai pelureitten vika vaan nimen omaan valtiotalouden huonoa hoitoa ja siinä tilanteessa pitää sästää yhteiskunnan menoissa.Valtion kriisi on eri asia kun yksityistalouden kriisi,jollain tuntuu nyt vaan olevan puurot ja vellit sekaisin.

6.9.2011 20:08

kuule jokelan jannu mä kysyin jossain ketjussa sulta niitä onnistuneita kommunismitalouksia , ssä et vastannut, nyt tarjoat taas samaa unelmahöttöä.
Suomessa yritykset on kohtalaisessa kuosissa,täällä on julkisen talouden kriisi, ja johtuu täysin holtittomasta rahan käytöstä, koko julkinen sektori syötetään tällä hetkellä velaksi, jotain tarttis tehdä, alla linkki sisäministeriön rahan käytöstä,

haloo Räsänen, onko järkee?

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=581354

6.9.2011 20:55

Tälläkin paikalla valitetaan sitä, että tavalliset ihmiset joutuvat maksamaan pankkien ja muiden sekoilut. Ajatellaan asiaa hieman eteenpäin. Jos pankin menevät konkurssiin niin kuin kävi Argentiinassa ja Islannissa - miten kävi? Suurimmat häviäjät olivat yksityiset tallettajat - suurin osa menetti kaikki säästönsä.

Niin kuin aina sekoitetaan pakkaan vaikka mitä juttuja. Kreikan valtio tarvitsee rahaa, yksityisen sektorin pankit eivät. Jos Kreikka menee selvitys tilaan, pankit eivät saa rahojaan eikä valtio voi maksaa pankkitakauksia koska sillä ei ole kuin julmetun suuret velat. Jos Kreikkaa lainoittaneet pankit kaatuvat, kaatuu tämän jälkeen pankkeja pitkin EU aluetta ja tästä seuraa dominoilmiö jota kukaan ei halua nähdä. Paras ratkaisu on se, että kansainvälinen valuuttarahasto tulee vahvemmin mukaan ja Kreikka laitetaan enemmän tai vähemmän selvitystilaan. Saneerataan koko maan talous ja toivotaan, että se riittää. Tässä vaiheessa on osa veloista mitätöitävä - riskibisnes ei aina kannata.

7.9.2011 00:23

Nyt "exlex" unohti Nalle W:n, jonka kieli jo lipoo hunajapurkkia.

Saksan ja Ranskan pankit ovat konkurssin partaalla ja niiden hinta alkaa pian olla hyvinkin halpa.

Valtiot joutuvat pian pääomittamaan noita Kreikkaa holtittomasti luotottaneita pankkeja. Todennäköiset ensisijaiset pääomittajat tulevat olemaan niitä valtioita, joiden viranomaiset ovat päästäneet pankkinsa kuralle jätettyään valvonnan tekemättä.

Voi olla, että toissijaisiksi pääomittajiksi löytyy joitakin "vastuunkantajajyrkejä", mutta niiden rooli tulee olemaan pienehkö.

Pankkeja ei siis päästetä konkurssiin, mutta niiden osakkeiden hinnat romahtavat. Silloin Nalle W:n lipova kieli ulottuu noiden "hunajapurkkien" sisälle. Kielen lisäksi Nalle W. käyttää lipomistouhuissa lusikoita, joiden nimet ovat Nordea ja Sampo.

Meidän Järvenpään, Keravan ja Tuusulan peräkammaripoikien kannattaisi nyt ostaa noiden "lusikoiden" osakkeita ja vaurastua hitusen. Sen jälkeen voisimme vaikkapa isänmaaallisina ihmisinä maksaa lisää veroja isänmaallemme ja vähän Järvenpään ja Keravan kaupungeillekin ja Tuusulan maalaiskunnalle.

7.9.2011 07:49

En todellakaan unohtanut Nalle, hän ei vain kiinnosta millään tavalla - ei edes hunajapurkin kera.

Aina kun heitetään, että pankki kaatuu tulisi muista muttaman asia. Pankin vakavaraisuus perustuu vain noin 10-15% omarahoituksen, kaikki muut pankin varallisuus on talletuksia ja sijoituksia ties mihin. Kun pankki kaatuu menee sen pääoma nurin ja pahimmassa tapauksessa sijoittajat menettävät kaiken, talletuksilla on tiettyyn rajaan asti valtion takaus. Tosin voisi kestää tovin ennen kuin talettajat saisivat mitään, sen verran on valtionkin rahat tiukalla. Luonnollisesti eniten kärsivät osakesijoittajat jotka menettävät osakkeisiin sijoitetun pääoman.

Jos pankin toiminta on ollut leväperäistä ja vastaavaa kuin Islannissa oli - on täysin ymmärrettävää, että pankki kaatuu. Kreikan pankeilla ei ole ongelmia - sillä varauksella, että valtio maksaa lyhennyksensä ajallaan. Sama koskee Italian ja Espanjan pankkeja - suurin osa voi hyvin niin kauan kun valtion voi maksaa korkonsa ja hoitaa lyhennykset. Kuinka pitkälle dominoilmiö voi jatkua jos muutaman iso saksalainen ja italialainen pankki kaatuisi, en näe mitään esteitä sille että pankkeja menisi nurin myös meillä.

Kommunisteille voi sen verran todeta, että juna meni jo eikä ole tulossa takaisin. Maailman paras ideologia mutta ei ole toiminut missään maassa - kaikkialle on tullut eliitti joka alistaa muita - oli ideologia sitten mikä tahansa. Valta humalluttaa ja tuo vaurautta josta pidetään kynsin hampain kiinni. Kuuban ja Kiinan tilane on demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden osalta lähinnä iso vitsi - harvassa muussa massa asiat ovat niin rajoitettuja kuin näissä. Kommunismi on yksi niitä asioita jotka voisi kuopata kohtuullisen syvään kuoppaan.

7.9.2011 08:11

No nyt ovat pesut vaihtaneet mieltään ihan kokonaan. Ainakin fyysisen kunnon harjoittaja Kike Elomaa laukoo aamun hesarissa, että pitää löytyä selkärankaa ja sanoa ei vakuuksille. Tulevaa valtiovarainministeriainesta on Kike.

Tuuliviiri yllä katon...

Ihmekös, että ruotsalaisia politiikan tutkijoita finne igen -ilmiö on alkanut kiinnostaa.

8.9.2011 13:13

Haluatko todella ymmärtää mistä on kyse? Lue ajatuksella ja muista pitää tuoli takapuolesi alla.

http://rahajatalous.wordpress.com/

8.9.2011 15:23

PM (nimimerkki)
Siitä tekstistä pitäisi tehdä koko kansan rautalankamalli. (Hyvä artikkeli, kiitos vinkistä)
Ei ole niin vain ymmärrettävää. Saattaa olla, että tätä ei sittenkään saa rautalangasta taivutettua.

Muuten Suomenkin vaihtotase taitaa tällä hetkellä olla lievästi negatiivinen.
Jos saamme sen kuntoon ja velkaantumisen tasapainoon, emme sitten ole niin haavoittuvaisia. Valtionvelan pienentämisellä juuri nyt ei ole suurta järkeä.

10.9.2011 09:18

Kyllä Urpilaisella on kovat ajat edessä ja taisi kyllä hyvin tietääkin mitä tuleman pitää kun mietti ottaako tätä ministerin salkkua vastaan.

10.9.2011 09:36

SDP pettää aina niin Urpilainen kuin muutkin. Näyttää olevan urpilaisen touhut suorastaan tavallisen veronmaksajn silmillä katsottuna räpiköimiseltä. Ministerinsalkku oli hyvin kiehtova, siksi kannatti kaikki lupaukset äänestäjille pettää, mutta sen laskun maksu tulee ihan varmasti aikanaan. Ensinnä kun urpilainen tuli lomalta hän hehkutti, miten Suomen hyvä tilanne on, ei mennyt kuin viikko jo muutttui ääni kellossa, eli tosi poukkoilevaa sekä mennään laidasta laitaan Suomen tilanteesta. No sehän on kuitenkin totuus, että Suomen tilanne on huono. Entäs tämä kun ky. rouva on hokenut hyvin kovana, että TÄYDET VAKUUDET ON SAATAVA MUUTEN SUOMI EI OSALLISTU kREIKAN LAINAPAKETTIIN, sitten valtionvarainministeriöstä oltiin neuvoteltu Kreikan kanssa olemattomista 300 miljoonan takuista, eli Suomi olisi antanut kreikalle 1500 miljoonaa ja saanut 300 miljoonaa, täyttä potaskaa, Urpilainen yritti siinäkin sumuttaa kansalaisia mutta torpattiin moinen murto-osavakuus muissakin EU:n maissa. Tälläistä peliä sdp pelaa nyt ja on pelannut aina.

10.9.2011 13:44

Iltalehden gallupin mukaan Jutta Urpilaisella on kansalaisten enemmistön tuki takanaan. Vakuudet tarvitaan, koska Kreikka romahtaa vielä tämän vuoden aikana.

11.9.2011 04:25

Jos on kunnon vakuudet, niin kyllä pankista saa lainaa.

11.9.2011 11:44

Jos ei muusta, niin ainakaan rohkeuden puutteesta voi Urpilaista syyttää. Kyllähän sen jokainen tiesi jo hallitusta muodostettaessa, minkälaiseen "paskaduuniin" tässä tilanteessa valtiovarainministeriksi ryhtyvä joutuu. Se, että veronmaksajien rahoja syydettäisiin kankkulan kaivoon ilman mitään takuita niiden takaisin saamisesta, oli edellisen hallituksen ja sen valtionvarainministerin politiikkaa.

11.9.2011 15:56

Miten lie kysymykset asetetettu?: HS-gallup tänään. Kataista 45 % pitää hyvin onnistuneena tehtävissään...? Tutkija saa vastaukset näyttämään sellaisilta kuin joku ne haluaa. Muistetaan hyvin se, että Tukipaketeista Irlannille, Portugalille ja Kreikan (ensimmäiselle ja toiselle) olivat edellisestä hallituksesta EU:ssa neuvottelemassa Katainen ja Kiviniemi, jota täydensi ex-pääministeri Vanhanen. nyt sanoo gallup, että Kataiseen luotetaan ja Urpilainen on se paha poliisi....kun Urpilaisella ei ole ollut Brysselissä sanan sijaa edellisessä hallituksessa ollessaan, nyt on pelattu aikaa ja katsottu kortit Kreikka asiassa ja sen on valtiovarainministeri Urpilainen hoitanut paremmin kuin Katainen koskaan!

On täysin edellisen hallituksen syytä se, että maksamme tulevien sukupolvien kanssa vielä vuosikymmEniä Kreikalle annettuja avustuksia ja eihän vielä ole varmaa sekään saadaanko Irlannille ja Portugalillekaan lainattuja takaisin? Ne maat ovat nyt vaan olleet pimennossa, kun Kreikan kanssa on pelikentällä jouduttu touhuamaan. Jos ei saada niin Kreikalle jo annetut runsaat 400 miljoonaa dia euroa moninkertaistuu Suomen tappiona. Millaiseen vastuuseen siitä poliitikko voidaan asettaa?

11.9.2011 16:51

- On kiistämätön tosiasia, jotta edellinen hallitus meni torvisoiton saattelemana Kreikan apu pakettiin; meidänhän piti tehdä bisnistä, pääministerin mukaan ja vationvarainministeri kehui nikalenkkejään - Kyllä meillä on näköjään huono muisti, pitäisi HS:n YLEN:n ym miksei myös Läniväylänkin, joka tilaisuudessa muistuttaa miten kaikki alkoi.
Slovakkia taisi olla ainoa joka ajatteli asiaa ja kietäyty kansansa maksuista. meillä ritarottingilla mentiin miinaan.

