Työasioista sopiminen vaikeutuu jatkossa

Veronkorotusten ja budjettileikkausten varjossa tapahtuu enemmän kuin päälle näkyy. Pelitilanne nostaa uusia johtomiehiä.

Työministeri Lauri Ihalainen (sdp.) kokosi eläkesovun valtakunnansovittelijan elkein. Yhdessä yössä hän runnasi ratkaisun valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sdp.), pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja työnantajien toimitusjohtajan Mikko Pukkisen nenien edestä. Ihalainen on ainoa ministeri, jolla on kokemusta työmarkkinapolitiikasta.

Julkisuudelta piilossa rapautuu työnantajaleirin voima. Kohta työnantajajärjestöllä ei enää ole yhtä puhelinnumeroa, johon vastaisi työnantajien puhemies. Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK) meneillään olevat yt-neuvottelut uhkaavat hajottaa nykyisen työsopimusmallin. Jo viime palkkakierroksella EK:n työmarkkina- ja eläkeasiantuntija Lasse Laatunen ja työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen olivat vilttiketjussa. He kuulivat toimittajilta, mitä neuvotteluissa tapahtuu.

Vain vaivoin EK:n melko tuore toimitusjohtaja Mikko Pukkinen onnistui pitämään raamisopimuksen pasmat itsellään. EK:n toimiston työntekijät jännittävät, nousevatko vai laskevatko vuorineuvosten peukut Pukkisen puolesta vai häntä vastaan?

Teknologiateollisuus ajaa EK:n toimitusjohtajan statuksen alentamista. Hyvinkääläisen nosturiyhtiö Konecranesin hallituksen puheenjohtaja vuorineuvos Stig Gustavson ja toimitusjohtaja Pekka Lundmark johtavat kampanjaa, jolla nostetaan teollisuuden toimialaliittojen valtaa ja yrityskohtaisia työehtosopimuksia. Mitä enemmän keskitettyjä ratkaisuja on vastustettu, sitä enemmän niitä on kuitenkin solmittu.

Kataisen laajapohjaisesti hutera hallitus tarvitsee keskitettyjä sopimuksia, joilla päätetään suurista säästöistä, pakkotyönteosta ja korkeasta eläkeiästä. Ay-liike näkee tässä mahdollisuuden lisätä poliittista valtaansa. Tätä tukee myös Ihalainen, jonka keskitetyt sopimukset EK jyräsi hänen ollessaan vielä SAK:n puheenjohtajana.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä