Leijona-valmentaja Jalonen: Kaikki tähdet eivät mahdu MM-joukkueeseen

A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole vielä antanut yhdellekään kiekkoilijalle lupausta, että hän mahtuu toukokuun MM-kisajoukkueeseen. Viime vuoden kultamitalistit ovat Jalosen mukaan samalla viivalla muiden kanssa taisteltaessa pelipaikoista.

Sirpa Repo

Jääkiekon A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen vakuuttaa, ettei hän kerää kevään MM-kotikisoihin tähtikentällistä. Suomalaisia tähtiä kisoissa nähdään, mutta moni sellainen saattaa jäädä joukkueen ulkopuolellekin.

Jalonen on lähtenyt rakentamaan joukkuetta, ei keräämään staroja yhteen. Hän haluaa kasaan porukan, jossa jokainen saa roolin, jossa voi käyttää omia vahvuuksiaan.

Päävalmentaja epäilee, että tietyille paikoille voi olla niin paljon tarjontaa, että kaikki hyvätkään eivät mahdu mukaan.

– Jokaisella mukaan kelpuutettavalla pelaajalla täytyy olla jotain erityisvahvuutta. Tasapaksu pelaaja ei riitä meille. Superukkoakaan ei ole olemassa, tietää Jalonen.

Hän kävi maaliskuussa Jari Kurrin kanssa katsomassa seitsemän NHL-peliä. Sillä reissulla kaksikko näki 15 suomalaista pelaajaa ja kyseli heidän tuntemuksiaan MM-kisoihin liittyen.

– Kukaan pelaaja ei tule kotikisoihin itseään esittelemään. Jokainen pelaaja on varmasti tyytyväinen siihen rooliin, jonka saa. Ihan kaikkien on pelattava joukkueen eteen, julistaa Jalonen.

– NHL pelaajia tullee joukkueeseen enemmän kuin viime vuonna. Meillä on tarkoitus lyödä lukkoon joukkue ennen MM-kisojen alkua. Voi kuitenkin olla, että odotamme NHL:n pleijareiden toista kierrosta.

Jalonen puntaroi, ettei tässä vaiheessa voi tietää onko toukokuun alussa tarve odotella mahdollisesti vapautuvia pelaajia. Se aiheuttaisi pientä epävarmuutta joukkueeseen.

 

Vaikka joku pelaa hyvin seurassaan, ei hän välttämättä pärjää maa-joukkueessa.”

 

Päävalmentajan kokoaman maajoukkueen ensimmäinen leiriviikko alkoi maanantaina. Viime vuonna ensimmäisestä leiriviikosta alkaen mukana kultajuhliin saakka oli kuusi pelaajaa.

– Yhtä monella on mahdollisuus samaan. Jos pelit maajoukkueessa eivät kulje, putoaa pois. Koko ajan vapautuu lisää pelaajien maajoukkueen käyttöön, kun eri maissa sarjojen päätöspelit lähestyvät. Kun tulee lisää hyvää tarjontaa, joukkueen valinta helpottuu.

Jalonen on vuosien varrella huomannut, että kaikilla eivät maajoukkueen pelit suju. Seurajoukkueessa annetut näytöt eivät ole niin tärkeitä kuin onnistuminen maajoukkueessa.

– Vaikka joku pelaa hyvin seurassaan, ei hän välttämättä pärjää maajoukkueessa. Toisinkin päin voi olla.

 

Ei saa lähteä keulimaan.”

Maajoukkueen ovi käy tiuhaan. Jo toisen leiriviikon alkaessa porukkaan tulee uusia pelaajia ja osa tippuu jo pois. Joukkue elää koko ajan.

 

Jalonen ei edes lähde arvioimaan, kuinka monta eri nimistä pelaajaa tulee olemaan maajoukkueen listoilla kevään aikana.

Päävalkku korostaa valmentamisen olevan samanlaista kuin ennenkin. Tietysti viime vuoden mestaruus ja kotikisat luovat erilaiset lähtökohdat.

– Kiinnostus maajoukkueeseen on ollut suurempaa kuin ennen. On muistettava keskittyä oleelliseen ja pidettävä järki päässä. Ei saa lähteä keulimaan.

Käyttäjän Sirpa Repo kuva