11.9.2011 18:54

Tarkempaa tietoa (ks. Wikipedia) pankkitukiKäteisestä:
- Kokoomuksen puheenjohtaja vuodesta 2004
- Valtiovarainministeri Vanhasen II:ssa hallituksessa 19.4.2007 – 22.6.2010
- Valtiovarainministeri Kiviniemen hallituksessa 22.6.2010 – 22.6.2011
- Pääministerinä 22.6.2011 lähtien

Kreikka (ks. Wikipedia) joutui velkakriisiin keväällä 2010.
- Toukokuussa 2010 euroalueen valtiot ja IMF myönsivät Kreikalle 110 miljardia euroa lainaa viideksi vuodeksi maan talouden pelastamiseksi. EU-maiden osuus tästä oli 80 miljardia.

11.9.2011 20:23

Löytyi mielenkiintoista tietoa Kreikan lainojen vakuuksista (http://www.taloussanomat.fi/talouskriisi/2011/09/11/talouskriisi-2010-kaaos-siirtyy-eurooppaan/20111...).
Lehtijutussa on aikasarja vuoden 2010 osalta talouskriisistä.
14.2. Financial Times paljastaa, että Kreikka ja pankit ovat sopineet, että lainojen vastikkeeksi pankit saavat pitkälle tulevaisuuteen valtiolle kuuluvat lentokenttämaksut ja lottotulot.

12.9.2011 11:00

Nimeä en muista, mutta kyseessä oli joku Ranskalainen valtiohallinnon henkilö, joka sanoi jotenkin näin, -"Suomi unohtaa nyt sen, miten muut Euroopan maat auttoivat Suomea silloin, kun Suomella oli todella kova hätä. Miksi siis nyt Suomi ei auta toista EU-maata, kun sillä on suuret vaikeudet?".

Kun luin päivälehdistä kyseisen väittämän tunsin kuinka oma adrelaniini nousi, ja paljon. Silloin kun monet Euroopan maat Suomea auttoivat, ja myös apua tuli muualtakin, silloin kirjoitettiin vuosilukuja 1939 ja 1940.

Silloin Suomi joutui barbaarisen naapurivaltion hävettävän yllätys hyökkäyksen kohteesi, pakottaen Suomen sotaan. Silloin Suomi taisteli tosissaan oman itsenäisyytensä, ja olemmassaolonsa puolesta, joka silloin myös todellakin kannatti.

Kaikki se apu, mitä silloin Suomi muilta mailta sai, silloin Suomi oli aivan varmasti sen avun tarpeessa. Suomi ei sitä sotaa aloittanut, vaan Suomi siihen väkisin pakotettiin, ja siitäkin Suomi ajanoloon selvisi. Eikä Suomi kansainvälisen hyvän tavan mukaan unohtanut myöskään kiittää kaikkia niitä avun antajiaan. Suomi myös maksoi kaikki ne ulkomaiset velkansa sotien jälkeen, mitä Suomi velkaa joutui pakosta pyytämään, ja osaltaan myös sai.

Silloin Suomen tilanne oli aivan toinen, mitä nyt on Kreikan tilanne. Niitä ei siis voi keskenään mitenkään verrata. Kreikka on itse menneiden vuosien aikana toimillaan aiheuttanut sen katastrofaalisen suuren ulkomaisen lainan määrän, mistä Kreikka ei kykene edes takuita maksamaan. Kreikan koko kansan on ensinkin tajuttava heidän nykyinen surkea tilanteensa, ja sitten ryhdyttävä tosissaan töihin. Mitä heidän sitten on tehtävä, sitä minä en sano, sillä heidän itsensä on se ratkaistava.

Portukal, Espanja, Italia ja Kreikka kuppasivat vuoskymmenien aikana mukamas "pohjattomasta" EU-kassasta rahaa asuntorakentamiseen, samoin teiden-, rataverkostojen-, lentokenttien-, ja lomakeskusten rakentamiseen. Ja kuinka valtavasti saaduista valuutoista upposikaan vuosien mittaan muuhun lailliseen, ja etenkin laittomaan? Rehellinen valtio, ja sen kansalaiset maksavat itse kaiken sen, mitä ovat lainaa ottaneet, vasta sillä kansa voi saada sen kansainvälisen kunnioituksen, mikä on kaikkein parhain "käyntikortti" mailmalla kuljettaessa.

Vanhan sanonnan mukaan ahneilla on paskanen loppu. Siihen voi lisätä, että yli rahojen eläminen ei pitkän päälle kannata, siitä Kreikka on mitä parhain esimerkki.

Olen tahallani ollut mainitsematta yhden velkaisen maan, Irlannin, mimeä. Myös Irlannin tilanne ei pahemmin naurata. Mutta verrattaessa Irlantia Kreikkaan, ne eroaa toisistaan kuin yö, ja päivä. Irlantilaisten oma kansallisuus ylpeys ei taatusti anna periksi, ennenkuin Irlanti on omat velkansa maksanut.

Mutta mites on Kreikkalaisten vastaava tilanne, se kun todella olisikin sama, mitä on Irlantilaisilla?

Voi sitä Ranskalaista "sanomansa textin sanojaa", kumpa Hän olisi edes selvittänyt ensin Suomen aikoinaan saaman ulkomaisen avun, että minkä takia sitä Suomelle annettiin, ja vasta sitten olisi suunsa avannut?

12.9.2011 11:18

Kyllä peruskysymys on autammeko avun tarvitsijaa

Meitä on autettu silloin, kun olemme apua tarvinneet. Miksi emme auttaisi?
Se kuuluu sivistykseen.

12.9.2011 11:43

Juuri noin... saimme "sotien jälkeen" merkittävää apua YK:lta ja UNICEF:lta... ja nyt täällä tyhjäpäisimmät huutelevat, että mitäs me niistä ulkomaanpelleistä = pärjätkööt omillaan. Mitä luultavimmin käyvät hakemassa rahansa sossun luukulta... kun työnteko ei maistu :-(

12.9.2011 12:07

Suomi sai sodan aikana ja jälkeen apua ja sitä tarvittiin. Avuntarve johtui sodasta. Kreikassa ulkoisen tuen tarve johtuu ihan erilaisista syistä, jotka eivät kaikki ole hyväksyttäviä. Taloutta hoidetaan leväperäisesti, palkkataso on virkamiehillä selvästi korkeampi, kuin osaamistaso, tuottavuus ja maan kustannustaso edellyttävät. Kreikkalaiset itse eivät halua muuttaa tapojaan, vaan edelleen vaativat mielenosoituksissa, että rikkaitten maitten on kustannettava heidän elintasonsa sellaisena, kun se nyt oli. Ei siis haluta elää kykyjen ja varojen mukaan. Tämä on turistimaiden maailman laajuinen ongelma. Rahaa pitää saada helpolla rikkailta.

12.9.2011 12:37

Maksaako vai eikö maksaa Kreikkalaisille ja muillekin, heidän yli varojensa eläminen? Oletko sivistymätön ja epäsolidaarinen, jos et halua kiltisti maksaa? Kyllä maailmassa autettavia riittää, vaan riittääkö veronmaksajien rahat?

Oletteko sattuneet huomaamaan, että Suomikin elää koko ajan yli omien varojensa. Tarkoittaa sitä, että rahaa menee enemmän kuin sitä tulee. Velkaa on otettava. Mihin on kadonnut solidaarisuus suomen kansalaista kohtaan? Syytellään suomalaisia laiskuudesta "kun työnteko ei maistu". Sossun luukku on se yksi piru joidenkin silmissä. Minkäpä sille mahtaa, jos kaikille suomalaisille ei töitä riitä. Pitäisikö panna se kirottu luukku kiinni ja tappaa "työtävieroksuvat" nälkään? Riittäähän niitä työt puoli-ilmaiseksi tekeviä. Ei tarvitse ulkona kauaakaan ympärilleen katsella, kun näköpiiriin ilmestyy ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja, joiden kuljettaja ja matkustajat eivät ole turistiretkellä. Miksi näin? Selvähän se, kokoomuslainen politiikka on ajanut asiat tähän malliin. Yrittäjät lihoo köyhän työläisen - olkoon sitten suomalainen tai ulkolainen - kustannuksella. Harmaata taloutta, jonka suosiminen ei oikeustajuuni sovi, katsellaan päättäjien taholta läpi sormien. Onko sivistynyttä meininkiä?

12.9.2011 12:41

Ei Kreikkaa tarvitse Suomen enempää auttaa. Tilanne ratkeaa syyskuun aikana Kreikan velkasaneerauksen alkamiseen. Suomi kusasee 400-500 miljoonaa euroa ensimmäisestä tukipaketista. Sitä demarit vastustivat keväällä 2010. Kiviniemi (kesk) ja Katainen (kok) ajoivat päätökseen.

12.9.2011 13:37

Merkittävin apu mitä Suomi on ulkomailta saanut on peräisin Saksasta, ja siitä heille suuri ja lämmin kiitos. Jääkärien kouluttaminen 1900-luvun alussa ja suora tulituki Talvi- ja Jatkosodassa auttoivat ratkaisevasti itsenäisyyden säilyttämisessä. Sodan aikaisesta avusta muistan lämmöllä ja kunnioituksella myös Virosta ja Ruotsista tulleita taistelijoita. Sodan jälkeisestä avusta voi mainita Armi Kuuselan valinnan Miss Universumiksi ja A.I. Virtasen Nobel-palkinnon sekä Yhdysvalloista annetun Fullbright-koulutusavun. Marshall-avun vastaanottohan ei poliittisista syistä käynyt. Onneksi oli ystävällinen, yhteistyöhaluinen ja avulias itänaapuri jonka kanssa saattoi käydä kauppaa. En sanoisi että Suomi on jäänyt velkaa yhdellekään maalle, että sillä perusteella apuamme ei voi vaatia. Solidaarisuusvaihekin on jo kokeiltu: Kreikka sai tilaisuuden suunnata asiansa terveelle pohjalle mutta jahkailuun ja lakkoiluun sekin valui. Nyt on markkinavoimien aika panna asiat kuntoon.

15.9.2011 10:06

Riistokapitalistin kirjoitus asiayhteyksineen on todella esimerkillinen, ja kaikki täysin totta, siitä Hänelle kiitos.
Mutta aina täytyy muistaa se, että vaikkakin silloinen Saksa avittikin erittäin suureltaosin Suomea sotillaallisesti jatkosodan aikana, ja etenkin ratkaisutaisteluissa vuonna 1944, niin Saksa otti niistä avustamisistaan "härskin maksun" tuhotessaan täydellisesti Suomen Lapin ns. Lapinsodan aikana vuoden 1944 lopulla, ja 1945 alkupuolella.

12.9.2011 14:33

Onpa pompannut kauas kirjoituksien asianyhteys alkuperäiseen kirjoitukseen.
Onkin tuotava uudestaan julki, mitä on TODELLA tehtävä jotta eliitin ja pankki- ja finanssimaailman, sekä poliittiseneliitin tavoitteet torjutaan.

– On lopettava julkisten palvelujen, palkkojen, eläkkeiden ja muun sosiaaliturvan leikkaaminen. Työllisyyden ja reaalisen talouden edistämiseksi on päinvastoin parannettava palkkoja, sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja.
– Velkakriisin helpottamiseksi on leikattava pois osa vaikeuksissa olevien valtioiden ja kuntien veloista pankkien ja keinottelijoiden tappioksi.
– Valtioiden ja kuntien lainanotto on irrotettava yksityisten pankkien hallinnasta muun muassa niin, että EKP myöntää edullisia lainoja työllisyyttä ja hyvinvointia edistäviin julkisiin investointeihin.
– On puututtava kriisin juuriin eli pääomien liikakasautumiseen ja finanssipääoman valtaan muun muassa muuttamalla tulonjakoa työntekijöiden hyväksi, ottamalla käyttöön rahoitusmarkkinavero ja kansallistamalla nyt keinottelusta hyötyvät suurpankit.
– On hylättävä tuhoisaksi osoittautunut uusliberalismi ja EU-komento. On järjestettävä kansanäänestys eurokriisiin johtaneista EU-sopimuksista. On kehitettävä julkisen sektorin toimintaa todelliseksi vaihtoehdoksi yksityiselle voitontavoittelulle.

12.9.2011 16:12

Nyt on ja aina on ollut että ulkomaanapu ohittaa aina kotimaiset avuntarvitsijat.

12.9.2011 17:57

Totta puhut koäm, surullista, mutta totta nyky Suomessa. Kaikki muut paitsi kantaväestö saa politikkojejn aukaisemaan kukkaron nyörejä. Ja mehän sentään tavalliset veronmaksajat maksamme kaiken tämän lystin. Demari pressat entiset sekä nykyiset, sekä politikot haukkuvat kilvan kantaväestöä, kysyn vaan onko meidän siedettävä moista peliä?

12.9.2011 18:48

Suomi oli kaikkilla mittareilla työväen paratiisi 80luvulla mutta mtä tekityömies jo ihmetteli suomen korkeata verotasoa joka myös heijastui tottakai kaikkiin hintoihin ja siitähän Suomen työmiei innostui ulkomaille menemään kun siellä oli kaikki niin halpaa ja sitten piti vielä päästä Eu.hun kun kaikki tulisi vielä halvemaksi ja tässä nyt ollaan.Ei voi muuta todeta että kapitalisti vaan seuraa markkinoita ja ei ole syypäänä työmiehen huonoon menestykseen niinkuin Jannu Jokelasta väittää vaan työmies sahasi oksansa poikki Suomessa kun kuviteli että ostamalla muualta ja halvalla ylläpidetään työmiehen paratiisia.Paluuta ei ole enään työmiehen paratiisiin koska nyt jyllää vielä halvemmat markkinat Kiinassa ja yleensäkin Kauko Idässä.Halpaa halpaa ja hyvin menee.

13.9.2011 08:16

Vastaukseksi ANONYYMILLEKIN, on totta että työläiset saivat ulosmitattua parempaa toimeentuloa (palkkaa) vielä -80 luvulla. Tämän vuosikymmenen, tarkoitan siis 1980 lukua, sen lopulla Holkeri (kok) ja Koivisto (sdp) toimillaan purkivat maamme oman
valvonnan mm. pääomien siirtymisessä. Ja tulokset nähtiin pankki- ja talouskriisinä
-90 luvulla. Maksajiksi määrättiin työläiset, eläkeläiset ja pikkuyrittäjät.

Samoihin aikoihin meidät vääryydellä ja viekkaudella junailtiin Eu:n saman (yllä mainitut+ Aho) poliittisen eliitin toimesta, ja tässä pissassa nyt ollaan.

Palkkatulojen osuus vain laskee kansantulosta, vaikka työn tuottavuus on noussut kymmeniä prosentteja, siinä on se yksi syy miksi eliitti junali maamme Eu talousliiton
lahtaus naruun.

Siis Snelmannin sanoin - oma maa, oma raha ja lisäys - oma talouspolitiikka.

13.9.2011 16:45

EU:n talouskriisissä Kreikka ja sen taloustoimet ovat nyt tarkkailuluokalla ja IMF ja Euroopan Keskuspankki arvioivat parhaillaan toimien riittävyyttä. Tarkastuksissa on selvinnyt, että Kreikka on kaikissa sovituissa toimissa jäljessä aikatauluista. Sovittujen taloustoimien läpivienti on edellytys sille, että Kreikalle voidaan maksaa seuraava sovittu lainaerä. Vaihtoehto on, että jos vaatimukset eivät täyty, ei lainaa voida maksaa. Tällöin Kreikan maksukyvyttömyys on hyvin todennäköistä. Tämä on todella iso haaste koko EU:n tasolla.
Toinen iso asia on Suomen vaatimat vakuudet antamalleen miljoonaluotolle. On hyvä muistaa, että jokaisella EU -maalla on aina vuorollaan ollut omia tärkeitä vaatimuksia Unionin historiassa. Nyt on Suomelle järkevä asia keskeisesti esillä. Tämä ymmärretään eurooppalaisten poliitikkojen keskuudessa ja sitä ymmärrystä on vahvistanut Suomen ja Kreikan julkisuuteen annettu vakuushahmottelu. Ihmetystä herättää suomalaisen lehdistön ja toimitusten heikko kansallinen itsetunto vakuusasiassa. Puolueen puheenjohtaja on toiminut mediapaineessa hyvin ja johdonmukaisesti.

13.9.2011 19:56

Muistakaa että oli elämää ja hyvää elämää Suomessa ennen EU:ta niin ei me nyt ihan kuoppaan pudota ilman Eu:ta.Vientikauppalle voi käyttää muitakin sopimuksia.

14.9.2011 09:01

Vaihdoimme YYA.n EU:hun ja se oli turvallisuuspoliittinen valinta.
EU on myös kauppaliitto, jonka piirissä tuotteet ovat vapaakaupassa.
Ei siis tarvitse kuin noudattaa EU:n direktiivejä. Jos maat olisivat kukin erikseen ilman EU:ta pitäisi noudattaa kunkin maan direktiivejä ( eräänlaista protektionismia ja tuontirajoitusta) ja se työläämpää kuin yhdet EU- direktiivit. Ostaja on aina 'oikeassa' ja yrittää suojata omaa tuotantoa direktiiveillä.
Kauppaa tehdään muuallekin kuin EU:hun ja silloin vahvalla valuutalla tehdyt kaupat ovat pienemmällä valuuttariskillä. Pienen valuutan maa joutuu useimmiten tekemään kaupat jollakin suurella valuutalla (USDollari, Euro jne..). Silloin valuuttamme arvo suhteessa näihin valuuttoihin voi muuttua joko ylös- tai alaspäin. Vientiteollisuudelle meidän valuutan lasku oli hyväksi. Palkat pieneni ainakin hetkeksi ja yleensä korot nousivat inflaation myötä. Jos taas kävi päinvastoin, tuli ongelmia vientiteollisuudelle. Pelurit pystyvät halutessaan horjuttamaan pienen valuutan arvoa haluamaansa suuntaan.
EU yksinään ei suojaa tai vakauta valuutan ja koron muutoksilta, vakautuksen on tehnyt Euro, joka nyt on suurissa vaikeuksissa. Kyllä me pärjäämme ilman Euroakin, mutta sen menetys on meille vahingoksi. Euro on kunnianhimoinen yritys saada vakautta Eurooppaan ja se voi olla liiankin kunnianhimoinen, koska kriiseissä yhteen hiileen puhaltaminen vaikeutuu.
Vanhaan 'hyvään' aikaan oli Neuvostoliitto bilateerikaupat (n. 20-25% viennistä ja tuonnista) ja niiden palauttaminen tunnetuista syistä ei onnistu.
Pidän EU:n jäsenyyttä Suomelle erittäin hyvänä asiana turvallisuuden, kulttuurin ja talouden takia.

14.9.2011 09:03

"Pidän EU:n jäsenyyttä Suomelle erittäin hyvänä asiana turvallisuuden, kulttuurin ja talouden takia."

Mieluisaa luettavaa !!!

14.9.2011 15:13

Jyrki Kataisen ilmoitetaan olevan Berliinissä neuvottelemassa Suomen vakuusvaatimuksista. Jos Kataisen matkan syy on pakko salata, olisi kai parempi sanoa hänen olevan lomalla.
Suomi joutuu naurunalaiseksi, koska kaikki tietävät, että keskustelu Suomen vakuuksista loppui heinäkuun Kreikka-kokouksen julkilausumaan, jossa vakuuksia ei ole, ei tule eikä tilata. Ilmeisesti ei ole enää tarvetta keskustella Kreikan tukipaketti 2:sta, koska nyt pohditaan, miten Kreikan velkasaneeraus toteutetaan hallitusti ja yritetäänkö liittovaltio runnata väkipakolla kasaan ja mitä eurojärjestelmälle tehdään - irrotetaanko Kreikka, Portugal, Espanja, Italia, Irlanti, Belgia yksi kerrallaan eurosta vai perustavatko Saksa, Suomi, Itävalta, Hollanti uuden valuuttaliiton eli pohjoisen euron (neuron) vyöhykkeen ja jättävät Emun eteläisen euron (sudeuron) vyöhykkeeksi, jonka valuutta devalvoidaan.
Suomen pohdittavana on lisäksi vaihtoehdot paluusta omaan markkaan tai mahdollisesti yhdessä Viron - sekä kukaties Norjan ja Tanskan - kanssa Ruotsin kruunuun.
Vaikka tukipaketteja ja Jurpilaisen "takuuksia" ei enää tarvitse pohtia, pulmia riittää!
Juhani Tanski

14.9.2011 19:54

Se mikä on jo selvää on se että mitään kunnon takuuksia ei Suomi saa ellikkä jos tehdään niinkuin on luvattu niin Suomi jää paketista pois kaikki muu on sanansa syöntiä.Sitten se että ilman EU:tta ei ole elämää on vaan yksi totuus ja totuuksia on monenlaisia,kyllä maailmassa on vaihtoehtoja ja sitä paitsi ei ole Eu nostanut elintasoa kun pienelle ryhmälle Suomalaisia ja sitä ryhmää kutsutaan eliittiksi,muut on vaan kärsineet jopa mennettäneet puolet ostovoimaastaan sitten 80luvun.Ainakin oma valuutta olisi melkoinen pelastus Suomen vienille ja meidän sisäiselle ostovoimalle koska se ei ole tärkeätä onko kansalaisilla ostovoimaa ulkomailla vaan nimenomaan Suomessa se ostovoima pitää olla vähintään kohtullinen.En olisi ikinä äänestänyt EU:uun puolesta jos olisin ollut tietoinen että Eu sotkee asiansa näin peruusteellisesti!EU:lla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta ikinä enään.

14.9.2011 20:13

Aivan järkyttävää, juuri äsken uutisissa, sanottiin, että pääpiru EU:ssa Barrosooso, ilmoitti, että eurobondit olisi saatava EU:n. Hirvittävää se sitten lähes on LIITTOVALTIO. Meillä neuvottelijat ovat kyllä surkeemmasta päästä nimittäin Katainen sekä Urpilainen. Jotka ovat sulaa vahaa Merkelin käsissä, molemmat vellihousuja, joille Suomen kansa ei oo mittää. Katainen ylin hekuma on EU:n ydin, toisesta eli Urpilaisesta ei ota yksikään selvää, niin paljon on kääntänyt kurssiaan koko ajan. Minusta nyt on todella pelottavat ajat Suomen tulevaisuuden kannalta. Viimeistään nyt on jokaisen suomalaisen herättävä todellisuuteen, mihin meidän ammattitaidottomat löperöt politikot meitä vie. KANSANÄÄNESTYS ON SAATAVA.

14.9.2011 22:09

Hallituksen esityksessä verotuksen kantavana periaatteena on, että veroja maksetaan jatkossa yhä enemmän maksukyvyn mukaan. Tämä oli SDP:n keskeinen vaalitavoite ja nyt se toteutuu.

15.9.2011 09:07

EU Liittovaltio on tuloksena tästä "shokkihoidosta" jota poliittien eliitti pelaa, ollaan muka "pelastamassa" eurooppaa ja kuinkas sitten käykään ?

Jäsenvaltiot Eu:ssa laitetaan valvontaan perustamalla, yksin päättävä korkein määräävä
elin, ilman että sen perustamisesta tai toimivallasta kansalaisilta tai mailta kysyttäisiin.

Näin eliitti junailee meille, - liittovaltion.

15.9.2011 13:52

Nyt meidän suomalaisten pitää olla valppaina, meitä ei viedä toistamiseen mihinkään liittoon enään kysymättä meidän mielipidettä. Velkabondit ovat loikkaus kohti liittovaltiosta, sitä Suomen enemmistä ei tule milloinkaan hyväksymään. Etelän vetelät siasivat jatkaa samaa iloista viinin viemää elämää. me täällä pohjolassa maksaisimme karvaasti heidän lystinpidon, EI EUROBONDEILLE, ELI LIITTOVALTIOLLE. Ihmettelen taas eilen esiintyi Brysselissä tämä naispuolinen Lipponen eli Jaakonsaari, ilmeisen innoissaan, kun eurobondit nostettiin Barrooson sekä Rehnin toimesta esiin. Muutenkin mepillä näyttää olevan ainoastaan ja vain oma etu , sekä suurin huoli mepeillä näyttää olevan kasvojen menettäminen, heidänhän pitäisi ajaa Suomen asioita, mutta ei todellakaan siltä tunnu. Jaakonsaari sekä kumppanit pois Brysselistä pilaamasta rehellisten suomalaisten mainetta.

15.9.2011 14:33

Edelliset kirjoittajat sanovat totuuden, jota suomen mepit eivät osaa/uskalla ajatella.

Eli nyt ja heti järjestettävä koko Eu ja Emu toimenpiteistä kansanäänestys, jotta tämä valehtelu ja kriisin syyllisten rahoittaminen suomalaisten varoista loppuu !

4.10.2011 23:07

Harvoin on yhdessä kolumnissa ja sen kommenteissa noin paljon asiantuntemattomuutta ja asiavirheitä. Hyvä, että Suomi sai vakuudet.

4.10.2011 23:19

Suomi sai 40 % vakuuksia Kreikan lainasta. Jos Kreikka menee velkasaneeraukseen, menettävät muut Euromaat 50 % ja Suomelle jää 40 % vakuuksia, jotka on jäädytetty 30 vuodeksi. Lisäksi ne on jotain osakkeita, jotka saattavat menettää arvonsa kokonaan. Ei hyvin mene Suomella, eikä mikään ihme ole, ettei vakuudet kelvanneet kenellekään muulle maalle.

Nyt riittää, Urpilainen ÚLOS!

4.10.2011 23:23

Tänään (ti 4.10.2011) tv -uutisissa kerrottiin Suomen saamista lainanvakuuksista.
- Lainanvakuudet kelpasivat vain Suomelle, vaikka jokaisella tukijavaltiolla oli oikeus samanlaisiin lainanvakuuksiin.
- Lainanvakuudet eivät kelvanneet edes AAA -luokituksen velansaannissa saaneille valtioille. -> Selvä johtopäätös on, että lainanvakuuksien ainoa tehtävä on Suomen hallituksen kasvojen pelastaminen.

5.10.2011 07:52

Kyllä ihan hävettää olla Suomalainen ja toivon että Suomen hallitus kaatuu koska tämä Jutta ,Jyrki akseli viee tämän maan loppulliseen tuhoon ja maineen menetttämiseen.Muuta se on ainakin selvinnyt ketkä on Suomen tyhmimät ja yksikertaisimmat ihmiset.

8.10.2011 15:39

Suomen tyhmimmät ihmiset on niitä jotka äänesti persuja, kun eiks se niin mee että kansanedustaja on kansan ääni. Persujen kommentit mediassa tukee tätä.

5.10.2011 09:30

Jos tämä on käsitys turvaavista vakuuksista niin aika onneltomalta vaikuttaa talousosaaminen. Tässä todellakin haiskahtaa poliittisten kasvojen säilyttämisen turvaaminen. Toki sekin on uutta suomalaisessa politiikassa. Aiemminhan vaalilupaukset on pyritty unohtamaan saman tien kun ihmiset ovat äänensä antaneet.

Jos olisi ollut tarkoitus saada rahalle, niin lainattavalla kuin takauksiin sidottavallekin, vakuudet niin ne olisi pitänyt saada reaalivakuuksina niin, että erilaiset arvojen heilahtelut ja mahdolliset kurssimuutokset olisi otettu kohtuullisesti huomioon eli vakuuksien nykyarvon pitäisi ylittää eikä alittaa lainan ja takuiden nykyarvo. Samoin vakuuksien realisoiminen olisi pitänyt olla mahdollista haluttaessa heti vahingon tapahduttua. Jos tuollaisia vakuuksia ei olisi voitu saada niin ei olisi vain pitänyt lähteä mukaan koko rahoituskuvioon - yksinkertaista reaalipolitiikka.

Nythän Kreikan kyky maksaa velkansa ja korkonsa kansainvälisille pankeille turvataan lainaamalla k.o. pankeista lisää kallista rahaa joka kierrätetään Kreikan kautta pankeille ja vakuudeksi lainataan vielä lisää rahaa. Pankit saavat siis yksistä lainoista korot kolmeen kertaan ja samalla k.o. pankit luovat maailmaan kolminkertaisen määrän höttörahaa ilman vastaavaa reaalimaailman toimintaa. Pankkien omistajat todella kiittävät eivätkä heidän renkinsä, pankkien johtajat taatusti lopeta näin tuottoisaa businesta.

5.10.2011 10:40

Tässä vaiheessa olisi jo ryhdikästä todeta, että huono kehitys Kreikassa on jatkunut ja korjausliikkeet jääneet toteutumatta. Kansa tulee edelleen kaduille ja vaatii rahaa katteettomasti "rikkailta" mailta, kuten Suomelta, eikä suostu korjauksiin. Suomen pitää näin olleen todeta, että lainahanat ovat nyt kiinni. Edes kalliit vakuudet ja takaisin saanti kymmenien vuosien päästä ei enää auta. Tilanne on huonontunut vielä lisää siitä, kun vakuuksia vastaan luvattiin rahaa. Tämä ei ole Euron vika, vaan Kreikkaa luotottoneitten pankkien ja Kreikkalaisten syytä. Kreikan siirtyminen pois Eurosta ei ratkaise Kreikan talousongelmia. Roskalainoja on jo siirretty tarpeettoman paljon keskuspankin maksettavaksi. Peli on vihellettä poikki ja pankit jätettävä lainojensa kanssa loukkuun. Ko. valtiot sitten pelastavat niitä, jos pelastavat.

5.10.2011 11:12

Miten voi olla niin tyhmä joku, että maksaa siitä hyvästä, että saa lainata rahaa toiselle, eikä saa mitään reaalivakuutta lainalleen? Hullua maksaa siitä, että saa lainata rahaa toiselle. Oletus on Urpilaisen mukaan, etteivät vakuusrahastot tuota juurikaan mitään. Entäs jos ne tuottavat? Tällöin Suomi häviää ja paljon. Lisäksi Suomi maksaa kerralla 1,4mrd euroa vakuusrahastoon, kun muut maat maksavat ne 5v aikana. Kalliiksi tulee demareiden kasvojen pesu/maineen säilyttämiskampanja. Jos vakuudet olisivat järkevät, niin olisivat muutkin maat niitä ottaneet?

5.10.2011 13:21

Jutta ja Jyrki aliarvioivat julkisesti kansan älykkyyttä jos luulevat että tämä niellään purematta.

Jani Tiainen (PS)

5.10.2011 15:46

Takinkääntäjät selittää asiaa nyt parhain päin ,"täydet vakuudet" missä ne on Urpilainen?Ei ole eikä näytä tulevan!

5.10.2011 16:32

Milloinkahan Rekolan työväenyhdistys,maankäytön vt.apul.kaup.joht. ja Lintman jyrähtää kuten peltomäenkin tapauksessa,että kyseessä on demareihin kohdistuva ajojahti.

5.10.2011 18:44

Suomen politiikkojen "muka" yritykset vaikuttaa vakuuksiin, olivat myöhäisherännäistä sisäpoliittisten etujen vuoksi, - profiilin nostoyritys.

Ja tuloksena tästä "kamppailusta" - maksun puolelle meni, taas !

Mitä nopeammin, sitä parempi - irti EU:sta !

5.10.2011 19:06

- Kavojen pito olisi ollut paikallaan, kun olisi sanottu EI - EI - EI - Näille euro kiihkoilijoille. Hyvät, uskottavat perustelut, kansalaiset jotka teidät sinne valitsi, eivät hyväksyisi tällaista talouspolitiikkaa. Suomessa ei olisi hädän päivää, mijardeja tileillä, meidän hyvinvointi palveluille.

5.10.2011 19:22

Seuraavissa vaaleissa mitataan kansan älykkyys,jos Jutta valitaan uudestaan niin se kertonee jo jotain.

5.10.2011 20:11

Tässäpä teille faktaa asiasta josta kukaan teistä ei tunnu tietävän mitään:
Suomen saaman vakuuden suuruus tulee olemaan noin 880 milj. euroa. Lähtökohtaoletuksena on, että Suomen osuus uudesta lainaohjelmasta tulee olemaan noin 2,2 mrd. euroa. Vakuuden määrä perustuu luottoluokituslaitosten käyttämään arvioon velkakirjanhaltijoille aiheutuvasta tappiosta maksukyvyttömyystapauksessa (joka on 40 % velkapääomasta) sekä korkoon. Mikäli alkupääoma on 880 milj. euroa, kasvaisi se esimerkiksi runsaalla 3 prosentin vuosikorolla 30 vuodessa jo 2,2 mrd. euroon, mikä vastaa Suomen nimellistä lainaosuutta uudessa Kreikka-ohjelmassa.

5.10.2011 22:32

Hyvin menee jakeluun. Suomi saa siis v. 2040 rahansa takaisin, jos kaikki menee hyvin niinkuin erittäin todennäköisesti näinkin lyhyellä aikavälillä voi olettaa.

6.10.2011 10:29

Entä inflaatio 30 vuodessa?

5.10.2011 20:14

Kannattaisi kuunnella asiantuntijaa:

Demareiden vakuushanke Suomen Kreikka-takuille on ollut koko Suomelle selvä menestys, sanoo Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen. Niemeläinen perustaa arvionsa siihen, että vakuuskähinän aikana Suomen luottokelpoisuus on eriytynyt muun euroalueen heikkenevästä kehityksestä. Suomen suhteellinen luottokelpoisuus on parantunut, vakuushanke on siis ollut menestys, koska se on eriyttänyt Suomen luottokelpoisuuden muun euroalueen heikkenevästä kehityksestä ja parantanut Suomen suhteellista luottokelpoisuutta. Hollanti, Itävalta ja kenties muut ovat asiasta ymmärrettävästi ja asiaan kuuluvasti pahoillaan.

5.10.2011 21:15

Maksetaanko me siitä, että saamme antaa lainaa Kreikalle ilman korkoa?
Jäämme sitten odottelemaan kymmeniä vuosia ja kuitenkin tiedämme että Kreikka menee velkasaneeraukseen.

Kätettiinkö edellinen Kreikka laina loppuun vai annetaanko nyt uutta lainaa kun edellinen epäonnistui????

6.10.2011 00:47

Tässä on kyse 880 milj. eurosta, pikku raha, mutta keskustelu sitäkin suurempaa ja vilkkaampaa. Eikös kannattaisi keskustella vaikka työttömyydestä, johon menee JOKA VUOSI noin 10 000 milj.euroa suomalaisten verorahoja. Tämä Krekkan vakuus palaa noin viidessä viikossa työttömyyteen.

6.10.2011 09:59

Pilkku oikeaan paikkaan: avaa keskustelu tänne palstalle vaikka työttömyydestä, niin keskustelua syntyy toivottavasti. Vakuussopimus on kertakaikkisen huono, siitä ei hyvää saa selittämälläkään. 880Meur ei ole pikkuraha, sillä saisi ihmeitä aikaan Suomessakin, nyt käytetään rahaa siihen, että saadaan lainata rahaa Kreikalle ilman reaalivakuuksia vastineena.

6.10.2011 10:12

Valtiovarainministeri pitäisi olla vähintään matematiikanopettaja.

6.10.2011 12:26

(Talouselämä 6.10.)
”Onnittelut Jutta Urpilaiselle! Suomi saa vakuuksilla oikeaa turvaa saatavilleen kohtuullisen halvalla”, sanoo Sixten Korkman.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja on tiistai-iltana laskenut Suomen vakaussopimuksen saldoa ja sanoo yllättyneensä lopputuloksesta. Vakuussopimus antaa Suomen saataville kohtuullisen hyvän turvan kohtuullisilla kuluilla.

Tulos on täysin päinvastainen kuin useimmat kommentaattorit ovat arvioineet.
”Minusta tuntuu, että osa kommentaattoreista antoi lausuntonsa vähän hätäisesti”, Korkman sanoo.

6.10.2011 12:55

Antaa Korkman horista mitä tykkää. Tavallinen suomalainen käsittää, mistä tässä on kysymys, ainoastaan sdp yrittää pelastaa kasvonsa, mutta Urpilainen erehtyy pahan kerran. Katainen toinen mokoma, joka on suu vaahdossa mehkannut TÄYDETVAKUUDET ON SAATAVA. Jos tämä olisi ollut niin hyvä diili, miksi muille ei kelvannut? Ensinnä mistä revästään 2013, 1,4 miljardia, kantaväestöltä luonnollisesti, sehän on demarien tunnuslause köyhät kyykkyyn. 15-30 vuoden kuluttua ns. vakuudet eivät ole edes wc paperin väärtti. Ottakaa jo ihmeessä ihmiset ruusunpunaiset lasit päästänne pois, herätkää karuun todellisuuteen.

6.10.2011 15:58

1,4 mrd otetaan lainana kv. markkinoilta Euroopan matalimmalla korolla. Se talletetaan vakausvälineeseen, jonka tuotto ylittää lainakoron kustannuksen.

6.10.2011 20:32

Talousanomissa on äänestetty asiasta ja 91% on vastaan tätä älytöntä vakuuspakettia jolle koko muu Eurooppa nauraa.Ainut mikä tuli seväksi Suomesta EU:ssa on se että meitä on helppo naruttaa ja ymmärrän hyvin että Timo Rauhanen on virkamies eikä bisnessmies koska liike elämässä ei pärjää tälläisillä sopimuksilla pitkään.Kerta kaikiaan tyhmyyden huippu sopimus mihin vaan joku Demari voi langeta,eihän työläisellä yleensä paljon järkeä olekaan ja se on taas kerran todistettu ja pistäkää vielä yleislakko Suomeen punikkit että potkuja pääsee jakamaan kunnon kapitalistit koska siihen nämä palkkankorotus vaatimukset johtaa.Ei muutakun turhat kulut pois.

6.10.2011 23:20

Korkmanin mukaan: "Suomi on vapaamatkustaja, joka saa muita paremman suojan saatavilleen. "

Osallistuuko Ruotsi talkoisiin?
Entä Iso-Britannia? IB:n pankeilla on Kreikan valtion roskalainoja.

6.10.2011 21:08

Myös Katainen aikoinaan selitti, että lainataan rahaa halvalla maailmalta, ja lainataan se edelleen Kreikalle kalliimmalla. Siitä piti saada korkovoittoa. Miten kävi?

Kun Suomi nyt joutuu kerralla maksamaan sen vaaditun 1,4 miljardia euroa omana osuutenaan koko roskasta, se raha tietysti otetaan lainana taas. Ei siitä lainasekoilusta korkovoittoa Suomelle tule.

Jos se noin yksinkertaista olisi, Suomen kannattaisi koko ajan ottaa itse halpaa lainaa ja kaupata sitä kalliilla eteenpäin.

Valtion velkaantumistahti on nyt sellainen, että kohta on turha puhua mistään parhaasta AAA-luottoluokituksesta. Suomi ei nytkään enää selviä vanhoista veloista ilman uutta velkaa.

6.10.2011 22:43

Suomen julkisen sektorin tilanne on kanasainvälisesti ykkössarjaa. Tämä palkitaan AAA-reittauksella, mikä antaa mahdollisuuden ns. Korkoarbitraasin hyödyntämiseen. Toinen asia on se, pitääkö meidän tukea Kreikkaan. Ei varmaan pitäisi, jos eläsimme muusta maailmasta erillään. Mutta, kun väitetään, että Suomen maine on mennyt, miten olisi käynyt, jos olisimme hypänneet ulos koko vakuusjärestelystä.

7.10.2011 01:34

Urpilaisen populistiset vaalilupaukset on nyt täytetty. Kuinkahan helevetin paljon ne meille veronmaksajille tulee maksamaan??? PALJON!!! Vasuripopulistin rahoituskeino on epäoikeudenmukainen meitä kunnon kansalaisia kohtaan. Miten helvetissä on mahdollista, että valtiovarainministeriksi pistetään sosiaalivasuriämmä ja ihan kansakoulunopettaja pohjilta? Halosellako taas sormet pelissä? JUMALAUTA!

7.10.2011 08:10

Niin hommahan menee niin että Persut ovat koko ajan arvostelleet mutta missään vaiheessa he ievät ole kertoneet miten he olisivat homman hoitaneet. Suomi on jo ajat sitten sitoutunut tiettyihin asioihin ja on silkkaa valhetta väittää, että eurosta voisi noin vain irtaantua. Semmoisen seuraukset olisivat suuri työttömyys, ostokyvyn heikkeneminen ym.

7.10.2011 09:51

Nimimerkki TOTUUS, onhan jo suuri työttömyys ja ostokyvyn heikkeneminen, ym:ta köyhyyttä ja sen lieveilmiöitä ja kaiken aikaa tilanne pahenee vaan ja maailma menee yhä "hullummaksi"!
Perus-suomalaiset ovat vähän kyllä väläyttäneet, miten homman hoitaisivat.

7.10.2011 09:41

Poliittinen tilanne

Vakuusasiassa viimeiset kolme kuukautta on menty tuulimyllyjä vastaan. Media on vähätellyt vakuusasiaa ja koko vakuusjuttu on haluttu romuttaa ja kaataa se SDP:n syliin. SDP on ollut Jutan johdolla vakuuksien hakemisessa yksin niin hallituksen sisällä, eduskunnassa, mediassa ja kuin Euroopassa. Moni on sanonut, että mitään vakuuksia ei ole edes saatavissa. Tämä poliittinen ilmasto ei kauheasti nyt tule muuttumaan, koska niin moni joutuisi perumaan puheensa. On myös hyvä palauttaa mieliin pääministeri Kataisen elokuinen Tampereen puhe, jossa hän sanoi, että vakuusvaatimus on demareiden vaatima juttu.

Kun helikopterioidutaan, niin voidaan nähdä, että nythän tässä vakuusasiassa siivotaan edellisen keskustajohtoisen oikeistohallituksen sotkuja. He veivät Suomen Kreikan lainakuvioihin ja täysin ilman vakuuksia. Kepun junailma Kreikka I lainapaketti tulee vielä aiheuttamaan Suomelle satojen miljoonien laskun. Keskusta on seisonut tämän Kreikan tukemisasian edessä kädet housun taskuissa koko viime vaalikauden. Vakuusasiassa kepun kädet ovat olleet syvällä veronmaksajien taskuissa ja nyt kepun kädet ovat korvilla ja silmillä, kun vakuudet on vihdoin Suomelle saatu.

Nyt on tärkeää, että saavutettua neuvottelutulosta avataan ja kerrotaan ihmisille, miten suomalaisten rahoja on puolustettu. Nämä vakuudet on hoidettu siksi, että voimme minimoida Suomelle aiheutuvat riskit Kreikan lainajärjestelyissä.

7.10.2011 10:21

Suomelle ei olla SAATU mitään vakuuksia.. Suomelle ollaan OSTAMASSA vakuuksia murto-osalle laina summasta .. kyseessä siis kaksi täysin eri asiaa.
SDP:n vaatimus oli että täydet vakuudet tai Suomi ei osallistu rahan syöttöön Kreikalle.. nyt kun täysiä vakuuksia ei saada niin on helppo tehdä päätös että ei .....

7.10.2011 10:32

Lapsiperheiden köyhyys on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun lamasta.
Kelan tutkimuksien mukaan sadattuhannet suomalaislapset elävät köyhyydessä.
Suomi saa EU:lta elintarvikeapua 5,7 miljoonan euron arvosta, EU-komissio kertoi.
Viime vuonna seurakunnat jakoivat yli 100 000 EU:n rahoittamaa ruokakassia.

7.10.2011 12:31

- Mitään vakuuksia ei ole saatu, eikä saada - Onko sellainen vakuus, vakuutta joka maksetaan itse? - Nyt maksetaan heti 1,4 mijardia (kerralla, ainoana euromaana - sitten on "toiveina" (huom, vain toiveena) saada 30 vuoden päästä 880 miljoonaa. Onko tässä järjen hiventäkään?

7.10.2011 14:38

Kyllä Jutta Urpilainen teki loistavaa työtä. Ne jotka sen yrittävät naureskellen mitätöidä, eivät ehkä ymmärrä Euroopan tilanteen koko kuvaa, jolloin mm. tänään 12 brittipankin luottoluokitusta laskettiin erään luottoluokituslaitoksen toimesta. Jopa Sixten Korkman on vihdoin ymmärtänyt tämän, mikä toki on hänelle kunniaksi. Tiedoksi eräille: Englannissa ei euro ole käytössä.

7.10.2011 17:28

Jutta Urpilaisen työn arvo nolla,niin sellaista ei voi hyväksi kehua mutta kyllä näköjään Demarit ovat hyvin lojaaleja toisiaan kohtaan koska eivät koskaan tunnusta kun pieleen menee ja sellaisten kansssa ei kannata rehellisen suomalaisen pelata.Onneksi suomessa on ihmisiä jotka myöntää joskus tehneensä virheitä mutta ei näköjään työläisten puolue Demarit.Olen kyllä huomannut pikku firman vetäjänä että työntekijät yrittää aina viilata linssiin ja ymmärrän sen nyt paremmin.

8.10.2011 15:34

Kuinkakohan paljon sä kusestat työntekijöitäs?

7.10.2011 19:39

http://timosoini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85185-vakuudet-kuin-taytetty-pingviini

Tarinan mukaan Amerikassa eleli taannoin liikemies, joka ei saanut yritykselleen lainaa. Ei ollut vakuuksia.

Mies oli kuitenkin kekseliäs ja hankki myyntimatkaltaan täytetyn pingviinin. Kukaan ei ollut pingviiniä hänen asuinsijoillaan ennen nähnyt. Kukaan ei tiennyt mikä se oikein on ja minkä arvoinen se on.

Hallitus toi tuliaisina Suomen kansalle täytetyn pingviinin, vakuudet, jonkalaisia ei ennen ole nähty ja joiden arvoa ei tiedetä. Ja jota kellään muulla ei ole ja jota kukaan muu ei halua.

Amerikassa kelpasi pankinjohtajalle täytetty pingviini vakuudeksi. Hallituspuolueet hyväksyivät vakuusjärjestelyn, josta totuus selviää viimeistään 30-vuoden kuluttua jos sittenkään.

Eduskuntakeskustelussa en saanut ministeriaitiosta vastausta kysymykseeni, miksi Suomi ei jää pois näistä tukipaketeista. Osalle Suomen kansaa on vielä epäselvää se, että Suomen ei todellakaan ole pakko olla näissä paketeissa mukana, vakuuksilla tai ilman niitä. Siis Suomen ei ole pakko olla mukana missään tukipaketissa!

Talouskriisin ongelma on maksukyvyttömyys ja se ei ole poistunut mihinkään. Kirjoitin mielipidekirjoituksen arvostettuun The Wall Street Journaliin 9.5.2011. Tuossa kirjoituksessa on edelleen kaikki olennainen tästä kriisistä ja kuinka tilanne pitää ratkaista. Nyt se on hankalampaa, mutta edelleen mahdollista.

Uudet gallup-luvut ovat järkytys SDP:lle. Niille on kuitenkin selkeä selitys. SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen haukkui Perussuomalaiset puolueena täysin asiattomasti ääripuolueeksi. Viesti meni perille. SDP:ssa oli vielä ennen Lipposen purkausta muutama ammattiperusmies, joka lasautuksen jälkeen päätti vaihtaa leiriä ja lippua. Ei suomalaisille ihan mitä tahansa soopaa voi puhua – edes Paavo Lipponen.

Sileäkätisillä sen sijaan menee hyvin. Eurooppaministeri Alexander Stubb lähettää terveisiä plokin lukijoille. Oikein tai väärin Soinilla ja Stubbilla on johdonmukainen linja, mitä Euroopan Unioniin tulee. Kumpikaan ei usko täytettyyn pingviiniin kuten SDP ja osa mediaa, joiden ymmärrys vakuuksista on tarinanmukaisen amerikkalaisen pankinjohtajan tasolla.

7.10.2011 22:21

Minusta vakuussopimus tehtiin sen vuoksi ettei hallitus haj0nnu?Jos olisi käynyt niin ettei vakuutta olisi saatu niin hallitusohjelma olisi mennyt nurin ja demarit olisi joutunut oppisitioon koska se oli hallituskysymys.Silloin perussuomalaiset olisivat tullet hallitukseen ja kaataneet koko KREIKKA paketin.Urpilainenen jalkarautoihin täydellisestä kusetuksesta!

7.10.2011 22:30

15 - 30 vuodessa maailmassa ehtii tapahtua paljon:

* Arvioitu 3 %:n vuosikorkoa takuudelle
- Kuka osaa ennustaa, mikä on vuosi-inflaatio 15 - 30 vuoden aikana? Suomessakin on ollut paljon vuosia, jolloin vuotuinen inflaatio on ollut yli 10 %.

* Vakuus sijoitetaan turvallisiin velkakirjoihin
- Kuka tietää, mitkä yhtiöt menevät konkurssiin 15 - 30 vuoden aikana? Kuka tietää, mitkä valtiot joutuvat velkakriisiin 15 - 30 vuoden sisällä?
- Mistä tietää, miten varainhoitoyhtiö toimii 15 - 30 aikana? Tällä alalla on ollut ammattitaidottomuutta, petoksia ja konkursseja.
- Entä jos pankki, johon varainhoitoyhtiö kuuluu, menee konkurssiin 15 - 30 vuoden sisällä?

8.10.2011 09:03

Lukemalla Timo Rauhasen ehdottama takuusasiakirja on vaara, että asiantuntemattomien viihteelliset kannanotot loppuvat.

8.10.2011 09:12

Observer sinä omahyväinen besser wisser, mitä ilmeisemmin olet kokoomuslainen tai demari, , oletko nyt tyytyväinen, kun Suomea viedään kuin pässiä narussa kohti liittovaltiota? Siksi toiseksi sinä saat aivan vapaasti sekä aateveljesi maksaa Saksan ja Ranskan pankkikriisejä omasta pussistasi, mutta sinulla ja puolueellasi ei ole mitään oikeutta maksattaa muiden maiden pankkikriisejä suomalaisilla veronmaksajilla, eller hur. Me suomalaiset veronmaksajatmaksoimme oman pankkikriisimme 90-luvulla. Joka asiassa pitää olla järki mukana. Pitää osata luopua omasta mantrastaan, kun näkee, että metsään mennään. SE on viisautta, että myöntää erehtyneensä.

8.10.2011 11:22

Kieltämättä se Urpilaisen sinnikkyys tuntui hyvältä, vaikkei hän aatesisko olekaan.
Liittovaltiokehitystä pelkäät turhaan ja antaa Ranskan ja Saksan maksaa ensin itse, joten pelkosi on ennenaikainen.
Siinä olin väärässä myönnetään, että viihteelliset kannanotot loppuvat.

8.10.2011 17:09

Toivottavasti nämä Suomen poliittiseneliitin hyväksymät vastuut/tuet suomalaisille, 30 miljardia euroa kaikkine takaus/ tuki/ palomuuri veivauksissa avaavat kansalaisten silmät, mikä onkaan tarkoitusperältään tämä EU.

Kansat kyykkyyn - ja valta luovutettu rahamaailmalle, korkojen kera !

8.10.2011 22:06

Uutisvuodossa just kysyttiin Tervon ja Saanilan mielipidettä siitä, että Suomi joutuu maksamaan vakuuksista. Joku tarkoitus sillä kysymyksellä varmaan on, ei kai muuten kysyttäisi. Silti Suomi ei joudu maksamaan vakuuksista mitään.

9.10.2011 09:31

Kyllä Urpilainen että Katainen upottavat Suomen pohjamutaan. Kaksi aivan olematonta neuvottelevaa politikkoa. Rehn tämä Suomen viikatemies, kävi taas hokemassa tätä samaa potaskaa, nitä Katainen että urputtaja hokevat, että kun lappaamme miljardeja kehiin, niin ei työttömyys, eikä vienti vähene. Voi jessus, ensinnä näillä miljardeilla joita olemme antaneet takaukseksi, joilla siis maksamme Kreikan korkoja Saksan ja Ransakan pankeille, emme tule milloinkaan saamaan takaisin. Jos nämä miljardit olisivat pysyneet Suomessa täällä olisi 0% työttömyys, meillä ei olisi miljoonaa kantaväestöön kuuluvaa, jotka elävät köyhyydessä, luku sisältää satoja tuhansia matapalkkaisia ihmisiä, jotka elävät köyhyydessä vaikka tekevät työtä. Seuratkaa tilannetta Rehnin vierailujen jälkeen aina lähtee miljardeja nyt EU:n pankkikriisin hoitoon, ja meidän Käteinen että Urputtaja Urpilainen hokevat, palomuurit ja hyvät diilit on taas neuvoteltu, että ei leviä kriisi muihin maihin, vaikka on levinnyt jo muutama kuukauisi sitten esim. Italiaan. Minusta hallituksen pitäisi ehdottomasti itse erota, huomata etteivät pysty hoitamaan Suomea, kuin tuhoon. Kokeneet miehet kehiin. Järkyttävää todeta, ERVVin hyväksyttäessä , nyt on avoin piikki auki.

9.10.2011 10:47

Ylläolevasta "juttuköydestä" joku lopputyötään tekevä saisi mainion aiheen.

10.10.2011 14:48

Perjantaina sitten julkaistiin Evan tilaisuudessa Sixten Korkmanin näkemys Euroopan tilasta. Nyt tuli sitten asiaa tuutin täydeltä:"Eurooppa on rahoituskaaoksen ja talousromahduksen partaalla." Tässä hämmästyttää vain se, että kesti todella näin kauan päästä asiaan. Nythän on tulossa jo kolmannet "Kattaisen stressitestit pankeille". Vielä kesäkuussä mm. Dexia, joka nyt siis on pilkkomisen kohteena, selvitti testit loistavasti. Eli kiitosta vaan edelleen Urpilaisen työlle - jopa Etelärantakin heräsi.

10.10.2011 17:24

- Kyseessähän on rahastus kaaos - Siihen ei olisi saanut ollenkaan mennä mukaan - Olisi tässä tilanteessa ollut mahdollisuus, kiittää kohteliaasti ja sanoa ei kiitos. Se olisi sillä hyvä. Mutta ei, piti välttämättä saada Suomen veronmaksajat vieläkin mukaan.

10.10.2011 18:00

Onko sittenkin ilmaisia lounaita!

Miljardi sinne tai tänne...
Eduskunnan tiedotteessa todetaan:

"TIEDOTE 20.10.2009

Eduskuntatiedotus

Työnantajan Kela-maksu poistuu vuoden 2010 alussa

Työnantajan kansaneläkemaksu poistetaan vuoden 2010 alusta. Kansaneläkkeen
saajien kannalta muutoksella ei ole vaikutusta. Eduskunnan sosiaali- ja
terveysvaliokunta hyväksyi asiaa koskevan mietinnön tiistaina 20. lokakuuta
(StVM 35/2009).

Maksu poistuu kaikilta sekä yksityisiltä että julkisen alan työnantajilta.
Työnantajan kansaneläkemaksun poistuminen on osa hallituksen sopimia talouden
elvytystoimia. Maksun poisto alentaa yritysten ja kuntien työvoimakustannuksia
sekä parantaa yritysten investointimahdollisuuksia.

Muutoksen jälkeen kansaneläke rahoitetaan kokonaisuudessaan verovaroin. Valtion
menoihin uudistus merkitsee vuositasolla noin miljardin euron lisäystä. Vuonna
2010 valtio rahoittaa kansaneläkemaksun poistamisen kustannukset pääosin valtion
lainanottoa lisäämällä ja vuodesta 2011 energiaveron korotuksilla.

10.10.2011 20:01

Nämä vakuudet maksavat Suomelle ja paljon koska tälläisessä mylleryksessä ei ole järkevää maksaa mitään etukäteen koska,ei ole tietoa missä korkotaso on 2013,mikä on Suomen oma talouskunto 2013 nopeassa taloudessa missä kuukaudessakin yksi maa voi pysähtyä,ja onko Eu,euro,rahaliitto enään olemassa 2013 jälkeen.Juttan diili erittän huono ja Suomen olisi kannattanut vetäytyä kun ei parempaa ollut tarjolla ja siitä ei olisi tullut mitään seuraamuksia koska Suomi on pieni pilkku koko Eu.ssa kukaan ei meitä kaipaa.Tässä on kyllä vähän tälläista suur Suomen meininkiä ja siitä olisi kyllä jo jotain pitänyt oppia.Suur Suomi maksoi suuret rahat sotakorvauksina jos rajalle oltaisiin jääty niin hinta olisi ollut nolla.Eikö koskaan opita mitään?

11.10.2011 23:05

Ylämäki alamäki.... Hyvä hyvä globaalin vapaa markkinatalous pörsissä.
Suomella suunta vain alas päin tai oikeastaan meidät sinne vedetään.

18.10.2011 12:14

NIINPÄ !! kovaa tekstiä...

http://www.iltalehti.fi/talous/2011101814587420_ta.shtml

Tohtori Tuho:
Vakuutenne ei merkitse mitään!
Tiistai 18.10.2011 klo 10.07

Huippuekonomisti arvosteli Suomea turhasta lainavakuudesta ja Kreikan pelastustoimien hidastelusta.

18.10.2011 13:05

Arvosteli joo, mutta eihän Roubinin tehtävä olekaan vahtia Suomen etua. Näytti mies olevan harmissaan siitä, että pienet maat pääsevät jarruttelemaan päätöksentekoa EU:ssa. Isot maat saavat EU:ssa sen sijaan huomioida omat etunsa ja on ymmärrettävää, jos päätöksenteko kangertelee siitä syystä? Eivät muut maat tietenkään vahdi EU:ssa Suomen etua, itse meidän on se tehtävä. Siksi onkin matkan varrella ollut kylmäävää kuulla pääministeriemme tyytyväisiä EU-kommentteja, vaikka neuvottelupöydässä olisi tullut turpaan 100-0. Mari Kiviniemi jopa ilmoitti luottavansa täydellisesti EU:n asiantuntijoihin maamme kannalta aivan ratkaisevan tärkeissä asioissa! Nukutko yösi hyvin suomalainen? Tuntuuko siltä, että maamme etujen valvonta on hyvissä käsissä?

18.10.2011 19:45

Jos Jutta olisi sanonut ei koko roska vakuuspaketille joka on arvoton,niin olisin nukkunut yöni hyvin mutta koska tappio tuli kiitos Juttan niin ei nukuta.

19.10.2011 08:54

Niin että vakuuspakettiko se Suomen riski tässä muka on? En oikein ymmärrä logiikkaasi Yrittäjä.

Tämän päivän Pravdassa tunnustettiin, että hallituksen esitys laiksi pysyvästä vakausrahastosta oli erheellinen. Siinä väitettiin, etteivät korot kuulu takauksien piiriin. Valtionvarainministeriöstä lohdutettiin, että itse lakiteksti oli kyllä ihan oikein. Taisivat virkamiehetkin tehdä lain valmisteluvaiheessa politiikkaa.

19.10.2011 09:44

70 Miljardin vastuut tuntuu jo aika hurjalta.
Eduskunnan 30Miljardia + Suomen Pankin yli 40Miljardia
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/Pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset...

19.10.2011 12:39

Tässä tiivistelmää noista Suomen pankin tiedoista:

* Euromääräiset arvopaperit euroalueelta
- vuonna 2009: 8 148 M€
- syyskuu 2011: 12 609 M€
* Eurojärjestelmän sisäiset saamiset
- vuonna 2009: 8 944 M€
- syyskuu 2011: 47 499 M€

19.10.2011 09:57

Täydellinen kusetus on meneillään EU:ssa. Suomen neuvottelevat nuoleskelijat, että lampaat, ovat niin EU:N hekumassa, että oman maan siis pienen Suomen etu on toisarvoinen juttu, hirvittävää. Katainen että Urpilainen hokevat alinomaa, että Suomi ei saa vaarantaa muiden EU:n maiden etuja, viis oma kansa ja Suomi. Että tälläiset politikot meillä on johdossa, jotka ovat vieneet ja mitä ilmeisemmin hallituksellamme on päämäärä, että annetaan EU:n imeä Suomi kuiviin. Kansaa ei kuunnella, kansan yki kävellään, sitäkö on demokratia?

19.10.2011 10:39

Kiukkuinen suomalainen pukee kyllä selväsanaisesti esiin minunkin tuntemukseni.

EU on eliitin projekti ja siinä on mukana niin paljon arvolatausta, että se saa näköjään maksaa Suomelle mitä tahansa. Tehtyjen sitoumusten myötä olemme jo käytännössä sidoksissa taloudelliseen Euroopan liittovaltioon, tämä ei ole se EU, johon liittymisen puolesta aikoinani äänestin.

Näiden miljardisitoumusten jälkeen on melkeinpä loukkaus tulla vaatimaan kansalta maltillisuutta palkankorotusvaateissa tai kansallisia säästötalkoita. EU:n ja sen myötä myös Suomen vallitsevin ilmiö on tällä hetkellä täydellinen moraalikato.

19.10.2011 11:42

Järtjen köyhyyttä pumpata Kreikkaan rahaa kun se uppoaa kuitenkin !! Italia ja Espanja tulevat vauhdilla perässä - milloinka sinne aletaan työntää väkisin meidän rahoja...

19.10.2011 11:48

- Siinäpä se - Miten ihmeeessä saataisiin Suomalaiset, siis me kaikki, käsittämään nämä karmivat velkaluvut - Ja sulkemaan manipuoliset sanomat / kertomat - "Tämä on meidän parhaaksi". Kun se ei ole.
- Miten ihmeessä olemme ajautuneet tähän?

19.10.2011 20:19

Se mikä on se hyvä asia on se että Suomi on hukumassa jo omaan velkataakansa alle niin kohta ne muut maat jos Eu ja euron on olemassa joutuu auttamaan tätä 3AAA maata joka velkantuu joka päivä sitä vauhtia että korkomaksuihin ei ole kohta varaa.Ja muistakaa että korot nousee tulevaisuudessa myös Suomen osalta.Hullu on se joka syö enemmän kun tienaa.

20.10.2011 09:11

Ei muista maista ole silloin enää auttajiksi. Ranska on jo nyt jonossa avustettavien listalla ja sijoittajat ovat alkaneet epäilemään myös Saksan valtiobondeja. Sitäpaitsi siinä vaiheessa, kun Ranskalle ei ole enää hyötyä vakausrahastosta, muuttuu EU:n linja 180 astetta. Tässäkin pelissä pätee sääntö: Tee kuten muutkin, mutta tee se ensimmäisenä. Tyhmille suomalaisille jää tässä pelissä Musta Pekka käteen.

21.10.2011 16:07

Hyi .... Suomen velka jo kymmeniä miljardeja....

21.10.2011 19:50

Suomen valtion velka ilman Kreikan ja muita velvoitteita on tällä hetkellä noin 92 miljardia euroa eli 92 x tuhat miljoonaa. 1 miljardi = 1000 miljoonaa.

Loppuvuonna Suomen valtion velka on ennusteiden mukaan euroa.

Kuntasektorin velka on noin 100 miljardia.

23.10.2011 11:09

Ja nousee.Jos EU nostaa tota vakautusrahastoa 2000 miljardiin e,roon.
Suomen osuus tosta on xx?? miljardia joka rahoitetaan velanotolla.

Maksettavaa riittää.
Suomi maksaa viimeisen erän 1500 vuotta auringon sammumisen jälkeen.
Iloitkaa nyt siitä,että ollaan EU,ssa.MAKSAJAN ROOLISSA.

Lepää rauhassa.

http://www.aijaa.com/v.php?i=007968926203.jpg

22.3.2012 21:28

Kyllä sitä voisi Urpilainen kohta alkaa ottamaan vähän pienlainaa kun alkaa rahat Suomenkin valtiolta loppumaan!

28.3.2012 18:39

Muistin virkistämiseksi Vasemmistopuolueet!

Vieläkö muistuu mieleen vanha laulu”Kuinka kauan vielä terurastusta siellä kunnes kansalle koittaa vapaus. Ei nyt auta hallitusta piinat kidustus ja tuska kansa nousee vapauden laulut huulillaan”.
No tietysti tuo viimeinen lause oli mukaeltu EU:iin sopivaksi.
No ehkäpä te laulatte nykyisin Ateenalaisten laulua”Kaunis on kitua kun pankkiirien puolesta maksat sä kaiken . Köyhälistölle kuolla kuuluu kun heillä vielä rahaa on ruokaankin jne.”
Tässä yhden ainoan totuuden valtiossa lähestymme toiveitanne totalitaarisesta valtiosta ja Euvostoliittoa. Ilmeisesti olette silloin tuota johtavaa luokkaa ja nitistätte kaikki työläiset ja pienituloiset aatteenne palossa. Onnittelut!

Vituttaa

Taisto Orre
pieneläjä

31.3.2012 08:54

Urpilainen ,"räksyttäjä" on monet kerrat kääntänyt takkiaan vaalien jälkeen ja vaalilupaukset on unohdettu moneen kertaan?

31.3.2012 10:04

SDP ollut suurin takinkääntäjä,ei kumma että suosio laskee.Urpilainen on ottanut ylivoimaisen tehtävän vastaan,siitä selviäisi vaan oikea talousihminen ja niitä ei Suomen politiikoista löydy enään.

31.3.2012 11:08

Miten se nyt näin kävi, demarit luopasit takaukset lainalle ja saivat sen. Kreikka ei ole uhkauksista huolimatta kaatunut, Euroopan talous on alanut tointua, vaikka Kepu ja sen apupuolue persut muuta uhosivat - miten tässä mahtaa käydä ?

Tässä käy niin, että keskustan ja varsinkin Timo Soinin viimeinenkin uskottavuus on katoamassa. Toiset räksyttävät ja toiset tekevät - tuloksia tulee vain sillä toisella tavalla.

Joko olet päättämässä asioista tai sitten et. Kepu ja Persut tekevät vain turhia välikysymyksiään joilla ei ole yhtään mitään vaikutusta mihinkään asiaan - mitä muutakaan he voisivat tehdä. Hallitus kantaa vastuunsa ja tekee kipeätkin päätökset jotta tämän maan talous ei joutuisi selvitystilaan. Tuen hallitusta ja ymmärrän miksi pitää tehdä myös ikäviä päätöksiä - joka päivä ei voi olla karkkikäivät vaikka joku toista väittäisikin. Rahaa on paljon helpompi jakaa kuin kerätä valtion kanssaan.

2.4.2012 21:47

Kreikan valtion velat (ks. Wikipedia/Greek government-debt crisis/Causes):
2009: 129.3 % bkt:sta, 299.5 G€
2010: 144.9 % bkt:sta, 329.4 G€
2011: 162.8 % bkt:sta, 354.7 G€ (arvio)

Helmi - maaliskuun 2012 aikana rahalaitokset leikkasivat Kreikan velkasaatavia 53,5 %:lla eli 107 G€:lla (ks. Wikipedia/Greek government-debt crisis/Second bailout loan and austerity measures (July 2011 - current))

Jos olisi rahalaitosten saatavia olisi leikattu 107 G€:lla jo vuoden 2010 alussa, Kreikan valtion velka olisi ollut vain 192,5 G€ ja velkasuhde 83,1 % bkt:sta.
Kreikka olisi selvinnyt omin voimin näin pienestä velasta.

Sitäpaitsi Suomen olisi pitänyt ottaa esimerkkiä Ruotsista, joka ei lähtenyt mukaan pelastamaan keskieurooppalaisia rahalaitoksia Kreikan -veloista.

31.3.2012 20:03

Täsmälleen!

2.4.2012 16:46

Krekka-paketin tiedoksiannosta on tehty kantelu oikeuskanslerille!

http://villepihola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101463-kantelu-valtioneuvoston-oikeuskanslerille

2.4.2012 18:58

Mikään ei ole toipunut vaan päinvastoin.Espanja sukeltaa vaan syvemälle ja Italia perässä ja kolmansia lainapaketteja suunitellaan.Mitään takausta ei ole saatu muuta kun nolla arvoinen paperi josta ei edes Kreikkan valtio ole vastuussa ja pankkeihin ei ole koskaan voinut luottaa vaan siinä käy kun Leehmanin ja ota nyt sellaisesta sitten mitään takausrahaa.Suomi on pähkähullu kun moiseen on mennyt mukaan takamaan ja surkea loppu tästä kaikkesta tulee.Paras olisi räksyttää ja nostaa kätensä ja siirtyä markkaan takaisin koska loppupeleissä pajon halvempi vaihtoehto.Jutta ja Jyrki vie Suomen perikatoon.

2.4.2012 21:35

Yrittäjä - miten sitten suu laitetaan jos näille tuomiopäivän lukijoille kerrotaan, että elpyminen on alkanut ja Kreikka, Italia, Espanja tai Irlanti eivät menneetkään konkurissiin - niin kuin Timo Soini julisti. Oletko valmis tähän?

Koska tiedän yhtä ja toista, tiedän myös sen, että Markkaan ei ole paluuta edes päiväunissa. Euro tulee olemaan vielä pitkään valuuttamme ja hyvä näin.

Ilman euroa olisimme todella heikossa jamassa - nyt korot ovat hallinnassa ja mitään suuria myrskypilviä ei ole näkyvissä. Toki joudumme säästökuurille jotta talous saadaan paremmin tasapainoon - tästä huolimatta taloutemme jatkaa kohtuullisen hyvissä merkeissä.

Järjetön tukiaisviidakko tulee perata perinpohjaisesti ja työn tekemisen pitää olla aina kannattavampaa kuin kotona olemisen. Nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseen pitää panostaa nykyistä enemmän.

Itse olen optimistinen tulevaisuuden suhteen. Edellinen hallitus teki suurimman osan nykyisestä lainasta - nykyisen hallituksen tehtävä on alkaa maksaa laskua eikä vain kylvää rahaa pitkin maantietä. Tästä huolimatta uskon tulevaisuuteen ja siihen, että EU:hun satsatut rahat tulevat takaisin tavalla tai toisella.

3.4.2012 08:58

Euro kaatuu kokonaan tai osittain 3vuoden sisällä.Suomella olisi 15-20% parempi vienti omalla markalla ja lähes nolla takaus ongelmat.Korot olisivat korkeammat mutta kun työllisyys ja vienti olisi kunossa niin sillä ei olisi suurempaa merkitystä.Myskypilvet näkyy heti kun Italia,Espanja viimeistään ennen syksyä on enemmän kun suurissa vaikeuksissa.Ei tämä ole maailmanloppu että markka tai mikä se valutta on tulee takaisin mutta kallis oppikoulu tämä tulee olemaan ja kaventaa Suomalaista elintasoa ainakin 10 vuodeksi joka tosin ei koske kaikkia.Espanjan 27miljaardin säästöohjelma vastaa saman kun Suomi joutuisi säästä 10miljaardia vuositasolla niin ei voi olla optimistinen näiden maiden noususta ehkä eivät nouse koskaan ja ovat huomio mukana eurossa ja sen kehityksessä.Sen takia euro kaatuu omaan mahdottomuutensa kokonaan tai jää eliittivaltioden valuttaksi,kriisi on saanut 3vuoden lisä ajan Ekp rahoituksesta heikklle pankeille mutta kun se on ohi niin ongelmat viimeistään taas suuret.En kinaa enään tällä aiheella mutta katsotaan 3vuoden sisällä kuka oli oikeasssa,en ole muuten koskaan ennustanut väärin 32vuoden kokemuksella.

3.4.2012 10:09

- Olen aivan samaa mieltä, korkeintaan tuollainen talouspolitiikka kestää korkeintaan 3v. Vaikka millaisia silmänkääntäjiä, tai taikureita olis tätä soppaa sotkemassa!

3.4.2012 10:47

Euroopalla on ongelma.
Väestö vanhenee ja kulutustottumukset ovat sen mukaisia.
Markkinamme eivät kasva entiseen malliin ja työmme kustannukset ovat korkeita.
Kulutustavaramme ostamme kehittyviltä markkinoilta, kuten Kiinasta ja Intiasta ja vastaavista maista. Lisäksi olemme kallistuvan tuontienergian käyttäjiä.
Näitä ongelmia on helpompi ratkoa Euroopassa yhdessä (EU) kuin erikseen.
Yhteinen valuutta on eräs tapa nostaa kilpailukykyä maailman markkinoilla.
Siinäkin on kääntöpuolensa. Kaikkien Euroon kuuluvat maat eivät ole ottaneet yhteisvaluuttaa tosissaan. Kuitenkin on parempi yrittää korjata vikoja kuin heittää Euro kaivoon ja aloittaa alusta. Ongelmista selviämistä helpottaa yhteisten sääntöjen luominen ja noudattaminen. Menetämme siinä osan itsenäisyyttämme. Se menetys on kuitenkin saatavissa takaisin luopumalla yhteistyöstä. Kumpi siis on meille parempi; täydellinen itsenäisyys vai yhteistyö. Takuut ovat ikävä osa yhteistyöstä.
Pienillä valuutoilla ei selvitä kuten suurilla selviää. Suomen markan historia ei ole niin kunniakas kuin usein annetaan ymmärtää. Noin kymmenen vuoden välein tehdyt devalvaatiot ja joskus IMF:ää apuun pyytäen toimimme toisen maailmansodan jälkeen.
Tilannetta tosin auttoi vaihtokauppa Neuvostoliiton kanssa.
Kun bilaterinen kauppa loppui yhdessä liian myöhäisen valuuttojen vapauttamisen kanssa, jouduimme 90-luvun lamaan.
Laman jälkeen olemme olleet EU:ssa eikä se ole ollut pelkkää murheen laaksossa olemista. Kun palaamme markkaan, niin mitä luulemme sen tuovan?
Suurella todennäköisyydellä epävarmuuden ja markan ulkoisen arvon heilahdukset.
Ruotsinkin devalvaatiot vähenivät Euron myötä. Kruunua oli helpompi pitää vakaana, kun msarkkinatkin ovat vakaat. Tietenkin voidaan sanoa, että Suomenkin olisi pitänyt pitää markka. Jos kaikki tekisi niin, ei olisi vakaata valuuttaa. Todennäköisesti Euroopan 'yhteisvaluutta' olisi sitten Saksan markka (DM). Mielestäni Euroopalle Euro on parempi kuin D-markka.

Jos Euro nyt poistuisi, alkaisi välittömästi uuden yhteisvaluutan kehitystyö.
Markka olisi ratkaisu, jos maailmankaupan vapaudesta luovuttaisiin ja kaikki pyrkisivät tulemaan toimeen ilman ulkomaankauppaa. Osa suomalaista haluaisi päästä markkaan eristäytymällä maailmasta. Tällöin muut voisivat jatkaa vapaata kauppaa ilman meitä. Kansa päättää.

3.4.2012 10:55

- Tulihan kaikki jo kulumiseen asti käytetyt "faktat" Neuvostoliittoa myöten. Impivaara vain puuttui!

3.4.2012 10:55

Miten perustelet "yrittäjä" väitteen paremmasta viennistä, miten markka edistää vientiä? Jos olisimme markan perässä ja sen arvo olisi niin onneton, että sen varjossa saataisiin vientiä lisää niin mitä maksaisi esim tuontipolttoaineet? Jotain älyttömän ja tajuttoman väliltä - valitettavasti olemme riippuvaisia viennin ja tuonnin tasapainosta - pelkkä vienti ei ratkaise yhtään mitään. Tuskin kukaan haluaa harjoittaa vientikauppaa pelkästän sen takia, että saa myydä tavaraa tappiolala ulos maasta. Valitettavasti olemme monessa asiassa tuontikaupan varassa - eikä tämä koske pelkkiä polttoaineta. Suomeen tuodaan paljon muutakin materiaalia jalostettavaksi, kulutettavaksi ja raaka-aineeksi. Näiden hintojen soisi olevan suhteessa vientihintoihin kohdallaan.

Korot olisivat tapissa ja investoinnit koko suomeen jäissä - tämäkö on haluttu tahtotila - ei ainakaan minun. Tällä hetkellä ja tulevaisuudessakin euron käyttäminen vakauttaa ja tukee taloutta monin kerroin enemmän kuin oma markka voisi ikinä tässä tilanteessa tehdä.

Ennustaminen on erittäin heltppoa, varsinkin menneisyyden ennustaminen. Kaikki ennusteet jotka annettiin ennen presidentivaaleja ovat menneet metsään. EMUn piti hajota, Kreikan kaatua, korkojen nousta pilviin ja maailmanlaajuisen laman alkaa heti vuoden alusta. Mitään näistä ei ole tapahtunut. Kreikka voi paremmin kuin vuosiin, toki heidän talouden tasapainottamiseen menee vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä - mutta konkurssi ei ole todennäköisin vaihtoehto niin kuin se vielä viime vuonna näytti olevan. Lainamarkkinoilla on rauhallista ja muidenkin maiden korot ovat laskeneet sekä lainat ovat käyneet kaupaksi.

Toteamalla 30-vuoteen en ole ennustanut mitään väärin - kerrrot missä mennään. Valitettavasti minun pitää myöntää, läheskään kaikkea en ole osannut ennustaa, mutta jotain sentään.

En lupaa turhia, enkä anna katteettoimia lupauksia tulevaisuudesta. Tästä huolimatta näen tulevaisuuden euron kanssa paljon helpommin hallittavana kuin ilman euroa.

Asioista ei tarvitse kinata - ihmsillä on eri mielipiteitä ja tietoja asioista, eivätkä nämä välttämättä ole kaikki oikeita tai vääriä. Siitä huolimatta kerron nyt ja vastaisuudessakin omat mielipiteeni omina mielipiteinäni ja perustelen ne jos on tarvetta tai mahdollista.

Hyvää kevään odotusta - ennustan, että kevät on kolea mutta kesä kuuma...

3.4.2012 11:06

Euroalueen tukemiseksi rakennetut palomuurit ovat paperia ja syttyvät helposti palamaan!

Velkakirja ei muutu palonkestäväksi, vaikka siinä velallisiksi nimettäisiin Kreikka, Irlanti, Portugali tai Espanja, taikka niiden sijaan kolmen A:n maat Saksa ja Suomi.

Velka on velkaa ja velkakirjat paperia.

Mitä järkeä on Suomen ottaa nimiinsä velkaa rahansa tuhlanneiden maiden velkojen maksamiseksi? Emmekö ole velanottajina syöksemässä itseämme samaan kurimukseen Kreikan ja sen tuhlarikumppaneiden kanssa?

Jo pitkän aikaa on ollut selvää, että Kreikka ei tule missään tapauksessa selviämään veloistaan. Nyt alkaa olla selvää, ettei Espanjakaan 25 %:n työttömyyksineen tule selviämään veloistaan.

Hölmöjen "takuumiesten" rahat ovat seuraavaksi menossa.

3.4.2012 11:37

Edellinen kommentti oli absoluuttista faktaa. Espanja, joka on vain ajan kysymys milloin romahtaa. Espanjan korot ovat hälyttävän korkealla nuorisotyöttömyys 50%, ja muiden työttömyys 25%. Valtionvelka bruttokansantuotteesta ei saa olla yli 3%, Espanjalla se on 5,3%, ei hyvää päivää. Tämä on Kataisen että Urpilaisen käsitystä vastuullisuudesta, että pieni Suomi joutuu maksamaan etelän vetelien velkoja, tämä Katainen että Urpilainen on vastuuttomuutta omasta kansasta siis Suomesta. Suomen hallitus vetää suomalaiset etelän vetelien tasolle.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.